- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Indián keresztül kerülné meg Trumpot az Apple
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi Mi 9 Lite - kilencre érdemes lapot húzni
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
De az iskola nem csak arra van, hogy felügyelje a gyerekeket, amíg a szülők dolgoznak. De erősen hiányosan végzi el az iskola azt, ami elvileg a feladata lenne. Hogy a szülő mennyire tudja kipótolni munka után amit az iskola nem végzett el, az egy más kérdés, de eleve baj, hogy erre szükség van. (Na meg sok szerencsét hozzá. Rávenni egy gyereket, hogy üljön le tanulni, figyelje oda, ne követelje üvöltve az akármi "drogot"... Sokat segít, ha egy másik környezetben van, ahol mindenki tanul körülötte.)
-
Ribi
nagyúr
Igen, eléggé nagy része idős és aki kábelen nézi mindig mondja, hogy várjon kicsit, mert a TV-n még nem látja a kérdést és akkor kb 30 sec malmozás. Még a kőegyszerűt is megvárja, mintha nem is érdekelné mit mondanak neki telefonban. Persze mivel sokan gugliznak, "magas szinten" már olyan kérdéseket tesznek fel amit kb. ember nem tud alapból.
-
ddekany
veterán
Tömegesen ilyen házifeladat kérdéseket kiötleni valószínűleg már most is irreális. Eleve van legalább 3-4 közel azonos szintű top AI model, és az se mindegy, hogy Perplexity-n vagy saját felületen használod őket. Ráadásul amit ma elbénáznak, azt 2 hónap, vagy pláne 1 év múlva tán már nem fogják.
Én azt tudnám elképzelni, hogy a tananyagot újra kell totál gondolni, úgy, mintha azt lenne a cél, hogy gondolkodó, érdeklődő emberek legyenek a gyerekekből, és nem az ellenkezője. Az így felszabaduló időben meg helyben offline állandóan önállóan elvégzendő feladatokat adni. Lecke meg nem kell. Nonszensz, hogy a napi 5+ óra az iskolában annyira nem hatékony (nem nagyon képes arra a sz*rra odafigyelni senki), hogy az így nem elég.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Forestgreen #76 üzenetére
Nana! Másik két AI anyázza egymást. A suhancok csak nézik.
-
Forestgreen
aktív tag
Most elképzeltem ezt egy EA FC 25-ben
Ahogy két AI tolja egymás ellen a két pirosarcú suhanc meg közben anyázza egymást chat-en -
Ribi
nagyúr
Talán TV2-n szokott lenni telefonos vetélkedő. Egyik telefonáló nyilvánvalóan AI-al mahinált, mert amint felolvasták a kérdést, mondta is a választ. Csak az egyik kérdés "hülyén volt megfogalmazva". Na ott jött egy perces csend mire kiguglizta a választ. Csak persze nem egyszerű ilyen kérdéseket feltenni.
-
Reggie0
félisten
válasz
kriszpontaz #70 üzenetére
Erre is a tanaroknak kene megtanitani oket. Pl. olyan feladatokat adni, amit a chatgpt nem old meg jol, hogy megszokjak a megbizhatatlansagat es mindig ellenorizzenek.
-
ddekany
veterán
válasz
Carlos Padre #71 üzenetére
Variáció a dead internet theory-ra... Vissza régi szép időkbe! Single player, vagy LAN party.
-
Én még akár hasznát is látnám egy AI-asszisztensnek, bár mondjuk ki-ALT-TAB-olni és rákeresni egy-egy kérdésre sem olyan nagy ügy, ha éppen arra van szükség. De hogy az MS Copilot névre hallgató rémség felbukkanjon a kikapcsolódásomnak akár csak a közelében is - na, olyan nem lesz, f**kyouverymuch.
-
Carlos Padre
veterán
Nem adok sok idot annak amikor a kompetitiv jatekokban AI-k harcolnak majd egymas ellen.
-
hapakj
őstag
válasz
kriszpontaz #13 üzenetére
Mondjuk a YT videók a másik véglet, amikor 30 órás videóban van 2 perc alatt elolvasható tartalom. Nem az AI-t akarom védeni, de a YT is rossz példa ilyen szempontból
-
wolfman
veterán
Ezen az úton semmiképpen se haladjunk.
Emlékszem a 90-es évek végén, kétezres évek közepéig a játékokhoz törnöd kellett a fejed, keresni apró nyomokat hogy kell végigjátszani, rájönni a megoldásra, ma meg orbitális kör mutatja merre menjél, hiába mesélik el az átvezető videóban mit kell tenned, van felirat is, ahogy visszakapod az irányítást, bazi nagy nyíl mutatja, hogy ott azt a kart ami aurája világít na azt húzd meg, arra menj, azt a bokrot húzd félre, stb. Aztán itt van ez, amikor kb helyetted csinálja amit kell. Ez is csak arra lesz jó, hogy az a játék fog eladásban kiugrani, amiben nincs benne! Gyász nagyon! -
ddekany
veterán
válasz
Skynet258 #64 üzenetére
"Az AI egy eszköz."
Itt általában arra gondolnak az emberek, hogy csak hatékonyabbá tesz. De ez azért igaz jelenleg a gépekre, mert csak az ember tud mélyebben megérteni, gondolkodni. Ha az az utolsó bástya is elbukik, akkor a történelmi analógiák (szövőgéptől az Internetig) már nem működnek. Persze ott volt egy "ha", és sokan abba is kapaszkodnak, hogy nem lesz sosem annyira jó az AI.
"Ha elhülyülünk, akkor az a mi hibánkból lesz, nem az eszköz miatt."
Nyilván, lehet mondani, de az ember alaptermészete egy adottság. Belénk van égetve evolúciósan, és mi évezredek alatt adaptálódunk genetikailag, nem pár év alatt. Én pl. élvezem ha megértek, megcsinálok valamit "csak úgy", de százalékosan kevés ilyen ember van. De még az én esetemben is, ha úgy növök fel, hogy semmi esélyem programozásban vagy bármi szellemi dologban a gépekkel szemben, valószínűleg nem ilyen irányba fejlődők pszichésen. Mert valahol tudat alatt valószínűleg mások elismerésére vágyok, vagy valami ilyesmi "állati" ösztön a csíra.
-
ddekany
veterán
Hajtja az ősi ösztön az embereket, nem tudnak ellenállni, ha van egy feladat (hiába csak játék), és le lehet vágni az utat. Főleg egy gyerek esetén. A CoV részben ezért tudott megélni. Aztán jött az Internet... sokkal több puskázási lehetőséggel. AI-al meg már el sem kell váltani a játékról, és keresgélni.
Amúgy ha valaki igazán elakad, és puskázik, hát üsse kő. De én azt láttam rokonságban, hogy mire megveszi a játékot a gyerek, már párszor végignézte Yutube-on... Pedig felfedezős, valamennyire sztoris játék.
Viszont ez a tendencia a játékmentre is hatással lehet. Pl. a sztori/felfedezés/rejtvények helyett jobban "ügyességre" mennek rá. De az nem fekszik mindenkinek. A másik távoli lehetőség, hogy AI generált egyedi sztori/világ van. Bár ott vannak kétségeim, pl. hogy amint lesz igazán jó AI, az összes hardver kapacitást felszívja a termelő ipar, így aztán megfizethetetlen lesz szórakozásra átlagembernek (pláne ha munka nélkül tengődik).
-
Skynet258
veterán
Ez így van, csak azt nem értem, miért általánosítunk, hogy az AI = mindenki elhülyül. Az AI egy eszköz. Ezerszer hatékonyabb és gyorsabb vagyok az Internet használatával, mint kölyökkoromban, amikor egy-egy komolyabb infóért mehettem a könyvtárba. Vagy lexikonozhattam percekig Ctrl+F nélkül... Az AI szerintem alapvetően a holdra repítheti a tudásunkat és hatékonyságunkat, nagyon rövid idő alatt. Nem kell tőle elhülyülnünk. Ha elhülyülünk, akkor az a mi hibánkból lesz, nem az eszköz miatt. Nem az eszközt kell érte ekézni, hanem a használót. Ha vagyok olyan hülye, hogy a kalapáccsal folyamatosan ráverek a kezemre, én vagyok a hülye / nekem kell többet tanulnom, nem a kalapáccsal van a baj.
Az, hogy a vezetésnek jók a birkák az egyértelmű, hülyéket mindig könnyebb irányítani. -
ddekany
veterán
Erről a játékban segítő AI-ról esett csak le, hogy milyenek is lesznek majd a szex robotok: helyetted fognak b*szni!!!
-
ddekany
veterán
"valószínűleg ugyanolyan NPU-t igényel majd, mint a normál Copilot, elvégre nagyon eltérő dolgot nem csinál"
Ez bőven szerver futó AI, ami ennyire értelmes. Szóval nem tudom miért kell hozzá NPU... esetleg valami előfeldolgozáshoz, de gondolom ilyenről nem tudunk. -
Alaaf Pi
senior tag
Mondjuk én még emlékszem a CoV-ban a mindenféle végigjátszásokra, és azok népszerűségére.
-
ddekany
veterán
Egyszerű ez. Amit nem használsz, az satnya lesz. Kicsit mint az izmok. Ha már nem kényszerít semmi a gondolkodásra, akkor hülyék leszünk, de nagyon. Talán lesz egy töredék százalék, aki "sportból" vagy valami eszmei meggyőződésből direkt gyúr agyra, de a többi az valószínűleg az Idiocracy szintjére áll be. (Habár, mivel a milliárdos rétegnek már haszontalanok lesznek, gondolom simán nem lesznek.) Feltéve, hogy az AI megüti a szintet mint amire lőnek, és nem akard el.
-
ekkold
őstag
Egy fiatalkori történetet megosztanék ami most eszembe jutott. Volt egy osztálytársam általánosban, aki nagy csajozós volt, buktak rá a csajok. Bármilyen hülyeséget elhittek neki, szinte "itták a szavait". Nem értettem a dolgot, és megkérdeztem több lányt, köztük a nővéremet is, hogy mégis mi tetszik annyira a lányoknak a Roland-on. A válasz: hát mert annyira jóképű... Érted: Nem erős, nem is okos, jóképű! Basszuskulcs, lehengerlő indoklás, ezzel még vitatkozni sem lehet. Egyszer az utca végi focipályán játszottunk, arra sétált két lány. Roli persze odament hozzájuk, szóba elegyedtek, és az egyikükkel megbeszéltek egy randit! (Gyorsan ment mi?) Na akkor már tőle is megkérdeztem: Figyelj, mégis milyen dumával mentél oda a lányokhoz? A válasza: "Sétálgatunk, sétálgatunk?". Na nekem, ez tuti, hogy nem működött volna. Már ott elakadt volna a dolog, hogy nem tudtam volna ugyanezt teljesen magabiztosan előadni úgy, hogy fel sem merül bennem a kudarc lehetősége.
Nnna... szóval ez az IQ dolog már akkor elkezdődhetett. (Ez amúgy kb. 40 éves történet)
-
ekkold
őstag
válasz
kriszpontaz #6 üzenetére
Így van. Az evolúció most is működik. Amelyik képességünket használjuk az képes fejlődni, amit nem használunk elsorvad. Lásd (a teljesség igény nélkül pl.): testépítők, sportolók, sakkozók. Ha az agyunkat nem használjuk, akkor az is sorvad. Az AI használata nagyon kényelmes, és nem kell gondolkozni, mindig megmondják mit tegyél, mi a trendi, kire szavazz (és ez a hatalomnak is nagyon jó). Olvastam egy nagyon érdekes evolúciós elméletet, hogy az ember agya nem azért fejlődött ilyenre mert az életben maradáshoz ez kellett, hanem valami olyasmi mint a "szarvas agancsa"... Az ősemberek között, a nők jelentős hányada elkezdte előnyben részesíteni a nagyobb fizikai erejű férfiak helyett a leleményesebb, okosabb, viccesebb egyedeket, mert várhatóan jobb életkörülményeket tudtak biztosítani egy család számára. Azaz nem az izmok méretével lehetett jobban csajozni, hanem az agykapacitással. A nagyobb agykapacitású férfi meg eleve hamarabb rájött, hogyan cserkéssze be a nőt
Ma viszont mi is menő, milyen is egy menő srác?Szoktam mondani, hogy le vagyunk maradva sok évvel pl. amerikától. Igen de arrafelé tartunk: ott mindenkinek joga van hülyének lenni (a mikrosütős mesét ismeritek a macskával). Nemsokára itt is így lesz.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Skynet258 #27 üzenetére
Annyiban egyetertek, hogy manapsag sokkal tobb jatek kerul a piacra, mikozben ahogy telik az ido, kevesebb
Regebben kijott az aktualis, COD/Battlefield/FarCry/ElderSrolls/Fifa/Assasin Creed/WoW stb, aztan azokat porgette mindenki.
Most meg vagy komolyan megtervezed mivel fogod eltolteni az idodet, vagy gyorsabban kiporgetsz tobbet.Nincs mar a tobbsegnek arra ideje, hogy 2 orat cseszekedjen egy side-kuldi megoldasan, mert annyi ido alatt wishlishtre kerul 2 Steam jatek
-
Skynet258
veterán
válasz
Én idén leszek 41, 2 sulis és egy ovis fiam van, szóval én is látom mi merre megy náluk.
Órán képtelenek figyelni, leckét elmondják de már ki emlékszik arra... figyelemzavaros egy generáció az biztos.
Ezzel együtt azt gondolom, hogy a hülyeség "fentről" szivárog le; a szülő dolga elmagyarázni, hogy a chatgpt lehet jó dolog is (mi is használjuk egy csomó mindenre), de meg kell kérdőjelezni (én mondjuk ezt nevelem beléjük az emberekkel kapcsolatban is), meg kell vizsgálni több szempontból az adott kérdést, utána kell menni a kapott válasznak. De ha a szülő odab*ssza a gyereknek, hogy ma nem tanulok veled ott van a csetdzsípítí engem hagyjál lógva, akkor az a szerencsétlen gyerek nbem fogja tudni magától mire figyeljen. És ha hülye a szülő, hülye lesz a gyerek is, de ez nem az AI hibája. Ha a kalapáccsal az ujjadra versz rá mert szarul fogod, az nem a kalapács hibája lesz, nem azt kell köpködni. Az emberrel magával van a baj, de ez nem fog változni sajnos soha, ha AI lesz meg fúziós reaktor a konyhákban, akkor sem. Én cirka 20 éven keresztül próbáltam okítani a körülöttem lévő embereket a különféle számtech dolgokra. Alap dolgokra gondolj, nem PH-s geek nyalánkságokra. Engem érdekelt, hobbim, megtanultam sok mindent, miért ne adhatnék át egy keveset. De az ember nem tanulni akar. Ő nem akar pecabotot csinálni, azt akarja, hogy TE fogd ki neki a halat, és lehetőleg süsd is meg...
A technikai vívmányok is igazából arról szólnak, hogy nekünk jobb legyen, és valljuk be én sem tudnék összerakni egy autót ha csak alkatrészeket kapnék. Ettől még van jogsim, vezetek, szeretek vezetni, de csak használom. A chatGPT-t meg a netet is használják úgy sokan, hogy fogalmuk nincs semmiről. De ez sosem fog változni, azok az emberek nem is akarnak tudni semmiről. Szóval szerintem az AI is ilyen, marha jó, marha hasznos, nagyon nagy potenciál van benne, de ha a "facebook népe" csak macskás videókat fog vele generáltatni, akkor ez van. És ha egy játékba bekerül az AI lehet ott is jó, meg rossz, de ez semmiképp sem az AI hibája (hogy ontopik is maradjak azért).
Az emberek maguktól hülyülnek el sajnos, igazából még külső tényező sem kell hozzá (de persze annak megléte nagyban meggyorsítja a folyamatot). -
Reggie0
félisten
válasz
a mostani generáció nagy része funkcionális analfabéta.
Nem csak a mostani, de a mostaninak tobb eszkoze van leplezni. Illetve a tarsadalom altal elvart igenyessegi szint is folyamatosan csokken. Amikor meg en voltam diak nem annyira volt meno hulyenek lenni.
-
kriszpontaz
veterán
40+ vagyok, én nem utasítok el semmit. De hidd el saját szememmel látom, vegyük példának a ChatGPT-t. Beszivárgott a suliba, és ahelyett hogy a kölyök utánanézne egy feladatnak (és közben nagy valószínűséggel meg is értené, de pl. egy 30 másodpercnél hosszabb YT videót már nem bír megnézni mert nem bírja kivárni mire elmagyarázzák a lényeget), azzal oldatja meg és szemernyi kétely nincs benne hogy hülyeséget mond neki az AI vagy nem. Én saját tapasztalatból tudom, hogy olyan meggyőződéssel vezet le komplett hülyeséget, hogy ha nem bizonyosodsz meg róla hogy igaz amit leírt, még be is lehetne kanyar nélkül venni. A mostani generáció (mint ahogy a neten lát egy videót és egyből el is hiszi) ezeket az eszközöket úgy használja mintha minden igaz lenne amit kiköp. Tisztelet a kivételnek természetesen, de a mostani generáció nagy része funkcionális analfabéta. Szerinted ez a jó jövő? Persze, kényelmes ha mindent megoldanak helyetted, van gyakorlati haszna is, de ha állandóan erre használod, egyenes út az elhülyüléshez.
-
Skynet258
veterán
Franc tudja, ha én elakadok egy játékban és nem azzal akarom az időt tölteni, hogy azon a részen gondolkozzak (mert az időm kevés, vagy amúgy érdekel a játék más aspektusa csak a fejtörők nem, bug-os a játék azon része ahol épp vagyok és kéne rá megoldás, stb) akkor online nézek egy guide-ot. Így nem kell online guide-ot nézni, csak megkérdezem, a vége ugyanaz (más oldotta meg helyettem) de az út rövidebb volt, win.
Az, hogy mennyit használjuk ezt a megoldást, az rajtunk múlik, ha valaki attól élvezi majd a játékát, hogy fél percenként megoldatja az AI-jal, nekem az nem fáj, én tartani fogom a balance-ot ahogy eddig is.
Az emberek butulnak igen, egy részről. De nem lesz-e életképesebb egy most tech cuccokkal körülvett és azokat magas készségi szinten használó gyerek mondjuk 10 év múlva, mint egy 40 éves valaki aki zsigerből elutasítja ezeket a dolgokat, mondván régen minden jobb volt? 150 éve kiröhögtek volna, hogy nem tudok lovaskocsit hajtani meg kb annyit értek a lovakhoz mint a kecskékhez, és a búzát sem tudom learatni. Ma ez fontos? Nem érzem, hogy számomra az lenne. Nekik fontos lesz a számolás, értő olvasás? Majd kiszámolja/értelmezi helyettük az AI vagy akármi más. Szarul hangzik? Perpillanat igen, de a világ változik, vele változnak az emberek, a gyerekek, a generációk. -
kriszpontaz
veterán
Az általános elhülyülés sajnos tényleg generációs trend lett.... Teljesen igaz amit példának felhoztál, amellett hogy a digitális világba és eszközök között nőnek fel, a probléma megoldó képességük a béka segge alatt van mínusz 2-vel, de még utána sem tudnak keresni mert az információ szűrés sem megy. Természetesen ha nem kapja meg a megoldást azonnal akkor meg meg a dühöngés meg a hiszti.
-
ekkold
őstag
A Copilot letölti a játékot, majd végigjátssza, a felhasználó meg majd nyálfolyatva bambulja közben a képernyőt. Utána elújságolja egy másik "MI barátjának", hogy "húú milyen jót játszottam", és kap egy szóbeli vállonveregetést tőle.
Az, hogy lesz egy generációnyi idióta, már nem a jövő, ez az elhülyülés sok éve tart és gyorsul. Pl. a mostani középiskolások jelentős része nem tud számolni, számológéppel sem !! (tapasztalat) Olvasni (még) tudnak, de két mondatnál hosszabb szöveg értelmezése már komoly kihívást jelent. (Ezeknek többnyire a szüleik sem tudnak segíteni megtanulni semmit, mert már ők is ez a generáció, ill. ők is ilyenek)
Avagy elég beleolvasni a fórumba, pl. felmerül egy probléma, amire próbál a szerencsétlen megoldást keresni. Csakhogy már ott elakad a dolog, hogy nem tudja úgy megfogalmazni és leírni a kérdését, hogy azt mások megértsék, és segíteni tudjanak. Vannak kitartó emberek, akik sok-sok további kérdés feltevésével, barkochfbázva kitalálják, hogy tulajdonképpen mit is szeretne az illető. Régen én is belementem időnként ilyesmibe, de ez egy szélmalomharc... -
Sirus86
aktív tag
Miert nem Copilot jatszik maga? Igy mar jatek sem fog kelleni, mert az embernek nem kell majd gondolkodnia.
-
Vajon a játékfejlesztők majd ez ellen is beraknak kernel-szintű "anticheat" megoldásokat?
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Copilot for Gaming segítőtársként szolgálhatna a játékok végigjátszásában.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i7-10850H I 32GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest