Hirdetés
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
Aktív témák
-
keopsz
HÁZIGAZDA
vajon miért nem kerül szó a kutatás nehézségeiről, az irgalmatlan levéltári anyagokról? az, h mi van kiállítva, hány db, az megint nem sokat mond. tudja, azért példálóznak olyan összevetésekkel, amilyenekkel, mert ott lehet bizonyozni..
az, h pl. mennyi idő alatt, milyen minőségű (látogatottságú..) anyag jön össze, h nézik-e a többi múzeumot több százezren, vagy csak a múzeológusok sétafikálnak bennük, az miért nem világos az ön TÉNYSZERŰ idézetéből? miért csak egy nagy szám és egy kis szám néz farkasszemet?
ön szerint ennyi az igazság? miért nem ez a mindent tromfoló érv? miért nem látta még be a jobb-oldal, h ezzel vitázni lehetetlen, meglett az über-ász szempont, csókolom, lehet csomagolni?
tudja, a kérdés költői, min. sapphoi-strófában kéretik válaszolni.. -
Sidaries
őstag
Először is én teljesen a TH mellett vagyok, de a költségvetése tényleg elég brutális. Ami a legdurvább az az alkalmazottak bére:
[L]http://www2.terrorhaza.hu/frames.html[/L] -
keopsz
HÁZIGAZDA
''A Magyar Nemzet kérdésére közölte: soha nem járt a Terror Házában, ugyanis ''helyszíni szemle'' nélkül is tud megalapozott döntéseket hozni. - Egyébiránt a jövőben sem szándékozom a múzeumba látogatni - és ezt tudatosan teszem -, hiszen erre vonatkozóan nincs semmiféle kötelezettségem és nincs okom a vezeklésre sem - fejezte be az SZDSZ-politikus a sajtótájékoztatót.''
*
A dokumentum leszögezi, hogy megdöbbentő Pető Iván bátorsága, amiért véleményt mond arról a Múzeumról, ahova még be sem tette a lábát. Arról a Múzeumról, amelyhez még az ő miniszterelnöke is gratulált, kiváló történészi munkának nevezve azt.
''Pedig a Terror Háza Múzeumot már eddig is sok százezer ember látogatta meg, súlyt és elismerést szerezve ezzel a kiállításnak a magyar és a nemzetközi közvélemény előtt. A kormánypártok hamis szándékkal beszélnek politikai kinevezettekről, hiszen éppen ők akarják felhígítani a kuratóriumot, és ezáltal befolyási körükbe vonni a Közalapítványt. A Terror Háza ellen irányuló durva beavatkozás része annak a totális támadásnak, amellyel a Kormány minden kulturális érték megsemmisítésére törekszik, ami a polgári értékeket hordozza'' - írja Halász János, a Fidesz - Magyar Polgári Párt Kulturális kabinetének vezetője. -
Egon
nagyúr
''a költségvetési pénzekkel lehet példálózni, önmagukban értelmezhetetlenek: lehet, h egy sportmúzeumnak a 30 milla is sok, és lehet, h egy x-nek meg a 200 is kevés.
önmagában értelmetlen. se a szakértői gárda, se a miből-dolgoznak, se semmi nincs benne. SZÁMOK csupán, nem tények. ''statisztika'' nem mond semmit..''
Szerintem meg igenis mond. Végig kell gondolni, vajon _mire kell költeni_ egy múzeumnak, valamint _milyen szempontok alapján_ osztják (vagy kellene osztani) ''fenn'' a pénzt?!? Erre 2 példát hoz az idézet: tematika alapján, és a gyűjtemény méretét illetőleg. Egyik szempontból sem jön ki ''jól'' a Terror Háza...
De ha Ön tud egy jobb ''számítási módszert'' az egyes intézmények költségvetését illetőleg, ami _indokolja_ a (szerintem, relatíve) magas(abb) juttatást akkor ossza meg velem (velünk) - amennyiben megalapozott úgy készséggel elismerem - elismerjük az igazát...
Ja, és miért is kell hogy a fent nevezett intézményben dolgozók bére elég szépen meghaladja a múzeumoknál lévő átlagot?!? -
rog
addikt
szvsz a terror haza muzeummal nem az a baj, hogy egyoldalu (mert ez total szubjektiv hogy kinek mi az egyoldalu)
nem az a baj, hogy sok penzt kap (mert fogalmunk sincs hogy mennyibe van egy ilyen intezmeny fenntartasa)
nem is az a baj hogy milyen korulmenyek kozott keszult el (pengefal, kht, ilyesmik)
hanem az a baj, hogy mo osszes partja politikai kerdest csinal mindenbol ami amuzeum korul zajlik.
kinek jo ez mar megint?
a politika sux. lenyeges dolgokkal kene foglalkoznunk. a politikat csinaljak a politikusok minket hagyjanak ki. vegulis ezert fizetjuk oket!!!
uff. -
keopsz
HÁZIGAZDA
''Aztán azon a részleten is fennakadtam, hogy vajon milyen lenyomatot nyújtanak az aktuális események a múzeum működésének okáról és módjáról (ez meg legyen a szerző és az olvasószerkesztő problémája), de legfőképpen az a mélységes utálat gondolkodtatott el, ami Vásárhelyi részéről a Schmidt-intézmény iránt mutatkozik. Még ha bárki igazat is adna neki, és a Terror Háza olyan rossz konglomerátum, amilyennek ő látja, akkor is ott a lényegi kérdés: vajon miért nem csináltak ők - értsd Vásárhelyi Mária és barátai, értelmiségi köre - ennél jobbat? Tizenkét évük volt rá. Hiszen az az eléggé pontosan körülírható, véleményformáló szakértői, politikusi társaság, amihez ő is tartozik, általában sokkal előnyösebb helyzetben van az előző rendszer belső világának ismereteit illetően, mint a rajtuk kívülálló kutatók. Sokan közülük ''von Haus aus'' ismerhetik a Rákosi-korszak hatalmi elitjének titkait, amint a kései Kádár-korszaknak a népre nem tartozó belső mechanizmusát is; a posztkommunisták és a társutas liberálisok nem egy prominensének sokkal könnyebb dolga lett volna odahaza összeszedni egy kiállításra való szocreál műtárgyat és pártállami attribútumot, mint Fábry Sanyinak az Ecseri piacon. De valami miatt ezt mégsem csinálták meg, sem a Pető, sem a Bauer, sem mások a társaságból nem adományoztak e fontos történeti közgyűjteménynek még egy eredeti békekölcsönkötvényt sem, nemhogy egy eredeti, családi ÁVH-s egyenruhát, akármilyen színű parolival.
Az újságcikk - a ''hazugság'' - fő témája természetesen megint a paroli színe. Vásárhelyi Mária ugyan jó hosszan összehasonlítgatja a különböző hazai múzeumok költségvetését és gazdálkodását a Terror Háza múzeuméval, mintegy a létező legnagyobb bajnak tüntetve fel azt a szerinte hiányzó 120 millió forintot, aminek a bevételi oldalon kellene szerepelnie (szerintem ennél legalább tízszer nagyobb baj volt az országra nézve Princz Gábor bankelnöki működése), de a végén csak kilyukad a Pető papa problémánál.
Azonban ez az az utca, amibe én nem fogok besétálni. Semmi kedvem a bíróságra járni ilyen gyászos történelmi epizódfigurák miatt. Nekem végül is - szerencsémre - mindegy, hogy Pető Iván apja annak idején, az 1950-es évek elején az igazi ÁVH - Államvédelmi Hatóság - tisztje volt, vagy csak az ÁVH-nak egy időben alárendelt Határőrség kötelékében szolgált, amint az is teljesen mellékes számomra, hogy milyen rendfokozatban és beosztásban szolgálta a néphatalmat. Legyen ez a Pető család belső ügye, századosi, őrnagyi vagy más szinten, nekem tökmindegy, én híradós őrmesterként szereltem le 1974-ben, és 1989 előtt is tudtam, mivel foglalkozott életében az apám, és mi volt az eredeti családi neve. Kéri Edit nyugdíjas színésznőnek tíz éve a bíróság előtt kellett bizonyítania állításait (meg is nyerte végül a pert), és erről az átkozott korszakról sok mindent mesélnek, amit nagyon nehéz ellenőrizni, bizonyítani. (Jellemző, hogy a történész Pető Iván is csak annyit tudott először az apjáról, hogy kárpitos volt; miközben egy volt ávós Ausztráliában öt éve kiadott emlékiratában olyan terhelő részlet olvasható egy Pető nevű egykori kollégájáról, hogy le sem merem írni.)
Most amúgy sajtószabadság van. Vásárhelyi Mária azt írhat a kormánypárti hetilapban, amit akar. Védje meg magát a lehazugozott intézményigazgató asszony. Persze, a sajtószabadság azért sohasem abszolút fogalom, nagyban befolyásolhatják a mindenkori politikai körülmények. Vásárhelyi Mária apja, Vásárhelyi Miklós például egyszer azt írta a Szabad Nép című kommunista pártlapba, hogy ''Magyarországon teljes a sajtószabadság'', pedig biztosan nem volt az, nem is lehetett, mert amikor ezt papírra vetette, akkor éppen 1948. március 12-t írtak.''
[L]http://mn.www2.mno.hu/index.mno?cikk=122038&rvt=4&s_text=terror+h%E1za+k%F6lts%E9gvet%E9s+m%E1s+m%FAzeumok&s_texttype=2[/L] -
keopsz
HÁZIGAZDA
remek megfigyelés! tényleg nem a népszabiból szedtem a linkeket..
ellenben számomra értelmezhetetlen, amit írsz: hogy én vagyok egyoldalú. amikor egon-szerint egyoldalúan mutat be a kiállítás, amit később nem megerősít, vagy kifejt, hanem számokkal jön. szezonból fazonba vált.. ja, és a forrása, a soros-hecclap anarchista mancs, amit olvasnak úgy 5e-en, ellenben piacképes évek óta.. vajh miért?
a dolgokat egyoldalúan látom?.. kifejtenéd? láttasd már őket, plíz, ''kétoldalúan'', ne csak írd! igen, idézek/hivatkozok sokat az mn-re, de nem úgy, h ''lásd mn!'', mert ott sem csillog minden cikk. CIKKEKRE linkelek, csupáncsak azért, h egy-egy felvetésnek legyen háttere, és ne esetlen fórumhozzászólásokban formálódjon az intellektus..
szerintem pont egon volt nagyarcú, én csak tromfoltam benne, hogy el ne bízza magát..
és ne haragudj, de nem is fogok mutatni, mert se okkal, se ok nélkül nem szeretek nagyképű lenni. viszont azt sem szeretem, h mindenki osztja az észt, aztán meg képtelen indokolni.
a költségvetési pénzekkel lehet példálózni, önmagukban értelmezhetetlenek: lehet, h egy sportmúzeumnak a 30 milla is sok, és lehet, h egy x-nek meg a 200 is kevés.
önmagában értelmetlen. se a szakértői gárda, se a miből-dolgoznak, se semmi nincs benne. SZÁMOK csupán, nem tények. ''statisztika'' nem mond semmit.. -
keopsz
HÁZIGAZDA
és (mondjuk) 825x akkora, mint a PH költségvetése, valamint 6600-szorosa a minimálbérnek, az árából pedig legalább 10db lélegeztetőgép vehető..
meglepődtem volna, ha vmi autentikusabbat látok.. a mancs régóta nem hivatkozási alap, bár itt ugye TÉNYEK voltak láthatók.
kapásból ''sok'' ez nekem, de tudja, ha ez ilyen egyértelmű lenne, akkor ezzel lenne tele a honi média 95%-át kitevő nyilvánosság, és nem lenne kérdés.
ha ezt így ki lehetne jelenteni. tudja, egy dologról felejtkezik el, mégpedig arról, h magyarországon a média nagy része ballib kezekben figyel, ezt tehát nem lehetne eltitkolni..
körbe nézek én is, lássuk, ''miből él'' a másik oldal.. -
Egon
nagyúr
Ha már mindenáron súlyozni akarod a dolgokat, hát tessék, a TÉNYEK:
''Más múzeumok
A Kulturális Örökség Igazgatósága 1998 óta teszi közzé a magyarországi muzeális intézmények működési adatait (a neten: www.koi.hu). E szerint 1999-hez képest 2000-ben az ezekben alkalmazottak teljes bértömege az országos átlagnál lassabban, 10,8 százalékkal nőtt, s így érte el a bruttó 90,4 ezer Ft-ot, amit csak pár hónapja tett elfogadhatóbbá a közalkalmazotti bérek 50 százalékos emelése: a legfrissebb adatsor még nincs kész, de az átlag ma 130 ezer körül járhat - nyilván nem azért marad el több mint 40 ezerrel a Terror Házában dolgozók átlagától, mert máshol rosszabbul végeznék a munkájukat.
A fenntartói támogatást illetően nehéz az összehasonlítás. Alapul vehetjük például az intézmény jellegét: a Terror Háza tematikus történeti múzeumként határozza meg önmagát, gyűjtőköre az 1944-től az 1960-as évekig tartó időszak diktatórikus rendszerének muzeális emlékanyaga. 2003-ra jutó 330 millió költségvetési forintja nemcsak a szintén viszonylag szűk tematikájú Testnevelési és Sportmúzeum 37,5 milliójával, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 89 milliójával vagy a Közlekedési Múzeum 230 milliójával való összehasonlításból jön ki jól, hanem olyan, átfogóbb tematikájú intézmények központi juttatásával is állja a versenyt, mint a Néprajzi Múzeum 2002-es 230 vagy az Iparművészeti Múzeum 350 milliója. Lehet összehasonlítási alap a gondozást, feldolgozást igénylő gyűjtemény mérete is: e tekintetben a vadonatúj Terror Háza gyűjteménye - 1136 db tárgyi emlék (feljegyzések, kitüntetések, öltözékek, használati eszközök, zászlók stb.), 3560 db fotó/kép, 577 db film (103 saját készítésű, 24 adományként kapott, 450 szerzőijogdíj-köteles), 30 CD-nyi hanganyag és 420 db kölcsönzött tárgy (szobrok, címerek, öltözékek, bútorok, használati eszközök stb.) - nyilván nem konkurálhat a Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményének 9,5 millió darab nyilvántartási egységével, amihez képest azonban a Vajdahunyad várának 2000-ben csak 237 millió Ft fenntartói és 80 millió Ft egyéb támogatás járt. ''
Szóval: korrekt összeg az a 330 (vagy akár a 280) milla?!? Vagy _nyolszor_ annyi mint a Sportmúzeumé, több mint _háromszor_ annyi mint a Színháztörténeti Múzeumé - ugyan _mire_ ?!? Kíváncsi vagyok ezt hogy fogod ''súlyozni''... -
keopsz
HÁZIGAZDA
válasz
Sidaries
üzenetére
mivel a PH költségvetésén is tudnék min spórolni, pedig nem vmi nagy, így ezzel egyet tudok érteni.. viszont ha egy 300 millás évi büdzséből szednek le 150 millát, az ugye 50%.. a végén ugyan csak 50 lett elvéve, de az is ''összeg''..
1:1? - nem kéne súlyozni a dolgokat? :) -
keopsz
HÁZIGAZDA
[L]http://mn.www2.mno.hu/index.mno?cikk=122910&rvt=15&s_text=terror+h%E1za+k%FClf%F6ld&s_texttype=2[/L]
ez ''teccik''.. -
Satan-Claus
senior tag
Nem olvastam végig topicot, és bocs ha volt, de nekem tetszett. :)

-
Sidaries
őstag
Azta' Hát ilyen eszmecserét sem láttam még a PH-n amióta itt vagyok. :) Ezt tanítani kéne. Ne essetek már egymásnak!
-
Egon
nagyúr
Tisztelt KEOPSZ Úr!
Díjaznám, ha legalább annyival megtisztelnel, hogy nagybetűvel írja a nickemet - nekem számítanak az ilyen apróságok.
Az hadd legyen a saját privilégiumom, hogy _mikor_ olvasom a fórumot: ha egyszer reggel keveredek ide, akkor reggel tudok reagálni a korábbi beírásokra - szvsz pl. ez különbözteti meg a fórumot a chat-től...
Az ''egyoldalúságról'': _szerintem_ egyoldalúan mutatja be a fent nevezett intézmény a múltat, Ön szerint nem. Ez van.
Dühöngeni nem(csak) én dühöngök, arról pedig hogy Önnek mire van szüksége, szvsz nem rám tartozik.
Nem kérek elnézést: nincs miért.
Én világosan értem magam, és ami azt illeti Ön is kevés konkrétumot hozott fel...
Ami a költségvetési részt illeti: pontos számokat lusta vagyok keresni, de mivel Ön sem igazán idéz konkrétumot, ez engedtesség meg nekem.
Az aláírásába nem én kötöttem bele; meglehetősen zavaros fogalmazásából nem derül ki egyértelműen, hogy azért is engem tesz-é felelőssé.
A témát a magam részéről (ebben a topicban mindenképpen) lezártnak tekintem.
Maradok tisztelettel:
Egon
Ui.: a szakmai munkásságát nagyra becsülve őszintén kívánom, hogy minél több tesztje lásson napvilágot, és minél több emberhez jussanak el. -
keopsz
HÁZIGAZDA
egon úr!
a költségvetési részt ne kötve higgye, hanem olvasson régebbre. volt szó róla. de jobban tenné, ha a ''szaksajtót'' olvasná, ahol sok ilyen számot lát..
nem is értem, hogyan gondolja, h ha ebben a topicban hajnalban volt vmi vita-szerű, volt íve, voltak résztvevői, akkor ön idenéz reggel, és kioktatja az embert.
nem dühöngésre van/lenne szükségem, hanem arra, h ön se írjon be hülyeséget!
ha már beírta, kérjen elnézést, visszakozzon. ne kioktasson pontokba szedve!
az EGYOLDALÚAN-nál tartottunk. egyébként.
és ne rébuszokban, ha lehet, mert a végén még saját magát sem fogja megérteni..
amúgy imádom: tegnap az aláírásmba rúg bele vmi döbbenet, most meg kioktatnak, h mit-hol-csináljak.. ez szokás itt, vagy csak régen nem olvasom a saját lapomat? :( -
keopsz
HÁZIGAZDA
egon úr!
az hogy ön nincs képben a témában, egy dolog. az, h ezt másoktól is elvárja, meg egy másik. ne várja el!
''1. ''Európa-szerte elismert...'' ??? Nyilvánvalóan politikai célzattal jött létre, a (közel)múlt _egy szeletét_, _egyoldalúan_ bemutató intézmény...''
a külföldi sajtó, média, egyebek hozzáállásáról, úgy tűnik, ön nem sokat tud.
''egyoldalúan''?.. mi az hogy egyoldalúan? két elnyomó rendszer eszközeit és apparátusát bemutatni, mi abban az egyoldalú? hogy lenne sokoldalú? a papáját elvitte az ávh? vagy lelőtték a nyilasok? hogy mondhat olyat, h egyoldalú? be kellett volna mutatnia, h az ávh szervezett szakszervezeti télapóünnepséget is, ahol volt vigalom, és folyt a bor, meg a fogyott a szaloncukor is rendesen?.. hogy a srácok valójában jófejek voltak?..
MIRŐL beszél ön egyáltalán?
a terror házát alapvetően EGYETLEN (releváns) politikai alakulat sem kérdőjelezi meg. azt, hogy KELL, hogy emlék legyen állítva, hogy ki legyen baszva az arcotokba emberek egy pengefal, h lássátok, h emlékezzetek, h értsétek, h világos legyen!
ön vagy nagyon fiatal, vagy nagyon elfogult. az egyik egy állapot, így nincs mit tenni, a másik egy probléma, amit lehet orvosolni.
kérdezze meg orvosát-gyógyszerészét! :( -
-
Fisha
őstag
válasz
Sidaries
üzenetére
Szerintem is szoljon ujra a topik arrol, amilyen temaban elindult. Azonban sajnos mindig vannak belpolitikai vonatkozasai is a dolognak. Egy ma reggeli elmeny arra vitt, hogy en is hozzaszoljak a temahoz. Tortent ugyanis, hogy Horn Gulya kifejtette a Napkelteben, hogy mit akadunk ugy fent ezen a dolgon, hiszen '99-ben Orbanek is ''beszaltak'' a koszovoi haboruba, pedig az kozel volt, es magyarok is eltek azon a videken, es felo volt, hogy azok jarnak porul.
Hat szerintem ez elegge nagy felremagyarazas, ugyanis pont azert volt indokolt a reszvetel, mivel rengeteg ottelo magyar erdeke is volt a haboru mielobbi befejezese. Kerdem en, hogy mi kozunk van nekunk irakhoz? Messze van, nem el ott magyar, es _eddig_ szerintem azt sem tudtak, hogy hol van Mo..
Az is nagy kulonbes, hogy koszovoban mar javaban folyt a lovoldozes, mikor bekefentarto akcio indult. Es ebben az esetben talan beszelhetunk is bekefentartasrol, nem ugy mint irak eseteben, ami inkabb olajfentartas. Szoval osszegezve a dolgokat, nagyon sajnalom, hogy Magyarorszagon is szemtelen, demagog felremagyarazasokkal probaljak a szerencsetlen nepet meggyozni, ennek a haborunak az igazsagossagarol, de hat az is igaz, hogy massal nehez lenne, ugyanis az inditekok is eleve hazugag, alattomosak. -
Egon
nagyúr
válasz
Sidaries
üzenetére
Én is ellene vagyok; és nagyon kíváncsi vagyok a fejleményekre... Elemezzünk egy kicsit...:)
Az idő rövidsége miatt már nem hogy újabb ''bizonyítékok'' bukkanánnak elő. Az eddig közzétettek szvsz nem perdöntőek: aki _hinni akart_ Irak fegyvereiben, azt megerősíti, aki nem annak viszont nem egyértelmű...
Variációk:
1. Az USA támad;
2. Az USA visszakoz.
1/a: a nemzetközi közösség (a háború-ellenesek) negatív reakciója: ???
1/b: a nemzetközi közösség visszakoz, szemet huny...
2(/a/b stb.): előfordulhat ilyen?!? Nem hiszem: nincs elég erő (és sajnos egység sem: az USA-nak nyaló Nagy-Britannia hiányát még elviselné az EK, de a birka spanyolok is keménykednek - többek közt...:(). -
Egon
nagyúr
De nem erről kellene hogy szóljon ez a topic, nem is tudom hogy került szóba...:(
Nem érdemli meg egyik oldal (egyik politikai erő) se hogy értelmes emberek vitázzanak róluk: mutass _egy_ tisztességes politikust! Nem fog sikerülni...:(
Az alapkérdésre visszatérve: a nemzetközi helyzet fokozódik...:( Amerika bombázza Irakot; a háború sokak szerint már csak hetek (napok?) kérdése; viszont egyre nő a nemzetközi ''háború-ellenes koalíció''... Vélemények? -
Egon
nagyúr
Terror házával kapcsolatban:
1. ''Európa-szerte elismert...'' ??? Nyilvánvalóan politikai célzattal jött létre, a (közel)múlt _egy szeletét_, _egyoldalúan_ bemutató intézmény...:(
2. Költségvetés-kurtítás: a hasonló jellegű intézmények (értsd: múzeumok, _nem_ a politikai lobbi...:() _nagyságrendekkel_ kevesebb költségvetésből gazdálkodnak, mint a terror háza az előző kormány idején...
Ezek (legalábbis a 2. pont) _tények_, szemben az általad leírtakkal... Nem vagy egy ''kicsit'' egyoldalú a kérdéskörben? Főleg az ''átkos''-ban betöltött szerepekről szólván: mindössze annyi történt, hogy - a Fidesz által megkavart - sz*r visszacsapott... -
keopsz
HÁZIGAZDA
te megnézted miből áll?
én úgy tudom, h az -180 millás első verzió csak a működési költségekre lett volna elég. értsd: rezsi. a bérek, a k&f már nem lett volna benne..
tudod mennyi plusz pénzt kap most pl. a xx. sz. intézet?.. nagyon nem arról van szó ugyanis, h ide sok, és máshova kéne.. arról van szó, h egy európa-szerte elismert tárlaton akarnak politikai fogást találni, és cseszegetik. +6 főt szeretnének a kuratóriumba, csak érdekes módon se jobb-, se baloldali történészt nem találni, aki résztvenne ebben a gagyizásban.. hála istennek. -
morzsa
aktív tag
A TH-ról megvan a véleményem! Tipikus jobboldali szabadrablás! Teljesen jogos, hogy megmutatják a múltat a fiataloknak, akik nem élték meg. Ugyancsak azoknak, akik megélték. De ha ez 1000 pénzbe kerül, ha 1 azaz egy ember dönt abban, hogy ki legyen a falon, és ki legyen a fiókban, akkor mire fel van a költségvetésükben 2,6millió forintos bérköltség perfő?????
Azok az emberek akik ott dolgoznak, és mindenféle ellenőrzés nélkül (értsd: cenzúr) megszabhatják, hogy kinek legyen nyilvános a múltja és kinek nem nem érdemlik meg ezt a pénzt! 30milliós repi költség, mire? A fizetéssel az a bajom, hogy nem úgy általában ennyi a pénz, hanem ennyi az átlag, tehát van aki jóval többet kap! De mire? Egy könyvtáros (ismerek ilyet) 2db diplomával miért nem kap ennyit? Mert nem egy ''üldözött'' és most királykodó disszidens, hanem mert itthon húzta ki a nehéz éveket, egyedül felnevelve két fiát?
Azt is meg kellene nézni amikor a TH-val példálózik valaki, hogy miből is áll az a költségvetés, amit megkurtítottak! -
keopsz
HÁZIGAZDA
nemtom, blaszfémia-é, de én spec. szeretem az egrest. :) mondjuk, ha az ember elmegy nemesi családnevesbe, akkor már eggressy, ez pedig rossz reminiszcenciákat cipel a hátán mostanság.. (mer' ugye könnyen a péterre megy át az asszoci..)
főleg az egres-szószt szeretem, amikor fogja az ember (anyja), és mondjuk vaníliapuddingporral plusz tejföllel behabarja a felfőzött, cukros egres-levest.. hmm.. :)
aztán lehűti, és jó bőrösen kis tejszínhabbal kínálja. mennyei. :) -
keopsz
HÁZIGAZDA
inkább lobbiznék, h kikerüljön az is, h a papa azért jó ember is volt, mindig volt nála süvegcukor, és sosem ütött meg minket túl erősen a nadrágszíjjal. szerette a halászlevet és a mamát is, mindig mosolygott, amikor eleget evett..
de nem akarnék lelőni egy intézetet, csak mert családilag kilóg a lóláb..
érdekes az is egyébként, h a mindig tüchtig román diplomácia most nem tüsténkedett aláírni..
bár román részről a kedvenc fordulatom mostanság a teniszező és a titkosügynök legújabb elképesztése: legyen budapest-bukerest autobahn, de kerülje el jól erdélyt, mert ''megérdemlik..'' (jobb okot nem tudok..) -
Don Vittorio
őstag
Mentem aludni.
-
Don Vittorio
őstag
Csak annyira csúnya, mint a Pető apját feltenni a falra, aki kb. olyan rangú tiszt volt, mint az én apám. Akkor az én apám is ott lehetne...
Vagy itt van mindjárt Boros ''úr'', aki a számkódja alapján minimum 2 kaszttal volt Medgyessy fölött, mégis buta módon fujjolt két hónapig.
Az Ige szerint egyébként mindegy, hogy megfigyelő vagy megfigyelt volt-e az egresevő apa. :-) A lényeg, hogy Te sem vagy bűnös azért, amit édesapád rosszul csinált, meg én sem az enyém miatt. -
g.j
tag
válasz
Don Vittorio
üzenetére
OFF
Köszönöm!
ON -
keopsz
HÁZIGAZDA
válasz
Don Vittorio
üzenetére
kik azok az ''emberek''?..
az addig vili, h apák, és mind az előző rendszerben.. de akit megfigyeltek és akik megfigyeltek, azokat nem lehet egy oldalra tenni, ''mind benne voltak'' alapon.
ha egy pető fater fent van a falon, nem az áldozatokén, akkor én, ha iván lennék, nem merném javasolni egy közalapítványnak, egy kutatóintézetnek az ellehetetlenítését. izléstelen..
(sorry, szegény bauert az ág is húzza, én meg lepetőzöm.. javítva. :( ) -
Don Vittorio
őstag
Mindketten az USA által ''vezetett'' NATO-val kapcsolatban...
A nyilatkozatok és a számadatok azt mutatják, hogy kb. fele-fele mondja ezt és azt. Orbán nagy barátja, Berlusconi is pont azt nyilatkozta, mint kedvenc Pétered. Szóval nem olyan tragikus ez. Mondott valamit, más is mondta ugyanezt, megint mások mást mondtak, most meg, néhány nappal később van, aki mégis inkább ezt, más meg mégis inkább mást mond. Medgyessy pl. viszakozik. A politika ilyen műfaj. Csak a szájukból kell segget csinálniuk, másból nem. -
g.j
tag
válasz
Don Vittorio
üzenetére
OFF
Nem jött meg. :(
Elküldenéd mégegyszer? -
Don Vittorio
őstag
Nem tudom, mit ártottak ezek az emberek Neked, hogy ennyire acsarogsz rájuk! A jobboldal magát konzekvensen kereszténynek is nevezi, a Biblia szerint pedig ha az apák eszik az egrest, nem a fiak foga vásik bele. A Bauert az apja miatt cseszegetni ugyanaz, mint Pokornit és/vagy Orbánt az apja miatt cseszegetni. Csak visszautalni tudok magamra: vagy egyformán köpködünk mindenkire, vagy nyelünk egy nagyot, és egyformán nem csesztetjük a másikat az apja-nagyapja miatt. Sajnos ezt a ''mit csinált a Te apád'' műsort a jobboldal kezdte (értelemszerűen), és ebbe a lépésbe előre bele volt programozva a bukta, mert nyilvánvaló volt, hogy mindenkinek volt apja, és mindenkinek az előző rendszerben élt. Ifjabb Pokorni barátom pl. a Pedagógus Szakszervezetben volt főjani. Oda nem sok olyan került, akinek nem volt megfelelő hátszele. Egyszerűen balgaság szerintem a jobboldal részéről, ha az ellenfelek rokonságát csesztetik, mert rendre ajakra fognak huppanni a sajátjaik miatt.
-
keopsz
HÁZIGAZDA
válasz
Don Vittorio
üzenetére
melyik szövetségesekkel? :)
az eu-nak mintha lenne olyan alapvetése, miszerint némileg fontos a közös, mind a 20(?) tagország által bírt nézet..
''Szintén tegnap az Európai Parlament határozatban nyilvánította ki, hogy Irakban ellenez mindenfajta egyoldalú katonai akciót. A 287 szavazattal 209 ellenében elfogadott állásfoglalásban szintén megállapítják, hogy egy megelőző csapás ellentmondana a nemzetközi jognak.''
hova siet a mi péterünk, hova? :)
taszárról is érdekes módon lassan világossá válik, h nem nato-terep, csupán a nagytesó támaszpontja.. ahol lassan már tudni lehet azt is, h kik és mit csinálnak majd.. ugye tolmácsönkéntesamerikávaljogviszonybanállópolgárizsoldosok ők.
[L]http://mn.www2.mno.hu/index.mno?cikk=125810&rvt=15[/L] -
g.j
tag
Olvasgatom amit írtok. Kíváncsi lennék, mi a véleményetek most a háborúról. Nem arra vagyok kíváncsi ki ellenzi, ki nem. Szerintetek most mennyi az esélye a háborúnak?
-
keopsz
HÁZIGAZDA
válasz
Don Vittorio
üzenetére
bár a pokornit ért megaláztatást én picit húzósabbnak érzem, mint sok egyéb esetet. vannak/voltak, akiket megnyomorított a rendszer, és nem haszonélvezői voltak, mint egy bauer apuka pl.
az aljasság imho az a dologban, h egy ilyen sors a sajtónak, a ballib oldalnak, pontosabban, akik nagydobra verték, játékszer. mészárostamások könnyű esti célpontja, ami fölött el lehet törni a pennát, aszt csurog rá a tina, összemos és eláztat..
ez volt az egész mécsbizoccság lényege is, h ''ha a péter szaros maradt, kenjünk össze boldogot(megboldogultat!..)/boldogtalant..''
és aztán pető-gyerek hozakodik elő a terror háza büdzsé megkurtításával.. még van köröm az ujján!.. (aka bőr a képin) -
Don Vittorio
őstag
Az a baj, hogy az egyik oldalon állva sarkítasz, hiszen, ha jó, vagy egy kicsit jobb szándékkal nézed, akkor csak kifejezte a szövetségesekkel kapcsolatos lojalitását. A hűség pedig szép dolog, főként a politikában. :-) Ugyanezt megtette Orbán is korábban a dél-szláv válság kapcsán. És?
(Megjegyzem én örök ellenzék vagyok, mindig azt kritizálom, aki éppen kormányon van, de azért egyforma kanállal kellene mérni...) -
g.j
tag
válasz
Don Vittorio
üzenetére
OFF
Nem láttalak mostanában.
Megkaptad a válaszmailemet?
ON -
keopsz
HÁZIGAZDA
egy szombati újságcikkben olvastam egy rövidebb idézetet az alkotmányunkból :), meg arról, h amit a péter csinált, az ugyanezen alkotmány szövege szerint büntetendő.. márminthogy háborús terveket szövögetni, egy független és szuverén és különbenis állam ellen..
főleg úgy, h még a parlamentet se vonta be. eldöntötte. mint forradalmár a sztálin-szobrot. önhatalmúlag. miniszterelnöki hatáskörben. fű alatt. amit ugye újabban szabadon dílelhetünk a nagyszünetben.. te adsz nekem, én adok neked, ő ad nekünk, mi adunk nektek.. ragozhatnám.
amúgy az lesz a tuti, amikor budapest uccáin küzd majd meg az iraki véleményformáló megmondóember (terrorista), meg a reája vadászó moszad-gárdista.. herendi gábornak meg csupán csak a kameráját kell erősen tartania a meg-megélénkülő golyózáporban, és máris lesz megint valami amerika.. csak nekünk, a reklám előtt, közben és után. rielitisó. prezentírt by nagytesó..
yess.. -
Don Vittorio
őstag
válasz
renegade
üzenetére
1. Csak csúnyábbat tudtam volna írni, de azt nem szerettem volna. Sorry.
2. Nem is mondtam, hogy vidám dolog ez, de tenni Te sem tudsz ellene. Lehet keseregni, lehet háborogni - csak semmi értelme. Ez van. vannak politikusaink, akik nem véletlenül vannak ott, ahol vannak. Pénzük is van. Mindnek. Nyilván az sem véletlenül. A legjobb, ha ezt elfogadjuk. Én viszonylag jól ismerem a két nagy oldalt, személyesen ismerem többüket, és még csak a demagógia mértékében sincs különbség, max. az irányában. Ezért mondom, hogy nincs értelme az egyiknek a másikra, vagy a másiknak az egyikre mutogatni. Majd néhány évtized múlva nem lesz kérdés, hogy párttag volt-e az apja egy adott politikusnak. Ma még kérdés, mert az egyik mutogat a másikra (A Te apád!), aztán kiderül, hogy az övé is az volt... Röhej. -
g.j
tag
Szia Don! Itt vagy még?
-
Don Vittorio
őstag
-
renegade
aktív tag
válasz
Don Vittorio
üzenetére
1. Ki az a Géza.
2. ''Ezen szerintem kár háborogni, mert nem tudjuk befolyásolni a dolgokat.''
''Nekünk, akik most élünk, ezt le kell nyelnünk. Ellene tenni nem tudunk. Szélmalomharc.''
Engem felvillanyoz. -
keopsz
HÁZIGAZDA
válasz
Don Vittorio
üzenetére
vágom. :(
-
Don Vittorio
őstag
Igen, a Templom egy konkrét épület volt, a mai Templom-hegyen állt Jeruzsálemben. Az ún. Siratófal elméletileg egy megmaradt darabja. Egyébként a mai izraelita vallás és az ősi zsidó vallás nem ismer más templomot. Amit mi zsinagógának nevezünk, az a Bét Kneszet (kb. gyülekezés, tárgyalás háza) ivrit-héber kifejezés görög fordítása. Izraelben a parlamentet is Kneszetnek hívják. A zsinagóga tehát nem templom, inkább imaház.
''Az atombomba kérdés még mindig nyitott, azaz megfertőzi-e, szennyezi-e az atombomba az olajat?''
Fogalmam sincs. -
Don Vittorio
őstag
válasz
renegade
üzenetére
1. Géza! Nagy az arcod. Vegyél vissza!
2. Az nem rólam szól, ha Te direkt félreérted, amit írok. Nem azt írtam, hogy nem tudjuk befolyásolni a dolgokat (így általánosságban), hanem azt, hogy mindenkire hatott valamilyen módon az előző rendszer. A nagy, hős jobboldaliak legalább olyan piszkosak, mint a nagy gonosz baloldaliak, csak a jobbosok még tagadni is próbálják. Erre mondtam, hogy nincs értelme, és az a sárdobálás, ha valaki azt mondja a másikra, Te piszkos vagy, én meg tiszta. Szerintem egyformán piszkos a két oldal, és egyformán hülyén viszonyulnak a múltjukhoz. -
keopsz
HÁZIGAZDA
csak eszembe jutott.
ez volt. azóta sem értem, miért kezdett kötekedni velem, és miért kezelt le, mint vmi hülyét.. másrészt az imént pont ''tapasztalatokról'' volt szó. nekem ennyi van a témában. a másik oldalról. kaptam vmit, amit nem kértem. úgy tűnt, azért kapom, mert ''jár'' nekem. hogy miért?.. jó kérdés. mert a többséghez tartozom. talán..
szóval, h ez a ''kirekesztés'', ez oda-vissza tud működni, ilyen abszurd módon is akár.. -
keopsz
HÁZIGAZDA
néhány éve, jöttem haza a szigetről, hajnalban, és a hűvösvölgyben megálltam dinnyét venni. a zöldséges akkoriban non-stop működött. egyedüli vásárló voltam, és mert szóba került a mit-csinálok-ilyen-későn, lett beszélgetés egész hamar. a zöldséges, aki engem folyton le-gojozott, és vmi olyan ''lefegyverzően'' szimpatikus módon gyalázott folyamatosan, hogy ha nem áll mondhatni ''rendíthetetlen'' lábakon az identitásom, könnyen megszégyeníthetett volna. pedig rendre próbálkozott, próbált porba gyalázni, példálózott és vmi furcsa felsőbbséggel kezelt le. órákon át.. ráértem, hagytam, forrja ki magát a helyzet. ''a zsidó zöldséges igazságot oszt'' - gondoltam. egy 20 éves srácnak, akinek alapvetően (semmilyenvetően..) nincs baja a tudálékos emberekkel, mert ha lenne, mindezt nem írhatná le most, mert rég otthagyta volna a lekezelő elméleteivel és következtetéseivel. a zöldséges, aki jobb híján vadidegen emberekbe rúg bele.. mert valami baja van. vagy csak azt hitte?..
ha sikerült neki, amit előadott, azóta vmi afrikai misszióban ténykedik, meg könyvet ír, szóval nagy ember. de az is lehet, h épp egy pékségben vonja kérdőre a gyanútlan vásárlót, aki bagettje mellé így egy jó adag fejmosást is begyűjt, és biztosan jó érzéssel jön majd máskor is.. mert mi, gojok és gádzsók, élünk-halunk a lecseszésért, h nekünk csak erre futja.. ''többségben lenni.'' bocsi.. -
keopsz
HÁZIGAZDA
válasz
Don Vittorio
üzenetére
azzal nincs gond, h ''nem nincs'', mert a kicsi is ugye már ''van'', csak az előbb emlegetett tanulmány nyomán 60-110e-es, főleg budapest két kerületében élő hazai zsidóságot érő töménytelen atrocitást nem látom/láttam soha.
nem mondom, h a cigányság, ami nem a társadalom 1%-a, jó lenne, ha fele ennyi figyelmet kapna, de gondolom.
a ''sokan érzik így'' is csak akkor/annyiban megfogható, ha ''számokat'' is mond hozzá az ember. bevallom, amikor én ezt a felmérést olvastam, kicsit rácsodálkoztam, h ''csak ennyi?'' én ezekben a kerületekben mozgok leginkább, és sose láttam még ''menekülő'' sábeszeseket.. (bocs, ha igénytelenül hangzott..)
na, az viszont erősen érdekelne, h mi az a tapasztalat, ami szerint ''van'', mi az a tapasztalat, ami szerint ''a tanulmány'' megkérdezettjeinek majd' 40%-a szerint jelen van ez a probléma, és húsba vág, és arcba csap, meg ilyesmi. komolyan. -
renegade
aktív tag
válasz
Don Vittorio
üzenetére
Nem igaz, hogy nem tudjuk befolyásolni a dolgokat. Aki ilyet mond, az kishitűséget próbál oltani a másikba. Csak remélni tudom, hogy nem szándékosan. Nagyon-nagyon ritka az olyan eset, amikor az ember tehetetlen - mondják is nagyszüleink, 'nincs lehetetlen, csak tehetetlen'. Állításod már csak azért is fals, mert a demokrácia tudvalevőleg arról szól, hogy mindenki hallathatja a hangját, mindenki választó és választható.
Nem sárdobálásról szólt keopsz, hanem tényekről, mégpedig arcpirító és ordítóan evidens tényekről. Az, hogy ezeket elrelativizálod és összemosod az operát a viperával, csöppet sem segíti sem a tisztánlátást, sem a megbékélést. Ismét csak remélni tudom, hogy nem szándékosan teszed. :( -
morzsa
aktív tag
válasz
Don Vittorio
üzenetére
Köszönöm, Don!
Pont ilyesmire gondoltam.
Még egy pár kérdés:
A Templom egy ''konkrét'' templom volt?
Azért írod, hogy ''I'', mert így szól az egyik parancsolat, vagy csak rövidebb így?
Az atombomba kérdés még mindig nyitott, azaz megfertőzi-e, szennyezi-e az atombomba az olajat?
A muszlim dologban az a szomorú, hogy akitől hallottam, az is komolyan gondolta!
Mi lesz, ha az iraki vezetés ''dögöljön meg a szomszéd tehene is'' alapon maga piszkít az olajba? Pár éve attól zengett a média, hogy Ukrajnában ''az vesz A-bombát aki akar''. -
Don Vittorio
őstag
Lovas is földim. :-) Legutóbb tök egyszerre szavaztunk - csak hogy kiegyenlített legyen a dolog. :-)
Egyébként nyugodtan mondhatják, mondhatjuk, hogy nincs antiszemitizmus Magyarországon - csak attól még nem lesz igaz. Én személyesen máshogy tapasztalom, és sokan érzik, gondolják hozzám hasonlóan ugyanezt. -
keopsz
HÁZIGAZDA
válasz
Don Vittorio
üzenetére
ez eddig rendben, csak azt nem értem, honnan jön képbe az iszonyú honi antiszemitizmus.. honnan szedik, akik szedik, és ''miért''?..
[L]http://mn.www2.mno.hu/index.mno?cikk=123228&rvt=15&pos=120&s_text=zsid%F3s%E1g+felm%E9r%E9s&s_texttype=4[/L]
[L]http://mn.www2.mno.hu/index.mno?cikk=123578&rvt=15&pos=90&s_text=zsid%F3s%E1g+felm%E9r%E9s&s_texttype=4[/L]
[L]http://mn.www2.mno.hu/index.mno?cikk=103381&rvt=2&pos=720&s_text=zsid%F3s%E1g+felm%E9r%E9s&s_texttype=4[/L]
[L]http://www2.mno.hu/index.mno?cikk=101380&rvt=42&pos=780&s_text=zsid%F3s%E1g+felm%E9r%E9s&s_texttype=4[/L] -
Don Vittorio
őstag
Drága Keopszom!
Kérlek, ne hergeld magad! Értem, amit mondasz, az is egy olvasat a sok közül. Csak egy dolgot tudok hozzáfűzni: a demokrácia nem csak egy rendszer, hanem gondolkodás-, viselkedés-mód is. Itt ez a szegény ország, ahol mi mindannyian (a politikusok is) első generációs demokraták vagyunk, és ha tetszik, ha nem, hat ránk az előző 50 év. Kire az 50 év során szerzett előnyök hatnak, kire az 50 év alatt szerzett keserűség és csalódás. Majd 20-30 év múlva, amikor kihalnak a ''fertőzött'' egyedek, másként lesz. Ezen szerintem kár háborogni, mert nem tudjuk befolyásolni a dolgokat.
Mindkét oldalon vannak ilyenek is, olyanok is. Az én apám nem lehetett orvos, a testvéreim nem járhattak külföldön iskolába, mert az apám a nagyapám miatt közellenség volt. A Fideszes fiúk jelentős része járt külfölfön, többük apja magas beosztású ember volt - nyilván az ő szüleik nem voltak inkompatíbilisek a rendszerrel, mint pl. Mécs Imre vagy az apám. Ha meg a privatizálást említed, itt van mindjárt Orbán apja, aki szintén pártvonalon kapta meg a lehetőséget, hogy megvegye azt a bányát, amit korábban jó elvtársként vezetett. (Nem legenda, földim, tudom.) Mindkét oldal meg van fertőzve, szerintem semmi értelme a sárdobálásnak. 20-30 év múlva senkit sem fog érdekelni, hogy ''ki hogyan és honnan szerezte az első millióját''... Nekünk, akik most élünk, ezt le kell nyelnünk. Ellene tenni nem tudunk. Szélmalomharc. Úgyhogy én a magam részéről nem a balosokra ''haragszom'', hanem általában, összességben azokra a poltikusokra, akik azt mondják, hogy ''mi nem vagyunk olyanok''. Dehogynem... -
Don Vittorio
őstag
Na szóval... :-)
''Vannak zsidó barátaim, és pontosan azért nem kerül elő ez a téma, mert ha egy barátságban számít a másik (csak őrá tartozó) hite, akkor régen rossz a helyzet.''
Értem, mire gondolsz, habár én pont fordítva fogalmaznám: ''ha egy barátságban _nem_ számít a másik _másmilyen_ hite, akkor régen rossz a helyzet.''
''Bizonyára az is segítette a zsidókat a világ maguk ellen hangolásában, hogy rendre népként emlegetik magukat, nem pedig egy vallás híveiként. Ezzel máris felébresztik az idegengyűlöletet, máris megvetést gerjesztenek maguk iránt a túlságosan patrióta, nacionalista szellemű népekben.''
Nézd! Ez végtelenül egyszerű kérdés. A zsidóság nép, és nem vallás. E kérdéskörben én három nagy szakaszt különböztetnék meg.
I. Zsidóság története Ábrahámtól a Templom lerombolásáig: egyértelműen népként aposztrofálják magukat és őket (bennünket). A zsidó nép identitásának egyik alapja az ''I''-hit, amely szerint a zsidóság ''I'' kiválasztott népe, akinek ''I'' törvényt adott, a másik maga Izrael, azaz az ''I''-től kapott igéret földje. Ebben a hosszú időszakban a zsidó nép hol elfordult ''I''-től, hol visszatért hozzá, de az identitás szempontjából ''I'' mindig fontos volt.
II. A Templom lerombolása után felgyorsult a diaszpórának nevezett folyamat. A megszálló római katonák az ország lakosságának jelentős részét kiirtották vagy elvitték cirkuszi játékokra ''szereplőknek''. A maradék zsidóság szétszéledt Kis-Ázsia, Afrika és Európa szerte. (Bár extrémebb helyeken is élnek, pl. Indiában és Kínában is.) Így, az ország nélkül a hit lényegi kérdéssé vált. Hozzá kell tennem még azt, hogy a I. szakaszban vallási szempontból lényeges pont volt a templom megépítése, mivel a zsidó hit alapelve volt az, hogy az ember nem tökéletes, ezért nem tudja betartani ''I'' tökéletes törvényét. Mivel így nyilvánvaló, hogy mindenki követ el kisebb-nagyobb vétségeket, a Templom lett az a hely, ahol a papi rend bemutatta a hétköznapi zsidó ember bűnbocsánati áldozatát. Amikor a rómaiak lerombolták a Templomot, megszűnt az a lehetőség, hogy a bűnöket a megszokott módon ''kiegyenlítsék'', így a maradék zsidó rabbi (most az egyszerűség kedvéért sarkítani fogok) kidolgozta azt a fajta végtelenül szögletes, törvénykező, szigorú vallást, amelyet ma az orthodox zsidók gyakorolnak, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a bűnelkövetés esélyét. (Példaként említhetem azt, hogy az eredeti törvény szerint nem szabad a borjút, bárányt, kecskét az anjya tejében megfőzni. Ez szigorodott odáig, hogy semmilyen húst semmilyen tejfélével, tejtermékkel nem ehetsz, nehogy véletlenül kiderüljön, hogy a húsnak valamilyen rokonsági köze van a tejhez.) Ez a szigorú és törvényközpontú lét jellemezte az I. és a XIX. század közötti zsidóságot. Emellett Európában viszonylag hamar szabályozni kezdték a zsidók gyarapodását, pl. földet nem vehettek, nemesi rangot nem kaphattak, etc. Így egyértelműen lettek a kialakuló városok kereskedő, bankár (uzsorás), azaz tanult, gazdag polgárai.
III. Valamikor a XIX. században megindult egy erős asszimilációs (beolvadási)folyamat. Ez betudható a francia forradalomnak és az egyébként is egyre inkább a vallástalanság felé tartó társadalmi viszonyoknak is. Mivel a zsidó vallás és az eredeti törvényre épülő zsidó társadalom szociális szempontból nagyon érzékeny, törvényszerű volt, hogy az asszimilálódó zsidók egy jelentős része a megjelenő ''baloldal'' köreiben találja magát. Nagyjából ekkortájt találták ki azt, hogy valaki lehet zsidó, és lehet vallásos zsidó, akinek a vallása ''izraelita''. Kb. ez a helyzet a mai napig is. Ma is lezsidóznak sok embert a viselkedése, gondolkodásmódja vagy orra, füle alapján, de nem arra gondolnak, hogy izraelita vallású, hanem arra, hogy zsidó származású.
Én pl. egyrészt magyar vagyok, másrészt zsidó (azaz magyar zsidó vagy zsidó magyar), és azt gondolom, nem olyan bonyolult ez. Példaként említhetném az 1848-as forradalmunk kapcsán fellelhető budai és pesti polgárok által adott felajánlások levéltári nyomait, ahol erősen túlprezentáltak a zsidó polgárok. Emellett, vagy ennek ellenére 100 évvel később sokszázezer magát magyarnak érző zsidó polgárát vitték el az országnak az ország jelentős részének hallgatólagos beleegyezésével. Csak azt tudom mondani, amit korábban Egonnak is írtam: nem nagyon tudok, nem nagyon lehet racionális magyarázatot találni, adni arra, ami a zsidóságot körülveszi a világban. Az ÓSZ-i próféciák megdöbbentően pontos képet adnak arról, ami ma is zajlik e témában (okokat is megnevez, amelyek szintén nem racionálisak egy pragmatikusan gondolkodó mai ember számára), és azok alapján előbb-utóbb minden zsidó vissza fog menni Izraelbe.
''Hogy érthető legyen, mire gondolok: svájci ismerősöm közel ötven éve települt ki, és még mindig ő A magyar a faluban ahol lakik. Lehet, hogy rossz a párhuzam, de most nincs jobb.''
Jó a párhuzam, csak itt nem 50, hanem 2000 évről van szó...
''Másrészt gondolj arra, hogy divat a zsidózás, cigányozás stb. Csak azért mert különbözik. Visszatérve az előző gondolathoz, ha az az idegen ráadásul még jobban is él (mindegy, hogy esetleg háromszor annyit dolgozik érte), akkor még utálatosabb, nem?''
Nyilván. Csak visszautalni tudok a korábbiakra: kicsit rá is voltak erre kényszerülve.
''Szerintem a vallás az egyénre és az ő istenére tartozik. Amikor valaki azzal ''kérkedik''( sajnos nem jutott eszembe jobb kifejezés), hogy ő ilyen meg olyan vallású, és hogy, 21x jár hetente a temmplomba, az nem a hit miatt csinálja, hanem a kirakatnak.''
Nyilván. Jézus korában 3 fő vallási vonal élt Izraelben. Az egyik legerősebb az ún. ''farizeusi'' vonal volt, amely viselkedését tekintve leginkább kivívta Jézus haragját. A mai zsidó vallás - ugyan kényszerűen -, de ezt a farizeusi vonalat követi.
''Tudod nem véletlenül tetten idézőjelbe azt, hogy sötétben Allah nem látja. Arab ismerősünk ezt a füstöltoldalas és a házipálinka elfogyasztása előtt közölte, amikor másodszor is figyelmeztettük arra, hogy mit akar megenni.''
A muszlim vallás ezt a - finoman szólva - vicces kijelentést tényként kezeli. -
DonLeo
senior tag
Mér nem haggyátok már abba ezt a háború témát???
Még a végén meghallja az Oszimisza-Ibizai Abinana Ladenka...
Azt akkó ATTACK lesz...
:DD -
keopsz
HÁZIGAZDA
válasz
Don Vittorio
üzenetére
kedves don!
nekem olyan storyk kapcsán szalad meg a pulzus, mint pl. anno a spontán privatizáció, meg ez az egész hogyan-mentsük-át-a-pártvagyont-magánba, ami befolyásos pártemberekből befolyásos gazdasági szereplők tucatjait termelte ki: kisz-titkárokból és lobogó lelkű párt-csikokból (csikókból?) lettek altus vezérek és a demokrácia grállovagjai, atom-lojális ''moszkovitákból brüsszeliták''. (a difi csak annyi, h kelet helyett mostanság nyugatnak fordul az imát mormoló ajak, meg hogy a nagy-testvér narancs-vörösből, kék-fehér-pirosba öltözött..)
érted, én tisztelem-becsülöm a kapolyi lacit is, akinek elvileg nincs titkolnivalója ([L]http://mn.www2.mno.hu/index.mno?cikk=126021&rvt=2&rvt2=52&norel=1&pass=1[/L]), és aki már a viktorék alatt is pörgette az orosz államadósságot, tejelt rendesen, de valahogy még így is gyanús, h hivatalosan benne van a top5-ben (vagyonilag), és anno ipari miniszter volt..
valszeg egyébként azért ilyen nyögvenyelős ez a demokrácia-game, mert ugye túlságosan csendben lett más (anno 89). nem lettek elkergetve a pártemberek és elsőtitkárok, és bár ki lett mondva, h a király meztelen, h nincs tovább, a hornokat és medgyessy-ket imho pucéron kellett volna mutogatni kicsit, h elszégyelljék magukat, és ne ''na és?''-ezzenek, midőn miniszterelnöknek teszi meg őket a dadogós népakarat.. (és ugye nem a naésezés a legfőbb para, hanem a megtétetés..)
érted, imho full kipontozódott már a stáb színe és java, be kéne látni, h lövésük sincs, mi az a demokrácia, mi az hogy szólásszabi pl. (lásd loppert dani esete d209-cel..), mi az a magyar érdek (iraki attitűd, eu, stb.), és mi az, ami nem az.. ([L]http://mn.www2.mno.hu/index.mno?cikk=126026&rvt=4&rvt2=45[/L])
nyilván nem vitatom, mert normális, h mindenki azt az oldalt támogatja, ami neki tetszik. ellenben abnormális, h heti hetesek (apadó nézőszám ellenére) ugat(hat)nak ki a katódsugárcsőből minden szombaton, mialatt az atv lefedettségével is (50%) heti 1.5 millás(!) nézőszámot produkáló sajtóklubok szorulnak ki a médiából, és bár papíron kereskedelmi tv-ből manapság 3db (mtv, klub, 2) is osztja már az ''észt'', egy heti masszívan 2 millás műsor, ami leverné a bb-t, meg a vv-t is, nem kell senkinek..
vagy érted, magyárázza már meg nekem vki, h egy 100k-s nemzetben a köztudottan nagyobb vásárlói potenciállal bíró jobboldaliakat miért nem kínálja senki vodafonnal, suzukival, egyébbel. meg hogy egy napi 30k-s hírlap erősebben ''reprezentatív'' ezen a téren..
de azt is felemlegethetném, h imho gáz, h egy olyan párt irányít(hat) 4-5 minisztériumot, aki egyrészt anno megfogadta, h az mszp-vel koalíciót soha többet, másrészt akire áprilisban a szavazók 95%-a nem szavazott..
a para tehát nem a mutogatás, hanem az, h olyan arcokra lehet még mindig mutogatni, akiknek már régen panoptikumban lenne a helyük. ellenben horn gyulák fejtenek ki fejetlen álláspontokat napkelte-nevű politikai revü-műsorokban kiadós rendszerességgel. (nem is értem, mi ad akkora biztonságérzetet a tisztelt ''újságíróknak'', h egy-egy áderes/rogános állcsúcsoncsapatás után, nem adják vissza a muoszos papírjaikat, és mennek el havat lapátolni..)
''egyébként jól vagyunk, a család is rendben, a malacok lefialtak, a szárazzsömle még kitart, ahogyan a hó is, a tüzelőből is futja még, gyújtósnak van még szabadnép elég, terka egyre szebb, a jövő pedig fényes, mint karhatalmista nyakában a géppuska. ja, pista üdvözöl, mert már sokkal jobban van. (tudod, húsvétkor megitta a gitta kölnijét, vagy 4 flakont, azóta nem lát, de persze nincs is mit nagyon) írj vissza, címünk még a régi..'' -
morzsa
aktív tag
válasz
Don Vittorio
üzenetére
Kedves Keresztapa:P!
Az első mondatom már reakció volt. Arra próbáltam rámutatni, hogy - szemben veled - nem vagyok jártas a témában. Tényleg nem találkoztam még ilyen információval, ezért is vetettem fel a kérdést. A IIVH-t azért hoztam fel, hogy érzékeltessem milyen más szemszögből ''vizsgálom'' a kérdést.
Most már tényleg érdekelne a véleményed a hívő><nép kérdésben. Nem azért szóltam hozzá, mert kötekedni akarok, hanem a vita kedvéért, hogy véleményt cseréljünk. Sokszor azért nem szólok hozzá egy-egy érdekesnek tűnő vitafonalhoz (legyen az hardver, vagy más téma), mert tucatszor voltam már utolsó hozzászóló.
Mást ne mondjak, hardver kérdésben is volt már olyan, hogy pont az általam szakértőnek tartott házigazdák nem szóltak hozzá a témához, holott pont az ő véleményük érdekelt volna, mivel ők már meggyőztek a hozzáértésükről. -
Don Vittorio
őstag
Drága Keopszom!
Amit írsz, nagyrészt igaz. Egy dolgot azért le szeretnék szögezni: 1920-tól 1945-ig, azaz 25 évig ugyanúgy csak azok lehettek funkcionáriusok, akik kompatíbilisek voltak az akkori rendszerrel, mint ahogy 1945 után. Sajnos a 45 utáni rendszernek nem csak 25, hanem közel 50 éve volt. Mellette meg kell említeni, hogy a 45 utáni szoci-komcsi vonal nem volt tele az előző 25 év funckionáriusaival. Vajh miért van ez ma mégis így? Azaz ma miért van sok olyan jobboldali, aki közben 15--20-30 évvel ezelőtt baloldali funkcionárius volt? Egy biztos: akkor, a II. VH előtt, majd a 89-es rendszerváltásig a jobb- és a baloldal társadalmi, kvázi kaszt-kérdés volt (melós=komcsi, úri-polgári=jobbos). Ezzel szemben 90 óta akár a vállalkozó, a tőkés meg a befektető is lehet balos, és a gyári melós is lehet jobbos (és így is van). Szerintem ez a normális, és ez a jó, ez van máshol is, ahol régebben játszák a ''demokráciát''. Ha mindig visszautalgatunk a 90 előtti időszakra, azaz a kasztkorszakra, akkor soha nem lesz vége ennek az egymásra mutogatásnak... Egyszer abba kellene hagyni, és azt nézni, hogy 90 óta ki mit tesz. Ha meg a 90 óta eltelt 12-13 évet nézem, szerintem majdnem egyformán rossz a bizonyítványa mindkét oldalnak. -
venember
tag
hát szvsz ez nem sokat bizonyít... értekezhetünk a mai médiáról...
láttál te egyébként olyan embert, aki volt ott?
meg vannak ám francia meg német meg a fél világ újságai, amiket te nem olvasol... olvassál olyanokat, nézzél olyan TV-t is...
egyébként én ma láttam egy riportot Király B. Izabellával (akivel messze nem vagyok 1 platformon, de), az utóbbi 10 évben kb. 20x volt Irakban... és elhittem neki, amit mondott, többek között azt, hogy Irak 10 év alatt (a most is meglévő bombázások ellenére, amiről gondolom nem szólt az a média, amit te nézel) újjáépült, kiheverte a háborús csapást és ezt az amik nem nézik jó szemmel és kell nekik az olaj is...
egy jótanács: sose azt nézd, hogy ki mit mond, hanem ki mit _csinál_ és a média szövegének a 75%-át ne hidd el (ha jót akarsz magadnak, pl. sose higgy olyan riportnak, aminek a bejátszói nem voltak a helyszínen, csak átvették valahonnan), hacsak meg nem győződtél róla, hogy igaz -
venember
tag
válasz
Nowhereman
üzenetére
hát hallottam (elég régóta egyébként nem...) Oszamáról, tudsz róla valamit? (egyébként szept. 11 _után_ hallottam mindössze róla, érdekes, nem?); aztán meg volt már a történelemben 1-2 ember, aki nem abban az országban lett nagy gazember, ahol született, mondjak példákat? én arra gondolok, aki ott lakik...
aztán meg szeretnék már 1-2 tárgyalást is terrorista ügyben, hogy a francba van az, hogy a 3000 guantanamoi fogolyból egyet se lehetett kiválasztani? (nehogy azt mondd, hogy hadifoglyok!) meg egy szót se lehet hallani egyik WTC-sről sem? meg egyetlen szót se lehet hallani (Oszamán kívül, aki mint tudjuk, nem volt mindenható), hogy ki miről tudott, kivéve azt, hogy az amerikaiak a terroristaveszély jelzőt szept. 10.-én !!! vörösre emelték??? (most emelte Bush sárgáról rózsaszínűre és ennek kapcsán megírták, csak senkinek nem tűnt fel az elszólás...) -
keopsz
HÁZIGAZDA
válasz
Don Vittorio
üzenetére
messziről indítok, vágom, de nem kéne összemosni a kormányt a kormánypárttal.. a kormány ''10'' embert jelent, a minisztereket..
és azt se kéne imho összemosni, h az elmúlt rendszerben MINDENKINEK, aki felelősebb beosztásban volt, akart lenni (akár orvos, etc..), párttagnak kellett lennie, ill. azt, h a mostani mszp-s garnitúra mszmp-s PÁRTFUNKCIONÁRIUSOKAT, kb-tagokat, pb-tagokat mutat föl, kilóra. akiket az átvilágítóbírák (horn/meggyesi/etc.) is x-szer felszólítottak, h abba kéne már hagyni ezt a politikai átöltözködős revüműsort, mert a jó izlés gigászi gellereket kapogat, de foganat persze sehol..
(nonszensz, ami itt művelhető..) -
morzsa
aktív tag
válasz
Don Vittorio
üzenetére
A hitbeli dolgokban tényleg nem vagyok jártas,olvasott. Biztosan volt sok butaság is abban, amit írtam, de szívesen tanulok az okosabbtól. A II.V.H.-ról is csak katonai könyveket olvastam. Például arról, hogy hitler (kicsi fekete betűkkel:DDD) több mint 10^9 Birodalmi Márkát költött a csészealj (bővebben: a csodafegyver) programra ahelyett, hogy vett (épített) volna tízezer PzIV-et és eltaposta volna a világot!
Az az atombomba kérdés még mindig nyitott.
Az itt kiképzendő irakiakkal is az a baj, hogy a ''hazaárulók'' miatt mi is reflektorfénybe kerültünk, és kishitű vagyok a magyar terror-elhárítással kapcsolatban. Az am.-i katonák pedig az amerikai életeket és felszerelést védenék elsősorban, ha becsap a villám.
Vannak zsidó barátaim, és pontosan azért nem kerül elő ez a téma, mert ha egy barátságban számít a másik (csak őrá tartozó) hite, akkor régen rossz a helyzet.
Bizonyára az is segítette a zsidókat a világ maguk ellen hangolásában, hogy rendre népként emlegetik magukat, nem pedig egy vallás híveiként. Ezzel máris felébresztik az idegengyűlöletet, máris megvetést gerjesztenek maguk iránt a túlságosan patrióta, nacionalista szellemű népekben. Hogy érthető legyen, mire gondolok: svájci ismerősöm közel ötven éve települt ki, és még mindig ő A magyar a faluban ahol lakik. Lehet, hogy rossz a párhuzam, de most nincs jobb.
Másrészt gondolj arra, hogy divat a zsidózás, cigányozás stb. Csak azért mert különbözik. Visszatérve az előző gondolathoz, ha az az idegen ráadásul még jobban is él (mindegy, hogy esetleg háromszor annyit dolgozik érte), akkor még utálatosabb, nem?
Szerintem a vallás az egyénre és az ő istenére tartozik. Amikor valaki azzal ''kérkedik''( sajnos nem jutott eszembe jobb kifejezés), hogy ő ilyen meg olyan vallású, és hogy, 21x jár hetente a temmplomba, az nem a hit miatt csinálja, hanem a kirakatnak. Tudod nem véletlenül tetten idézőjelbe azt, hogy sötétben Allah nem látja. Arab ismerősünk ezt a füstöltoldalas és a házipálinka elfogyasztása előtt közölte, amikor másodszor is figyelmeztettük arra, hogy mit akar megenni.
Na abbahagyom, mert ez nem ide való. -
khalox
őstag
[L]http://web.tvnetwork.hu/khalox/iraq.jpg[/L]
-
meba
tag
Elvileg az Usa a 80-as években rendelkezett ilyen típusú bombákkal, a Discoveryn egy valódi gyakorlaton bemutatták hogyan is működik, és szerintem azóta igencsak fejleszettek rajta..
-
Crion
aktív tag
válasz
Nowhereman
üzenetére
BinLaden-t irakban képezték ki :-P
Mellesleg lesz atombomba, azaz pontosabban atom rakéta, mert a most kifejlesztett atom töltettel rendelkező bunker romboló rakétát be fogják vetni. Ez az egyedüli és legkuluráltabb modja, sajna :(
100 Méterre a föld alatt robban az atom tehát elvileg levegőbe nem kerül sugárzó anyag.
Persze majd kiderül. -
Don Vittorio
őstag
Valóban ''vaktában'' voltak a gondolataid. :)
Mivel jelentős részük elméleti-elvi-hitbeli kérdés, azokra nem reagálnék, viszont egyre igen:
''A zsidók évezredes üldözésével kapcsolatban: nem emlékszem arra, hogy az inkvizíció valakit azért égetett volna meg, mert zsidó az ''I'' adta.''
Mert rossz a memóriád. Európában rengeteg zsidót égettek meg azért, mert nem tértek át katolikus hitre. Forrás (csak egyet levettem a polcról): Elena Romero Castello-Uriel Macias Kapon: A zsidók és Európa, 2000 év története (Corvina kiadó, 1994)
Aktív témák
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Cyberpunk 2077
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Projektor topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Assassin's Creed: Valhalla
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo Yoga 7 - 14" WUXGA OLED Érintő - Ryzen AI 5 340 - 16GB - 512GB - Win11 - 4 év garancia
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest