Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
Aktív témák
-
vati
senior tag
Azért nem eszik olyan forrón a kását, az USA egyetemi koleszokban is megy a másolgatás ezerrel...
Ha lesz is efféle törvény, valószínű hogy csak a fájlnepperkedésre ráállt piti megélhetési bűnözőket fogják tényleges szívatni vele, a passzív fogyasztót békén hagyják. -
Nowhereman
őstag
Erről nekem a koldusopera egy részlete jut eszembe:
mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest,
mi egy tolvalykulcs egy részvényhez képest?
egyébbként meg hogyan is lehet elopni valami olyasmit, amit nem is lehet megvenn(R-Go birtokolni sem!)
Az arányokból meg kiderül, hogy mennyit ér a pénz az emberélethez képest!
2 db zeneszám(2x~2$=4$)(2*5év710év) > 1 élet(8 év)...
apropó! Busht hol perelhetem be azzal hogy elopta a szeretett bolygomat?(meg még néhány milliárd emberét!) -
WN31RD
addikt
válasz
VladimirR
üzenetére
''a lopast, mint buncselekmenyt''
Ebben a topicban legfeljebb a szerzői és szomszédos jogok megsértéséről lehetett szó, nem pedig lopásról.
A szerzői jogok megsértése ugyanis nem lopás.
Aki ennyire odavan ezekért a törvényekért, az talán vehetné egyszer az életben a fáradságot, és utánanézhetne legalább a poén kedvéért pontosan annak, amiről beszél, és akkor talán nem a szokásos demagóg szöveget nyomná, hanem szakszerűen is képes lenne nyilatkozni a kérdésről.
:(((
A kérdés egyébként nem pusztán szőrszálhasogatás; nem csak arról van szó, hogy történetesen milyen névvel illetünk egy dolgot. Nagyon jól tudják ezt azok is, akik a ''szerzői jogok megsértése = lopás'' hazugságot próbálják meg - sajnos láthatólag igen nagy sikerrel - elültetni a köztudatban, így mosva össze az emberek fejében a két dolgot. Teszik mindezt abból a célból, hogy a társadalom által sokkal súlyosabb bűncselekménynek tartott lopáshoz kapcsolódó erős negatív asszociációkat a közel sem annyira veszélyesnek és kevésbé nagy bűnnek tartott ''szerzői jogok megsértése'' néven futó törvénysértéshez kapcsolják. Így a valóságosnál lényegesen nagyobb kárt okozónak és sokkal veszélyesebbnek tüntetik fel a szerzői jogok megsértését azért, hogy szigorúbb fellépést és komolyabb büntetést erőszakolhassanak ki az igazságszolgáltatásból, ami a fentebb említett hazugságot terjesztőknek jelentős anyagi haszonnal jár.
Az egész körülbelül olyan, mintha például azt mondanánk: Az enyhe testi sértés gyilkosság. (Meg is lehetne indokolni hasonlóan ''megalapozott'' érvekkel, mint ahogyan a fenti témában indokolnak: Mindkettő az ember egészségét károsítja, csak történetesen némileg eltérő mértékben.)
A hozzászólásom tartalmi része VladimirR-nek is szólt, a harapós stílusa viszont nem neki, hanem úgy általában azoknak (sajnos nagyon sokan vannak), akikre vonatkozik. -
klepto
addikt
Ímé áljon itt egy képzeletbeli (?) börtönnapló a jövőből, melyet az egyperces e-mail ''újságban'' kaptam:
Börtönnapló
--------------------------------------------------------------------------------
1. hét
Hétfõ
Bevittek az elõzetesbe. Van itt néhány nagydarab, tetovált rab. Fõleg gyilkosok és rablógyilkosok. Elmondtam, hogy nálam találtak egy másolt Corel Draw-t. Elsápadtak, majd tisztelettel arrébb húzódtak. Az egyik felajánlotta, hogy szívesen kitisztítja majd a cipõmet, ha igényt tartok rá. Talán nem is lesz itt annyira rossz.
Kedd
Beszélgettem a cellatársaimmal. Az egyik gyilkos elmondta, hogy 5 évet is kaphat, de lehet hogy 3 év múlva szabadon engedik mert hirtelen felindulásból ölt. A másik ittasan elütött egy asszonyt, 3 évet kaphat, de lehet hogy 2 év múlva elengedik, mert a nõ szabálytalanul közlekedett. Mondtam, hogy a másolt Corel Draw miatt 8 évet is kaphatok, de lehet hogy leviszik 7 évre, mert a saját gyári példányomról készített biztonsági másolat volt.
Szerda
Ma kihallgattak a rendõrök. Azt mondták, bizonyítsam be az eredeti CD-vel hogy a Corel az enyém volt. Mondtam hogy a Corel 2, amit nálam találtak, csak diskeken jelent meg, ezért is másoltam CD-re. Azt mondták ne próbáljak trükközni, õk okos rendõrök, ''Mink to-vább-kép- zé-sen is vó-tunk'' (így mondták) és tudják, hogy minden program CD-n jelenik meg.
Végem van.
Csütörtök
Kínozni kezdtek!
Behoztak egy számítógépet, a hóhér a szemem láttára leszedte róla a Linuxot, és felrakta rá a Windowst!
Péntek
Tovább kínoznak! Arra kényszerítettek, hogy Windows 95-öt telepítsek! 3,5''-es diskekrõl!
2. hét
Hétfõ
Miután látták, hogy nem török meg, magánzárkába tettek. Nem én vagyok a zárka elsõ lakója. Van itt egy falhoz láncolt csontváz, a kezében néhány Polimer kazettával. Manic Miner, Jetpac, The Hobbit, ilyesmik vannak ceruzával ráírva. A falra valaki körömmel néhány Photoshop serial numbert kapart. Az utolsót már nem tudta befejezni... Ma éjszaka megjelent a csontváz szelleme. Dömötör Flatline a neve. ZX Spectrumos kazettákat másolt dupla kazettás magnón, ezért zárták el, aztán itt felejtették és éhen halt. Azóta itt kísért.
Kedd
Bejött az ügyvédem. Azt mondta, a szerzõi és a szomszédos jogok megsértésével vádolnak. Megkért, áruljam el neki, mit szereztem a szomszédomtól és mivel sértettem meg a jogait. Nem tudom, hogy az ügyvéd mennyire felkészült a témában, de rossz elõérzetem van.
Szerda
Elkészült a szakértõi jelentés. Egymillió forintos anyagi kárt okoztam a másolt programok szekrényben való tárolásával, további kétmillió forintos erkölcsi kárt pedig azzal, hogy ezeket a gondos munkával készített programokat csúnya, összefirkált CD-ken tartottam. A szakértõ szerint a lopott könyvelõprogrammal akár a maffiának is könyvelhettem. Ha nem tudom bebizonyítani hogy ezt nem tettem, leültetnek. Hogy lehet bebizonyítani, hogy valamit az ember nem tett meg?
Csütörtök
Olvasgatom tovább a szakértõi jelentést. Az Adobe Acrobat-ot 15.000 forintos kárként sorolta be. Ez egy ingyenes program, de a szakértõ odaírta mellé, hogy ha nem az lenne, szerinte én akkor is elloptam volna, ezért tüntette fel kárként. A szakértõ talált néhány bitet a winchesteremen, ami õt távolról a Windows Notepad utolsó néhány bájtjára emlékeztette. Azt írta, ez alapján biztos hogy loptam a Notepad-ot is, a Windows-t is, és ha magamnak loptam, akkor biztos másoknak is, ezért a kár mintegy 50 millió forint. Egy freeware játékot álcázott szövegszerkesztõnek minõsített, mert hosszas munka után rájött, hogy a toplistába be tudja gépelni a nevét.
Péntek
Kopogást hallottam a zárka falán. Rájöttem, hogy valaki a Linux kernel binaris kódját kopogja. Válaszoltam neki, és most hexaban kopogva beszélgetünk. Õ is CD-k miatt ül. Smiley-kat hogyan lehet hexadecimalisan kódolni? Egyre többen szállnak be a kopogós levelezésbe. Most már levelezési listaként kopogunk. Dömötör lett a mailer daemon.'' :C -
Cathfaern
nagyúr
Bár csak félig olvastam el a topic-ot, de addig senki nem vetette ezt fel, úgyhogy leírom:
És mégis, hogyan akarják azonosítani a felhasználót? Ugyebár a dinamikus IP-s internetkapcsolatok eléggé elterjedtek, akiknek meg nem ilyen van az úgysem fog nagy forgalmat lebonyolítani. Szóval IP alapján nem lehet. Nick alapján ugyancsak nem, hisz hogyan bizonyítják be, hogy az a személy az adott ninck használója (főleg USA-ban)? -
Pici
tag
Újabb hírek a témáról:
[L]http://index.hu/tech/jog/szuloriaa/[/L]
Ez Amerikában van. Szerintetek máshol is csinálnak majd ilyet? -
pharao
csendes tag
Bocsánat, de annyit elfelejtettem írni, hogy ma már a törvények annyira precízek és pontosak akarnak lenni, de.....
Hát nem veszik észre hogyha ennyire pontosak akarunk lenni, akkor nem lehet a mp3 filok terjesztését büntetni, hiszen ''adatilag'' azok nem az érintett zenét/számot tartalmazzák, hanem annak ''részeit'', mondhatnánk utánzását. Hiszen tudjuk hogy az mp3-as protokoll se képes csodákra. Azért foglal ennyivel kevesebb helyet, mert ''psichoakuszika'' elveken alapozva, szószerint ''kitőrli'' azokat a részeket, amiket a végrehajtó program úgy itélt meg hogy nem hallunk, vagy nem lényeges hallani. Tehát akárhogy is nézzük az mp3-as file tartalma, nem eggyezik meg a hang CD-n tárolt tartalommal. Lehet hogy nagyon hasonlít, de nem ugyan az. :U -
pharao
csendes tag
Sziasztok mindenkinek.
Bevallom hogy új vagyok, és nem olvastam végig a topikot. Most láttam meg a címét, és kiváncsiságbol beleolvasgattam.
Az mp3-as büntetésére, csak annyit tudok hozzászólni, hogy tudomásom szerint Magyarországon a ''számitógépes csalás''-ra vonatkozó szabadságvesztés, maximum 3 évre terjedhet ki, de ez is nagyon általános meghatalmazás.
Sose fogom elfelejteni mikor TV-zés közben, (véletlenül) láttam egy programot, ahol beszéltek a zenéröl, a kiadásról, és propagálták a Kalozkodás elleni programot. Hogy szebbnek tünjön, híresebb embereket is meg kérdeztek, hogy ök mit gondolnak erről (nem magyarországon volt). Az eggyik énekes (nem mondok neveket,már csak azért sem mer már nem is emlékszem), erre a kérdésre azt válaszolta: ''Hát igen.... Nagyon jó dolog, és nagyon örülünk neki. Így mindenki meg tudja keresni a számára megfelelő zenét, vagy újjat ismerni. És a még nem nagyon ismert zenészek is jobban tudják megismertetni magukat. Ha a CD-k nem annyiba kerülnének amennyibe most, hanem meg lehetne őket vásárolni, akkor talán jobban ellene lennék, de valószinüleg akkor nem is lenne kalozkodás''.
Hát mit mondjak ehez? Láttatok már késziteni ''hamis'' Tesco zacskókat? :))
És a Microsoftnak (ami nem is annyira ''micro'', és még igy is gondok vannak vele), szerintem nagyon jól jött az hogy bármilyen másolt Microsoft programot, minden utcca sarkon megtalálsz. Hiszen mindenki ezt szokta meg, és mí otthonjátszik vele, addig senkit nem érdekel, de ha valami hivatalosat akar vele csinálni (cég vagy bármi), akkor nincs választása, hiszen mást nem ismer.
:F -
amargo
addikt
az kerül ennyibe egy photoshopon, hoyg megírták..
egy procinak 1 dolcsi az előállítása.. nagy tételben, mit fizetsz meg, azt, hogy kitalálták és megcsinálták!
ha te is kitalálsz egy izgnyiviccet, nem 1ft ért árulod, mert csak úgy jött, hanem 200-300ft vagy több, pedig nem sokat csináltál :) -
Pici
tag
Újabb érdekes hír:
[L]http://www.terminal.hu/newsread.php?id=25202607033713[/L] -
Santses
aktív tag
válasz
VladimirR
üzenetére
ok persze tudom hogy lopok..és segítettem is már ilyen embereken akik ilyenekkel foglalkoztak és tudom hogy bűncselekemény 1értelmű hogy azt büntetik...engem az zavar hogy az a f*sz szenátor vagy ki (más szóval nemtom jellemezni) ilyen dolgokkal foglalkozik míg pl ilyen országok mint mo. hogy élnek..? (ha ne soroljak szörnyebb dolgokat)
ésha ezt is elveszik tőlünk (tőlem mivel más élvezetem nincs nagyon...játékokal elvagyok de lassan megunom nembeszélve arról hogy aztis ''lopom'', egyszóval nemlesz semim csak a gép és a jógépse ér semit ha nemtod kihasználni kihasználmi is csak progikal tudod amik pénzbe kerülnek ésha ezt megkell vegyem akor nemtudok gépet venni mert vagy vagy... akkor gyűjtök mp3 ra hangfal és hangkártya hejett mert az mp3 at is b*szhatom ha nemtom élvezni minőségileg és ez fordítva is a hangfalamat is nézegethetem...
többi pl t ti is eltudjátok képzelni -
VladimirR
nagyúr
nem a topicot szoltam le, hanem a hozzaszolasokat: lehetett volna ezt ertelmesen is alakitani, de nem igy lett. Akinek valoban lenne joga felhaborodni az arakon, az pl SuperMan, akirol tudom, hogy programozik, igy meg kell vennie minden olyan sw-t amit hasznal, es a programfejleszto kornyezetek, meg az oprendszerek nem eppen olcso katgoriaba tartoznak.
amirol itten szo van az gyakorlatilag az, hogy mindenki fel van haborodva, mert a lopast, mint buncselekmenyt buntetni kivanjak.
a cimben emlitett aranyok valoban kiegyensulyozatlanok. ket szempont alapjan kozelitek, azt fogadod el amelyik hozzad kozelebb all (vagy egyiket sem):
1. a gyilkossagert telleg k...a keveset adnak.
2. a sw-lopasnak nagyobb elrettentoerore van szuksege, mivel sokan fel sem fogjak, hogy ez lopas, ami pedig buncselekmeny, vagy tudjak, de le sem sz...rjak, olni meg nem olsz meg valakit minden nap, mert arrol tudjuk hogy nem szabad. te pl ha letoltessz valamit (mp3, film, jatek, crack) vegigfut az agyadon, hogy eppen lopsz? (ne vedd szemelyeskedesnek, en is toltok le, de legalabb nem vagyok buszke ra, mint itt egyesek (nem te) ) -
Santses
aktív tag
igen..mivel végig ittvoltam a fórumba ezért végig is olvastam...
ha vírust küldté nekik jogos...
ha nem akkor szvsz f*szt tudja ti dolgotok...én ebbe nem szólok bele..
csak azt mondtam hogy a topikot nemkell leszólni...ha nemtetszik stb..nemkell beleszólni..és
mintmondtam fáradt gőzben bőven elfér vannak itt nagyon nagy offok amik szerintem túlzások....
de nem tetszik...szal nem szólok hozzá...tévedések elkerülése végett nem veszekedni jöttem.. -
VladimirR
nagyúr
banolgatunk, buzditgatunk?? :)
szerintem felreertettel, nem offolni akartam, csak mar kezd elegem lenni abbol, hogy a ph kezd bolondokhazara hasonlitani, es ez volt a velemenyem a temaval kapcsolatban.
ez lett volna amit neked kuldtem, csak hogy tisztan ertsd nem en offolok, hanem Ti ezzel az egesz topiccal, mivel ertelmesen is alakulhatott volna a topic egy ilyen cim utan
''Te szar'' ezt megis hogyan kepzelted? es meg te javaslod az en kitiltasom a froumrol? elmultal mar 12? -
VladimirR
nagyúr
-
cadaver
tag
szerintem a fejlesztokzeneszeketc. hiaba magyaraznak, esetleg gondolkodni kene azzal a kis britni-buksi-hulye fejevel, es rajonne, h igy emberek millioi lemasoljak, ha olcsobb lenne, megvennek. pl: most eladja 100ft-ért, 50 embernek. ha lenne egy kis esze, eladna 50Ft-ért, legalabb 200 embernek, mert akkor azok is azt mondjak h hé, ez mar nem is olyan draga, inkabb megveszem es lesz szep csomagolasa...
imo :> -
maddog
tag
olyan haverom akinek van ra penze siman megvette a neki kello cd-ket meg dvd-ket le is tolthette volna
akik meg letoltik de nem veszik meg az eredetit amugy sem vennek szerintem meg 6k-ert ha nem tudnak letolteni
bar meg kellene nezni a statisztikakat
en ami nagyon jo azt megveszem amit nem ismerek vagy nem vennek meg akkor sem ha nem lenne file sharing azt toltom le (ja bocs nem teszem!!!)
ez inkabb reklam ha megtetszik valami megveszed(kinek kell 128kbitben a jo?) -
PeliScan
addikt
Nem ismerem a Kazaa-t (szerencsére?) de egyik oszt.társam panaszkodott, hogy milyen lassú a net (képeket küldött át hozzám, szóval a feltöltést terhelte, és ekkor ugrott ki) vekaptuk a Kazza-t és láss csodát.
Nem assezm ott alapból úgy van, hogy megoszt 1-2 dirt, és neked kell letiltanod, ha nem akarod.
Den:
Kicsi rá mondjuk az esély, hogy maánszemélyhez kiszálljanak, de akkor is, ha azt mondom, hogy ellopták/tönkrement/egy szatyorban vittem, és leleesett az áradó Dunába... msot ezt hogy bizonyítanám..? :) -
PeliScan
addikt
-
PeliScan
addikt
Meg egyáltalán? Ugyebár archibválni, biztosnsági mentést leeht készíteni. Nahmost, mi van akakor, ha nekem van egy egész CD gyűjteményem, csak pffff, micsoda pech, leégett a gardrób, és benneveszett az összes eredeti cd, de micsoda mázli, kedves BSA úr, hogy készült róla biztonsági másolat..! :)
Erre mit tudnak mondani? hogy hol a számla? Hát a gardróbban volt az is!! :DDD -
Out
addikt
Az eredeti temahoz visszaterve, en olyat hallottam hogy ha letoltesz egy mp3-at, vagy albumot es kiirod cdre, akkor az nem torvenybeutkozo cselekedet, mivel a mostani cd-ken ott a hologram ami a jogdij miatt van, tehat kifizetted a jogdijat :D
Tevesek az informacioim?? -
Arius
aktív tag
Az olyan embert pl nem tudom sajnálni, aki sír hogy milyen drága a cigi...azzal tudok együttérezni, aki próbál leszokni, és sz*rul érzi magát...de tudom, hogy jobb lesz neki ha sikerül. (és ha eléggé akarja, akkor fog is).
-
Arius
aktív tag
A 15-ös hozzászólásról beszéltem az imént.
-
szepi79
őstag
Azért ez nem biztos. Nem hiszem el, hogy az ország egyetlen felsőoktatású intézményében sem lehet a fent említett programról tanulni/használni. Persze, ettől még otthon nem fogja tudni éjszakákon át nyüstölni, de itt ugye most az elméletről beszélünk...
Javítsatok ki, ha tévednék. -
szepi79
őstag
''mellesleg szerintem ezerszer nagyobb amerikai anomália az, hogy 18 évesen halálra ítélhetnek, de egy jó hideg sört nem ihatsz![/Í]''
Az semmi! Van olyan állam az USA-ban, ahol már 15 évesen lehet jogsid! (De a legszigorúbb is 17). Vagyis ha 15 éves vagy, már vezethetsz autót, amivel MEGHALHATSZ, EMBERT ÖLHETSZ, ha elég gondatlan/figyelmetlen/szerencsétlen vagy. Ezzel szemben csak 21 évesen vagy nagykorú... :(
(Az meg külön röhej, hogy nincs személyi, csak a jogsid alapján azonosítanak :( ) -
VladimirR
nagyúr
elnezest mindenkitol tegnap olyan hangulatban voltam, hogy szuksegesnek tartottam a fenti nyers fogalmazasmodot
/off LionTM, Sz_George nezzetek mailt, gondolkozzatok, megbocsajtok a furkalodasert (kickban?) -
up
senior tag
Nem mindig a grafikuson múlik, mivel dolgozik. Sok állásnál Photoshop gyakorlat előfeltétel (mert többé-kevésbé ''alapmű'', meg mondjuk mert azt vette meg a cég, tehát azzal fog dolgoztatni). Erre pedig az egység sugarú kezdőnek legálisan 0 esélye, ha nem ismeretségből szerzi az állást, vagy nem milliomoscsemete alapból. :)
-
Mixa
tag
Na igen, de ha belegondoltok azért jogos. Jogos mert olyan, mintha a te munkádat másolnák le ingyért, azzal a különbséggel, hogy azt amit csinálsz talán te találtad ki, s nem dolgoztad fel. Amúgy az ilyen kis sztárok előbb utób senkik lesznek nézd meg hol van a Take That vagy egyéb s**-ok.
Lényeg igaz, minél több a pénz annál több az igény. Köszönhetően a közgazdaságtan és az információáramlás gyorsaságának köszönhetően. Mind1.
Lényeg amire nincs pénzed nem veszed meg. Én úgy vagyok vele, hogy pl. ha már dolgozok megpróbálok mindent megvenni, oprendszert, játékot zenét. S ezt most komoylan is gondolom. Nem bűntetni kéne, hanem elvenni azt amije van az embernek és megbírságolni. Szerintem többet tanulna belőle. A másik, hogy annak idején az oprendszert a géphez adták, s ők akarták, hogyhasználjunk számítógépet 80-as 90-s évek. Tehát jobb lenne nekik is elgondolkodni. Meg nem minket, hanem az igazi másolókat kéne megbűntetni. A szervereket, honlapokat. Azokat bezzeg nem találják meg
Lényeg az árak túl horribilisak, magasak.
Aktív témák
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- LEGO klub
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Panasonic CF-20 ütésálló, ipari notebook & tablet számlával, garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest