-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eastman
addikt
Ha még otthon vagy és nem zártad le a prezentációd egy érdekesség:
A Jurassic Parkban van egy jelenet, mikor a T-Rex közelít a terepjáróhoz amiben hőseink ülnek rettegve. Van a jelenetben egy pohár víz, amely szinte szabályosan rezeg a hüllő léptei hatására. Sokáig tanakodtak a készítők, hogy hogyan is oldják meg ezt a képsort. Végül is a tökéletes hullámok keltéséhez a gitár fizikáját hívták segítségül.
Közben megtaláltam a részletes sztorit is:
One of the most difficult gags in the film was the vibrating glass of water caused by T-rex's footsteps. Spielberg got the idea for this shot when he was in his car listening to Earth, Wind & Fire, and his rear-view mirror started to vibrate because of the bass rhythm in the song. However this shot proved to be very difficult and they had no idea how to achieve the perfect circles. But Lantieri managed to figure it out the night before the shot. He put a glass of water on top of a guitar and plucked the string and the result was perfect. On the day of the shot, guitar strings were put inside the car and a man on the ground plucked the guitar strings to achieve the effect. Forrás.
-
Szten Márs
nagyúr
Rövidül a rezgésbe hozandó húrhossz. Elküldtem, hogy egy húr rezgési frekvenciája miktől függ, de triviálisan ezek a tényezők: valamilyen anyagi állandó, a húr keresztmetszete, a rezgő húrhossz, meg a húrt hosszirányban feszítő erő. Amit küldtem, ha jól emlékszem, az képletbe is rendezi ezt az egészet. A hangolókulcsokkal a fenti tényezők közül a feszítőerőt tudjuk változtatni, azzal meg, hogy matatunk a nyakon, a rezgő húrhosszt.
-
Szten Márs
nagyúr
A gitáron? Megpengeted a húrokat, azok rezgésbe jönnek, erről ugye adtam anyagot. A húrok átadják a rezgést az alsó nyeregnek, ami továbbadja azokat a húrlábnak a húrláb pedig átadja a gitár fedlapjának. Ha megpengetsz egy akusztikus gitárt (mert úgy értelmeztem a kérdésed, hogy csak akusztikusokkal akarsz most foglalkozni), akkor a kezeddel érezheted, hogy hogyan rezeg a fedlapja. A rezgésbe hozott fedlap fogja a dobgitár (ugye így hívják az akusztikus gitárokat, nem véletlenül) testében lévő levegőt megmozgatni, de hogy ott mi is történik, legalábbis fizikaórán előadható igényességgel, most így nem tudom megmondani neked...
Amit viszont találtam: [link]
Ott lent ugye van strings, body és air menüpont is, azokat érdemes végigfutni.A húr rezgéseit egyébként a különböző anyagokból készült alsónyergek más hatékonysággal adják át a húrlábnak: egy műanyag nyereg kevésbé jól vezeti ezeket, mint egy csontból készült. ugyanúgy a húrláb anyaga is meghatározó, valamint a gitár fedlapjának, valamint hát- és oldallapjának az anyaga is. Általában a denzebb fából készült fedlapok fényesebb, a magasabb tartományokban kifejezettebb hangot produkálnak, a lágyabb faanyagok pedig vastagabbat, a mélyebb tartományokban kifejezettet. (Pl sitka lucfenyő vs vörös cédrus - az előbbi fényesebb, az utóbbi vastagabb hangot produkál). De ez is csak empirikus ismeret.
-
Szten Márs
nagyúr
Ne legyél benne annyira biztos, hogy a fizikatanár vágja a gitár fizikáját. Ismerek párat, és nem hiszem, hogy ezzel különösebben foglalkoznának. (A tanár nem lexikon
)
Holnapra? Nos, akkor épp időben kezdted el... piff... A gitár testét egyébként nagyban kényelmi megfontolások alapján tervezték, plusz empirikusan alakult ki a legtöbb dolog, nem tudományos alapon. Empirikusan, azaz tapasztalati úton. Mostanság, hogy kicsit értünk a fizikájához is, rengeteg mindent átterveztek ilyen-olyan elvetemült gyártók, csak a gitáros közösség nem fogadta be annyira ezeket. Egyik érdekesebb dolog pl. az eltolt hanglyuk, mint a McPherson gitároknál, de a klasszikus gitároknál a húrlábnál is voltak ötletek, a merevítéseknél abszolút, pl Kantare gitároknál a hagyományos - szintén empirikus úton kitalált - merevítéseket felülbírálta a tudomány és eszerint alkottak gitárokat.
Az ún. ageing, az, hogy a tömör fájú gitárok idővel jobban szólnak, szintén fizikai okokra vezethető vissza - bár nem túl kutatott terület, szóval amit mondani fogok, jórészt egy hipotézis. A gitár faanyagában lévő belső feszültségek szűnnek meg a pengetés, játék hatására, és a más, ezáltal átalakult anyagszerkezet máshogy fog rezegni - konkrétan szabadabban. Emiatt nyílik a gitárok hangja idővel, ha sokat játszunk vele. Illetve többek között... a faanyag nedvességtartalmának változása is szerepet játszik ebben.
A húrok rezgéseiről meg keresek mindjárt valamit...
-
stepe
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest