- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Google Pixel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Szten Márs
nagyúr
Vannak mikrofonok direkt erre... egyébként youtubeon milliónyi gagyi videokamerával/fényképezővel felvett felvétel van... nem űber minőség, de pl. a fejlődést látni bőven elégséges.
-
Eastman
addikt
Rockzenére kiváló, mivel hosszú ideig szólnak a lefogott hangok rajta (sokáig rezeg a fa).
[képek]A sötétebb hosszanti fa betét(ek) merevítésként szolgál(nak). Csak egyféle fa könnyebben deformálódna (a 6 húr jobban elhúzná). Emellett acélpálca is helyet kap a nyakban tehát általában három merevítés tart.
Itt láthatod a pálca végét a fej és a sötétbarna fogólap határán. Imbusz kulccsal jobbra vagy balra tekerve állítható.
Fontos, hogy ezt a finombeállítást mindig hangszerészre kell bízni!Ezen a képen láthatod a pálcavéget takaró gesztenyebarna fedelet a fejen és mivel natúr, lakkozott felületű a hangszer, jól láthatóak a testet alkotó különböző faanyagok.
-
Szten Márs
nagyúr
Ne, ne cseréld le, teljesen fölösleges, abszolút korrekt gyári húrok vannak rajta. Persze, annyiban jobban járnál a cserével, hogy - ahogy említettem - könnyebb lenne lenyomni a húrokat, a még meg nem keményedett ujjbegyeket kevésbé bántaná, de ennyi. Ezért szerintem nem érdemes.
-
Szten Márs
nagyúr
Most D'Addario van rajta, valóban, 0.11-es, 80/20 bronz. De pont azt mondtam, hogy érdemes kipróbálni a 80/20 bronz helyett egy foszfor-bronzos készletet
A Martin extra lightot még nem próbáltam, annyit tudok mondani látatlanban, hogy vékonyabb, mint ami most rajta van. Hogy ez mennyire jó, vagy nem jó, azt mindenkinek magának kell eldöntenie. Kevésbé tudja rezgésbe hozni a gitárt, főleg egy dreadnought méretűt, viszont könnyebb lefogni a vékony húrokat, könnyebb nyújtani őket, stb.
-
Szten Márs
nagyúr
Ja, amúgy azt említettem, hogy idővel csak jobban fog szólni?
Pár havonta érdemes húrokat cserélni rajta. Ajánlom, hogy próbálj ki egy foszfor bronzos készletet rajta (ha a gyári húrvastagságnál akarsz maradni 0.11-est), olcsóbban mondjuk egy sima D'addario, vagy Ernie Ball foszfor bronzos készletet, drágábban ezek jóval tartósabb, bevonatos verzióját (D'Addario EXP és Ernie Ball Coated), vagy a szintén bevonatos Elixír foszfor bronzost... A foszfor-bronzos húrkészlet a hagyományos 80-20 bronzhoz képest kissé teltebb, vastagabb hangzást ad, én jobban szeretem, szóval mindenképp ajánlom kipróbálásra -
Szten Márs
nagyúr
Manapság minden fémhúros akusztikus nyakában ott van a fémmerevítő pálca, és igen ritka, hogy nem lehet állítani. A Cort-nál is ott van és állítható
Hogy mennyire egyenes a nyaka (ugye a fém merevítő pálca elsősorban azért van, hogy a nyak homorúságát/domborúságát/egyenességét állítgathassuk vele), azt majd látni fogod, nem hiszem, hogy nagyon hozzá kell nyúlni. Ha mégis hozzányúlsz, akkor nagyon óvatosan, negyed fordulatonként tekerd, adnak hozzá imbuszkulcsot.
Alapból 0.11-es húrokkal szerelik. Ez jó kezdő húr, nem olyan pókhálóvékony, mint egy 0.10-es, és egy 0.11-es kell is egy dreadnought méretű test megfelelő megszólaltatásához, de nem is olyan kemény mint egy 0.12-es, vagy keményebb, ami a kezdők ujjbegyeit kikészítené. Pár havonta érdemes húrokat cserélni rajta. Ha keményebbre cseréled - 0.12-esre, vagy 0.13-ara mondjuk - akkor esélyes, hogy a merevítőpálcán húznod kell majd. De hát azért van az ott, ugye
Ja igen: megfelelő páratartalomra ügyelhetsz esetleg. Ha jól emlékszem egy 50-60% között a legmegfelelőbb. Sajnos a tömör fa érzékenyebb erre, mint a rétegelt.
-
Szten Márs
nagyúr
Na igen, klasszikus gitárra fémhúrt nem szabad rakni, mert esélyes, hogy ez történik. Mondjuk most már vannak klasszikus gitárok fém merevítő pálcával itt-ott, lehet azok jobban bírnák a kiképzést, fene tudja.
A gatyát azért is fel kell kötni, mert klasszikus után egy vékony nyakú fémhúros nagyon más lesz. Kíváncsi leszek, mik lesznek az első benyomásaid. -
Szten Márs
nagyúr
No, én kiegészíteném BemApo eszmefuttatását, mert nem ugyanaz a három, illetve a kettő, ha a mahagóni testűeket nézzük. Olyan specifikációval, hogy mahagóni oldal és hát, fenyő fedlap, rózsafa fogólap és híd, lehet kapni gitárt 15 ezer körül (pl Uniwell), 600ezer körül (pl Taylor), vagy egy millió felett (R.Taylor, McPherson). Specifikációra ránéz az ember, ugyanazt látja, de nagyon nem ugyanaz. Természetesen ilyen extrém eltérés itt nincs, de azért vannak lényegi különbségek így is.
Az egyik legfontosabb része a gitárnak a fedlapja, angolul néha szokták soundboardnak hívni, ez az elnevezés nem véletlen. A fedlap anyaga, minősége igen erősen meghatározza a gitár hangzását. A fenyő itt minden esetben sitka-luc lesz az eddig említett gitároknál, de a Cortnál tömör, tehát valódi fa, míg a másik kettőnél rétegelt lemez. A rétegelt lemez pedig alapból nem fog olyan hangzást adni, mint egy tömör fából készült fedlapos gitár - alapból roszabb lesz nála - ráadásul rétegelt lemezeknél az ún. ageing, a fa beérése sem igazán figyelhető meg - ez a folyamat azt jelenti, hogy ahogy öregszik a gitár (és közben persze sokat használod), egyre gazdagabb lesz a hangja, sitka fenyőnél tipikusan a mélyebb tartományok felé "nyit". Ilyenre rétegelt fedlapnál hiába vársz. Ezen kívül az egész minősége, a merevítés kialakítása is fontos, ráadásul ez utóbbi szintén nagyban befolyásolja a hangot. Szóval ne tévesszen meg senkit az, ha két gitárnál ugyanazt látja a specifikációban, az semmit nem jelent.
Az árkategóriában én egyrészt valóban a Cort Earth 70-et ajánlanám, másrészt a dreadnought gitárfazon talán jól néz ki, de nem a legkényelmesebb. Jobb lábra fektetve, főleg a kezdetekkor jóval kényelmetlenebb, mint sok más gitárforma, így, ha nem ragaszkodsz ehhez a formához, lehet válogatni kényelmesebbeket. A hangzást befolyásolja természetesen a forma is, de ez egy komplex dolog. Ha alternatív formákat akarsz, akkor két OM formájú gitárt tudok ajánlani a dreadnought helyett, az egyik a Samick OM5 (abszolút ajánlom), a másik pedig... hopp, most látom a másiknak felment az ára, vagy én emlékeztem rosszul rá, mindenesetre, ha már kikerestem belinkelem Ashton OM-35
Ennek a teteje nem sitka, hanem engelmann-fenyő, ami kevésbé csilingelő, inkább kissé vastagabb, húsosabb hangzást ad, valahol félúton a vöröscédrus és a sitka-fenyő között. Kézzel pengetésre pl remek gitár ez.Amúgy a legtöbb akusztikus gitár nyaka 1 11/16" vastagságú, de relative sok 1 3/4"-es van, ami érezhetően vastagabb, és vannak 1 13/16" és 1 7/8"-osak is. Ezeket nehéz kishazánkban beszerezni, az 1 3/4"-es viszont pont jó, ha a szokásosnál vastagabb nyakú fémhúrosra vágysz. Üröm az örömben, hogy 100ezer alatt - legalábbis fejből nem tudok olyan gitárt, aminek ilyen nyaka lenne. Ettől függetlenül lehet, hogy találhatsz a megcélzott árkategóriádban is ilyet, természetesen nem ismerem az összes gitárt, amit Magyarországon lehet kapni.
-
BemAnyó
senior tag
én kipróbálnám mind 3 at elötte,
ibi: full mahagony test nyak fenyő fedlap és rózsafa fogólap
cort: tök ugyan ez
yamaha: egy mahagónihoz nagyon hasonló fél délamerikai mora fa test (olcsóbb de nem biztos hogy rosszabb), a többi az kb u.a.,
pont olyan részleteken lesznek a nagy különbségek amit csak akkor látsz/érzel ha kipróbálod, pl nyak komfortja, ami eléggé szubjektív dolog, minőségileg tuti egyikkel se jársz rosszul,
-
Daweee
őstag
Én inkább a Cort Earth 70-et ajánlanám az árkategóriában, a tömör fenyő fedlap, illetve Sztem Márs fórumtárs pozitív tapasztalataira hivatkozva, bár van egy érzésem, hogy szempont a fekete szín, ez esetben nem tudok mit mondani.
Az akusztikus nyaka vékonyabb és enyhén domború, inkább az elektromoséhoz hasonlítható, de sok nagy kezű ember tud jól játszani rajtuk, szóval ez nem jelent akkora problémát szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Diablo IV
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Eredeti játékok OFF topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kuponkunyeráló
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Bivaly MAGYAR Lenovo P1 gen2 (Core I7 32 Gb 1Tb 15" 4K 4Gb Nvidia) Laptopom eladó!!!
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 450 G7, 15,6" FHD IPS, I5-10210U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged