Hirdetés
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Most jön a finomhangolás ideje. Szerintem nem rossz egy 2XP-stől egyáltalán.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Munka közben reggel hallgattam Megadetht. Készülök a koncertre. Elég jó album az a Rust in Peace. Párszor meghallgattam, és már vannak kedvenceim is róla. Take no Prisoners, Hangar akármennyi, Five Magics, Rust in Peace.
Ha annyi ideje hallgatnám, mint a Metallicát, már tuti nagy kedvenc lenne. Következ az Anasthesia lesz.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Amíg ti programozót játszotok, én a gitáron.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Én ezt az Ernie Ball húrkészletet nagyon utálom. Minden dzsuva látszik rajta, egy hete se használom még máris fekete szmötyi jön le róla. Kényelmetlen a tapintása, nem csúszik rendesen slide-oknál, nekem ez nagyon nem jön be.
Az Elixir mögött a fasorban sincs.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nem is tudtam, hogy lesz hamarosan Megadeth-koncert. Egy számukat sem ismerem, de lehet elmegyek, megnézem ezt a Mustaine-t, mit művel a gitárjával.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #58176 üzenetére
Ezzel "adós" maradtam. Rendbetettem a végén a timingot.
Amúgy ez a kedvenc részem a szólóból.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Ez már a 2XP-s szint.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
benedekco #58151 üzenetére
Jogos, neked van igazad. Nem szándékosan nyomtam le rajta a hangolót, de tényleg az volt, azért a pengetésekre reagált.
Ettől függetlenül ami tény: tegnap nem szólt a nyak, sokszori próbára se. Kinyitottam az elektronikát, távvezérléssel próbáltam multiméterrel méregetni, kicsit megpiszkáltam a vezetékeket, utána ment. Jelenleg jó.
Ettől függetlenül a Spark tényleg rosszalkodik, a volume és master potikkal valami nem oké.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Mindenki nyugodjon meg.
Nem tudom, mi volt a hiba, jelenleg működik. De nem ment, és nem azért, mert le volt tekerve a volume poti.
A Sparkom tényleg szarakodik, minimál hangerőváltásnál óriásit hangosít, illetve a négy hardware presetet jelző piros ledek elkezdtek felváltva, pengetésre össze vissza ugrálni, meg időnként zölden világítani, szóval valami nagyon nem jó vele.
Figyelem majd az Amperon meg a csövesen is hétvégén, ott mi a helyzet vele.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Hoztam egy kis problémát, lehet szakérteni.
Az Epiphone-om másfél év után megérett a húrcserére, most külön nem részletezett helyzet miatt úgy hozta a sors, hogy Elixir helyett Ernie Ball került rá. Amikor behnagoltam, és elkedztem rajta játszani (nyaki állás), minden hang befulladt, de keményen. Nyújtások, minden. Mondom jézus atya, ennyire nem lehet szar ez a húr, ekkora különbség lenne az Elixirhez képest?
Gondoltam, mindjárt kiderül, az egyes húrból visszaraktam a leszedett Elixirt. Néma maradt a gitár, meg se szólalt nyaki és középső állásban. Csak hídon.
A húrcsere előtt fogólapot lepucoltam, leápoltam, gitártestet, és a hangszedőkről is letöröltem a dzsuvát. A nyaki hangszedőn volt egy nedvességcsepp utáni száradásnyom szerűség, száraz ronggyal ledörzsöltem róla.
Elképzelhető, hogy egy picit nagyobb nyomást kapott a hangszedő, és attól döglött be? Ha igen, akkor mit tudok vele most csinálni? Kiszedem a helyéről, megnézem, van egy szakadt vezeték? Mi mehet tönkre ilyenkor benne?Hozzáteszem, nem ütöttem vágtam, nem nyomtam be, nem nyomogattam, határozottabban megdörzsöltem a műanyagot kicsit.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
lacibattya #58026 üzenetére
A YT tele van tutoriallal. Igaz, hogy nem Edda vagy Bikini, de ott rengeteg szamot tanulhatsz meg amugy.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
chaosmonger #58021 üzenetére
Nekem sokkal jobban tetszik mint a Katana pedig az is van.
Nekem is jobban tetszik, mint a Katana, pedig az már nincs.Ezért is adtam el.
Szerintem egy multieffekt, pl Ampero vagy más, vagy akár egy Spark 40.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Amúgy cső ide cső oda, a legtöbbet még mindig a Sparkot használom. Bekapcsolom, egy gomb, és a már kívánt hangzás szól, ha kell phaser-rel, ha kell compressorral, akármivel.
Ettől még az ENGL nagyon jó cucc, szeretem is, de nekem hiányozna, ha nem lenne modellezős cuccom. Ha csöves nem lenne, anélkül boldogulnék.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Ba cy lus #57957 üzenetére
Szerintem senki nem mondta, hogy baj, ha valaki analóg cuccokat használni. Ha valaki azt szereti, meg ez a nünükéje, miért ne tenné?
Én például pizzát kizárólag olasz, 00-s lisztből készítek, san marzano paradicsommal és buffalo mozzarellával. A legtöbb ember pizza címszó alatt meg minden szart megeszik, a mirelittől kezdve a rendelősön át a házibarkács vackokig.
A lényeg, hogy praktikum és ár/érték arány szempontjából a modellezős cuccok mellett szól több érv egy átlag, otthoni felhasználónak.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Most, hogy nagyjából egy hónapja használom a csöves erősítőt, leírom a tapasztalataimat. Csöves vs. modellezős.
Saját benyomásaim alapján is a csöves erősítőnek más hangja van, nem adja vissza egy modellezős cucc. Azt a nyers erőt, a vibrációt, pláne nagyobb hangerőn, nagyon jó érzés. Azon, hogy mennyiben tudja utánozni egy modellezős cucc a hangzását, lehet vitatkozni, ha most tippelnem kéne, 80-90%-ban biztosan.
Ugyanakkor egy csöves erősítő az one trick pony, egyfajta hangzást tud jól, vagy kiválóan, nem sokoldalú, mint egy modellezős cucc. Arról nem beszélve, hogy a csöves erősítőn nulla effekt van, max reverb, azaz, egy csomó pedál kell mellé, ha valaki egy bizonyos hangzást keres. Helyigénye nagyobb, hordozhatósága nehezebb. Fajlagos ára lényegesen drágább.
Tanulás szempontjából előnyösebb a csöves, mert minden apró hibát "megmutat", sokkal tisztább játékra van szükség vele, mint egy modellezős cuccon.
Mivel nagyobb hangerőn otthon kevésbé lehet használni, ebbéli előnye nem igazán jön ki egy átlag háztartásban a csövesnek.
Arra kevés embernek van lehetősége, hogy 5-6 minőségi csöves erősítőt tartson a különböző zenei ízlésének megfelelően, helyhiánytól kezdve akár az anyagiakig is.Az a fajta sokszínűséget, amit akár egy Ampero kínál, ládaszimulációkkal, mikrofonokkal, pedálokkal, fejekkel nem kompenzálja szerintem a csöves cucc csövessége, abbéli előnyei.
Így én abszolút megértem, ha valaki otthonra azt választja, hogy olcsóbban, sokszínűbben, többféle hangzás mellett teszi le a voksát, még akkor is, ha az adott hangzás nem lesz pariban a csöves hangzással.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Jol nez ki az a Nita Strauss Ibanez.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
rustysaw #57878 üzenetére
Szintén Elixír, semmi más nem volt még fent, kivéve, az új gitárokon lévő gyári húrok, de az mind kuka volt.
9-42 Nanoweb, azt vettem észre, hogy az Optiwebnek pár hónap után lejön a bevonata, ami esztétikailag zavar csak.
Mivel nem egy gitáron játszom, egy évig is fent van, de évente azért kicserélem.
Egyszer szakadt el nekem az egyes húr, nyújtás közben, meg is lepődtem rajta.
Hogyhogy milyen zenei stílus? Hát metál.
Alles metal oder was.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Most futottam bele, az eredeti Floyd Rose majdnem 190 ezer forint.
Az komoly...Más gitárt nem vesz ennyiért.
-
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Jesszus, 42 új hozzászólás, gondoltam megint egy kezdő vett drága gitárt.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
btraven #57779 üzenetére
Hehe, egyik se.
Olcsó gitár, lehetőleg használtan, és olcsó erősítő, az is Aliról. Az eredetivel szinte teljesen egyező erősítőket lehet venni ott, töredék áron. 120-ért megvan a kettő együtt, tök felesleges ennél is többet költeni, pláne hangszedőre, az úgyse számít semmit, vakteszten elbukik az összes nagy gyártó. Sőt, erősítő se kell, 20 ezres multieffekt 95%-ban hozza a csöves erősítőket, a fennmaradó 5% meg úgyse megy át a mixen.
És különben is, Hetfield is egy Electrán kezdte, amit 100 dollárért vett. Ez mindent bizonyít.
-
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
sza.sa #57689 üzenetére
Én ajánlom, nekem bevált, jobban szerettem, mint a Katanát, ezért is kellett mennie.
Könnyű a kezelése, kicsit basszus orientált a hangja, de ha gyorsan akarsz kedvenc zenéidet utánozva játszani, arra hibátlan. Ha viszont van, amiből szóljon, akkor lehet elég egy GO-is, kvázi ugyanazt tudja szoftveresen. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
lacibattya #57679 üzenetére
Én meg hétfőn vettem búcsút a Katana MKII-től.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
kutyek #57641 üzenetére
Megcsináltam a Floydot.
Kezdtem azzal, hogy behangoltam a gitárt, majd megnyújtottam mind a hat húrt, addig, amíg megnyújtás után megmaradt a hangolásuk.
Ezután tremolóztam, flatbe mentek a húrok, majd a rugórögzítő csavarokon annyit húztam, hogy visszaálljanak normál hangolásba. Ezt Követően elhangoltam, majd ismét behangoltam, tremolózás, és már nem hangolódott el.
Azóta játszottam is rajta, direk rángattam a tremolót is, de megtartotta a hangolást. Remélem így is marad.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Minek ide tonewood? Csak egy koptató kell.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
kutyek #57618 üzenetére
Három van benne, annyi is volt. Most visszatettem a hátlapot. Három rugó, beállítva szépen. tremoló után picit flat-be megy, de ha nem hagyom visszaállni, hanem picit rásegítek, akkor tökéletesen megtartja a hangolást.
Én azt gondolom, lehet rosszul, hogy alapból vissza kéne állnia magától. A Schecteren, amin csak special van, nem kell semmit rásegíteni, visszaáll.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
kutyek #57609 üzenetére
Ugyan én ajánlottam, de most pont mérges vagyok rá, és gondolkodom, hogy nem hozzá fogok járni.
Ugyanis úgy beállította a gitárt 40 ezerért, hogy a tremolóhoz hozzá se nyúlt, vagy ha igen, nem igazán tesztelte le, ugyanis tremolózás után az összes húr flat lesz.
Szóval a tuning stabilitás a visszakapott gitáron nulla, pont azért vittem el hozzá, hogy állítsa be rendesen szakember, ne nekem kelljen kísérletezgetni vele.
Kedden viszem is vissza hozzá.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Valaki ezt elmagyarazna 6:09-nel? [link]
Nem ertem, hogy miert nincs g# major scale.
Meg mi az, hogy E#? Az F. A B# meg C. Eddig azt hittem ertem a dur skalat, de ez most megzavart.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
bigrob #57563 üzenetére
Erre gondolsz?
Itt 9 honapja gitaroztam, hallatszik is. 😀 -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
lacibattya #57564 üzenetére
Azt megtanultam egy het alatt kb., nem nehez, de jol eljatszani nem konnyu. Neha letolom meg, es mindig rajovok, hogy milyen benan jatszom addig, amig nem gyakorlom ki.
Nem hagyjuk abba, soha.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Na elhoztam egy hónap után Kovács Tomitól a Fendert. Azt mondta, hogy a satut ki kell cserélni, mert nem compound radiushoz készült, ezért a húrmagasságot nem lehet jól beállítani mert a satu nem követi a fogólap rádiuszát.
Azt mondja, a Schaller gyárt olyan satut, ahol ki tudod választani a radiust, meg is mutatta, 38 euróba fáj.
Így a munkadíjba nem számolta fel a satu beállítást, azt mondta, hogy majd felhív, berendeli, és csere.
Ha jól számolom, az 16 ezer plusz a munkadíj, megint egy 20-as.
A hozzáértőktől kérdezem, vajon van értelme ezt kicseréltetni? Megkérdeztem, hogy faszé nem olyat gyárt hozzá a Fender eleve, azt mondta, mert szerinte kóklerek ülnek ott nem mérnökök.
Amúgy még nem tudom rendesen behangolni a gitárt, mert elmászik, gondolom a friss húrtól van, remélem 1-2 nap alatt beáll.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-- ----- Ez se tud gitározni, hát hol van a hüvelykujja? :-D ----
Légy türelmesebb magaddal. Kinek lassabban, kinek gyorsabban megy. Csak magadhoz mérd magad. Vannak dolgok, amiket soha nem fogunk tudni eljátszani, akármennyit is gyakoroljuk, de ez nem az a kategória itt. Ha gyors, lassítsd le. Haladj két három ütemenként.
Anno még
tanácsolta nekem, hogy addig ne menjek tovább egy ütemről, amíg az nem megy jól. Inkább lassabban haladj vele, de játszd el jól a saját mércédhez képest.
Hadd tegyek fel egy kérdést. Láthatóan jobban gitározol most, mint amikor először megfogtad a gitárt? Igen? Szóval mégis csak van fejlődés....
Nem baj, ha nem tudom megcsinálni a double bend-et. Gyakorolgasd
és vágd le a körmeidet.Nyilván van olyan, hogy valakinek több érzéke van az egészhez, másnak kevesebb, mint például nekem is, nem vagyunk egyformák. De pusztán szorgalommal, kitartással és gyakorlással nagyon sokat lehet fejlődni, ezt tapasztalatból mondom.
Ne
Add
Fel. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Van vagy négy hevederem. Nem nagyon próbáltam még ülve. Azt mondják, hogy úgy kell ülve beállítani, ami ha felállsz, pont ott tartja meg, ahol szeretnéd.
Na, ha beállítom állva, utána leülök, a pánt leesik a vállamról, semmit nem tart.
Illetve nagyon nem jó érzés, hogy a tökömnél van a gitár, nem esik kézre igazán.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
consono #57520 üzenetére
Nekem a 45 fokos szög nem kényelmes. Kipróbáltam, többször is. mert balra ki kell fordulnom hozzá, és gyorsan beáll tőle a hátam. Meg öncélúnak is tartom: azért legyen 45 fokban a nyak, hogy az ujjam a nyak mögé tegyem, de ennek nem érzem semmi szükségét jelenleg, mert amiket játszom, abban nem korlátoz egyelőre a hüvelykujjam.
Ha olyat akarok játszani majd, amihez kell, akkor majd a nyak mögé teszem.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nem hiszem, hogy alkalmatlan lennél rá, lehet, a tanárral sincs hiba, lehet van. Valószínűleg még nem gyakoroltad eleget.
Tedd fel magadnak a kérdést, kell-e neked egyáltalán barré akkord? Akarsz olyan zenéket játszani, amikben szükség van rá? Lehet-e ugyanazt másképp játszani? Azt gyakorold, amiket játszani szeretnél, ami érdekel. Tarthat neked a tanár tapping órákat, ha tudod, hogy a büdös életben nem fogsz olyasmit játszani, ahol az kellene.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Tegnap este vagy egy órán keresztül Maiden-koncerteket néztem, csak azért, hogy megnézzem, milyen kéztartással játszanak. A helyzet az, hogy nagyjából 97%-ban mind a három gitáros fenntartott hüvelykujjal játszik, szólót, legatot, mindent kb. Talán két alkalommal volt az egy óra alatt, amikor azt láttam, hogy az egyikük a nyak mögött tartja a hüvelykujját.
Ezek szerint az Iron Maiden ugyan 40 éve a világ elitben van, de nem best practice szerint játszik.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
We have all been there.
Barrénál nekem is fáj a csuklóm, meg nagyjából az ötödik bundig tudom lefogni rendesen, afelett már nem szól jól vagy nem szól, full kényelmetlen a kezemnek.
Megoldás: nem is gyakorlom, nem érdekelnek a barré akkordok. Talán Steve Vai mondta, hogy azt gyakorold, amiben jó vagy jól megy, azokat fejleszd tovább, és ne azt, amit utálsz, kényelmetlen stb.
Visszagondolva a tanáros időszakomra, egyikkel sem élveztem az órákat, csak befrusztrálódtam tőle. Amióta nem járok tanárhoz, sokkal nagyobbat fejlődtem, mint amikor jártam. Az egyetlen előnye a tanárnak, hogy real time feedbacket kapsz tőle, ezt Justin sem adja, meg senki más. Kérdés, hogy pusztán emiatt megéri-e az az idő és energia.Mert minden más nagyon minőségi formában már fent van a neten, pl. Justin és társai.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
M@trixfan #57502 üzenetére
Én egy percig sem tagadom, hogy az a kéztartás nem rossz, vagy nem ajánlott, én csak annyit mondok, hogy amíg te vagy a világbajnok, pont senki se nézi, hogy hogyan úszol. Meg senkit se érdekel.
Amikor egy Metallica-lemezt hallgatsz, gőzöd nincs, hogy épp állva vagy ülve játszották fel, hol volt Hetfield hüvelykujja, nem is érdekel senkit, csak az érdekli, hogy tetszik neki, amit hall.
Persze, hogy szar a vibrátóm, meg nincs szinkronban a kezem, most tanulok gitározni.
De nem azért nincs szinkronban, mert rossz helyen van a hüvelykujjam.
Tessék, lehet elemezgetni. :-D
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
M@trixfan #57499 üzenetére
Szerintem teljesen jó analógia, de akkor mondok úszósat: ott volt Michael Phelps, egyáltalán nem klasszikus stílusban/technikával úszott, vagy ahogy mondod, best practice, és mégis körbeverte a világot, a mai napig a valaha élt legeredményesebb úszó.
És senki nem mondta neki, hogy igaz, hogy 150-szeres olimpiai bajnok vagy meg 70-szeres világbajnok, 17 világcsúccsal, na de hát a technikád..
Ki így, ki úgy játszik, de az eredmény a lényeg.
-
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Tesztelgetem az új ládát egy újabb szólóval.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Beszálltam a gitárhangfalakba, mint Vágási Feri az internetbe.
Rácsapattam az Amperot, hát érezhetően máshogy szól a greenback speaker, mint a Katanára kötve. Érdekes, ahogy növelem a hangerőt, úgy jönnek ki belőle egyre szebb hangok.
Így az úgy néz ki eladósorba kerül, bár szinte alig használtam, mintha tök új lenne.Még a sparkot is rácsapattam, annak is egyből jobb hangja lett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Macbook Pro 14" M4 Pro 12/16 mag - 2025 gyártás, 24 GB, 1 TERA, 100% - Apple garancia, magyar (48)
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Xiaomi Redmi 9T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest