- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Huawei P9 Lite (2017) - nevezzük nevén
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HoTaZo
addikt
válasz
sz.balazs.95 #585 üzenetére
Nekem a 2.10.0-RC1 -et sikerült leszednem, azt hiszem, hogy ez is valamilyen Béta.
Most pihentetem úgyis a rajzolgatást, mert kezdődik az év nekem, ilyenkor meg kéthetente járok csak haza, akkor is csak napokra. Ezért is akartam gyorsan lezavarni a felgyülemlett terveimet, de mivel megint meg kellett szoknom a programot, így fele annyira se jutottam, mint szerettem volna. Na majd pár hónap múlva megint visszatérek rá.
-
HoTaZo
addikt
válasz
sz.balazs.95 #582 üzenetére
Végül megtaláltam, hogy úgy is lehet, ahogy én akartam, nem csak számértékekkel centizgetni, hanem az adott rétegen lévő kép egyik sarkát megfogva és látni közben azt is amihez viszonyítva akarom méretezni.
Ezt az Átméretezési eszköz - Méretezés fül- Átalakítás lehetőségek közül a Réteg ikonra kattintva tudtam csak megoldani. Míg a Kijelölés ikon volt aktív, addig nem lehetett.
Mint mindegyik ilyen programmal, lassan, de csak rájövök, hogy hol találom meg a PS- alternatív eszközeit. Legalábbis, azokat amelyeket addig használtam míg a PS nem lett számomra túl gép igényes.Most már csak az azt keresem, ami a "Bábu hajlítása" eszköz (volt) az említettben.
Mert a Hajlítás eszköz eredménye közelebb áll a satírozó eszköz műveletéhez, mint a bábu hajlításához. A Ketrec meg felejtős, annyira eltol minden pixelt, hogy számomra használhatatlan. -
HoTaZo
addikt
válasz
sz.balazs.95 #580 üzenetére
Van egy arc, 3 felé bontom a képet (bal szem és környéke, jobb szem és környéke, száj és környéke), ezeket a területeket külön- külön rétegen akarom tudni méretezni, deformálni.
A kivágás megvan, kijelölő eszköz, olló kijelölő eszköz, majd Ctrl+C és Ctrl V, megjelenik a lebegő réteg, Réteggé alakítás. Ennyiből megvan a kívánt terület rétegekre való bontása.A gondom ott kezdődik most, hogy van egy külön rétegen egy mintám, amihez először méretezni szeretném a szétbontott elemeket. Úgy, hogy ne külön centizgetni kelljen a méretet, hanem az egyik pontját valahova igazítva, megfogni a kép másik pontját és úgy igazítani a minta méreteihez. Na, ezt nagyon nem akarja csinálni. Hiába van kijelölve a megfelelő réteg, megfelelő eszköz. Átalakítom a réteg méretét egérrel húzva és nem mozdul a kép a rétegen.
Ezután jönne döntés, hajlítás, perspektív vagy útvonal menti alakítás.
Az alakítgatásokat mindig adott rétegen csinálnám, nem kell csoportosan. -
DrojDtroll
veterán
válasz
sz.balazs.95 #543 üzenetére
Köszi
-
_ ĐanieL™
tag
válasz
sz.balazs.95 #530 üzenetére
Vagy a Gimpben megcsinalom elforgatva ugy hogy vizszintesen jelenjen meg a szoveg.
Ugy lehet atirogatni. -
height
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #511 üzenetére
Köszönöm!
-
height
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #509 üzenetére
Köszönöm, ezzel sokat segítettél!
De még egy kérdésem van: hogy a varázspálcával hogyan szabályozhatom hogy ne jelöljön bele abba a kép részletbe amit használni akarok ?
-
Geripapa
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #504 üzenetére
Köszi
Azért elmondanád hogy csináltad?
Néztem én a visszavonás élőmenyeit, de nem sokat tudtam kihámozni belölle... -
mrobes
tag
válasz
sz.balazs.95 #487 üzenetére
Kár!
Pedig szerintem jó kis ficsőr. -
mrobes
tag
válasz
sz.balazs.95 #485 üzenetére
(#484) gyulank : Nem erre gondoltam, lehet, nem jól fogalmaztam.
Olyan egyszerű megoldásra gondoltam, mint a Win10 képnézegetőjében a szín élénkítés.
Tehát a képen egy tetszőleges szín erőteljesebbé tétele.
Az első kép az eredeti, a másik kettőn negatív, majd pozitív írányba tekertem el csúszkát.A képen a kis rügyre vittem a pipettát, így azt a színt tudtam módosítani.
Hasonlót megoldást keresek a Gimpben.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #475 üzenetére
-
bughead123
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #469 üzenetére
Ez az exportálós dolog jó ötlet és müködik
köszi a segítséget
-
bughead123
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #467 üzenetére
Esetleg valami más programot nem tudnál ajánlani, amivel meg tudom ugyan ezt csinálni ? Hátha más felismeri ezeket a jeleket (egyébként tesómnak linuxon , ugyan ezekkel a fájlokkal müködik )
-
bughead123
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #464 üzenetére
Sajnos nagyon kezdő vagyok gimp-el , de kb úgy tölti be a pdf fájlt mint egy képet, nem tudom a szöveget szerkeszteni szóval a fontot sem tudom kicserélni
így néz ki amit megjelöltem ott egy delta jel kéne legyen és egy karika van áthuzva -
bughead123
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #462 üzenetére
Ahaa
viszont ha mással nyitom meg akkor mutat mindent rendesen, hol tudom a pdf fájl fontját változtatni ?
-
bughead123
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #460 üzenetére
Nem szerkesztem vele a szöveget, hanem 3 pdf fájlt megnyitok, és 1 lapra vágom a 3 tartalmát viszont nem jeleníti meg ezeket a jeleket, ha töltök görök font készletet akkor meg fog oldódni ?
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #448 üzenetére
De nem ugyanarról beszélünk.
Az, hogy hogy exportálom ki a kijelölést az nem opció, csak így lehet.
Te is megerősítetted. Ezért nem értem, hogy miért kérdezted, hogy úgy csinálom-e? Mert ha nem illesztem a kijelölésre a kép méretet, akkor az egész képet menti.
Én nem beszéltem több képről. Én több részről beszéltem (pl. a csillámfaszláma szemét akarom, meg a száját is, meg a bal lábát külön fájlba), de mivel csak úgy lehet kimenteni, olyan nincs, hogy kijelölöm, és a kijelölés mentése más néven, így mindegy.
Engem idegesít, hogy csak úgy lehet, hogy kijelölöm, ráillesztem, kiexportálom, visszavonom a ráillesztést, kijelölök mást, és így tovább. De ezek a lépések a menüben vannak, tehát nem tudom, hogy hogy érted, hogy máshogy fogalmaztam, én leírtam konkrétan a lépéseket. Meg a lényeg, ha máshogy nem is lehet, akkor miért kérdéses, hogy így csinálom-e? -
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #446 üzenetére
Hát ez az, hogy max azt tudom csinálni, amit írtam. Hogy úgy lecsökkentem, mint te a képen.
De amit te írsz az nem egyszerűbb, hanem bonyolultabb. Egy képről volt szó, de ha több rétegem lenne, az nem véletlenül lenne ott ahol van, ha át kéne húzgálnom a keretbe az milyen kínlódás egyszer is, nehogy visszaállítani. -
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #444 üzenetére
Én még mindig azt nem értem, hogy te nem tudod kimenteni a kijelölést, és én vagyok az első, aki olyan okos, hogy sikerült megoldania, és ezért kérdezed, vagy tudsz más megoldást?
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #442 üzenetére
Én meg azt nem értem, hogy most azt nem érted, hogy hogy mentem ki, vagy hogy mit akarok?
Mert én azért mentem ki úgy, mert úgy vettem észre, hogy ha exportálom, akkor a látható képet menti ki, nem azt, amit kijelölök. Tehát most te nem tudod, hogy kell kimenteni a kijelölést, és én mondom meg, vagy tudsz jobb megoldást? -
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #440 üzenetére
Én arról beszélek, hogy mondjuk lefényképezel egy sörös üveget, megnyitod, kijelölöd a kupakot, és kimented egy képfájlba anélkül, hogy az eredeti képet a kijelölésre méreteznéd. Mivel alapból akkora képet ment, amekkora be van állítva. Tehát mindig a kijelölésre kell illesztenem a képméretet, kimentenem, meg visszavonni az átméretezést, kijelölni mást.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #435 üzenetére
Azért, mert én nem igazítani akarom egymáshoz, hanem egy bizonyos felbontású, és méretű képet akarok csinálni, kinyomtatni. És én eddig úgy gondoltam, hogy 100DPI=25,4mm-enként 100 ponttal. És nem értem, hogy hogy lehet más a másikba, vagy hogy számolhat más DPI-vel, ha nem más DPI-t állítok be...
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #435 üzenetére
De miért?
Ha beállítok mondjuk 100DPI-t, és 100mm-ert 1-ikbe, és beállítok 100DPI-t, és 100mm-ert másikba, akkor mitől lesz az egyik kisebb? 100DPI-n 100mm x pontból áll. Akkor miért nem egyezik?
Mi nem egyezik? Nem értem mit írsz, hogy mi az, hogy az egyik pl. 90 DPI, ha egyszer egyenlő...A problémám az, hogy azonos beállítás mellett sokkal kisebb felbontású kép lesz Corelben, mint Gimpben.
Akkor valamelyik hazudik, valamelyik nem annyi DPI... -
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #433 üzenetére
De hogy számolja eltérő DPI-vel, ha ugyanannyit állítok be?
Mind a kettőben új dokumentum létrehozásakor be lehet állítani a DPI-t és a méretet mm-ben.
Ugyanazt állítom be mindkettőben DPI-ben, és mm-ben is. -
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #423 üzenetére
Nem okirat hamisítás.
Csak az igazgató aláírását kellene átmásolni, ennyi.
Az eredeti példányt is elküldik, ott látszana minden. -
wdtwrd
tag
válasz
sz.balazs.95 #419 üzenetére
-
Mister_X
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #409 üzenetére
Gondolkodtam rajta, hátha jobb lesz a végeredmény. Ezzel meg talán az a gond, hogy a képen van, aminek a forrásképén javítani kellene vagy másikból kellene dolgozni, mert nem elég magasak
-
Mister_X
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #407 üzenetére
Hááát. De még ez s jobb, mint az enyém
-
Mister_X
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #405 üzenetére
Valamiért nincs különbség
2000px magasságból lesz 250, gondolom ez a gond. Vagy az, hogy nem ollóval vágtam körbe (ezt később vettem észre), hanem szépen végigpepecseltem a kontúrján fehér ceruzával majd szépen kifehérítettem a maradékot és kitöröltem, hogy alfa maradjon.
Utólag nem tudom sehogy sem élesíteni?
-
Mister_X
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #403 üzenetére
Lemaradt a link
De feltöltöttem ide a képet (a dangokat levágtam):
-
Mister_X
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #401 üzenetére
Meg is lenne. Ide csináltam a headert és valamiért nem értem, hogy a rózsaszín hajú kiscsaj miért ilyen pixeles, amikor neki volt a legnagyobb forrásképe.
Mit tudok ezzel tenni?
-
Mister_X
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #399 üzenetére
Csak egy headert akartam összerakni. Ehhez hozzájött így utólag, hogy ízlésem se sok van, tehát érdekes lett a végeredmény - azaz pontosabban még most sincs kész
-
Mister_X
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #397 üzenetére
Nah, így már minden pefect - kivéve persze, hogy negyedik órája ugyan azt, egy profibbnak fél óráig se tartó munkát csinálom
-
Mister_X
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #394 üzenetére
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #387 üzenetére
Biztos hoz, de mivel változik a háttér és a haj is, ezért radír kellene.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #385 üzenetére
Ez nem tudom mi, de szó szerint arra gondolok amit írok. Nem érthető félre. De példánál maradva van a haj, van a háttér, mintát veszek a háttérszínről, és csak azt radírozza, ha a hajba belehúzom, azt nem radírozza ki. Vagy fordítva, a hajról veszek mintát, és a többit törli. Árnyalatnyi különbségek vannak, meg a haj, meg a háttér is változik, ezért globálisan nem lehet kijelölgetni. De ez szerintem megkönnyítené, gyorsítaná a radírozást. Én a radír eszközről vagy olyanról beszélek ami ugyanazt tudja, csak ezzel a plusz tudással.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #383 üzenetére
Arra, hogy kiválasztok egy színt, és csak azt radírozza a radír, vagy csak azt nem. Hajszálak közt akarok hátteret radírozni.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #380 üzenetére
Nem, mert én az elsőhöz hasonlóan szeretném.
Szóval, hogy ami ilyen fehér háttéren, az fekete háttéren olyan legyen, hogy a fekete fekete maradjon, viszont a szürke, ilyen átlátszós szürke lenne. Mert így a szürke nem változik semmit.
A színből α használatával a háttér változtatja a szürkét, ha fehér akkor ugyanolyan, ha zöld, akkor zöld, ha sötétebb sötétebb. De ha fekete, minden az. Úgy kéne, hogy ha fekete a háttér, akkor sötétebb legyen a szürke, de ne legyen fekete, és fekete legyen a fehér.Az is érdekelne, hogy hogy lehet átalakítani egy színűre, hogy pontok mérete, és sűrűsége adja meg a fényerőt, de egyforma színű, és fényerejű pontok. Bár színesben is érdekel, de most épp főként így.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #378 üzenetére
És ez mit szemléltet? Tegyé mögé fekete hát te ret te! Ha fólia lenne, a fehér átlátszó, vagyis az feketévé válna a többi pedig eltakarná a feketét.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #376 üzenetére
Jó, de én egy fekete fehér képet csinálok. Ha a szürkéből, meg mindenből kivonná a fehéret akkor minden fekete lenne. Csak a fehér lesz átlátszó. Az attól sötétebb árnyalatok megmaradnak, ha lila lenne az is megmaradna. De fekete háttéren nem látszódik. Ha meg a réteg átlátszóságán változtatok, a fehérből nem lesz teljesen átlátszó, úgyhogy az sem az igazi.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #374 üzenetére
De ez fénykép, szóval foltokba van fehér, meg hogy érted azt, hogy a szürkének a fehér része, meg ha kijelölném, és törölném, az ugyanaz lenne, mint amit amúgy is csinál, csak nem tudom olyan jól kijelölni.
Szóval most ahogy csináltam, megmarad a fekete, és a többi kockás, de látszik, hogy itt sötétebb szürke, ott világosabb szürke, vagyis látszik a szürke. A lényeg az lenne, hogy ezt a képet így átlátszóvá tevés után rátegye a háttérre, mintha ezt kinyomtatnám egy fóliára, azt látnám minden háttér előtt. Bár nem is ezt akarom, hanem azt, hogy a kész képet beágyazva az oldal színétől függetlenül látni lehessen. De gondolom, ha itt látszódna a feketén, meg fehéren, akkor jó eséllyel máshol is. Ha itt nem, akkor máshol sem. -
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #370 üzenetére
Nem mondtad meg, hogy a DPI és a PPI ugyanaz-e. Ha ugyanaz, és csinálok egy 1200dpi-s képet amit 15*7cm-re állítok, akkor a felbontása olyan lesz, hogy 1200dpi-n 15*7cm, tehát, ha ezt a képet 1200dpi-be nyomtatják ki, 15*7cm-nek kell lennie. Ha csak 600dpi-be tudják, akkor is tudni lehet, hogy ha 1200dpi-s a kép, akkor 15*7cm-hez felezni kell. Vagyis tudni lehet mennyivel kell nagyítani, vagy kicsinyíteni ebből az egy számból.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #368 üzenetére
Ha nyomtatásnál beállítom valamekkorára nyilván akkora lesz, ez nem kérdés. De ezek szerint nem érted, hogy én nem akarom beállítani nyomtatáskor a méretet. Én a képfájl méretét akarom beállítani, és eredeti méretben, felbontásban kinyomtatni. De a nyomtató, ha 300DPI-re van beállítva, akkor nem fog 20000DPI-t kinyomtatni, csak 300-at. Én úgy akarom kinyomtatni, hogy a felbontás ne változzon, ha a felbontás nem változik, akkor a kép mérete, és minősége se. És ha több különböző méretű kép van, és nyomdába viszem, akkor is egyszerűbb egy DPI-t mondani, mint méreteket.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #366 üzenetére
De ha van 75 pont 1 négyzet In-en a fájlban, akkor 91,79 pont/négyzet In-es monitoron 91,97/75=1,2 1/1,2~0,8In lesz az 1 In, és 300 DPI-ben kinyomtatva 300/75=4 0,25In az 1 In. Így marad meg minden képpont. Vagy ha nem, miért nem? Nehogy már ne lehessen beállítani egy fix méretet úgy, hogy ne kelljen állítgatni többször! Akkor 1200 DPI a tuti. Pedig már 300 DPI-n is 33,3% nagyításon van kb. jó méretben, vagy ez pont akkora? Magától állítódott be így.
-
gyulank
addikt
válasz
sz.balazs.95 #364 üzenetére
De nem akarom átméretezgetni, mert azzal romlik a minőség. Kezdjük azzal, hogy a PPI=DPI?(pix-dot)
Akkor is, ha a 75 DPI-n a 15cm kisebb a 91,790 DPI monitoron, akkor, a 91,79 DPI-n a 15cm kisebb lesz a 300 DPI-s nyomtatón? 600DPI-ben nyomtatva meg még annak is a fele lesz? Vagyis vagy a monitoron lesz mérethelyes, vagy a nyomtatón? Vagyis, ha nyomdába akarom kinyomtatni, akkor alapból 300DPI-s képet kell csinálnom, ha azt akarom, hogy 15cm legyen, és közölnöm kell, hogy 300DPI-be nyomtassák ki?
És tényleg jó lenne tudni ezt a rétegsorrendet, mert most is beillesztettem valamit, és csak a kijelölés vonala látszik, sehogy se tudom előre hozni. Törölni se tudom. -
Brutforsz
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #360 üzenetére
Csak tippelek:
Szerintem ez azért lehet, mert valószínűleg az svg formátum egyszerűen nem ismeri azt a fogalmat, hogy háttérkitöltés.
Erre utal az, hogy ha "Inkscape svg"-ként mented el a rajzot, akkor újbóli megnyitáskor a beállított háttérrel jelenik meg, de ha "sima svg"-ként, akkor ez az információ elvész.
Más programok pedig az "Inkscape svg"-ben szereplő plusz adatokat (ilyen pl. a háttér mellett a legutóbbi mentés útvonala is pl.) - mivel azok nem szabványosak - figyelmen kívül hagyják. -
Brutforsz
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #354 üzenetére
Elkerülte a figyelmemet, hogy svg formátumban szeretnéd látni a hátteret.
A fenti módszerrel pl. png-be exportálva teszi oda a megadott színt a program, mint azt már írták is. -
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #356 üzenetére
törlés
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #354 üzenetére
Mert az a háttér nem AZ a háttér.
A dokumentum-beállításoknál megadható szín csak a program felületén változtat, félreérthető nevet adtak ennek az opciónak sajnos. Nincs köze a rajzhoz, csak a szemedet pihenteti, ha nem citromsárgára állítod.
Mondhatni: kényelmi funkció.
Szerk.:
Több szabadságot ad, ha nincs azonnal kőbevésve. -
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #352 üzenetére
Viszont akkor utólag macerás volna kezelni. Nem egy rendes objektum lenne, hanem csak egy "paca". Nehézkes átméretezni, arrébb rakni, átszínezni, ha az ember menet közben gondol egyet. Ez a téglalap olyan, mint amikor a Gimpben kitöltöd egy bizonyos színnel a lapot. Itt meg nem a "vödör" eszközt használod, hanem a téglalapot. Ami később is épp annyira rugalmasan kezelhető, mint bármelyik másik eleme a rajznak. A Gimpben a rajzlapot kell méretezni, az Inkscape-ben pedig a hátteret (ha van). Viszont az Inkscape-ben bármikor könnyedén átméretezheted, anélkül, hogy a rajzod veszítene a minőségéből. Ha a Gimpben jössz rá, hogy szűkre szabtad, jó eséllyel kezdheted elölről vagy legalábbis sok munkád megy veszendőbe. Évek óta kerülgettem már az Inkscape-et, épp emiatt, mert annyira más, mint a természetes rajzolás. Szokni kellett, de már nagyon tetszik, kifejezetten megszerettem.
Értem már, hogy hogy érted!U.i.: Megjött a válasz a másik topikban, belinkelem.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #352 üzenetére
File > Documentum properties > Page > Background
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #350 üzenetére
Miért "tákolós" úgy?
Amennyire én tudom, ezt így szokták. Persze nincs nagy rutinom nekem sem a vektorgrafikában. Más módszerrel még nem találkoztam. Jópár videót megnéztem, sok oktató és tájékoztató írást elolvastam, de más megoldás eddig nem tűnt föl, ez viszont sokszor előjött. Nekem eszembe sem jutott, hogy ez így rossz lehet. Ezt a módszert betudtam annak, hogy a vektorgrafikus programok más elven működnek, mint a pixelgrafikusak. Megpróbálok utánajárni, aztán beszámolok!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #348 üzenetére
Azt, hiszem, ennél nem csináltál külön hátteret (téglalapot), hanem csak a program megjelenésén változtattál. Ahol korábban fehér volt, ott most szürke lett. Be kellene raknod a szöveg mögé egy téglalapot próbából, aztán elmenteni és újra megnézni.
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #346 üzenetére
Örülök, hogy sikerült!
Hogy érted, hogy átlátszó más programban? Tudnál mutatni róla képet az Inkscape-ben és a másikban is, hogy jobban megértsem? Nem arról van szó, hogy nem 255-ön áll az átlátszatlanság minden objektumnál?
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #344 üzenetére
Háromféle svg-ben tud menteni, de eps-ben is. Úgy tudom, a lapon belüli részt mindegyik formátum kezeli, de a rajta kívül esőket biztonsággal csak a saját svg-je. Nem volt alkalmam kipróbálni más szoftverral.
Korábban a 3. bekezdés végén leírtam a lap átméretezését. (Dokumentumbeállítások)
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #342 üzenetére
Nem lesz fehér keret, az csupán a miheztartás végett van ott, hogy tudd, meddig nyújtózkodhatsz. Kvázi "látványelem", csak a programon belüli tájékozódáshoz.
Focipálya ellen:
méretezd át a hátteret akkorára, hogy megfelelően arányuljon a szöveghez.Tényleg csak ennyi, hidd el!
Az meg tök mindegy, mekkora mögötte a fehér, mert a png-n úgysem jelenik meg, még átlátszó formában sem, ha exportálásnál a RAJZ gombot választod! Próbáld ki és magad is meglátod!
Ha nem hagytál fehérre színezett cuccot a képen, amit most nem is látsz, hanem csak az van ott, amit akartál, akkor minden szép és jó lesz!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #339 üzenetére
Azt hogy csináltad, hogy a mentés, új lap meg a többi ilyen ikon rögtön a menü alatt van és nem oldalt, mint nekem?
Szerk.: Most látom, a szöveg alatti bekezdésben kimaradt egy t betű a "mert"-ből. Kicsikét bugrisnak hat így.
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #337 üzenetére
#337:
Ezt akkor írtam, amikor még azt hittem, csak a szöveget csinálod az Inkscape-ben, a többi majd Gimpezni fog. Ha csak a fele van meg, az tényleg nem jó.Ha túl nagy a szöveg, kijelölés után kisebbre állíthatod a körülötte megjelenő nyilakkal, hogy ne lógjon ki. Arra én sem biztatlak, hogy tákolj!
#338:
-van kerete
Kijelölöd a hátteret egy balos kattal, aztán Shift+Ctrl+F vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal... A Körvonalrajzolat nevű fül első sorában az X-re katt. Először kicsit nehezen vettem észre, ezért rakok be egy képet.-eltakarja a feliratot
Az előző hozzászólásom utolsó előtti bekezdése vonatkozik ide is. (Ha a "Jajj nekem, de hosszú lett!"-et nem vesszük bekezdésnek. Mer azzal együtt hátulról a 3. a befutó)
-nem látom, mivel kell teljes képernyőre húzni
Ezt nem igazán értem.Átméretezni kijelölt objektumot tudsz. Ha nincs kijelölve, egyet kattints rajta, megjelenik körülötte 8 kis nyilacska, azokat húzgálhatod. Ctrl+húzással pedig megtartja az arányokat. Ha véletlenül kétszer kattintottál rajta, megváltoznak a nyilak. Ekkor elforgathatod vagy a párhuzamos oldalait elcsúsztathatod (paralelogramma). Ha erre nincs szükség, csak katt rajta harmadszor is és helyreáll a rend.
Vagy mellékattintasz és újra kijelölöd.
nem lehet simán csak egy színt beállítani háttérnek?
De, be lehet. Miután kijelölted a téglalapot a paletta tetszőleges színén katt és kész.
Csak akkor kell a "Shift+Ctrl+F vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal...", ha nem találsz a palettán kedvedre való árnyalatot. De most a Kitöltés fülön állítgass.
Akkor áll csak 1 db színből a háttér, ha közvetlenül az X utáni gombot választod, mert az azt követőek színátmenetet csinálnak (meg egyebet). De én egyszínűnek látom a képen. Vagy addigra javult a helyzet?Hamarosan abba kell hagynom, csak este leszek megint. Nem tudom, mennyire szorít az idő, ha nem várhat estig a válasz, Prím András oldalán sok hasznos tanács van. De nem lerázni akarlak, amiben tudok, tényleg nagyon szívesen segítek ezután is!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #334 üzenetére
Arra gondoltam, hogy csak a szöveget csinálnád meg ott, aminek png-be mentve áttetsző háttere volna, a png fájl kizárólag a szöveget tartalmazza és persze a fekete körvonalat (a Te képedből kiindulva), semmi mást. Ja, most kapcsolok! Nem írtam le és talán ez tévesztett meg. Az Inkscape-ben úgy néz ki, mintha fehér háttere volna, pedig nincs. Kizárólag az szerepel a képen, amit az ember rárak. A Gimp kockásnak mutatja az áttetsző részeket, de ez nem. Bocsi.
Ebből adódóan nem kell középre helyezni sem, mert úgyis a Gimppel adsz neki hátteret, ott fogod helyrerakni. A háttérre beillesztve automatikusan középre tájolja.
Mivel ez vektorgrafika, a méret nem játszik fontos szerepet. Inkább az arányok. Olyanra csináld, ahogy ránézésre tetszik, a végén, amikor png-t csinálsz belőle, pedig megadhatod a kép méretét, ahogy az előzőekben (a végén) leírtam. Ha zavaró azon a picike lapon dolgozni, a billentyűzet "+" gombjával nagyíthatod. De ha ennél is többre vágysz: Fájl --> Dokumentumbeállítások. Itt tájolhatod (alapból álló), és egyéni méretet is megadhatsz. De ez tényleg nem számít. A vektorgrafikát akkorára nagyítod, amekkorára csak akarod. Akár óriásplakátot is készíthetsz egy akkora lapból, amit alapból megnyit.
Látom, közben lett mégegy kérdésed.
Ha az egészet az Inkscape-pel akarod elkészíteni, az is könnyű. Fontos tudni, hogy a vektorgrafikában semmi sem végleges, hacsak nem azt akarod. Olyan nincs, hogy elrontottam, kezdhetem elölről. Ha kicsi, ha nagy, ha keskeny, széles, kijelölöm és átméretezem
. Kész. Szerintem olyan, mint a gyurmázás, más is hasonlította már ahhoz. A radír fölösleges. Csak akkor hasznos, ha téglalap helyett pl. kört rajzolsz
. Bár én akkor is sokszor a visszavonást választom, de az ízlés dolga, mindegy. A kijelölt objektumot a Delete megnyomásával is törölheted.
Háttér:
A szokásos baloldali ikonoszlopból ezúttal az 5. kell (Téglalapok és négyzetek rajzolása), katt az egérrel valahol és húzod, ha kb. jó, elengeded. A bal oszlop első ikonjára (nyíl) kattintva megjelennek az átméretezéshez szükséges nyilak a téglalap körül. Ha egészen precízen akarod méretre szabni, akkor a menüsor alatti részen megteheted. Van 4 beviteli mező, a két utolsó kell neked. A mértékegységét is kiválaszthatod a sor végefelé, a mezők után. (Szerk.)Ha véletlenül nem látszik a téglalap, akkor Shift+Ctrl+f vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal... Itt teheted láthatóvá, vagy az átlátszóság a ludas vagy az is lehet, hogy csupa fehér, ezért nem látszik. A téglalapnál is a korábban leírt módon állítsd be a kitöltés és a körvonal színét. Ha nem akarsz neki körvonalat adni, kattints az X jelen legfölül. A méretezésnél ügyelj arra, hogy a rajzlapon belül maradj, mert nem minden program és formátum kezeli egyformán a külső részeket. Persze akkor, ha mással úgysem kell megnyitni, nem gond, csak válaszd az Inkscape alapértelmezett svg-jét a sok más közül. Azt viszont én sem tudom, mit csinál a png-vel, ha egy része kilóg a képből. Inkább maradj a vonalakon belül, hacsak nem vagy kísérletezős kedvedben
.
Ha a téglalap lekerekített, akkor a jobb fölső sarka felé látsz 1 vagy 2 KEREK izét, aminél megfoghatod. Ez csak akkor látszik, amikor az 5. gomb (Téglalapok és négyzetek rajzolása) aktív és a téglalap ki van jelölve. Húzd őket oda, ahol a saroknak elvileg lennie kellene. Ezzel kész a háttér.
Mostmár rárakhatod a szöveget úgy, ahogy az előbb leírtam. Ha nem látszik rögtön, lehet, hogy terepszínű. Nem muszáj egyből a háttéren megcsinálnod, utólag a progi ráigazítja.
Több objektum kijelölésse:
Bekerítéssel (ügyelve, hogy az utolsó morzsája is belekerüljön, kölönben nem lesz kjelölve az az objektum, aminek kilóg a széle vagy a csücske).
A másik lehetőség a Shift+katt sorban mindegyiken.Igazítás:
Shift+Ctrl+a vagy menüből: Objektum --> Igazítás és elrendezés...
A mi konkrét sestünkben több lehetőség is kínálkozik a megoldásra, ez nem ritka. Legfölül rögtön beállíthatod, hogy mit mihez: pl. a laphoz, a rajzhoz vagy a legnagyobb objektumhoz. Alatta van 2 sor ákom-bákomos ikon. Mindkét sorból a 3.-at válaszd.Ha nem a háttérrel kezted a munkát, hanem a szöveggel, akkor valószínűleg eltűnt. Semmi gond, kijelölöd a hátteret és menü: Objektum --> Lejjebb helyezés vagy Alulra helyezés. (Ez nem egyenlő a Gimpből ismert réteggel, de olyat is tud a program.)
Végül mentés és exportálás. Itt dől el, mekkora lesz a png-d. Amekkorát csak akarsz. Ki is próbálhatsz több méretet, meglátod, bármilyen nagyra csinálja az Inkscape, éles lesz a kép, nem úgy, mint amikor bitképet nagyítasz. Mert az siralmas.
Jajj nekem, de hosszú lett!
-
válasz
sz.balazs.95 #334 üzenetére
ja és a hátteret hogyan színezzem ki?
-
válasz
sz.balazs.95 #333 üzenetére
és folytassuk ott, hogy hogy kell középre helyezni a szöveget, hogy pont a lap közepén legyen
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #331 üzenetére
Szia!
Olyan megoldást, ami 100%-osan Gimpes, sajnos nem tudok. De ha sürgős és megfelel, akkor az Inkscape-pel pár másodperc alatt megcsinálhatod a betűt, amin aztán kedvedre dolgozhatsz a Gimppel tovább. Én csak ilyen megoldást ismerek. Az Inkscape is ingyenes, nyílt forráskódú, mint a Gimp.
Így leírva elég hosszú lett, de az csak a hozzáfűzött magyarázat miatt van. Tényleg egyszerű!
Tehát, ha szóbajöhet: Megnyitod az Inkscape-et, a billentyűzet "+" billentyűjével kinagyítod a rajzlapot tetszőleges méretűre, a bal oldali ikonok közül kiválasztod a Gimpből is ismert A rajzosat (Szövegobjektumok létrehozása és szerkesztése). Katt a lapon, és beírod a szöveget, kijelölöd és a menüben barangolsz: Szöveg --> Szöveg és betűtípus... (Shift+Ctrl+t). Ezt gondolom, nem kell magyarázni, látni fogod, semmi extra. A betűméretről csak annyit, hogy teljesen mindegy, mit adsz meg, mert a vektorgrafikánál bármekkorára kinagyíthatod később, akkor is szép lesz. Ha itt végeztél, katt az Apply-n, majd bezárod, ha útban van, mert magátől nem csinálja. Ezután a baloldali ikonoszlop legtetején lévő sima fekete nyílra katt, a kijelölés megváltozik, 8 kis nyíl lesz az írás körül. Ezekkel kedvedre méretzheted, nyújthatod. Ctrl+húzással nem változnak az arányok, nem nyúlik vagy lapul meg. A színét most is beállíthatod, az ablak alján van a paletta saját gördítősávval, később finomíthatsz rajta, de várhatsz is 1-2 mondatot.Ha valamiért megszűnt a kijelölés, kattints a szövegen.
Shift+Ctrl+f vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal... Az első fülön (Kitöltés) állíthtod a betű színét, színátmenet, áttetszőséget. Legfölül van egy X és négyzetek. Az X utáni a normál kitöltés. Ha azt akarod, hogy ne legyen áttetsző, az alsó sávot, ami előtt A betű van, állítsd 255-re.
A körvonal: Ez a 2. fül. Válaszd ki ugyanazt a négyzetet, mint az előbb, és beállíthatod a színt. Ismét figyelj az áttetszőségre.
A 3. fülön állíthatod be, milyen legyen a körvonal. Az első "kutricában" a vastagságát (akár 3 tizedesjegy pontossággal az ínyencek kedvéért), kiválaszthatod a mértékegységet is, a Vonalmintánál (gondolom, már sejted), azt, hogy folyamatos vagy szaggatott legyen. A többi most nem túl érdekes. Illetve kipróbálhatod a Sarok és Vonalvég variációit. Alapból az elsőn áll mindkettő. Bár azt hiszem, itt a Sarok nem játszik. Ha végeztél, mentés a fölkínált formátumban, csak a biztonság kedvéért, ha később mégy szeretnél változtatni valamit.
PNG: Fájl --> Exportálás bitképbe... Az első sorban a "Rajz" gombt válaszd, az ablak közepe felé tudod megadni, mekkora képet csináljon és milyen fölbontásban. Elég csak az egyik méretet megadni, a másikat kitölit magától, amint egy másik mezőbe kattintasz. Tallózás, mappaválasztás, névadás, mentés ÉS kattintanod kell még az Exportáláson is, hogy kép legyen belőle. Mostmár mehet a Gimpbe.
Persze az Iknscape-pel is lehet hátteret csinálni neki, de másképp, mint ahogy a Gimpnél megszoktuk. Ha érdekel, szívesen leírom, egyszerű elkészíteni. -
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #328 üzenetére
Nincs mit!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #297 üzenetére
-
válasz
sz.balazs.95 #325 üzenetére
-
Elber09
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #323 üzenetére
Nyomtatási képben mintha jó lenne.
Köszi a segítséget.Dani
-
Elber09
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #321 üzenetére
-
Elber09
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #319 üzenetére
72 dpi
-
Elber09
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #317 üzenetére
100%-ra állítva a nézetet sokkal kiseb a kép, mint egy a/4-es oldal. Több programmal is megnyitottam.
-
VitaD5
tag
válasz
sz.balazs.95 #313 üzenetére
Topic maintenance!
This is only do up for maintenancing this topic for future commenters.Ez majd jó lesz?
-
VitaD5
tag
válasz
sz.balazs.95 #311 üzenetére
Van ilyen dolog?
-
VitaD5
tag
válasz
sz.balazs.95 #309 üzenetére
Azért nem mindegy, hogy miről. Vannak dolgok, amiket jobb privátban elintézni.
-
VitaD5
tag
válasz
sz.balazs.95 #307 üzenetére
Fuh... Fuh... Fuh... Fuh... Fuh... Hiába, nem akar lélegezni!
Szívmasszás: 1...2...3... 1...2...3... Semmi!
Szegény GIMP topik.Viccen kívűl: Nem kéne így offolni.
-
VitaD5
tag
válasz
sz.balazs.95 #305 üzenetére
Remek!
Szerintem most átvettem C. s. szerepét. -
VitaD5
tag
válasz
sz.balazs.95 #303 üzenetére
Ha ezen nem fog elindulni a GIMP, akkor adok egy puszit annak a póknak, ami itt mászkál valahol.
Vagy nem...
Dell Inspiron 3537 157808
- Intel Core i5-4200U (1,6-2,6 GHz, 3 MB, 2 mag (4 szál))
- 4 GB DDR3 RAM (Ez később talán 8 lesz.)
- AMD Radeon HD8670M (1 GB)
- 500 GB HDD, 5.400 rpm
- 15,6", 1.366x768p, LED TN -
VitaD5
tag
válasz
sz.balazs.95 #301 üzenetére
Nem, ennél már nem. Most egy új (és saját) notebook-ra gyűjtök, inkább azon fogok GIMP-ezni. Addig marad a CS1, de az ha jól tudom, akkor warez (sulis verzió).
-
VitaD5
tag
válasz
sz.balazs.95 #299 üzenetére
Csak bejön a GIMP főablaka, de semmi. Csak ott van, belül meg tiszta fehér.
Megemlíteném, hogy mivel az FTP letöltés nem az erősségem, így kűlső forrásból szedtem le a legfrissebb verziót.
Anyám notebook-ját használom: 1 GHz-es Intel, 1 GB RAM, integrált videókártya, ami már a végét járja (szenved az egér kirajzolásával)
Ezen az Adobe Photoshop CS1 megy! -
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #294 üzenetére
Örülök, ha végre én is tudnék valamiben segíteni. Te már annyit segítettél nekem.
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #291 üzenetére
Köszi az ötletet, ki fogom próbálni!
Én azt csináltam, hogy kijelöltem (a Te esetedre lefordítva) a pirosat, megfordítottam a kijelölést, aztán CTRL + C, utána CTRL + Shift + V. Ekkor új fülön illeszti be az alakzatot, miközben a háttér átlátszó.
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #289 üzenetére
Nekem akkor eltűnik sajnos. Reménykedtem, hogy valamelyik gombot meg kell megnyomni közben.
W8.1, 64 bit. Ez lehet a gond? -
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #285 üzenetére
Köszönöm a tippet, de bonyolultabb alakzatokat szeretnék.
Egyébként találtam egy kitűnő gyorstalpalót a Gimpről és az Inkscape-ről teljesen kezdőknek Prim András oldalán. Kitűnő "tananyag", lépésről-lépésre leírja a legfontosabb dolgokat, kigondolt példákkal szemléltet, melyeket "együtt" csinálhatunk végig. Azért linkeltem be, mert sok kezdőnek, amilyen én is vagyok, tényleg nagy segítség. Itt a helye a Gimpes fórumon!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #283 üzenetére
Sejtettem, biztos megírtad volna. Most az Inkscape-et próbálgatom, lehet, hogy a Gimppel kombinálva megteszi, bár nem 100%-osan az, amit keresek.
Köszi! -
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #281 üzenetére
Köszönöm, ez jó ötlet, már ki is próbáltam. (Először azt hittem, hogy ugratsz, de működött!
)
Mostmár csak az ívelt vonalakra kellene gyógyír.
-
fasyrt
őstag
válasz
sz.balazs.95 #273 üzenetére
Srég. A kép sarkában van a megvilágítás.
-
zulu_mester
tag
válasz
sz.balazs.95 #270 üzenetére
Köszi, akkor frissítek a 2.8-ra
-
válasz
sz.balazs.95 #257 üzenetére
pontosabban mondva a háttér-réteg határvonalának a méretét igazítom a megnövelt vászonhoz.
-
válasz
sz.balazs.95 #256 üzenetére
rájöttem.
növelem a rajzvászon méretét aztán a háttér-rétegét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Vicces videók
- BestBuy ruhás topik
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Google Pixel topik
- Tesla topik
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest