- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
Új hozzászólás Aktív témák
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #356 üzenetére
törlés
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #354 üzenetére
Mert az a háttér nem AZ a háttér.
A dokumentum-beállításoknál megadható szín csak a program felületén változtat, félreérthető nevet adtak ennek az opciónak sajnos. Nincs köze a rajzhoz, csak a szemedet pihenteti, ha nem citromsárgára állítod.
Mondhatni: kényelmi funkció.
Szerk.:
Több szabadságot ad, ha nincs azonnal kőbevésve. -
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #352 üzenetére
Viszont akkor utólag macerás volna kezelni. Nem egy rendes objektum lenne, hanem csak egy "paca". Nehézkes átméretezni, arrébb rakni, átszínezni, ha az ember menet közben gondol egyet. Ez a téglalap olyan, mint amikor a Gimpben kitöltöd egy bizonyos színnel a lapot. Itt meg nem a "vödör" eszközt használod, hanem a téglalapot. Ami később is épp annyira rugalmasan kezelhető, mint bármelyik másik eleme a rajznak. A Gimpben a rajzlapot kell méretezni, az Inkscape-ben pedig a hátteret (ha van). Viszont az Inkscape-ben bármikor könnyedén átméretezheted, anélkül, hogy a rajzod veszítene a minőségéből. Ha a Gimpben jössz rá, hogy szűkre szabtad, jó eséllyel kezdheted elölről vagy legalábbis sok munkád megy veszendőbe. Évek óta kerülgettem már az Inkscape-et, épp emiatt, mert annyira más, mint a természetes rajzolás. Szokni kellett, de már nagyon tetszik, kifejezetten megszerettem.
Értem már, hogy hogy érted!U.i.: Megjött a válasz a másik topikban, belinkelem.
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #350 üzenetére
Miért "tákolós" úgy?
Amennyire én tudom, ezt így szokták. Persze nincs nagy rutinom nekem sem a vektorgrafikában. Más módszerrel még nem találkoztam. Jópár videót megnéztem, sok oktató és tájékoztató írást elolvastam, de más megoldás eddig nem tűnt föl, ez viszont sokszor előjött. Nekem eszembe sem jutott, hogy ez így rossz lehet. Ezt a módszert betudtam annak, hogy a vektorgrafikus programok más elven működnek, mint a pixelgrafikusak. Megpróbálok utánajárni, aztán beszámolok!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #348 üzenetére
Azt, hiszem, ennél nem csináltál külön hátteret (téglalapot), hanem csak a program megjelenésén változtattál. Ahol korábban fehér volt, ott most szürke lett. Be kellene raknod a szöveg mögé egy téglalapot próbából, aztán elmenteni és újra megnézni.
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #346 üzenetére
Örülök, hogy sikerült!
Hogy érted, hogy átlátszó más programban? Tudnál mutatni róla képet az Inkscape-ben és a másikban is, hogy jobban megértsem? Nem arról van szó, hogy nem 255-ön áll az átlátszatlanság minden objektumnál?
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #344 üzenetére
Háromféle svg-ben tud menteni, de eps-ben is. Úgy tudom, a lapon belüli részt mindegyik formátum kezeli, de a rajta kívül esőket biztonsággal csak a saját svg-je. Nem volt alkalmam kipróbálni más szoftverral.
Korábban a 3. bekezdés végén leírtam a lap átméretezését. (Dokumentumbeállítások)
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #342 üzenetére
Nem lesz fehér keret, az csupán a miheztartás végett van ott, hogy tudd, meddig nyújtózkodhatsz. Kvázi "látványelem", csak a programon belüli tájékozódáshoz.
Focipálya ellen:
méretezd át a hátteret akkorára, hogy megfelelően arányuljon a szöveghez.Tényleg csak ennyi, hidd el!
Az meg tök mindegy, mekkora mögötte a fehér, mert a png-n úgysem jelenik meg, még átlátszó formában sem, ha exportálásnál a RAJZ gombot választod! Próbáld ki és magad is meglátod!
Ha nem hagytál fehérre színezett cuccot a képen, amit most nem is látsz, hanem csak az van ott, amit akartál, akkor minden szép és jó lesz!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #339 üzenetére
Azt hogy csináltad, hogy a mentés, új lap meg a többi ilyen ikon rögtön a menü alatt van és nem oldalt, mint nekem?
Szerk.: Most látom, a szöveg alatti bekezdésben kimaradt egy t betű a "mert"-ből. Kicsikét bugrisnak hat így.
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #337 üzenetére
#337:
Ezt akkor írtam, amikor még azt hittem, csak a szöveget csinálod az Inkscape-ben, a többi majd Gimpezni fog. Ha csak a fele van meg, az tényleg nem jó.Ha túl nagy a szöveg, kijelölés után kisebbre állíthatod a körülötte megjelenő nyilakkal, hogy ne lógjon ki. Arra én sem biztatlak, hogy tákolj!
#338:
-van kerete
Kijelölöd a hátteret egy balos kattal, aztán Shift+Ctrl+F vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal... A Körvonalrajzolat nevű fül első sorában az X-re katt. Először kicsit nehezen vettem észre, ezért rakok be egy képet.-eltakarja a feliratot
Az előző hozzászólásom utolsó előtti bekezdése vonatkozik ide is. (Ha a "Jajj nekem, de hosszú lett!"-et nem vesszük bekezdésnek. Mer azzal együtt hátulról a 3. a befutó)
-nem látom, mivel kell teljes képernyőre húzni
Ezt nem igazán értem.Átméretezni kijelölt objektumot tudsz. Ha nincs kijelölve, egyet kattints rajta, megjelenik körülötte 8 kis nyilacska, azokat húzgálhatod. Ctrl+húzással pedig megtartja az arányokat. Ha véletlenül kétszer kattintottál rajta, megváltoznak a nyilak. Ekkor elforgathatod vagy a párhuzamos oldalait elcsúsztathatod (paralelogramma). Ha erre nincs szükség, csak katt rajta harmadszor is és helyreáll a rend.
Vagy mellékattintasz és újra kijelölöd.
nem lehet simán csak egy színt beállítani háttérnek?
De, be lehet. Miután kijelölted a téglalapot a paletta tetszőleges színén katt és kész.
Csak akkor kell a "Shift+Ctrl+F vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal...", ha nem találsz a palettán kedvedre való árnyalatot. De most a Kitöltés fülön állítgass.
Akkor áll csak 1 db színből a háttér, ha közvetlenül az X utáni gombot választod, mert az azt követőek színátmenetet csinálnak (meg egyebet). De én egyszínűnek látom a képen. Vagy addigra javult a helyzet?Hamarosan abba kell hagynom, csak este leszek megint. Nem tudom, mennyire szorít az idő, ha nem várhat estig a válasz, Prím András oldalán sok hasznos tanács van. De nem lerázni akarlak, amiben tudok, tényleg nagyon szívesen segítek ezután is!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #334 üzenetére
Arra gondoltam, hogy csak a szöveget csinálnád meg ott, aminek png-be mentve áttetsző háttere volna, a png fájl kizárólag a szöveget tartalmazza és persze a fekete körvonalat (a Te képedből kiindulva), semmi mást. Ja, most kapcsolok! Nem írtam le és talán ez tévesztett meg. Az Inkscape-ben úgy néz ki, mintha fehér háttere volna, pedig nincs. Kizárólag az szerepel a képen, amit az ember rárak. A Gimp kockásnak mutatja az áttetsző részeket, de ez nem. Bocsi.
Ebből adódóan nem kell középre helyezni sem, mert úgyis a Gimppel adsz neki hátteret, ott fogod helyrerakni. A háttérre beillesztve automatikusan középre tájolja.
Mivel ez vektorgrafika, a méret nem játszik fontos szerepet. Inkább az arányok. Olyanra csináld, ahogy ránézésre tetszik, a végén, amikor png-t csinálsz belőle, pedig megadhatod a kép méretét, ahogy az előzőekben (a végén) leírtam. Ha zavaró azon a picike lapon dolgozni, a billentyűzet "+" gombjával nagyíthatod. De ha ennél is többre vágysz: Fájl --> Dokumentumbeállítások. Itt tájolhatod (alapból álló), és egyéni méretet is megadhatsz. De ez tényleg nem számít. A vektorgrafikát akkorára nagyítod, amekkorára csak akarod. Akár óriásplakátot is készíthetsz egy akkora lapból, amit alapból megnyit.
Látom, közben lett mégegy kérdésed.
Ha az egészet az Inkscape-pel akarod elkészíteni, az is könnyű. Fontos tudni, hogy a vektorgrafikában semmi sem végleges, hacsak nem azt akarod. Olyan nincs, hogy elrontottam, kezdhetem elölről. Ha kicsi, ha nagy, ha keskeny, széles, kijelölöm és átméretezem
. Kész. Szerintem olyan, mint a gyurmázás, más is hasonlította már ahhoz. A radír fölösleges. Csak akkor hasznos, ha téglalap helyett pl. kört rajzolsz
. Bár én akkor is sokszor a visszavonást választom, de az ízlés dolga, mindegy. A kijelölt objektumot a Delete megnyomásával is törölheted.
Háttér:
A szokásos baloldali ikonoszlopból ezúttal az 5. kell (Téglalapok és négyzetek rajzolása), katt az egérrel valahol és húzod, ha kb. jó, elengeded. A bal oszlop első ikonjára (nyíl) kattintva megjelennek az átméretezéshez szükséges nyilak a téglalap körül. Ha egészen precízen akarod méretre szabni, akkor a menüsor alatti részen megteheted. Van 4 beviteli mező, a két utolsó kell neked. A mértékegységét is kiválaszthatod a sor végefelé, a mezők után. (Szerk.)Ha véletlenül nem látszik a téglalap, akkor Shift+Ctrl+f vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal... Itt teheted láthatóvá, vagy az átlátszóság a ludas vagy az is lehet, hogy csupa fehér, ezért nem látszik. A téglalapnál is a korábban leírt módon állítsd be a kitöltés és a körvonal színét. Ha nem akarsz neki körvonalat adni, kattints az X jelen legfölül. A méretezésnél ügyelj arra, hogy a rajzlapon belül maradj, mert nem minden program és formátum kezeli egyformán a külső részeket. Persze akkor, ha mással úgysem kell megnyitni, nem gond, csak válaszd az Inkscape alapértelmezett svg-jét a sok más közül. Azt viszont én sem tudom, mit csinál a png-vel, ha egy része kilóg a képből. Inkább maradj a vonalakon belül, hacsak nem vagy kísérletezős kedvedben
.
Ha a téglalap lekerekített, akkor a jobb fölső sarka felé látsz 1 vagy 2 KEREK izét, aminél megfoghatod. Ez csak akkor látszik, amikor az 5. gomb (Téglalapok és négyzetek rajzolása) aktív és a téglalap ki van jelölve. Húzd őket oda, ahol a saroknak elvileg lennie kellene. Ezzel kész a háttér.
Mostmár rárakhatod a szöveget úgy, ahogy az előbb leírtam. Ha nem látszik rögtön, lehet, hogy terepszínű. Nem muszáj egyből a háttéren megcsinálnod, utólag a progi ráigazítja.
Több objektum kijelölésse:
Bekerítéssel (ügyelve, hogy az utolsó morzsája is belekerüljön, kölönben nem lesz kjelölve az az objektum, aminek kilóg a széle vagy a csücske).
A másik lehetőség a Shift+katt sorban mindegyiken.Igazítás:
Shift+Ctrl+a vagy menüből: Objektum --> Igazítás és elrendezés...
A mi konkrét sestünkben több lehetőség is kínálkozik a megoldásra, ez nem ritka. Legfölül rögtön beállíthatod, hogy mit mihez: pl. a laphoz, a rajzhoz vagy a legnagyobb objektumhoz. Alatta van 2 sor ákom-bákomos ikon. Mindkét sorból a 3.-at válaszd.Ha nem a háttérrel kezted a munkát, hanem a szöveggel, akkor valószínűleg eltűnt. Semmi gond, kijelölöd a hátteret és menü: Objektum --> Lejjebb helyezés vagy Alulra helyezés. (Ez nem egyenlő a Gimpből ismert réteggel, de olyat is tud a program.)
Végül mentés és exportálás. Itt dől el, mekkora lesz a png-d. Amekkorát csak akarsz. Ki is próbálhatsz több méretet, meglátod, bármilyen nagyra csinálja az Inkscape, éles lesz a kép, nem úgy, mint amikor bitképet nagyítasz. Mert az siralmas.
Jajj nekem, de hosszú lett!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #331 üzenetére
Szia!
Olyan megoldást, ami 100%-osan Gimpes, sajnos nem tudok. De ha sürgős és megfelel, akkor az Inkscape-pel pár másodperc alatt megcsinálhatod a betűt, amin aztán kedvedre dolgozhatsz a Gimppel tovább. Én csak ilyen megoldást ismerek. Az Inkscape is ingyenes, nyílt forráskódú, mint a Gimp.
Így leírva elég hosszú lett, de az csak a hozzáfűzött magyarázat miatt van. Tényleg egyszerű!
Tehát, ha szóbajöhet: Megnyitod az Inkscape-et, a billentyűzet "+" billentyűjével kinagyítod a rajzlapot tetszőleges méretűre, a bal oldali ikonok közül kiválasztod a Gimpből is ismert A rajzosat (Szövegobjektumok létrehozása és szerkesztése). Katt a lapon, és beírod a szöveget, kijelölöd és a menüben barangolsz: Szöveg --> Szöveg és betűtípus... (Shift+Ctrl+t). Ezt gondolom, nem kell magyarázni, látni fogod, semmi extra. A betűméretről csak annyit, hogy teljesen mindegy, mit adsz meg, mert a vektorgrafikánál bármekkorára kinagyíthatod később, akkor is szép lesz. Ha itt végeztél, katt az Apply-n, majd bezárod, ha útban van, mert magátől nem csinálja. Ezután a baloldali ikonoszlop legtetején lévő sima fekete nyílra katt, a kijelölés megváltozik, 8 kis nyíl lesz az írás körül. Ezekkel kedvedre méretzheted, nyújthatod. Ctrl+húzással nem változnak az arányok, nem nyúlik vagy lapul meg. A színét most is beállíthatod, az ablak alján van a paletta saját gördítősávval, később finomíthatsz rajta, de várhatsz is 1-2 mondatot.Ha valamiért megszűnt a kijelölés, kattints a szövegen.
Shift+Ctrl+f vagy Objektum --> Kitöltés és körvonal... Az első fülön (Kitöltés) állíthtod a betű színét, színátmenet, áttetszőséget. Legfölül van egy X és négyzetek. Az X utáni a normál kitöltés. Ha azt akarod, hogy ne legyen áttetsző, az alsó sávot, ami előtt A betű van, állítsd 255-re.
A körvonal: Ez a 2. fül. Válaszd ki ugyanazt a négyzetet, mint az előbb, és beállíthatod a színt. Ismét figyelj az áttetszőségre.
A 3. fülön állíthatod be, milyen legyen a körvonal. Az első "kutricában" a vastagságát (akár 3 tizedesjegy pontossággal az ínyencek kedvéért), kiválaszthatod a mértékegységet is, a Vonalmintánál (gondolom, már sejted), azt, hogy folyamatos vagy szaggatott legyen. A többi most nem túl érdekes. Illetve kipróbálhatod a Sarok és Vonalvég variációit. Alapból az elsőn áll mindkettő. Bár azt hiszem, itt a Sarok nem játszik. Ha végeztél, mentés a fölkínált formátumban, csak a biztonság kedvéért, ha később mégy szeretnél változtatni valamit.
PNG: Fájl --> Exportálás bitképbe... Az első sorban a "Rajz" gombt válaszd, az ablak közepe felé tudod megadni, mekkora képet csináljon és milyen fölbontásban. Elég csak az egyik méretet megadni, a másikat kitölit magától, amint egy másik mezőbe kattintasz. Tallózás, mappaválasztás, névadás, mentés ÉS kattintanod kell még az Exportáláson is, hogy kép legyen belőle. Mostmár mehet a Gimpbe.
Persze az Iknscape-pel is lehet hátteret csinálni neki, de másképp, mint ahogy a Gimpnél megszoktuk. Ha érdekel, szívesen leírom, egyszerű elkészíteni. -
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #328 üzenetére
Nincs mit!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #297 üzenetére
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #294 üzenetére
Örülök, ha végre én is tudnék valamiben segíteni. Te már annyit segítettél nekem.
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #291 üzenetére
Köszi az ötletet, ki fogom próbálni!
Én azt csináltam, hogy kijelöltem (a Te esetedre lefordítva) a pirosat, megfordítottam a kijelölést, aztán CTRL + C, utána CTRL + Shift + V. Ekkor új fülön illeszti be az alakzatot, miközben a háttér átlátszó.
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #289 üzenetére
Nekem akkor eltűnik sajnos. Reménykedtem, hogy valamelyik gombot meg kell megnyomni közben.
W8.1, 64 bit. Ez lehet a gond? -
C. s.
addikt
Amikor a szabadkézi kijelölést választom, miután hosszasan bogarászva körbepötyögtem a kijelölendő részt, egyszerűen megszünteti a kijelölést. Hogyan kell használni ezt az eszközt? Hogyan kell rendesen bezárni a kijelölés amőbaalakú "körét"?
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #285 üzenetére
Köszönöm a tippet, de bonyolultabb alakzatokat szeretnék.
Egyébként találtam egy kitűnő gyorstalpalót a Gimpről és az Inkscape-ről teljesen kezdőknek Prim András oldalán. Kitűnő "tananyag", lépésről-lépésre leírja a legfontosabb dolgokat, kigondolt példákkal szemléltet, melyeket "együtt" csinálhatunk végig. Azért linkeltem be, mert sok kezdőnek, amilyen én is vagyok, tényleg nagy segítség. Itt a helye a Gimpes fórumon!
-
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #283 üzenetére
Sejtettem, biztos megírtad volna. Most az Inkscape-et próbálgatom, lehet, hogy a Gimppel kombinálva megteszi, bár nem 100%-osan az, amit keresek.
Köszi! -
C. s.
addikt
válasz
sz.balazs.95 #281 üzenetére
Köszönöm, ez jó ötlet, már ki is próbáltam. (Először azt hittem, hogy ugratsz, de működött!
)
Mostmár csak az ívelt vonalakra kellene gyógyír.
-
C. s.
addikt
Nagyon pörög itt az élet!
Be lehet állítani valahogy, hogy az általam (egérrel) húzott vonal (az egyenes és az ívelt is) egyenletesebb legyen? Arra gondolok, ami a Sumopaint oldalán is van (ott gravitációnak hívják), meg az Artrage is tudja, és gondolom, egy sor más is.
-
C. s.
addikt
Sziasztok!
Egy kicsit off, amit kérdezek, de itt (grafikus környezetben
) hátha tud valaki segíteni. Olyan programot keresek, amivel fényképek, grafikák exif-adatait tudom módosítani a könnyebb rendszerezés érdekében. Ja, és legyen ingyenes. Jó volna, ha egyszerre több képpel is boldogulna, nem egyesével kellene többszáz vagy ezer képet megbütykölnöm.
Bocsi az offért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest