- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- OnePlus Nord 2 5G - észak-északkelet
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Trak
addikt
válasz
SacRiFicE #174 üzenetére
Többieknek:
A passzív hűtésével még nem volt gondom amióta megvan (több hónap).
SacRiFicE:
K8NF9 Ultra
[link]
K8N Ultra 9:
[link]
Van különbség a két lap között, a K8N többet tud.
Hogy csak a Silicon Image sil 3114 controllert említsem. ez + 4 SATA portot jelent
Vagy a + 1 gigabites hálókártyát
+ 1 cooling fan pin headers (ventillátor csati)
Biztos van még valami, hirtelen ezeket tudom mondani. -
SacRiFicE
csendes tag
Hali.
Van vmi lényegi különbség a ''GA-K8N Ultra 9'' és a ''GA-K8NF 9 Ultra'' között?
Mert én nem igen látom mi olyan dolog ne lenne benne, amitől 5 K-val olcsóbb az utóbbi.
Ha vki tudja ne tartsa vissza... -
cortez25
senior tag
megéri ez a lap?
-
GeryPc
senior tag
ezen a héten szeretném megrendelni a cuccot egy gyors véleményen azért segítene
-
GeryPc
senior tag
helo mindenki
most állok lap csere előtt és ahogy olvasgattam ez a lap jobbank tűnik mint az asus a8n-e,csak ez a passzív hűtés aggasztó hogy alapból ilyen 70 fokon megy,esetleg egy zalman hűtőbordára nme lehetne kicserélni vki nem probálta már megszerelni,lényeg hogy passzív maradjon (csendes)?! -
fanti
addikt
Nekem is GA K8N ultra-9 lapom van kb. 2 hónapja!
Csak annyi gondom volt vele, hogy a CoolerMaster Hyper6 procihűtő miatt a cpufoglalat fölötti legelső kondit kijebb kellet hajlítanom, hogy rá tudjam tenni a procira a hűtést.
Ezen kívűl semmilyen más gondom nem volt a lappal! Az easytune5-el tuningoltam is, szinkron 240Mhz-es tuningot csinálta (FSB=RAM), és így a 3200+ E6 venice 2400Mhz-en szépen hozza ugyanazt mint egy 3800+ A64. A Kingston HyperX DDR533-as ramjaim szépen mennek a lapban és a HIS X800GTO val sincsen semmi gondom.
Ezen kívűl még van egy Miro PCTV pro tuner is a gépben, és S-ata II-es Samsung vinyót használok (250GB).
Bár a tuninghoz (2400Mhz) vissza kellett vennem a biosban a HT szorzót 4-re és a procinak adnom kellett egy kis pluszvoltot (1.45v), valamint a ramoknak +0.1voltot.
Nagyon stabil alaplap, egy jól szellőztetett házban ideális választás, nem egy übertuning lap, de jól megy! Mostanában löktem föl rá az F7-es biost, és láss csodát, az easytune5-ben aktívvá vált a smartfan opció is.
A 6.70-es nvidia csipszetdrivert használom a tűzfalát persze nem telepítettem föl.
Ajánlom a lapot mindenkinek aki dilemázik a megvásárlásán! Nem fog csalódni benne!
Fullextrás, mindennel fölszerelt lap.
Én eddig szinte csak Abitokat vettem alaplapból, de ez a Gigabyte nagyon tetszik!
24.500+Áfát nagyon megért nekem. -
aattiss
csendes tag
Naa! Megoldódott a problémám.
Mint kiderült a Leadtek 6600-os kártya volt meghalva. Most azt várom, hogy garanciába cseréljenek. Ha minden igaz a héten végre meglesz.[/OFF]
-
aattiss
csendes tag
válasz
Phil Collins #165 üzenetére
A BIOS-t töröltem, de elvileg nem is lehetne vele gond, hisz teljesen űj volt.
Csak PCI-s videókártyával próbáltam: ezzel működött, de ettől még lehet a PCI-E-s foglalat a rossz.
A videókártyát nem tudtam kipróbálni másik gépben.
Most ott vagyok, hogy visszavittem a gépet a boltba, s otthagytam nekik, hogy nézzék meg, s ha nem megy, akkor cseréljék ki. (3 napon belül vittem vissza) -
Phil Collins
tag
Próbáld meg törölni a BIOS-t és újra próbálkozni!
Esetleg próbáld meg másik videókártyával (nemcsak PCIE-el, hanem PCI-el is!)
Utána kellene nézni, hogy biztos jó e a videókártyád (Másik gépben kipróbálni).
Kicsi rá az esély, de lehet hogy a táp kicsi. Húzz le midnen IDE eszköz. -
aattiss
csendes tag
Sziasztok!
Nekem az lenne a gondom, hogy most vettem egy
Gigabyte K8N ultra-9 alaplapot
Leadtec Winfast 6600TD 256 MB
AMD64 3200+
valamint a régebbi cuccok
Mercury 400W ház
Samsung 160GB
dvd író, régebbi HDD.
Nos, a gondom az lenne, hogy mikor összeraktam nem kapcsolta be a monitort, a BIOS-ig sem jutottam el.
Vagy semmi hangot nem adott a PC hangszórója, vagy 1 hosszú és 2 rövidet sípolt(Award BIOS) Ennek utánanéztem: ez videókártya problémát jelez a neten talált anyag szerint. Hiába húztam ki és dugtam vissza a kártyát, nem javult meg.
Kérném a segítségeteket.
Köszönet -
Broome
csendes tag
Az egyik ismerősöm ezt a 2 alaplapot ajánlotta:
- Abit AN8 Ultra Nforce4 S939/PCIe, Silent-Otes
- Gigabyte GA-K8N Ultra9
Melyiket miért v miért ne?
Fontos, hogy halk és stabil legyen (húzni egyenlőre nem tervezem).
Én az ABIT felé húzok, de befolyásolható vagyok. -
Phil Collins
tag
válasz
Phil Collins #161 üzenetére
Próbálta már valaki az új BIOS-t?
-
Phil Collins
tag
Megjelent egy újabb BIOS F7e(BETA) jelzéssel.
Bővebben: link
Szokás szerint a Gigabyte honlap nem túl bőbeszédű a BIOS újítások terén (''Update CPU code''), de eltüntették az f4-f6 BIOS-okat a honlapjukról.
Egy gyors áttekintés után csak azt tűnt fel, hogy a tuninghoz szükséges beállítások (HT, memórai. fsb, stb...) egy menüpont alá kerültek, idáig több helyről kellett összevadászni.
Újítás még hogy a DDR beállításoknál már ő is kiszámolja, hogy a pl DDR400-as beállításnál, de 250 fsb-nél az effektív memória DDR 500-on ketyeg!
Ez tetszik nekem.
Ráadásúl sokkal töbfajta memória osztás lehetőség jelent meg
Valamit javíttottak a memória kezelésén, mert mostmár a Kingmax HC-m hajlandó 2.5-3-3-8-1T-be is menni 250 fsb-n, míg a f5 és f6-al csak autón ment 3-4-4-8-1T-t.
Az üröm az örömben az, hogy nem túl jók így a Everest olvasás/írás/késleltetés értékek. -
sakto
őstag
hello mindenki és is egy iyen lap boldog
tulajdonosa vagyok a kérdésem az lenne ha veszek egy iyen hütöt:::HŰTŐ, CPU PRIMECOOLER HYPERCOOL III+ CU UNIV. LED,,,,, rátudom rakni??? tehát a furatok jok meg stb?( ja 3500+ hez)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
N0name
csendes tag
Egy kérdés:
Mit kell beállítani a BIOS -ban hogy egyesével kezeljen minden vinyót,és problémamentesen menjen?
(nagyon megköszönném ha vki leírná mit tiltsak és mit engedélyezzek)
(már nagyon tele a t@köm ezzel a lappal)
köcce -
gg72
veterán
-
N0name
csendes tag
válasz
Pörzsimester #148 üzenetére
Ez vicc az egészben! szerintem se kéne bekapcsolva lennie,de ha letiltod a RAID-et a sata1 -es portok nemláccanak,úgy kell single módba tenni a manual szerint hogy bekapcsolod a sata RAID5 öt,és a RAID beállításoknál JBOD(single) módot állítassz....
Ez működik is,de mondom megnyekkent tőle a gép,nembizos hogy ettől,mert előtte is leállt egyszer,de utána simán elindult,mostviszont...
[Szerkesztve] -
gg72
veterán
Nekem a telepítéskor volt hasonló gondom, egyszerűen nem volt hajlandó felmenni az XP, amíg a BIOS-ban (NVIDIA RAID Utility) be nem állítottam a Raid Mode-ot JBOD-ra. Ne kérdezd, hogy ez mi, mindenestere azt írja az alaplap használatija, hogy ha nem akarsz Raid-konfigurációt, akkor ezt kell beállítani, mert ez a JBOD nem is igazi RAID...
-
gg72
veterán
válasz
Pörzsimester #147 üzenetére
F6-os BIOS van fent. Egy másik topikban azt írta valaki, hogy az AMD-s progi neki sem megy fel, de ettől még működik a CNQ...
-
lacafaca
addikt
DDR Voltage Control:+0.1,+0,2 ez a memnek adható + fesz. ezt alapból lökd +0.2re, ezt minden mem bírja. a többiről annyi fogalmam van kb mint neked, de én azokat soha nm szokrtam baxogatni, gyári értékei tutik. a mem időzítésekkel lehet még játszani, de ez erősen mem függő.
-
Pörzsimester
tag
Melyik bios van fent? Venice magos procikat hivatalosan min. F5 biossal ismeri fel!
Valószínűleg ez a gond. Nekem bios frissítés után gond nélkül felment és újraindítás nélkül működött is. A mellékelt drivereket jobb ha kihagyod, és az nvidia honlapjáról töltessz le nf4 drivert!
Ja amúgy műxik a nTune csak expert módban kell futtatni, mert az órajel csökkentést (silent running) nem szereti a deszka, de a többi tuningot végigviszi! -
Lacza
Az Advancedbe van jópár opció,amiről nem tudom hogy micsoda,ill számít-e tuningnál.
Linear R.B.G Clock(Disabled) Ha Enabled-re teszem,újabb 2 opció lesz aktív:
R.B.G Core Clock és R.B.G Memory Clock,mind2 %-ban megadva.
Akkor van olyan,hogy Robust Graphic Booster (Disabled) Ez micsoda?
DDR Voltage Control:+0.1,+0,2.Ez micsoda?EasyRTune-ban ugye rendesen lehet állítani a memófeszt(2,6V-2,8V)
Memóriabeállítás: Read Preamble value[5.5ns],Async Lalency value[7ns],Bottom of 32-bit[31:24],értéke D0.
Valamint egyik kékhalálnál,mikor a fizikai memót írja ki merevlemezre,majd újraindul,ott írja hogy tiltsuk le a memória árnyékolását..Ezt,hol,ill miért?
Előre is köszi.. -
lacafaca
addikt
itt vaok
-
gg72
veterán
A minap vettem egy ilyen alaplapot, eddig minden tökéletes, kivéve egy dolgot: nem tudom feltenni a hivatalos AMD CNQ 1081 progit, ui. a telepítés kezdetén azt a hibaüzenetet kapom, hogy a rendszerem nem kompatibilis... Az alaplap BIOS-ában van egy olyan beállítás, hogy ''CPU Smart Fan Control'', a leírás szerint ez ugyanazt csinálja, mint a CNQ, vagyis pl. 50 fok alatt kikapcsolja a coolert. Vagy rosszul tudom? Ez aktiválva van, de mégsem megy fel a prgi. Az előbb azt olvastam valahol egy külföldi fórumban, hogy Dual chanel-es RAMok esetén nem lehet aktiválni a dolgot, igaz ez?
-
N0name
csendes tag
Sziasztok
Na szal vettünk egy ien csodát( Gigabyte ga-k8n ultra-9 ),egy napig ment is linux alatt,aztán amikor a sata1-es vinyókat bekapcsoltuk a bios-ban,és elkezdtűnk róla másolni a sata2-esekre jöttek a gondok,driveseek error - drivestatus error
(de valami iszonyat mennyiségben,szal látni mást nem is lehetett csak errorokat)- a vége unknown on ata és bumm elszállt minden,a rendszer már felállni sem hajlandó.
Nincs RAID a gépen,ami benne van:AMD Athlon64 3200+''Venice'', 2X512 / 400 samsund DDR ,2Xsata2,2Xsata,4Xata HDD
Ötlet? Mi a tök lehet csak találgatunk egyenlőre,de ha vkinek volt hasonló hiba és kiderült mi az akkor jelezze lécci(lehet akár kábelhiba is,ha nemlenne tök új minden egyszerűbb lenne a dolog,de így kicsit minden gyanús,főleg a lap -
Pörzsimester
tag
válasz
Phil Collins #138 üzenetére
Én is a PCI-E buszról csacsogtam csak a nvidia progija PCI-t írt ki.... Azért úgy írtam.
-
Pörzsimester
tag
Legalábbis amikor kikapcsoltam a biosban akkor az nTune induláskor már nem írta ki a figyelmeztetést.... De még mindig nem tudom miért fagy le??? A silent tesztnél amikor lefele nyomja az órajelet eccercsak stop. A monitorozást meg nem engedi, mondva ez az alaplap nem támogatja
Amikor az easy tune tud monitorizni, everest is
A céges gép nf7-m azon meg lefut, még monitoroz is... -
válasz
Pörzsimester #136 üzenetére
Azért ez megmaradt kérdésnek,tehát a Spread Spectrum kikapcsolása fixálja a PCI órajelet?Majd felteszem én is az nTune-t,abban valóban látni a PCI frekit is...
-
Pörzsimester
tag
válasz
Pörzsimester #135 üzenetére
Rájöttem: a cpu spread spectrum opciót kell tiltani az fixálja a pci órajelet! Sajnos az nTune lefagyiztatja a gépet csak nem tudom miért mikor nf4 ultra a lap?
-
Pörzsimester
tag
NVIDIA nTune progival van valakinek tapasztalata? Nekem azt írja ki figyelmeztetésként, hogy jelenlegi beállítás szerint a pci órajel követi a ht órajelet, és ezt nekem valahol le kellene tiltanom, különben baj lesz! ...Ötletek?
-
Lehet hogy béna vagyok,de eddig csak Asus lapjaim voltak,és ott egyértelműek voltak a Bios-beállítások.
Hol lehet ennél a lapnál a memóriát állítani(266/333/400),vagyis visszaosztani,és hol lehet RAM időzítésket állítani?
Alt+F1-el előjönnek a rejtett beállítások,de ezek ott sem szerepelnek,valamint hol lehet fixálni a PCI frekit?Bios a legújabb,F6-os. -
Pörzsimester
tag
Egyedi ram beállítások vindózból.... jó lenne ha müxene...
[Szerkesztve] -
veresp
tag
válasz
Pörzsimester #130 üzenetére
Nekem sem aktív, de pontosan mi is lenne ez?
-
Pörzsimester
tag
Valakinek már sikerült aktiválnia a easy tunerben a MIB funkciót? A biosban hiába állítom át enabledre, a tuner kapcsolója inaktív marad... Vélemények? Lehet az én ramomat nem ismeri fel? (OCZ 512/400 value)
-
gg72
veterán
válasz
Phil Collins #127 üzenetére
Kösz! Ezt tudtam, csak az nem világos, hogy ezt az új NCQ adatolvasási technológiát támogatja-e:
Bővebben: link -
gg72
veterán
Sziasztok! Most tervezek egy ilyen lapot venni, de nem találok róla infót, hogy támogatja-e a SATA II-es NCQ vinyókat. Tudna valaki segíteni? Kösz!
-
Pörzsimester
tag
Igazad van. Én másra gondoltam amikor veresp azt mondta taskbar-on futna...
Azt én is tudom hogy az everest tud monitorozni...
Megoldódott a probléma: ha leveszem a easy tunerben a fan controll menüben a venti fordulatát nekem is megáll... De az egész állítás nem lineáris: 1% nál már 2000-et pörög, 5%-nál meg teljes fordulaton....
A MIB/CIA opciót hol tudom aktiválni a biosban?
[Szerkesztve] -
sebai3
csendes tag
válasz
Pörzsimester #123 üzenetére
hát gyanítom rosszul tudod
az ingyenes verzióban is gyönyörűen mér hőmérsékletet és fordulatszámot is
(célszerű a legújabbat letölteni)
az érzékelő felirat alatt találjátok az értékeket
fordulatszámot 1200RPM alatt már nem érzékeli -
Pörzsimester
tag
Alap defaulton ment minden nem piszkáltam az értékeket ... Az easy tune kiolvassa az értékeket, de hogy állít-e a biosban valamit azt nem vettem észre.
Most nekiestem letöltöm az összes drivert a gigabyte-tól az nvidiától az atitól aztán meglátom hogy mit szól....
Szerintem egyáltalán nem függ a chipset hőmérséklete a procitól, független órajelen mennek más-más feszültségen stb.... -
veresp
tag
Tegnap feltettem az Everest otthoni ingyenes verziojat a gepemre kb 5 percig foglakoztam vele, de sehol nem talalatam informaciot a processzor hofokarol es a ventillator forulatarol, szerintem ez a program sem kepes arra hogy pl a taskbarnan csak ezt a ket erteket mutassa nekem!
Talaltam egy dioda nevu menupontot, de itt mar megint lefagyott a gepem, ugy mint a Speedfan nevu progi, de az rogton indulaskor! -
veresp
tag
válasz
Pörzsimester #118 üzenetére
En csak a main biost frissitettem! A Backup-ot nem bantottam, fo az ovatossag!
Nekem meg csak az F5-os bios van fent, de nemsokra felteszem az F6-osat is!
Azt en sem vettem eszre, hogy a ventillator sebessege igazana valtozna!
0-125 ig lehet megadni a fordulatszamra valo adatokat, de nem tudom hogy mit jelent!
Ha 1-et allitottam be, akkor is kb 1700 korul forgott (max 2200 fordulatu)! Nagyobb ertekeknel vitte a 2200 furdulatot, de ezek mindig nagyon ingadozo ertekekek voltak.
Szoval nem ertem, hogy mit jelent az ertek!
Az egeszet a Bios vezerli!
Nem lehe,t, hogy tul alacson hofokra allitottad a kikapcsolast es sosem eri el azt!
Nekem abban a pillanatban ahogy eleri a 40C fokot leall, es amit 45C fok fole megy beindul!
Tudja esetleg valaki, hogy ha a C&Q lejebbveszi a proci sebesseget, akkor csokkeni kell-e az alaplapi chipset homersekletenek is?
Lehet-e allitani azt, hogy a C&Q mennyire vegye le a proci sebesseget!
Nekem 3000+ Venice (1000-1800 Mhz-ig allitja)
[Szerkesztve] -
Pörzsimester
tag
Még egy kérdés: ha biost frissítek csak a main biost frissítsem vagy a backupot is érdemes?
-
Pörzsimester
tag
Hali! Te milyen biost használsz? Nekem az F6-os bios van fent, beállítottam én is a manuális ventiszabályzást, de a gyári hűtő csak pörög 3000 felett és az istennek se akar lassulni!!!!
A c&q egyből ment.... Lehet hogy a gyári drivereket kéne sürgősen lecserélni? Viszont a Smart Fan Controll-nak a bisból kéne futnia nem driverfüggő vagy tévedek?
Más: a chipsetre én feltettem egy kis 4 centis CoolerMastert, halk is hűvös is és ráadásul még kéken világít is!
[Szerkesztve] -
veresp
tag
Beallitottam a manualis processzorhuto szabalyzast!
Most ugy nez ki, hogy a procihuto ventillatora csak neha kapcsol be, akkor is csak par percig megy!
Amikor teszteltem leszedtem a haz oldalat, es eleg furcsa latvany volt hogy mikozben dolgozok a geppel, nem forog a ventillator!
40C foknal kapcsol ki!
45C fok felett kapcsol be!
Be van kapcsolva a C&Q is!
Csak azt nem ertem hogy ahol meg kell adni a procihuto fordulatszamat az milyen mertekegysegben lehet!
0 - 125 ig lehet megadni ezt a szamot! Nem tudom mit jelenthet?
Nagyon kiraly ez a proci ezzel a lappal!!!
Tudna valaki valamilyen lehetoleg ingyenes programot, amivel lehetne merni a proci hofokat es a ventillator fordulatszamat! De nem olyat amit a Gigabyte mellekelt!
Olyan kellene, ami kis helyen pl a Taskbar-on mutatja az adatokat!
Motherboard monitor az nem ilyesmi veletlenul? Csak nem tudom hogy ingyenes-e? -
sebai3
csendes tag
Nos én a potméter használatát javaslom.
Kb 600ft/db áron kapsz ilyet. Aztán pedig szépen tekergeted amíg meg nem találod a megfelelő hő/zaj arányt
Nálam a gyári AMD hűtőn van egy potméter 1200RPM re leszabályozva a 3500+ Venice-en. Nem húzom és a ház is nyitva van az igaz, de azért csak negyvenegynéhány fokra megy fel, ja és halk !
A VGA-ra egy ZALMAN VF700(?)AlCu-t tettem, ami alapból halk.
Plussz mivel a NB borda tűzforró tettem elé egy 8cm-es Papst-ot is leszabályozva szintén 1200RPM-re.
Tápot pedig kicseréltem egy Q-Technology-ra ami halk, de drága, annyira nem javaslom.
Viszont a végeredmény az kellemesen halk. -
veresp
tag
Sziasztok!
Probálkozott már valaki azzal, hogy a gépében lévő összes hűtőventit teljesítménytől függően szabályozza. Célom a minimális zaj lenne.
Milyen programot tudnátok ajánlani hozzá nekem? Régebben nekem a speedfan nevű progit ajánlották, de máig nem értem miért fagyassza le a gépem!Csak nekem van ilyen jellegű problémám vele?
Szóval amit szabályozni kellene az a proci, és két rendszerhűtő (az egyik a vinyokra fújja a levegőt)
Hány foktól érdemes kikapcsolni/ lejebbvenni a procihűtő fordulatszámát vagy teljesen leállítani?
Az tudja-e valaki, hogy ezeknek a prociknak lehet valami baja a túlmelegedésből, mint a régebbi Athlonoknak?
Egy videófilmen láttam összehasonlítva, hogy az Intel és az Amd különböző prociai, hogy viselik, ha eltávolitják róluk az egész hűtőt működés közben! Nem is kell mondanom az Amd procik mind rajtavesztettek a teszten! -
Pörzsimester
tag
Szevaaaa! Mostantól én is tulaja vagyok egy ilyen lapnak!
Jó lenne ha megjönne már a vid.karim meg a ramom, mert nagyon kíváncsi vagyok hogyan hasít... -
sebai3
csendes tag
Erről már volt szó a topicban kicsit korábban
másoknál (nálam is) is jelentkezett ez a gond, de a 201es verzióval megoldották a fagyásokat.
javaslom kipróbálásra, most a 220-nál tartunk asszem
nálam megy gond nélkül
2.5-3-3-6-2T-s időzítésekkel 5400/1700/55 -ös sebességet mérek vele -
Trak
addikt
Hardver felismerési gond nem volt, illetve az elején SATA winyóval volt gondom, de kiderült, hogy én voltam a hülye
3Dmark-ot sosem használtam, kivéve egyszer amikor eladtam egy 6800-as videókártyát, és többen mondták, hogy jó lenne. Nem szeretem őket, nem érdekelnek a számok.
Az everesttel pedig van egy kis problémám, majd felveszem a kapcsolatot a készítővel (itt a PH-n már egy topikban beszéltünk), mert valahogy nem szereti a gépemetFagyogat tőle. Semmi mással nem sikerült még kiakasztanom a windowsomat, de az Everesttől dob egy hátast
-
Trak
addikt
Ilyen fontos driver, mint az alaplapi chipset driver installja után előfordulhat, hogy 1-2 bootolásnál lassabban bootol be.
A gigabyte saját drivereit nem érdemes eröltetni, nem csodálom, hogy nem volt satbil a géped. Az nvidia sajátja mindíg jobb.
Sata winyó nekem több is rá van kötve, de nincs velük gond. ATI kártya ügyben nem tudok nyilatkozni, nekem nvidia van -
sebai3
csendes tag
kösz a tippet Trak,
csak voltak érdekes tapasztalataim az nForce driverrel kapcsolatban:
amikor először felraktam (2 napja) az első pár Windows bootolás 3(!)percig tartott
ma pedig amikor reggel bekapcsoltam akkor egyszer csak gyorsabban bebootolt mint valaha, és a hangkártyával se volt gondom
na most várok egy darabig h stabil e ez az állapot
(igazából 2 dologra tudok még gondolni amit nem szeret a gép: a SATA vinyómat meg az ATI kártyámat, dehát elvileg ezektől még nem kéne megadni magát)
(elvileg)
Az audigy drivernél meg akkor történtek érdekes dolgok amikor a gyári CD-n mellékelt drivert update-eltem a netről - konkrétan bootolás után kifagyott az egész gép a fa..ba.
Na de talán most stabil marad -
Trak
addikt
Nekem is Audigy 2 ZS-m van, de semmi gond a lappal.
Én általában a legfrissebb nvidia drivert (vagy az eggyel korábbit, amíg eltelik pár hét és látom, hogy az új is stabil) használom és nincs vele semmi gond.
A gigabyte-ost nem is érdemes használni. Főleg azt nem ami a hozzá adott CD-n volt, azokkal lehet gond.
A Marvell lanhoz úgyis külön kell felrakni a drivert, mert az nincs benne az nvidiásban.
A lap nálam is nagyon stabil, több napos bekapcsoláskor sincs semmi baj.
Amíg nem rakok egy kis ventit a chipsetbordára, addig meg szerintem nem nagyon fogom tuningolni. -
veresp
tag
Nekem meg semmi baj nem volt a gepemmel! (KOPP-KOPP-KOPP)
Nekem is olyan hangkartyam van mint neked es minden ment elsore ahogy kell.
Annyi lehet a kulonbseg, hogy en nem tuningoltam semmit, fontosabb a stabill gep, mint az a par %-ek teljesitmeny tobblet.
Eseteg vidd vissza a boltba, hatha tenyleg hibas az alaplap! -
sebai3
csendes tag
Na akkor már én is kérdezek
Használ valamelyikőtök legfrissebb NVidia nForce drivert a Gigabyte oldalról letölthető helyett ?
Tapasztalatok ?
Nem tudom h jó 5let-e azt használni mert mondjuk nem fogja szeretni a Marwell LAN-t vagy a Firewire-t, de lehet h ez hülyeség és nyugodtan lehet használni. -
Trak
addikt
Talán az ebben a topikban található, több mint 1000 hozzászólás elég lesz.
szatocs
őstag
Van valakinek Gigabyte K8NS Ultra-939(NVIDIA nForce 3 Ultra) lapja? Vélemények ?
-
Phil Collins
tag
Megjelent a laphoz az F6-os BIOS!
A gigabyte honlap szerint a DDR időzítéseken állítottak valamit, de az eddigi gyakorlat szerint több más mindent is módosíthattak a BIOSon.
Próba szerencse -
sebai3
csendes tag
Nah csak hogy menjen is egy kicsit a TOPIC
Legújabb gondom h az Audigy2 ZS kártyámat a nap első bekapcsolásakor nem akarja felismerni. Aztán ezt egy újraindítás ált ban megoldja. Nemrég futtattam egy Registry Medic et másra nem tudok gondolni csak h ez okozott valami gondot.
Próbáltam alaplapi AC97 hangot, de azzal is macerásan indul a gép - na ezen a ponton lett tele a hócipőm.
Mindent együttvéve a f...om kivan már ezzel a lappal, tuningnál azonnal fagyogat, illetve most már tuning nélkül is szivat a hangkártyával.
Persze lehet h valamelyik másik komponensemmel van a gond, de 1előre a lap tűnik a ludasnak a leginkább. -
veresp
tag
Sziasztok!
Hát ugy látom, nem nagyon megy ez a topic mostanság. Remélem azért mert mindenkinek tökéletesen megy az alaplapja! :9
Próbálta már valaki, bekapcsolni a venti forudlatszám szabályzást? Kár hogy nincs benne automatikus fordulatszám állítás!
Tudja valaki hogy hány fokon érdemes ki illetve bekapcsoltatni a ventillátor? Hány fokot bir el max a proci? -
lkadar
tag
Hi Skacok!
Valaki tudna nekem valamilyen tanacsot adni? Leirtam a problemam a masik topikban, at tudnatok nezni? Bővebben: link
Koszi, lkadar. -
Trak
addikt
Valakinek van vlamilyen kipróbált, jó megoldása a chipset hűtésére?
Tuningolva szeretném használni a gépet huzamosabb ideig, és arra azért már nem biztos, hogy elég lenne a fent lévő passzív.
Esetleg egy kis venti rá? Vagy másik passzív borda ami elfér a videókártyától?
Minden ötletet szívesen fogadok -
Ste
addikt
Sziasztok!
Lassan egy hónapja vagyok boldog tulajdonosa egy uilyen lapnak. Venice van benne 3000+-os meg 2*512 Kingston 400Mhz ram. A vidikarim is gigabyte passzív hűtéssel, mivel a célom egy csöndes de harapós gép volt.
F2-es bios van benne, mégis felismeri a Venice magot. Furcsa.
Az alaplapi driverek tényleg tragédiák, most készülök lecserélni őket egy újrainstallálás keretében.
Igaz amióta megvan nem volt túl sokat használva, mert nem volt rá időm, hogy akár csak bekapcsoljam is. Ekkor próbálkoztam egy rövid tuninggal, alapból (HT 3x, ramok 133mhz) 260-as Fsb-ig jutottam, majd stabilan ment egy napot Ht 4x, ram 166mhz, Fsb 255-ön is.
Lecserélem a héten a drivereket és újra megpróbálkozok egy kifacsarós tuninggal. A ramoktól nem várok sokat, mert alapok csak, de a procira és a lapra kiváncsi vagyok.
Az Nb tényleg melegszik á szerencsére a házikó oldalán van 2*9,2cm venti és az mind a passzív vidikarit, mind az Nb-t hűti. -
veresp
tag
válasz
Prime2server #84 üzenetére
Akkor eltekintve a hibas alaplaptol (ami minden tipussal elofurdulhat), ugy vettem eszre, hogy Te is nagyon meg vagy elegedve a lappal.
Az uj lappal is zug a speaker-ed?
Igazan ehhez nem tudok hozzaszolni, mert meg egyszer sem hallotam az integralt katya hangjat, nekem Audigy2-om van!
De lehet, hogy valamelyik mas kartya miatt zughat, pl SCSI kartya?
A regi ASUS A7V8X-GOLD alaplappal nekem is volt hasonlo jelensegem, nekem PCI-os RAID vezerlo volt benne es ha intenziven hasznaltam pl masolas, kicsit nekem is recsegett.
[Szerkesztve] -
Prime2server
csendes tag
Sziasztok! Nekem is akadtak problémáim az alaplappal, 1-et vissza is kellett vinnem, mert semmilyen op.rendszer nem volt hajlandó felkúszni rá, még linux sem. Próbáltam biost frissíteni F4-re, de attól a Speaker állandóan zúgó hangot adott(???). vissza udate F3-ra.
Húzás terén: érdekesség lehet valakinek, hogy a beállított cpu paraméterek helyett a tesztprogramokban magasabb fsb értékeket kapunk. Ennek az oka, hogy az alaplap bizonyos típusú ramokat magasabb hajtófrekvenciára optimalizál. (Bios setup, nyomj F1-et, állítsd be a ram típusát)
További érdekesség, hogy az adaptec scsi kártyákat nagyon jól kezeli.
A processzort sajna nem tudtam túlzottan meghúzni benne, lehet a proci magtípusa miatt, 233 fsb nél megállt.
Az ''északi híd'' forrósága néha már zavarbaejtő lehet, tuningolásnál semmi szerepe nincs, mert: a processzor integrált memóriavezérlővel rendelkezik, ezért nem az NB fsb kúszik feljebb, csak a HTr frekvenciával, (és a PCI-Ex frekivel)legyünk óvatosak, nekem ez 2160 MHZ (HTr) körül még stabil. -
Hummin
tag
Megjelent az új javított F5-ös BIOS. Akiknek gondjaik voltak az F4-vel (mem. időzítés), azok tegyék fel az F5-öt!
GB BIOS: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Gkaresz
csendes tag
Köszi, de azt hiszem jóval több van benne. Nyomtam neki 320-ig az fsb-t aszem 2560MHz körul volt a proci és minden alapon (proci 1,4 volt sima léghűtés 2500Ft-os rézmagos bordával 2400 körüli fordulaton 38 fokos hömérsékleten, a csipszett gyári hűtővel és tök halk, a videókari ventije a rendszer leghangosabb része). A memória kapott +0,1 voltot. Megléptem a 400-as FSb-t is 1,45volton elindult a aproci.
A bajom csak a memóriával van 266-os FSB-n lehet belőle a legtöbbet kihozni 4x256Mb Twinmos 2,5 3-3-8 as időzítéssel ( 266-on 2,5 3-3-5), ezt bírja 440-ig afölött pedig 3-as időzítéssel sem indul el. Ja meg a játékok nem mennek 1T beállítással, a gép indul iroda semmi gond csak ajátékok kilépnek,vagy fagynak.
A proci dobozos 3000+ os Venice magos 1800MHz (igenjó).
A lap K8NSU 939 dupla lan, dupla bios, 4 sata + a többi.
[Szerkesztve] -
veresp
tag
Hogyan lehet szabalyozni a proci venti fordulatat?
A BIOS-ban lattam hasonlot, ahol a venti fordulat lehet homerseklethez kotni, de automatikus szabalyozas nincsen? -
veresp
tag
Megis megy a C&Q!
Nem igazan ertem hogy a multkor miert nem indult el!
Ugyanis en ezeket mar mult heten megcsinlatam, ujra is bootoltam tobbszor, es megsem ment!Aztan visszaallitottam az energiagazdalkozast normalra.
Tegnap pedig kiprobaltam, energiagazdalkodas minimalis es rogton mukodott is!
Csak arra tudok gondolni hogy a CD-n levo driverekkel nem megy!
Azota ujra tettem a chipset drivert, de az AMD64-es drivert nem!
Nagyon jol mukodo rendszer, keslekedes nelkul atvalt magasbb es alacsonyabb orajelre. Nalam 1000-1880 kozott ingadozott! Arra szamitottam hogy par masodpercig eltart amig, rajon hogy gyorsabban kellene uzemelnie! Kellemesen csalodtam.
[Szerkesztve] -
Gkaresz
csendes tag
Sziasztok egy kérdésem lenne, mennyi volt a max FSB amin hajtottátok a lapotok stabilan?
Az enyém megy 300-on, de csak 400-as ramjaim vannak amiket 150-en hajt ekkor, persze 100-ra visszaosztva. 133-on nem indul el sajna, pedig ekkor lenne 200 (azaz 400) a ramok orajele.
Gondolkodom a 400-as FSB-n de félek egy kicsit hátha nem bírja a proci, amúgy megy 2400-ig alap feszen.
Tehát hajtotta-e már valaki ennyire magas FSB-n a prociját?
Ez itt a régi konfigom bocsi.
[Szerkesztve] -
veresp
tag
A neten sok mindenrol irnak rosszakat. Szidjak azok is a lapot, akiknek egyszer regen elromlott egy Gigabyte alaplaja. Minden szeriaban vannak rossz alaplapok, de inkabb azok velemenyet fogadd meg, akik az adott lapot tenyleg hasznaljak!!!!
Lassan 1 honapja hasznalom, igaz hogy nem volt meg idom teljesen kiaknazni a benne rejlo lehetosegeket, de eddigi tapasztalataim alapjan megint csak ezt vennem!
Lehet hogy jobban lehet tuningolni egy ASUS lapot, de nekem fontosabb volt a kello merteku felszereltseg, es ezen a teren nem talaltam nala jobbat!
De azert a tunningrol sem kell lemondani, de errol
Phil Collins baratunk tobbet tudna neked meselni! Ahogyan latom kozel azonosak a gep alkatreszeink. Tehat ezekkel jol osszefer ez az alaplap!!!
Jo vasarlast!
[Szerkesztve] -
Sunmen
csendes tag
Látom pontosan ey a különbség Dual LAn With Gigabit Lan Solution a sima verzión meg csak Gigabit Lan solution
Csak azt nem tudom hogy használat közben mekkora a különbség __
Talán adatátvitel vagz mi
-
Sunmen
csendes tag
Jah igen a sima NS varzió csak nincs rajta ultra jelölés Szval látom minden ua csak az ultra jelölés 2 extra kiegészitést tartalmaz? Ezen kivül semmi különbség a 2 lap között? Visszaolvasva soikan panaszkodtak a sima verzióra (GA-K8NS-939) Na igz már jó lesz
-
veresp
tag
Szerintem olyan verzio nincs, amilyet irtal, legalabbis a Giga-byte weblapjan!
Ha jol ertem ugyanilyen mint amilyen nekunk van, csak nincs rajat egy ket dolog?
Itt van az osszes S939-es lap listaja:
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Sunmen
csendes tag
Kétxer irtam
köxi ! de ua a száma ga-k8n-939 csak 2 dolog hiányik róla firewire + hardvare virus shiel de ekre nincs szükségem viszont az elbizonytalanit hogy a sima verzióval sok embernek problémája van
-
veresp
tag
Sima verzio? Annak pontosan mi a tipus szama?
K8NF-9?
cimet nezd meg! Ott minden le van irva pontosan. -
Sunmen
csendes tag
siastok ! egz piciny kérdésem lenne ! xeretnék egy ilyen alaplapot vásárolni csak a sima verziót van különbség a 2 lap között ? Vissza olvasgattam de konkrét dolgokat nem irtatok ! Egy kicsit viszont elbizonytalanitot a sok probléma a sima verzióval kapcsolatosan !
Tényleg nagz különbség van a 2 verzio között vagy xinte semmi????
-
Sunmen
csendes tag
siasztok nagy kérdésem az lenne hogy a topicban leirt alaplap és a sima verzio között nagy-e a különbség? Most xeretnék egy ilyen lapot vásárolni és a sima verzio olcsóbb vajon megéri? elöre is hálás köszönet !
-
Phil Collins
tag
Képet nehéz lesz mutatnom, mert már jól be van építve a venti plussz még egy papír légterelőt is szerteltem rá -ami az oldalirányú légáramlatokat is a bordára tereli -, mely eltakarja a felfogatást.
A lényeg, 5mm-es tiplivel fogattam fel a ventit a bordára. Az 5-ös volt a legkisebb méret amit kaptam. A tipli nem fér a bordák közé (pedig arra számoltam hogy be fog férni), de a tipli vége be van vágva, és ez a vágat pont rálilleszkedik a bordákra.
A ventinek volt egy külső karimája, amibe a tiplibe beleillő csavarokat belecsavartam, a csavarokra a tiplit rátekertem, a tipliket pedig ráillesztettem a bordákra. Kicsit kilógnak a facsavarok a venti fölé, de az nem zavaró.
Viszont nekem billeg a NB borda, ha az egyik peremére egy kis erőt fejtek ki.
Nektek mennyire stabil a borda felfogatása?
Lehet hogy újra kellene pasztáznom a bordát?
Nekem Inno Geforce 6600GT-m van, az is rálóg a NB bordára. A ventit a ''rá-nemlógó'' részre szereltem jobb híján.
Lehet abban valami, hogy a SpeedFan mégse az NB hőrmérsékletét írja ki. Nálam állandóan 70 fokot írk ki, ha terhelem ''felkúszik'' 71-re, de ettől se kevesebbet, se többet nem mutat, pedig tegnap is tuningoltam ezerrel, sőt multkor Prime95 is futott fél órán keresztül és a procinak is felvitte 7 fokkal a hőrmérsékletét, de csak 71 fokik jutott az NB -
veresp
tag
válasz
Phil Collins #62 üzenetére
Hogyan szerelted ra az NB-re a hutot? Tudnal mutatni egy kepet?
Nekem Leadtek GF6600-as kartya az NB fele log!
Honnan tudod, hogy most hany fokos az NB? -
veresp
tag
Ha ez mind megvan, akkor rogton mukodnie kellene?
Ezt mind megcsinaltam, de semmi!
Hogyan lehet ellenorizni hogy mukodik? En erre a CPU MON programot hasznalom! (Remelem jol emlekszem a nevere) Folyamatos jelezne a proci aktualis orajelet!
A CD-n levo AMD A64-es drivert hasznaltatok?
Amugy kozben rajottem hogy a BIOS-ban CTRL-F1-et nyomja jonnek elo a specko beallitasok!
Lehet hogy masnak egyertelmu volt, de nekem meg nem volt Gigabyte alaplapom, eddig az Asus-ra eskudtem. -
Phil Collins
tag
Miután tegnapelőtt sikerült a NB passzív bordára egy Intel Celeron 800hz-es procinak az 5 cm-es gólyóscsapágyas ventijét ráfabrikálni, ma már elmertem kezdeni egy kicsit komolyabb tuningot.
A passzív bordával ''csak'' 250fsb-ig mentem legutóbb, ekkor a legjobb eremény 6970/2932/41.3 Everest, 33.839 sec 1M SuperPi volt.
Ma továbbléptem (F3-as bios. HT minden esetben 3x szorzó):
260MHz 2.5-3-3-8-1T DDR400 1.45V CPU, 2.8V RAM, 7226/3028/37.7, 32.453 sec 1M SuperPI
270MHz 2.5-3-3-5-1T DDR360 1.65V CPU, 2.7V RAM, 6817/2939/37.3, 31.875 sec 1M SuperPI
275MHz 2.5-3-3-5-1T DDR360 1.65V CPU, 2.7V RAM, 7035/2992/37.4, 31.297 sec 1M SuperPI
A memória (Kingmax HC) 270 fsb-nél szinkronban semmilyen beállítással nem volt hajlandó elindulni, csak DDR360-as visszaosztással. (Jó ez a 180-as visszaosztási lehetőség)
270fsb-nél már csak 1.65V-al hajlandó a proci elindulni (1.6V nincs a beállítások között)
280 fsb-nél még elindul a gép, de a windows fagy/újraindul a gép.
Stresszelős tesztet nem futtattam ezeknél a beállításoknál, majd ha több időm lesz.
Egyenlőre 275 felett nem sokkal van vége a procinak.
A télen talán újra próbálom a 280 MHz-et, mert most 26 fokos volt a szoba hőmérséklete.
Ámbár nem fogok tuning rekordokat döngetni ezzel a Venice procival, de a kívánt tuningszintet (250fsb, 7000/3000-es memó olvasás/írás) tudja a proci, kisebb prociextrákkal (SSE3, 4 rammodul DDR400-on) a Winchester maghoz képest.
A Kingmax memók pont jók ehhez a tuningszinthez, csak akkor lennék csalódott, ha A-Data 566-os vagy 600-as ramjaim lennének, mert azokat nem tudnám szinkronban kihajtani.
Én meg vagyok elégedve a konfigommal
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Hummin
tag
Smart adatokat nem tudod megnézni a BIOSban, csak a rendszerben pl. a SpeedFannal.
Hardware-es tuzfalhoz fel kell tenni a nVidia Firewall for nForce4 drivert. Én feltettem, de szinte rögtön le is kaptam. Nekem nem jött be. Meg az apache-ot is futatta, csak azért hogy a böngészőben be lehessen állítani a tűzfalat.
C&Q engedélyezés. BIOS-ban a proci szorzóját autón kell hagyni. Az AMD A64 processzor driverét fel kell tenni, majd a rendszerben a Power Optionsben a Minimal Power Managementet kell kiválasztani. -
veresp
tag
válasz
Phil Collins #48 üzenetére
Koszi megkaptam! Este kiprobalom.
Tegnap firssitettem a drivereket, a verziokra mar nem emlekszem, de az eredeti 2004.09.02-es volt es most 2005.01.-es lett! Nekem ez is reginek tunik, pedig a Gigabyte oldalarol toltottem le!
Meg ezekkel is fagy!
Volt mar dolgom nehany Bios-al, de nem talalom sehol a
- Smart adatokat
- Hardware-es tuzfalat
- C&Q engedelyezeset -
Hummin
tag
Chipset hőmérsékletett nem lehet kiolvasni. Az alaplap csak a processzor hőmérsékletet adja tovább. Figyelmen kívül kell hagyni a SpeedFan-ben kijelzett fix hőmérsékletet.
-
veresp
tag
Szerintem a házam eleg jol szellozik!
Chieftec torony! Hatul 12cm-es venti (Glacialtech) kifele fujja a levegot, a Revoltec tappal egyutt! A haz elejen jobb oldalt pedig egy 9cm-es(Coolink) befele fuj!
Lehet nem tunik soknak, de ha barmelyik nyillashoz teszem a kezem, ott a legaramlas nagyon is erzodik!
A homerseklet meresek csak kb ertekek, ugyanis bizonyos tavolsagra vannak az erzekelok a hoforrastol! Tehat meg valamilyen erteket (amit a gyarban jonak lattak) hozzaadnak a dioda altal mert homerseklethez! -
sebai3
csendes tag
Hát ha mindegyikből a legfrissebb van fent akkor már javulnak az esélyeid.
Alaplapi drivereknél és a proginál mindenképpen jobb a frissebb kiadás, BIOS nál meg döntsd el kell e, de egy próbát megér.
Nem tudom 1ébként h van e bármilyen szenzor a chipset nél ami hőmérsékletet méri, és valós adatokat lehet kiolvasni vele, Everest nem lát ilyet azt tudom.
de a kézrátétes megoldás is segít, hidd el, ha legalább egy pár sec ig rajta tudod tarani az újjad akkor már jó, sőt ha nem, még akkor is lehet simán h stabilan működik - alapesetben húzás nélkül extra venti nélkül zárt házban pl tűzforró lesz, mégse fagy ki - általában -
sebai3
csendes tag
SMART adatok csekkolásánál fagyás ismerős probléma, Everest-nél volt nekem is másnak is ezzel a lappal.
Ott a legfrissebb verzióra való cserélés oldotta meg ezt, és szépen működik gond nélkül. Ráadásul akkor is ha BIOS ban kikapcsolod SMART opciót (jó kis BIOS ok ezek).
Speedfan -nél nem tudom mi lehet. Nem nagyon használom, de arra emlékszem h nálam is konstans 70C° -ot mutat az egyik TEMP. -
veresp
tag
Ha BIOS frissites meg sosem csinaltal akkor ez a neked valo lap!
Lepesek:
- felmasolod floppyra az uj biost!
- reboot es belepsz az uj biosba, es aztan F8, ha jol emlekszem!
- van egy olyan menupont hogy a main bios frissitese floppyrol!
- kivalasztod az uj bios fajlt! Parszor rakerdez hogy biztos-e!
- es kesz!
Ha valami megsem stimmelne akkor ott van a backup bios, ugyanis ilyen is van a Gigabyte lapokban! Megtudod mondani hogy melyik biosrol induljon a gep!
Tehat ha valamit megis elrontottal (amit nehezen tudok elkepzelni, esetleg aramszunet miatt), ott van a tartalek bios! -
veresp
tag
válasz
Phil Collins #48 üzenetére
Koszonom. veresp@infostyle.hu cimre kuld.
Mar nagyon erdekelne hogy hany fokos az NB!
Ha jol emlekszem akkor fagyott le, amikor a vinyok smart beallitasit nezte volna!
En is az eredeti CD drivereit hasznalom, lehet hogy az lenne a problema?
Eddig semmilyen mas gondom nem volt a lappal!
Az igaz hogy nem volt meg idom teljesen elmelyedni a tudasaban! De nem bantam meg hogy megvettem! Igaz hogy nem tuningra szantam, hanem egy stabil, jol felszerelt lap kellett, es ezt megkaptam! -
edeleny
őstag
Idaig sikerult elriasztani,ilyen lapot szerettem/szeretnek venni, egy 3,2 Venice menne bele,es tuning teren a 2400-2500 Mhz lenne a cel,ha majd lesz bele RAM,de en meg eletemben nem frissitettem BIOS-t,a többi buhera megoldhato.
-
sebai3
csendes tag
Sziasztok,
Egy pár érdekes észrevételt én is megosztanék veletek.
Tehát a lap: GA-K8N Ultra-9
Végigmentem mind a 3 bioson ami eddig volt/van hozzá (F2 F3 F4).
Az F4 es biossal nekem is ua a gondom mint ''Phil Collins'' nak.
Hiába állítom át a a RAM időzítéseket a gyáriról, a CAS latency-n kívül nem engedi a többit megváltoztatni.
A CPU fan control-nál egy érdekesség:
igaz h több beállítás lett, de jelzem ha mindent disabled ra tesztek akkor is működik !
Nálam gyári hűtő van egy 3000+ -os Winchester magos procin, ami 2200Mhz-en megy nyitott háznál, és egy potméterrel leszabályoztam a fordulatszámot 1400RPM-re.
Nem mondanám h ezek a procik túlságosan melegednének, megnézem mikor tuningol valaki egy Prescott-ot leszabályozott gyári hűtővel
Namost hiába kapcsolok ki a biosban mindent a FAN Control oldalon, ha mondjuk elkezdek a BF2-vel játszani egy idő után szépen elkezdi emelni a fordulatszámot - amikor fent volt az oldallap akkor egészen 2200RPM-ig emelte, de még ilyenkor se ment a proci 46C° fölé.
Kabaré amit eddig BIOS szinten kiadtak, még jó h pár havonta frissítik.
A gyári CD-n lévő driverektől mindenkit óvnék!
Játékoknál, sima netezésnél jelentkező problémák tüntek el azonnal ahogy az alaplap oldaláról letöltött drivereket raktam fel a mellékelt CD-n lévők helyett.
Most nem tudom fejből h melyik driver lett frissítve melyik nem, talán már az összes, de a CD-n lévő az összes drivert egy klikkeléssel telepítő progit kerüljétek.
A tuningnál egy érdekesség:
nálam most Kingmax HC 500-as ramokkal 4-es HT szorzóval megy szinkronban 245-ös FSB-n.
Tudom h lehetne feljebb tornászni de stabilitás miatt nem eröltetem.
Azt vettem észre h ahogy leveszem a HT szorzót 3-ra nem indul a gép, hiába állítok be akármilyen FSB-t. Namost tudtommal ennek nem így kéne lennie. Az hogy 5*245-ön nem indul az OK, de hogy 3*245 nem, az rejtély. Ezért se tudom igazán kihajtani a procit.
A chipset hűtő kevés, ez tény. Zárt házban extra hűtés nélkül komolyabb tuningot nem ajánlanék senkinek. Nálam nyitott háznál egy házilag odaeszkábált 1200RPM re leszabályozott 8cm-es Papst hűtővel a 245-ös FSB még elfogadható szintre melegszik csak. Kezemet rövid ideig de rajta tudom tartani, 60C° körül lehet kb.
Ha bárkinek van komolyabb tuning eredménye stabil működés mellett ezzel a lappal azt kérném ossza meg velünk, főleg a beállításokat
üdv mindenkinek -
Phil Collins
tag
Az én Speedfan progim a 4.22 verzióra hallgat, 3 hőmérsékletet (proci, ház és NB), 3 winyó hőmérsékletet és 2 venti (CPU és NB) fordulatszámot jelez ki.
Nem volt vele eddig semmi gondom.
Az én verziómat már nem emlékszem, honnan töltöttem le, de elküldöm neked levélben (1.5 Mb), ha kell.
Ja, és bármelyik biossal együttmüködött.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
veresp
tag
válasz
Phil Collins #39 üzenetére
Szia!
Nekem nem müködik a speedfan progi!
El sem indul, sőt lefagy tőle a gépem is! Azt a verziót töltöttem le amit belinkeltél.
Próbáltam F4-es biossal is, de ugy sem megy! -
edeleny
őstag
Sziasztok,hasznalja valaki a hardveres tüzfalat,vagy csak en olvastam felre valamit es nincs is benne,ez lenne az egyik ok amiert e mellett dontenek.
-
Trak
addikt
válasz
Phil Collins #43 üzenetére
Ezt még nem néztem, nekem eddig azt tűnt fel, hogy több ideig tart a post, mint eddig...
Kiírja, hogy mik vannak rákötve (HDD+ODD), és utána áll, vár egy kicsit.
Eddig nem csinált ilyet.
Plussz: ma volt egy olyan, hogy a gépem egyszer csak lefagyott, nyomogattam minden gombkombinációt de semmi, megnéztem kézzel a benti hűtőbordák hőmérsékletét (nincs fent a gép oldala), de nem volt gond sehol.
Aztán mire nyomtam volna a resetet, addigra ''elmúlt''... folytatódott minden, mint előtte.
Nem mondom, hogy ez a BIOS miatt volt, de eddig még nem csinált ilyet... -
Phil Collins
tag
-
Trak
addikt
válasz
Phil Collins #41 üzenetére
Jól hangzik. Bár a Gigabyte oldalán nem írja ezeket.
Fel is rakom még ma. -
Phil Collins
tag
Valóban sok mindent változtattak meg az elöző Bios(ok)hoz képest:
- Smart fan-nál jóval több beállítási lehetőség (hőmérséklet/ venti sebesség beállítás)
- DDR beállításoknál - már csak a Tcl-Trcd-Trp-Tras értékeket lehet változtatni, a többit nem (de azokra nem is sok szükség volt)
- nemcsak visszaosztani lehet a memórát, hanem előreosztani 216/233/250-es sebességre (viszont a 180-as visszaosztás eltünt)
- Támogatja már a 2 magos CPU-kat is
- Megjelent egy új Top Performance menüpont (Enabled/Disabled beállítással csak)
Egyelőre ennyit vettem észre.
[Szerkesztve] -
Phil Collins
tag
A Speedfan nevű progi olvassa ki az NB hőmérsékletét.
veresp
tag
Sziasztok!
Hogyan lehet merni az NB homersekletet? Melyik programot kell feltelepiteni ra? Rengeteg van es nem volt kedvem vegeigprobalgatni! Az EasyTune-t feltettem (ha jol emlekszem, igy hivjak)
Bios-ban sem talalom az NB-t, csak a proci fokat (GlacialTec Igloo Light hutovel), 31-32 fok terheles nelkul.
Az lenne a baj, hogy Venice proci es csak F2-es BIOS!
Hamarosan firssitem is F3-ra! -
veresp
tag
válasz
Phil Collins #33 üzenetére
Osszeraktam!
Nekem is elsore indult, de meg oprendszer nincs rajta! Remelem ez utan sem lesz semmi gond!
A proci a biosban 33C fokos, Glacialtech Igloo light hutovel!
Kezzel erintve semmit nem erzek a proci huto bordan, de a NB nekem is tuzforro rogton
!
A cikket megneztem, es rogton feltunt, hogy ott csak aluminium borda volt, ezen pedig rez !
Meg ha nem is fogom tuningolni, nemsokara itt lesz a nyari kanikula ideje! Ha tudsz valami jobb hutesi modot szolj!
Amint haladok tovabb a gepemmel szolok!
Udv!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
albgab
aktív tag
Előbb elrontottam SM!!
-
albgab
aktív tag
Hali!!
Most vettem egy ilyen alaplaot és baj van az AM buszvezérlővel! Mit csinálja? -
Phil Collins
tag
A NB hűtőborda rögtön a bekapcsolás után tűzforró lesz, megfogni se lehet.
Lehetséges, hogy kibirja a tuningot, de azért jobb békesség (+lelki nyugalom) miatt, ha valahogy keringteted a levegőt felette.
A Speedfan 70 fokot ír ki rá, de arról az értékről nem akar semerre se mozdulni.
Én most ideiglenesen a házam oldalsó ventillátoráról bemenő külső ''hideg'' levegőt egy papírkürtővel a borda fölé terelem. Így mertem csak elkezdeni a tuningot.
Ha jól emlékszem az Xbitlabs írta, hogy náluk egy passzív hűtőbordás Nforce4 Ultrás Chaintec alaplap szállt el, igaz fsb 305-nél és sztresszelés ( Bővebben: link és Bővebben: link és Bővebben: link ) közben.
Elvileg tehát kb 300fsb-ig a passzív hűtőborda is jó, de a kaszás ott figyel a sarokban -
veresp
tag
válasz
Phil Collins #30 üzenetére
Szia!
Ma fogom osszerakni a gepet, amit megy irok!
Tunigolni nem hiszem hogy fogom, nekem elsodleges szempont a stabilitas!
De egy probat lehet hogy meger!!!
Hogy viseli a passziv NB hutod, nem tul forro? Hutod valamivel? -
TGaben
tag
Hali mindenki!
Ki van otthon Gigabyte K8ns ultra lap terén?
A venti fordulatát hogyan lehet szabályozni? -
Phil Collins
tag
Ma volt egy kis szabadidőm és tuningoltam
A legjobb eredményem 250fsb-nél Everest 6970/2932/41.3 , superPI 1M 33 sec.
Tovább nem mentem 10x250 fsb-nél, akkor a memória 2.5-3-3-5-1T-ben duálban ment, igaz már csak 2.7V-on volt hajlandó elindulni.
Mindezt gyári feszértékekkel (CPU 1.4V, RAM 2.7V)
Van még tartalék a tuning terén, majd később kicsit még feljebb tolom.
Ja, és tuning közben is ment a CnQ.
Csak ajánlani tudom ezt az alaplapot. -
Phil Collins
tag
Tegnap összeraktam a gépemet:
GA-K8N Ultra-9 alaplap,
A64 3200+ Venice proci,
2x512Mb/500-as Kingmax HC ram,
Artic Coolink Freezer 64 hűtő,
Inno3D GF 6600GT 128Mb PCIE videókártya,
AeroCool Jetmaster ház,
Revoltec Chromus 450W táp, stb...
A gép első pöccre indult az összerakás után. A bios az elején kiírta a Venice proci kódját (gondolom nem ismerte fel a procit, valszleg F2-es bios van rajta), de sikeresen elindult.
A szereléssel semmi különleges nehézség nem volt, csak annyi, hogy a videókártya hűtése rálóg a PCI slotra, így 3-ból 1 slot máris kilőve.
A proci alig melegszik, a kezemmel tesztelve szinte épphogy langyos volt a hűtőborda, egyedül a northbridge passzív bordája volt figyelemreméltó: az tűzforró volt. Remélem a tuningolást azért bírja ez a passzív hűtés, de még utánaolvasok ennek.
Az Xp-t épphogy csak feltoltam, több időm nem volt tesztelni, de TotalCommander az gyorsabban felkúszott -
veresp
tag
válasz
Phil Collins #27 üzenetére
Szia!
Ha kirpobáltad ird meg légyszives a tapasztalatodat, nekem is ez lesz a jövő héttől!!! -
Phil Collins
tag
Most vettem egy ilyen alaplapot, a procim holnap érkezik.
Próbálta már valaki Venice procival?
Ha a régi (F2-es) bios van benne, akkor is el fog indulni egy Venice procival, ha azt elvileg csak az F3-as bios támogatja?
(Másik fórumokban olvastam, hogy venice proci megy a régebbi biossal másfajta alaplapokon is, csak a cnq nem szokott menni) -
Wini
aktív tag
Sziasztok!
Én is ezt a lapot néztem ki magamnak!
Nem akarok tuningolni, és egy 3000+ gondoltam bele!
Gáz akkor hogy passzív hűtése van? Vagy tuning nélkül úgysem számít?
Nyáron nem fogja magát megadni a nagy melegben? -
veresp
tag
Valaki elmagyarazna mire valo pontosan a DPS!
[Szerkesztve] -
-
vatomi
aktív tag
-
vatomi
aktív tag
A ramokat nem szükséges húzni, egyébként egy nagy 12 centis ventivel szerelt procihűtőm van (XP-120), ennek a légáramlatából meg jut a memóriákra is bőven. Nálam szépen megy a tuning, bár a passzív hűtés miatt valóban rizikósnak tűnt számomra is. Azt hiszem, szerelni fogok rá egy pici, csendes ventit. Nálam inkább azért nincs tuning, mert CNQ bekapcsolása esetén nem viszi lejjebb a core feszt, hiába megy fele akkora órajelen a proci. Ha autora állítom, 1.65-re is megemeli a lap a magfeszt 2500mhz környékén, ha meg lefixálom, mindig annyin megy - érthetően.
-
sebai3
csendes tag
Nem próbáltam 2 okból:
mint ahogy azt gondolom te is észrevetted a RAM slotok közvetlenül (!) egymás mellett vannak, ráadásul úgy, hogy a DUAL channel-hez az egymás melletti slot-okba kell tenni a 2 modult. Ennek az az eredménye hogy ha hűtőbordás tuningramot akarsz beletenni (mint ahogy én is szerettem volna), akkor azok vagy szinte összeérnek, vagy bele se mennek. Ráadásul a GA-K8NXP-SLI verziónál ugyanez a helyzet, ami pedig egy kimondottan tuning lap (lásd DPS), így ez a ''baki'' teljesen érthetetlen számomra.
a másik gondom meg a passzív hűtő. Nem tudod rajta tartani a kezed olyan meleg - ez gyakorlatban legalább 60 de inkább 70°C-ot jelent - tehát nem árt ha jól szellőző házad van. Ha ehhez még hozzájön a tuning is...
Így aztán nem igazán tuningbarát lap lett ez, nem is eröltetem. Nekem a csend volt a fontos nem a tuning.
RAID et használod rajta ?
Melyik vezérlőt használod ?
Én végül az nvidia vezérlőt választottam miután lemondtam a RAID ről.
Ezzel csak az a poén, hogy eltávolítható lemezként kezeli a op.rendszert tartalmazó HDD-t is. Asszem ez a vezérlő ''hot swap'' képessége miatt van, de akkor is röhej, az alap vinyódat is így kezeli. -
PetX
aktív tag
Aliens Comp.-ban is lehet kapni:
GigaByte GA-K8N Ultra-9 (S939-nForce4 Ultra-Dual DDR 400-PCI-E x16-4 SATA+4 SATA II) /3 év Garancia/ 26 800 Ft 33 500 Ft
Én is ezzel szemezek, eddig K8NF-9 -et nézegetttem, de nincs rajta dual-bios, sata2....
De a giga honlapján ez a kép van:
Létezik, hogy passzív ténylegesen a nForce Ultra?
Akninek van kérem szóljon hozzá, és egy képet plizzz! -
vatomi
aktív tag
Akkor legyen már ez a topic ezé a lapé! Nekem mindjárt lenne is egy kérdésem: sikerült valakinek már az Easytune 5-ön belül elérni ezzel a lappal a Smart Fan opciókat? Mert nekem szürke és inaktív.
-
Vikipizsama
tag
válasz
Sir Riccio #5 üzenetére
OFF
Helló Sir Riccio!
Küldtem neked egy mail-t az alaplapoddal kapcsolatban.
Kérlek olvasd el, vagy ha nekm kaptad meg üzenj.
Köszi
OFF -
Vikipizsama
tag
Én is ezt a lapot szeretném,de a k8nxp-sli is érdekelne!
Mi a különbség a két lap között az sli-n kívül?
Úgy tudom, hogy a wireless kártya és a DPS kártya.
Vagy az ultrában is van DPS? -
sebai2
csendes tag
-
mattheus
őstag
Alaplapi chipset hűtője nem hangos? Egyáltalán van vmi alternatíva a cserére, ha nem vagyok megelégedve illetve hidegen, de csöndesen akarom tartani?
-
n3tg0d
csendes tag
válasz
Sir Riccio #5 üzenetére
Valami ilyesmire gondoltam én is...
(annyi baj azért van, hogy máshonnan jött az alaplap, a cpu és a memória és máshonnan a VGA...
Illetve az, hogy iszonyat drágák ezek a PCIE kártyák és igy is ráment már a gatyám a fejlesztésre, ez meg megint lehúz majd egy kicsit.
Mindenesetre, THX -
Sir Riccio
addikt
Szerintem vidd be a géped az eladóhoz, ha valóban olyan rendesek, mint irtad,- bizonyára beledugnak próbára egy jobb VGA kártyát, / meggyőződésem hogy a vga a ludas, vagy hibás vagy nem fér össze az alaplappal / szinte biztos hogy nem a lap a hibás, és igy a legkönnyebb kideriteni.
-
n3tg0d
csendes tag
Az Abiton kivül Asussal és valami gagyibb de nvidia alapu kártyával, de mindnél ua. volt. Még esetleg valamelyik cserekártyával is megpróbálom újra pakolni rá a win-t mert eddig arra nem volt lehetőségem, de ha az sem megy akkor csak valami hardverhibát tudok elképzelni.
Szolnokon vettem a karakter kft-nél kb 32e volt ...és már egy hete működnie kellene
(most látom, hogy az ő listájukban sincs benne... valószinű velem voltak csak ilyen rendesek, hogy beszerezték
[Szerkesztve] -
n3tg0d
csendes tag
Kedves Mindenki!
A következő problémához keresnék segitséget:
Konfig:
GA-K8N Ultra-9 Alaplap, AMD 3200+ 64 CPU, 2x 512 DDR 400 + Abit Radeon X300.
teljesen új cuccok, frissen vásárolva. A konfig összerakva csodálatosan megy, amig a monitorvezérlő gyári driverét fel nem rakom, akkor viszont szépen eltűnnek az ikonok + ez meg az a képernyőről, ami azért jó lenne ha ott lenne (op. rendszer: Win Xp)
Legfrissebb driverrel ugyanez, bios frissités még nincs, alaplapi eszközök felrakva...
Másik monitorvezérlővel (4et kipróbáltunk) a helyzet javul, de a Programok telepitése törlése ablakban nagy fekete területek és az összes ablak széle érdekesen ''rezeg''.
Kérdés: a hibát hol kellene keresni és mi a megoldás?
THX
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Book2 Pro 360 i7-1260P 16GB 512GB OLED touchscreen, GARANCIA: 1ÉV
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
- Eladó karcmentes Huawei Nova 8i 6/128GB / 12 hó jótállással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450M R5 3500X 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman N5 Zalmann 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest