- Magisk
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Augusztusban jön a Honor Magic V Flip 2
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
skdenes
csendes tag
Hali
Nekem egy GA-K8N-SLI-m van 2 dolgot szeretnék kérdezni
1. újabban pl gears-ozok (8600Gt-oc 1giga ram ,3,2+os proc) fraps-al nézegettem ment vagy 30-40 fps-t 1024high-on ,azt elkezd töltögetni leesik vagy 1-2 fps-re ..sz.tem nem nomrális hogy tölt mint a barom játék közben és ezt csinálja folyton...ha tévednék szóljatok
2. Hogyan tudom tuningolni? nekem semmit nem mond ,hogy állítsd az FSB-t ide oda bla-bla...a biosban annyi opció van hogy azt se tom hol a fejem...régen megszoroztam és kész,most meg valami HT-meg kitudja mi ...szal mondjatok már valamit mit kell csinálnom
-
fv82
tag
Sziasztok!
Nekem egy k8n pro sli-m van és az lenne a kérdésem, hogy mennyire érzékeny a dual-ra jelenleg 1x1GB kingmax ddr400 2 oldalas van benne és szeretnék més 1 gigát hozzá.
Mi a tapasztalat? Mennyire hasonlítson rá a másik ram. Csak azonos márkát nézzek? szóval értitek -
sanchy
aktív tag
Szasztok!
Nekem is ugyanaz a problémám, mint az 1.hsz-ben, de nekem sehogysem megy feljebb az fsb azon a nyavalyás 210-en! Akármint csinálok! VALAKI SEGÍTSEEEEEEEEEEN!!!! -
Ste
addikt
Előfordulhat, de ezt csak cserével fogod tudni kideríteni. Esetleg ha mindenfélével agyonterheled szegény gépet (plussz vinyók, cd-k stb.)
-
lkadar
tag
Nos... toprengtem kicsit a dolgon. Nagyon mas elkepzelesem nincs, csak, hogy a tappal nincs valami rendben. Csak 20 tusis az alaplapi csatlakozoja, es persze PCI-e csati sincs rajta. Szerintetek is lehetseges, hogy a tap a ludas a dologban?
-
lkadar
tag
Kiprobaltam mindenfele modon, beraktam a 2x256 Samsung ramokat is, es azzal is probalkoztam, de nem javult a helyzet... nem hiszem, hogy memoria gond lenne. Tovabbra is ugy kb. 15 perc utan mar lehet huzni. Minek kell ''bemelegednie''?
A masik poen, amit eszrevettem, hogyha auto-ra allitom a HTT szorzot, akkor csak 3x-nek allitja be, minden esetben (meg a 200MHz-es orajel mellett is). Direkt ra kell beszelni, hogy 5-os szorzot hasznaljon...
Egyszeruen mar elkepzelesem sincs, mi lehet a baj... -
Ste
addikt
Amint írtam a memóriával volt a gond fizikailag.
Nem a tuningot nem bírta, hanem alapból szar volt ami később kezdett előjövögetni.
Próbáld meg csak 1 modullal, vagy helyezgesd át őket másik slotokba. Ha úgy nem csinálja, vagy 1 rammal nem csinálja, akkor nem az alaplap hibája.
A giga tényleg inkább stabilitásban jeleskedik. Lehet tuningolni de elmaradt a nagy tuningosoktól. Ha nagyon tuningot akarsz vegyél Dfi-t vagy Asus-t. Esetleg Chaintec-et. -
Trak
addikt
Ha ennyire tuningolni akarsz, akkor alapból nem Gigabyte lett volna a legjobb választás. A GB inkább stabilitásban jeleskedik, a tuning másodlagos szempont.
Ez nem jelenti azt, hogy nem jók tuningra, de ha már alapból tuningra vettél lapot, akkor nem biztos, hogy ezt kellett volna. -
sebai3
csendes tag
Nagyon ismerős a jelenség amit leírtál.
Nekem is volt hasonló. 9*250 (3000+ Winchester magos) en 500-as Kingmax HC Ramokkal szinkronban hajtva hol elindult hol nem. Ha viszont egyszer bebootolt akkor már nem volt gond, nyúzhattam bármennyire.
Elegem lett a tuningból ezek után és a procit cseréltem le 3500+ -ra.
Tény h az MSI lapjánál a tuning lényegesen problémamentesebb, igaz h nekem GB K8N ULTRA 9 lapom van, nem az XP-s típus, lehet az talán jobb ilyen szempontból. -
lkadar
tag
Koszi, hogy atneztel.
Sajnos minden alkalommal atneztem, de nem valtoztatott semmit. Mostmar minden tiszta szerencsere a BIOS beallitasokat erintoen. Tenlyeg az a poen, hogy visszallitom alapertekre a dolgokat, majd ugy negyed ora mulva megint huzom, es akkor tokeletesen mukodik...
SuperFlower 480W-os tap (Enermax belso), a memoria pedig 2db PQI 512MB-os modul. -
Ste
addikt
Korábban ram hibánál láttam ugyanilyet. Ha már ''üzemmeleg'' a gép akkor bármit tudsz velük csinálni, de tuningos hidegindításnál semmit
Én a ramra voksolok így első körben, látatlanban...
Esetleg próbáld meg hogy csak 1 ramot teszel bele, s reggel így indítod... -
lkadar
tag
En ezt nem ertem
Tegnap este kikapcsoltam a gepet ugy, hogy stabilan futott 2,4GHz-en a 3000+. Reggel bekapcsolom a gepet, es nem hajlando elindulni rendesen. Najo... lejebb vesszuk az FSB-t... meg mindig nem indul... vegyuk meg lejjebb.... semmi... vegyuk vissza 201MHz-re... nem indul... vegyuk vissza 200MHz-re... elindul ????????? Mi a franc ez? Felora mulva ujrainditom a gepet, megint beallitom, hogy 267MHz legyen a busz orajel, es mi tortenik? Hat nem elindul, minden zokszo nelkul (meg mindig 1,475V-on)... -
lkadar
tag
En ezt nem ertem
Tegnap este kikapcsoltam a gepet ugy, hogy stabilan futott 2,4GHz-en a 3000+. Reggel bekapcsolom a gepet, es nem hajlando elindulni rendesen. Najo... lejebb vesszuk az FSB-t... meg mindig nem indul... vegyuk meg lejjebb.... semmi... vegyuk vissza 201MHz-re... nem indul... vegyuk vissza 200MHz-re... elindul ????????? Mi a franc ez? Felora mulva ujrainditom a gepet, megint beallitom, hogy 267MHz legyen a busz orajel, es mi tortenik? Hat nem elindul, minden zokszo nelkul (meg mindig 1,475V-on)... -
lkadar
tag
Valtozas!!!! Nem kell szorakozni az RGB-vel, csak 100/100-ra allitani, es nalam csak az volt a bibi, hogy az 1,45V keves volt a procinak, 1,475V-tal meg mar tokeletes. 1 oraja fut a prime, es egy hiba sem tortent. 29°C az alap homerseklet win alatt, terhelve folment 40°C-ra. Ehhez persze kellett egy 12cm-es venti es egy TR XP-120 hutoborda...
Az RGB nem mas, mint a PCI-e-es videokarik GPU es memoria orajelenek %-os valtoztatasi lehetosege. Nalam a 6800GT eseteben az alap memoria orajel 1000MHz effektiv. Miutan 133%-ra allitottam a BIOS-ban a RGB memory clk-t, maris 1332MHz-et irt ki az EVEREST... bar azert meglepne, hogy ezt hogy a fenebe birja ki, igaz mar 2D-ben is szemetelt a kepernyo... Ugyhogy csak ovatosan ezekkel a dolgokkal
.
Udv.: lkadar. -
lkadar
tag
Hello!
Koszi, kozben rajottem, hogy errol lehet szo.
Ki is probaltam. Most nalam az R.G.B. core clk % 100-on van, es a masik, a memory clk % 133-on, ha 100-100, akkor nem indul el a gep, igy most viszi a 267MHz FSB-t, vagyis most epp 2,4GHz-en megy a kis aranyos... A HT nalam is 3x-re van most allitva, illetve a memoria is vissza van veve 133-ra, vagyis 6:4 FSB : CPU.
Meg megprobalok utananezni, mi a franc pontosan ez az R.G.B.
Udv.: lkadar.
[Szerkesztve] -
Ste
addikt
Jah.
Amikor először tuningoltam, csak annyit csináltam, hogy HT visszaoszt 3X-ra memóriafrekik 133mhz. Aztán vártam a csodára, ami nem jött el, mert a lap 225 környékén mindig megadta magát. hiába erőlködtem nem ment feljebb.
Aztán rájöttem az Easytuneban bandukolva, hogy hiába cibálom az fsb-t ha nem jön vele együtt a memória.
A megoldásra ebben az opcióban jöttem rá (a második hsz linkje)
Bővebben: link
ugyanis itt a M.I.T.-ben kell átállítani a Linear R.G.B. clock %-ot enabledre. Ezzel ha emeled az fsb-t akkor vele együtt %-osan nől a memcsi frekije is. Tehát 260-nál 260*133/200-nál van a memória (133mhz-s alap memfreki beállításnál)
Ha ez Disabledre van állítva, akkor nemtom miért, de nem megy a tuning.
Nekem így ment túl jóval a 225-ön.
Próbálkozz meg vele, aztán várom a tuning eredményeket -
lkadar
tag
Hello!
''Jah, jut eszembe, a legelején nekem sem bírta 225-nél tovább. Aztán az Inetligent mb Tweak fülecskénél azt az S.R.G vagy mit enable-re kell rakni (hogy szinkronban menjenek a ramok az Fsb-vel) és onnantól a határ a csillagos ég!''
Ezt ki tudnad fejteni bovebben?
Koszi... lkadar. -
Ste
addikt
Fura!
Én a wines progival húztam a lapot, majd beállítotam őket a Biosban és kész. Igaz nekem csak F2-*es Biosom van.
Ha tuningolod a lapot a legelején kiírja, hogy emelt fsb....ha tuning nélkül akarsz most indulni nyomj egy del-t.....stb
de ha simán hagyod akkor el kell hogy induljon.
Nálam bírta 260-as Fsb-ig feszemelés nélkül.
Ha valamikor végre lesz időm és rendesen újrarakom, megnézem mennyi a vége.
Előre a Tuninggal mert bírja a lap!
Jah, jut eszembe, a legelején nekem sem bírta 225-nél tovább. Aztán az Inetligent mb Tweak fülecskénél azt az S.R.G vagy mit enable-re kell rakni (hogy szinkronban menjenek a ramok az Fsb-vel) és onnantól a határ a csillagos ég!
Próbáljátok ki, kíváncsi vagyok így megy-e nektek? -
lkadar
tag
Haliho!
En a win-es progival mar nem is kezdtem el huzni... A BIOS-ban torteno huzas is csak 227MHz FSB-ig sikerult... nem valami tuninglap ez(egy 3000+-os Venice van benne, nem hiszem el, hogy itt lenne a vege
). Szivesen kiprobalnam me egy masik lapban is, pl. egy Abit AN8-SLI-ben.
Lala6
őstag
válasz
Zoli bácsi #6 üzenetére
Nekem is F1-es bios volt rajta gyárilag. Feltettem az F4-et szinte azonnal. Rengeteg új menü jelent meg benne, csak sajna nem igen tudom, mi micsoda
Tegnap megint nyúztam kicsit a gépet. Leszedtem a ventilátort amit a chipsetre raktam. Így is elég meleg, de továbbra is stabil a gép.
Memóriáim: 2X 256 IBM (nanya) DDR400 ezzel semmi gondom nem volt eddig.
Miután az F4 biost feltettem újra is telepítettem a win-t, tehát nem volt gond telepítés közben.
Tuningot próbáltam. A win alatt 2,2GHz-en stabilan ment minden(prime 95, 3dmark), de a gép újraindítását követően vissza állt minden alapra, ha a biosban állítom be ugyanazokat az értékeket amit win alatt, akkor nem indul a gép. Vagyis indul, de bootoláskor kiír valami szöveget, emelt frekin megy a proci és onnantól nem megy tovább, pár másodperc után rebootol. A megoldásra még nem jöttem rá.
A fenti képen levő memória bios opciókra még nem jöttem rá, hogy mi micsoda. Lehet, hogy ma írok egy mail-t a giganak, hátha válaszolnak...
mod.: jó hír, lejebb ment a lap ára. netto kisker kb. 23k
[Szerkesztve] -
lkadar
tag
válasz
Zoli bácsi #7 üzenetére
Hali!
Termeszetesen. Ha nem SLI modba van rakva a kis lapocska, akkor 1x PCI-E-kent lehet hasznalni. Legalabbis tudomasom szerint igy mukodik.
Nekem sikerult F4-es BIOS-szal telepiteni... Szerintem itt valami mas is kozrejatszik, nem feltetlenul csak a BIOS... de most annak orulok, hogy baromi stabil.
Zoli bácsi
őstag
Lehet hogy nagyon láma lesz a kérdésem, nem vágom ezt az sli témát. Van ugye két PCI-E x16-os sín az alaplapon, és két PCI-E x1. Sajnos a VGA hűtése egyik egyszeres sínt teljesen takarja. Ha esetleg mind a két 1x-es sínt használni akarnám valamikor, lehetséges a videókártyát az alsó x16-os foglalatban használni?
-
Zoli bácsi
őstag
Augusztus 4.-én vettem a gépem az Aliencomputersnél, K8N ultra-SLI lapban 3000+-os Venice. Állítólag letesztelt gépet vettem át, windowst csak akkor tesznek rá ha megveszem. Sajnos a windows telepítése nem sikerült a hazaérkezés után, mikor az eszközvezérlőket tölti be a telepítés elején a windows xp, mindig újraindult. Lehúztam a winyót, akkor is, másik rammal is. Másnap visszavittem, nézegették, nekik sem sikerült windowst telepíteni. Előző nap legújabb F4-es biossal adták oda. Kísérleteztek mindennel, nem lett jó. Végül az utólsó előtti F3-as biossal elindult a telepítés. Közben egyéb okok miatt megadta magát az alaplap, állítólag a biosnál már befagyott (Nem láttam, szervizes srác mondta). Állítólag kicserélték az alaplapot, tettek bele egy újat F3-as biossal. Erre már sikerült telepíteni az xp-t. Mikor ezeket mondta a szervizes srác, kértem, hogy adjanak másik fajta alaplapot. Mondta hogy oké, milyet szeretnék. Asus a8n sli-t mondtam. Hosszasan beszélgettünk, ezt nem részletezem, lényeg hogy maradtam a gigabyte-nál. Kihozták miután készen lett a telepítés, megmutatták a futó windowst, majd letörölték a winyóról. Ha már visszamentem, kértem hogy az s3+ típusú ramokat, amikkel összerakták, cseréljék ki normálisra (A-datával rendeltem), 5 e. forint ráfizetéssel kaptam Corsair ramokat. Ezenkívül a ház oldallapján nagyjából az nf4 chip fölött van egy ventillátor hely, ide tetettem egy 9cm-es ventit, ugyanis a passzív borda iszonyú meleg volt. Hazahozva a masinát windows föl, legújabb Nvidia driver, legújabb catalyst, ezekután a cd-ről már csak a marwell hálókártya driverjét kérte be. Inteles gépem volt, (p4c 2,6) ami először feltűnt, az a gyors betöltődése a windowsnak, és a szobahőmérsékletű cpu. Kíváncsiságból próbáltam húzni is, a HT szorzóján nem állítva, csak a windowsos programmal az fsb-t emelve durván 2100 MHz-ig tudtam húzni, utána iszonyú nagyot fagyott. Sajnos újraindítások után betöltődésnél azonnal lefagyott a windows, bios beállítások alapon, csak úgy tudtam elindítani a gépet, hogy csökkentett módban leuninstalláltam a gyári progit. Azt vártam, hogy lefagyás esetén alapra állít. Egyébként nagyon stabil, gyors lett a gép, nem tudom mit b@sztak el az f4-es biossal a mérnökök. Nektek megy vele a telepítés?
-
lkadar
tag
Hi All!
En is nem regen vettem egy Pro-SLI lapot. Gyakorlatilag 1 komplett napot elszurtam vele, mire minden normalisan kezdodott. Az elso problemat az okozta, hogy nem csavarosan rogzitettek a CPU venti keretet, igy leszedve azt, nem tudtam felhelyezni a TR XP-120 huto keretet... nemileg bosszus voltam. Elmentem hat egy csavarboltba, es sikerult szereznem M3-s 25 mm hosszu csavart anyaval egyutt. Miutan ez megvolt, leszedtem a chipset hutojet, es ujrapasztaztam, majd azt is csavarral rogzitettem, nem pedig a sajat lotyogos rugos megoldasukkal. Miutan ez is megvolt, racsavaroztam meg egy kis 4cm-es ventit is. Ezzel csak az a baj, hogy a videokaritol nem lehet akarhogy felcsavarozni am, mert az ugyes GigaByte mernokok pont a videokaresz ala raktak a chipset-tet. Ugyhogy beraktam a videokareszt, majd ennek megfeleloen helyeztem fel a kis ventit.
Eljutotta odaig, hogy bekapcsolhatom a gepet. Poccre indult is, csak egy baj volt vele... Nem volt hajlando a SATA vinyorol bebootolni a WinXP. Amikor epp elojott volna a bejelentkezesi kepernyo, ujrainditotta a gep magat. A PATA vinyorol bootolva ez a problema egyaltalan nem allt fonn. Arrol siman ment a bootolas. Na.. raneztem a bios verziora, es mit latok? Hat F1-es bios... a lehetlo legregebbi bios, ami letezik ehhez a laphoz. Rendben... PATA-rol boot, feltettem az online BIOS update szoftvert, es hajra... bios update F4-re... Csodak csodajara, ezutan bootolni tuttam rendesen a SATA vinyorol is. Azonban nem usztam meg igy sem a win ujratelepitest. Sebaj... ez is megvolt.
A kovetkezo bibi akkor jott elo, amikor feltelepitettem a SpeedFan-t. Elindul, es fagy a gepezet. Ilyet meg nem pipaltam... nem voltam nagyon hozzaszokva az nvidia chipsethez. Kiderult, hogy van kulon SMB meghajto... feltelepitettem, es azota is tokeletesen mukodik. Nem kell megilyedni... a +12V, a +3,3V, a Vcore1 és a Vcore2-n kivul minden feszultsegertek hulyeseg, nem kell neki hinni. Sot nalam a +12V multimeterrel 12,05V, mig az alaplap pedig 11,86V-ot jelez ki. Homerseklet ugyileg: a proci homersekletet nagyjabol jol meri, az osszes tobbi baromsag, a chipsett homersekletet mindig 70°C-nak meri, akarmit csinalsz, a kornyezeti homerseklet pedig mindig 25°C szerinte...
Egyebkent, ezek utan meg mindig azt mondom, hogy jo kis lap ez... huzni meg nem probaltam a procit, de ami kesik, nem mulik. Ha mar azt is sikerult, akkor kozzeteszem.
Udv.: lkadar.
[Szerkesztve] -
Atlantis
veterán
Problémás lapoknak itt van ez a topic: Bővebben: link
Feltehetted volna a kérdést a Nagy Gigabyte topicban is.
Szomorú, hogy erre egy addikt-et is emlékeztetni kell.
Megkérnék mindenkit, hogy a topic a lapról szóljon, ne arról, hogy miért nem megy. -
Ste
addikt
Helló!
Nekem is giga lapom van, igaz nem Sli-s, hanem Nf4 ultrás.
Nem ennyire bonyolult a biosa de sok mindenben megegyezik.
Bővebb infó esetleg kérj sir Riccioótól, mert neki ue van.
Szóval nekem 260-as Fsb-ig ment a tuning, amikor múltkor próbálkoztam vele (kezdetnek jó)
Ahogyan csináltam:
Giga tuning progi feltesz, hisz win alatt azzal tudod tesztelni a beállításokat.
Belép bios: CTRL+F1 lenyom (advanced chipset features előtűnik). Memória vissza 133mhz-re, HT 3x-ra. Mb intelligent tweakernél beállítod, hogy Linear RGB clock enabled. Ez azt csinálja, hogy ha emeled az Fsb-t akkor vele SZINKRONBAN emeli a ramot is. Mást itt nem is kell állítani
Jah látom mégis van advanced chipsetedOtt a Hyper transportot tudod állítani (kom csat szélessége stb. ezekhez nem kell nyúlni, csak a HT szorzóhoz)
Pc healthnél szoftveresen tudod állítani a ventit (gondolom változtatja a feszt, de lehet csak a négytűs ventiket)
Ha ezekkel megvagy Giga tuning program indít és szórakozik vele, hogy mit tud.
Lépésenként állítsd az fsb-t, ha nagyon muszáj adj egy kis feszt a procinak (csak 260 fölött vagy utána kellhet). aztán amikor megvan a stabil pont, gép újraindít és biosban minden ugyanolyanra állít (mármint Fsb)
asszem ennyi hirtelen.
Ja és tényleg nem éri a telepítő cd-t használni. Nekem is butáskodott első telepítés után...
Sok sikert! -
Lala6
őstag
Itt vannak a képek a biosról:
Ez a memória beállítások füle, mit állítsak másképp?
Itt lehet a HT-t beállítani, de a többi micsoda?
Ez a proci beállítása. Mi az a cpu+sata+pcie spread spectrum beállítási lehetőség? Linear RGB clock az mi az?
Ez a Healt status. Ha jól értelmezem akkor kézzel lehet állítani a ventik sebességét a biosból?
Miket és hogyan állítak be, hogy menjen egy kis tuning?
Előre is köszi a segítséget.
[Szerkesztve] -
Lala6
őstag
Nemrégiben beszereztem egy ilyen alaplapot.
Nagyon profi lap, sajnos 2. vga még(lehet, hogy soha nem lesz) nincs benne. Passzív chipset hűtésű(meleg egy csöppet). Sikerült a hozzá illő drivereket is feltelepíteni, így a kezdeti fagyások eltűntek, nagyon stabil lett. Meglátásom szerint a hozzáadott cd-t nem szabad használni a driverek feltelepítésére.
Most szeretném egy kicsit tuningolni az A64 3000+ Venice procimat.
Kicsit bonyolult nekem a bios, olyan dolgok vannak benne amiket eddig még nem láttam.
Úgy próbáltam, hogy a HT-t levettem 3-ra, a memóriánál csak a sebességet állítottam vissza 166-ra(itt rengeteg állítási lehetőség van) és elkezdtem az fsb-t növelni.
Sajnos már az elején megfagyott a gép, besem bootolt, pedig 200-ról állítottam 210-re az fsb-t. Ennyit minden procinak vinnie kellene, ezért szerintem csak valami beállítási probléma lesz.
Készítettem fényképeket a biosról, rögtön belinkelem ide.
Addig is hátha tud nekem valaki segíteni...van valakinek még ilyen lapja?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED monitor topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Ingatlanos topic!
- Építő/felújító topik
- Androidos fejegységek
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Nyaralás topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ ÁRU, OLCSÓBB!!! Dell Precision Workstation 5550, 5560, 7510, 7520, 7550, 7720, i7, 6-11. gen.
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest