- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Google Pixel topik
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
krichd1
addikt
válasz
bkercso #22625 üzenetére
Az ES9018 adatlapja szerint tényleg van benne jitter csökkentő, vmi DPLL algoritmus alapú, de azt nem írják mennyit csökkent a jitteren.
-
krichd1
addikt
válasz
bkercso #22622 üzenetére
Én nem látok rajta, de keress, hátha találsz.
[link]
Kristály oszcillátor van benne, amit lehet cserélni TXCO-ra. Szerintem drága is ez a sabre kínai, mire belekerül 4 minőségi OPA, esetleg pár minőségi alkatrész, jó trafó hozzá...Erre a típusra írtad hogy nem jó a jitter csökkentése, ugye ?
Erről a korábban linkelt összeszerelt ES9023 chipes csodáról mi a véleményed ? Igaz, nem minden látszik azon a pár képen.
-
krichd1
addikt
válasz
bkercso #22552 üzenetére
Ez eddig okés, de le is kell játszani vhogy. Egyébként mind1, Foobarral működik a lejátszás a korábbi hozzászólásomba beillesztett képen látható beállításokkal, most úgy sincs kedvem szoftverezni más progival. Gagyi Audigy2-vel meg úgyis mind1 milyen lejátszót használok most éppen.
Dire Straits - Love over gold 2011-es SHM-SACD ripp így is élvezhető. -
bkercso
nagyúr
válasz
bkercso #22537 üzenetére
Ezt a 3 alkatrészt kihagytam, lehet, ez a baj... Majd holnap folyt.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #22510 üzenetére
A soros sata szűrőnek sem értem az értelmét de le is írom miért:
Ugyebár az audio adat (nem pontos) útja a következő:
- OP (oprendszer) szól a procinak hogy hajtsá más sanyi át adatot a sata porton űlő tárolóból a ramba.
- Ekkor a proci átadja a munkát DMA-nak (Direct Memory Access chip régebben a Northbridge-ben volt most már ez is a prociban van a lényege, hogy a fő magok használata nélkül lehet levezényelni adatmozgatást vele a ramba vagy a ramból.)
- A Ramban az audio adatot átadják az egyik perifériát kiszolgáló egységnek itt a PCI-HUB interface-nek az miután minden jogosultságót és elsődlegességet lekezelt és soron következő audio adatot küldheti berakja egy külső átmeneti tárolóba ez már vagy a PCI-on van vagy még mindig a ram egy másik részében.>> Eddig történt az adatutazás nem streaming hanem vezérelt és folyton hibakorigált ellenőrzőtt módon.
- Miután a DAC receiver-ek képesek fogadni az adatot jeleznek.
- A stream a ramból (vagy a PCI-on levő elkülőnített hardveres memóriából) elindúl a receiver chip-ekbe onnan tovább a dac-ba Vagy külső protokolba téve spdif-re.Na most mivel a stream már nagysebességű (és általában PC-n belül párhuzamosítottan redundáns formában utazik) a ramból ezért aztán a SATA portnak megint balfingnyi semmi kőze ahhoz, hogy az audio adat hogyan is konvergál a DAC-ba
(SATA és DAC között nincs KÖZVETLEN kapcsolat) Tehát ha a sata tápját szűrőm az megint annyi mint halottnak a csók. Másik példa annyit ér mint a profi házimozi erősítő távkapcsolójában az alkáli elem akksira cseréje.
Sorry ha negatívan hatott, (vagy bunkón) titeket nem akartalak ezzel megbántani csak kicsit nehezen dolgozom fel ha az embereket ilyen "blődséggel" akarják csúnyán lehúzni. -
attika89
senior tag
válasz
bkercso #22496 üzenetére
Régebben én is láttam hasonló videókat. Pl mikor egy vonóval csináltak hasonlót egy négyzet alakú fém lapon.
Fel lehetne használni kreatív dolgokra ezeket a kialakuló formákat....lehet lesz még tantárgyam amin hasznát vehetem....(Mennyiért megy mostanában egy használt Presenter1?)
-
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #22482 üzenetére
SPDIF XLR is van mondom csak az XLR-re 2db galvanikus elválasztás után viszik a jelet de az attól még xlr spdif adat.
Sőt van is méregdrágán XLR/spdif kábel-hez RCA/xlr ÁTALAKÍTÓ dobozka highund kivitelben van benne egy trafó azt sanyi de 125euro.Mármint spdif out után 1 linetrafó > xlr kábel > linetrafó > elektronika
Hogy miértelme van kérdezd de létezik. Bár stúdiókban ahol hatvann féle földhurok lehet ott jól jöhet a galvanikus leválasztások sokasága.
-
-
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #22453 üzenetére
5perc eltelt.
Már linkeltem a v90-ét vagy nem ?
2 opa
elől egy negatív visszacsatolt ne5534 utána végopa pedig egy 1szeresen negatív visszacsatolt opa551 szimetrikus táppal. Az opa551 közvetlen bufferelt kondikról kapja a tápot a ne5534 pedig egy tranyós feszültség csökkentés után kapja a tápot. Az opa551 +-31V-ot kap a ne5534 meg +-18V-ot. A ne5534-es visszacsatoló ágában van még egy dip kapcsoló amivel a visszacsatolás mértékét lehet állítani. Ja és a 2 opa között van egy mkp kondi
De megkeresem a rajzot. Viszont ebből is van már "clon" -
-
Toobee
veterán
válasz
bkercso #22401 üzenetére
Még Bodz ajánlotta nekem. Végül nem vettem, mert más irányba indulok, de azt mondta, hogy Maya egy az egyben. Azt nem tudom, hogy befér-e, utána kell nézni.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bkercso #22396 üzenetére
majd leszokik a nem normális hangképről, vagy EQzik.
Fül úgyis hozzászokik, ha nem csak szűk tartományban emel ki egy lánc. Egyébként k601 párna elé, és máris bassheadhd580 sem basszhead, egyébként.
k501nek viszont van némi mélye, k500al szemben, ha saját k500ra gondolsz, annál jobb az 501. dt990 sem nagyon basshead,csak kevéssel több a mély,mint a normális.
-
Jancsi
aktív tag
válasz
bkercso #22316 üzenetére
Leesett. A 100 Ohm-on eső feszültség miért ne változna? A tranzisztor felé folyó áram függvényében esik rajta feszültség. Ha a kiementen 0V-van akkor esik rajta pont akkora fesz mint a kimenő tranzisztor VBE, ha 2V akkor a ((2V/fejes impedanciája)/a végtranzisztor bétája)*az ellenállás értéke)+VBE adott áram és fezsültség és hőmérséklet esetén.
A diódával nekem az a bajom, hogy rendben, hogy együtt fut a hőmérsékeleti föggvénye a tranzisztoréval, de az áram függvényében változik a rajta eső feszültség. Bár ha nagy a tranzisztorok bétája akkor nem számottevő a változás.
Az általad vázolt probléma akkor lépne fel, ha a műveleti erősítő kiemente lenne visszacsatolva és nem a teljes erőítőé. -
Jancsi
aktív tag
válasz
bkercso #22301 üzenetére
A lábakra nem tudok forrasztani mert SMD, de tettem a kiement és az invertáló bemenet közzé is 12pF-ot.
Megvastagítom a földet.
A kimeneti 100 Ohm-on sokat gonolkoztam, szimuláltam nélküle is, de szinte semmi változás nem volt, a panelre rátervezem, max átkötés lesz helyette.
Lesz a kimeneten 4,7uH induktivitás.
A 2-2 tranzsiztor áramgenerátort alkot, áram=VBE/ellenállás.
BC547/557 és MJE15030/31 lesz benne, csak nem volt az Eagle-ben megfelelő tokozással és így lustaságból láb és tokozás kompatibilisek kerültek a tervbe.vodkaboy22
Köszi! De azt hiszem lesz még vele meló. Azon gondolkodom, hogy R8 és R13 a két zener diódával együtt felel a táp stabilitásáért, nem tudom elég-e oda pár kerámia kondi, összesen 10-20uF, vagy még tegyek be 1-2mF elkot. -
bkercso
nagyúr
válasz
bkercso #22301 üzenetére
Meg nem szerencsés ellenállásokkal beállítani a nyugalmi áramot, mert a tranyók hőfüggése miatt a nyugalmi áram elmészik majd. Kis emmiterellenállások esetében meg is szaladhat, de itt csak elmászik, ha az emmiterellenállások >2ohmosak.
Amúgy miért ilyen nagy és lassű végtranyókat használsz? Nem fejeserősítő lesz? Én aszkádolnék 3-3 BC547/557-et azt csókolom, sokkal gyorsabbak. -
bajnokpityu
félisten
válasz
bkercso #22252 üzenetére
Ugyan, elhanyagolható
Van,amikor több,mint a chip márkák között.
Meg mérve ugyanazt tudják: 0.000% torzítás.580nekem nagy kedvencem volt, csak, amikor éppen ingerem lett volna hozzá,nem volt eladó. Nem is tudom,hogy fogod bármely mai beyert hallgatni utána..
De nem is ők a vetélytárs,hanem akkor már a régi beyerek, AKG K501,stb..
krichd1:nem egyértelműen jobbak ám a dual chipesek. sőt, wm-en belül sem feltétlen a legdrágább a legjobb. 40<42<41 lenne egyébként a papirforma. Pont 42esből épület az enyém, egyébként, és pont dupla
"hifis" szemléletű embernek egyébként nem gondolom,hogy jó a WM, ezekkel nehezebb villantani. Viszont hurka kiszolgálással ócsó tápokkal is lehet velük zenét hallgatni.
-
Colos1
őstag
válasz
bkercso #22244 üzenetére
" hangkártya minősége digitális kimenet esetén nem befolyásolja a hang minőségét
Hát azért..."Ok, valóban nem pontos a megfogalmazás. Egyrészt függ attól, hogy van-e ASIO támogatás, valamint épp én írtam a múltkor, hogy a DS-em S/PDIF kimeneten mindent resamplerelt 48kHz -re, amíg nem cseréltem illesztőt, mert az még a régebbi ASIO drivert tartalmazta. Viszont ha ez rendesen megy, akkor tökmindegy, hogy egy 13k -s, vagy 130 k -s kártyáról küldöd ki
Az alaplapival az a gond, hogy - mivel nincs ASIO-, a windows többször belenyúl, amivel hallhatóan rontja a hangzást. Lehet még a wasapival is próbálkozni, de az is átmintavételez, mert nem kerüli ki teljesen a win -t. Viszont jobban szól, mint a directsound. Amúgy a Win7 -nél be lehet állítani, hogy 16 vagy 24 bit, 44,1; 96; 192 khz legyen a kiküldött formátum.
Azt még fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Directsound vs. ASIO különbség sokkal kisebb hangzásbeli apróságokat jelent, mint ami két DAC között fordul elő, mert a D-A átalakítás minősége többet jelent. (Pl. a Xonar DS + ASIO messzemenően alulmarad az Essence One + directsound -tól.)
(#22245) matyi94: Alaplapi hangkarihoz nem lehet
OFF:
(#22172) contaxg: Voltam tegnap ideggyógyásznál, és írt valamit, amitől egész nap szállok, nagyon kemény cucc
-
Colos1
őstag
válasz
bkercso #22232 üzenetére
Az is megoldás lehet, hogy veszel egy egyszerű hangkártyát, amin van S/PDIF kimenet. A hangkártya minősége digitális kimenet esetén nem befolyásolja a hang minőségét, viszont ha tud ASIO -t, akkor jobban szólhat, mint az alaplapi. (Feltéve, hogy az alaplapi nem tudja az ASIO -t, de ilyent még nem láttam...)
-
guppy
őstag
válasz
bkercso #22234 üzenetére
én a múltkor turkáltam vmi alaplapi hangkeltő driverében telepítés előtt, h menjen win7-en is, az egyik .ini fájlhoz kellett hozzáadni egy plusz sort, utána eszközkezelőben megadni a drivert telepítéshez, sztem neked is valami ilyesmiben kell majd turkálnod
, mondjuk ha keresővel semmi infót nem találsz hasonlóról akkor nem lesz egyszerű dolgod ...
-
Colos1
őstag
válasz
bkercso #22230 üzenetére
Első körben az alaplapi hangkártya illesztőjét kellene frissíteni, ha van hozzá frissítés. Ez egy OEM gép, vigyázni kell, mert a gyártó sokszor sz@rik a frissítésekre, ezért a DELL honlapján nem feltétlen fogsz találni. Nézd meg a hangkari típusát az eszközkezelőben, és annak gyártójánál keresgélj illesztőt.
-
bkercso
nagyúr
válasz
bkercso #22200 üzenetére
A lényeg: míg a 4148-nak 1-20mA-en <0.3uV a zaja, addig a TL431-nek 1mA-en 3uV, 5mA-től 40uV!
A TL431 egy műverősítő, 20pF-os kondival illik hidegíteni a visszacsatolását és akkor jobb a helyzet.Amúgy a diódazaj ellen a párhuzamos elko semmit nem ér, kerámiakondi kell oda, pl. 100n..pár uF X7R
-
Jancsi
aktív tag
válasz
bkercso #22194 üzenetére
Leesett hová kell a kondenzátor.
A berendeléssel csak annyi a gondom, hogy 2-3.000 Ft-nyi alkatrészhez jön 2.032 Ft postaköltség. Így abból épitkezek amit be lehet szerezni a SOS electronic-tol, onnan rendel egy helyi kisbolt 1-2 hetente és lehozza amire szükségem van.vodkaboy22
Nem az állítással van a gond, hanem a méréssel, 1-2mV offset-et mértem eddig maximum az OPA627-ek kimenetén, ami majdnem annyi mint a multiméterem hibahatára.
3 NPN-ről nekem ez ugrott be [link].
A 10 Ohm csak az ott felejtett műterhelés. A 470uF-os verzió a differenciál erősítők tápja, max 10mA áramfelvétellel, a végfokhoz 4700uF van tervezve.
16-20 db 1N4148 helyett egy TL431 valamivel kezelhetőbb méretű, de nem tudom mennyivel zajosabb.
Az MJE15030g van a SOS-nál szerencsére.
Kondi szerintem csak R1-hez és a feszültség referenciához kell. -
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #22196 üzenetére
Pontosan
Képzeld jön az új nyitot fejesemBeyer-ről visszakanyartam egy NOS sennheiser hd580-ra
De lehet azért majd előbb utóbb lesz egy dt880vagy990-enem 600 ohmos.. Viszont ami árért szereztem egy nagyon öreg bácsitól ezt a NOShd580-at az hihetetlen
Megvan a jó referencia az erősítő hangoláshoz.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #22158 üzenetére
2*4VA-as háló trafó 50mW teljesítményhez úgy, hogy Előtte 40uFnyi fólia kondia van tehát DC-t se kap Teljesen más tészta mint egy SE végfok trafója! Nagyon is jó az a háló trafó majd megmutatom ! Hálótrafó lévén legalább van basszus átvitel rendes! Shure 440-el röhögni fogsz mennyire élethű hangot ad!
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bkercso #22138 üzenetére
Te hallottad trafóval is, anélkül is. Igaz egyszer szimmetrikusan, másszor asszimmetrikusa, és az utána levő lánc is más volt
----inkább pü---
Trafók mindenképp belenyúlnak a hangba, olcsó trafókat elvből ki se próbálnék, de drágábbakat is megpróbálnék olyat keresni, amit fizetés előtt ki lehet próbálni. (most jöhet a hahota, hogy ilyen nincs is, de szerencsére nem csak új trafók léteznek, DIYerek meg rendes tagok, lehet kérni kölcsön)
-
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #22125 üzenetére
Én is ezt kezdem látni, most, hogy egyre jobban mászok bele a témába. Többmindent megértek.
Sajna a rohadt digit részhez nem értek sokat mivel ezt nagyon keveset és szarul oktatták ... a D/A konverzió részletetit már jobban vágom vagy csak azt hiszem és az alapoknál járok
Célom toslink/usb/spdif bemenetű 24/192-es dac készítése. Amihez megfelelő táp részt könnyen összetudom rakni ahhoz már értek is annyira, az analog részt is megtudom csinálni, föleg ahogy akarom , úgy nem nehéz ... (áramvezérelt kimenetű dac chip után I/U 600:600-as trafó aztán csöves preamp line illesztéshez.)
De a digit rész még annyira nem tiszta. Lehet azért mert mindent nézegetek csak egyet nem jobban koncentrálva...
Az világos sajna, hogy rendesen elbasszák a jobb chipeket szar órákkal és 25-35 dolcsi felárat kérnek jó óráért de akkor is szar lehet a kapcsolás... Az USB részből meg az usb tápot használják általában az i2s konverziós chip meghajtására amit megint nem értek miért, ha van más táp is... De a kedvencem amikor hosszas keresgélés után jövök rá, hogy az IC-k mellöl kb 75%-ban lehagyták a közvetlen hidegítő kondikat bezzeg az analog résznél mindenhol van az opak-nak wima kondija... DA chip-nek tápbemenetéhez nem kell hidegítés??? de legjobban a buckboost DA chippeken nézek azt minek??????? -
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #22109 üzenetére
És megjött a tapasztalt szaki kollega
Vártam már a véleményed
Sok a meló ?
Kösz a véleményt. Én ennyire jól még nem látom meg a hibákat csak azt vettem észre, hogy a cső kivitelezése marketing bullshit egy csőnek sokkal komolyabb táp kell... És odatenni a lehet 100-120 fokos csövet az opakhoz... no comment termikus zaj rulez... -
Toobee
veterán
-
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #22046 üzenetére
Azért a táp is adhat egy masszív 50Hz-es brummit. és ez csöveknél ahol 470uF kondi már méretes nem olyan egyszerű jól megcsinálni mint IC-nél ahol berakok 10mF-16V-os kondit azt joccakát...
Én a mostani csöves erősítőmnél megküzdöttem a brummi eltüntetéssel... Gyakorlatilag az egész erősítő 1/4 csak az erősítő a többi táp...Ok műveim kapcsán ismeretes, hogy a puffer dolgot "túlméretezem", de ez csőnél nem 1szerű...
Már csak egy nyitott nagy impedanciás beyer fejesre vágyom nagyon
-
tjozsi
csendes tag
válasz
bkercso #22034 üzenetére
Köszönöm, lehet hogy elmegyek.
Az akkus táplálás jó ötlet, de a csöves technikában a nagy feszültségek miatt nem lehetséges, bár történnek próbálkozások, speciális kisfeszültségű csövekkel (pl.ECC86).
Félvezetőkkel plusz-minusz 12Volt 2 db. kis ólom-zselés akkuval megvalósítható. Nagy előny, hogy nincs brumm! MC lemezjátszó előerősítők esetében ismert megoldás (elektroncso.hu).
A kisDAC még mindég jól szól, új szépségeket fedezek fel a zenében.
Üdv: tjozsi -
tjozsi
csendes tag
válasz
bkercso #22031 üzenetére
Szia!
A csöves tápban semmi különleges nincs. A hálózati trafót nem diódás egyenirányító, hanem egyenirányító cső követi, pl. EZ80, AZ1, a Z jelenti az egyenirányító csövet, amiből kismilliónyi létezik.A vájtfülűek azt állítják, hogy hallani lehet a különbséget a félvezetős és a vákumcsöves egyenirányítás között, én hiszek nekik.
Mivel a csövön tetemes feszültség esik, ezért annakidején előszeretettel alkalmaztak kis ohmos ellenállású fojtótekercset a szűrőláncban. Manapság beszerezhetők nagykapacitású és nagyfeszültségű elkók, ezekkel a fojtótekercses szűrés csodát tud művelni.
Mikor lesz fejestalálkozó?
-
Colos1
őstag
válasz
bkercso #21993 üzenetére
Úgy akartam érteni, hogy ezek szerint erre a jelszintre tervezték, így elvileg nem szabadna túlvezérelnie sem
Közben, hogy jobban szemügyre vettem az adatait feltűnt az is, hogy az S/N így van megadva: 102 db (2V Input, rated output)
Eddig nem nagyon érdekeltek ezek, nem olvastam el a használati útmutatót, mert csak 3 funkció érdekelt, de ezeket már anno a boltban bemutatták: bemenetválasztás, hangerő, "Source Direct" kapcsoló, az adatait meg azért sz@rtam le nagy ívben le, mert nem attól fog szépen szólni, hogy le vannak írva a szép marketinges értékekKipróbáltam, hogy nagyon letekertem, valóban hamarabb halkult el a jobb, de ekkor már annyira halk volt, hogy bele kellett hajolnom a hangfalba.
-
Colos1
őstag
válasz
bkercso #21989 üzenetére
Köszönöm mindenkinek
Közben az alábbit nyomoztam ki:
Ennek az erősítőnek van egy "párja", a CD6004 CD lejátszó személyében.
Leszedtem az adatlapját, és annak a kimenő feszültsége 2,2 Vrms. Megnéztem a többi, a készülékkel kompatibilis CD lejátszó adatlapját is, 2,2...2,4 Vrms között vannak a kimeneteik.Ezek alapján bírnia kell a 2,0Vrms -t.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
bkercso #21964 üzenetére
Én inkább valami driver galibára gondolok, ugyanis laptopról van szó és abban van ugye beépített hangszóró és integrált hangkártya fejhallgató kimenettel és az szokott így megkavarodni, hogy most hol szólaljon meg, ha kihúzom a DAC-ot, feladatkezelőben az IDT.exe vagyis a driver pörgeti a procit mint az állat és szaggat szanaszét a gép. Tehát, valami kompatibilitási vagy csak usererror van. Na de majd úgy is újra kell raknom a rendszert, szűz driverekkel, ami most van fent finoman szólva is le van harcolva, de semmi időm újrarakni.
-
-
Hyperion
senior tag
válasz
bkercso #21927 üzenetére
Beépítés előtt ezt tettem. Eddigi tudásom szerint is ez volt a járható út. Ott szépen emelkedett mindegyik, kivéve 4db 220uF-os. Igaz ott diódavizsgálóval néztem, csippant, majd 1-re váltott. Ebből én azt következtettem le, hogy mivel alacsony a kapacitása, feltöltötte a mérőfeszültséggel. Este megpróbálom kimérni ellenállásmérővel is.
-
Ribi
nagyúr
válasz
bkercso #21889 üzenetére
Igen ott van, csak poti miatt nem is tűnt fel.
Kb ezt csinálnám. 3ik oldalon a rajz.
Javaslat szerint max 50mV-ig még elmegy, csak valahogy nekem nem szimpi.
Amiatt a plusz ellenállás miatt van mind2 bemenet ugyanoda a földre kötve, ami miatt elmászik a kimeneti DC. -
-
Ribi
nagyúr
válasz
bkercso #21879 üzenetére
KB ez lenne.
680R alatt meg még lenne a kondi. -
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #21863 üzenetére
Ohh értem az a kondi a tipikus magasdús hangzás egyik alapja
(szerintem)
22uF low esr kondival kell cserélni és szerintem maradhat nyugodtan ott elko nem kell párhuzamosan fólia (mert az csak mégjobban magasba tolja az erősítőt) Ellenben ha növeled a kondi kapacitását kiegyenlítettebb hangot kapsz (lejebb kerül a vágási freki)
-
Ramachandra
csendes tag
válasz
bkercso #21791 üzenetére
Nekem az okosabbak azt tanacsoltak keruljem el a hasznallatukat audiora, ezert mar kezdetektol fogva erosen kiestek az erdeklodesi korombol. Az NP0/ C0G és X7R-t pl. itt hasonlitjak ossze egy lapon.
Konkretan az okkersarga ceramic disc-re gondoltam, SMD-n kivul ezzel talakoztam a legtobbet. Hatarozottan emlekszem a mikrofonia nem az egyetlen ellenerv veluk szemben, Pl. ELP Mester egy masik forumon ezt irta egy kerdesre hasonlo temaban:Ezért kérdeztem, hogy miért elko kondik épültek be, és hogy az mivel jobb, mint egy kerámia kondi? (és itt nem dielektromos Al2O3, hanem ferroelekromos kerámiákra pl. bárium-titanátra gondoltam)
Ha beírod a google-ba, hogy "ferroelektromos kerámia kond", jó sok rosszat lehet találni róla:
-a kapacitása függ a rákapcsolt feszültségtől
-nem lineáris jelleggörbe
-hiszterézis
-remanens
Mintha egy vasmagos tekercset tennél a jel útjába.
Valószínűleg ezért. -
bajnokpityu
félisten
válasz
bkercso #21849 üzenetére
ennél a tipusnál kitér oldalra az alaplemez, ha normál méretű csavart használsz. az is ugyanolyan vékonka. húzás esetén ugyanúgy deformálódik az első oldal.
viszont a műanyagnál hajszállal igényesebb, és valszeg nem hátrány hangnak sem a fémdoboz. jó volna találni hasonló áron jobbat, de ilyenről nem tudok.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #21819 üzenetére
Erre gondoltam... Csak fáradt vagyok már, hogy korrektebben megfogalmazzam... (Mielőtt megjelent már a cikk ez megtörtént csak a cikk kb 1 hétig nem jelent meg a karmester nem adta ki?
)Milyen elko bementre? Nincs ott elko. Wima 4.7 63V-os van polipropilén. De gondolkodom, hogy utána teszek egy tápfelezést a 150Ohm elé 10k 10k-val és akkor megfogadom Highand kritikáját.
-
highand
tag
válasz
bkercso #21816 üzenetére
Én nem mondom, hogy az ő példánya nem működhet, mert a bemeneti kondi szivárgási árama és a driftek éppen kiadhatnak egy működő kapcsolást, de semmi garancia arra, hogy ha más utánépíti akkor nem fog valamelyik tápra kiülni, ha egy másfajta bemeneti kondit használ pl. Vagy mi van a drift hőmérséklet függésével? Télen a negatív tápra ül ki, nyáron meg a pozitívra?
Ez ebben az egy darabban lehet, hogy működik, az ultra frekvenciás gerjedés miatt valószínűleg nagyon szépen szól ( feltéve, hogy tápközépre esik a kimenet!!!), hiszen ettől az AB osztályú kimenetekből A osztályú lesz, de utánépíteni ilyen drága alkatrészekből felesleges kockázat.
-
highand
tag
válasz
bkercso #21812 üzenetére
Hát igen, a vezérlő jel nagyságától függ a kimeneti DC a OPA-n, ez nem más mint egy feszültségfüggő féloldalas jelformáló. Ahhoz mit szólsz, hogy a két párhuzamosan kapcsolt OPA egymás kimeneti ellenállására dolgozik? Akár akkora kimeneti áram is lehet feleslegesen egymásba folyó, ahol már a rövidzár védelem megszólal.
Vicc az egész, egy elektronikához nem értő személy próbálkozása. PL mi lesz, amikor merül az elem, hmmmm?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
bkercso #21791 üzenetére
Én végfoknál hármas csillagpontot csináltam egy a tápnak egy a jelnek és a végső tápkondi lábnál kötöttem össze a kettőt. Nálam a JLH tapasztalat inkább a roppant érzékeny tápra dolog. Konkrétan a táp DC részére többet költöttem mint minden másra... Még ott is találtam különbséget, hogy 12 - 0- 12 -es táppal csinálom a +- ~ 15V-ot vagy 24V + műverősítős tápfelezés. És nyertesnek az utóbbi jött ki. Több lett a mély és stabilabb lett az egész rendszer bias , hőfok , offszet minden ...
Ezért is nézek nagyot amikor a csoda dac-ocba a tápot megoldják stab IC kocka + 10uF + kerámia aztán egyből IC vagy rosszabb esetben tranyo... Ez még nagyon kis <1mA-nál fogyasztásnál is dinamikátlanná teszi az egész rendszert és ha még párosul egy agyonvissza csoda földeléssel és a legvégén még rátesz a trafó rossz tekercseléséből adódó elcsúszott nullpont akko vége a minőségnek....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Apple iPhone 13 Mini / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 84% akku
- Bomba ár! HP ProBook 650 G4 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3040, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest