- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szalma
őstag
(Ha 3-4 töretlen babérlevelet kiérzel, akkor valami másból van kevés benn...
Javaslom tesztelésre a következő minimalista pörköltet, hogy utána legyen mihez viszonyítani ízben:
20dkg mosatlan, 1cm-esre darabolt borjúbélszín,
2 nagy fej hagyma (~20dkg) piszok apróra vágva (darálva esetleg),
2 fokhagyma, szétnyomva,
1 púpozott evőkanál pirospaprika (ne legyen benne csípős),
15dkg marhafaggyú (ezt kiolvasztani, majd leszűrni) vagy disznózsír,
2 csipet só.
A zsiradék 1/3-ába beleforgatni az összedarabolt húst (zsírt mikróban felolvaszthatod); a 2/3-ával a hagymát és a sót addig párolni, amíg el nem fő róla az összes víz (megszűnik a gőzölés), nagyon kicsit megpirítani, hozzádobni a fokhagymákat, és figyelni rá, hogy amint kijön az illatmaximum, lekapni a tűzről. Húst (a levét is!!!), majd a paprikát belekavarni, vissza a melegítőre, fedőt rá és szorgos kevergetés mellett 20-25 percig párolni, majd fedő nélkül lesütni (nem megégésig), ha szükséges.
Vizet semmi esetre se adj hozzá, elég folyadék van mind a hagymában, mind a húsban!
Ezt etalonnak tekintve lehet nekiugrani az orrba/szájba fűszerezésnek, különben csak vaktában fogsz tapogatózni...)
Szeretettel:
Szalma -
rdi
veterán
sok féle pác van, itt van mindjárt a száraz pác
leggyakoribb ma a legdivatosabb olivában pácolás,fűszerekkel, de só nélkül !!
régebben sokat pácoltak salétromos páclében is ...
De a tatár pácolásához speciális fűszerek nem kellenek...
vagy csak sóban, kb egy hétig (ez nekem nem jött be), utána ki kell áztatni a sóból.
és akkor még nem is beszéltem a tejes pácokról, meg a savanyú pácokról
[Szerkesztve] -
Szalma
őstag
( 1- Befolyásolja, de nem feltétlenül jó irányba. Pl. egy vadhúsból, vagy marhából készülő pörköltet nagy hiba elrontani akármilyen szalonnával. De egy háztáji madárhúsból készülő valóban jobb tud lenni tőle...
1/a- Szalonnáért szerintem nem kár, a paprika kesernyés íze kicsit hiányozni fog, valószínűleg édesebb lesz a hagyma miatt. Tehát sok (nagyon sok!) hagymával más ízhatást lehet elérni. Vegetát ne tegyél bele semmi esetre sem!!! És zsíból jobb ízű pörköltek születnek. (Egy hagymás tipp: vágj jó nagy cikkekre egy fej hagymát és az utolsó 15-20 percre tedd bele a pörköltbe.)
2- Ez egy kicsit rázósabb téma. Ismerek vagy ~5 féle, markánsan különböző babfőzi receptet... De sajnos egyiket sem szeretem...Sárgaborsó hívő vagyok...
Pörkölt tippek:
fűszerezés: babérlevél egészben a végén kivadászva, tárkony, rozmaring, kakukkfű, lestyán (vegeta helyett) és érdemes kipróbálni az őrölt paprika helyett szétnyomott csilipaprikával, főleg a vadhúsokat, vörösbor és viszki minden mennyiségben, fokhagyma, stb...)
Szeretettel:
Szalma -
-
rii
nagyúr
csak gyorsan bevakkantok, mert munka közben vagyok...
1./ a pörkölt izét nagyban befolyásolja, hogyha szalonnát is teszünk bele.
1.a/ a prökölt ize sokban romli, ha a paprika, ill szalonna kimarad? Olaj, vagy zsír való beel? El lehet rontani sok hagymával? Vegeta nagyon kell bele?
2./ hogy kell babfőzeléket készíteni? tidom, recept(PINT)lap(PONT)hu, de mégis, pár szóban
én még ''csak'' ilyen ''alap'' kajákat csinálok -
aDM|RaL^
őstag
én meg lusta voltam bolognai szósz recepetet keresni, úgy érzem majd ma nekiállok, egyébként multkor meg csipszszószt csináltam...
elegem lett hogy 300ft a salsa a boltban, aztán fogtam a paradicsompürémet, egy halom zöldséget (csípőspaprika, hagyma (fok, és lila, vörös, paradicsom, blabla) összecsináltam kicsit híg lett, de sütögettem egy ideig így összesűrült, aztán kész is volt a roxx mártás.
-
busman
veterán
Vagy talán túl jó lett a vacsi!
-
busman
veterán
Upsz!
-
Judyt
tag
Tényleg hogy sikerült?????
-
Sianis
addikt
No elkészültek a nagy művek!
Hmm finomak lettek! Főleg a második! alig bírom megállni, hogy ne kajáljam be előre!
Tuti siker lesz! Rájöttem, hogy mennyivel egyszerűbb otthon darabolni a hagymát a géppel!
No meg aztán fokhagyma prés nélkül elég finom művelet a villával törni a cuccot! De ezt is megoldottam!
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. -
Sianis
addikt
Jó reggelt!
No megvolt a nagy bevásárólkörút!
Vettem:
- 2 húskonzerv
- darálthús
- fokhagyma
- vöröshegyma
- só
- bors
amit nem:
-tojás
-uborka
hogy miért? Mert nem volt!
Ezek nélkül is finom lesz? Úgy gondoltam, hogy csinálok darálthúsból is, meg húskonzervből is, hoy megláűssuk melyik a jobb. Vagy ez már túlvarriált? Vagy tojás és uborka nélkül ne is kezdjek hozzá? -
ToBeY
nagyúr
bonduel mexikói konzerv
5 virsli
1 fej vagy kettő hagyma(izlés dolga)
hagymát lepirítod (olajon zsíron ízlés szerint) utánna a virslit bele azt is lepirítod jöhet a konzerv ketchup,csili só bors oregánó.kis paradicsom püré
És kész is a tök finom gyors még is extra mexkió csilis bab -
busman
veterán
Pont az a lényeg ,hogy nyers...
-
illusiON
őstag
szerintem mielőtt megkóstolod kösd meg az életbiztosíításodat 200 %-osan
-
Sianis
addikt
Nem fogom ezt most kipróbálni, de szerintetek milyen lehet, ha megkened a tatárral a kenyeret, aztán egy francia piritósként kicsit megsütögeted? Vagy elrontja az ízét? Én nem akarom most kipróbálni, de vajon milyen lehet?
-
Sianis
addikt
nah mostmár minden tiszta! holnap megyek bevásárolni, aztán ha elkészült a mű írok, meg arról is, hogy leányzónak hogyan ízlett!
köszi a segítséget! -
jakobkacsa
senior tag
ez igy telleg jo, sok bazsalikommal, de sajnos telen enyhen eselytelen az erre megfelelo paradicsom beszerzese...
Admiral: pirits egy kis hagymat, dobalj ra daralt fustolt sonkat vagy parizsit, piritsd eg kicsit, nyers gombat vagj ra, csak 2 percre, hogy ne suljon meg, keverj ki kulon egy kis besamelt (liszt es tejfol kivalo lesz), ontsd fel, oregano es kis kakukkfu
vagy besamel helyett a szokasos fokhagymas paradicsomszosz
bolondithato porehagymaval, brokkolival (ezt elore megparolva - ha szereted)
affene, ehes lettem -
illusiON
őstag
a kedvenc kajám 1szerü, leiroma receptjét
-lementek a boltba és vesztek fél kiló klenyeret, vajat, párizsit
-hazaértek kicsomagoljátok a cuccot, felvágjátok a kenyeret szeletekre megkenitek jó vastagon vajjal kicsit megsózzátok és rádaraboljátok karikákban a párizsit
-vesztek egy pohár tejet, belekevertek 4 kanál (kiskanál, na) kakaóport, ha kell megcukrozzátok
-ínyencek megborsozhatják -
jakobkacsa
senior tag
sot, vaj sokkal jobb - szerintem eleg lesz egy kis 10dkg-os teavaj
2 kozepes gerezd fokhagyma (lehetoleg nyomdkodd szet kessel), egy kisebb fej hagyma (lehet durvara vagva is, rusztikusan, vagy nagyon aprora vagva, hogy fel se tunjon, csak izre), sok mustar, kis ketchup vagy piros arany, so, bors
en szemely szerint uborkat nem raknek bele... -
Den
veterán
válasz
aDM|RaL^ #146 üzenetére
én a bolognait ajánlanám, pontos receptet nem tom fejből, de biztos találsz a neten. Ami a lényeg. csak akkor állj eki ha van időd és türelmed 2-3 órát főzni, és ha tudsz venni, rendes nagyszemű _érett_paradicsomot. Fontos a nagy érett paradicsom, az átlag, félérett teniszlabda méretű narancssárgás paradicsom nem jó erre. Az a hagyományos fajta jó ami bazinagyra megnő
-
aDM|RaL^
őstag
kukorica az jó, énis szeretem.
viszont van egy egyszerű és nagyon jó saláta amit még szoktam csinálni
ilyen paradicsomos azis... meg fokhagyma, meg sajt!
szóval tejföllel(vagy tejszín???) kell elkeverni a kis gerezdekre vágott paradicsomkat, de előrre foghagymával kell a tejfölt (elég a fokhagymakrém is) fűszerezni, beletolni kevés oreganot, meg nagyobblukon reszelt sajttal elkeverni az egészet.... namost ez valami isteni finom, egyszerú, és fincsiiii -
Sianis
addikt
Vegyük át utoljára:
-husika, szétnyomva
-negyed RAMA, vagy vaj is jó?
- 3 gerezd fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- 3 csemegeuborka -
aDM|RaL^
őstag
Halihó
Lassan kezdek rájönni hogy szeretek főzni, ilyen alapkajákat meg is tudok csinálni...
Viszont kellene már valami jó kis paradicsomos/darálthúsos/olaszos spagettiszószrecept, mert a bolti szar, énmeg csak ilyen fura fokhagymás/paradicsomosat toltam eddig. kezdem unni. -
jakobkacsa
senior tag
ez a beszed, batorsag
effektive nem lehet elrontani, ha lassankent adod hozza a fuszereket/mustart/akarmit
ha kicsit enyhebb izt akarsz, rakj bele ketchupot, ha eroteljesebet, piros aranyat a mustar es a bors adja meg a csiposseget - de mindenbol csak egy keveset egyszerre
akkor jo allagu, ha olyan suru/kenheto trutymo, mint mondjuk a toportyukrem -
Sianis
addikt
jahaaaj. Most mosogattam el! Ha én egy ilyen kínainak nekiülök akkor asszony az állomáson fog állni, hogy hol a picsában vagyok, miközben én még a konyhát pucolom!
-
Judyt
tag
szereti a zöldségeket az asszony? mert ha igen akkor:
zöldséges kínai:
összevágok paprikát-paradicsomot-hagymát-kelkáposztát-gombát
olivaolajat öntök rá és megpárolom kifőzőm az üvegtésztát(ha az nincs jó a cérnametélt is)
mikor jó puha a zöldség ütök rá tojást és beleforgatom a tésztába.
ízesítés:só bors fokhagymapor -
Sianis
addikt
válasz
jakobkacsa #136 üzenetére
Reggel 6-kor go bolt, bevásárolok, mindenből kicsivel töbet, aztán nekiülök kotyvasztani!
-
Sianis
addikt
válasz
jakobkacsa #135 üzenetére
Na ezzel én is így vagyok! Én vagyok a fasírtkóstoló!
Meg én pirulás közben nagyon szeretem a hagymát! -
jakobkacsa
senior tag
rum???
uramatyam... akkor rakjunk bele szezamolajat es szojaszoszt is, de minek?
es nyugodtan vagj bele reggel, hidd el, finom lesz
tobbszor ettem ugy, hogy nem volt elore kikeverve, mas, de ugy is kivalo
azert erdemes talan kikeverni, mert lehet probalgatni, mibolt mennyi kell
folyamatos keveres (gyuras) kozben prankent kell adagolni a fuszereket, amig ugy nem dontesz, hogy neked izlik - osszvissz ennyi a titka -
busman
veterán
válasz
jakobkacsa #131 üzenetére
Az igazinak tényleg kell 1-2 nap hogy összeérjen,ha nincs ennyi időd neki se vágj..
-
Sianis
addikt
válasz
jakobkacsa #131 üzenetére
Inkább megcsinálnám reggel.
Csak a neten pl tesz bele rumot, meg valami kimondhatatlan nevű szószt is. Nem tiszta, hogy miből mennyi kéne. PL mustárból, meg ilyenekből. -
busman
veterán
válasz
jakobkacsa #127 üzenetére
Ettél már ilyet?Mert nagyon meglepődtem az ízén....
Én is nagyon szeretem az igazit,de az amikor egy adag ilyet elém tettek első pillanatban nem is tudtam mit eszek... -
jakobkacsa
senior tag
na megegyszer:
''Meg lehet csinalni ugy is, hogy nem rakod ossze erlelodni, hanem frissen alkotoelemenkent talalod - nagyon jo szorakozas osszeallitani a sajat tatarodat, sajat szajad izlese szerint''
ez szepen csinalva: egy tanyeron kozepen huskupac, kozepebe melyedesben tojassargaja, korulottuk pedig a felkockazott hagyma, fokhagyma, so, bors, es amit az eolbb kihagytam: _mustar_, satobbi
ulto helyetekben villaval osszekveritek, mig keszul a friss piritos, es voila
belekerul kb. 15 perc munkadba, amig felvagod a hagymakat es gusztusosan talalod -
Sianis
addikt
Nah most vagyok a bőség zavarában! Jelenleg olyan kavar van a fejemben, hogy azt sem tudom mit kéne csinálni!
Maradok a húskonzerves megoldásnál, lesz ami lesz, maximum megy a kutyának, mi meg bevágunk egy kiló chipset! -
Sianis
addikt
válasz
jakobkacsa #127 üzenetére
Mester! Nekem holnap ilyenkor már asztaln kéne lennie!
Mint hansúlyoztam nem az a lényeg, hogy elélvezzen az ízétől, hanem az hogy ehető legyen, és meglepődjön, hogy ''főztem''. -
Den
veterán
oké, te vetetted föl
ha szereti a gombát csinálj gombás tojást pl. Fölvágsz hagymát apróra, olajon megpárolod (ha kezdene megégni öntesz alá kis vizet) a gombát megmosod szeletekre vágod rádobod a hgymára, és párolod amíg összeesik és puha lesz. utána sózod borsozod, és tojást ütsz rá mintha rántottát csinálnál, innen már izlás szerinti keményégüre sütöd mint ahogy a rántottát szoktad és kész. díszitásnek megszórhatod a tetejét pirospaprikával -
jakobkacsa
senior tag
szerintem kifejezetten rossz otlet lenne konzerv husimitaciobol csinalni szegeny tatarbifszteket, megolned a lenyeget
rendes marhahusbol, az igen (2x ledaraltatva, vagy inkabb 3x)
Az elkesziteshez: sztem fejenkent 15-20dkg husnak elegnek kell lennie normails esetben (en nem vagyok normalis eset, tetszoleges mennyiseget meg tudok enni belole)
Meg lehet csinalni ugy is, hogy nem rakod ossze erlelodni, hanem frissen alkotoelemenkent talalod - nagyon jo szorakozas osszeallitani a sajat tatarodat, sajat szajad izlese szerint (bar en jobban szeretem ugy 2 nappal elore elkeszitve, szerintem osszerve finomabb, dehat az izles pofon)
A lenyeg: hus, hagyma, fokhagyma, tojassargaja (ebbol adagonkent/fejenkent 1et, ha elore megcsinalod, akar tobbet is, jol osszeall tole, kenhetobb lesz), egy kis vaj, paradicsomszosz (vagy csipos piros arany - hmmm), es tengernyi bors
Gyurd ossze olyan homogenebb masszava, es ket napra hutobe vele. Nyugdtan kostolgathatod, utanafuszerezhetsz, stb.
Persze 23 ember 23felekepen csinalna, en igy... -
busman
veterán
Ez ál (nem igazi) tatár...
Olvassatok vissza egy kicsit hsz#88
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Den
veterán
ja látom már, volt konzerv. hát szvsz az elég messze van a tatárbifsztektől
-
Den
veterán
a google csodája :
Bővebben: link -
Sianis
addikt
JÓ, DE A TATÁRBEAFSTEAKET MILYEN ARÁNYBAN NYOMASSAM KÉT FŐRE?
milánóit majd kicsit később főzök, valszeg nem ez lesz az utolsó ilyen estécske!
Nem valami olcsó bevásárlás, mindent vennem kellno de ezért a lányért, mindent!
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
maradjunk a tatárnál! Az 10-től lazán eláll este hatig nem?
Csak az arányokat mondjátok, mert azt, hogy milyen konzerből gyártsam.
Remélem, hogy a boltban be is tudok vásárolni hozzá.... -
Den
veterán
hát a tatárbifsztek jó ötlet ha szereti, és az télleg elvan a hűtőben csak a pirítóst kel frissen csinálni.
ha melegszendvics, akkor én ezt a hosszú vékony kenyeret venném, mert két előnye is van. A kis szeleteket könnyebb enni,másrészt többféle feltéttel tudsz variálni,és végig tudjátok mind enni, mert nem laktok jól egy szelettől
zsemle kifli szvsz nem jó erre mert megkeményedik nagyon a külseje -
Sianis
addikt
Nah igen, ez tényleg, egy ilyen magamfajta hülyének való recept!
2 személyre vacsoraként hogyan változnak az arányok? Barátnőm nem nagy evős, de én igen!Gondolom, ha délelőtt elkészítm, akkor estig lazán eláll, ha berakom egy szilikon tetős Tupperwareba nem?
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
ecsém!
Én életemben nem főztem még magamtól, szóval full hülye vagyok ilyenhez. Nyáron terveztem valami szakácstanfolyamot, de az még messze van!Szóval maradjunk a melegszendvicsnél! Mi is legyen benne?
-
busman
veterán
Tehát! Végy egy Magyaros vagdalthúst(ha nincs bármilyen megteszi)villával nyomkodd péppé.
Kell hozzá egy negyed ráma,3 gerezd fokhagyma,egy fél fej vöröshagyma,3 csemege uborka.
Egy kis piros arany+piros paprika(a színe miatt)só ,bors ízlés szerint.Ezt mind összedolgozod
Majd pirítóssal, vajjal fogyasztod...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Proxmox VE
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB játékkonzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan működéssel
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest