Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• inf3rno

nagyúr

válasz mrszitya #7698 üzenetére

Nem vagy te egy kicsit érzékeny? Egyáltalán nem volt célom a kioktatás, csak a véleményemet írtam le a témában. Egyébként a gyúrás nem feltétlen az a sport, ami kedvez a fogyásnak, anaerob, inkább a glikogént égeti, mint a zsírt és az izmot növeszti. Az aerob edzések (bringa, futás, úszás, talán még részben a crossfit is) hatékonyabbak, ha zsírból szeretnél leadni, de az izom növekedésnek annyira nem kedveznek.

• inf3rno

nagyúr

válasz mrszitya #7696 üzenetére

"A gyümölcslevek és üdítőitalok nyersanyagául felhasznált gyümölcsök pH-ja a nagy szervessav-tartalomnak köszönhetően általában 2,2–4,5 (8.5. táblázat). Az üdítőitalok átlagos pH-tartománya 2,5–3,0, a tea alapúaké a 3,2–4,2 pH-tartományba esik. A gyümölcslevek átlagos cukortartalma 10% (fruktóz, glükóz és szacharóz). Az üdítőitalok hasonló mennyiségű, átlagosan 7–12% cukrot tartalmaznak, amelyet Brix-fokban (w/w%) adnak meg. Az üdítőitalok jellegzetes ízének kialakításában az édes íz és a szerves savak által okozott savasság egyensúlya a döntő. Hozzáadott savként az adott gyümölcsre jellemző savakkal – citromsav, almasav, borkősav – találkozunk. A foszforsavat a kóla-féléknél alkalmazzák."

Nincs nagy különbség savasság terén a gyümölcslevek és a kóla, egyéb üdítők között. Nyilván a savas cukros italok nem egészségesek úgy általában. A gyümölcsleveket csak a gyümölcsökben lévő antioxidánsok, egyebek teszik egy fokkal jobb kategóriába. Én nagyon ritkán iszok csak ilyesmit, és sokszor a gyümölcslevet is felvizezem, mert nekem túl tömény. Egyébként is a bolti gyümölcslevek nagy része almalé, és talán 5% olyan gyümölcs van benne, amit a dobozra nyomtatnak. Ritka a kivétel ez alól. A csapvíz nálunk is jó, én is amellett tettem le a voksom, esetleg néha valami jobb ásványvizet veszek. Persze beleférnek a cukros lötyik meg gyümölcslevek is egy diétába, de jobb, ha a víz/leves teszi ki a folyadék nagy részét, max napi 1 pohár gyümölcslé/szörp/üdítő befigyelhet mellé, ha valaki nem tudja megállni. Ha már így szóba került a folyadék, én úgy tapasztaltam, hogy nagyban függ az éhség érzet meg az emésztés hatékonysága is a folyadék beviteltől. Csináltam most egy darabig orvos tanácsára, hogy napi 3-5L vizet ittam, és valahogy minden jobb lett tőle. Leginkább a bőröm tisztult ki tőle, de az emésztésem is jobb volt, meg talán kevesebbet is ettem. Én úgy tudom, hogy a fáradtság érzet is nagyban függ a kiszáradástól, én már 5+ éve leszoktam a kávéról, és néhány hónapig az átállásban sokat segített, hogy egy csomó vizet ittam.

Az édesítőszereket szerintem nem lehet egy kalap alá venni, mindegyiknek más a mellékíze. A tisztítatlan stevia pl kesernyés utóízű kávéba jó, a xilit és eritrit mentolos utóízűek, fahéjjal kombinálva szinte olyanok ízre mint a cukor, az ipari édeskéknek is van valamilyen utóízük, amit nem tudok mihez hasonlítani, de azt is meg lehet szokni, ha muszáj szerintem. Én amúgy pont most csináltam xilit+eritrit+fahéj édesítéssel baracklekvárt, pár hónapja meg cseresznyét. Nyilván nem teljesen ugyanaz az íze, mint a hagyományosnak, de nem mondanám rossznak ezt sem. További előnye, hogy nem gyullad be tőle az ínyem a bölcsességfogamnál ellentétben a cukros dolgokkal. Natúr joghurtba szoktam rakni ilyen lekvárokat, zabbal együtt tök jó reggelire.

Abban egyetértek, hogy nincs értelme túl szigorúan venni az ilyen diétákat, mert élethosszig tartanak, legalábbis ha életmód váltás a cél, nem pedig jojó effektus. Zéró toleranciánál ugye jön az, hogy este felkel az ember, kómásan odamegy a hűtőhöz, aztán jól bezabál az olyasmiből, amiből nem kéne, utána meg jön a lelkiismeret furdalás, aztán így elölről. A függőségek nagyjából így szoktak kialakulni. A csalónap is megoldás lehet, vagy az is, ha tudjuk tartani a mértéket, és csak akkor eszünk ilyesmit, ha nagy ritkán megkívánjuk, de akkor sem sokat. Én mondjuk annak idején sporttal fogytam le, nem kajálással, de persze kinek a pap, kinek a papné.

• inf3rno

nagyúr

válasz mrszitya #7430 üzenetére

A kólával nem (csak) a cukor a baj, hanem hogy foszforsavat tartalmat, ami egyrészt szétmarja a fogakat, másrészt meg ha nem viszel be elég kalciumot mellette, akkor gyengülnek a fogaid, csontjaid tőle, mert a szervezet kivonja belőlük a kalciumot. A cukor sem akkora probléma, ha megfelelő módon viszi be az ember, a normál cukor fele részt fruktózra, fele részt glükózra bomlik, ha nem vagy cukorbeteg, akkor a glükózzal nincs baj, max egy kicsit megdobja a vércukrod. A nagyobb gond a fruktózzal van, mert az így magában károsíthatja a májat, ami hosszú távon cukorbetegséghez vezet. A gyümölcsökben, mézben vannak olyan polifenolok, amik védik a májat az ilyesmitől, ezért azoknál nem gond a fruktóz tartalom. A gyümölcslé határeset, talán a 100%-os hozzáadott cukor nélküli még elmegy, minden másnál jobb az édesítőszer. Ezeknél is inkább a stevia, xilit, eritrit a jó, kevésbé az aszpartám, aceszulfám-K, stb. , mert az utóbbiak inkább hízásra hajlamosító irányba tolják el a bélflórát. Igazából ezeknek annyira szerintem nincs köze a fogyáshoz, inkább csak az egészséges életmódhoz. A fogyáshoz elég annyi, ha valaki eleget mozog és nem zabálja tele magát hányásig. Van valami testépítő fazon youtube-on, aki junkfood-on él, és szétedzi magát, hogy ne hízzon el. Ha neki megy, akkor szerintem másnak is...

Új hozzászólás Aktív témák