- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Biga123 #57957 üzenetére
Ha full elhalt az ssd akkor eléggé bajos az adat kinyerés, ha meg nem akkor le lehet takarítani rendesen gari előtt (SSD sanitization). De javítsatok ki ha tévednék adatvisszaállítás terén.
Köztes állapot is előfordul. Nemrég állt le egy PNY nálam, írásvédett lett, ami rajta van remekül olvasható, de letörölni nem tudom. Amíg végleg le nem áll, addig szépen őrzi az adatokat, mint egy CD/DVD lemez. -
válasz
Biga123 #57959 üzenetére
Én ezt a két parancsot használtam live Linux alól, amikor eladtam SSD-ket, ha valamit ezután vissza is lehetne állítani, az igen extrém forrásokat igényelne...(az sdx értelemszerűen behelyettesítendő az adott meghajtó betűjelével)
sudo blkdiscard -s /dev/sdx
+
sudo wipefs -a /dev/sdx
-
-
-
-
válasz
Biga123 #57951 üzenetére
Számomra lényegtelen a garancia, mert a redundáns adattárolásban és a folyamatos adatmentésben "hiszek", több helyre.
Vettem másfél éve egy Aliexpresses 1TB-os Eaget nevű SSD-t. ( van aki ismeri ) Azóta üzemel... ( Se nincs hibás szektor semmi.. ) Ha most hallgatok arra, hogy ne vegyek semmit aliról... Akkor most nincs miről beszélnem...
9 ezer forint volt, ezzel nem azt akarom mondani ,hogy big deal, meg arcoskodni... Vettem 14-ért itthon Adata SSD-t hardverapró. Semmi garancia.
Hiába veszek olyan cuccot, amire van garancia, számorma nem az SSD az érték, hanem a rajta tárolt adat. Azt a garancia nem fedezi.
Ez csak egy eszköz, egy tárgy.No para? És hogy jön vissza a tárolt adatom... Sehogy, ugyanis SSD-ről adat menteni még nagyobb macera.
Szóval mindenki eldönti mi a fontos, de én egységnyi pénzért inkább veszek két hasonló tárolót, vagy teszem NAS-ra a cuccomat, de a garival nem megyek semmire sajnos..
Se pénzt, se adatot, semmit nem hoz vissza számorma a 3-5-10 év garancia. Ez csak a lélek nyugtatására jó.
-
Frawly
veterán
válasz
Biga123 #41775 üzenetére
A 4096=4K ofszetet már el kell felejteni. Az régi SSD-khez volt ajánlva, SLC-sekhez és MLC-sekhez. A mai TLC-s SSD-k általában min. 16K-s ofszetet igényelnek, de ez sem probléma, mert a modern OS telepítők, particionálós progik 1024K-s eltolást alkalmaznak sztenderdként, ami 4K, 8K, 16K, mindenféle kettő hatványa K, 512K, 1024K-val is osztható maradék nélkül. Ez a helyzet nálad is, szóval az eltolás rendben van. Azt egyébként is észrevenni, ha nem stimmel, mert nagyon belassul tőle az SSD, a gyári érték töredékére.
-
King Unique
titán
válasz
Biga123 #41799 üzenetére
Nocsak, akkor a WinSAT eredménye szerint Windowson mégiscsak oké a szekvenciális írási sebesség is.
A CDM-nél meg esetleg ki lehetne próbálni nagyobb tesztfájlmérettel, nem 0Fill beállítással, esetleg a régebbi 6.0.2-es, vagy a nemrég megjelent 8.0.0 RC1 verzióval is, stb.
-
King Unique
titán
válasz
Biga123 #41791 üzenetére
Tudtommal a Linux live rendszeren is lehet programokat telepíteni, előtte netet csiholni stb., max. a KDiskMark esetében aszem (?) Ubuntu vonalon legalább 20.04-es verzió kell az egyes függőségek miatt. Illetve ott is az SSD reális írási sebességét kellene tesztelni, nem az olvasást, meg hogy a RAM cache mennyit dob rajta.
Egyébként visszaolvasva a legelső hozzászólásodig, ott az AS SSD Bechmark szerint ok volt a szekvenciális írási sebesség is. Az, hogy a CDM mást mutat, az egy dolog, de ha az előbbi + pl. az ATTO, valamint a Windows saját teljesítménytesztje (WinSAT) szerint is oké az írási sebesség, akkor a CDM mérésénél nem stimmelhet valami. + Ha van rá lehetőség, akkor ugye lehetőleg üresen és nyugalmi állapotban kellene tesztelni az SSD-t, nem 3/4-ed részéig telemásolva és aktív használat közben, mert úgy nem feltétlen fogja hozni a gyári maximumokat.
Aztán nem derült ki az sem, hogy milyen Windows 10-verziót használsz, az naprakészre van-e a frissítve, a megfelelő illesztőprogramok lettek-e telepítve Windows Update-en / manuálisan a hardvergyártó weboldaláról letöltve, stb. -
válasz
Biga123 #41791 üzenetére
Igazából pont ezért zárkóztam el a linuxtól mert rühhellem terminálban bütykölni,
Már rég nem kell terminalban bütykölgetni a modern Linuxokon, csak lehet. Célszerű, hasznos, etc...annyit kell itt is, mint Winen kb.
Viszont az a gyanúm, hogy ez a mérés sorozat éppen nem live-ból az igazi, legalábbis nekem nem volt hajlandó mérni, szóval bocsi. Nincs kedved feldobni inkább a Linuxot, megvan max 10 perc alatt!
itt írja is, hogy így nincs kedve mérni:
Inappropriate ioctl for device -
King Unique
titán
válasz
Biga123 #41784 üzenetére
Ezek a 15 GB/s értékek nyilván irreálisak még NVMe SSD-nél is, ott vsz a RAM cache miatt lett ennyi.
Ha a CrystalDiskMark tesztjével akarod összehasonlítani, akkor hasonló programként ott van Linuxra a KDiskMark, meg további grafikus programként pl. a Disks, lásd ezen leírást. -
válasz
Biga123 #41784 üzenetére
Teljesen jó ez, van ugyan egy failed érték meg lehet, hogy optimalizálni kéne a parancssorokat NVME-re*, de szerintem azzal az SSD-vel semmi gond nincs. Mondtam már, hogy nem egy Samsung?
*ja, szóval ez Sata optimalizált, de nem értek hozzá, a leírásban konkrétan leírják mi mit miért mér, de valamelyik sorban van egy logikai bukfenc, egy fórumtárs hívta fel anno a figyelmem rá. De talán nem is befolyásolja a konklúziót, jó az SSD csak ilyen.
15GB/s es eredmények
Hát Te aztán semminek nem tudsz örülni!
Ilyen gyors Linux alatt a faja kis SSD, nem baj az.
Itt van némi mélyebb szakmai korrekció még.
time sh -c "dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k oflag=sync"
ez a parancs már valami tisztított eredményt dob, ahogy azt a kolléga roppant egyszerűen leírta.
-
válasz
Biga123 #41779 üzenetére
Te se értsd félre, de a javasoltak kb felét csináltad meg, így látatlanban szerintem többet nem tudunk (legalábbis én nem), bele kéne tenni másik lapba, vagy notiba, linux-al is kellene tesztelni, plusz végső esetben kinullázni, ahogy írtuk, amég ezek nincsenek meg addig csak körbe-körbe jársz, és ahogy írta ubyegon2 kolléga "Szerintem se szánj rá 10 percet, ha már 26 órája megy a thread cc 40 hsz elment erre...."
Remélem sikerül megoldani a problémád, és bármi kérdés van ezeken felül bátran keress/írj, ha tudunk segítünk. -
válasz
Biga123 #41779 üzenetére
Szerintem se szánj rá 10 percet, ha már 26 órája megy a thread cc 40 hsz elment erre....főleg ha ennyire tudod, hogy Linux CLI is ugyanazt az eredményt dobja, mint a Windows csicsás GUI appjai. Így marad, amit javasolt kolléga legutóbb, ez van, ez így működik.
Nem értek a WIndowshoz, de miért írják sokszor, ha valaki berak egy eredményt, hogy nézd meg még ezzel is meg azzal is.....
-
Raymond
titán
válasz
Biga123 #41766 üzenetére
A TRIM az SATA parancs, az NVMe-nel ugyanez mas parancsokkal mukodik de alapbol van, ezt mar ott nem kell nezegetni.
NTFS DisableDeleteNotify = 0 (Disabled)
Ez a masik hozzaszolasodbol egyebkent azt jelenti hogy a TRIM be van kapcsolva es aktiv. A TRIM kikapcsolasa (DisableDeleteNotify) van kikapcsolva, ergo a TRIM aktiv.
-
válasz
Biga123 #41763 üzenetére
Persze ne a samsung drivert tedd fel, nem is ezt mondtam, hanem a saját ssd gyártói oldaláról leszedett drivert, ha van. A windows saját driverei sok esetben.... hagyjuk kategória. Én minden esetben az adott hardver gyártói oldláról leszedett drivereket használom, és tiltani is szoktam a win drv update-t, amennyiben szükséges.
Még valami, lehet volt már, de egy sentinel képet lökj már fel légyszi.
-
válasz
Biga123 #41760 üzenetére
Látom, sajnos nem változott és fura is. Még annyit tudsz tenni amit még Frawly kolléga is írt:
"teljesen újraparticionálni, és üres állapotban lemérni, ha kell, az NVMe drivert is lecserélve. Ha kell, az UEFI BIOS-ban is matass, a PCIe opciók környékén, hátha lehet valami sebességet váltani rajta."
Ha ez megoldható tedd meg és ha így sem hozza a várt értéket, akkor ha van még rag rá, akkor gariztasd.
Fuss egy kört, akár bios frissítés, vagy driver szinten is. Plusz ha van lehetőséged másik gépbe/laptopba kipróbálni, azt is tedd meg -
Frawly
veterán
válasz
Biga123 #41756 üzenetére
Az SSDOK (és nem ismerem, de feltehetőleg az SSD Life) csak SATA-s SSD-ket ismer, értsd, nem feltétlen csak SATA csatisat, de M.2-esből is csak M.2 SATA-sat. Az, hogy ilyen programok nem látják, az semmit nem jelent a működésére nézve.
Az NVMe írásproblémára nem tudok mit mondani. Próbáld első körben teljesen újraparticionálni, és üres állapotban lemérni, ha kell, az NVMe drivert is lecserélve. Ha kell, az UEFI BIOS-ban is matass, a PCIe opciók környékén, hátha lehet valami sebességet váltani rajta.
-
-
válasz
Biga123 #41751 üzenetére
Şzerintem ezt akkor megfejtettük a gyártói * részek :
- 4 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1 and RAID 10), NCQ, AHCI and Hot Plug*
- 1 x Ultra M.2 Socket (M2_1), supports M Key type 2242/2260/2280 M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s) (with Matisse, Picasso, Summit Ridge, Raven Ridge and Pinnacle Ridge) or Gen3 x2 (16 Gb/s) (with Athlon series APU)**
- 1 x M.2 Socket (M2_2), supports M Key type 2230/2242/2260/2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module
*M2_2 and SATA3_3 share lanes. If either one of them is in use, the other one will be disabled.
**Supports NVMe SSD as boot disks
Supports ASRock U.2 Kit -
gyapo11
őstag
válasz
Biga123 #41725 üzenetére
Nekem a TRIM jutott eszembe, hogy vajon megy-e. Az SSD Life Pro és az SSDOK is mutatja, bár nem tudom ezek biztos infók-e. Illetve van valami teleírós és törlős módszer is, ami egy ideig megint gyorssá teszi a TRIM nélkül dolgozó ssd-ket, a Solid State Doctor programnak van ilyen Optimize Drive szolgáltatása.
-
válasz
Biga123 #41741 üzenetére
Próbálj egy ssd optimalizálást, majd utána mérj, de ne legyen háttérbe pl torrent, vagy win update, stb. Sok mindentől lehet lassú sw vagy hw miatt is. Teszteld másik gépbe is vagy live rendszer alatt is. Legyen naprakész az ssd fw.je, ha van új tedd fel, legyen feltéve a drivere is, ha van
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- GARANCIÁLIS! Samsung 980 PRO 1TB M.2 Gen4 SSD!
- Samsung 990 EVO Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Szuper ár! 480GB Ipari Minőségű, Sata SSD-k, kevés írt adattal! PC-be és Laptopba is kiváló!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó!
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest