-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Semin
őstag
válasz
Lajbymester #37334 üzenetére
A 970 Evo plus is forrófejű, de a lapom gyári bordájával 70C-nál nem megy feljebb, és kezelhető marad. Kell a hűtés, ha más nem az élettartam miatt.
-
Raymond
titán
válasz
Lajbymester #37334 üzenetére
"Laptopban használod egyébként?"
Igen. Akku mellett. Nem panikol feleslegesen, csak melegebb mint a tobbi.
-
Frawly
veterán
válasz
Lajbymester #37248 üzenetére
Így utánanézve igazad van, az AMD-nek nincs hozzá köze. A videón sugallták úgy, hogy van. Nem használtam még, emlékeztem csak a videóra, meg hogy az AMD-vel van összefüggésbe hozva. Az AMD ezek szerint csak azért emelték ki, mert arra nincs optane-es megoldás.
-
Ciccuka
veterán
válasz
Lajbymester #36273 üzenetére
Nekem pl. IDE->AHCI van bekapcsolva AHCI helyett (10 éves AMD 790GX-nél). Gyorsabb a boot, nincs extra menü és nem keresgél külön, plusz szerintem még stabilabb is.
Nincs felrakva külön az AMD AHCI Sata driver se. MS féle alap szabványos Sata AHCI vezérlő stabilabb.
-
chros
őstag
válasz
Lajbymester #36238 üzenetére
Mert akkor mar megvettem a masikat
Mar csak 1 honap es rarakom
-
chros
őstag
válasz
Lajbymester #36236 üzenetére
Ok, koszi, szoval a kek szilikon megy majd az alap fekete "fem"-re es arra a borda?
-
chros
őstag
válasz
Lajbymester #36223 üzenetére
No, en is megtalaltam es megvettem, amit fentebb linkeltel: [link]
Te leszedted az mx500-rol a rajta levo fekete femszeru "huto"-t?
(#36234) Lajbymester: koszi, ez jo lesz asztali gepbe (ugyan nincs benne 1 db venti sem
).
-
chros
őstag
válasz
Lajbymester #36191 üzenetére
Koszi, remek otlet a borda.
Szoval, mi a javalott borda normal gepbe mx500-ra? Koszi (ebay, amazon is johet) -
chros
őstag
válasz
Lajbymester #36212 üzenetére
En voltam. [link]
-
Frawly
veterán
válasz
Lajbymester #36212 üzenetére
Kösz, hogy megnézted, ezek szerint valóban ennyire melegedik, nem csak a szenzor mér félre. Az akkor elég nagy baj, egy ideje laptopba nem is ajánlom az MX500-at. Desktop gépbe elmegy, ott van hely extra hűtésnek.
-
Frawly
veterán
válasz
Lajbymester #36199 üzenetére
Nem a gyártó támaszkodik a szoftverre, de az OS hajtja meg a driveren keresztül az SSD-t. Így ha le van tiltva az eszköz oldaláról kezdeményezett energiatakarékosság, akkor ez meggátolja az SSD-t, hogy lemenjen energiatakarékos módba, mikor nincs teendője. Ez a fajta energiatakarékos mód nem egyenlő a merevlemezek kikapcsolása funkcióval, ami az energiagazdálkodási sémában található, attól független.
Abban viszont igazad van, hogy 70 foknál throttlingolnia kéne, és nem kéne megvárnia, míg 81-88 fokos lesz. Ez független a szoftvertől.
De nagyon gyanítom, hogy nem olyan forró, csak a szenzor mér félre.
-
Atomantiii
addikt
válasz
Lajbymester #36200 üzenetére
-
erdey_a
addikt
válasz
Lajbymester #36200 üzenetére
köszi, megnézem
-
erdey_a
addikt
válasz
Lajbymester #36192 üzenetére
erről írnál bővebben, hogy ezt hol lehet kapcsolgatni? bx500-am van és rendszeresen 60 fok felett jár
-
Frawly
veterán
válasz
Ja, hogy ez laptop. Ott az SSD plusz hűtése nem megoldható. Még ha egy jobb bordát is teszel rá, a laptopban nincs elég helye levegőzni, nincs hová a hőt elvezetnie. De ha ez a Power Management megoldja a gondot, akkor lehet nem is kell.
-
Lajbymester
tag
válasz
Az Intel RST driverben észrevettem, hogy ki van kapcsolva a Link Power Management. Bekapcsoltam és azóta 38 fok körül van tétlen állapotban (+ HIPM+DIPM). Terhelés alatt ugyanaz kb. (79 fok).
-
varmi2
nagyúr
válasz
Lajbymester #36188 üzenetére
Pontosan milyen hűtőbordáról van szó?
-
Doky586
félisten
válasz
Lajbymester #36188 üzenetére
Hűtőbordával 81 helyett 79..? nem sokat ér akkor.
-
Lajbymester
tag
válasz
Lajbymester #35701 üzenetére
Na tegnap megérkezett a csere MX500.
Azóta tesztelgetem, a melegedés ugyan úgy fennáll. Terhelés közben egyszer felment 81 fokra elég gyorsan. Akkor le is állítottam rögtön, nehogy lefagyjon, illetve hogy SMART adatok ne tárolják el a magas hőfokot mint valaha mért maximum.
A HIPM/DIPM nem hiszem, hogy segített rajta. Ha HIPM+DIPM-re van állítva, alapjáraton 60 fokon van. Ha Active-ra teszem, akkor meg lemegy 50-52 körülire. Terhelésnél kb ugyanúgy melegszik mindkét beállítással. Ez az alap MS AHCI driverrel volt. Mióta fent van az Intel RST, talán valamit változott.Viszont időközben megérkezett ebay-ről az M.2 hűtőborda+hővezető lapka. Így sokkal lassabban melegszik, és olyan 78-79 foknál beáll hosszabb terhelésnél is. Egyszer volt, hogy 81-ig felment, viszont utána pár másodperc alatt le is esett 74-re, aztán fokozatosan 71...69...67...stb és közben nem szakítottam meg a tesztet, szóval az nem tudom mi volt...
Szóval úgy néz ki, hogy egyelőre a borda kordában tartja. Nyáron viszont nem tudom mi lesz...
(most, hogy írtam ezt a hsz-t, megy egy 185GB-os másolás, és már vagy 10 perce 79 fokon volt, most hirtelen leesett 74-re, majd 72-re, ezt megint nem értem mi lehet... lehet ilyenkor lép érvénybe a beépített hőszabályzás, mert a másolás is lelassult valamelyest. De ha ez a helyzet, akkor viszont elég nagy késéssel teszi azt...)
-
phoenix64
őstag
válasz
Lajbymester #35968 üzenetére
Be van kapcsolva. jelenleg 20GB hely van rajta, de 40GB helynél is ugyanígy csinál.
Lehet kipróbálok egy M2-es SSD-t, hátha azzal jobban megy a dolog. Szerintetek az gáz ha pont a VGA hűtőborda alatt van az M2 slot?(sajna M-es a lapom ezért kicsi a hely)
-
phoenix64
őstag
válasz
Lajbymester #35956 üzenetére
Nekem is hasonló a problémám, bár nekem 2ből 2 SSD-vel ugyanezt csinálja a gép. Pl másolásnál is ekkora hegyek vannak nekem, mert csomószor be esik ilyen 10mb/s-re.. Meg pl most egy játék telepítésnél így nézett ki a teljesítménye:
Elkezdte telepíteni 80-100mb/s-el, majd 2-3 perc után 11-15 közé be esett és úgy is maradt végig. Ez idő alatt a gép használhatatlan, mert egy feladatkezelőt 3-4perc alatt nyitott meg.
Esetleg ha te rájössz mi okozza nálad oszd meg velem is pls.
-
Frawly
veterán
válasz
Lajbymester #35934 üzenetére
HD Sentinel SMART füléről csinálj képet, az összes sor és oszlop rendesen olvashatóan látszódjon. Esetleg mikor 100% a lemezhasználat, akkor a Feladatkezelőben nézelődni, lemezhasználat alapján rendezni a folyamatokat. Sokszor nem az SSD hibája ám, ha letérdel, a buzi Windows Update (meg az utána lefutó install worker nyomorékság) nagyon durván meg tudja küldeni a lemezhasználatot, ami néha még SSD-knek is feladja a leckét. HDD-vel emiatt teljesen felejtős a Win10, nem is szoktam senkinek javasolni, hogy HDD-vel kínozza magát. A Win7, WinXP még el-elfutogatott HDD-ről, még ha lassan is, de a Win10 tarkón lövés lassúságú mechanikus háttértárról futtatva, olyan brutálisan tekeri a lemezt.
Nekem is van egy Samsung PM800-as SATA2-es 60 gigás régi SSD-m. Teljesen jó, Linux alatt semmi baja, de Win10 alatt durvább update-eknél szépen be tud lassulni. Főleg, mikor kifogy alóla a RAM/DRAM/NAND cache is.
Ilyen Intel Rapidlowfax semmiképp nem kéne semmilyen SSD-hez. Rendesen mennie kéne az alap MS szabvány AHCI driverrel.
-
Amazonas
senior tag
válasz
Lajbymester #35937 üzenetére
A 2006-os driver verzió most az MS-re vagy az Acer-esre vonatkozik?
Próbáld meg csak simán azzal a driver-rel használni, amit a Windows húz le hozzá. -
Amazonas
senior tag
válasz
Lajbymester #35934 üzenetére
Ezt Linux alatt is csinálja?
Milyen driver van fent a Windows alatt? Melyik Windows verzió?
HDSentinel, SSDOK mit írnak? -
chros
őstag
válasz
Lajbymester #35706 üzenetére
"Amúgy nekem végig offon volt amíg használtam, mármint se HIPM se DIPM nem volt bekapcsolva"
Ezt honann tudod?Nincs "off" opcio. Akkor "active" volt? Ha igen, akkor ez a gondod!
(#35707) Raymond: amig muxik jol, addig nem kell piszkalni
-
Raymond
titán
válasz
Lajbymester #35704 üzenetére
Az elso harom tesztnel ahol valamit csinal is azert ott 76 fok volt allandoan egy kivetellel ahol felment 78-ra. Probaltam most es atdobtam 40GB-ot (10x 4GB file) az XG3-ra es a vegen mar felment 81-re. Ezert gyorsan dobtam meg 40GB-ot es 73-rol indult mert meg nem volt ideje lehulni, ott mar felment 40-50%-nal (16-20GB) 85 fokra de maradt is azon es az olvasasi sebesseg is maradt a standard 490-500MB/s, nem esett le. Nekem marad ahogy van, 80GB-ot ritkan irok, akkor volt amikor erre image-eltem az XG3-at es amikor par Steam/Origin cuccot masoltam ra kulso SSD-rol es HDD-rol de ott meg nincs akkora terheles mivel nem komprimal es ir olyan gyorsan a Macrium plusz a kulso forras se volt tul gyors.
-
chros
őstag
válasz
Milyen chipset van a laptopban? Intel vagy AMD?
Probald ezt ki gyorsan, hatha (azota is muxik asztali gepben) ...[link]
-
Raymond
titán
válasz
Nalam egy Aero 15X v8-ban ul a lenti M.2 slot-ban:
A fenti XG3-on ott a hutopad, az adja is a meleget az also femburkolatnak, az MX500-nak ez gondolom nem segit meg az se hogy az akku mellett van
Idle-ban 54 fokos. Futtattam egy CDM 6.0.1 full tesztet (1GB 0Fill) es max 78 fokra melegedett. A teszt utan kb fel perc amig 60 ala megy aztan meg fel perc es visszaall az 54 fokra.
-
Frawly
veterán
válasz
Lajbymester #28947 üzenetére
A fennmaradó 16 ezer fájl törlése 30 mp alatt SSD-n sok. Nálam SATA3-as Crucial MX300-on a 4.13.0-ás linux kernel tesztfordítása után marad kb. 65 ezer fájlos mappát letörölte kb. 5-6 másodperc alatt. Igaz ez ext4, nem NTFS, de a sok tizen másodperc akkor is sok. Amúgy mihez van neked 250 ezer fájlod?
-
Soma01
veterán
válasz
Lajbymester #28945 üzenetére
Fill0-val?
-
Lajbymester
tag
válasz
Lajbymester #28944 üzenetére
SSDOK:
Intel RST is fent van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- E-roller topik
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- Samsung 860 EVO 2.5 500GB SATA3 MZ-76E500 100/90
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Lexar NM790 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Western Digital WD Red Plus 3.5 12TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD120EFBX)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest