Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
Aktív témák
-
Ottoka
őstag
-
Ottoka
őstag
-
Ottoka
őstag
válasz
radi8tor
üzenetére
A win 7 már felismeri a kártyát, hoz magával drivert. Attól függetlenül a pendriveról betöltetem vele az adaptec-es drivert, mert 1-2 havonta jön ki új firmware/driver a kártyához.
Kb. olyan ez mint mikor xp-hez kelett sata drivert megadni.
Igen ritkán van kikapcsolva a gép, de ha eszembe jut megmérem legközelebb.
-
Ottoka
őstag
válasz
james008bond
üzenetére
Crystaldiskinfo
-
Ottoka
őstag
válasz
Overlocker
üzenetére
Ez már sata 3-as. Először azt hittem ez sandforce-os vezérlőt kapott, de marvell chip van rajta. Jó lett volna ha egy intel ssd is kerül a tesztalanyok közé.
-
Ottoka
őstag
Nahát erre kiváncsi vagyok.
Szóval akkor a windows 7 el tudja dönteni hogy az adaptec kártyán levő 4db raid0-ás tömbből melyik a hdd-s tömb és melyik az ssd-s tömb?
Az írás / olvasás, a cache kezelés annyira a kártya dolga, hogy a windowsnak semmi köze hozzá..... ki van zárva hogy bármilyen következtetést le tudjon vonni.....
Ez idiótaság.

-
Ottoka
őstag
Az intel úgy tudom az ich11-ben már meg fogja oldani, ez most jön az x68-as illetve az x6x-es chipkészletekkel a második negyedév elején.
Az amd-s chipkészletekkel szerelt lapokról nem tudom mi újság.
Akinek meg hardveres raid karija van ahhoz meg vagy készít a gyártó trim-et támogató bios-t / firmware-t, vagy nem. Olvastam fórumban több helyen hogy az LSI-t kérdezték, és azt a választ adták a support-nál hogy a fejlesztésekről nem adhatnak információt.

Nekem az adaptec azt válaszolta, hogy nem tudja (személy szerint ő aki a support-nál válaszolt) hogy lenne ilyen fejlesztés.Én úgy gondolom, hogy lassan jönnek a sata 3-as raid karik minden gyártótól és majd azok fogják csak komolyabban támogatni az ssd-ket és vele a trim-et. Az LSI példul már kihozta a sata 3-as raid vezérlőit de semmilyen helyen nem tudtam rábukkani leírva hogy támogatja. Annyit irtak hogy jobban kezeli az ssd-ket.
Egyébként nekem adaptec raid karim van, és 3 hónap telt el mire kijött olyan firmware amivel kezelte a kártya az indilinx-es vezérlős ssd-ket. Ha raid tömböt hoztál belőlük létre, állandóan szétesett a tömb, egyesével minden gond nélkül ment. Ez igaz az ocz, g.skill vagy bármilyen indilinx-es ssd-re. Sok fórumban olvastam róla, na meg saját bőrömön is tapasztaltam. 2db g.skill falcon pihent a polcon, igazából ezért is vettem intel ssd-ket mert nem tudtam a falconokat használni. Már jó.

-
Ottoka
őstag
-
Ottoka
őstag
válasz
moho-jojo
üzenetére
Igen, neked az előző firmware van fent, az újabbal megy. De sokaknak meg is döglött tőle az ssd-je, és az intel levette a letöltések közül. Pár napja irtunk erről.
Egyébként nekem megvan, ha érdekel.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nálam valszeg azért nem döglöttek meg, mert raid vezérlőn vannak. Mindenkinek megdöglött akinek windows 7 van a gépén és frissítés után újraindította a rendszert. Gondolom bekapcsolt a trim és hanyatt lökte az ssd vezérlőt.
-
Ottoka
őstag
Lehet már vmit tudni az intel firmware-ről? Kiba nagy kuss van...
-
Ottoka
őstag
Na most értem haza, gép bekapcs, megy rendesen. Remélem igy is marad. Azért kiváncsi vagyok mi a baj.
-
Ottoka
őstag
tölthető az intel x25m ssd-hez az új firmware (02HA)
-
Ottoka
őstag
Az intel új firmware-t nem látta még senki letölthető állapotban?
-
Ottoka
őstag
válasz
RiddleR
üzenetére
Különben ezt az eredményt "névlegesen" tudta 4db patripot warp 64gb-os ssd is márciusban, most néztem az akkor készült (és anno a fórumba is berakott) képernyőmentéseket. Ez most csak 2db ssd raid0-ban.
Egyébként az egész rendszeren érezhető az intel ssd-k hatása, csináltam telóval videót adobe reader telepítésről, az utolsó "tovább" gomb lenyomása után 4 másodperc volt a telepités vége fileok másolása, teljesitmény optimalizálása - mindennel együtt. -
Ottoka
őstag
Intel x25-m ssd, 160gb, g2-es szeria 2db raid0-ban:
-
Ottoka
őstag
válasz
proof88
üzenetére
Hangban sokkal de sokkal hangosabbak, még a raptor-x sorozattol is, nekem azok voltak, tudod a plexi tetős. Főleg mikor gép bekapcsoláskor a 4 winyó nyom egy seek testet, asszem igy hívják, na az brutális.
Használat közben is hangosak, főleg mondjuk defragment, vagy víruskereső olvas, ilyenkor sokat mozognak a fejek. De ha mondjuk nagy file-t írnak vagy olvasnak kussolnak, csak a lámpa halványodik el.

Sebességben pedig jóval verik a raptorokat.
Másolás még a 4db patroit ssd-ről a 4db sas-ra:
[link]Crystaldiskmark 4db sas hdd raid0
[link] -
Ottoka
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Sajna ez van. Nekem volt 4 raptorom is, raid kártyán, nem alaplapin, azokat cseréltem 4db 15.000rpm-es sas winyóra, aztán jött 4db samsung 32Gb-os ssd, azokat lehetett először kapni itthon és jó áron is voltak. Sajna azok elég kicsik voltak, össz 120gb. Ezért jött 4db 64gb-os patriot warp, a tárhely megoldódott, de sebességben nem voltak a legjobbak. Talán a 4db raptorral tudnám hasonlítani. Aztán jött 4db 120gb-os g.skill falcon, ezek egyelőre a polcon pihennek, mert az adaptec 5805-ös kari hány tőlük, az adaptec és a g.skill egymáshoz küldözget új firmware-ért, az adaptec szerint pár héten belül lesz a karihoz új firmware.
Tehát most bocsánatot kértem és visszatértem a 4db sas winyóra, most várom Ősembertől a g2 szériás 160gb-os intel x25-m ssd-imet. -
Ottoka
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Hát 2 raptornál nehezen lesz gyorsabb még a 30 rugós ssd is, kicsit felsőbb kategóriás ssd-ben kell gondolkodnod sztem. Olyan 50-60k környékén az új g2-es szériás intel-25m ssd-t ajánlom. Ha ennyit nem akarsz költeni, inkább hagyd igy.
-
Ottoka
őstag
válasz
proof88
üzenetére
Sata kábelek rendben vannak? Nincs meglazulva, nem "jár" túl könnyen? Ha van másik kábeled cseréld ki, legjobb a kapcsos.
Találkoztam már olyannal havernál, amikor egy winchester rendszeresen eltűnt a gépből, és csak reset vagy power off után lett meg, és nem sokra rá meg is halt a winyó. SSD-vel nem találkoztam még ilyennel.
-
Ottoka
őstag
Igen tényeg, mondjuk csak 32 mb van a kisebbekben. De tudom 100%-ra, hogy mikor 1-2 hónapja néztem még azt írták hogy csak a 120gb-os modellekben lesz cache. Mondjuk azóta nem foglalkoztam a dologgal, igaz pár frissebb tesztet néztem, azokban a 120gb-os volt és az volt bennem hogy csak azokban van cache.
Onboard Cache: (30-60GB) - 32MB / (120-250GB) - 64MB
[link] -
Ottoka
őstag
Eladók a warp ssd-k:
[patriot warp]Jönnek a vertex-ek.

-
Ottoka
őstag
válasz
RiddleR
üzenetére
Mennyibe került?
Mert kb. kaptál volna érte 4db 64gb-os ssd-t, ami sebességben azért nem kicsit jobb, a tárhelyről meg ne is beszéljünk.Az ocz vertex szériás ssd-i már nem jmicronos vezérlősek, 64gb 42k körül van mire ideér.
Mod közben nézem, x25-e 32gb 120k, 64gb-os 190k.
-
Ottoka
őstag
válasz
Templomegere
üzenetére
Jó lett a promise kari?
-
Ottoka
őstag
válasz
Templomegere
üzenetére
Nekem is van egy ex8350 raid karim

És már a 3. lapban használom mióta megvan, egyikben sem volt vele gond. Jó kérdés nálad mi lehet, szerintem próbálj meg írni az asusnak, kérdezd meg mi lehet, de egyúttal írj a promise-nak is.
A promise kártyán a legfrisebb bios és firmware van? Az alaplapon is a legfrissebb bios van?
....asrock promise raid 0 létrehozva szépen particio mükszik everest hdd test 150 mb/sec linear read (vicc)....
Ott a raid tömb beállítással van probléma, a kártya biosában engedélyezd a write back cache-t, alapból write through módban van, azért lassú
-
Ottoka
őstag
válasz
fsb1000
üzenetére
Nem tudom, sztem mivel egy szálon van bekötve a 3 csatorna nem lehet független. Van egy sávszél, mondjuk 100 egység, és azon osztozik a 3 csatorna, azon belül a portok. Sztem semmi különbség nincs.
Amiről Te beszélsz akkor lehetne, ha mindhárom csatorna 1-1 szálon lenne bekötve, tehát összesen 3 szálon csatlakozna az északi hídhoz esetünkben.
-
Ottoka
őstag
válasz
fsb1000
üzenetére
Én úgy vélem, hogy mind a 3 csatorna 1 szálon vagy min van bekötve az északi hídba, és nem 1-1 szálon. Legalábbis most megnéztem az én alaplapom (giga ex58 extreme) manuálját. Tehát a csatornák tök egyformák sebesség ügyileg, mind ugyan azon a vezetéken keresztül kommunikálnak az északi híddal.
Milyen lapod van?
-
Ottoka
őstag
válasz
fsb1000
üzenetére
Igazából semmilyen különbség nincs a csatornák között, de én egy raid0 tömböt biztos 1 csatorna 1-es és 2-es portjára tennék. Talán annyi, hogy hdd és odd eszközt nem tennék 1 csatornára, ha van szabad hely, de lehet az se mérvadó.
Olyan biztos nincs hogy a csatornák között sebesség beli különbség legyen.
-
Ottoka
őstag
Aki nem vette volna észre a címlapon:
-
Ottoka
őstag
válasz
Overlocker
üzenetére
Nem kapsz

Fsb100: pl 2db 12 csatornás raid karival, elég sok gyártónak van, sőt van 16 csatornás is.
-
Ottoka
őstag
Átolvastam, pláne mert nekem is ilyen warp szériások vannak, csak 64 gb-os.
Most kiderült, hogy azok a gyártók akik kihoztak 2. szériás ssd-t, 601-es helyett múdosított 602 jmicron vezérlőt használtak.
Jó hogy hagytak a tesztben egy első szériás ssd-t az első korszakból, azért lehetett látni hogy jelentős különbség van.
Ők tapasztalták a laggolást, amit különböző trükkökkel, pl indexelés meg prefetch meg egy pár más dolog kikapcsolásával elég jól kezeltek. Viszont nem olvastam a cluster méret állításáról, így próbálva elkerülni a laggolást. -
Ottoka
őstag
válasz
deicide
üzenetére
Megoldás: sas/sata kari

-
Ottoka
őstag
válasz
Overlocker
üzenetére
Hiába, a service fut. Nézd csak meg a feladatkezelőben, a diskeeper service ott van és ha jól emlékszem 15K ramot zabál. Jó manapság elfér a sok rammal, de minek ha nem jobb. Legalábbis zsztem.
-
Ottoka
őstag
válasz
Overlocker
üzenetére
Próbáltam a diskeeper-t, nekem annyira nem jön be. Ultimate defrag
, nincs állandóan futó service, kicsi, gyors.
Diskeeper után még ultimate defrag pakolászott, de most 4 napja hogy nem defragoltam, közbe raktam fel játékot, meg vista frissítés aztán most ultimate defrag után diskeeper hozzá sem szólt a dolgokhoz.Le is szedtem.
-
Ottoka
őstag
Az everest mérési eredménye meg jó. Sztem az atto mér rosszul nálad. Nálam sem mér rendesen overlapped i/o módban, 128k-tól teljesen megbolondul, és össze vissza mér. Bődületes számokat ad írásra, és az olvasás meg leesik a béka segge alá. Aztán 1024-nél megfordul, és úgy megy a végéig.
Normális eredményt csak az i/o comparsion módban ad, ahol szépen emelkedik az írás/olvasás eredménye. -
Ottoka
őstag
-
Ottoka
őstag
Olvastátok a ph-s cikket, amit az intel ssd-ről írtak? Különben én ugyanilyen lassulást vettem észre mikor a samsung slc-s ssd-k voltak a gépben. Egyébként erről többen is beszámoltak. Viszont nem emlékszem hogy olyanok panaszkodtak volna belassulásra, akinek mlc-s ssd-i vannak.
Amikor megjöttek a patriot warp szériás ssd-im, akkor szűz vista-val és teljesen feltelpített rendszrrel is raktam fel ide képeket, és nincs lassulás. Ezzel szemben a samsung slc-s ssd-k teljesítménye a felére esett vissza.
Nem lehet hogy az slc chipes ssd-k mégsem olyan jók mint gondoljuk?
A másik hogy volt egy cikk, amit szintén belinkeltem anno, ami arról szólt hogy az intel ssd-it tesztelták más ssd-kkel, és látható volt hogy 4k-s file méretig volt az intel ssd-nek előnye, utánna már az mlc chipes ssd-k is tudták amit az intel.
-
Ottoka
őstag
válasz
fsb1000
üzenetére
Az a kari, pont olyan mint az alaplapokn levő silicon image sata raid chipek. Csak az alaplapik asszem 3114-es számú chippel voltak, ez meg 3132-es chippel van. A chipek közötti különbséget nem tudom, de vélem szinte ugyan az, csak ez kártyára szereplt nem alaplapi. Ugyanúgy driver kell hozzá mint pl az intel ich x számú vezérlőihez. És a processzorra támaszkodik.
Azoknak ajánlott akinek nincs vagy nincs annnyi sata portja mint amennyit szeretne.
-
Ottoka
őstag
válasz
deicide
üzenetére
Ezt a page file kérdést nem értem. Nekem a 6gb ram mellett nincs kikapcsolva, de sztem nem használja. Megvan a pagefile.sys file, de nem vettem észre hogy használta volna, illetve csak akkor, amikor memtest-et nyomtam, az összes memóriára, és akkor halottam hogy swappel mint állat, mert a sas winyókra állítottam a page file-t.
Na csak azért kérdem, mert én úgy tapasztalom nem használja, még nagyobb játék közben sem, akkor miért érdemes kikapcsolni? Amit nem használ az nem lassíthat, akkor meg minek kikapcsolni, és figyelni és aggódni melyik progi szól érte?
-
Ottoka
őstag
válasz
Overlocker
üzenetére
És mennyi a napi átlagos read/write -od? Végre lesz egy biztos adatunk...

-
Ottoka
őstag
válasz
fsb1000
üzenetére
A single ssd-t nem fogod tudni átghostolni a raid0-s tömbre. A raid0 tömbről való induláshoz nem lesz meg a driver.
Azért lassul be, mert egy csomó driver, program kerül fel, és azok betöltése közben idő telik el. Nekem miután megvolt a post kb 5 másodperc mire megjelenik a vista betöltő képernyő, és elindul az első csík. Ezek a raid vezérlők miatt vannak.
Nálam is belassult az op. rendszer amikor samsung ssd-k voltak, az everest szerint a szűz vista és a teljesen "belakott" között fele teljesítménycsökkenés volt. Most a patriot ssd-el nincs ilyen lassullás, az everest read teszt ugyan úgy 550-600mb környékén van, de a windows betöltés lassabb lett, ahogy pakolásztam fel a drivereket.
-
Ottoka
őstag
válasz
Overlocker
üzenetére
Erről írtunk már, miután felkerülnek a driverek, frissítések, programok, belassul.
Nekem mikor a 4db samsung volt, everest szrint 440Mb-ról vissza esett 220-250Mb környékére.Többen irtak itt ilyenről. Most a patriotok nekem nem lassultak be, linkeltem is képeket.
Aktív témák
- BestBuy ruhás topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Anyagi helyzetek és életutak
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Warhammer 40.000
- Lightyear - befektetési app
- További aktív témák...
- Új Class 10-es 32GB-os memóriakártya adapterrel
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- WD Blacck SN8100 4 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.900-14.000 MBs - Eladó!
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.500-12.700 MBs - Eladó!
- Új, garanciás SSD-k - Áfás számlával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)