- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
Destloler #3675 üzenetére
A logouton van Fedora 17 telepítése részletesen. A custom telepítést javaslom, ahol kézzel állítod be mi-hova kerüljön. 10 GB-osra swap, rendszernek szánt részre / kész. A másolási hibát okozhatja, hogy Live rendszert csak ext4-re lehet telepíteni, de néha az előre formázott sem tetszik neki, kéri a formázást. Hogy ez miért van, vagy Nálad is ez-e a hiba azt nem tudom.
-
ViZion
félisten
válasz
Destloler #3644 üzenetére
SSD-t 100× megbízhatóbbnak tartom, mint a raid 0-át.
Ahogy én csinálnám: 1 db HDD a NAS-nak szánt gépbe, erre Fedora, Amahi, akármi.
Másik HDD rack-be, és amire feltétlenül szükséged van, azt folyamatosan kimásolni (nem a filmeket, programokat azt le lehet tölteni). Ez backup, nem a raid 0 -ott 2 HDD-ből ha egyik elszáll, akkor a másikat formázhatod is.
Canon nem nagyon támogatja a linuxot, vagy van rá hegesztés valahol, vagy nincs. Ez ilyen, HP-vel kevesebb a gond állítólag, de én már nem veszek nyomtatót.
Routerre vezetékkel kötném a gépeket.
Time Machine-t nem ismerem (tudom mi ez, de működését a nem) nem lehet "ráhegeszteni" máshogy? Pl. nem tud a géped símán a NAS HDDra menteni? -
Vladi
nagyúr
válasz
Destloler #3642 üzenetére
azért ne idegeskedj. Elég sokan próbálunk neked itt segíteni, de neked is oda kell tenned magad. Az az igazság, hogy kevés ismerettel nagyon nehezen fogod tudni megcsinálni.
azt jó ötletnek tartom, hogy egy barátod segítségét kéred. Nem feltétlenül kell debian, beszéljétek át a lehetőségeket, meg hogy mit szeretnél.
Ne kapd fel a vizet azért. Én például építettem már magamnak 2-3 ilyen gépet, azért tudom a tapasztalataimat elmondani.
-
ViZion
félisten
válasz
Destloler #3642 üzenetére
Hát, nem tudom mi volt ellenségeskedő. Felhívtuk rá a figyelmed, hogy a Raid 0 nem ajánlott, mert ha baj van, akkor minden adat ment a lecsóba. Igazad van, nem kellett volna szólni, mindenki úgy baszcsizik ki magával, ahogy akar.
Az akadozó lejátszás lehet akár egy rosszul konfigolt router miatt is.
Másik, hogy javaslatot tettünk Amahi mellett más OS-re... hát bocsánatot kérünk, biztos csak kib@szásból mondtuk, hogy nézz meg mást is. A barátod is ellenséges, hiszen debiant javasolja, amikor Te Amahit szeretnél? Canon miatt én is szívok, ez nem a linux, hanem a Canon hibája, de félek ez ellenségeskedő megjegyzés
-
ViZion
félisten
válasz
Destloler #3639 üzenetére
Ahogy már leírták, raid 0 nasba felesleges. Ha játszol akkor pár plussz FPS-ért kockáztathatsz... de amúgy sok értelme otthoni körülmények között nincs (céges szerver más téma, ahol esetleg több gigabites kimeneten kell kiszolgálni X db gépet, de ott is redundánsan van, nem mezei raid 0-ként).
Ha NAS, akkor Fedora sem kell... vannak lecsupaszított desktop linuxok, vagy FreeNAS, esetleg valami BSD, ilyesmik. Ezekről van tucatjával leírás a neten.
Freenas meg akár pendrájvról is "hajcsa". -
rokefeller
senior tag
válasz
Destloler #3639 üzenetére
Olvasva a hozzászólásaid, inkább azt javasolnám, hogy ezt a feladatot bízd szakemberre. A Raid0-ban ha az egyik vinyó meghibásodik, a teljes adatodat elveszíted. A Raid0 arra jó, hogy kétszer akkora legyen az adatelérés sebessége (~kb). Magyarán, a Raid0-val NAS esetén nem nyersz semmit, némi kockázaton kívül, ugyanis a fájljaid elérését a hálózat fogja korlátozni (hacsak FC-d, de gondolom az nincs:-))
Ha fájlokról van szó, akkor én inkább a biztonságra mennék. Általában mások is arra szoktak.A partícionálást neked kell eldöntened, hogy mit akarsz. Egy NAS-hoz egy minimál rendszer elég, GUI, minden extra nélkül, ez 2 gigába is belefér simán. Másrészt, NAS-ba 4 Giga RAM??? :-)
Segítünk, amiben tudunk, de a home szerver linux alapon, az átgondolást, tervezést, és némi hozzáértést igényel. Nem véletlen hogy a boltban lehet kapni túlárazott megoldásokat, mert az emberek nagy része nem tudja rendesen összerakni otthon. Én például nem mernék olyan otthoni szervert összedobni, ami kilát a netre, mert nem értek eléggé a biztonsághoz, tuti felnyomná valaki
-
ViZion
félisten
válasz
Destloler #3634 üzenetére
4 GB ramnál én már nem swapolnék, illetve a ramba raknám amit lehet. Ha swap hibernálás miatt kell, akkor adj neki legalább annyit, amennyi ramod van, de ekkora méretben egy 5-10 GB swap partíció fel se fog tűnni. Jól írtad: Csinálhatod úgy is, hogy ~20 GB / a többi /home, vagy lehet egybe is bár nem tudom ebben az esetben a sebességet ez hogyan befolyásolná. Raid 0? hááát... ilyen gyorsnak kell lennie? Vagy valami indokolja?
-
chab7
addikt
válasz
Destloler #3629 üzenetére
Csak amit te mondasz vagy kérsz az olyan mintha főzni szeretnél és mikor segítenek hogy tegyél bele sót, megkérdezed, hogy az hogy néz ki.
Már ne is haragudj meg, de annyi előképzettség nem ártana, hogy legalább a root jogokkal képben légy, hogy miért nem tudsz másolni egy adott mappába.
A komolyabb dolgok ettől olyan messze vannak mint egy Eszterhazy torta elkészítése és a hogy néz ki a só között. -
Vladi
nagyúr
válasz
Destloler #3623 üzenetére
Repót úgy tudsz felvenni, hogy
- telepíted a repó rpm fájlt,
vagy
- csinálsz ebbe a könyvtárba :
/etc/yum.repos.d egy txt fájlt a megfelelő tartalommal. A neve legyen valami.repo a kiterjesztés fontos.De ha már itt tartunk link.
De továbbra is azt mondom, ezt nem fogod tudni rendesen működésre bírni.
Ilyen kevés ismerettel meg nem lesz egyhamar linuxos szervered. -
Vladi
nagyúr
válasz
Destloler #3620 üzenetére
Hát ha most látsz először, akkor ideje pár dolgot megtanulnod.
Hidd el nem rossz indulatból mondom, de így nem jutsz messzire.Nincs az, hogy beírsz 3 parancsot és minden működik. Szerintem ezzel az amahi cuccal nagyon mellélőttél. Fedora 14-re van az utolsó stabil, a többit csak tervezik.
De már van egy grafikus felületű rendszered, kicsit ismerd meg, aztán már meg tudod csinálni a dolgokat.
Egyébként mit szeretnél, mire kell a szerver?
mod: MIt csinálál? Mi nem jött össze, mi az ami még sikerült? Arról van szó a leírásban, hogy egy repót kell felvenned.
-
csendes
addikt
válasz
Destloler #3611 üzenetére
Régi pendrive vagy régi lap? A legegyszerűbb és legveszélyesebb módszer a dd:
dd if=/utvonal/telepito.iso of=/dev/sdx
Az if= után meg kell adni, hogy hol van a telepítő image. Az sdx-nél az x helyére a pendrive-nak az azonosítóját kell beírni, csak a betűt, szám ne legyen utána. A baj ezzel az, hogy kérdés nélkül letörli a merevlemezt is, ha valaki elrontja. A legegyszerűbben ellenőrzés:
fdisk -l
A dd parancs kiadása előtt a pendrive-ot unmount-olni kell. -
rokefeller
senior tag
válasz
Destloler #3591 üzenetére
Ellenkeznék az előttem szólóval:-) Én Desktopon a Fedorát favorizálom, de otthoni szerverre CentOS-t (Scientific Linux-ot) raknék, ha nagyon kell az rpm meg a yum, vagy debian-t, ha nem kell annyira a yum.
Gyengébb gépen debian mellett szoktam dönetni, a netinstall-ja nagyon jó és gyors, és könnyebb belőle olyan rendszert összerakni, ami nagyon minimál. CentOS-t ki kell csontozni, és még akkor is vastagabbnak tűnik. CentOS-t leginkább akkor szoktam, ha valami olyan szoftvert tesztelek, ami élesben majd RedHat-on fog futni.
Amiket írtál, azok közül a time machine supportot nem tudom, a DLNA az szerintem megy mindegyiken, torrent, webui dettó.
Egyébként célszerű olyat választani, amihez van ingyen support, magyarán haver ért hozzá :-) A windows-t is ez tartja életben, hogy mindig van valaki, aki "ért" hozzá :-)
-
Vladi
nagyúr
válasz
Destloler #3574 üzenetére
windows és linux változat van, valamint forráskód. Elvileg le tudod forgatni osx alatt.
mod: dd-vel is lehet csinálni! így.
(#3573) kovaax
lehet acpi bug a kernel környékén. Nem? bugokat nézd át a redhat oldalán.
-
csendes
addikt
válasz
Destloler #3551 üzenetére
Nem ajánlom a GMA 3650-es VGA-t linuxhoz. Maga a hardver is gyenge, ráadásul a linux driver csak a 2D gyorsítást támogatja, még a képernyő felbontás felismerésével is lehetnek gondok, és mivel a médialejátszás hardveres gyorsítását a driver nem támogatja (talán csak a MeeGo-ra), ezért a harmatgyenge processzor miatt nem lehet vele HD tartalmat lejátszani.
A VIA C7 egy 32 bites linux kernellel menni fog, a HP eredetileg linux operációs rendszerrel is forgalmazta a HP 2133 Mini-t. [link] -
ViZion
félisten
válasz
Destloler #3538 üzenetére
Fordítsuk meg a kérdést kérlek:
"Van olyan Linux, amit a VIA támogat?"
NINCS.
A VIA az egyik legszemetebb, legf0$talicskább cég széles e világon. Jönnek hogy így alacsony fogyasztás, olcsó HTPC, HD lejátszás... Utána a zuhany: Fogyasztás OK, ár OK... HD vagy van vagy nincs, ha van, akkor is max. W7 32 bit alatt, 64 bitet hírből sem ismerik. HD-t lejátsza, csak kódolj át mindent XYZ formátumba, mert a többit nem.
Másrészt olcsó HTPC sztem Linuxos cuccot jelent, mert a Windóz nem ingyenes (van akinek igen, de az ugye ne legyen má' opció, h lopjá windózt, mert linux driver nincs...). Windowshoz adnak ki félévente-évente frissítést, linuxból ált Ubuntu, Süsü és other van, aminél az egy éves már marha friss. Volt netes petíció a linux driverekért, jól le$zarták. Olyan alaplapot sem veszek, amin VIA Chip van!chab7: Ööm, bódottá! Ez így megy. El kell döntened, hogy friss cuccokat bevállalod (nem a testing vagy nagyon korai változatokat), az ezzel járó rizikóval, vagy nem. Volt, h egy új kernelhez pár napig nem volt zárt driver és Virtualbox, utána lett. Általában ez a pár nap a reális, durva hibáknál kevesebb.
Erre a VGA dologra a beállításokban nincs mód, h csak a főképernyőn nyíljanak meg? -
Vladi
nagyúr
válasz
Destloler #3543 üzenetére
16. De ha szervert épitesz akkor egy hosszabbat is kipróbálhaszt. pl: centos.
Má olyan vagyko, mint egy centos marketinges.(#3544) chab7:
Nalátod, meg naugye. de lehet az update testingben már 2 napja is benne volt. Igen, gyorsan javtanak. Ugyebár valahol le kell tesztenil a szabad szoftveres cuccokat, mielőtt az ubuntusok megkapják.
-
csendes
addikt
-
Vladi
nagyúr
válasz
Destloler #3517 üzenetére
esc f1 valamire nem mutatja meg mit csinál éppen? A kernel elindul rajta?
Azt kéne megnézni, hogy az a via proci milyen. Mert lehet csak i586 indulna el rajta, ilyenre emlékszem viaval kapcsolatban, olyan fedora meg nincs.
Meg, hogy mennyi a ram a gépben. Lehet kevés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Goddess of Victory:Nikke
- Vicces képek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
- iPad topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- OLED monitor topik
- RAM topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest