Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
blueboi69
őstag
-
zetor2000
addikt
válasz
Jahno
üzenetére
Nekem egy nagy Nilfisk van. Tesóm ismerőse ott dolgozik / dolgozott, és mondta, hogy évente 1et megvehet dolgozói kedvezménnyel. Tesóm belelkesedett, és megnézett minden YT videót, amin Nilfisk porszívó volt, és ujjongott, hogy fúró köré feltét, meg szerszám indítás, meg akármi... fullextra. Na, megjött a készülék, és amit látott a videón, az erről lemaradt - az opciós listát vagy nem rendelték bele, vagy vmi félreértés volt. Emiatt nekem adta.
A lényeg, hogy 4 (négy!) fémcső van hozzá, meg ~3 méter gégecső. Egy pár zoknit összeforgatva lazán átszív ezen a hosszon
.
Nem szó szerint, de a parkettát is felszívja. -
-NoVa-
veterán
válasz
Sipi-
üzenetére
Nem kell a Dyson dokkolót felfúrni, az csak egy műanyag burok a tápcsatlakozó köré. Anélkül csak bedugod a banándugót, kész. Nekem egy van felfúrva, a régi meg simán töltőre dugva.
Viszont az új lézeres Dysonnal óvatosan. Teljesen tisztának tűnő padlón is annyi kutyaszőrt találsz, hogy az botrány, jobb, ha nem tudsz róla :)
-
Sipi-
őstag
Hasonló fád már tényleg van több, bár ennek különlegesebb a háttérszíne

Én meg akkus állóporszívót keresek. Már majdnem rámondtam egy Bosch-ra, erre a véleményekben olvasom, hogy többeknek eltört valami kis pöcök rajta, amitől kb. használhatatlan.
Keresek tovább.
Dyson nem jó, nem tudok/akarok falra fúrni dokkolót. -
Jahno
veterán
Ajj, tegnap is felmentünk a hegyre. Izé, dombra. Haversráccal felmértük a terepet, kimentünk kicsit a "rétre" ami térképen rét, gyakorlatilag semmi nincs benne és nem lett jó:

Itt már kicsit esett a hó, aztán kérdezte is, hogy milyen messze van még a kilátó. No, azt lazán be is mondtam, hogy kb. 34 méter, de függőlegesen :-D
Érdekes volt, mert láttunk néhány szembeforgalmas lábnyomost, csak ezen a rövid távon élő emberrel sem találkoztunk. Visszafelé kevésbé volt vicces, mert fákra lerakódott a pára vagy mi, az megfagyott és kb. potyogott a jégdara és nagyobb jégdarabok, onnantól bokáig érő jeges darában kellett volna megtenni meredeken azt a pár 100 métert. Haver inkább nem kockáztatott, nem akarta összetörni magát és inkább önként seggre ült, lecsúszott úgy a fák közt. Ez is valami.
Utána kitaláltuk, hogy nyár közepén a domb alján bekötőút az jó lehet, irányba néz, itt van a semmi közepén és lenne egy jó éjszakai táj tejúttal. Navigáljunk oda, lessük meg. Mindent mindig meg kell nézni. Ezt találtuk a semmi közepén, ennél jobban térképre sem lehet bökni, ahol semmi sincs, csak ez

Deminek. Nem volt sikeres az este, semmi nem adta ki, nem volt jó a terep, de hát ezért csináljuk. Meg kell nézni az adott irányba és időjáráshoz meg a szintemelkedés jó volt gyaloglásos edzésnek is a jó levegőn.
Érdekes, hogy felfelé nem volt olyan meredek a hegy, lában és izomzatom sem fáradt, csak nem kaptam levegőt és ziháltam, mintazállat. Világom nem tudtam, erre valamit optimalizálni kell.
Végül a 300 kilométeres körtúra végén kikötöttünk egy mezőn, életem képét megcsináltam valami fáról a 80 km/h 4 fokos szélben erre idehaza a zasszony közölte, hogy hát ez is csak egy fa, olyan, mint a többi ebből már nem tudok újat gyártani. Közben nem csak álló kép van belőle, hanem felvő is :wub:

-
Jahno
veterán
válasz
Sipi-
üzenetére
Meg kell nézni még kétszer, hogy a látszólag az valójában mi. Levelet most ilyet nem is találok hirtelen. Csak Instás, Pinterest, Ryanair, AirBNB és minden másról.
Héten nálam olyan érdekesség volt, hogy egyik csoportban 10 órával előtte szerkesztett doksit láttam, amit biztos nem én csináltam, mert hónapok óta nem nyúltam hozzá. Arról sincs semmi log, de inkább üzemzavar lehet. Előző időszakban az ilyen doksik néha eltűntek, akkor azért vakaróztam. Vannak néha bajai az biztos.
-
Sipi-
őstag
Hmm, mi lehet az a mail, aminek a subject-je "Te jelentkeztél be az imént Öcsöd közelében új készülékről?"
Látszólag facebook-tól jött, de a facebook tevékenységnaplóban nem látszik. A levélben a link is facebook.com -os, szóval nem értem.
Megpróbáltam én másik eszközről bejelentkezni, de én "Belépési figyelmeztetés: Chrome (Samsung Galaxy A40)" subject-el kaptam levelet. -
npera
addikt
-
-igu-
veterán
válasz
-szabi-
üzenetére
szobahomersekleten, vagy hutve, jeggel, vagy anelkul - a rumtol fugg
en mindig szobahomersekleten kezdem, kesobb hutve is kostolom, es altalaban meg is maradok a szobahomersekletnel, viszont jeg az nekem nem jott be rumhoz sose, ugyhogy azzal nem is szoktam kiserlezetni, ahogy izesitessel sem -
zetor2000
addikt
válasz
2-More
üzenetére
A neve mókás, de azért igen kellemes cucc. A narancslikőr is kellemes.
Van Unicum narancs is, de még nem láttam a boltban, weben már igen, de még nem rendeltem. Azért az 1 literes kiszerelés eléggé lutri tud lenni, ha nem annyira okés. Nemrég amúgy kóstoltam, mert voltam kocsmában, ahol akadt ilyen. Nem rossz, de volt mellé 4 Bumbu, meg pár sör, megmondom a tutit, hogy nem emlékszem az ízére.
-
zetor2000
addikt
válasz
-szabi-
üzenetére
Én többféleképp szoktam próbálni, aztán ami épp bejött az adott terméknél, azt preferálom.
Mikor hazahozom, általában szobahőmérsékletű. Kibontom, megkóstolom, mert érdekel. Na, ha van vele valami illat, tapasztalás, íz, szín, stb. néha megírom ide is, hogy finom, nem annyira finom... Aztán ha van a fagyóban jégkocka, akkor egy viszkis pohárba dobok egy ~2x2x2 centist, de lehet, nagyobb, mondjuk 2.5cm élhosszúságúra öntök egy adagot. Várok vele kicsit, hogy hűljön. Azt akkor megint tapasztalás, hogy mennyire okés így.
Ezen túl, ha olyan a cuccö, és van idehaza (ez fontos!), akkor kis narancs szelet+kockacukor, esetleg csepp fahéj, de ez naggggyon ritka.
A rumot nem dugom hűtőbe, se fagyasztóba, más italokkal ellentétben. Fagyóban lakik jelenleg Jägermeister Orange (narancslikőr), Unicum szilva, Becherovka és valami gin. Meg egy adag fagyasztott cucc.
Hűtőben akad sör - többféle - van asszem valami Metaxa, de nem tudom, honnan - _én_ nem vettem ilyet ~10 éve... van 2-3 féle pálinka maradék, meg asszem valami csipkebogyó bor. Ez ~10+éve része a hűtőnek, valamiért még nem bomlott meg. Emlékem szerint van egy 3 decis pezsgő is benn (kicsi, bontatlan), meg egy rakás üdítő, meg persze a kaják. Talán ilyen Aperol vagy valamelyik klónja is akad, csak eléggé túrni kell.Általában rumot szobahőmérsékleten, és tisztán. Lassan, kortyolgatva.
Kókusszal nem ittam, de Takamaka kókuszlikőrt igen - talán van köze vmi fehér rumhoz - és igen kellemes, nem is drága.
-
-szabi-
addikt
Jut eszembe a rum fogyasztásának van valami ajánlott módszere?
Olvasni szobahőmérséklet vs hűtő, tisztán vs jéggel?
Sőt olvastam olyat is, hogy kókusszal.
Mit ajánlotok? -
blueboi69
őstag
válasz
2-More
üzenetére
Na, kikerestem báttya az eon válaszát a kérdésemre a hibrid inverter kapcsán. 4évvel ezelőtti válasz, amiről nem hinném, hogy változott volna. Elvégre a hibrid inverternél nincs visszatáplálás, tényleg semmi köze a rendszerhez.
Remélem látszik a kép:

Namost akkoriban az volt a mondás a napelemes topikban, hogy aki ilyet csinált, attól végül nem kértek semmit se, akitől meg igen, az beküldte online az inverter technikai leírását, amiben benne van, hogy nem tud visszatáplálni és ennyiben maradt a cucc. Őket az érdekli, hogy ne bassza meg a villanyszerelőt az áram, ha szerel. Meghogy ne terhelje a hálózatot visszafelé.
Fb-on tán még benne vagyok a szigetüzemű napelem csoportban, ott a csoport nagyrészének ilyen hibrid invertere van, ugyanis a sima szigetüzem hobby-ból marhára nem éri meg, az akksik ára miatt.
-
2-More
aktív tag
reggel fasz voltam, elkövettem a hibát hogy erstéből utaltam angliában. mi a tipp, 105 fontra, ami középárfolyamon 50000-egypárszáz forint, mennyi lett volna az erste transzferköltség, ha nem rántom vissza, és mennyi volt revoluton, ahol átment 1 sec alatt? A helyesen tippelők közt egy 5" átmérőjű rozsdamentes acél buttplugot sorsolunk ki.
-
-NoVa-
veterán
válasz
-igu-
üzenetére
Nem is ezen aggódok, mert az irreális hülyeségeket meg hátborzongató baromságokat kommunikálás az egy stratégiai eszköz is lehetne (meg vármegye, ispán, ezek is elmehetnek a 3.14...), inkább a fékek és ellensúlyok drasztikus leépítése félelmetes, amit itt is megcsináltak anno. Meg a társadalmi immunrendszer lassúsága ilyenkor.
-
-igu-
veterán
válasz
WiZARD
üzenetére
En mar elsirtam itt a helyi megoldast - nulla tamogatassal 1 oras elszamolas mellett (ami identol 15 perces) telepitettunk 2.5 eve egy 6kW-os rendszert 10k euroert, 2 honapja kaptunk ajanlatot 10kWh akksira masik 10k euros aron, szinten nulla tamogatassal.
Erosen banom, hogy akkor belecsaptunk a telepitesbe.
Ebben a 2.5 evben termeltunk 10MWh-t, de a villanyszamlank nem lett alacsonyabb - olyat itt nem lehet, hogy a szolgaltatonak ne jojjenek a szamok. Ha kevesebb a fogyasztas - mert ovatosabb a felhasznalo es nem esz nelkul hasznalja a delejt - ugyesen kipotoljak a szamlat a rendszerhasznalati dijjal. -
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Én úgy voltam ezzel, hogy van 10 évig szaldó, most arra tökéletes a visszatáplálós, aztán 10 év múlva meglátjuk mi a helyzet, mit lehet/érdemes venni.
Akkuból jelenleg úgyis q drága az amivel bármit is érnék, 5-10 kWh-t meg a hajamra kenhetem és az se olcsó.
Amúgy ha nincs nagy változás, akkor 5 év alatt vagyok nullán, támogatás és hitel nélküli rendszerrel.
-
-igu-
veterán
válasz
-NoVa-
üzenetére
Piros-feher-kek fold - nalam ez a legujabb aggodnivalo orultseg
-
2-More
aktív tag
válasz
-NoVa-
üzenetére
ÓÓÓ, vannak, ne aggódj, van aktuális nyúz, szargyártó petike most posztolta, hogy startégialialag összefonódunk Abu-Dzabival, és onnan fogunk Caracal mösterlövész puffkákat vásárolni, mert ha valakik, akkor burnuszék ebben nagyon pengék, nálunk pedig csak erős hazai védelmet csak egy ilyen kecskebaszó pukkantó tud biztosítani

-
-NoVa-
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Sokmindenben kéne átértékelni a gazdasági pillanatnyi meg a hosszútávú érdekeket, aztán jönnek a populisták, szétrúgják az egészet még rosszabbra, mi meg ma sem gyújtottunk fel semmit, szóval ott ette meg a fene. Bemelegítem a Subarut, hozzáteszem a magam karbonlábnyomát a lejtőhöz, aztán majd megnézem a híreket, hogy most óceániával állunk-e hadban, vagy mi az aktuális narráció.
-
2-More
aktív tag
válasz
-NoVa-
üzenetére
vagy amikor az egyik nagymenő, amúgy világ fosa whiskeygyártót úgy mentette meg a marketing, hogy újfajta palackba kezdték tölteni 3x áron.
Napelem, vagy akkuval az a gáz, jelenleg olcsóbb és biztonságosabb nulláról gyártani, mint reciklálni, persze, környezetvédelmi meg anyagmegmaradási szempontból ez szar. -
-NoVa-
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Szeneslapátból éttermi fancy felszolgálótálca drága középszerű hamburger alá az egy dolog, de amikor véges készletnyi aranyat meg még fontosabb még szűkösebb mindenfélét szórunk el asztallapnak, az olyasfajta pazarlás, ami legalább akkora luxus, mint nálam a telefonos fiók, ahová bedobáltam adatbiztonsági okokból a régi telefonokat, és feledkeztem el róluk onnantól. Kivonulnak a körforgásból, aztán úgyis 5 milliárd év múlva benyeli a vörös óriás az egészet, univerzumszinten mindegy is.
-
2-More
aktív tag
válasz
Jahno
üzenetére
Ez kb olyan kötés/elv lehet, mint egy UPS, de visszatermelni, a hálózatra, annak azért szabályai vannak. Meg ezt biztonságtechnikailag is le kell ám boxolni, tűz esetén pl azonnal leverik a villanyt, ha nagy, az egész tápkörzetben. Ilyenkor azért necc, hogy jönnek a tüzesek, és akkor lehet makettkodni, hogy gipsz jakabnál most van áram, vagy nincs áram, és ami van, az merre megy.
-
-
2-More
aktív tag
válasz
blueboi69
üzenetére
Itt azt mondta egyértelműen a napelemes/eonos ember, hogy TILOS olyat csinálni, hogy lecsattan a hálózat, te pedig otthon mész szigetüzemben, NINCS benne az ehhez szükséges modul a cuccban. Én ennyire nem értek hozzá, sem utána nem jártam, sem sajátom nincs, azt tudom mondani, amit az az ember mond, aki itt ül velem szemben, és most kötötték be nála a napelemes-akkus rendszert múlt ősszel.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno
üzenetére
Nem azt mondom, hogy nem létezik powerebb, de én az elérhető lakossági vonalról beszélek
Egyébként én anno leveleztem az eredeti gyártóval akinek a termékeit koppintják vagy épp csak nagyobb rendelésnél saját logót nyomtatnak rá, simán postáztak volna és abba is belementek, hogy a vám miatt 2-3 részre osztani a kizetést, így ha kérik az utalást, akkor kisebb összeget lehet mutatni.
Érdekes, hogy egyáltalán szóbaálltak velem, de én csak örültem neki.A sima kicsi hordozható napelemhez meg egy victron mppt-t vettem a kedvenc vtac lifepoe akksihoz
Nyáron arról tud menni a mobil hűtő az autóban. -
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More
üzenetére
Aztakúrva... mondjuk nálunk valami kisebb cég szerelte, nagyon ügyesek voltak. A villanyszerelő mondjuk akkora baszotthosszú csavarokkal rakta fel az invertert, hogy bementem megnézni, hogy nem jött e be a házba egy új kabátakasztó. Meg sem kérdezte, hogy belül mi van, vagy esetleg mehet-e ott a falban vezeték... De mindent összegezve szépen, igényesen dolgozott.
-
blueboi69
őstag
Én ezt annak idején jól körbejártam, szóval mondom a tutit. Az a baj, hogy egy kalap alá veszitek az invertereket, pedig 3 fajta van.
- visszatáplálós
- hibrid
- szigetüzeműA visszatáplálós az ami csak úgy rá van lógatva a villanyóra mögötti ház belsőhálózatban, mint egy komponens. Amikor az éppen tud termelni, akkor az áram elkezd folyni az utca felé, ezt már méri az óra és el lehet számolni. Ha a házon belül van fogyasztás, akkor addig arra folyik az áram az inverterből amíg azt ellátja. Kb mintha közlekedőedények közt menne a folyadék, csak van amelyikbe nem töltődik vissza hanem elfolyik.
A szigetüzemű az a legtisztább, akksi van, napelem van, semmi köze a szolgáltatóhoz, ott ha lemerül az akku, akkor kell aggregátor a következő napsügésig, vagy sötét középkor van.
ÉÉÉsss itt jön közbe a hibrid inverter, amit annak idején nagyon szerettem volna, ami nem csak úgy lóg a belső hálózaton, hanem konkrétan az egész belső hálózat árama azon keresztül van vezetve. Az inverter fizikailag képtelen az áramot a szolgáltatói hálózat felé táplálni. Ennek előnye hogy:
- nem kell engedélyeztetni (megkérdeztem, utánajártam),
- natívan támogatja az akkupakkot, konkrétan van kimenet, rákötöd és kiválasztod hogy az litium vagy savas akksi, minden játszik
- ha a szolgáltató felől áramszünet van és süt a nap, akkoris a napelemek üzemelnek és nincs sötét középkor. Az utca felé nem folyik vissza áram, tehát a villanypóznán simán lehet szerelni.
Hátránya:
- 1 fázisú. (nálam, mint sok helyen 3 van) ilyenkor vagy az van, hogy akkor 1 fázist ellátsz az inverterrel, vagy 3db invertert veszel, ezek közt van egy kommunikációs link és akkor tud menni a 3 fázis.
- 3 fázishoz kell 3 inverter, annak pluszköltsége és helyigénye meg vezetékezése az problémás
- sokkal kisebb teljesítményű (legalábbis a vállalható összegűek azok ilyen 3-5kW volt a max)Az elterjedt visszatáplálós inverterek azért is kapcsolnak le áramszünet esetén, hogy ne tápláljanak vissza, másrészt elvesztik a 3 fázis közti szinkront, amit a hálózat biztosít, ezért nem egyszerű az akkupakkot rákötni csak úgy, mert szigetüzemben kell valami ami ezt megoldja, hogy a házban lévő fogyasztók ezt ne vegyék észre.
Samottnak abban rohadtul igaza van, hogy aránytalan az áram és a rendszerhasználati díj mértéke. Kell mind a kettő, szerintem mindenki érti, hogy az egész hálózati infrát kell támogatni, csak az a baj ezzel, hogy a drága NER szándékosan megemelte a rendszerhasználati díjat, azért, hogy kb senkinek se kelljen kifizetni az éves túltermelést, vagy ha igen, akkor valami pitiáner összeg legyen. Én még sosem kértem, hogy utalják el, asszem tavaly volt ilyen, hogy 1.5x annyi áramot termeltem összesen, mint fogyasztottam és a teljes éves visszatermelésért akartak fizetni valami 2-3ezer forintot, nem emklékszem pontosan, majd most tavaszal biztos jön valami. Egyébként sem tudom az egyenlegem, mert az eon az eldob, hogy már nem vagyok az ügyfele, de fogalmam sincs, hogy kinek az ügyfele vagyok akkor. mvm-nél csak gáz szolgáltatást látok és ennyi.
-
2-More
aktív tag
válasz
Jahno
üzenetére
Kollégámnak a szerződött EON mamelukok elfúrták a csatornacsövet. Feltették a cájgot, de random kötöttek be mident. Elbaszták a kötést úgy, hogy az emeleti zuhanyzóban rázott a csap. Nem írták fel a szériaszámokat, kijött a következő után következő csapat, volt napelemtábla, amire rálépett, azt' felcsattan a túlvége mint rajzfilmben a padlódeszka, mert nem volt lecsavarozba. És ez egy helyszín, egy ember sztorija. És nem egyedi.
-
2-More
aktív tag
-
-NoVa-
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Halkan megjegyzem, azokat a napelemeket majd egyszer karban is kell tartani, és arra sokkal kevésbé szívesen van elérhető ember, meg cég, meg szándék/kultúra. Kivitelezni, eladni szeretnek csak, a többi tákolós izé helyett bontás és új építése menne. Csak ez idővel rágyújtja a tetőt az emberre.
-
2-More
aktív tag
válasz
Jahno
üzenetére
Van itt is, mindkét kollégámé akkus, van rá állami támogatás, apámfasza, minden, csak nincs arcba tolva. És nem foglalja a világ helyét ám az akkupakk, én azért még várok kicsinyt, hogy amit mondanak rá 1500 ciklus, az mennyire valid, meg hogy fog muzsikálni nyáron. A mostani ami megy, az tudom, hogy most e pillanatban is termel vmi 1KW-ot szentendrén, a névleges 8ból.
-
2-More
aktív tag
válasz
Samott
üzenetére
Annyit fizet érte az a szerv, akié a hálózat, és azt terheli tovább feléd, majd számlázza rád a rendszerhasználatot. Olyan, mintha nagyipari fogyasztó akarsz lenni, van keretszerződés,mindjárt kapod jóárasítva. Más tészta, ha lekötötted a kapacitást, és NEM használod el, akkor fizeted a kötbért, méghozzá vastagon.
-
2-More
aktív tag
válasz
Samott
üzenetére
Meg ha a nagyanyámnak pöcse lenne, ő lenne a nagyapám. Az egész eletromos boomot az early adopterek fizetik, annak minden kísérletezgetésével. Ha a napelemre nem dobták volna rá az állami kedvezményt, meg a szaldót, meg a 0% hitelt, soha a büdös életben nem térülne meg. És nem kell hozzá más, csak 4 alapművelet, hogy kiszámolja a jobbágy, mert a napsütéses órák száma viszonylag konstans 1600-1650 itthon, azt megszorzod a napelemfarmod teljesítményével, már átbaszod magad mert 100% hatásfokkal számolsz úgy a termelés, mind a használatban, és ki fog jönni a végére, egy átlagos családnak szaldós elszámolással, teli áron sem térül meg csak 12-13 év alatt, KÁTon meg sohanapján.
-
Samott
addikt
válasz
-NoVa-
üzenetére
Eleve az invertereket maskent kellett volna a rendszerbe illeszteni. Annak is csak egy fogyasztonak kellene lennie a halon belul, akkuval. Es ha van felesleg akkor azt (akar vezerelten) visszatolteni a kulvilag fele. Aztan normalis aramaron lehetne uzletelni vele. Mondom: ott van elcseszve az egesz, hogy 5 forintnak hazudjak az aram arat.
-
Jahno
veterán
válasz
2-More
üzenetére
"nem azt a 10 méter drótot használod, hanem az egész rendszert használod."
Elvégre abból az X forint/kWh-ból kell megoldani mindent. Ahogy a lakatos is megmondta, van szerszám jópár, ami évente lehet csak egyszer kell, de azért annyi a munkadíj ami, ezzel is hozzájárulsz a nagy közös halmazhoz amibe megy a bevétel és jön a kiadás, akkor is, ha azt a szerszámot majd másnál kell használni, arányaiban azokon a melókon meg sem térülne.
-
2-More
aktív tag
válasz
Samott
üzenetére
De nem basznak át, neked az áram az ígyis, úgyis X forint, az, hogy most az Xből mennyi a rendszerhasználat meg mennyi az erőművi áram, az mindegy, mert áramra szükséged van,és másképp nem tudod megszerezni. Az erőművi áramot eleve fogd fel úgy, hogy az számodra nem is létezik. Mintha nyersolajat vagy uránt akarnál venni. Nincs. Az, hogy hogy jut el hozzád, vagy amit te esetleg az otthoni butymurkáddal termelsz, hogy jut el bárki máshoz, azt meg kifizeted, és drága, mert melós megoldani. Pont. Akkor lenne igazad, ha nem központi elektromos hálózat lenne, hanem vezérelt szigetek, és ezek a szigetek pofáznának egymással, ki mit ad, vesz, csak ilyen megoldás jelenleg nemhogy nem létezik, hanem a hozzá szükséges iparági szabványok sem léteznek. Így bezony, te nem azt a 10 méter drótot használod, hanem az egész rendszert használod.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Samott
üzenetére
A szolgáltatónak iszonyatos monitoringot kell erre állítani, hogy mi hol mennyire mennyit, és kapcsolgatnia a reléket folyamatosan. Aztán az audiofil nagyhangfalas hifisták meg rinyálnak, hogy a napelemek egyenetlen zajjal szórják meg az amúgy sem mindig túl tiszta hálózatot, gyűjtsék be akkukba helyben, aztán szállítsák el közúton, hagyják az ő áramát békén. Erre meg majd a csillagfotósok jönnek skytrackeres tripodokkal hadonászva dühösen, hogy a teherautóforgalom berezonáltatja a tíz köbméteres öntött beton talpazatot a tanyán, és vigyék inkább repülővel. Arra meg majd a chemtrailesek morognak, arra a környezetvédőkm hogy a morgás megzavarja a vakondok párzási táncát, aztán a végén erre is valami kínai hitelt kell felvenni, hogy kompenzálják a közelégedetlenséget felelőtlen pénzszórással inflációt gerjesztve.
Nagyon hosszú távon a lehető leginkább passzív házban lévő félokosan vezérelt elektronikai izék majd lebeszélik a villanyórával, hogy mikor tölthet a porszívó, meg a fogkefe, csak kéne erre valami politikai értelmi szikra, meg szándék, hogy összefogják, kikényszerítsenek rá protokollt, és akármit, meg 30+ év átfutási idő, mire kikopnak az ezeket nem implementáló háztartási izék mindenhonnan. Akkor is lesz múlt évezredből pincében felejtett mélyhűtőláda, meg terrárium/akváriumfűtés bőven, de ha felajánlja nekem a sütő, hogy a kenyér 40 perc helyett ha ráér másfél óra múlva is, akkor feléből megsüti, hát tudok kompromisszumokat kötni. Vagy épp tényleg megoldják akkupufferből, de annyi ritkaföldfém úgysincs. Azért ritka.
-
Jahno
veterán
válasz
2-More
üzenetére
"Nincs az elektromos hálózatban egy minimális puffer sem"
Valamennyi alakul, ki vagyok rá áncsi, 2018 szeptemberében adták át, utána elmentem meglesni és a bővítését is :-P Soroksáron meg jön az újabb bővítés. Érdekes lesz. Már kerítés van, de tele volt DLink vackokkal a konténer :-D 2020 májusában még jártam arrafelé, utána nem volt érdekes. Azé' 1 megawattos inverter az nem kisüzem, főleg ha sok van belőle.
Csak továbbra is kétirányú trafók kellenek meg mazzag és mazzag. Azt szerintem 3 éve dumáltuk, hogy mennyi nagyobb napelem farm nőtt ki a földből, most azok is szaporodnak, bár legalább KÖFre termelnek be és nem zavarják az utcát. Itt sem értették mikor mindeni csak termelt és lekapcsoltak az inverterek akkor verték a tamtamot, de hova, mit?
"valami ki fog kapcsolni, vagy el fog szállni."
Angoloknál annó letérdelt a fél kontinens, mert elállt a szél. Az is erős volt.
-
Samott
addikt
válasz
2-More
üzenetére
De, kozom van hozza, ha engem mint termelot atbasznak az aram araval. Az van hogy sumakolnak, olyan teteleket tesznek a rendszerhasznalatba ami igazabol az aram araban lenne a helye. Ha egy eromuvet le meg fel kell szabalyozni es emiatt dragabban termel akkor az ott termelt aram a draga es nem a rendszerhasznalat. Es arra az aramra ami 10 meter drotot hasznal ne tegyunk olyan rendszerhasznalati dijat mitn ami atmegy a fel orszagon.
Ennek az egesz dolognak a rakfeneje az, hogy nem a valos arat fizetjuk a dolgoknak. Az aram ara nem 5 forint. Meg pakson sem a trafohazban. Az a sumakolas hogy eltoltak az aranyokat.
-
2-More
aktív tag
válasz
Samott
üzenetére
Most képzeld el, ha mindenki csak azt és annyit fizetne, azt a 10 méter drótot, ameddig az ő portája csatlakozik az oszlophoz. Életszerűtlen.
Az áram ára meg egy sakkozás, ha akarod, értsd úgy, ennyibe kerül mert CSAK, és ne nézd a rendszerhasználati díjat meg az erőművi áram árát. Ahhoz, btw, amúgy sincs sok közöd, az olyan, mintha sérelmeznéd, hogy a volswagengyár más áron kapja a gumit a hankooktól, mint te a marsonál. Kezeld úgy, mint a vizet, az eső ingyen esik, ha már csapból akarod inni, akkor vízvezeték, csírátlanítás, nyomásfenntartás, ha palackozva innád, akkor gyár, bolthálózat, minőségbiztosítás, és az sem mindegy, otthon iszod, az étteremben, vagy a repülőn. És még mindig ugyanarról a vízről pofázunk. -
Samott
addikt
válasz
2-More
üzenetére
De napelem eseten kb csak az elso trafoig hasznaljuk a halozatot, amit tolem "megvesz" a szolgaltato azt rogton el is adja a szomszedomnak. Es igazad van, az eromuvek szabalyozasa draga dolog, de annak nem a rendszerhasznalatban hanem az altaluk termelt aram araban kellene megjelennie. A hasznalat az a madzag meg a trafok karbantartasa.
-
2-More
aktív tag
válasz
Samott
üzenetére
Nem érted. Nem azt fizeted meg, hogy a te meg a szomszéd ház között kopik a drót. A teljes mögöttes infrastruktúra rád eső részét fizeted meg, az összes trafóteleppel, meg minden qrvaanyjával, amihez, amúgy, van, ahol nem nyúltak hozzá 60 éve. Paksnak KELL termelni, mert az nem egy olvasólámpa, hogy neked most nem kell épp 3KW, akkor lecsavarják, kvázi, MINDIG termel, max nem neked, hanem eladják máshova, akár nyomott áron, mert még így is kevesebb a bukta rajta, mint visszaterhelni magát a reaktort. És erre van egy 9,5 milliós ország, ágas-bogas hálózattal, aminek a közepén ül egy olyan alaperőmű, ami csúcsfogyasztásban már az 1/3ot SEM bírja megtermelni, meg van szerteszét szórva 3,4GW napelem, ami vagy termel, vagy nem. Ennek költségei vannak, ezt meg leverik a usereken, merthát, kin verjék le máson. Az, hogy ebből lorenzónak is jut, az teljesen más, és elítélendő dolog, de amit a mátrai erőműnél pl elsikkasztottak 20MRd, ami az államnak tok-vonó 50+Mrdba került, az mérési hiba, frutti egy ilyen rendszer üzemeltetésénél, vagy ha új erőművet kell bebuggyantani. A gyorsreagálású GE gázturbinák, amik szét vannak szórva, pl 10e köbméter gázt hamikáznak, ha be kell őket röffenteni, óránként. És nagyságrendben sincsenek Pakshoz képest.
-
Samott
addikt
válasz
2-More
üzenetére
Az arany akkor is el van b.szva. 5 vs 30 nem normalis ezert. Forditva, esetleg. Erted, ki se megy az utcabol. Ennyit hasznal a rendszerukbol. Nem kell termelnie paksnak, el se kell hoznia 5 megyen at ide. Ha emiatt dragabb az aram (mert el/fel kell szabalyozni az eromuvet) az pont az aram araban kellene megjelennie.
-
2-More
aktív tag
válasz
Samott
üzenetére
Az a rendszerhasználat, hogy nálad nem megy ki az utcából, de a te utcádba akkor be se kell, hogy jöjjön máshonnan, ergo valahol, egy szoba mélyén van egy rendszer, meg pár mameluk, aki megoldja, hogy csimbummházán akkor ennyivel meg ennyivel termeljen kevesebbet a valamilyen erőmű, mert TE épp nem fogyasztod el. A gond az, amikor termelsz, majd belököd X kilowattal a szárítót, és MÁR nem termelsz vissza, vagy, amikor jöttegyfelhő s leszálltközénk, aztán nem termelsz semmit. És erre amígy csak te vagy, meg 2 másik srác, addig no para, de amikor nem 2-3-5-8 kilowattos háztartási kisvarázslatok esnek le a hálóról, hanem megawattok, ott már megrángatja a rendszer bajszát, azt meg teherelosztani kell, és annak költsége van. Pl, Pakson ha megnézed, van a vezérlőteremben egy akkora kijelző, mint egy íróasztal, és rajta van, mennyi a kimenő delej, hány KV, hány Hz. És biza, az 50Hz az 50Hz, két tizedesig, nem 51 meg akármennyi. Nincs az elektromos hálózatban egy minimális puffer sem, tűrések vannak, mit tolerál, mennyi többletet, mennyi hiányt, amit termel, azt el kell fogyasztani, vagy le kell választani, mert ha nem, valami ki fog kapcsolni, vagy el fog szállni.
-
2-More
aktív tag
-
Jahno
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Az a csávó nekem most jó ideje nem jött elő, de jobb is. Még mindig zabál valamit meg citromba harapdál vagy újított a stíluson? Bár inkább nem szeretném tudni.
Nálam meg nem tudom mi volt, kora reggel hívtak gyárból, hogy mit kavarok a szervereken mert elszabadult valamit. Nyilván a csoda automata nézte be a dolgokat, de nem kicsit, bár a clusterek egyik lábán erőteljesebben garázdálkodtam, mint eddig, erre valamiért kiszúrták a hostot és a rajta futó gépet meg a jó ég tudja mit. Aztán civilben is megtalált mindenki mindenért, reggel 7 előtt annyian kerestek ahányan az előző hónapban összesen, blááááá. Front van.
-
Jahno
veterán
válasz
WiZARD
üzenetére
Mellé mindig anyáznak, hogy mert az elmű nem bővít meg ilyesmik. Falumban mikor anyáztak, akkor tavaly kiszedtem a tervezett bővítéseket július-augusztus hónapokra. 16ezer soros Ekcel lett belőle. Gombócból is sok. Még itt van kéznél, hálózatépítés: 360, bővítés: 240, trafó építés 360, trafó karbantartás 900 sor az Ekcelben. És akkor ezen kívül van még néhány opció. Persze a sorok száma sem túlzottan mérvadó, mert utca páros/páratlan oldala lehet két sor, vagy ha úgy vannak körzetek akkor pár utca akár 20 sor is, de továbbra sem gyenge, legalábbis kiraknak webre egy táblázatot :-P
Aztán Fót mögötti réteken valami villanyoszlop és nyomvonal építését szeretnék megvétózni és picsognak, hogy ne legyen ennyi karbantartás, mert elmúlt 3 évre kettő is jutott.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More
üzenetére
Még az egész napelem cunami előtti 1-2évben elindult ez, hogy eltolták az áram ára és a rendszerhasználati díj arányát. Akkor még kevés volt a napelem, az égvilágon senkinek nem tűnt fel, mivel a kettő összege ugyanaz maradt így a havi összeg nem változott. Aztán jöttek a támogatások napelemre (hosszas matekozás után én is ezt választottam), akkor már többen belenéztek a számlarészletezőbe és jött is a meglepődés.
És igen, az anyjuk köcsögit. Nekem is még szaldós van, még pont az egész mizéria elején sikerült az egész projektet megcsinálni, akkor még volt kapacitásuk, de rá néhány hónapra már rohadtul tömve voltak melóval kb évekre előre. Még van talán 7-8 évem belőle, de már előre gondolkodom az optimilaziáláson, mert mi sem jól használjuk. Majd hozzászokunk, hogy nem este mossuk ki a ruhákat, hanem reggel, én meg délelőtt átdobom a szárítóba. Tök rossz látni, hogy bazi sok az áramfogyasztásunk és hiába valamivel több a termelés, attól még kell használni a rendszert.
Elvileg azért választottam a Fronius invertert, mert ez modulárisan javítható később, illetve könnyebb illeszteni hozzá akkupack-ot, ha kell, de rohadtul nincs helyem sehova sem tenni akkumulátorokat, meghát nem is olcsóak, úgyhogy szerintem ez kb a lista legalján van. Most ha úgy alakul, hogy az életemből 10évig nem fizetek villanyszámlát, utána meg amíg a B oldal forog csak valamennyit, akkor sztem nem jártam rosszul. -
-
blueboi69
őstag
válasz
zetor2000
üzenetére
Még nagyon fiatalon egyetlen egyszer töltöttem ki lottoszelvényt, de igazából nem tudtam mi történik velem, csak emlékszem,. hogy nem nyertem semmit.
Azóta sem játszottam semmi ilyet ,fogalmam sincs hogy egyáltalán mik vannak. Valahogy úgy vagyok ezzel, mint a kaszinókkal: mindig a ház nyer. -
2-More
aktív tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Pontosan, beleugrasztották a droidokat egy fenntarthatatlan rendszerbe, amit majd kirántanak alóluk, ha épp úgy fordul a szél. A nevetséges árral az a baj, hogy a randszerhasználati díj az adott, és azt, jogosan, oda-vissza termelésnél meg kell fizetni. A másik, ha akkor és annyit termel, ami nem kell, akkor megintcsak, miért venné át piaci áron. Eleve, nem maga az áram ára, ami a drága, hanem a rendszerhasználati díj.
-
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
A szaldós napelemezés az teljesen fenntarthatatlan, kontraproduktív.
Sokan telenyomták napelemmel a tetőt, hogy majd nyáron sokat termel és télen a legszarabb fűtéssel (villany kazán, infrapanel, elektromos padlófűtés) elfogyasztják.
Egyáltalán nem ösztönzi a usert arra hogy ésszel fogyasszon, akkor fogyasszon amikor termel és ne éjjel stb.Persze az egész akkor lehetne normális ha a szalód nélküliekkel nem lenne a patkánykodás hogy nevetséges áron veszik át a usertől az áramot, amit utána sokszoros áron kell visszavennie.
-
2-More
aktív tag
napi közélet, jövök be reggel gyár2be, már az utcán láttam, hogy igyekszik a kopaszoszt az épület felé, kicsit megszaporáztam a lépést, aztán hagytam becsukódni a liftajtót. A kis bosszú is bosszú
-
2-More
aktív tag
válasz
Jahno
üzenetére
Nem tudsz vele mit csinálni, elvileg ezek úgy vannak megoldva, hogy nem tudsz offgrid módra váltani, azaz dedikáltan azt és csak azt elhasználni, amit megtermelsz, még az akkusokkal se mindegyikkel. Teszem hozzá, és nem patkánykodásból, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene meg legyen másnak is rossz, de ez a szaldó rendszer eddig sem volt így se jó, pláne nem igazságos.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno
üzenetére
Eddig az volt a mondás, hogy a tulajdonosnak kell biztosítani wifi hozzáférést...
Kiváncsi vagyok mit hoznak ki ebből.Most épp azon vakarom a fejem, hogy majd 2-4éves tervben napkollektor legyen-e vagy egy hőszivattyús melegvíztároló. Utóbbit meg tudják hajtani a napelemek is, illetve amikor nem süt a nap, akkor meg fűtődne gázzal.
Vagy megnyerem a lottot és lesz mindkettő, sztem ez tűnik a legjobbnak. -
npera
addikt
Fenn van a heatbed, rákapcsoltam a vezérlést és a tápot, valamint fel van szerelve a 2 db Z-tengelyre is. 16 szegmensből áll, amit külön-külön lehet vezérelni.
-
-szabi-
addikt
válasz
Jahno
üzenetére
Pálinka ellen szerintem be vagyok oltva, már azt is megkaptam, hogy nem is vagyok igazi magyar.
Utoljára töményet whiskey formájában vettem kettő éve, mert kollégám addig oltogatott, hogy ez milyen jó, míg végül beadtam a derekam. Nah azt 7 hónapig ittam.#153895 -igu-
Akkor ez az infó elveszett, mert nekem a linkelt hozzászólás maradt meg.#153898 zetor2000
Annyit én már nem adok érte, ez a 25€ körüli ár a határ.
Ez ki fog tartani egy ideig. Tudok a fogyásán gyorsítani ha bedobom a következő összejövetelen.
Ha ez elfogy és elfelejteném az ajánlottakat majd rákeresek vagy kérdezek.#153901 blueboi69
Konkrétum még nincs csak a jogszabályi változásokból lehet sejteni, hogy valami kellemetlen dolgot készítenek elő.
Egyik ilyen, hogy hozzáférésük lesz az inverteredhez. A felvezető szöveg szerint a jobb hálózatmenedzsment érdekében és csak így lehet megvédeni a rezsicsökkentést.
A kisbetűs részben szó van az inverter lehetséges szabályzásáról is.
Érdemes néha beleolvasgatni a napelemes topikba.#153902 -igu-
Ez a projekt már átcsúszik a következő téli szezonra a javuló időnek hála. -
Jahno
veterán
válasz
zetor2000
üzenetére
Azt sem. Évek óta nem vettem 5ezer felett, de előtte sem volt gyakori az ilyen. Alkalomkor (azaz buli, hétfői kvíz, hétvégi alkalmak, valamint kispéntek és szerdai sör
) úgyis megiszom kocsmában a rumot vagy valami hasonlót, hónapok óta van a táskámban többféle keserű, amihez múlt héten vettem egyet és azt sem tekertem ki.Most hümmögök, visszanézem a bizonylataim, de jó 2 évvel ezelőtti gin rémlik, szerintem lassan 10 éve lesz amikor sógorral ittuk a dupla fekete Dzsonit, 2023 nyarán egy üveg Choya 3ezer körül, aztán ennyi volt, amit az átlag sörön meg Teszkós boron kívül vásároltam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 15 128 GB Black 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3732
- MSI GF65 Thin - 15,6"FHD 120Hz IPS - i5-9300H - 16GB - 1,25TB SSD - Win11 - GTX 1660 Ti - MAGYAR
- LG UltraWide 34WQ75X-B IPS Monitor! sRGB 99% / 3440x1440 / 5ms / 60Hz / DAS
- Samsung Galaxy A54 5G / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Következő mellett lesz rózsaszín unikornis meg pókembör!

Keresek tovább.

) úgyis megiszom kocsmában a rumot vagy valami hasonlót, hónapok óta van a táskámban többféle keserű, amihez múlt héten vettem egyet és azt sem tekertem ki.