Hirdetés
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Yettel topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
igen, én is így számoltam hogy 600 körül meglehetne bontott cuccal, okosan csinálva. 400-500 meg marad zsebemben mint értékcsökkenés.
Így új cuccokkal, fullra csinálva meg lesz 1.5-2m, és mellé fizetnek még mondjuk 400 értékcsökkenést.
És utána nézünk hogy mitől drága a biztosítás?
-
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Győrben akartuk intézni, egy hellyel volt ismeretségünk, azt hittük így majd könnyen, jól megy. De amikor 4 hét után bökték ki, hogy sorry, a fényező igazából június előtt neki se lát és még az árajánlatot se bírták összerakni a biztosítónak, akkor jött hogy megyünk máshova (Eurobrill).
Ott ma reggel voltunk, már hívtak, hogy árajánlatot biztosítónak elküldték, az már el is fogadta, hívnak ha megjött az alkatrész.A javítás okosban így nézne ki:
A tükröt cserélni kell komplett. Lengyelektől bontott tükör jó színben 650 PLN.
Lökhárítót fényezni kell.
Sárvédőnek kell pici lakatos munka + fényezés.
Ajtónak horpadásjavító + 1 díszléc csere
Az ablakon épp csak látható karcot leszarnám.
Nem értek hozzá, de tippre ez azért bőven beleférne az 1.1m-ba.Komplett szervizben ez lesz:
új tükör (+fényezni kell)
lökhárító fényezés
új sárvédő + fényezés
Ajtót is komplett fényezésre írta a kárszakértő. Mondtam hogy inkább megoldom horpadásjavítóval, ne legyen az is fújva. Díszléc csere.
Ablak csere.Aztán majd megy a levél a biztosítónak hogy kész az autó, fizessék az értékcsökkenést.
AI szerint első ajánlatot ne fogadjam el, mindenképp 2 körben menjen, mert elsőre kicsivel próbálkoznak.
Az autó értéke+javítási díj, és javítandó tételek alapján az AI 300-500ezer körülre tippeli amit lehet kapni erre. De azt írja akár érdemes kérni karteritesed.hu -n kalkulációt, és szükség esetén szakértői véleményt, ha a biztosító nagyon más összeggel próbálkozik. (kalkuláció 6ezer ft, szakértői vélemény meg 30ezer ft) -
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Voltunk a karosszériásnál.
Azt mondta biztosító ajánlat kb úgy szokott kinézni, hogy kiszámolják az árakat, és annak a nettójának 60%át ajánlják.Biztos meg lehetne ennyiből oldani, ügyesen, bontott tükörrel, sárvédő lakatolással csere helyett, stb, még maradna is. De se időm se kedvem ezzel szórakozni. Csinálják meg új cuccokkal, fullosan.
Kíváncsi leszek a végére. -
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Nem jobb. 2026-ot írunk.
Cserébe van csomó ami jobb híjján a gyerek kezébe kerül. Valamint ténylegesen gyerekeknek szánt játékok, amik ha nem fizetsz akkor nyomnak a gyerek képébe mindenféle reklámot korlátlanul, ajánlva újabb játékokat, amikre ismét vagy fizetsz vagy ajánl még maga mellé 20 másikat.
-
WiZARD
veterán
válasz
WiZARD
üzenetére
Végül rájöttem hogy ha légrugót legalsó szintre állítom, akkor nem darál a féltengely és megpróbáltam 1-2x hogy megy. Papíron ugye 2.7 körül van a 0-100
Szoktak ezekről csinálni videót, hogy átlag utas hogy reagál erre.
Kipróbáltam nagylányommal
-
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Bár sose volt SUV-om, de az Y csomagtartó azért nem kicsi, a 3asnál érezhetően nagyobb, jobban pakolható.
Most van pár napra egy X P100D nálam. Jópofa cucc, a felfelé nyíló ajtó az q jó a gyerekekkel, ilyen kéne mindenre.
Sajnos a féltengelye kivan, így nem tudom/merem kipróbálni hogy hogy megy, pedig jól hangzik az a 770 ló.
Azon az úton ahol a 3-Y elmegy 17-18 kWh/100km körül, ott ennek kellett 26 kWh. -
WiZARD
veterán
Tonikot én se bírom (meg semmit amibe bármennyi keserű íz van), de a boltban jól fogy.
-
WiZARD
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Ok, és melyik miért kell a cég szempontjából?
Jobb íz >> többet lehet eladni
Hosszabb eltarthatóság >> többet lehet eladni
Segíti a pácolást >> könnyebben/olcsóbban gyártható
stb.vevő szempontból is van mindnek előnye, hisz finomabbat vesz, tovább eltarthatót, olcsóbban, stb. Max az egészségével fizet érte, de ez a vevő döntése.
Vagy ehet drágábbat/szarabbat/kevésbé tartóst és él örökké mint a Bryan Johnson.De én régóta vallom hogy 2 féle étel létezik, az egészséges és a finom.
-
WiZARD
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Nem szándékosan mérgeznek.
A profit az első, ha valami anyaggal több lesz a profit (mert finomabb/több/eltarthatóbb/szebb/akármi) akkor beleteszik, amíg nincs tiltva az adott anyag. Hogy rád milyen hatással van azt leszarják, amíg nincs balhé belőle.
Megvenni se kötelező, akit érdekel mit eszik az megnézi mi van benne és vagy megveszi vagy keres mást.Ilyen a kapitalizmus.
-
WiZARD
veterán
gemini:
Azt feltételezhetjük, hogy a szalonna (ami lényegében zsírszövet és egy kis hús) feldolgozása során a víz valahogy "természetesen" benne marad, vagy a pác levéből szívja magába, mint egy szivacs. A valóság azonban az, hogy a zsír taszítja a vizet. Magától egyetlen csepp sem menne bele.
Egy intelligens szkeptikus itt azonnal felteszi a kérdést: ha a hagyományos, kézműves szalonna a hetekig tartó sózás és füstölés során a súlyának 15-20%-át elveszíti (mert a só kiszívja belőle a vizet, ez a tartósítás lényege), akkor hogyan lehet egy bolti szalonna összetevői között hozzáadott víz?
A válasz kőkemény üzleti matek és ipari mérnöki munka:
1. A technológia: Tűs injektálás (Multi-needle injection)
A húsüzemekben nem bízzák a véletlenre vagy az ozmózisra a pácolást. A szalonnát vagy a sonkát egy futószalagon átküldik egy gépen, amelyből több száz apró, vastag tű áll ki. Ezek a tűk kíméletlenül behatolnak a szövetekbe, és óriási nyomással egyenesen a zsír- és izomrostok közé fecskendezik a páclevet (ami víz, nitrites só és egyéb adalékok keveréke). Ezzel a lépéssel a gyártó percek alatt, mesterségesen megnöveli a termék súlyát.2. A kémiai trükk: Foszfátok (E450, E451, E452)
Ha csak sós vizet fecskendeznének a szalonnába, az azonnal kifolyna belőle, amint a termék a polcra kerül. Hogy a betolt 10-15% vizet a szövetek magukban tartsák, az iparnak szüksége van egy "kémiai ragasztóra".Itt jönnek képbe a foszfátok. Ezek az adalékanyagok megváltoztatják a fehérjék szerkezetét, szétnyitják azokat, így a hús képes úgy magába zárni a vizet, mint egy gél.
A biológiai ár: A hozzáadott ipari foszfátok rendkívül gyorsan felszívódnak a véráramba, és magas szintjük bizonyítottan károsítja a veséket, valamint felgyorsítja az erek meszesedését. A szív és az érrendszer karbantartása szempontjából az ipari foszfátok az egyik legrosszabb rejtett ellenségek.
3. A tiszta profitorientáció
Egy üzletember számára ez egy zseniális modell. Megveszel 1000 kiló nyers sertéscsászárt. Ahelyett, hogy a hagyományos eljárással 800 kiló prémium szalonnát csinálnál belőle, injektálod, és lesz belőle 1100 kiló eladható terméked. Lényegében a csapvizet adod el prémium húsáron, az eltarthatóságot pedig a nitritekkel oldod meg a vízelvonás helyett.Ez a 10% víz nem a tartósítás vagy az íz miatt van ott. Kizárólag az árrés növelését szolgálja, miközben a te fizikumod számára felesleges vegyszereket (foszfátokat) hoz be a képletbe.
Gondolj a legutóbbi alkalomra, amikor egy ilyen típusú bolti szalonnát vagy sonkát próbáltál megsütni: észrevetted már, hogy ahelyett, hogy szépen, ropogósra pirulna a saját zsírján, azonnal összezsugorodik és egy zavaros, fehér levet eresztve elkezd főni a serpenyőben?
-
WiZARD
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
A karragént vörösmoszatból vonják ki, ami papíron nagyon "természetesen" hangzik, de a kémiai feldolgozás után egy rendkívül agresszív sűrítőanyag lesz belőle. Azért használják, hogy a vizes, alacsony hústartalmú felvágottaknak "húsos" tartása legyen, vagy hogy a növényi tejek és a bolti proteines pudingok krémesek maradjanak. Egy otthon sütött húsnál vagy egy valódi tejterméknél nincs szükség ilyen kémiai mankóra az állaghoz.
Miért brutálisan káros? A karragén a tudományos kutatások szerint erősen gyulladáskeltő hatású a bélrendszerben. Mivel a molekulaszerkezete irritálja a bélnyálkahártyát, hosszú távon károsítja a mikrobiomot. Ha a bélflóra gyulladásban van, az egész test regenerációs képessége lelassul, az anyagcsere pedig védekező üzemmódba kapcsol.
Glükóz-fruktóz szirup (HFCS)
Ezt sosem fogod megtalálni egy igazi kézműves pékségben vagy egy nagymama konyhájában. Otthon kristálycukrot vagy mézet használunk. Az ipar viszont a kukoricakeményítőből kémiai úton kivont, extrém olcsó szirupot használja szinte mindenben: bolti kenyerekben, felvágottakban, szószokban, "fitt" müzliszeletekben.Miért brutálisan káros? Míg a sima glükózt a sejtjeid (és az izmaid) fel tudják használni energiaként, a nagy mennyiségű, izolált fruktóz megkerüli ezt a rendszert, és egyenesen a májba csapódik. A máj nem tud vele mit kezdeni, ezért azonnal viszceláris (zsigeri) zsírrá alakítja. Ez a folyamat kíméletlenül rontja az inzulinérzékenységet, és a háttérben folyamatosan szabotálja a vércukorszint optimalizálására tett erőfeszítéseidet. Egy kézműves termék (még ha cukros is) biológiailag sokkal kiszámíthatóbban viselkedik, mint ez az ipari szirup.
És akkor van egy csomó amit rákkeltőnek mondanak, vagy összefüggésbe hoznak vele, de nem tiltották be (még, vagy csak nem mindenhol). Pl E171 EU-ban 2022ben lett betiltva, USAban nincs betiltva. Lobbi dolgozik mindenhol.
E129, E110, E150c, E150d, stb.Nem mondom hogy ezeket böngészem a cimkén, megeszek minden szart is, bár próbálom csökkenteni. Csak ne mondjuk már azt hogy ha iparilag használják akkor az aztán tuti nem egészségre káros. Cigit is gyártanak és árulnak, meg alkoholt is, és a füstös autókat is gyártják és árulják még.
-
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
De ez 2 teljesen külön téma.
Van az iparilag előállított, adalékanyagos, q szigorúan ellenőrzött cucc.
És van a kézműves, sokszor kevésbé ellenőrzött cucc.Az ipariban attól nem lesz egészségesebb a tartósítószer hogy 100% tisztán kerül bele.
A kézművessel meg simán lehet minőségi gond, attól még hogy nem tesz bele tartósítószert. -
WiZARD
veterán
GLS vs Tesla
-1 tükör
lökhárító, sárvédő sérült.GLS tilosban állt út szélén, pakolt bele ember, szél kib*szta az ajtót pont amikor mellette ment el asszony...
-
WiZARD
veterán
AI-t kértem hogy csináljon egy képet nekem.
-Egyikre csinált egy kokárdát, aminek 3 szára van.
-Másikhoz magától ezt a szöveget írta: "Megjegyzés: A kép tetején látható kis zászló színsorrendje véletlenül felcserélődött a generálás során (zöld-fehér-piros), de bízom benne, hogy a hirdetés üzenete és hangulata így is megfelelő lesz."
-
WiZARD
veterán
ezt most találtam a gépemen

-
WiZARD
veterán
Nekem is valami céges flottás előfizetésem van ezerévvel ezelőttről...
Így EU-n kívül nem is szórakozok ilyenekkel. Yesim-en veszek valami esim-et és kész. Lehet hogy van olcsóbb, de ez sok éve működik jól, egyszerű. -
WiZARD
veterán
Ha valaki azon elmélkedne hogy milyen a féktávja egy 4 millió $ Koenigsegg-nek egy átlag bérelt Nissan SUV-hoz képest - [link]
-
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Én csodálom hogy a mienk még bírja, amit kap az asszonytól...
Szöszöket magától sose szedi ki, csak ha már 2-3 kör lement és jelzi a gép hogy nem kap levegőt. A szivacs szűrő mosását is próbálja elkerülni és simán kinyomja a jelzést és ráküld még1 menetet. Feladtam hogy ezen vitatkozzak. Megmondtam ha beszarik akkor majd tereget a szárítóra.
Ha útba esik akkor kiszedek belőle amit lehet, de nem tudok mögötte állni ahányszor bekapcsolja. -
WiZARD
veterán
válasz
Sipi-
üzenetére
Én azt a lusta utat választottam, hogy a tésztát frissen, "készen" veszem (van közel egy jó nápolyi pizzás, és lehet tőle hozni tésztát), itthon megformázom, feltét, sütés és lehet enni.
Itthoni tészta készítéshez lusta vagyok, 1 nappal előtte el kell kezdeni, aztán amikor másodszor is az 1 nap várakozás után sz*r lett a tészta, akkor elment a kedvem az egésztől. (tudom van gyorsabb megoldás)Mondjuk télen nem annyira volt kedvem kint sütögetni, így mostanában készen hozom, de a 10 perc amíg hazaérek pont arra elég, hogy már nem az igazi. Csak frissen jó.
-
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Sajnos én hülye nem úgy csinálom.
Lényegében az összes konkurens úgy csinálja és ezerszer többet ad el, többet keres rajta, és töredék ennyit nem dolgozik vele. Aliexpresses szarokat adják, saját logóval, sokszor saját raktárkészlet nélkül, egyenesen kínából dropshippelve. $10 gumiszíjat $120-ért, és naponta annyiszor jön szembe a reklámjuk, hogy én nem tudok azzal versenyezni, pedig kéne

2 éve volt nagyobb visszaesés, nem tudtam megfejteni az okát. Ráírtam egyik konkurensre, hogy ő is tapasztalt-e ilyet. Írta hogy igen, nekik is visszaesett és a havi 6000 megrendelés helyett csak 4500 van. (ő is olyan aki kínából dropshippinget tol)
Együttérzően beletörődtem, hogy nekem is a hasonló az arány, a havi 100 helyett havi 70 rendelésem van. -
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Nem egyedül ő a hibás ebben.
Ott a rakás idióta, akinek ennyi elég, elhisz egy random influenszernek bármit és veszi az általuk nyomott szarokat. Ha nem handrásnak akkor másiknak.Ő kiszolgálja a hirdetők és a nézők igényét.
Részrehajló? Igen, azért kapja a pénzt hogy az legyen.Beteg a világ? Az.
-
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Nem kell szakmai véleményt várni tőle.
Akinek van annyi esze az nem is vár tőle. A többieknek meg teljesen megfelel a véleménye.Én is szívesen küldök ingyen óraszíjakat bárkinek aki cserébe reklámozza. De a "nagyoknak" bőven fizetni is kéne mellé, az sajnos nem fér bele a keretbe, pedig nagyon kéne

Persze ezek apróságok, de gondolkodás nélkül küldök 300-400$ értékű cuccot pár fotóért és instagram megjelenésért cserébe, még aránylag kevés követővel rendelkező usereknek is. Ha csak 1-2 vevő bejön belőle már megérte. -
WiZARD
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Az hogy nála van autó nem világ vége.
Cég fél év után visszakapja és eladja mint tesztautó.
Neki nem kerül semmibe, nem áll a pénze autóban, nem fizet rá semmit (biztosítás, szerviz, gumi, értékcsökkenés) - azért az simán havi párszázezres tétel, amit "megspórol".
Jól jár mindenki. -
WiZARD
veterán
válasz
Sipi-
üzenetére
Egyetértek. Lehet utálni, nekem se a szívem csücske, de jól csinálja.
"ingyen" - nem ingyen volt ott semmi, ez a fizetség neki. Van 220k feliratkozója. Egy tized ekkora más témájú youtuber simán elkér (és kap is) 300k körül azért ha adott termékről szól 1 rész.
Sok pénz van ebben.
Magyarósi Csabának 2023-24-ben az éves adózott eredménye volt 100-115millió. Úgy hogy mellette volt rakás pénzben nem kifejezett tétel, fizetése volt a cégben 4 embernek, stb. -
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Gemini:
Itt vannak a leggyakoribb érvek és okok, amiért számos országban (különösen az Európai Unióban) tiltják vagy korlátozzák őket:
1. Környezetvédelmi aggályok
Ez a leggyakoribb tudományos érv a tiltás mellett.Kereszteződés (génszennyezés): A GMO-növények pollenje átterjedhet a hagyományos vagy vadon élő rokon növényekre. Ez visszafordíthatatlan változásokat okozhat a természetes ökoszisztémában, és a „természetes” fajták eltűnését eredményezheti.
Szupergyomok kialakulása: A legtöbb GMO-növényt úgy módosítják, hogy ellenálljon bizonyos gyomirtóknak (pl. glifozát). A túlzott vegyszerhasználat miatt azonban a gyomok is alkalmazkodnak, és rezisztenssé válnak, ami még erősebb vegyszerek használatát teszi szükségessé.
Biodiverzitás csökkenése: A nagyüzemi GMO-termesztés (monokultúra) kiszoríthatja a helyi, őshonos növényfajtákat, ami csökkenti a biológiai sokféleséget.
2. Egészségügyi bizonytalanságok
Bár konkrét bizonyíték kevés van arra, hogy a GMO-k közvetlenül ártalmasak lennének az emberre, az „elővigyázatosság elve” miatt sokan tiltják.Allergiás reakciók: Ha egy géntechnológiával módosított növénybe olyan gént ültetnek (pl. mogyoróból), ami allergén, az váratlan allergiás reakciókat válthat ki a fogyasztóknál.
Hosszú távú hatások ismeretlensége: Mivel a GMO-k viszonylag újak az emberi étrendben (néhány évtizede léteznek), sok kritikus szerint még nem ismerjük a több generáción átívelő hatásaikat.
3. Gazdasági függőség és vállalati kontroll
Ez talán a legerősebb politikai és gazdasági érv.Szabadalmak és monopóliumok: A GMO-vetőmagokat óriási biotechnológiai cégek (pl. Bayer/Monsanto) fejlesztik és szabadalmaztatják. A gazdák nem tehetik el a termés egy részét vetőmagnak a következő évre (ahogy évezredekig tették), hanem minden évben újra meg kell venniük azt a gyártótól.
Kisgazdák kiszolgáltatottsága: Ez a rendszer a nagyüzemi mezőgazdaságnak kedvez, és tönkreteheti a kisebb, hagyományos gazdálkodókat, akik nem tudják megfizetni a drága vetőmagokat és a hozzájuk tartozó vegyszereket.
4. Piacvédelem és kereskedelem
Sok ország azért tiltja a GMO-kat, hogy megvédje a saját mezőgazdaságát az olcsóbb, tömegtermelt importtól (például az USA-ból vagy Brazíliából érkező GMO-szójától vagy kukoricától).Az Európai Unióban a „GMO-mentes” jelölés minőségi védjegynek számít, ami versenyelőnyt jelent a világpiacon.
5. Etikai okok
Sokan úgy vélik, hogy a gének mesterséges átültetése fajok között (pl. egy baktérium génjének beültetése egy növénybe) „természetellenes” beavatkozás az élet rendjébe, amit morális alapon utasítanak el. -
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Azért attól még hogy "egy kategóriába" vannak, nem ugyanazt a veszélyességet jelentik. Persze szalagcímbe jól hangzik.
Nem veszélyesség alapján vannak egy kategóriában, hanem bizonyítottság alapján, mértékben viszont elég jelentős a különbség.Igen, jobb visszafogni, de ne essünk már át a ló túloldalára.
De szerintem a who nélkül is egyértelmű lehetett bárkinek aki gondolkodik, hogy párizsi, meg a tartósítószeres mindenféle húsok (és egyebek) nem a longevity/egészséges kaják királyai.Én picit elkezdtem figyelni kajára/edzésre. Kaján nem mondom hogy sokat változtattam, tényleg minimális, inkább nassolást próbálom visszafogni. Eddig -5 kg december közepe óta.
-
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Mi 4-5 karton tejet veszünk egyszerre, meg laktózmentes, mandulatej, rizstej, és a többi.
El is fogy pár nap alatt
Néha hülye kasszás bepróbálkozik hogy dehát ennyit nem is vehetek egyszerre. Többnyire sikerül meggyőzni hogy de, vehetek, ami nem árstoppos annál nincs korlátozás. De volt már hogy otthagytam a felpakolt ~100ezernyi cuccot a soron, mehet pakolni és kötözködjön mással. Megvettem szemben aldiban, közben lidl központtal beszéltem, állítólag rájuk szóltak hogy ne problémázzanak, mert ebből nincs limit.
Öndolgoztatósba nem is szoktam menni, csak múltkor kellett sos 8 doboz laktózmentes és gyorsabbnak tűnt mint a sorbaállás.
-
WiZARD
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Nagyon ritkán szoktam dolgozni menni a lidlbe, többnyire az árakban foglalt saját alkalmazottjukkal csináltatom a folyamatot.
Pár hete kellett beállnom kasszásnak, mert nem akartam a sort kivárni és kevés cuccom volt. Áfás számlához amúgy is oda kellett hívnom embert, kérdeztem miért ilyen lassú, ő mondta hogy egymás után szándékosan nem lehet gyorsan lehúzni ugyanazt többször.
(én azzal próbálkoztam hogy 1-et tartok oda többször és másik kézzel rakom a mérlegre a többit) -
WiZARD
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Praktikerben is ugyanez a rendszer fut.
Ott az a kérdés, hogy kérek-e áfás számlát, és valami hasonlóak a válaszok + igen nem gomb
Lidl akkor nem lassú, ha mindenből egyet veszel. Ha többet, akkor egymás után szándékosan nem engedi ugyanazt 2x lehúzni gyorsan. Ez külön öröm, ha valamiből veszel 4-6-8 darabot.

-
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Én is. Biztos bele lehet kötni ezekbe, de elsőre szerintem nem ordít róluk.
Elsődlegesen nem termékfotónak szántam, hanem a hirdetésekhez, ahol elég kis méretben jelennek meg. De a termékfotóból jön a hirdetés, így a webshopban ennek kell lennie az elsődleges képnek, viszont ott van mellette másik 4-5 valódi fotó is. -
WiZARD
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Könyvelő érdekes téma, a múltkori elemzésen túl.
Anyósom könyvelő irodája csinálja nekem a mindent. Csak fogom a fejem hogy mi mindent csinálnak kézzel manuálisan. Nem hogy AI, de egy minimális automatizálás, picit komplexebb excel ismeret szerintem hozhatna annyit nekik, hogy kevesebb ember kelljen, vagy csak könnyebben/gyorsabban haladjanak. De így jó nekik, megvannak. Régen próbáltam nekik küldeni hozzáférést számlázóhoz, bankszámlához, gondoltam hátha van valami implementáció (amúgy létezik), stb. Nem, nekik az nem kell. Küldjem el az exportált excel filet, azt kinyomtatja és utána alkotnak vele.

Képeket ha megnézed, végül nem fapad háttér csere lett, hanem picit több.
-
WiZARD
veterán
válasz
eattila
üzenetére
Ez volt a "kreatívok gyártása" a marketinges arc javaslatára/igényére, a hirdetésekhez.
Nem tudtam pontosan előre, hogy mit takar, de oké, csinálják, én nem vagyok kreatív.
10 db fotóra ráírt némi szöveget a grafikus. 100k pénzért.
(oké meg kellett vágni, és volt amit az igényelt oldalarányok miatt ki kellett egészíteni, dehát ezt is max 3 próbálkozásból megcsinálja az AI)
Na legközelebb már én csinálom, így hogy tudom hogy ez volt a feladat.
Persze értem a másik oldalt is, mégis mit mondjon, mennyiért csinál meg hirdetéshez 1-1 képet? 10ezer/db anniyra nem is hangzik soknak, használható korlátlan ideig, amúgy is elmegy ennek a nagyon sokszorosa marketingre, szóval nem akkora tétel arányaiban se.
Ehhez képest a mostani képeknél egyesével ki kellett találni a hátteret, környezetet, megcsinálni fényeket, árnyékokat, tükröződéseket.
Persze előfizu, meg idő. De ebből élek, szóval a munkám része. Kiszervezhetem, de amíg én nem tudok azonos idő alatt többet keresni mint amibe kerül, addig nincs értelme.
-
WiZARD
veterán
válasz
WiZARD
üzenetére
Gemini Pro-val (Nano Banana Pro) megszültük együtt a termékképeket "háttérrel", szerintem egész vállalható lett az eredmény.
Az alapból fehér háttéren lévő terméket nem hajlandó 1:1 átrakni. Minden esetben újrarajzolta, többnyire forgatott is rajta kicsit, fényeket is változtatott. Amilyen szarul hangzik, ahhoz képest annyira nem gáz, egész jól megmaradt a textura, forma, szín. Persze néha elgurult a gyógyszer és jobban belenyúlt, nyilván rossz irányba.
Voltak kéretlen vicces próbálkozásai hogy a háttéren elrejtette a logómat. Ami jó lehetne, ha csak 1x sikerült volna megtartani a logót abban a formában, amilyen eredetileg. Mellé néha márkanevet is odaírta, persze nem azzal a betűtípussal amit használok.
Ami meglepett hogy már nem csak kamu órákat rajzolt, hanem néha egész jó Omegát, Rolexet, IWC-t rajzol, és a márkanevet is jól írta rá. Nem is olyan rég, ha órát kértem az mindig nagyon gagyi lett, igazihoz köze se volt.
(ha valakit érdekel az eredmény, akkor itt megtalálja, minden szíjnál a fő kép az AI, alatta a következő kép pedig az eredeti fotó, amiből dolgozott. Kritika is jöhet, ha valami nagyon gáz lenne)
-
WiZARD
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
thx.
végül elmentem más irányba és tök más háttereket próbálok, ezt is AI-val.
Ugyanarra a promptra jön mindenféle megoldás, néha egész jó. ha elbassza akkor esélytelen hogy javítson utasítás alapján, mert mindig csak rosszabb a vége, és a termék fotó része is egyre jobban romlik.
Küzdelmes, de talán sikerül használható anyagot csinálni. -
WiZARD
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Vagy csinál ugyanolyan sávost, vagy megmagyarázza hogy ő ilyet tud. Vagy közli hogy javított. Megoldási javaslatnak meg azt mondja használjam amit generált, és utómunkában tüntessem el a sávosodást

Szerintem marad fiverről valami indiai aki 30-50$-ért megcisnálja az egészet egyformára

Teljesen jogos a kérdés, és értem a frusztrációt. Ez egy ismert "betegsége" a jelenlegi AI képalkotó modelleknek.
Hogy egyenes választ adjak a kérdésedre: Sajnos nem tudom 100%-os biztonsággal garantálni a sávosodásmentes gradienst.
Íme az őszinte magyarázat, miért van ez, és mit tehetünk:
Miért sávosodik az AI által generált háttér?
A képalkotó modellek, bár lenyűgözőek, hatalmas mennyiségű adatot tömörítenek. Amikor egy nagyon finom, széles színátmenetet (például sötétkékből sötétszürkébe) kell létrehozniuk, a modell hajlamos "egyszerűsíteni". Ahelyett, hogy több ezer apró árnyalatot használna, néha csak néhány százat használ, és ezek között lépcsőzetes ugrások keletkeznek. Ezt látja a szemed sávosodásnak (banding).
Mit próbálok tenni ellene?
Amikor a képeidet generáltam (például amikor kijavítottam az első sávos verziót), a háttérben olyan utasításokat adtam a modellnek, mint: "perfectly smooth gradient", "no color banding", "studio lighting seamless background".
Ez javít az eredményen (látványos volt a különbség az első és a második próbálkozás között), de a technológia jelenlegi korlátai miatt még a "javított" verziókban is maradhatnak olyan finom sávok, amik egy profi monitoron vagy nyomtatásban már zavaróak lehetnek egy prémium terméknél.
-
WiZARD
veterán
#AI
Van 16 termékfotóm amikhez hátteret kellene varázsolni.
Gemini/nanobanana a felkapott hogy milyen jó ilyenekben.
néha egész jól sikerül, de 2 egyformát nem bír alkotni, nem hogy 16ot
Néha sikerül egész jó hátteret alkotnia, aztán berakom neki következő fotót hogy használja ugyanazt/előző hátteret és tökmás lesz.
Arról ne is beszéljün hogy a színátmenet full sávos szar. -
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Ami nagyon/gyanúsan olcsó az többnyire elég távol áll egy normális matcha-tól.
Mi a kávézóba m-matcha.hu -tol vesszük.Bár már felmerült bennem hogy ezt kéne forgalmazni, gyanúsan brutál haszon van rajta, és rengeteg nagyker van aki tetszés szerinti címkével, márkával csomagolja rendelésre és csak eladni kell.
-
WiZARD
veterán
válasz
-NoVa-
üzenetére
Én megkéstem az upgrade-del, így november végén 100-ért vettem 32 gigát. Ami persze nem volt kompatibilis az alaplappal, és pár nappal később már 115ért tudtam venni másik 32-t. Aztán akkor be is lelkesültem, hogy 136ért már 48at kaphatok, így végül az maradt.
Ami ssd-t vettem az is majdnem dupla áron van most.
2 hete vettem végül egy vga-t is, amit most 50-nel többért árulnak, ott is beindult az emelkedés... -
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
nincs kedvem ezen vitázni, ahogy gondolod.
120k km/5 év alatt nem tűnt fel hogy korlátozna amiatt hogy még "hideg" a rendszer. Amúgy jelzi is ha valamit korlátoz.
Na meg a "hidegen nyomjátok" kérdésből nem feltétlen a téli hidegre gondoltam, hanem füstöshöz hasonlóan, ahogy akár egy tavaszi nyári 20-30 fokos időben is "hideg" még minden.Max ha akku nagyon hideg, és kevesebb kakaót lehet kivenni belőle, amiatt lehet korlátozás.
Visszatöltést rendszeresen korlátozza hideg akku miatt. (LFP-nél kb 20 fok alatt)Azért ha 9 évesen még nincs gond velük a hülyegyerek használat mellett, az szerintem annyira nem rossz jel. Lehet(biztos) hogy nem tart örökké, de egy füstöst mennyi idő alatt nyír ki egy átlag lámpától lámpáig gyorsuló hülyegyerek?
-
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Azért annyira nagy bajuk nem szokott lenni taposástól
Van rakás hülyegyerek M3P-vel és jól elvannak, panaszkodás nélkül. Lehet tolni hidegen is, nem korlátoz.Akku ami talán kicsit jobban degradalodik a jelek szerint azokban amiknek jobban nyomják.
Nekem lengőkart simán cseréltek, és ilyen jellegű problémát (hogy gariban nem cserélik) eddig nem láttam a FB csoportokban, pedig minden szarért sírnak mindig.
De tény hogy q kevés a szerviz, és nincs holnapra időpont. -
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
De garázsban is áll és ott is előfűtöm, máshol meg méginkább.
Idejét nem tudom mikor ültem be hideg autóba. A Golf volt az utolsó, de ott meg ülés fűtés miatt nem kellett semmi, 1 perc után érezni, annyit meg inkább kibírok mint kabát amit kb csak kiszállva tudok normálisan levenni. -
WiZARD
veterán
válasz
Bujdy81
üzenetére
Azért az nagyon hőmérséklet függő.
Decemberben mentünk Zakopaneba, odafelé futott garázsból indulva a SUC-ig 27es fogyasztással mentünk el, mert a sokat fűtötte az akkut hogy ott gyorsan tudjon tölteni.
Hazafelé ugyanezen a szakaszon, +10 km/h átlag mellett is csak 25öt evett, akku fűtés nélkül. (Y LR AWD) -
WiZARD
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Otthon/munkahelyen töltési lehetőség nélkül nem vennék elektromost.
Ha utcán 100 méteren belül van töltő az még talán ok (így voltam első ~2 évben), annyit még esőben, hóban is hajlandó voltam ezért sétálni. De napi szinten én nem akarnék ezért pluszban sokat sétálni, rendszeresen benne ülve megvárni meg méginkább szopás. -
WiZARD
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
99%ban itthon töltök, amikor nem itthon azon töltések 99%-a Tesla supercharger volt, ahol van 6-8-12 töltő általában. Sose kellett várnom.
Balaton északi partra szoktam menni, Füred-Tihany környékére leginkább. Na ott nincs a közelben rendes töltő, csak Veszprémben. Bár mintha nem rég adtak volna át ott is valamit.
Déli parton jobb a helyzet, meg M1 körül is van már jó pár töltő, sok benzinkútnál. -
WiZARD
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
Nem akarlak győzködni, elfogadom azt is ha nem. Csak gondoltam jelzem hogy azért nagyon nem ott tart manapság a téma, hogy 1.5 órákat kell tölteni, meg hasonlók

(mondjuk 7 éve se kellett 1.5 órát tölteni, de akkor azért kevesebb töltő volt, több sorban állás, és nagyobb zsákbamacsak hogy müxik-e a töltő) -
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Azt nem tudom mikor kerül a garázsba.
3 éve van egy fapad PIR érzékelő, annak midnen hátrányával.
Most jött el az idő hogy ezt megépítettem, de ennek még doboz kéne, tápegység kéne, fel kéne rakni valami fix helyre, stb. Szerintem ez a köv 3 év projektje lesz. Főleg hogy a sikerélmény már megvan, működik az esp32+ld2410, innen már az unalmas rész a többi, ami nem izgat
-
WiZARD
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Megmértem, azok a jók amiket írtam, és manuálisan megnézve a kódokat stimmelt is a méréssel.
Most megnéztem mind3 AI-nak a szövegét, eleve a színeket rosszul ismerte fel mind a 3, ezért tök rosszak az eredmények.
De végül működik a nyomásszenzor is, és az ellenállások azonosításán, valamint a pin kiosztáson kívül 100%ban az AI alapján csináltam.
-
WiZARD
veterán
válasz
WiZARD
üzenetére
na megnéztem még chatgpt-vel és claude-dal is az ellenállásokat.
Claude közölte hogy túl homályos és szar a kép, de tippelt párat, egyet se talált el. Leírtam a megfejtést, közölte hogy az kizárt, és én vagyok a hülye. Amúgy meg mérjem meg multiméterrel.
Chatgpt is tippelt mindre, egyse jó, és a megoldás után azt mondta hogy amiket én írtam az biztos hogy nem jó. -
WiZARD
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
hát nagyon sokkal előrébb ezzel se vagy

2 db bal oldali az 2.2k, középső 33k, utána 100k, és jobb széle 150k
Most folytatódik az DIY szakkör, az első, HA segítségével épített esp32-ld2410 jelenlétérzékelő működőnek tűnik. De azért közben valami egyéb leírást is néztem, ne szivasson meg, végülis jó volt amit az AI mondott.
A következőbe kell az ellenállás, remélem jó értéket mondott.
A 4 pin-es SDP810 lábait már nem találta el, hogy melyik melyik. Rákérdeztem, hogy neten mást látok. Akkor közölte hogy tényleg rosszat mondott, és új sorrendet talált, ami megint rossz volt
Végülis csak a 3.3V-t tolta volna rossz helyre.
Betettem adatlapból a kiosztást, erre közölte hogy igazam van, és megmentettem a szenzort a haláltól
-
WiZARD
veterán
AI-nak benyomtam fotót 5 db ellenállásról, 4 db különböző volt.
Közelről, telefon makrójával, teljesen egyértelmű és jó fotó.
5ből 5öt nem talált el. Sőt közölte hogy 4 egyforma van benne.megírtam neki a megoldást. erre:
"Most, hogy újra megnézem a te értékeiddel a fejemben, látom, hogy a monitorom/szemem megtréfált a színekkel (a pirosat barnának, a narancsot pirosnak néztem az árnyékokban)." -
WiZARD
veterán
Kicsit (nagyon) el vannak b*szva az elmúlt fél év webshop eladásaimnak a számláinak egy része, a szarakodó billingo kapcsolat miatt.
Most már muszáj rendberaknom. Kb 700 számla, egyesével átböngészni nincs kedvem.
Van lista a rendelésekről és a kiállított számlákról. Tök más formátum, de valahogy össze lehet párosítani őket.
Gondoltam szép feladat lesz az AI-nak.AI csinált már 10 féle listát, néha jókat párosított, néha nem, saját 5letekkel állt elő hogy ne javító számlát csináljak hanem újat meg sztornózzam régit meg társai.
Mondtam hogy hiányzik egy csomó. Jah hát ott hiányzott a számlán a rendelés szám és név/cím alapján nem párosított. Írjam meg inkább újra azokat a számlákat és ha véletlen mégis volt eredeti akkor majd azt sztornózom
1 óra küzdelem után inkább megoldom magamnak excelben. Lehet hogy sikerülne vele megcsináltatni, de már nem tudok bízni benne, ha meg úgyis át kell nézni az egészet akkor egyszerűbb jól megcsinálni magamnak.
-
WiZARD
veterán
Most nézem hogy a szolár kerti zuhany nem igazán szerette a -10et és kicsit lekonyult.
Én vagyok a hülye, és ezt full fel kellett volna szedni és behozni?
Alján lévő cső le volt szedve, szabadon folyt ki belőle a víz, minden csap nyitva volt, így állt október óta, azt hittem ennyi elég hogy ne legyen benne víz amitől szétfagy.lidl parkside csoda volt, és amúgy is folyt a közepénél, vissza akartam vinni, de gondoltam majd jövőre. Na ezt már nem viszem vissza...
-
WiZARD
veterán
válasz
eattila
üzenetére
Meglátjuk, megkeresett még novemberben egy cég aki a holland postán keresztül kínál postai szolgáltatást. Akkor leráztam, hogy jó nekem a szlovák.
Most hívtam, erre mondja hogy ő már akkor tudta ezt a változást, várta hogy hívjam
Ma beszéltem kollégájával beállítás ügyben. Erre az mondja hogy ők igazából 5 éve itt vannak és elérhetőek, csak eddig nem annyira nyomták ezt a szolgáltatást mert azt hitték úgyse kellene

Az árazási struktúra még nem 100% egyértelmű, meg idei árakat még át se küldte, de nincs más alternativa. Azt mondta hogy alapvetően a magyar postához árazzák magukat, hogy annál 30%-kal olcsóbb legyen.
És ehhez van shopify plugin, házhoz jönnek a csomagokért. Végülis nem is tűnik rossznak elsőre.
-
WiZARD
veterán
Na a szlovák postán mostantól (jan1) nem lehet levélként küldeni tárgyat.

Állítólag egységesen EU-ban hasonlóan járnak el a többiek is.
Csomagként meg vagy tracking nélkül csak 20%-al drágább, trackinggal meg 4x drágább. -
WiZARD
veterán
Visszaolvastam AI vitát.
Saját tapasztalat, milyen munkákat vesz el/át az AI:
-kávézónak kell instára kiírás nyitvatartásról. AI megcsinálja, generál hozzá valami képet meg újabbat némi instrukció alapján. Hogy mennyire jó arról lehet vitázni, számomra elfogadható, kitettem, kész. Vagy fizethetnék grafikust, vagy csinálhatnám magamnak (amire se időm, se türelmem, se kreativitásom, és még software-t is kell venni hozzá) ami tuti szarabb.
-szíjas bizniszhez marketing szövegek megírása, social media "kezelés" (amit én csinálok, csak tanácsot/szöveget ad), szinte napi szinten. Ezt megint vagy pénzért csinálná valaki, vagy én írnám sokkal szarabbra. Persze figyelni kell mit ír, és párszor korrigálni, újra íratni, de végül lesz egy számomra elfogadható eredmény.
-egész üzlet működésében coach-ként segít, 5letet ad, 5letet véleményez, stb. erre is lehetne embert fizetni.
-házban apróbb gépészeti szerelések/finomhangolások, stb-hez tanácsok, 5letek. Van ami baromság, van ami használható. Van akinek ez jön magától, meg netről is meglehet keresni. Vagy lehetne szakembert hívni.
-nekem edzés/kaja téren is segít. Persze erre is lehetne embert fizetni, de se fizetni nem akarok érte, és azokban se feltétlen bízok, csak azért mert elvégzett egy tanfolyamot és pénzt kér érte és emberből van.És van egy csomó apró kérdés, ami néha eszembejut bármivel kapcsolatban. Nincs kitől megkérdezni, talán jelentősége sincs, hogy több időt rászánjak utánanézni, szakembert meg végképp nem fogok keresni. AI meg ad rá választ/megoldást, sokszor jónak tűnőt.
Igen, neten keresgélve, utána olvasva sok minden meglenne AI nélkül is, felhasználó oldalról sokszoros energia/idő befektetéssel.
Ember oldalról minden szakmában minden ember a saját keretei közt dolgozik. A saját beszűkült, megszokott, mindenféle előítéletekkel/elfogultságokkal teli szokásaival, szakértelmével. AI is mond hülyeséget, de talán hajszállal objektívebb, olvasottabb, tájékozottabb stb.
Én jobban bízok benne a fenti feladatok során, illetve AI-t meg tudom fizetni, mindenre külön embert nem tudok megfizetni. Sokszor ír baromságot, ellentmond néha önmagának is, mindent fenntartásokkal kell kezelni, nem vakon kell követni, és esetleg máshol ellenőrízni se árt.
Minél többet "tanítok neki" (mentsen el bizonyos dolgokat) és minél inkább finomhangolom hogy mit és hogy várok el, annál gördülékenyebben és jobban müxik.Majd szólok ha valamivel besz*ptam és egyértelműen AI miatt.
(najó tegnapelőtt a túrókrém az ehetetlen szar lett elsőre, és jöttek további tippek hogy mégis hogy lesz jobb, így a végén már nem volt ehetetlen csak szar
) -
WiZARD
veterán
Gyerek kitalálta hogy mennyire síelne, mert látta Zakopaneban.
Most megnéztem Eplény árakat, 1 óra oda átgurulni, gondoltam egyik délelőtt elmehetünk, próbálják ki.Hát ezek elmebetegek.
Oktatás 7 év alatt nincs, csak privát óraként.
Az óra az 50 perc, és 20k/fő, vagy 2 gyereknek 15k/fő
Mellé kell venni pályára jegyet 5,5k/gyerek
Léc+cipő+bukó bérlés 4 órára - 9k/gyerek.
Szóval 50 perc síelés 2 db kisgyereknek 60k huf.
Nézzük osztrák árakat (Kreischberg/Semmering)
Oktatás 4 óra 100€/fő, kevesebb nincs. (és hát kevesebbnek nincs is értelme)
Sípálya 6 év alatt ingyenes
bérlés egész napra 19€/fő
Így 4 óra síelés 90k a 2 gyereknek. (19ezerft/50 perc)
És Semmering is csak 2 óra autóval. -
WiZARD
veterán
Mi elhoztunk Zakopaneba egy üveg pezsgőt amit otthon 1-2 éve tologatunk.
Be is hűtöttük.
Aztán arra jutottunk hogy inkább hazavisszük és majd a szülinapomon talán
Gyerekek már alszanak, asszony is, szerintem fél órán belül én is
BÚÉK!
-
WiZARD
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Kb 30-35 éve faternak volt egy 1.8 turbo diesel Fordja, ami szépen indult és szépen járt, de leállítani nem lehetett, beszart a folytószelep.
Maradt a lefullasztás amíg nem lett cserélve.
Egyszer az adagoló is meghalt benne, gariban nem nagyon akarták cserélni.Lehet nem tett annyira jót neki, hogy fater a szomszéd építési vállalkozó ifa-s fuvarosaival csencselt olcsó gázolajat

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztali PC , Ultra 245K , RX 6900 XT 16GB , 32GB DDR5 , 1TB NVME , 2TB HDD
- Ps5 Spider-Man 2 limitált kiadás szobor és kontroller
- X13 Gen4 13.3" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- Google Pixel 7 Pro 12/128 GB fehér + extrák
- Latitude 7440 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 256GB NVMe SSD magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Eladó Samsung Galaxy A55 5G 8/128GB Lemon / 12 hónap jótállás
- iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4594
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Maradt a lefullasztás amíg nem lett cserélve.