- iPhone topik
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- iOS alkalmazások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Képeken a Samsung Galaxy A26
- Mobil flották
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
Szerintem kicsit ellentmondásos a két táblázat. Az alsóban tényleg nincsen Q45. A felsőben szerepel a Q45 mellett az AVC és VC1 dekódolás, de a táblázatban lejjebb a ClearVideo támogatás (ami pont ezeket jelenti) mellől pedig hiányzik a pipa ...
A táblázatok alapján G45-ön elvileg a ColdPlay videó kivételével mindegyik tesztvideóban mennie kellene a DXVA támogatásnak (a Big Buck Bunny MPEG4 kérdéses még, mert az valószínűleg MPEG4 ASP lesz, és akkor az sem gyorsított).
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Teljes a káosz az Intel oldalán is. A dokumentumok szerint a Q45 támogatja a hardveres VC1 és AVC dekódolást, de nem támogatja azt a ClearVideo technológiát, amivel ez kihasználható lenne. Vagy valami ilyesmi
Az ATI 4550 tutira megoldja a problémádat. Azért kicsit hülyén fog mutatni, hogy kisebb CPU terheléssel játszik majd le egy 720p-s filmet, mint egy negyedekkora felbontású XVID-et ...
-
dqdb
nagyúr
Én AGP-s HD2400 Pro-t használtam XP alatt 720p-s mkv-k lejátszására, de ...
Voltak filmek, ahol néhány frame erejéig szétesett a kép.
Voltak olyan filmek, ahol félig működött a motion compensation, és élvezhetetlenné vált a lejátszás. A mozgásvektorokat jól ki lehetett venni a képen, mert az így változó képrészlet mozgott, csak a háttér nem frissült. MPCHC újraindítása segített csak rajta, pause - play, stop - play kevés volt. Ez a hiba a tetejébe nemdeterminisztikus volt, néha 40 perc alatt egyszer sem jött elő, néha a 40 perc alatt 15x.
És voltak olyan filmek, ahol a hiba jelentkezése után 1-2 másodperccel lefagyott a gép.
A driverfrissítés az AGP-s jelleg miatt eléggé macerás volt (csak a Sapphire oldaláról tölthető le), és nem oldott meg semmit a néha bezöldülő képen kívül. Most a 780G-ben lévő HD3200-on minden szép és jó, de ugyanez igaz volt a 790GX-ben lévő HD3300-ra.
HD2400 Pro és 3000+: 15% CPU 720p alatt (XP)
HD3200/HD3300 és 4850e: 3-5% CPU 720p alatt (Vista)1080i/p-ről nem tudok nyilatkozni, főleg sorozatokat nézek, ott meg még nem találkoztam 1080-as release-zel.
-
dqdb
nagyúr
Passz ... A HD3xxx sorozatban már továbbfejlesztett AVIVO van, tehát lehet, hogy igen.
A HD2xxx sorozat bemutatásakor az ATI büszkén hirdette a hardveres HD dekódolást, emiatt is került oda HD prefix a terméknévbe. Ha olyan gyászos lett volna a teljesítménye és megbízhatósága, mint ahogyan én az AGP-s HD2400 Pro-n tapasztaltam, akkor kétlem, hogy a HD-t ennyire a középpontba állítják. Nálam vagy az AGP-s driverrel volt probléma, és ekkor jól járhatsz, feltéve ha az AGP-s HD3450-re jobb driver készült. De ha nem a driver volt a problémás, hanem a dekódolás során a visszafelé jövő adatokhoz az AGP port nem nyújt elég sávszélességet (AGP esetén a visszafelé sávszélesség jóval kisebb, mint PCIe-nél), akkor a HD3450 sem megoldás.
-
dqdb
nagyúr
A ColdPlay videót nálam az X2 4850e + Vista x64 + MPCHC x64 kombináció tökéletesen lejátssza 45-50% processzorterheléssel. A tekerés is egész tűrhető, általában fél (maximum egy) másodpercen belül ismét van kép és hang.
Ez egy XVID videó, azaz MPEG-4 ASP kódolású (más néven MPEG-4 Part 2). A videókártyák HD gyorsítás néven a VC-1 és H.264 (más néven MPEG-4 AVC és MPEG-4 Part 10) kódolásokat támogatják.
A bitrate pedig "gyenge", még a felét sem éri el a maximális 38400 kb/s-nek
Most látom, hogy lassú voltam.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz wassermann #4466 üzenetére
X2 4850e + 780G + Vista x64 + MPCHC x64 alatt 3-5% CPU-t igényel a lejátszás
Mivel szabványos H.264, ezért megy a gyorsítás. A képminősége az adásnak borzalmasan rossz.
-
dqdb
nagyúr
X2 4850 + 780G + Vista x64 + MPCHC x64 (az elmúlt napban már néhányszor beírtam ezt )
A lejátszáshoz minden esetben az MPCHC beépített codecjeit használtam.
Big Buck Bunny H.264: 3-5% CPU terhelés, gyors tekerés, DXVA megy
Big Buck Bunny MP4: 15-25% CPU terhelés, átlagos tekerés, DXVA nem megy
Big Buck Bunny MSMP4: 10-15% CPU terhelés, átlagos tekerés (tekerés után néha egy fekete téglalap van a képernyő közepén 1-2 másodpercig), DXVA nem megy
Big Buck Bunny OGG: 45-55% CPU, tekerés nem megy, kép egy idő után megáll, hang van csak utána, és mintha szaggatna kicsit, DXVA nem megyMegnéztem 32 bites MPCHC-vel is, ugyanez a helyzet.
A DXVA ott megy, ahol mennie kell, és azt hibátlanul teszi. Az OGG kivételével a CPU elég a hardveresen nem gyorsított esetekre, az OGG-nál pedig valószínűleg az MPCHC-be épített codec a problémás.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz wassermann #4542 üzenetére
Az EVEREST nekem is hasonlókat ír ki.
CPU: 43°C
CPU 1/Core 1: 10°C
CPU 1/Core 2: 21°CEz valami Gigabyte hülyeség lehet
-
dqdb
nagyúr
válasz Melak03 #4546 üzenetére
Hűtést tekintve, lehet, hogy egy kis szekrénybe lesz bezárva, ebből kifolyólag gondolom komolyabb hűtés kell neki.
Én a helyedben ezt jobban megfontolnám. Lehet akármilyen szuper hűtésed, ami hatékonyan házon kívülre juttatja a meleget, ha ez a meleg a ház közvetlen közelében marad a kicsi zárt tér miatt, akkor előbb-utóbb meg fog főni a HTPC-d.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz kojak007 #4648 üzenetére
Már többen válaszoltak, de részemről is van néhány kiegészítés.
(2) A Gigabyte alaplap szolgáltatásokban többet nyújt, mint az ASUS. Az eSATA és Firewire jól jöhet még bármikor (nekem ideiglenesen pont ilyen Gigabyte lap van jelenleg a gépemben). A lap nagy hátránya, hogy az 1x PCIe port használhatatlanul rosszul van elhelyezve, ezért ha a diszkrét videókártya mellett TV műsort is szeretnél rögzíteni, akkor ahhoz csak PCI-os tunerkártyát tudsz majd használni. mATX méretben nem igen fogsz jobb lapot találni, ATX méretben is csak +10e forinttal drágábban.
(3) X2 4850e elég, esetleg 5050e, mert minimálisan drágább csak. Ha a DXVA nem megy, izomból elég lesz a processzor.
(5) A HDD-nél nem árt, ha halk, és kevésbé melegszik. Nézd meg a legutolsó PH HDD tesztet, valószínűleg Samsung Spinpoint F1 és WD Caviar Black környékén fogsz kikötni.
(6) Home Premium vagy Ultimate, ha Meedio helyett/mellettt a Media Center felületet is szeretnéd használni. Mivel egy HTPC-hez elég 2GB RAM, ezért jó 32 bites Vista (mondom én, aki 4 GB RAM-ot fog belerakni a gépbe, mert olcsó, és ezért 64 bites Vistát telepít majd ). Telepítés után mindenesetre menjél végig az összes elérhető frontenden, mert lehet, hogy a még nem említett MediaPortal jön majd be a legjobban ...
(7) A Meedio MeediOS átirata ingyenes, ahogyan a MediaPortal is. A Microsoft Media Centere pedig a Vista Home Premium és Ultimate beépített tartozéka.
(8) Szerintem a blu-rayjel várj még egy kicsit, most elég egy filléres DVD író, amit nem fáj majd 1-2 év múlva kidobni.
(9) Többen is gyártanak 3.5"-ös helyre illeszthető memóriakártya-olvasót, de kulturáltan kinézőt (nincsen rajta óriási logó/millió rikító felirat) sajnos még nem találtam.
(11) RAM-ból elég 2x1 GB, típust már ajánlottak közben.
-
dqdb
nagyúr
válasz band1103 #4659 üzenetére
Én a manuális RAID-et választottam 3x 750 GB van a gépemben, valamint média backupnak 2x 750 GB egy másik szobában a szekrény mélyén. Kéthetente rákötöm őket a PC-re, és átmásolom a friss videókat. A munkámat pedig 2-3 naponta archiválom egy notebook HDD-re.
-
dqdb
nagyúr
Igazad van, a Green modellre gondoltam, de sikerült Blacket írnom helyette
Nálam most 5 egyforma Samsung F1 van, amik mind teljesítményben, mind hangban megfelelőek, de legközelebbi vásárláskor WD-re váltok pusztán statisztikai okok miatt. 6 darab egy gyártótól származó HDD-t már túl rizikósnak találok, igazából az ötödik is csak azért lett Samsung, mert nem volt WD raktáron.
-
dqdb
nagyúr
válasz beencee #4690 üzenetére
Köszi a kiegészítést, így már érthető számomra a MeediOS oldaláról letölthető programváltozatok nagy száma. Amikor 1 hónapja úgy döntöttem, hogy az MCE és a MediaPortal után ezt is kipróbálom, akkor egy ideig néztem, hogy mit is kellene letölteni ...
Most mindenesetre letöltöm a legutolsó MeediOS SVN buildet (fordítani lusta vagyok snapshotból), hogy megnézzem ezt is. Eddig a MediaPortal a nyerő nálam a hamarosan induló HTPC projektre.
Jelenleg saját xml formátumban tárolok a médiafájlok mellett metainfókat (imdb/tvrage.com/tv.com/epguides.com linkek, szereplők, formátum/bitrate/felbontás/hangsáv, forrás/release, borító ...). Erre van valami szabványos/kvázi szabványos formátum? Egyszerűbb lenne egy konvertert írni, mint a döntésemtől függően MediaPortal/Meedio/MeediOS plugint.
-
dqdb
nagyúr
Ha olyan videókártyája van, ami nem támogat DXVA-t, akkor a CoreAVC a legkisebb CPU igényű codec. Ha támogatja a videókártyája a DXVA-t, akkor HD tartalom lejátszásához az MPCHC a legjobb a saját beépített codecjével.
-
dqdb
nagyúr
Igen, rosszul kódolt filmnél nem segít a GPU. De az olyan filmeket ez a processzor sem fogja vinni izomból rendesen, bármilyen codeckel próbálkozik ...
band1103: filmeknél ez nyerő megoldás lehet a több release miatt, sorozatoknál már kevésbé. Bár ott meg eddig alig találkoztam rosszul konfigurált kódolással.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Félreértettetek ... szarul kódolt filmen azt értem, h a gpu nem tudja dekódolni. Vhol olvastam egy cikket, h a h264-es kódolást csak ilyen és ilyen paraméterekkel használva fogja a gpu dekódolni, a többit nem.
Akkor te értettél félre, mert pont erre gondoltam Ezen paramétereket szerencsére időközben megtanulták használni (ugyebár nem mindig a legnagyobb szám jelenti a legjobbat), valamint a DXVA támogatás is fejlődött és kevésbé "válogatós" (ATI például az UVD+ -> UVD2 váltásnál megnövelt egy rakás bufferméretet).
Elsőként próbáld meg az MPCHC-t olyan beállításokkal, hogy csak a beépített codeckeket használod (ez az alapbeállítás, de a View > Options > Internal Filters alatt lehet állítani). Ha így megy, akkor valami codec pack okozhatja ezt a csúszást. Ha nem megy, akkor rakd fel a CoreAVC-t, a View > Options > External Filters alatt add hozzá a listához, és állítsd be Prefer státuszúnak. Mivel nálad a hang csúszik, ezért lehet, hogy az AC3 Filterrel ugyanezt el kell játszani majd.
Nekem anno a 3000+-on néhány 720p release határeset volt lejátszáskor (ott a kép akadt), hiába volt mindegyik kódolása DXVA szempontból rendben (ezt upgrade után néztem meg).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
1ébként melyik vga támogatja az uvd+-t és melyik az uvd2-t?
Itt van egy lista. Biztos van megfelelő lista az AMD honlapján is, de ezt gyorsabb volt megtalálni. És íme egy másik, ha az NVidiát választod. Bár nincsen odaírva, de tapasztalatom szerint a DXVA AGP-s ATI kártyával kész katasztrófa. AGP-s HD2400 Próval a lejátszás megakadt, szemetes lett a kép, lefagyott az egész gép ... Mivel sejtésem szerint ennek az AGP szintű okai vannak, NVidiánál AGP-s esetben ugyanez várható. A PCIe/integrált ellenben tökéletesen működik.
Általában problémamentes volt a 720p lejátszás a 3000+-szal (csak a seek volt tetűlassú), de néhány Stargate Atlantis release nézhetetlen volt rajta.
Visszatérve a lejátszáshoz: egy üres XP-re/Vistára kiindulásként elég egy MPCHC minden extra codec nélkül. Ha menet közben találkozol egy problémás videóval, akkor azt a codecet felrakod, és nem kell egy (rosszabb esetben több) teljes codec packot a gépre telepíteni.
-
dqdb
nagyúr
Hmmm, eddig úgy tudtam, hogy a 780G/790GX UVD+, de most már UVD2-t írnak. Próbáltam az AMD oldalán is utánanézni, de ott marketing bullshiten kívül érdemi információt nem találtam. Mindenesetre dddig egyetlen 1080p-s H.264-et találtam, amit nem tud gyorsítani.
Az MPCHC-hez már hozzászoktam, pont annyit és úgy tud, ahogy az nekem kell. Működő DXVA mellett pedig a seek is gyors benne.
-
dqdb
nagyúr
válasz band1103 #4760 üzenetére
Azért az nevetséges, hogy az UVD verziójára vonatkozó információ az AMD oldalán nem található meg.
Én csak azért találkoztam eddig egy problémás videóval, mert főleg sorozatokat nézek. Ott ugyanaz a 3-4 release team készíti az mkv-kat, ők pedig korrekt levelt állítanak be (nemrég kíváncsiságból megnéztem néhány fájlt). Ha meg mégsem, akkor a sorozatoknál szokásos 720p miatt az sem jelent túl nagy problémát
Az MPCHC mellé Vistára csak azért raktam fel hetekkel később a Vista Codec Package-et, hogy legyen a WMV-ken kívül a többi videónak is előnézeti képe ...
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Nem kell mindent elhinni a wikiről.
Ezért is írtam, hogy sajnos az AMD oldalán nem találtam meg. Most ismét nekifutottam a keresgélésnek, és itt tölthető le több flyer és whitepaper a témában. Konkrét táblázat természetesen nincsen. A legrégebbi AVIVO HD dokumentumban a HD2xxx sorozatot említik, ami biztosan UVD-s. A HD3xxx sorozatról az AVIVO oldala hallgat, az ATI oldalán pedig a specifikációknál csak UVD szerepel (tehát semmi UVD+). Az ATI oldala szerint a HD4xxx sorozat tagjai mind UVD2-t tartalmaznak (külön UVD 2.2-nek nyoma sincsen a HD4350 és HD4550 kártyáknál). Az UVD+ szöveg pedig nem szerepel az AMD oldalán ...
Köszi a logout-os linket, korábban már olvastam, de teljesen elfeledkeztem róla. Jó látni, hogy valakinek azért az AMD oldalának ködösítése ellenére sikerült összeszednie az információkat
-
dqdb
nagyúr
válasz band1103 #4767 üzenetére
Az általad linkelt Wikipedia oldalon (én is innen vettem az információt) tavaly decemberig még UVD+-ként volt feltüntetve a 780G/790GX páros.
Én az AMD oldalának szeretnék hinni, csak ehhez fel kellene vinniük a specifikációkhoz a korrekt információkat
Szerintem zárjuk ezt a témát azzal, hogy ha valaki talál korrekt UVD/UVD2/UVD+/UVD2.2 leírást/összehasonlítást hivatalos AMD-s forrásból, akkor kérem, linkelje be ide (főleg az utolsó kettő érdekelne, mert az első kettőről van egy-egy whitepaper). Addig meg "tudatlanul" élvezzük az UVD/AVIVO HD előnyeit
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz wassermann #4794 üzenetére
Van jobb is a képeknél. Nem is emlékeztem erre a tesztre.
A HTPC házakat gyártó cégek szerintem versenyeznek, hogy melyikőjük tud a termékeiről minél sterilebb, minél semmitmondóbb képet feltölteni a weboldalára. Néhány kis felbontású kép, sokszor az is csak render, így eléggé nehéz bármi mellett is dönteni ...
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Barnabase #4835 üzenetére
A HTPC háznál a maximális méret megadása ugye nem egy zárt HIFI-szekrényt takar?
Ha a választott ház a felső/oldalsó szellőzőnyílásoknál nem marad legalább 2-3 centi szabad hely, vagy hátrafelé nem tud szabadon szellőzni a ház, akkor nagyon könnyen megfőzheted a konfigurációdat.
-
dqdb
nagyúr
válasz Versus82 #4845 üzenetére
5050e: 2 mag, 45W TDP, 2500MHz
8650: 3 mag, 95W TDP, 2300MHzMost hirtelenjében nem találtam clock-to-clock összehasonlítást, de magonként a teljesítmény hasonló, vagy a Phenom erősebb kicsit (valaki javítson ki, ha rosszul emlékszem), és a Phenomban eggyel több mag van. Bár noha emiatt a Phenom erősebb, de HTPC-ben a 3 mag előnyét nem igazán fogod kihasználni, ellenben a melegedés sokat számít. Szerintem egyértelnűen 5050e.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz band1103 #4850 üzenetére
Már az UVD-nél kiderült, hogy dezinformációban és információhiányban profik
Itt van 5050e, de a 4050e hiányzik
Versus82: Nekem a 4850e alapórajelen 4 GB memóriával napi munkára is bőven elég, pedig a legtöbbet használt fejlesztőeszközt csak virtualizálva tudom futtatni. A gyári hűtő helyett szerintem vegyél rá egy heatpipe-os darabot, mert a gyári az én fülemnek kicsit hangos nem terhelt állapotban is. Én a fél éven belül esedékes Deneb upgrade miatt egy Scythe Ninja 2 megérkezésére várok, az biztosan lehűti ezt a procit
-
dqdb
nagyúr
válasz Versus82 #4852 üzenetére
kérdés hogy befér e a foxconn házba
Elvileg előre a megadott méretek alapján ki lehet számolni, aztán majd kiderült a valóság A legjobban úgy jársz, hogy egy másik háztulajdonos leméri, mekkora hely marad a a hűtőnek.
Nekem is most GA-MA78GPM-DS2H van a gépemben. A ventillátorcsatlakozók elhelyezésével nem vagyok kibékülve (nem tudtam szépen kábelezni miattuk), valamint a PCIe x1 a mögötte lévő hűtőborda miatt használhatatlan. Ha elég neked 2 PCI és 1 PCIe slot, akkor ajánlom ezt az alaplapot.
Itt van 128MB dedikált sideport memória, ezen felül az alapbeállítással emlékeim szerint 256MB-t kap a GPU. Állítanod semmit sem kell, a default értékekkel megy nekem.
Nekem olyan problémám volt, hogy a DDR2-800-as CL5 GeIL Value memóriát 667MHz-n tudom csak járatni, különben a CnQ vagy CrystalCPUID működésekor lefagy a gép.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest