Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bteebi

veterán

Sziasztok!

HTPC-t szeretnék venni. Nézegettem már pár megoldást, pl. Intel NUC-okat, de nem vagyok eléggé képben, szóval tanácsot kérnék tőletek.

A gép szinte kizárólag filmek (és audio file-ok) lejátszására lenne, de fontos lenne, hogy minél fejlettebb legyen ilyen téren (pl. 4K HDR legalább 60, de inkább 120 Hz-cel, 3D se baj). 1-2,5 gigás LAN, HDMI 2.0(b) legalább, ac-s vagy ax-es wifi, pár USB 3.0/3.1+, esetleg egy Type C csatlakozó. Bluetooth nem létszükség, de nice to have (és jó eséllyel lesz benne eleve).

Mivel szinte csak filmre lenne, és hálózatról (elsősorban NAS) játszana le, ezért egy 128 vagy 256 GB-os m2-es SSD bőven elég lenne hozzá, illetve 8, vagy 16 GB RAM. Nem kell dVGA. QLED, később majd OLED TV-hez, illetve egy házimozi erősítőhöz lenne kötve (5.2.2-es kiépítés).

Új gépet szeretnék majd, ami lehetőleg férjen bele 150-200k-ba (perifériák nélkül nyilván). Ha érdemileg többet tud, akkor valamennyivel 200k fölé is mehet, de mivel idővel majd másik is kellene, ezért az se baj, ha 150k-nál érdemben olcsóbb. Nem akarok nagyon overkill gépet.

Ha egy brand gép helyett komponensekből kellene összerakni nulláról pl. egy mini ITX házba, az se gond. Előre is köszönöm a tippeket! :R

• bteebi

veterán

válasz joydrv #55762 üzenetére

TV van sok. Mondjuk normális(abb) egyelőre csak egy, az is egy 55"-os LG, utolsó 3D-s széria, még csak nem is HDR. (Akartam venni tavaly Black Fridaykor egy 65"-os TCL vagy Hisense QLED-et, de nem fért volna el... már az 55"-oshoz is a fél lakást fel kellett túrni.) Sőt, erősítőből is 3 van (Yamaha/Denon/Onkyo, közép jellegű/alap-közép/alap), hangfalból meg racionális végtelen, saccra 20 db (a nagyon alap PC-s hangfalakon kívül), B&W, Tannoy, Wharfedale, Cambridge Audio - azért többnyire gagyibbak.

Viszont mint mondtam, egyelőre lakásban vagyunk, 2 gyerekkel, körbeszomszédokkal, ezért a "normális" összeállítás (B&W/Yamaha/"nagytévé") még várat magára. A NAS elfér most is. PC-ből összesen 4 van most, 2-t használok. Az egyik az egy SFF Dell a nappaliban, az van az 55"-os TV-re kötve (+Denon/Tannoy). Az tulajdonképp a "HTPC", vagyis annak van használva. Viszont a nappali egyelőre muszájból hálószoba is, és nem a miénk. Napközben a gyerekek miatt ott nem megy a TV, este meg a bátyám van ott.

Emiatt az elmúlt fél évben talán egyszer néztünk szeminormális körülmények között filmet (vagyis csak én, az asszony akkor se), ami azt jelentette, hogy a "nagy" TV-n a már kiépített Denon/Tannoy 3.1-gyel (nem akartam falat fúrni a surroundok miatt), max. közepes hangerővel.

A poén az, hogy van egy tök nagy házunk a székesfőváros mellett, viszont egyrészt nem ott szeretnénk élni, másrészt meg ki van adva albérlőknek elég jó pénzért; cserébe egyelőre 65 m2-en vagyunk 5-en vidéken... :U

• bteebi

veterán

válasz joydrv #55752 üzenetére

Egy szóval nem mondtam, hogy az S9xx-ek nem jók, vagy hogy "túl olcsóak". Szeretem az "olcsó" (=jó ár/árták arányú) dolgokat, és az Amlogic-os boxokat is. Vagy az, vagy egy ("normális") PC, ha már okosítani kell. Én az utóbbit preferálom, mert univerzális és moduláris. Ez utóbbi (többek között) a bajom valamelyest a NUC-kal. Nyilván nem rossz, és megvan a maga célközönsége - nem én. (Ha már annyira minigép IGP-vel, akkor inkább valami AMD alapút vennék, de nem vagyok annyira képben, hogy mekkora méretben van reális AMD alternatíva.) A "2-3. generációs" meg jó lesz "4-6. generációsnak", de persze vannak újabbak is. (Mondjuk azok már szintén nagyon drágák.)

S905X3 vs. X4: Nem mondtam, hogy az S905X3 ne lenne jó, sőt. Igen, minimális a különbség, de az X4 mégiscsak újabb és jobb, nem? Valószínűleg ár-értékben jobb az S905X4-nél. Az meg, hogy mennyibe kerül egy box, az egy dolog önmagában. Nem muszáj 50-60 ezreset venni, ami szerintem már a teljesen overkill kategória. Pontosabban én akkor már inkább elgondolkoznék egy PC-n, valamivel többért. Nem céleszköz, és nem is jobb a boxnál, viszont cserébe univerzális.

20-30 ezernél aligha adnék ki többet egy boxra, még ha csábító is egy "high-end" box tudása és hardvere. Az S922 meg nem azért jobb, mert drágább, hanem pont fordítva. ;) 8 rekeszes NAS-t is lehet venni egymilliónál többért is i7-es procival meg 32 giga RAM-mal, vagy feleannyiért se 4-8 giga RAM-mal, AMD procival. Nyilván jó az előbbi, de nekem az utóbbi is bőven elég lenne.

Hogy a VLC szar-e: egy Dell IPS monitoron (24") nem vettem észre különbséget MPC-HC/madVR-hez képest, pedig "próbáltam". (Az 55"-os 3D-s LG IPS LCD-nken meg nem próbáltam ki, mert 2 gyerek mellett egy kis lakásban úgyse tudok "mozizni". Majd ha végre költözünk...) Nyilván nem ugyanaz, mintha egy 77"-os kalibrált OLED-en hasonlítottam volna össze őket, de nem olyan szar a VLC, mint azt sokan próbálják hinni.

Én a helyedben inkább az OLED-et venném, 65" már nem olyan kicsi. A volt cégemnél volt 85 (vagy 88"-os?) Sony TV. Nagy, akárcsak az élmény, de a képminőségének köze se volt az OLED-hez. Ha meg annyira kell a brutál méret, és/vagy az igazi mozis élmény, akkor projektort vegyél. Persze az se lesz olcsóbb, pláne egy jó vászonnal.

• bteebi

veterán

válasz joydrv #55746 üzenetére

Olvastam az előző hsz-ed is. Én nem használnék NUC-ot. Nagy flash, hogy kicsi, de ebben ki is merültek az előnyei. Viszont drága, nem igazán moduláris, és ebből kifolyólag ha valami tönkremegy benne, vagy bármit upgradelnél... Vegyen BGA-s gépet az, akinek nagyon jól megy.

Szóval sokkal inkább egy SFF PC (az "jobb esetben" eleve van, és/vagy direkt olyat vettél, hogy jó lesz majd akár HTPC-nek is). Egy SFF érdemben nagyobb ugyan egy NUC-nál, de a legtöbb helyen így is elfér. (Kicsit kevesebb lesz a szabad asztalfelület, de elfér.) Nekem most a TV mögött van (ergo nem a falon van van a TV). De akár még egy midiházas gép is lehet jó - ha van rá hely (arra már nem biztos, hogy van). Persze csak HTPC-nek méretben az már overkill, de ha el tudod helyezni, akkor nem számít.

Visszatérve az árra. 180k-ért egy i3-as NUC 4 giga RAM-mal tuti vétel. Igaz, RAM (16 GB kb. 25-30k) és SSD nélkül (20k?) 100k körül van 8-10. generációs is. Vagy 10. generációs i7 szintén 180k-ért, szintén RAM és háttértár nélkül. Akkor már inkább egy félmagas dGPU egy régebbi, akár használt gép mellé (pl. Dell vagy HP SFF), és köröket ver pl. a(z U)HD Graphics 630-ra, ami pl. natívban csak HDMI 1.4-et tud. (Mondjuk az Iris Plus-os procikban már legalább kétszer annyi, 48 EU van.) De ez persze csak az én preferenciám. Talán még végtelen erőforrások mellett is mást választanék az Intel NUC helyett, mondjuk valami AMD alapút; ha nagyon menő vagyok, akkor szintén dVGA-val.

Ha pedig nem valami PC alapú cucc kell, akkor meg egy S922X/S905X4 alapú box.

Korábban használtam MPC HC-t is (madVR-rel is), nem láttam/hallottam érdemi különbséget a VLC-hez képest. Biztos azért, mert igénytelen szar, és/vagy vak/süket vagyok. (Vagy mégse olyan szar a VLC.) Viszont nekem nem tetszik az MPC HC kezelőfelülete, a jelenlegi céljaimhoz meg amúgy is bőven jó a VLC. Amikor majd lesz arra helyem, hogy beüzemeljem a már meglévő "normális" Yamaha/B&W házimozimat (jobb esetben idén költözünk), akkor majd visszatérek a kérdéskörhöz. Lehet, hogy mondjuk egy OLED TV-vel vagy egy jobb projektorral már észrevehető lesz pl. az MPC HC/madVR előnye (?).

• bteebi

veterán

válasz MasterMark #55742 üzenetére

Ja, 11%-kal több Android. :))

#55740: Pedig ez ilyen. NUC/irodai gépek nem jók médialejátszásra, legalábbis 4K-hoz már nem. Nálam egy i5 4590-nel, IGP-vel a 4K videók (HDR x265) biza' szaggatnak, miközben az LG V30-am vígan viszi, VLC itt is, ott is. A kulcs? A GPU, amiben az Intelek borzalmasak. De egy tetszőleges AMD/nVidia low profile VGA-val menne a 4K 60 fps az asztali gépen is.

• bteebi

veterán

válasz bnorci71 #55698 üzenetére

Szia!

Subwoofer manual itt és itt.

- crossover: a subwoofer/hangfal közötti vágási frekvencia. Alatta szól a szub (is), afelett meg csak a hangfalak. Relatíve magasra vedd. Amúgy kicsi a subwoofered, szóval nem fog mindig kijönni, hogy "ott van". De egyébként úgy jó, ha nem tűnik fel az, hogy van subod, hanem csak akkor veszed észre, ha kikapcsolod. Különben túltoltad... Ha jó/nagy frontjaid ÉS subwoofered lenne, akkor talán 80 Hz köré, ha nem még lejjebb lenne érdemes beállítanod, de jelen esetben ezek nem adottak.

Ahogy láttam, a tiéden 4 állás van: 80, 100, 150 és 250 Hz. Én valószínűleg 150-re venném. Esetleg 100-ra. Your choice. Amúgy elég kicsi jószág, csak 40 Hz-ig megy le, szerintem ez legyen majd az első dolog, amit lecserélsz (lakóhelytől függően persze; lakásba ez is sok :DDD ). Legalább egy SW150-re. (Szintén Wharfedale, 10"-os, nagyon jó kis budget szub, szokott lenni használtan is.)

- phase: a subwoofer fázisa. (Létrejöhet az, hogy a subwoofer egyirányba, vagy pont ellentétes irányba mozog a többi hangszóróval, ez a phase-zel átkapcsolható.) Többnyire nullán szokták hagyni. Hallgass valamit, amit jól ismersz, és sok basszus van benne. Nagyon leegyszerűsítve: ha rosszul hangzana, akkor tedd a másik állásba. Illetve próbáld ki így is, úgy is, és hagyd azon, amelyikkel jobban tetszik.

Mivel a frontokat leszámítva minden hangfal csatlakozó csíptetős az erősítőn, én nem erőltetném a 2,5-es kábeleket. Vagy nagyon max. a frontoknak. (Ha van kedved még néhány ezrest rászánni, akkor azokra esetleg tennék banándugót. Kb. 500 Ft-ból meglehet egy. Bár talán pont van is nálad néhány darab.) A csíptetős csatlakozóba a 2,5-es már talán be se férne, jó oda a 1,5-es. Majd ha váltasz hangfalakat meg erősítőt, akkor legfeljebb újra elgondolkozhatsz a kérdésen.

Érvéghüvelyezést hagyjad, tekerd a kábelt oszt' csókolom. Semmi baja nincs annak. És amúgy is, egyszer összedugod, aztán (jobb esetben) úgy marad évekig.

A kettős kábelezés meg túl van tolva, nem olyan lényeges dolog az. Papíron jól hangzik, de a gyakorlatban nem olyan fontos. Sok nagyon jó hangfalnál eleve nincs kettős kábelezésre lehetőség; jól csinálják meg a crossovert, és akkor kb. mindegy is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés