- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Balerik #39434 üzenetére
Egyszer kíváncsi lennék egy összevetésre a két "fejlesztési irányt" képviselve, hogy pl. TV-n mennyit jelenthet a MadVR több algo-ja AMD APU-n, AMD dedikált VGA-n szemben az Inteles IGP-k képével, alap Kodi-val, alap skálázókkal, vagy akár Braswell-lel szemben.
(#39443) LógaGéza:
A 4K és HEVC dekódolásra még nagyon képlékeny a gyártók megoldása, nem tudni, hogy lesz-e biztosan fix funkciós egység ("hardveres gyorsítás") az IGP-kben (mint pl. az ARM-os rendszereknél már most is), vagy VGA-kban, vagy pusztán szoftveresen lesz ez megoldva, esetleg egy köztes, ún. hibrid módszert dolgoznak majd ki erre.
Skylake IGP már tudja a HEVC-t dekódolni hardveresen, i5 és i7 már enkódolni is képes. AMD szintén képes erre az újabb VGA-ikban, meg APU-kban, a döntő dolog mindkét gyártónál a driver lesz, ill. az, hogy a 4K anyagok - ha végre megjelennek (2016 januárjára ígérik most) - miben lesznek "tálalva" felénk, hétköznapi userek felé.
h.264-gyel kódolva már most is sok cucc megbirkózik a 4K anyagokkal (FullHD-re leskálázva), a natív 4K kimenetet meghajtani megfelelő frissítési frekivel már komolyabb feladat, és még itt mindig csak 8 bites anyagokról beszélek. A 10bites anyaghoz megint csak erőgép kell, de szvsz. pár éven belül ez is változni fog, és ennyi idő után már a Braswell szintű kis gépek is gond nélkül fogják vinni ezeket is.
A helyedben vagy várnék az építéssel, vagy nem 5 évre építenék.
(#39448) Balerik:
bajnokpityu tapasztalata alapján nem lehetetlen egy viszonylag csendes gép építése dedikált , erős VGA-val, csak akkor nem szabad kis házban gondolkodni.
MiniITX topik is erről szól, hogy hogyan tudják lehűteni a mini gémer konfigokat, sokszor elég kevés sikerrel. A fizikát nem tudják megváltoztatni, erős gép esetén kell a szellős (~ nagy) PC ház.
(#39451) pitepeti71:
BD miatt PowerDVD kell neked, alap kodi-ban kell majd meghívni, hogy a BD.iso-kat. Ehhez a feladathoz elég egy integrált procis lap is.
(#39452) devil-k:
Szvsz. csak akkor, ha árban is értelmes alternatíva lesz AMD APU-hoz képest. Ha nem, akkor dedikált VGA-s megoldás lesz csak jó neked is.
(#39453) Compika:
Attól függ, hogy mit vársz a Skylake-re váltástól? 4K kompatibilitást? Ha igen, akkor először várd meg, hogy megjelenjenek az anyagok és utána térj vissza ehhez a kérdéshez. Szerintem most még nem éri meg neked váltani.
(#39458) Stukker1987:
Ha mindenképen Win10 lehet csak az alap, akkor ki kell "belezni" az OP rendszer felesleges folyamatait. A többi csak alap Kodi lehet jelenleg Win10-en.
N3150-es lapom van már 4 hónapja, de újra kéne raknom a Win10-et rajta, mert a legutóbbi belezés során sikerült nagyon kibelezni és "belehalt".
Meg amikor hozzájutottam a laphoz, akkoriban jelent meg a Win10 is és a Braswell driver akkor még nem igazán nyerte el a tetszésemet. Most már talán érdemes lesz próbálkoznom, hogy a Win10 is túl van már a második nagyobb frissítési körön. -
válasz
bajnokpityu #39429 üzenetére
És gondolom csak az R9 dolgozik, az IGP már nem tud besegíteni.
Milyen amúgy a képe?
-
válasz
bajnokpityu #39427 üzenetére
És mennyire van terhelve az R9?
-
válasz
devil-k #39424 üzenetére
Ahogy előttem is írták/linkelték, a MadVR-re "kihegyezett" gép kb. egy erős gémer konfig, izmos CPU-val és VGA-val.
És itt jön be a képbe a melegedés és a gép hűtése. Egy játékos gép nem épp csendes, amikor terhelik és ez mondjuk engem zavarna filmnézés közben.
Ezért is választottam inkább az alap Kodi, minimál rendszer, minimál hardver utat a HTPC világában. A fájltárolást meg külön gép intézze csak, így a klienseknek nem kell nagy ház, sem erős hardver, kevesebb zaj, kevesebb hő, kisebb fogyasztás.
És a képminőségre sincs panaszom.
Majd ha vetítő + vászon lesz otthon, akkor meglátom elég lesz-e a jelenlegi gépem.
Szvsz. Intel IGP-k pár éven belül behozzák az AMD APU-kat. És szintén pár éven belül reális alternatívák lesznek akár MadVR-hez is árban. A nagy broadwell procikban (pl. egy i5) már olyan az IGP, hogy lekörözi az A10 7850K-t is játékban. Csak az ára borsos még (viszont meglepődtem, hogy mennyit esett). De jelenleg nincs jobb Intel fronton és kb. fogyasztásban ott van ahol egy A10 AMD-ből. Ezt még le lehet hűteni halkan, hogy ne legyen mozi közben zavaró, de már van az IGP-ben elég számoló egység a MadVR képességeinek kihasználásához.
A Broadwell után jött a Skylake (nagyon hasonló Anandtech cikk
), ami számomra csalódás, mert a legelső procik sokkal butább IGP-kel jöttek ki Gen9-es architektúra, de még mindig csak GT2-es és max. GT3-as opciók, én személy szerint a külön memóriával megspékelt 72 shader tömbös GT4-es verziókra csorgatom a nyálam, ami a Broadwell-ben bemutatkozott IGP továbbfejlesztése lesz, és remélhetőleg jövőre már meg is jelenik majd.
Szóval érdemes még 2-3 évet várni, mire Intel pénzügyileg is lezavarja az elődöket, mert már most képesek lennének csúcs IGP-k gyártására, de akkor hol maradna az üzlet?
Épp ezért kivárok a kis Braswell-emmel és használom sima FullHD tartalommal. Max. kísérletezgetek majd a 4K-val, meg a HEVC-el, ha végre lesznek már lemezek és tartalom.
-
válasz
devil-k #39420 üzenetére
Enyhe ellentétet érzek a kérdésedben: fullos MadVR <-->minimum processzor
A MadVR-ben, ha mindent bekapcsolsz, akkor akár egy 3-4 dedikált VGA-ból álló szörnyet is képes 100%-ra tekerni, nemhogy egy IGP-t/APU-t.
Ha a földön járunk, akkor AMD A10-7800 asszem ami fogyasztás/melegedés terén még valahogy kezelhető kis házban.
E fölötti igény esetén dedikált VGA kártya.
-
válasz
Zirowe #39408 üzenetére
A madVR algoritmusait egy PC-ben a videókártya számolja. Az, hogy ez dedikált VGA, vagy processzorba integrált IGP/APU az tök mindegy.
Minél szebb képet akarsz, annál több algoritmust kell majd bevetned, és ehhez kell a VGA erő. Persze ez attól is függ mire akarod használni, netán vászon + vetítő? Mert akkor van értelme ezzel foglalkozni.
Sima FullHD TV-hez és 1080p-s anyagokhoz szvsz. felesleges, mert nem hoz annyit a konyhán.
MadVR-hez az ajánlott (szerintem) minimum egy A8-as, de inkább egy A10-es AMD APU.
Én személy szerint csak TV-hez használom a HTPC-imet (1 & 2) és így nincs szükségem a MadVR-re. Ketteske nekem gyönyörű képet ad plazmán és nem igazán tervezem lecserélni.
(Egyeske meg most asztali gépként szolgál Win8.1 + HackMini.
)
-
válasz
Oszilaci #38673 üzenetére
"Nem hiszem,hogy szebbek a filmek egy 150K gépen mint egy 50K gépen ,de kövezz meg ha tévedek."
Nem kell kövezés, de én azt mondom, hogy attól függ min nézed. TV-n nem biztos, hogy látni fogod a különbséget. Vetítő + vászon esetén viszont már nagy valószínűséggel más lesz a helyzet.
Kicsit hihetetlen, de ahogy én is próbálom követni az írásokat több fórumon ahogy emelkedik egy AV rendszer minősége úgy érdemes PC/ HTPC esetén is drágább komponensekbe is beruházni.
Pl. másik fórumon Core i7-es proci + Z97-es lap az "ajánlott" audio PC-nek, ha maximalista forrást akar az ember.
-
Faló Win10-es írása kikerült.
-
válasz
PeterPH #38574 üzenetére
Dual audio patch-el szvsz. szintén az a baj, hogy senki nem foglalkozik vele és a Kodi verziója meg szépen emelkedett, miközben a régi kódot senki nem fejlesztette.
Csak reménykedni tudok, hogy a 17-es verzióra ígért nagy változások között végre lesz hivatalosan is dual audio támogatás - mondjuk egy add-on formájában.
-
válasz
Georgie1224 #38570 üzenetére
Kodi-ra létezik dual audio patch, egy kicsit mókolni kell rajta és elvileg működőképes lehet. Nem próbáltam még, csak eljátszottam a gondolattal.
nVidia kártya szerintem is jobb választás Intel proci mellé Linux alá.
-
válasz
btomi9 #38187 üzenetére
"...a virtualizációs offtopik igényemet lehet, hogy elvetném, és nem a HTPC -t használnám szervernek, nem arra való."
Jó gondolat! A kiszolgáló szerver gép az külön vas legyen.
Ha az i3-ban és az i5-ben ugyan za az IGP, akkor szvsz. felesleges az i5, bár olvastam már olyan véleményt, hogy az i5 és i7 procik hangja zenén jobb, ami állítólag a jobb (?) memóriakezelésüknek tudható be.
Jelenleg kétkedően állok ehhez a véleményhez, de Paul Pang (csak Ping Pong-nak szoktam becézni...
) bácsi szerint is az i7 a nyerő 800 MHz-re visszafogva.
-
Jelenleg is Linuxszal használom. Működik.
(#38165) br0by:
A folyamatos figyelés szerintem már egy kis "tweak-elést" igényelne. Mondjuk egy scriptet, ami adott időközönként elindítaná a frissítést.
Távval megoldható, hogy csak a Kodit zárja be, ne a gépet. az újraindítás a gép újraindítása nélkül már más kérdés.
Ha van desktop felület, és ott mondjuk egy Kodi parancsikon, akkor az általam linkeltekkel is megoldható.
-
-
-
-
-
Akkor kezdjük ott, hogy a Bay Trail az IGP részét még az Ivy Bridge-től örökölte, persze némi módosítással éltek, de Ivy Bridge nem volt még olyan jó a kadencia helyességben. Az persze már más kérdés, hogy ki mennyire látja ezt, és mennyire zavarja, én igen és zavar, ha látom.
A Braswell ebben a tekintetben is nagy lépés IGP ügyileg, azaz még pontosabb a 23,976 és így már alkalmas számomra mozigépnek.
60p (FullHD) Braswell-nek már nem gond, 4K@60p már határeset - kicsit még droppol.
HEVC-t és 4K-t szerintem is meg fogják oldani Bay Trail-re driverrel, de a fenti probléma miatt nekem még mindig felejtős.
3D-re még lehet jön majd válasz, még mindig nem volt időm kipróbálni.
Hawell - 7.5 Gen IGP - Braswell 8 Gen IGP, szóval a Braswell esetében volt némi fejlesztés, még ha ugyan annyi EU is van ezekben.
Fogyasztás oldalról nem sokkal, de nyer a Braswell.
OK alul lehet feszelni a Cerkát/Penyát, meg vissza lehet fogni frekiben a CPU részüket, de akinek nincs otthon ilyen procija és nulláról indul, annak te mit javasolnál? Bay Trailt?
-
Persze hogy drága még most, amikor kvázi még kapni se lehet. Hónap végén már lejjebb lesz. Karácsonykor meg talán még lejjebb, ha addig nem történik valami nagy baromság a gazdaságokban....
DC-s Bay Trail szerintem sosem volt 20-hoz közel, inkább 30 körül mozgott.
"Cserébe többet nem tud igazából csak az IGP (ami végül is nem rossz dolog)."
Ebben pont ez a lényeg.
1150-es konfig is lehetne ilyen áron, csak nem ilyen IGP-vel...
Bay Trail lassan ki fog kopni a boltokból, kifutó termék lett. Jövő nyáron ezek a deszkák lesznek akciózva. (Akkor lehet veszek még egyet szervernek
- Synology DS716+ is N3150-et fog használni.
)
-
válasz
bajnokpityu #37748 üzenetére
Nem, nem. Ezzel azt akartam mondani, hogy a driver már nem számolja át feleslegesen a képet, amikor a kimenetre küldi.
-
válasz
canniball #37738 üzenetére
Igen, Braswell és Skylake már igen.
Kodis srácok elérték, hogy (egyelőre Linux alatt) az Intel driver ne szóljon bele a képbe, csak átengedjen. Elég magas bitráta esetén így nincs szükség egyéb képjavításra, mert nem hozna annyit, meg a vas sem bírná.
Így viszont tökéletes páros a hardver és a szoftver.
-
Az árszin-ingerküszöbödet nem ismerem, de ár szerint így lépkedhetünk elméletben + most: Emo UMC-1, Primare SP31, Emotiva XMC-1, stb.
De nemrég volt pl. egy Denon proci is. Na az
Szerk.:
(#37735) btomi9:
Régebbi procik ha nem támogatja az IGP a h.265/HEVC hardveres dekódolást, akkor ezt szoftveresen (driver) fogják megoldani, tehát procierőből. Intel vonalon sajnos még a Haswell sem támogatja hardveresen.
AMD oldalon nem vagyok ennyire képben. De tudtommal a legfrisebb + egyel régebbi generációs APU-k hardveresen támogatják, csak még driver-re kell várni. De már az is lehet, hogy a legfrissebb driverben már benne van.
-
"Az 5.1 rendszer az egy kevésbé komoly holmi, de ez is fejlődni fog. Viszont nem akarok avr-t, a kódolás oldalt kártyával oldom meg, és aktív hangfalakat akarok későbbiekben. Ár érték arányban szerintem jobb, mint egy 5.1 rendszer mondjuk 1 misiig. KRK-ból ahogy nézem nagyon komoly minőséget lehet elérni."
Ha aktív dobozokból akarsz összerakni 5.1-et, én inkább egy jó házimozi procit raknék eléjük és a HTPC-ből HDMI-n vezetném át a hangot.
Így nem kellene a HTPC-be hangkártya. Egy mozis proci szvsz. jobb minőségre képes. Ez pont ugyan az lenne, mint amit már a sztereó felállásnál alkalmazol: külső DAC.
-
válasz
devil-k #37619 üzenetére
OK. De pont, hogy nem akar az összerakással foglalkozni.
A véleményedet mire alapozod? Esetleg van már tapasztalatod vele?
Te mit ajánlanál nem összerakós gépnek?
(#37618) Sholom:
Rizikós, nem tudom hány évig lesz még támogatott a procija. Amit linkeltem az frissebb vas.
Amúgy én is inkább az építést ajánlanám. Olcsóbban kijöhet.
-
válasz
tozso76 #37542 üzenetére
Igen, frissíthető a driver.
De csak akkor kell ha "Artifacts with default xserver intel driver or Stuttering when refreshrate switches"
Ha ilyeneket tapasztalsz, akkor a parancsok SSH-ban:
wget https://dl.dropboxusercontent.com/u/55728161/xserver-xorg-video-intel_2.99.917%2Bgit1509140731.23986f~gd~v_amd64.deb
Ez letölti a linken található csomagot (drivert) abba a könyvtárba ahol éppen vagy, alap esetben a gyökérben vagy. A driver be van csomagolva, ezért kell kicsomagolni a dpkg paranccsal:
sudo dpkg -i *deb
Aztán indítsd újra a gépet, hogy már az új drivert használhassa:
sudo reboot
-
válasz
bajnokpityu #37533 üzenetére
Win10-et még nem volt időm próbálni behatóbban, mert Braswell-hez vártam, hogy jelenjen meg újabb Intel driver Win-hez is. (Pont akkor játszottam ezzel, amikor megjelent a Win10.) Azóta Linuxoztam.
Win10 belezésre készülök a regger által linkelt leírások alapján, mert érdekel ez a vonal is.
Lehet nem is a Braswell-es gépemmel fogom ezt csinálni, hanem a "régi" Haswell-essel. Csak még oda is fel kell pakolnom Hackintosh mellé a Win-t meg Linuxot, másik SSD-re.
(#37536) tariattila:
"természetesen vinyóról lejátszás a cél...
"
Akkor ODD-t ki külső házba és tessék elkezdeni berippelni a lemezeket Exact Audio Copy-val minimum. Beállításokat fogsz találni neten hozzá.
-
válasz
tariattila #37527 üzenetére
Hát én kapásból Win8.1-et raktam volna alapnak + ráeresztettem volna a kolléga helyében egy kis CAD szkriptet.
Alaplapi optika helyett az alaplapi tüskéről (megnéztem, van az alaplapodon) kivezethető az S/PDIF jel és könynen lehet belőle koaxot csinálni.
Vagy beszerzel egy egyszerű USB --> S/PDIF átalakítót (pl. HiVox Suricata, Hydra Sound Zeus, iFi iLink, M2Tech Hiface Two, Halide Design Bridge, Musiland Monitor 02, stb..
) Bár némelyik egyben DAC is.
ASIO megoldása: ASIO4all
És máris kiválasztható lesz Foobar alatt is.
A felpörgetős probléma szerintem csak beállítás kérdése, kicsit kutakodni kell a Foobar beállításaiban.
-
De ennyire egyszerű. Még tovább kell emelni a kapcsolási frekit ahhoz, hogy a torzítási felharmonikusok se legyenek hallhatóak.
"D class rohamosan fejlődik, és valszeg valamikor kihozzák tutira, de még nincs ott."
Már ott van...odass...
(#37477) regger:
Szerintem konzultálj erről Paul Pang bácsival.
-
válasz
bajnokpityu #37465 üzenetére
Köszi a pontosítást!
(#37466) sb:
Akkor neked lehet olyan felállás lenne jó, amikor az egyik HTPC betölti a szerver szerepét is és úgy állítod be, hogy a másik kliens (RPi) felkeltheti, ha éppen csak azon akarsz filmezni.
Vagy egy erős router + külső, USB-s HDD és ez lesz a médiatár.
(#37467) btomi9:
Broadwell az proci generáció, integráltat ne is keress belőle.
Passzív ház + kis méret csak alacsony fogyasztású procihoz ajánlanám, nagyobb procik passzív hűtéséhez nagy bordák kellenek.
(#37468) btomi9:
A PC-s zajra jó megoldás egy akksis táplálású Human Audio Tabla USB --> S/PDIF átalakító.
Vagy olyan USB-s DAC, ami nem a PC-ről kapja a tápot. Bár ilyen esetben is hallottam már olyat, hogy a PC jobb tápja hallható változást hozott a kapott hangban.(#37469) regger:
Azt hiszem értem.
(#37470) Ribi:
Egy kapcsoló üzemű táp is lehet jó, csak nem mindegy, hogy a kapcsolgatás milyen frekvenciával megy. Ha ezt úgy felgyorsítjuk, hogy a keletkező zajok messze a hallható tartományon felülre kerülnek (értsd több százezer Hz), akkor nyert ügyünk van.
Sok high-end digitális erősítő már ilyet használ. Friss technológia, így még bazidrága.
Ezen a találkozón a Bodor Audio képviselői tartottak erről egy jó kis előadást.
-
válasz
btomi9 #37462 üzenetére
Asrock AM1H-ITX az AM1 foglalatos. Kihaló félben van...
"Processzorok (és integrált grafikus vezérlők) szempontjából melyikkel járok jobban?"
Ez egy elég jó kérdés, nem is egyszerű válaszolni rá. Röviden és tömören: egyéni ízlés/hozzáértés/pénz/cél kérdése, hogy neked melyik lesz a jó választás.
AMD-s APU jó választás.
A paneltáp zajáról nincs túl sok infóm, nem mértem még soha, de talán kevesebb, mint egy szabvány ATX, vagy SFX tápé. De lehet nem hiába csinált a HD Plex is ilyet.
By the way: HD Plex honlapja megújult, és van pár új termékük. Pl. ez a Krell erősítők házára hajazó 300W-os PC táp.
Kicsit túlzásnak tartom az árát, bár ehhez képest (nem akarom tudni az árát).
"Vagy van az Asus Q87T amibe lehet haswell procit tenni, és esetleg ezek közül valami nagyon erős akár i7-es kis fogyasztásút, hogy a processzor csinálja a video javítgatásokat (madvr és társai)."
Attól, hogy erős a proci, attól még a képjavító szűrők a GPU-t/IGP-t terhelik. Ha prociba integrált erős IGP kell, akkor első pont (AMD APU). Intel vonalon jelenleg a nagy Broadwell prociknak van kb. olyan erős IGP-jük, mint az A8/A10-es AMD-knek, de az áruk (i5, i7) szerintem egyből elveszi majd a kedved ettől a vonaltól.
3. opció - dedikált VGA ez sem rossz ötlet, de ekkor szvsz. felejtős a passzív ház..., vagy vizezed és lesz agy k.nagy passzív radiátorod a gépházon kívül. De még így is zümmögni fog a keringtető szivattyú.
-
válasz
devil-k #37455 üzenetére
Eddig Kodibuntu-val van tapasztalatom. Az szépen működik dedikált gépen. Telepítés után Kodi indul egyből és utána csak a Kodi-t kell belőni.
A jelenlegi fejlesztés (Kodi 16 Jarvis előtt) alpha fázisban van, ez Ubuntu Server 15.04-en megy jelenleg, vagy OpenELEC 6.XX a Kodi fejlesztőjétől. Ubuntu Server + Kodi 16 alpha jelenleg még nem a legjobb, folyamatosan változik, mert ugye most fejlesztik. + Intel részéről is olyan új dolgok jönnek majd a driverbe (HEVC mellé hybrid dekódolás + 3D wrapper...), hogy jelenleg nem tudom megmondani mi lesz a vége. Egy biztos: Haswell procik sajnos nem fognak megkapni minden újítást, pl. Haswell IGP-k nem tudják még egyszerre használni a CPU-t és az IGP-t pl. a hibrid dekódoláshoz, ez csak Braswell és Skylake sajátosság lesz.
Különböző Linux disztrókra szerintem simán felrakható a Kodi, csak akkor neked kell megoldanod, hogy az automatikusan induljon, mert ugye egy desktop OS-re raksz fel egy programot, ugyan úgy mint Win esetén.
Ha a meglévő Haswell-es gépedet akarod jól kihasználni, akkor szerintem Kodibuntu. És majd jön a 16-os pár újítással és frissebb Intel driverrel.
Csak várd ki.
(#37457) btomi9:
AMD-s lapból most nem rémlik DC bemenetes, de lehet csak én nem vagyok elég tájékozott. Vagy nem DC-s elég kell egy paneltáp, mondjuk a HDplex féle HiFi változat.
(#37458) sb:
1. Szerintem nem.
2. Tudom, hogy létezik ilyen, de nincs vele tapasztalatom.
3. A másik lejátszót jó ötletnek tartom. Adatoknak NAS-on a helye, ha több kliens van egy otthoni rendszerben. RPi-n szerintem OK a 24p --> OpenELEC-t használd erre.
Inkább az Atomos stickről rémlik nekem az, hogy a 24p nem megy neki, azaz a 23,976 nem, igazi 24,00 Hz meg de. Pont ez a baja, hogy a 23,976-ot is 24,00-án játsszák le.
-
válasz
btomi9 #37450 üzenetére
Ha már megvan a HD-Plex táp, akkor első körben AMD APU-ra (A8, A10-re) szavaznék a 3D és madVR igények miatt.
4K még csak most kezd jönni, szóval erre most még nem érdemes építeni hosszú távra.
SotM USB kártya akkor lesz hasznos, ha USB-s DAC-ot akarsz majd venni a zene miatt, de ha az audiofil minőség a cél én megfontolnám a kártya helyett pl. USB --> S/PDIF átalakítót (pl. Human Audio Tabla) és így bármilyen coax bemenetes DAC-ot mögé tehetsz. Vagy ha jó USB-s DAC a cél, akkor az is zsebbe nyúlós lesz, mert akkor vagy külön USB táplálás kell, vagy olyan USB bemenetes DAC-ra lesz szükséged, ami nem a PC-től kapja a tápot. De így meg értelmetlen lesz a HD-Plex tápod, hacsak nem akarsz a későbbiekben vetítőzni LCD TV helyett.
Én amúgy külön eszközzel oldanám meg a zenét, vagy HTPC-n külön OP rendszer.
-
válasz
Skillet #37370 üzenetére
Én pont azért nem a DC-s verziót kerestem, mert így azért nagyobb befolyásom lehet a tápellátásra (minőségére) a későbbiekben, másrészt megvolt már a Giga MIB házam, amiben van egy jó kis FSP paneltáp + külső kocka kombó, amit ha akarok cserélhetek jobbra.
Jelenleg teljesen jó a gyári táp is, később tervezem ezt fejleszteni (ha pl. lesz olyan cuccom, amin hallani is fogom a változást.
)
-
-
válasz
schferenc77 #37322 üzenetére
Optimalizálásnak hívjuk leggyakrabban itt a fórumon, én a CAD scriptet ismerem behatóbban, csak ez Win8 vagy Win8.1-re jó, de vannak még más, hasonló eljárások is, pl. Fidelizer.
Persze ezek az ingyenes változatok. Vannak fizetősek is, általában jobb eredménnyel, de ezt inkább akkor javasolnám, amikor már a többi komponens eléggé ki van maxolva.
Ill. ajánlom még Win10-hez regger által linkelt megoldásokat.
-
válasz
devil-k #37319 üzenetére
Az a fejlesztői példány, amit én használok jelenleg, az csak Ubuntu Server-en megy, vagy OpenELEC.
Win10-re meg a Win-es változatokat (15.1; 15.2, 16.0 alpha) tudod felrakni, de Windows10-en még nem próbáltam, hogy milyen a Kodi (milyen az Intel driver). + ugye Win10-et is jó lenne "belezni/csontozni" (ahogy regger kolléga szokta mondani), optimalizálni audio/video célú felhasználásra.
Ki akarom majd ezt is próbálni, csak idő kérdése. Költözésre készülés közben nem egyszerű időt szakítani erre is.
-
válasz
#75912448 #37311 üzenetére
Mandju-t én beszéltem rá.
Ő is ugyan azt a felállást használja: Ubuntu Server + Kodi 16 (Első két hsz. tartalmaz minden lényeges infót a telepítéshez.) Érdemes amúgy az egész fórumot átnyálazni. Én is próbálom szinten tartani magam, hogy most hol tartanak. Idő hiányában kicsit le vagyok maradva.
OpenELEC-ből szinte naponta raknak ki frissebb verziókat. Azt is érdemes kipróbálni!
Véleményem:
Röviden, tömören: ká jó.4K + HEVC támogatás már van, optimalizálják éppen a programot. Ffmpeg 2.8-tól kezdődően már megvan más platformra is ez a támogatás, ami ezt a könyvtárat használja a dekódoláshoz (pl. MPC-HC).
A képe nagyon jó, nálam megoldotta a bőrszín problémát. Ahhoz képest, hogy milyen kis fogyasztású proci, ahhoz képest nagyon pörgős, gyors a menü is SSD-vel természetesen. Másrészt: elég stabil is már most is, fejlesztői fázisban is.
Szerintem nekem hosszú távon ez lesz a megfelelő vas HTPC-re.
Apropó, zene: nem teszteltem még egymás után, de hallás alapján mintha kicsit meg is lépte volna a kockám hangját (SolidRun Cubox-i2eX + Volumio) ugyan azzal az USB-s DAC-kal (Bladelius) az N3150 Ubuntu Server + Kodi16-tal.
Amúgy aki most építene: Asrock BeeBox N3150, mehet bele mSATA rendszernek + RAM + egy 2,5-es lemez és kész is a HTPC.
Nekem nagyon megtetszett.(#37315) nagyatt:
A koritest rendberaktam hdplex +lin tap + haz + ssd.
WOW, grat!
Skylake nekem jelenleg még zsákbamacska. Nem láttam még értelmes IGP-vel "szerelt" példányt belőlük.
Talán egy AMD-s APU-val jobban jársz most, attól függően, hogy milyen megjelenítőd van.
Ha vetítő + vászon, akkor egyértelműen AMD APU, vagy dedikált VGA, ha elfér a házban és a Lin táp elbírja.
Ha TV, akkor szvsz. N3150-es Braswell.
-
válasz
#75912448 #37289 üzenetére
Köszi!
TV-vel akkor maradok egyelőre alap Kodi + Braswell lapnál. Majd ha vetítő kerül a képbe, akkor visszatérek erre a kérdésre.
(#37277) Ribi:
TeraDak tápok állítólag elég jók. Tesztet én is szívesen látnék. Év vége felé bepróbálok egyet USB-s DAC-hoz.
(#37286) szaby72:
Mit jelent az, hogy "ugrál" a fekete csík? Nem olyan filmet nézel, amiben változik a képarány ("IMAX")?
(#37290) 90Quiet:
Jó ötletnek tűnik a két gép egyben, csak nem egyszerű összehozni szoftveresen. Bár ez is igényfüggő.
A tervedben a buktató, amit észrevettem: a vezérlést hogyan tervezed megoldani? Ha a gép el lesz rakva, akkor kb. marad a Kodi távvezérlő app okostelefonra, vagy tabletre. Ha ez megfelel, akkor hajrá.
(#37292) GRaul:
Röviden szvsz. nem.
Ez a gép már igen csak öregecske. Ha a komponenseket el tudod adni, akkor OK, a ház még jó is lenne, de kb. csak az használható az egészből, a többi cserés az én szememben.Jelenleg alap HTPC-nek az integrált procis Asrock lapok a legjobbak.
-
válasz
adamsfamily #37241 üzenetére
Saját (első) HTPC-m tudta hozni Kodibuntu-val, egy Oppo képének szintjét, amikor nem volt a VXP képjavítás bekapcsolva rajta. Ez mondjuk 100 alatt kijön.
Amit regger írt előttem azzal teljes mértékben egyet értek. Árban a jobb ház és jobb táp már kb. így nézne ki. Ha ehhez a házhoz még tolsz egy ilyen tápot is, akkor már szerintem vetítőhöz is, meg zenéhez is korrekt hardveres alapod van.
A szoftver, ami szvsz. több mint 50%-ban felel a hang- és képminőségért, az a következő lépés.
-
válasz
adamsfamily #37236 üzenetére
Akár ezzel a hardverrel is + Kodi, csak nem lesz olyan jó a fogyasztása, bár ez is viszonylagos.
-
1. Nincs min.
2. "Megoldás lenne még a 720p anyag beszerzése is, de TV-n meg csak jobban mutat az 1080i". Válaszd az elsőt.Szerverekben az ilyen átkódolási képességek vagy tisztán proci erőből vannak megoldva, vagy pl. ARM procis NAS/szerver esetén gondolom van olyan változat, amiben van hardveres támogatás (~ GPU) az ilyen átkódolásokhoz.
Plexet én azért nem favorizálom, mert sokszor átkódolja az anyagot. Erre nincs szükségem. A lejátszó eszköz csak szépen kapja meg hálózatról az anyagot és csináljon belőle nekem szép képet a TV-re. Köztes átkódolás, minőségrontás nem kell.
Ha a mobil eszköz nem bírja, akkor csak úgy tudod megoldani, hogy kisebb felbontással próbálkozol.
Külön szerver progit nem tudok mondani, nem ismerem ezeket, mert ilyeneket nem használok.
Ha átkódolás kell, akkor szerver gépre XPenology-t tudok javasolni, mobil eszközökre meg a Synology ingyenes appjait.
-
válasz
MCGaiwer #37229 üzenetére
Ja, akkor NAS + hálóba elég egy Raspberry Pi is ehhez, nappaliba meg egy Bay Trail vagy Braswell, vagy AMD Kabini-s integrált procis mini-ITX lap + 4 GB RAM megfelelő ház, meg táp (ha kell).
Smart TV-től azért ezekkel jobb képminőséget fogsz elérni. Málnára a hálóba OpenElec, a nappalis gépre meg ízlésed/IT tudásod szerint Win/Linux + Kodi.
(#37216) sb:
1. Van, de nem érdekel a 3D, nem próbáltam.
2. Kodi asszem tud UPnP szerverként működni és tartalmat megosztani a helyi hálózaton, de hogy jön ehhez a transzkódolás???Ha gondod van a 1080i anyagok deinterlacelésével Androidon, akkor a hiba az Androidban van, nem a HTPC-ben. VLC-t próbáltad Androidon? Vagy MX Player?
Vagy ha nagyon kell a transzkódolás, akkor Plex, bár eléggé hardverigényes, mert a transzkódolást csak proci erőből oldja meg (tudtommal), és a GPU hardveres gyorsítását nem tudja használni (mivel NAS-okra találták ki, amikben általában nincs GPU).
-
válasz
MCGaiwer #37224 üzenetére
Hát, végülis az avatarod szeme színéből meg tudom állapítani, hogy a gondolatmeneted mi a HTPC-vel kapcsolatban.
Csak azért kérdezek ennyit, mert minél több infóm van az elképzelésedről és a kiegészítő hardveres környezetről, annál pontosabb ajánlást tudnék adni.
Ha az első hsz.-ed (#37206) alapján hűbelebalázs módjára adtam volna ajánlást, akkor egy nagy házat javasoltam volna, amibe elfér jó pár 3,5-es HDD és a többi komponens. Csak éppen a passzív htpc és a fájlok tárolására használatos HDD-k nem igazán férnek meg egy házban, vagy ha igen, akkor elég nagy és szellős házat kell venni az egészhez, hogy ne melegedjen túl egyik komponens sem.
Vagy el kell felejteni a passzívitást és nagyon halk, de aktív hűtéssel rendelkező gépet kell összerakni.Én azt az oldalt képviselem a véleményemmel, hogy a HDD-knek kell az aktív hűtés, mert jelenleg nem tudok olyan lemezről, ami bizonyítottan tartósan bírja a magas hőfokokat.
Szerencsére ma már megoldható otthoni környezetben is elég könnyen, hogy a médiatárat a lejátszás helyétől távolabb helyezzük el, másik helyiségben, ahol nem gond az aktív hűtés zaja, így maga a lejátszó gép már lehet passzív.
Ebből a szempontból az én szubjektív véleményem az, hogy még a passzív alaplapoknak sem árt egy kis aktív légmozgatás pl. az élettartam miatt. Nem csak a procinak tesz jót, ha külön hűtjük, hanem az alaplapnak is. Még egyszer írom: szerintem.
Routerre kötött HDD esetén járj utána, hogy a routered hogyan tudja azt kezelni. Milyen protokollokkal tudja a tartalmát megosztani? Igen, ez sem mindegy. Én inkább egy egyszerű/olcsó NAS-t javasolnék (pl. Zyxel NSA325v2), mert lesz aktív hűtése a lemezeknek, másrészt ismer több megosztási protokollt. Erősebb routerek persze helyettesíthetik a NAS-t, főleg egyéni szoftverrel, de az ilyen routerek (+ külső HDD-k) szvsz. drágábbak, mint a külön gigabites wifi router + NAS + asztali HDD-k.
Szóval, ha a tárolási megoldásnak (+ lemezeknek) is bele kell férnie a 150-es keretbe, akkor ez sajnos elég karcsú lesz.
Ezért kérdezek csak ennyit...
-
-
válasz
devil-k #37147 üzenetére
Linux alatt főleg két opció van a hang megoldására: PulseAudio vagy Alsa. Kodi a PulseAudio-t használja, de csak azért, hogy tudja kezelni a többcsatornás hangokat, a sztereóra lekeverést, vagy az újramintavételezést, vagy a többcsatornás LPCM kiadását. PulseAudio-t is fejlesztik és szvsz. jó hangja van.
Minap USB-s külső DAC-kal, sztereóban toltunk a gyerekekkel egy Shrek 4-et. Élmény volt számomra.
Alsa ebből a szempontból kicsit fapadosabb, kevesebbet tud, de pl. pont ezért jó zenelejátszáshoz. Kevesebb a szűrő, meg a belenyúlás lehetősége. Voyage MPD, vagy Volumio (Rune Audio) is ezt használja.
-
válasz
devil-k #37138 üzenetére
Házimozis topikban már kifejtettem a képminőségéről a véleményem.
(Ez nem az OpenELEC-re vonatkozik, hanem a linkelt fórum 1.hsz.-ében leírt Ubuntu Server minimál iso install + Kodi 16 kombóra.)
Szvsz. Linuxszal egy csomó Win optimalizációtól kímélem meg magam + nem kell (nem is lehet) MadVR-rel játszani. Alapból tök jó a képe és már a jövőre is ad megoldásokat.
A Kodi fejlesztők nemsokára már csak a Kodi 16-ra fognak gyúrni, amiben elég sok újítás lesz + ugye meglesz az új vasak + új kódolás támogatása.
-
válasz
devil-k #37135 üzenetére
Passz.
Pontosan nem tudom megmondani, de amennyi rémlik van köztük LCD, és Plazma TV tulaj, meg vetítős is.
Első sorban szerintem őket most az érdekli, hogy a BeeBoxuk, meg a Braswell-es Intel NUC gépük ki legyen maxolva szoftveresen.
(MacMini 2014 a haswell miatt már "kiöregedni" látszik.)
-
Braswell és Skylake tulajok figyelmébe:
Új OpenELEC bétát raktak ki vasárnap HEVC támogatással.
Lelkes topiklakók össze is vetették már az OE-t Win + MPC-HC + Lav Filters kombóval, nem is olyan rossz eredménnyel.
A felmerült problémákra csináltak is egy javítást még aznap.
Ahogy követem ezt a fórumot, úgy látom, hogy az általuk kifejlesztett HEVC képességet már implementálták az ffmpeg-be is, így nemsokára az MPC-HC is képes lesz ugyan ezekre, mivel ugyan ezt a könyvtárat használja a dekódoláshoz.
Haswell-en sajnos nincs túl sok esélye a HEVC-nek, csak szoftveresen tudja dekódolni, azaz CPU erőből, így gyenge vas + magas bitráta szaggatni fog.
AMD sajnos nem igazán foglalkozik a Linuxszal, így ez az egész sajnos csak Inteles vasakon működik.
-
válasz
mandju #37085 üzenetére
Szerintem az N3150-nel erre indulj.
Első és második hsz.-t nézd át és csináld meg a leírtakat.
HD hangokra még nem tudok válaszolni, tegnap hajnalban értem csak haza külföldről.
Amúgy igen, jelenleg csak sztereóban nyomom, de kíváncsi vagyok a többcsatornára is. Napokban igyekszem tesztelni.
-
válasz
#75912448 #37028 üzenetére
"Sokban nem tér el a W8.1 folyamattól, amitől félek az a folyamatos nagyívű frissítések W10, mennyire szól bele a csupasz gép viselkedésébe, milyen ütközések lehetnek frissítéskor."
Többek közt ezért szimpibb nekem a Linux.
Főleg a legutóbbi fejlesztés: Minimál Ubuntu Server install + azt pakolom csak fel, ami még kell. Frissítéskor csak ezeket a csomagokat fogja frissíteni, semmi több.
Amúgy az N3150-es gépemen fut 120-130 folyamat, de csak azért, mert szarakodtam a blu-ray lejátszással és "teleszemeteltem"
Friss telepítés után ilyen volt 1080p lejátszás közben: (38 folyamat, ebből csak 10-20 volt aktív, 4GB memóból 1 GB-ot adtam az IGP-nek, a többiből is alig használt valamit.
):
-
Indítottam egy HTPC mélyvíz topikot. Akit érdekel, vagy úgy érzi van mit megosztania, az jöjjön nyugodtan.
-
válasz
Blaise #37004 üzenetére
Szerintem azokat az Atomos stick-eket és boxokat felejtsd el, ha tényleg minden funkciót akarsz, vagy a funkciók terén kell kompromisszumot kötnöd.
Amúgy a lejátszó eszköz házimozi erősítőre lesz kötve, vagy csak a TV fog szólni? Esetleg sztereó hangfalpár?
Egy jó HTPC simán lesz 100, főleg a megfelelő ház miatt.
Vagy Intel NUC, Gigabyte Brix, Asrock Beebox is jó lehet még neked.
De akár egy Mac Mini is beleférhet, ha hajlandó vagy többet is költeni kicsivel.
A 3D BD.iso lejátszás a legnagyobb nyűg lesz szoftverezés terén.
-
válasz
#75912448 #36990 üzenetére
a tesztért! Kíváncsi leszek az eredményre.
HEVC még nagyon ingoványos talaj, "senki nem mond semmit", azaz úgy olvastam, hogy jelenleg is dolgoznak a h.265 kódolás optimalizálásán, mert elég prociigényes, ugyanis a Skylake-ig nem volt olyan hardver, ami hardveresen támogatta volna ezt. Viszont a 4K10bit encode hardveres gyorsítása még a Skylake-nek sem fog menni.
Azaz sejthető (én legalábbis így értelmezem), hogy az első 4K BD-k 8 bitesek lesznek HEVC kódolással.
-
Linuxos HEVC támogatás elkészült...
2015-08-16-án elkezdtek vele dolgozni.
2015-08-25-én (ma!) eredmény 1 ugyan olyan vason, mint amit én is összeszedtem.
2015-08-25-én (szintén ma) eredmény 2: 4k@60p HEVC bilinear downscaling-el szintén N3150-en.
A kidolgozott kódot elküldik (ígéretükhöz híven) az ffmpeg fejlesztőinek, hogy tudják ők is implementálni. Nagy
nekik.
Szvsz. nemsokára lesz az ffmpeg-ben is végre szoftveres HEVC támogatás.
(#36980) Pityke78:
Én még nem tudok olyan alaplapról, amin van HDMI2.0. Talán a SkyLake alá való Z170-es lapokon már van? Nem néztem még utána.
4K-t tudja max. 30Hz-en a HDMi1.4a is.
(#36979) Ekkosh:
A HTPC-dnek milyen tápja van?
DAC aszinkron? -
Asus 3150-es ITX méretű lap elérhető a mai naptól. Pöppet drága (még). Meg speckókban "DDR2 RAM"
-
válasz
tozso76 #36948 üzenetére
Az furi, de hát fejlesztői példány még.
Fog ez gyorsan változni. Ez tulajdonképpen a 16-os Kodi OpenELEC változata.
A csapat meg elkezdett dolgozni a VAAPI HEVC támogatásán is, azaz Intel-es vasakon nemsokára lesz Linux támogatottság is a HEVC hardveres gyorsításához.
(Kodi oldalárol szvsz. nem lesz gond, a 16-os release tartalmazni fogja, már csak az ffmpeg library-nek kell frissülnie, hogy menjen a h.265-ös encode is, a decode már megy.)
PuMbA korábban linkelte, hogy a Skylake procikban debütáló Gen9 IGP-k már fogják tudni hardveresen gyorsítani a HEVC 8-bites enkódolást, azaz ilyesmi releasekre lehet majd számítani a "virágboltokban".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Vállalom telefonok,tabletek javítását ,(szoftveres hibát is,frp lock-ot is)márkától fügetlenűl
- Dell Optiplex 3020 SFF I5 4590
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest