- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- iPhone topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #50448 üzenetére
HTPC a tökéletes médialejátszó, de tudni kell beállítani, nekem rengeteget segítettek. 6GB-os RX 560 nincs, RX570-től igen, és ezzel kihajható lenne a MadVR. RX 560 4GB is elég Madvr + 4k felkonvertálására, viszont kompromisszumos. De még így is sokkal jobb lehet, mint TV vagy médialejátszók skálázása.
MadVR nélkül Intel processzorokat ajánlják. Azokból Kaby Lake vagy Coffee, de azt hiszem a legújabb integrált alaplapok is jók lehetnének médialejátszó helyett.
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #50430 üzenetére
Kodi DSPlayer, de csak a főverziók frissülnek. És működik a Kodi + MPC-MadVR külső lejátszó is, minőség ugyanaz lesz MadVR miatt. Nekem a DSPlayeres Kodi megfelel, biztos van olyan felhasználói igény, amihez a szabadabb külső lejátszó jobban illik. KodiDS hátránya, hogy nincs már komoly támogatása., örülni kell ha lényeges Kodi frissítést követ a DS verzió. Igaz az MPC-HC is egyelőre partvonalon kívülre került.
-
-
hm15
senior tag
válasz
PistiSan #50388 üzenetére
Mert a tévének is követni kell a változást. Windows PC GPU-ból kiszámolja a képet full RGB-ben, ami kiküldhető így, vagy Ycbcr konverzióval. TV oldalon más-más fekete szint beállítást kívánnak. Ha nem automatikus, akkor bedől a fekete szint. Legjobb és legkevesebb konverzió full RGB kimeneten van, ha a fogadó oldal tud magas HDMI fekete szinttel RGB-t kezelni. Ha nem képes rá, akkor Ycbcr kimenetet biztos fogad, de több a konverzió.
-
-
hm15
senior tag
válasz
Gombinyó #50383 üzenetére
Az jó, de ha a tévéd tud HDR-t, akkor nem kéne SDR-rel kínozni. :-) Vagy az MPC BE tud HDR-t is továbbítani? Mert különben kéne alá MadVR-t pakolni, ami majd átengedi. Ha viszont nincs kedved kókányolni, addig marad az SDR.
Viszont amíg nem nézel 4k HDR-t, addig sokkal jobb lenne RGB 4:4:4-et kiengedned a PC-n, modern tévéd van, tudja kezelni. Ha 4:2:0 megy ki Radeontól, össze-vissza konvertálja feleslegesen a színtered. Először RGB fullba, majd 4:2:0 vissza, végül a tévéd a saját módjára bejövő jelből. Ha RGB 4:4:4 megy kifelé, akkor nincs egyetlen konverzió se feleslegesen. Akkor fordul a dolog, ha 4k 60Hz-et nézel majd, de az odébb van, az már nem megy 4:4:4-ben.
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #50371 üzenetére
< banding, clipping, chroma stb... tesztek >
Nagyon jó példát hoztál, íg könnyen körülírható. A "nagyok" szinte kívülről ismerik a hozzátartozó algoritmusokat, én nem. Annyit biztos, a felhozott cégek lejátszói a példában hozott funkciókat más-más módon skálázzák, ezért egyikben az Amlogic jobb lesz, mint az Oppo, másikban fordítva és így tovább lejátszóként. Szépen ellenőrizhető minta képeken. A madvr minőségi különbségét az adja, hogy az algorimusai pontosabbak, hol óriási, hol kisebb mértékben.
Az RX550 biztos elég Madvr + Full HD-ben, 4k-ra viszont biztosan harmatos. Nekem RX 560 van, már arra is csak épphogy elég MadVR-t futtatva, hogy 4k Blu-rayt leskálázzon 1080p SDR-re.
4k kijelzőhöz 6GB VRAM-os VGA-t szoktak ajánlani, minimum. Gondolom a felskálázáshoz kellhet a sok memória, 4k forrást 4k képen nézni elég lehet kisebb VGA is. Ami biztos, MadVR 4k-hoz Pcie 3.0 x16 sebességű lapot és kártyát, 6GB VRAM plusz ajánlanak.
Így nézve minimum 4GB-os RX560-at mondanék.
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #50369 üzenetére
Processzor nem kell, GPU számol madvr-nál. VGA pőrén, madvr nélkül általában semmilyen többletet nem nyújt, ilyen esetben a képminőség pusztán attól függ, hogy milyen előre programozott algoritmusok számolják a képet. Ahány eszköz, annyiféle módon. VGA+madvr agyonveri mindent, felskálázástól natív megjelenésig.
-
hm15
senior tag
Vagy Ryzen Raven Ridge: 2200/2400G. Ezek már mind 2.0 lapok.
-
hm15
senior tag
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #50089 üzenetére
Engem a HTPC topicokban lebeszéltek az NV kártyáról, és az AMD-vel tényleg megy minden rendben.
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #50086 üzenetére
Vennél egy VGA-t, nem kellene ennyit küzdeni megfelelő alaplapért, kimenetekért.
-
-
hm15
senior tag
válasz
MasterMark #49861 üzenetére
Igen, csak az árak nagyon elszálltak. Őrület, hogy néhány hónapja vettem az RX 560-at, most vagy nem is kapni, vagy nevetségesen drágák.
-
hm15
senior tag
válasz
vatomi #49736 üzenetére
Akkor a 1030-on kell korrigálni az időzítéseket, ha pontatlan. Mikor terveztem a HTPC-t és VGA-t, találkoztam itt a topicban egy jó leírással, hogyan kell csinálni. GF1050-et akartam madvr-ra, de a mélyvíziben rábeszéltek az AMD-re és nem bántam meg. Kezeli külön a tévét és vetítőt eltérő asztali Hz beállítással és kadenciahelyes is. Olyan közel van 23.976000-hoz, hogy 6-7 óránként dobna el képkockát.
-
hm15
senior tag
válasz
PÉTERelvtárs #49683 üzenetére
Igen, nekem egy harmatgyenge AM1 Athlon 5350 hajtja, pontosabban fogja vissza
az RX 560-at, de még ez is bőven elég madVR alapú HD-4k HTPC-nek. Igaz úgymond dedikált médialejátszó, böngészni és egyéb tevékenységre PuMbA által javasoltakat fogadnám meg.
-
hm15
senior tag
válasz
Dave567 #49670 üzenetére
Radeon VGA-m van, nincs külön stereopic 3d-t beállítás, ez valami nvidia feature, ha jól gondolom.. Amúgy mountolom az iso-t, ezután a Power DVD simán lejátssza, a vetítő automatikusan vált 3D módba. Egy korábbi tanács alapján a PDVD Cinema módban fut, a Windows-ban kikapcsolva a kettős vagy kiterjesztett monitor. Így nálam sima, de épp árulom a DLP 3D szemüvegem, mert ráuntunk.
-
hm15
senior tag
válasz
stigma #49666 üzenetére
Köszönöm, végig fogok ezen is menni kíváncsiságból, most hálózati meghajtóként csatolva látja a meghajtókat.
Kis kitérő: 1043ND V4 USB bemenetére dugott pendrive megosztásra is írta a Windows, hogy a router SMB1 protokollt használ, váltsak biztonságosabbra. Windwos 10-ben vissza kellett az SMB1-et kapcsolnom, hogy egyáltalán a router USB-t elérjem.
(#49667) Dave567
Power DVD-vel, de MPC és LAV+madVR kombináció is képes lejátszani menü nélkül.
-
hm15
senior tag
válasz
MasterMark #49660 üzenetére
Bár az eredeti probléma megoldása örök rejtély marad, így is mennek a háttértárak annak rendje és módja szerint.
-
hm15
senior tag
válasz
MasterMark #49660 üzenetére
Ez eszembe se jutott, holnap megnézem.
-
hm15
senior tag
Történt valami változás legújabb Windows frissítés és Kodi verziók között SMB megosztás tekintetében?
Adott egy DSplayer Kodi 17.6 verzió és egy kiszolgáló PC, mindkettőn legfrissebb W10 otthoni kapcsolattal. Alapesteben látják egymást, minden megosztott mappa elérhető. Kodi viszont SMB alól nem látja. Eddig ment, most történt egy reinstall és nem bírom összehozni.
-
hm15
senior tag
válasz
devil-k #49652 üzenetére
Átépítem én is hamarosan, és egész biztosan ezekből egyikre esik majd a választás: Siverstone GD sorozat.
GD 06-tól szimpatikusak 10-ig, hűtés remekül megoldott, lehetőség van ATX és Micro ATX lapokkal szerelni, széles VGA és táp választékkal, méretekkel, HDD helyekkel.
-
hm15
senior tag
Ha nem lenne vetítőm én sem használnám. Azt mondták így lesz jobb,
beleástam magam és megszerettem, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy létszükséglet. Ha tévével néznénk itthon mozifilmeket, Kodi bőven elég lenne valamelyik modern HEVC VGA-val, mint Nvidia 1030 vagy Radeon RX 550.
-
hm15
senior tag
Néha szoktam látni teszt képeket, néhány napja itt a médialejátszósban kaptam el Oppo összehasonlítást valamelyik alacsonyabban rangsorolt soc chroma minőségre, és az Oppo eléggé alul maradt. Ehhez képest a madVR elérhetetlen minőségben van, de nem mindenki igénye sasszemmel figyelni nüanszokra. Csak mint tény.
-
hm15
senior tag
Így van, de ez akkor valósul meg, ha jelentős többségében 4k filmet nézünk 4k tévén. Ha eljön ez az idő, madVR se kell, de amíg felskálázunk, addig lesz létjogusultsága, legalabbis ha valakinek maximum igénye van.
Sun.:
Ez egy időtálló VGA és HTPC lenne full HD/4k-ra. MadVR mega-algoritmus 4k felskálázás szerintem réteg igény, minden másra elég.
-
hm15
senior tag
válasz
SunMount3r #49326 üzenetére
Azt kell tudni erről a VGA-ról, hogy full HD-ig elég madVR mega-algoritmusokkal (
). 4k-t lejátssza akár 60 fps-ig is, de 4k-madVR-hoz kevés, nagyon vissza kell venni, főleg ha felskáláznál 4k-ra. Ha 4k tévéhez vennéd, RX 580-nal lehetne madVR-t kitekerni.
-
hm15
senior tag
System default vagy Denon-AVRHD(Intel(R) és Wasapi Denon. Extra filter szerintem nem kell.
Első akkor lehet érdekes, ha több tévé vagy monitor van rákötve és nem mindig a Denonon keresztül megy a hang. Olyankor jobb lehet a system default. Ha bekapcsolt a Denon, úgyis az lesz alapértelmezett.
Ha Windows hangkimenetnél a Denon alapértelmezett, Kodiban Dsplayer-Audio renderer Denon, és Wasapi a kimenet, kell legyen hangod.
-
hm15
senior tag
válasz
devil-k #48975 üzenetére
Ha nincs HDR-es tévéd, legegyszerűbb módszer elindítani egy portable MPC-BE-t, az majd automatikusan SDR-t kreál belőle. Erről nem tudtam, hozzászólásokban olvastam és kipróbáltam, szinte hozzá se kell nyúlni. Ha HDR tévéd van, ahhoz be kell állítani a madVR-t, amit egyszerűen leírni nem lehet, de linkeltek pár hsz előtt leírást. Ha már él a madVR alapbeállítás, azután csak meg kell adni az átküldés módot, utána a tévé felismeri és HDR módba vált. HDR és SDR tévéhez is kell HEVC dekódolásra alkalmas hardver. Amin szerintem még elbukhat az ügy, hiába áll rendelkezésre minden alkalmas sw és hw, madVR DX mód, ablak és HEVC dekódolás, ezeket többféleképpen lehet keverni. Ezt a hármat kell egységbe hozni és mennie kell.
-
hm15
senior tag
Körbejárva a kérdést, így soha nem lesz fakó:
HDR UHD Blu-ray => HDR UHD TV: madVR HDR és HDR-ből SDR megjelenítésre.
HDR UHD Blu-ray => SDR HD TV: madVR SDR konvertáláshoz. MPC-BE SDR konvertáláshoz.
Ellenőriztem is, mindegyik opció működőképes.
-
hm15
senior tag
válasz
Celtis #48968 üzenetére
Más szemszögből, valószínű legtöbbünknek középkategóriás, alsó-középkategóriás rendszere van, ahol hangminőség szempontjából nem a HDMI kábel a legfontosabb tényező. Bőven lenne költeni való jobb erősítőre, hangfalra, lejátszóra. Abban sem vagyok biztos, hogy nekem meg kellett tanulnom DSplayert és madVR-t kezelni, hiába van vetítőm és vásznam, amennyi időm elment rá, hogy néha megbánom.
4k filmekhez szerintem nem is kell, ha meg kellene, atombrutál VGA-val menne. VGA persze most még fontos HDMI 2.0 és HDR miatt.
-
hm15
senior tag
Belegondolva hülyeség.
Ha tudjuk, hogy másik kábelt próbálunk, befolyásolva leszünk. Az eredetihez képest kellene egy gagyibb és sokkal jobb kábel, majd azokat vakon megkérve valakit, hogy cserélje nekünk. Lehetne egyik nap egyikkel, másik nap másikkal végighallgatni a kedvenceket. Végeredményben korrektebb lenne, közvetlenül cserélgetni se kéne.
-
hm15
senior tag
válasz
Patice #48961 üzenetére
Soha nem teszteltem kábel közötti különbséget, de ha van egy kedvenc és sokszor halott zeneszámunk (több is lehet), szerintem kicserélve a HDMI kábelt azonnal hallani kéne a változást újra meghallgatáskor. Így gyorsnak se kell lenni és az eszközökben sem teszünk kárt. Én így csinálnám, feltételezem nektek is rengeteg kedvencetek lehet, amit milliószor hallgattatok.
-
hm15
senior tag
válasz
Hohocali #48942 üzenetére
MadVR Decide szerintem SDR-t csinal belőle HDR-t nem tudó készülékhez, ezért ez neked nem az igazi. Passthrough kellene valós HDR-hez. Próbáltad Windowsban ki és bekapcsolt HDR módot egyaránt? És még MadVR-n belül van teljes képernyő és exclusive is, ezeket is próbálni kéne külön-külön.
-
hm15
senior tag
válasz
Patice #48929 üzenetére
Ugyanazok mint full HD-hez, a különbség a felbontásból adódik, annak többlet étvágyából. Az 560-as például bőven elvan 1080p-ig maximum algoritmusokkal, kivéve 3D, hiszen az két kép. Viszont ha 2160p-ből 1080-at akarunk, már az sem megy maximumon, csak majdnem. 1080p-ről 2160-ra már meg sem mozdulna ugyanazzal az algoritmussal, amivel viháncol 720-ról 1080-ra.
Egy közepes videokártya azonos be és kimenettel menne madvr + 4k-val, de azzal semmit nem nyerünk egy Intel GPU-val szemben, ami tud HEVC-t.
-
hm15
senior tag
Értem, nekem szerencsém volt, hogy CM Elite 110 házam van, abba belefért. Igaz annyira hülyén volt megoldva a ház kialakítása, hogy a VGA hátán a HDMI kimenetbe nem lehetett teljes hosszában bedugni a kábelt, nem fért el a ház előre és rosszul kialakított résétől, ezért kicsit barkácsolni kellett.
-
hm15
senior tag
válasz
Celtis #48895 üzenetére
Fogtam és beleraktam a Kabini konfigomba egy Radeon RX560-at, így HTPC-nek még húzza évekig 4k-tól HDR-ig mindennel. Ugyanez elérhető Geforce 1030-cal, RX550-nel, de nekem kellett némi erő madVR-hoz. Teljes csere helyett VGA udpgrade bárki számára megoldás lehet, ha 4k lenne a váltás oka.
-
hm15
senior tag
válasz
banderasz77 #48644 üzenetére
A madVR ctrl+j kombinációt használom, az további információk mellett pontosan kiírja.
-
hm15
senior tag
válasz
banderasz77 #48642 üzenetére
Kapcsolódván eredeti kérdésedhez, ha sikerül kadenciahelyesre állítanod, akkor valószínűleg semmiben. Úgy gondolom madvr-ban 720p up, 1080p mindkettővel kimaxolható, játékos nyelven ultrán menne, 4k-ra meg elég szimpla DXVA-val.
Kb egyforma erősek, olyan eltérések jöhetnek elő, amiket előre nem látni és abból ered milyen környezetbe kerül a VGA. OP rendszer, szoftveres beállítások, lejátszó szoftver és ezek összességének kapcsolata. Ami biztos, filmlejátszást tekintve ez a Radeon egyelőre hibátlannak tűnik.
- NGU Sharp/High 25ms, teszt közben szándékosan beállítva mellé képjavító, hogy maxon terhelt legyen.
- 720p képkocka többszörözéssel is megy NGU-val.
- Gyári 4k HDR BD 1080p SDR-re konvertálva rendben. Igaz csak DXVA-val leskálázva. Úgy nem megy, hogy LAV filters DXVA és a lefelé skálázást a madVR csinálja. Még nem jöttem rá miért, remélem nem ennyire kevés a VGA.
- 4k HDR 4k kijelzőn is profi.Filmek hangja nem akadozik, Dolby-tól DTS:X-ig remek.
Úgy tudom a madVR fejlesztője Madshi is tesztel RX 560-nal. A legtöbb gubanc egyelőre abból adódik, hogy a 4k HDR filmek minden elképzelhető környezetben működjenek, hardvert és szoftvert egybevéve, és itt még sok az eltérés a 2 gyártó között. Napról napra változik melyikkel mit és mit nem lehet megtenni, egyelőre még Nvidia tűnik a legjobbnak. De minket ez még nem érint és lehet már holnap megfordul a helyzet.
-
hm15
senior tag
válasz
banderasz77 #48639 üzenetére
Ilyenből GTX 1050 van választék, amit eredetileg en is akartam.
-
hm15
senior tag
válasz
banderasz77 #48635 üzenetére
Simán. Én itteni tanácsra vettem AMD-t, nagyon erősen GTX 1050-re fájt a fogam, az 560 volt a másik. 4k-t kimaxolni kellene jóval erősebb kártya. Full HD-n 550, 650, 1050 már elég lehet, de ahogy előttem írták, algoritmus függő. Mindenkinek saját tapasztalás szerint, én is csak 2 napja raktam össze, szintén 1070 Benq.
Hallgasd meg tapasztaltabbak tanácsát is.
-
hm15
senior tag
Egyértelműen igen, csak a mértéke függ a képmegjelenítőtől és a nézési távolságtól. Nem utolsó sorban a nézett anyagtól, annak minőségétől, kell felskálázni vagy sem. Nagyon egyéntől függő, nekem 2 méter széles vásznon abszolút megérte.
-
hm15
senior tag
válasz
banderasz77 #48622 üzenetére
Pont most bővítettem RX 560-nal, madvr info 23.97630 környékét jelez. Szóval AMD elég pontos, 5-6-7 óránként számol dropot, azaz nem kell hozzányúlni. Nvidia ha nem pontos dobozból kivéve, lehetséges javítani. Most került a MadVR-ba egy custom mód, amivel egyszerűen korrigálható. Ha Kodit használsz, akkor az Nvidia driverben lehet megtenni ugyanezt kicsit bonyolultabban.
-
hm15
senior tag
válasz
bajnokpityu #48570 üzenetére
Biztosan érdemes, ha nem lenne 4k én is nagyobbat néznék, akár régiből. Viszont hosszútávra tervezek. A Kabini gépem is kb 3-4 éves, ebbe raknék 4k-s VGA-t, így kihúzom még 3-4 évig. Full HD a vetítőm, ahhoz elég egy 460 vagy 560 is, ha elterjed az UHD, akkor még lefelé skálázásra is.
-
hm15
senior tag
válasz
zsoltika74 #48568 üzenetére
RX 560 az utód, az 550 sokkal gyengébb. Madvr-hoz 560 a minimum, ha csak HDMI 2.0 kell 4K-hoz, arra jó az 550 is.
-
hm15
senior tag
válasz
GhanBuri Ghan #48189 üzenetére
Segíteni nem fog rajtad, de nekem is legfrissebb Windows 10 ugyanezzel a procival gond nélkül működik. Overscanhez se nyúlt a frissítés, ahogy a CU és a legújabb Crimson sem.
-
hm15
senior tag
válasz
bajnokpityu #48167 üzenetére
Akkor ilyen kettős tápot inkább csak processzor és integrált VGA-val biztonságos használni, legalábbis ha jól értem. Tápos topicban ajánlott az EVGA 450 B3 450W (220-B3-0450-V2), ez lenne a másik és összességében olcsóbb lehetőség.
-
hm15
senior tag
válasz
Patice #48163 üzenetére
Jól értem, hogy a linkelthez hasonló tápok elé raktok lineáris vagy analóg tápot? Miket ajánlotok? Vagy léteznek teljesen analóg tápok is? Bodor és Fapaci egyedi tápokat láttam már, de külön nem vásárolhatók.
Ennek a 35A-nek már bőven elégnek kell lenni akár a Radeon 560 alá (amit még nem vettem meg, de hamarosan). De a külső egységnek is bírnia kéne.
-
hm15
senior tag
válasz
MasterMark #47681 üzenetére
Jó drágán indul, 25e forint környékén korrekt lenne akik alap VGA-t keresnek HTPC-be 4k HEVC tudással. HDMI 2.0a van rajta. Ha átszámolom kinti árat 80 dollar>80 euróra, akkor is ide állhat majd be. Használt dögivel lesz majd aprón 20 alatt, akik játékra veszik és csalódtak.
-
hm15
senior tag
válasz
dunkel #47670 üzenetére
560 is alig drágábban tudna 3x ennyit. Arra számítok ebből lesz alacsony profilú, kisebb házba gyömöszölhető típus halk hűtéssel. Ezzel a VGA-val nem kell a teljes HTPC-t lecserélni, berakom az AM1 lapba és évekre modernizálva van. Elméletek szerint kb a RavenRidge APU ereje lesz a Polaris 12, de ahhoz több alkatrészt is cserélni kellene.
-
hm15
senior tag
Polaris 12 RX 550. Ilyesmire vártam jó ideje. Remélhetőleg HDMI 2.0, 60 fps és elég lesz Full HD + 4k-ra, TDP keret 50 watt. Ösztönző lenne végre kipróbálni a madvr-t, ha nem is a legmagasabb minőségi fokozatokon.
Ha eleve jó a filmes forrás, nem is hiszem, hogy kell a legerősebb videokártya.
-
hm15
senior tag
válasz
bnorci71 #47514 üzenetére
Ha egyszer lelövik a Kodit, többek között amiatt is lesz amit ez a mai cikk is érint:
Véget érhet a netes meccsnézések aranykora"Ez már háború
A PL már meg is kezdte hadjáratát a kalózok ellen. Februárban már több razziát is tartottak Északnyugat-Angliában, ahol streamingeszközöket, főleg úgynevezett Kodi-boxokat, átalakító berendezéseket foglaltak le."
...
Az előretelepített kis kínai boxok fogják kinyirni, amivel nagyon elterjedt az illegális film és stream tevékenység.
-
hm15
senior tag
Megnézem majd, de elég sokan panaszkodnak.
Egyetlen kedves fórumtárs volt képes elvégezni a két kattintást követelő tesztet, de az X4000 lekapcsolva nem látszik Windowsban. Ebből remélem az következik, hogy az új generációs Denon erősítők mindegyike ilyen, ahogy a régit is szerettem. Szerencsére Denonnál a bekapcsolási sorrend is édes mindegy, nem vágja el a már megfogott HDMI jelet HTPC-től, így az AVR-HTPC-vetítő sorrend is jó.
-
hm15
senior tag
válasz
asanotadanob #46845 üzenetére
Még 5350 van nekem is. Kodi 16 hibamentes. 17-est próbáltam néhány hete és egy szoftverkatasztrófának láttam, minimális eséllyel, hogy valaha használható lesz.
-
hm15
senior tag
Köszönöm neked is. Átmegyek majd az erősítő topicba és megkérek egy Denon tulajdonost nézze meg nekem kikapcsolva, hogy mit lát a PC.
Nagyon érdekes, egyébként azt gondolnám normálisnak ahogy nálad most van és ahogy nálam volt.
Régi felállásban nálam a kikapcsolt TV is alapértelmezett hangeszköz volt. Ha viszont előbb AVR-t kapcsolom, akkor AVR már kép és hang, plusz alapértelmezett hang. Ha HTPC után kapcsolom AVR-t, akkor persze újraindítás kell, hogy levegye a tévéről. Azonban ez természetes, mert DVI és HDMI hangeszköz egyszerre aktív nem lehet, valamelyik elsődleges. És ez így tökéletes is, ráadásként kölön használva tévét és projektor működik eltérő frekvencia állítással.
Arról nem beszélve ha egy AVR folyamatosan aktív, abban az esetben mindig 2 megjelenítőd is van (TV és AVR). Ez nagyon rossz, ha eltérő frekvencián működtetnéd egyébként, és külön bekacsolva is használnád. De ebbe most nem megyek bele hosszan. Mindenképp 1 aktív megjelenítő kell, és csak bizonyos alkalmakkor 2, amikor lehet klónozott vagy kiterjesztett, már lényegtelen. De folyamatos klón vagy kiterjesztés nem oké. Pont ezért is kell, hogy AVR kikapcsolva ne küldjön EDID infót.
-
hm15
senior tag
válasz
Patice #46846 üzenetére
Természetesen a projektorba HTPC+AVR-től megy, DVI-HDMI pusztán HTPC-ből TV. Addig nem nyúlnék a kábelezéshez míg ki nem derül, hogy egy mai modernebb Denon kikapcsolva látszik-e PC-ben.
A régit nagyon szerettem, nem volt handshake hiba, hangok is 100%-ban működtek. Ezért eldöntöttem hosszútávon újra Denon legyen, ami 4k átengedést is tud, Atmos és DTS X ready, de ezt a kikapcsolt tulajdonságát jó volna tudni. Esetleg Yamaha, de azokat sem tudom off látszanak vagy nem. Hangrendszer is új, nem akarnék semmit bolygatni ha nem muszáj. A Piot beraktam és minden létező hiba előjött, ami jöhetett. Ami persze nem az AVR hibaja, csak épp nem passzolt a kiépítésembe.
-
hm15
senior tag
AVR-HTPC: projektor HDMI, TV DVI-HDMI.
Ha bekapcsolom PC-t van hang a TV-n erősítő nélkül is. Ha AVR + PC a sorrend, akkor az erősítőé a hang. Így lehet a TV 60 Hz, Projektor 24 Hz, 1 fő megjelenítővel. Amelyiket előbb kapcsolom, az az elsődleges.
Ha a rendszerbe egy olyan AVR kerül ami kikapcsolva is aktív HDMI eszköz, akkor borul minden, mert foglal egy kép, egy hang kijáratot. Tehát mindig az AVR elsődleges.
Így érthető miért érdekel és mitől függ az erősítőknél melyik mit mutat Windows felé kikapcsolt állapotban.
-
hm15
senior tag
válasz
Patice #46841 üzenetére
És hiába kapcsolom ki az erősítőt, a HDMI Controlt, hiába nincs ARC ás HDMI pass, mindig aktív lesz a hangkimenetem PC-n belül?
Megmondom miért nem jó így. DVI-HDMI-n lóg egy tévé, aminek lenne hangkimenete, ha nincs ott az AVR. Ráadásként a kilőtt AVR egyben megjelenítő is, így a PC két kép-eszközt is lát, aminek számos hátránya van, mint 3D megjelenítés.
Ha lenne valakinek Denon X1200-tól felfelé nagyobb erősítője HTPC-re kötve, megköszönném, ha megnézné kikapcsolva.
-
hm15
senior tag
válasz
canniball #46838 üzenetére
Igen áramtalanítva is, amíg be van dugva HDMI kábelen.
A tévék is ilyenek, kikapcsolva is lehetnek aktívak hangkimenetként, ha nincs más HDMI eszkösz a PC-re dugva! Egyszerűen a PC kiolvassa az EDID információt. Ezért gondolok, arra, hogy az erősítők EDID infója eltér. Úgy gondolom a Denonok nem látszanak kikapcsolva, de ehhez kéne néhányat megnézni.
Volt olyan Pioneer, ami ezzel szemben mindig aktív hangkimenet. Nem érdekli, hogy kikapcsoltad.
-
hm15
senior tag
Expert szakikhoz lenne kérdésem. Alapesetben a Windows HD Audio panelen megjelenik a HTPC-re csatlakoztatott erősítő, erre a fülre gondolok:
Amire nagyon kíváncsi lennék, mitől függ, hogy ha az erősítő kikapcsolt állapotban van, a HTPC akkor is elsődleges hangkimenetként látja azt.
Példa:
Korábbi Denon erősítő csak akkor látszik Windowsban, ha HTPC bekapcs előtt az erősítő is bekapcsolt állapotban van. Ez így van rendjén szerintem.
Mostani erősítő akkor is aktív a Windows panelen és egyben elsődleges hangkimenet, ha az erősítő ki van kapcsolva! Véleményem szerint erősítőt kikapcsolva is olyan EDID információt olvas az AVR, hogy élő kapcsolatként kezeli az erősítőt. Ez pedig nincs rendjén, hiszen egyéb eszközt rácsatlakoztatva lefoglalja az audio kimenetet az AVR-nek.
Csodálkozom, hogy erre nincs szabvány és érdekelne, hogy nálatok az erősítő látszik-e a Windows audio panelen, ha az ki van kapcsolva. Egyáltalán melyik a helyes viselkedés? Erősítője válogatja EDID szintjén
Ha egy-két fórumtárs megnézi a HTPC-jében, picit előrébb jutnék, ha konkrét válasz nem is lesz.
-
hm15
senior tag
válasz
RedCat #46307 üzenetére
Ugyanabban a cipőben járunk, csak nekem AM1 lap a mostani. Erre céloztam tegnap:
Aprócska grafikus vezérlő lesz a Polaris 12 kódnevű lapka
Ha nem i3 vagy Pentium KL, akkor egy ilyen kis VGA 20e forint körül HDMI 2.0-val és 4k szintjén az RX-ek tudásával a legolcsóbb hosszútávú fejlesztés.
-
hm15
senior tag
válasz
RedCat #46286 üzenetére
Az tényleg nagyon sok. H270-ből kellene majd találni egy mindentudó kimenetest és letudnám megint évekre a HTPC kérdést.
AMD-től hallani egy belépő VGA sorozatról, ami hamarosan boltokba kerül. 4k videót tekintve, mint az RX-ek. Akár a Kabini lapba is berakhatnám, vagy aki 4k miatt váltana.
-
hm15
senior tag
Végül lehet a Kaby L. Hyper-Threading Pentiumokból fogok választani:
G4560, G4560T, G4600, G4600T, G4620. Meg tudjátok erősíteni, hogy ezek már fullos 4k támogatással bírnak, például H270 alaplapokkal és HDMI 2.0-val?
-
hm15
senior tag
válasz
Patice #45618 üzenetére
Kösz, de az még kínai,
Azóta sikerült találnom Kodi fórumán egy tetemes madvr leírást, lesz mit böngésznem.
Videokártya és madvr: pont ezért akarom kipróbálni és a meglévő alkatrészek mellé eldönteni, hogy alaplap+CPU+VGA-t tegyek bele, vagy elég - ahogy eddig is - egy integrált alaplap, mint például valamelyik Apollo, Kaby Lake.
Szimpatikusak a Kaby Lake szerelt mini PC-k is, Brix, Cubi 2, de azok mellé NAS kéne, arról meg múltkor lebeszéltem magam.
Fractal Node 304
Be Quiet 9 300W
8gb memória
5-6 3,5" HDDEzek mellé kell majd dönteni HDMI 2.0 kimenettel megáldott hardvert. Itt az AMD VGA-k népszerűbbek, a 460-as akár elég is lehet. Integráltból AMD HDMI 2.0 még nincs, ezért Intel.
-
hm15
senior tag
Tudnátok ajánlani naprakész madvr setup oldalt, ahol némi magyarázat is társul a beállításokhoz? Kipróbálnám 4k felskálázáshoz és úgy általánosságban is, mire összeáll a fejemben az új HTPC, tudjam, hogy szükségem van-e rá. Igazából ház, HDD-k, memória és táp adott, az alaplap és CPU annak függvény, hogy a külső lejátszó és madvr mennyivel nyújt többet a Kodinál. A 17-es Kodit én most reménytelennek látom a jövőre nézve, mint médialejátszó. Full HD vetítő és 4k tévé elé lesz kötve.
-
hm15
senior tag
válasz
cinemazealot #45353 üzenetére
AMD-nél igen, de a többi platformra nem tudom. Persze nem egyszerre, tehát ha a vetítő és TV egyszerre aktív (megkettőzött kép vagy kiterjesztett), akkor ott van hang, amit először bekapcsoltál, erősítő vagy TV.
Külön használva a két megjelenítőt, mint HDMI vagy DVI alaplapi kiment már egyértelmű. És még flottul is megy, a driver megjegyzi, külön is kezeli a kettőt, még a vetítőre jutó asztal állandó 23Hz, addig a tévére kerülő 60Hz, egyik hang bitstream, másik lekeverés sztereóra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- PlayStation 5
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ingatlanos topic!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Suzuki topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi belépő szinten
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest