- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Csak 15 ezret kérnek ezért az autós fejegységért - hát olyan is
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Bogyó bá' #780 üzenetére
Center tapped potmeters
Amúgy van ALPS RK097 a dunakeszi InComp-ban, az is kzépkivezetéses. (Sztereo, de ugye ez mind1.) -
-
válasz
Bogyó bá' #756 üzenetére
Ez mind OK, de az oszcikkal akkor is sokat nyerhetsz/bukhatsz. Tessen mindet cserélni KC7050K-ra vagy C3391-re! Elég baj, hogy a procinak csak kvarca van, nem külső oszcillátora, merthogy azon is múlik a hang, majdnem annyira, mint az audio clockokon.
(Ezt nem lehet eléggé hansúlyozni.)
Aki igazán ügyes, az külön tápokat ad az óráknak (megtartva a panelen lévő hidegítőkondikat!): CLC-szűrés, LDO, CLC-szűrés. Elko||100n - ferrit bead - elko||100n.Ez a digitális analóg része.
-
-
-
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #724 üzenetére
Lemaradt: ilyesmi kellene, csak tizedáron....
-
-
-
Sanyaaa26
aktív tag
válasz
Bogyó bá' #718 üzenetére
Szia!
Le a kalappal egyébként nagyon szépre sikeredett, az a baj én az a véglet vagyok aki egy évet gondolkodik azon hogy neki álljon e egy erősítőnek, persze kifizetődik a végén a dolog. Bár hozzáteszem közel sem ilyen minőségben mint a tiéd, nem azért mert nem tudnám sok a kérdőjel még bennem. Én maga a "csövezést" pár éve kezdtem, ott is rádióamatőrködés révén, jöttek a jó öreg orosz és mindenféle nemzet rádiói csövesek és lenyűgözött az egész. A hangzás, a csövek derengése, a benne lévő mérnöki munka... Akkor határoztam el hogy én ugyan nem értek hozzá de építek egy csöves fejhallgató erősítőt, nagyon tetszett a hangja, de sajnos digitális eszközről etettem. Nosza ugorjunk tudás nélkül bele, szereztem egy lemezjátszót, rákötöttem akkor szembesültem vele hogy ez így nem oké, egyrészt kell előerősítés, illetve riaa... Jó szokásomhoz híven megint pihent egy évet a projekt mikor pár hónapja teszt verzióban összeraktam egy phono-t(riaa is), kaptam egy darab lemezt ismerőstől Vivaldi 4 évszak, összekötöttem ülve maradtam, tátott szájjalMost lemez hiánnyal küzdök, illetve a phono-t illene már dobozolni.... Ami meg az erősítőket illeti teljesen bele vagyok keveredve, ahány embert kérdezek meg mit ajánl mást mond, ahány művet olvasok más dícsér szóval elegem van
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #702 üzenetére
Ez egy Aliexpress-es ház, amit cnc megmunkáltattam egy céggel, akik gyönyörű munkát végeztek az előlapon (kijelzőnek hely, gomb + logó) és a hátlapon pláne, a fedlapot viszont elrontották, a gép rossz helyen belehúzott a fedlapba egy csíkot.
Kaptam tőlük "kárpótlásként" egy másik alu fedlapot tökugyanilyenre megmunkálva, ahogy kértem, csak:
- a színe elüt, ezüstös homokszórt felületet nem csinál itthon senki, akit kérdeztem
- a 8 rögzítő lyukból 4 pontos, 4 pedig 1-2 mm-rel arrébbra esik, így be sem lehet csavarozni, ezt nagyon elnézték..Szóval a fedlap (alja) amit ott látsz, most az eredeti végül, a lyukak illesztése miatt, és majd kiagyalom, mi legyen. Lehet egy harmadikat csináltatok és feketében, bár az hülyén nézne ki az ezüst házhoz. Vagy tükör-króm-ra megcsináltatom, az még talán ... egyelőre a megkarcolt eredetijével forrasztom össze a "bétát".
Belülre a mikrokontrollernek lesz konzol 1mm sima OBI-s rozsdamentes acél lemezből, amit lemezvágó ollóval vágok ki, meg 2db L alakú konzol a két bemeneti csőnek, amiket lábaikkal közvetlenül az input RCA/XLR csatikhoz teszek fekvő helyzetben, így ők nem állnak ki a házból majd.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #697 üzenetére
Tipik OTL és a cső feszültségerősítésre alkalmasabb inkább, mint a mosfet (ami meg áramra - inkább). Nyilván ezek csak árnyalatok, de ja, ezekben ahol nincs kimenőtrafó, az alcsony impedancia nem a barátunk. Ezért nézek én is most magas impedanciás fejest, habár a 26 Ohm-ossal is elvagyok, hangja fenomenális, mérni nem mértem, de gyanítom, volna mit hegeszteni rajta (ezzel a fejessel). Úgyhogy illesztek hozzá valami normálisat, nem erőszakolom tovább
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #696 üzenetére
Szóval nagyon ambivalens érzelmeim vannak ezzel a csöves fejhallgató erősítővel szemben: elkezdtem méregetni - 100 ohmos ellenállással terhelve a kimenetét - és lehangoló a végeredmény:
- a kimenő feszültség a szkópon látható torzítás nélkül: kb. 1,4 VRMS, ami 20 mW leadott teljesítményt jelent. E fölött elkezd durván torzulni a jelalak.
- 100 ohmos terhelés esetén az E88CC-vel megépített SRPP kapcsolás erősítése leesik kb. 1-re (ugyanakkora bemenő feszültség kell neki az alsó rácson, mint amekkora kimenő feszültség keletkezik a 100 ohmos terhelésen - visszacsatolás nincs, de pld. 10 kohmos terhelés esetén 10 feletti erősítésem van.)
- 10 khz-es négyszögjel még szép, teljes kivezérléssel is.Szóval szerintem ez a kapcsolás csak egészen nagy ohmos fejhallgatóhoz, vagy egyszerűen vonali erősítőnek alkalmas - bár meghajtja, és nem is szól rosszul a 70 ohm körüli Sennheiser HD480-nal.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #694 üzenetére
Köszi, remélem, zenélni is jól fog.
A két nagy hűtőborda ? Hát bepasztázódik és megy fel a két oldalfalra hőt disszipálni.Az egész sasszi alu, szépen felveszi a hőt és a fűtőtrafó is melegít. Gondoltam ugyan természetesen mozgó levegőre belül (elöl-alul szív és csövek körül ill. hátul-fent kiszellőzik), de lesz a falon a bordák belső oldalán még pár dióda (anódfeszek). Alapvetően hűvösebben tartja magát az erősítő így, remélem. A fedlapról sokat nemigen fog felvenni a ház, bár a nagy csövek fűtenek tényleg rendesen. Bent meg a fűtőtrafó toroid 42-44 fok környékén üzemmeleg - egyedül. Nem amikor tele van zsúfolva. Meglátjuk, elég lesz-e. B terv, hogy a fűtőtrafót kiviszem külön házba és úgy hozom be ebbe a 12V AC-t aztán annyi. De egyelőre megpróbálkozom a "kompakt" derékszaggató verzióval.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bogyó bá' #685 üzenetére
Áhh, csak 3x3 centis kondik azok! Azt hiszem a lehető legalacsonyabb alsó határfreki volt a cél. Mondjuk lehet, hogy kicsit overkill.
Közben nézve a képeket látom, hogy pár apró hibám itt is volt és persze nem dokumentáltam le őket a schemán...
Egyrészt a két graetz után 150uF kondi kellett a schemán lévő 10uF helyett, valamint a relé polarizált relé lett és persze fordítva volt kötve, meg az R9 és az R18 750ohm-os smd ellenállások helyett azonos értékű de komolyabb lábas példányokat kellett tenni, hogy ne melegedjenek.
Közben megnézve az anódtáp szűrését, 470uF - 120ohm tagokból áll, az ellenállások 3x360 ohm párhuzamban.
*btw ilyen kialakítást ne csinálj, ahol a cső a tetőre van szerelve. Mechanikai instabilitás mikrofónia jellegű tüneteket tud okozni.
**valamint vannak szovjet rakétás E88CC csövek. Azok is működnek, de jellemző rájuk a mikrofónia. Érdemes minőségi, aranyozott lábú E88CC csövet venni, csak hát b. drágák.
***el lehetne gondolkodni rajta, hogy az 1000 és 2200uF Panasonic elkók helyett van-e más, amit érdemes odatenni. Ilyen ELNA RFS meg hasonlókra gondolok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bogyó bá' #681 üzenetére
Közben rájöttem, hogy pár éve újraépítettem az egész erősítőt, ezúttal figyelve a részletekre. Feltettem ide az új fájlokat: [link]
A BOM-ban az andótáp szűrése nincs benne, ott egy CRCRC tag van kialakítva (CLCLC nem fért volna be a dobozba) 330uF kondik és valamekkora ellenállásokból... A végén azt hiszem 220V megy ki a csövekre. (eredetileg 280V-ról mentek mert nem figyeltem oda, de azt is bírták)
A digit részek a csőfűtésről mennek, a cső fűtés pedig AC, kiközepezéssel. Továbbá van 1-1 relé a kimeneti csatoló kondikon ami gondoskodik róla, hogy lekapcsolás után ne maradjon töltött kondi a szerkezetben. Ugyanígy van egy LED is az anódtápon, amíg világít, addig tilos belenyúlni a dobozban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bogyó bá' #679 üzenetére
Mi érdekel, a kapcsolási rajz, beültetési meg BOM? Mai szemmel már nem vagyok büszke arra a cikkre, meg magában a kapcsolásban is vétettem itt-ott hibát, pl. schottky diódákat akartam használni egyenirányításra amiknél nem néztem meg a Vr értéket és hát fel is robbantak instant...
Holnap előkeresem a projektet. Már jó rég nem használtam Eagle-t, az Altium Designer meg nem tudta hibátlanul importálni, így egyszerűen csak úgy hagytam, ahogy anno volt és elfeledkeztem róla. Valahol fent van a külső hdd-men tartalékban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bogyó bá' #677 üzenetére
Nekem nincsenek fejhallgatóim 32 ohm felett (Audio Technika ATH-M40X-et vettem, ár / érték téren nagyon jó). Én az "optimalizált" verziót csináltam meg a a Morgan Jones kapcsolásból, az eredeti fórum már nem él, de itt pl. beszélgetnek erről: [link]
De elég valószínűnek tartom, hogy 70 ohmot meg sem fogja érezni.
Viszont Vodkaboy22-t kérdezd meg, ő több ilyet is épített, biztosan tudja a pontos választ. Anno nekem is ő segített összehozni az erősítőt. [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bogyó bá' #675 üzenetére
Íjj, ez a nyák szakmai szemmel borzalmas. Különösen az, ahogy a sehová be nem kötött plain darabokat otthagyták mindenféle hegyes csúcsokkal...
Ezek nem túl bonyolult kapcsolások, érdemes megtanulni egy Eagle vagy hasonló egyszerűbb nyáktervező használatát és legyártatni. -
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bogyó bá' #640 üzenetére
Én ezt használtam: [link] és ide épült be: [link]
(egyébként ezek a projektek se feltétlen jöttek volna létre bkrecso nélkül, szóval továbbra is ő a te embered)
Jó régi cikkek már, de a CM6631A modul még kapható. DAC-nak meg nekem nagyon bevált a PCM5102A, de valszeg már az helyett is kapsz jobb paraméterű, újabb cuccot.
Btw, 2 éve vettem készen SMSL M100 dac-ot, 26k körül volt készen, jól néz ki és jól is szól. Szóval nem feltétlen érdemes ilyet építeni.
-
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bogyó bá' #627 üzenetére
Na basszus, anno mikor yaxley-t kerestem, ilyennel nem találkoztam.
Végül amit vettem kínai cuccot abba minőségi potit raktak, ott megy az együtt futás. A lemezjátszó bemenetre meg egy két tengelyes potit tettem, így ott rögtön a balanszot is be tudom állítani, az pedig lemezenként eltér egy kicsit. Ezt a kéttengelyes potit egy jobbfajta kazettás deck-ből bontottam.
-
-
válasz
Bogyó bá' #614 üzenetére
Egy nagy hurkot azért látok rajta a poti körül. De ha rendben műxik, akkor jó!
Én az előlaphoz testelném a csatikat, hogy árnyékoljon; és így a poti tengelye is le lenne testelve.
Hosszabb utakra pedig riasztókábelt használok, hangra valahogy az jött be.egyházba
Tapasztalat szerint kell eljárni, nem hinni. -
-
válasz
Bogyó bá' #608 üzenetére
Ennek a primere 220V-ra van tekerve. 230V-on (néhol 240V is előfordul) zúgni fog, mert telítődik a magja.
Én inkább tekertetnék itthon, az se vészes árban és úgy kéred, ahogy akarod. 250V-ra kell kérni a primert, a szekundert meg szintén 10%-kal nagyobbra, és akkor 230V mellett megvan a kívánt fesz., de nem búg a trafó.A CLCLC-szűrés meg nagyon okos dolog: attól lesz jó hangja.
(Csővel nincs tapasztalatom, de félvezetőnél is nagyon hallani az ilyesmit. Pedig ott nagy visszacsatolásokat használunk, és mégis.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bogyó bá' #608 üzenetére
Köszi a linket, megnézem. Korábban itthon tekerték a trafóimat.
Nálam az anódtápon graetz híd után C-L-C-L-C szűrés van, 330uF kondik és egy 2 tekercses fénycső fojtó felhasználásával. A fűtőfesz meg nálam AC, PCL86SE -nél ha az egyik ágat lekötöm a sasszira, akkor teljesen zajmentes.
-
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #604 üzenetére
Na jó, egy picit ma este is ügyködtem: beszereltem a laposacél kereszttartót, és rá a két kimenőt, valamint kifúráltam az előlapját is. Jön majd a két szélére két darab feketére eloxált miniatűr fogantyú is Kínából, de arra még heteket kell várjak. Hétvégén haladok majd tovább, jó lenne, ha már megszólalna a "végleges helyén".
Úgy hozzászoktam a "deszkamodell" hangjához, hogy most 2 napja inkább nem is hallgatok rádiót, mintsem hogy a borzalmas hangú Sony mikrotornyommal tegyem ezt. Az gyalázatosan szól még "rendes" hangszórókkal is....
"Integrált" erősítő lesz végül, 2 pár bemenettel - a középső kis kapcsoló majd ezeket fogja váltani. Főkapcsoló a hátlapon van.
-
-
-
válasz
Bogyó bá' #593 üzenetére
Értem. De akkor is a jelútban van. Oda nem MKS-t tennék, hanem polipropilént, vagy sokkal inkább NP0-t (25V-ig kapható) vagy teflont.
A Schottky-k zajosak, és, mint minden diódának, kapcsolási RF-zajt is termelnek, ezért kell minden diódával ||-an 10..100n, hogy alacsonyabb frekvencián zajongjanak, amit könnyebb szűrni. Ha egyzser a dióda RF-zajt termelt, azt már nehéz szűrni.Hangzásilag nincs jelentősége. Úgy szokás, hogy a ház megy védőföldre (bár kettős szigetelésnél nem kell), és a jelföld 100R/5W||100nF-dal van összekotve a házzal, nehogy földhurok legyen a dologból.
-
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #590 üzenetére
Az egész projekt belül van 100 ezer forinton - ennek kb. fele az aliexpresszes szállítási költség (hogy b@szódjanak meg...)
A hangszóró a 91dB érzékenységű ősöreg KEF CODA 7 polchangszóró, a hallgatás helye meg a 6 nm-es dolgozószobám (3,90x1,65m) (Távmunkában, itthonról melózok már 12 éve...)
-
-
-
Mikisys
őstag
válasz
Bogyó bá' #584 üzenetére
Nem, nem pusztult ki a vákuum a csövekből, egyre kevesebben csövezünk.
Egyre drágább minden alkatrész, a kimenőtranszformátorok árán - némelyikért persze, - már autót is lehetne venni, nem is rosszat.
Én is próbálok olcsón építeni EL84-hez komplett erősítőt, inkább háttér-zenehallgatásra, semmint HIFI-re, de ennek is van ára. 4W-kimenőteljesítményre mindenképpen megépítem, szóljon!
Na, most azon töröm a fejem, hogy selejt szünetmentes tápokból kiszerelt, de jó transzformátort próbálok kimenőtranszformátorként. Kicsit utána kell számolni, hogy 4, vagy 8Ohm lesz az optimális illesztése a végcsőhöz, meg az induktivitását is meg akarom mérni, ebből "sejthető" lesz a mélyhang-átvitele.
Másik alternatíva a kimenő helyett, gyári hálózati transzformátor alkalmazása, de nem mindegy hogy ki a gyártója, milyen a felépítése-kivitele.
Van min agyalni.Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
- HP LaserJet Pro M404dn
- ÚJ aktiválatlan Apple iPhone 16 Pro Max 256GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- teljesen ÚJ aktiválatalan Apple iPhone 16 Pro 256GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- HP ProDesk 600 G2 Mini PC (i5,16GB, 256GB+1TB, Win10) Csere/Beszámítás!
- iPhone 14 128GB Független Újszerű/1-3 hónap gar./Akku 85%/p4240
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- ÚJ Lenovo V17 G4 - 17.3" FullHD IPS - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest