- Yettel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Bluetooth-headsetekről általában
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
Eddig az eksön mindestől 100-110 ezer forintba fájt - de a csövek (40 éves használt, de kitűnő állapotú Tungsram EL84-ek, és egy darab Siemens E88CC) már adottak voltak a 20 évvel ezelőtti projektjeimből. A Samwha 220uf-os kondikat a magyar HQ elektronika webshopról vettem.
A fenti költség közel fele a szállítás díja volt Kínából, az alkatrész talán még 60 ezerbe se fájt.
De mindjárt összeszedem, hogy most mit mennyiért lehet megvenni hozzá (egy-két hónapja még olcsóbb volt, azóta drágultak ők is)...Így talán más is kedvet kap hozzá, nem akkora ügy megépíteni, és NAGYON elégedett vagyok a hangjával: kb. 2-2,5W a kimenő teljesítmény, nincs kihasználva csutkáig az EL84 SE. Adott kínálatból választhattam hálózati trafót, kimenő trafókat.
Mivel csak 6 nm-es a kis szobácskám ahol hallgatom, és 91 dB érzékenységű a hangdobozpár (25 éves KEF CODA 7), így tökéletesen elegendő a hangerő minden műfajhoz.
Kis türelem, következik a lista.
-
-
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Én is ezt készülök megépíteni, szintén audio célra alkalmas, kiszajú SMPS-ekkel, és szintén nyugati-ekvivalens orosz input és meghajtó csövekkel, de természetesen emberibb design-ban, meg valszeg fekete dobozba.
Egy mikrokontrollerem nekem is van a mostani füles csöviben, implementáltam azt, amit a bóóóti készülékek tudnak, hogy STANDBY mód. Tehát hátsó főkapcsoló felnyomása után elöl halványan világít a LED-gyűrűs power gombom, ha benyomom 1x, behúzza a toroid primerjén a mechanikus relét és tartja újabb gombnyomásig. Egyszerű, nagyszerű. Mérésre nem használom, sem ehhez köthető biztonsági azonnali-lekapcsolásokra, de a szobai erősítőben már szeretnék ilyet, bár hangszóró védelmet natívan tud, azért bármi megtörténhet, na meg figyelne ezt-azt még. Leginkább az eltelt időt és jelez nekem egy LED-el, ha az X-ezer óra környékén vagyok, hogy cseréljem, így talán megúszom azt a jelenséget, ahogy "kopik" el a cső és ezt teszi annyira sunyin, hogy megy vele az ember agya is és végig jól szól, de mikor kicseréled újra, szinte mellbevág, hogy atyaég, mi a fenét hallgattál hónapokig
Ruszkik általában - mint minden cső - eltérnek a névlegestől, 6C33C-ek különösen képesek szórni, de áramkörben ezt lehet okosan kezelni és csodás hangú végeredményt + jó megbízhatóságot elérni. Mint mindennel, ahogy én látom, csak érteni kell hozzá. Azért ne feledjük, ezeket max az idő eszi meg, eredetileg 3x-os hangsebességre tervezett MIG-ekbe készültek, nagy rázkódásokra és G-kre és mostoha körülményekre, elég masszívak.
CPT.Pirk: itt a PDF, a teljes leírás és kapcsrajz. Érdemes szigorúan tartani ezt, hogy ne legyen baj, van 1-2 érdekessége.Az első cső egy fázisfordító a push-pull üzemhez. A V2 és V3 csövek (EF86) a szintillesztést végzik a totem pole (egymás fölött sorban elhelyezkedő) végcsövek számára. A két végcső úgy vannak totem-pole-ba kötve, mint a tranyós vagy FET-es végfokok (2db NPN eszköz). A visszacsatolást egyetlen R3 ellenállás állítja be. Célszerű ennek értékét kikísérletezni, nyilván kihat a hangra és a torzításra is. Az RC3 BIAS feliratú 10k-s potival lehet beállítani a végcsövek munkapontját.
Amire ügyelni kell: mindkét végső katód-anód feszültsége 150V, de míg az alsó EF86-é 150V, a felső EF86-é viszont 300V. Ez a szinteltolás. A felső és az alsó 6C33C-t mindentől galvanikusan elválasztott tekercsről érdemes fűteni, az egyik cső fűtését GND-re, míg a másikét -150V-ra kell kötni. Nem mehetnek egyazon fűtés tekercsről. (Lásd tápegység) a felső végcső katódja 150V-al magasabb potenciálon van, mint az alsó végcső katódja. Ha a két fűtőszál azonos potenciálra kerülne, túl magas lenne a fűtés-katód közötti fesz, ami akár átütéshez is vezethet.
Az N1 a bemenetnél egy neon töltésű cső, ennek a helyére be lehet tenni egy kb. 60-62V-os Zener diódát a nagyobb áramúak közül (vagy 4db 15V-ost sorban).
Az N2 szerepe a kimeneti feszültség limitálása. Két ellenkező polaritással sorbakötött 90V-os zener diódával helyettesíthető.
A tápban az N3 egy előtét ellenállással együtt szerelt neon töltésű cső, a standby üzem jelzésére. Ha az erősítő be van dugva a konnektorba, a kis csövek már fűtenek. A power kapcsoló a végcsövek fűtését és az anódfeszeket kapcsolja fel. Az N3-at simán lehet helyettesíteni egy LED-es kijelzéssel.
Amire még rájöttünk: A STANDBY üzemmód fontos !
Amikor a konnektorba bedugod az erősítőt, a V1, V2, V3 (kis csövek) elkezdenek fűteni, ez a standby mód itt. Tehát amikor bekapcsolod a hálózati kapcsolót és megjelenik az anódfeszültség, és elkezdenek fűteni a végcsövek, az előfok csövei már azonnal beállítják az egész kütyü munkapontját. Ha ez nem így lenne, hanem egyszerre kapna mindegyik fűtést, akkor csak hatalmas tranziens folyamatokat követően állna be a végállapot. Ergo: nem kényelmi funkció, hanem nagyonis szükség van a leírásban implementált STANDBY üzemre.Az észt srác, aki megépítette ezt a csodát a maga kis kiegészítéseivel és avantgarde design-jával, azt írta nekem, hogy 4-lépcsős a bekapcsolása az erősítőnek. Valszeg a fentebbi, eredeti STANDBY üzemet egészítette még ki 1-2 plussz lépcsővel (például hogy konnektorba dugva még a kis csövek se fűtsenek, csak egy következő lépésben, és onnantól az eredeti leírás szerint implementált standby mód, de nem részletezte nekem ezeket, lehet tévedek).
Ha rászánnád Magad, sok sikert.
A srác ennyit írt nekem a hangjáról és a működéséről:
- nagyon elégedett
- az erősítő síri csendben van, hatalmas tartalék és dinamika van benne
- frekiválaszt csak kipontozta, utalva arra, hogy k* jó
- csövek: 6C33C, 6J32P és 6N2P-k
- ECC83-at is próbált, de kicsit túl "frissnek" vélte a hangját, akárcsak a hosszabbított élettartamú 6N2P-EV-két, így maradt a nem-EV sima orosz verziónál (6N2P-re érti)
- tápzaj max. 100mV, amit ilyen feszültségértékek mellett okénak tart
- a fényes határoló falat a kis csövek hőtől való védelmére tette oda, eleinte aggódott is, hogy pont hülyeséget csinált ezzel, mert ha túl közel teszi ezt a fém falat a végcsövekhez, akkor lényegében még le is "szigeteli" kicsit azokat és túlforrósodhatnak, de végül pont kellő távra került minden mindentől
- végcsövek közé minimum 5cm-t ajánl, hogy ne forrósodjanak nagyon fel
- a beton gömb hátulsó oldalára két 24V-os ventit tett 12V-ra kötve, alacsony fordulat és némák, így belül a táp résznek nem fő fel idővel a feje, a benti hőmérséklet hosszabb üzem után is csak 35-38°C. -
15 éve tervezek erősítőket és nem így látom.
A legegyszerűbb megvalósítható kapcsoláshoz szükséges tudás is több application note-ba van elszórva (kapcsolás, bemeneti szűrők, kimenet illesztése, hidegítés, szűrt táp, NYÁK-tervezés alapelvei, pl. ground plane vs csillagpont stb. stb.).
Kis, akár "nem hallható" torzítás mindkét technikával elérhető. Hibridet akkor építünk, ha kell a csöves karakter (torzítás) és az olcsó, hosszú életű és kis tápfeszültségről járó végfok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hangszererősítőknél (pl. gitártorzítók) eleve úgy állítják be a fesz. erősítő fokozat munkapontját, hogy már ott igen nagy torzítás keletkezzen. Tisztában vagyok a csöves és a félvezetős torzítások közötti különbségekkel, számszerűen nem is érdemes összevetni őket.
A hibrid témát meg én sem nem erőltetem, inkább legyen vagy ez vagy az, kivéve azt az alacsony feszültségű csövekkel működő fejhallgató erősítőt amit linkeltem, mert arra kíváncsi vagyok.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igazság az, hogy anno a szakdogám is egy ilyen készülék volt, de az akkori megvalósítás csak amplitúdómenetet mért, azt is csak alacsony frekvencián DAC és AD felhasználásával. Egyszerű R-C tagokat pl. meg tudott mérni és kijött az a karakterisztika, amit a Tina leszimulált. [link]
Azóta is bökte az oldalamat, hogy meg kellene tervezni ennek a normális verzióját, ami precízen mér és a fázismenetet is tudja nézni.
Erre nemrég találtam olyan cél IC-t (AD8302), ami feszültség kimeneteken visszaadja az általa két jel között mért amplitúdó és fázis különbséget, nekem csak le kell mérni a kimenetét. Na mondom ezt nekem találták ki!A héten megjönnek a maradék alkatrészek, elkezdem összeszerelni a cuccost, aztán lesz mit programoznom a következő hónapokban.
Majd lehet, hogy a cégnél is lesznek komoly műszereink, de ahhoz meg kell nyernünk egy pályázatot. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem tudom, bár még nem használtam Siglent szkópot, de a Rigol DS1054Z árában ami van az csak 2 csatornás és ránézésre kevesebb a szoftveres tudása, a kezelőfelülete is egyszerűbb.
A pico-nak vannak jó cuccai, egy régebbi szkóp - spektrum analizátor cuccukat használtam előző cégnél, az okos jószág volt. Csak kissé drága.
A héten megrendeltem az alkatrészeket a saját műszerhez, inkább nem is mondom mennyi volt a végösszeg.
-
Szia!
Közben kiderült hogy az egyik ECC 808-as van meghalva rajta. Szétnéztem erre-arra, kértem ajánlatot az elektroncso.hu oldalról és ebayen is nézelődök.
Telefunken ECC 808 párt találtam a neten, azt írja az eladó hogy AVO test szerint tube1= 1,35 - 1,4 mA, tube2= 1,4 - 1,45 mA. Ezek használt cuccok. Ha nem kapok újat végül (vagy túl drága lesz) ezeket bevállalhatom?Köszi!
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Őőőő nem voltam elég figyelmes mikor a német nyelvű hirdetésre lecsaptam. Ugyanis sikerült fejhallgató helyett egy garnitúra új fül szivacsot rendelnem a nem létező fejhallgatóhoz.
Figyelem az ebay-t, hogy hátha felbukkan hozzá való fejhallgató.
Amúgy tegnap nyomattam a csövest, a meglévő sony fejhallgatómmal elégedett vagyok a hangzásával. Mindenféle részletet kihallani vele filmekben, zenében.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, az előerősítő cső az érzékenyebb nálam is. A kialakításon már nem tudok változtatni, mert a csövek a foglalatuknál fogva fel vannak rögzítve a fedlapra, így is elég nehéz volt felcsavarozni őket. Máshol el se férnének a trafó és a táp panel miatt.
A nyák meg kicsit zsufi, de az már adott.
A brum és némi zavar forrása az most egyértelműen a fejhallgató csatlakozó, mert azt mozgatva megszüntethető a zaj. Ez a csati rövid úton ki lesz dobva, csak még nincs másik kéznél.
Fejhallgatóból meg pár napon belül jön egy az enyémnél újabb Sony MDR CD-850, kicsit nagyobb érzékenységgel. Kíváncsi leszek. -
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Asus Vivobook M1502IA 15 notebook - R5 4600H 8GB RAM 256GB SSD AMD Radeon Vega IGP WIN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest