- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
halhatatlan #14968 üzenetére
Esetleg próbálkozhatsz más régióval is, bár az hangolási szempontból főleg a sávokra, csatornákra vonatkozik, azt pedig nem hinném, hogy valami gyári tévedés folytán a hazai csatornákat "törölték" volna a keresésből. De ezt általában lehet is látni, hogy milyen csatornákat szkennel.
UPC-tányér ezen nem segít, nyilván nem is arra való, meg úgy néz ki, nem az antennával van problémád, miután a box ugyanott működik.
Ha pedig a TV DVB-S képességét akarnád kihasználni, ahhoz kártya és kártyafogadó is kellene a TV-be, meg a tányér rendes beállítása is. Mármint a fizetős adásra gondoltam.
-
Kernel
nagyúr
válasz
halhatatlan #14964 üzenetére
Még azt nézném meg, amit említettem, hogy nem az automatikus keresővel, hanem manuálisan beállni a megfelelő frekvenciákra. A multiplexeket egyenként megnézni, hogy érzékel-e valamilyen jelszintet.
Ha így sem mutat semmit, akkor lehet hibás a TV.
-
Kernel
nagyúr
válasz
halhatatlan #14961 üzenetére
Nem tudom, mit értesz ellenőrzésen, ennek általában az a módja (egyéb eszközök hiányában), hogy mondjuk a másik szobából, a működő készüléket átvinni a problémás szobába. Nem kell a TV-t, box is elég.
Olyan előfordulhatna, hogy egy antennára két készülék terhel, az egyik netán kevésbé érzékeny, emiatt az automatikus kereső csak átszalad a sávon. De ilyen határesetnél elvileg a működő készülék sem lenne teljesen stabil. Ezért kellene megnézni a jelszintet, jelminőséget.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kiskakas #14958 üzenetére
Ilyen célra praktikusabb egyébként a diódás splitter, ami mindig a nagyobb feszültséget engedi tovább. Vagyis amelyik box (TV) éppen be van kapcsolva, az táplál. Az sem baj, ha mindkettőnél aktív a táp, mert a diódás kapu miatt visszafelé nem folyhat áram.
Ennek ugyebár az az előnye, hogy nem kell átmenni a másik szobába, bekapcsolni a táplálás miatt a másik boxot, egyébként feleslegesen.
Arról esetleg nem árt tudni, hogy a diódán eshet némi feszültség, 0,5V körül, vagy Schottky-diódánál még annyi sem, de erősítés szempontjából ez jellemzően észre sem vehető.
-
Kernel
nagyúr
válasz
halhatatlan #14956 üzenetére
Próbáld esetleg a manuális hangolásnál beadni neki a kívánt frekvenciát, megfigyelni a jelszintet, jelminőséget, vagy egyéb részleteket írni a készülék viselkedéséről, mert ebből így nem sokat lehet levonni.
Olyan is van például, hogy behangol, csak nem MPEG4-kompatibilis, német készüléknél előfordulhat éppen. Csak attól még hang szokott lenni, EPG is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
halhatatlan #14953 üzenetére
TV-t megpróbáltad átvinni a másik szobába, a másik antennára?
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #14934 üzenetére
Nem tudom, melyik nem átlátszó, mert amiket én néztem, azok igen. Csak egy példa:
Ha mégsem, akkor van más lehetőség is: IrfanView, Mentés másként, PNG, Save Transparent, majd amikor feldobja a képet, arra a részre (színre) kell kattintani, amit átlátszónak szeretnénk.
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #14927 üzenetére
Azt itt találtam, csak alakítottam rajta az IrfanView segítségével, hogy a fehér része átlátszó legyen:
http://hu.wikipedia.org/wiki/C8
Viszont épp most láttam egy másikat, aminek csak a széle átlátszó. Itt látszik a különbség:
Több logót netről gyűjtöttem, vagy némelyiken én alakítottam, hogy alkalmas legyen. De legutóbb például a közmédia megújult weboldalain találtam véletlenül olyan transzparens logókat, ami már 1:1-ben jó a DVBViewer-hez.
Így néz ki jelenleg a csomag: http://kernel.uw.hu/MinDigTV_logos.zip
Amikor ezt a képet csináltam, lefelejtettem a listáról az Euronews és Dankó Rádiót, de a csomagban az is szerepel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #14919 üzenetére
VLC bejegyzés a C8-hoz. Frekvencia a lakóhely szerinti B-multiplex:
----------------------------
#EXTINF:0,C8
#EXTVLCOPT:program=316
dvb-t://frequency=746000000------------------------------------
Transzparens logo a DVBViewerhez:
-
Kernel
nagyúr
válasz
slay007 #14920 üzenetére
Noha 10 km vételi szempontból nem nagy távolság, adó is jó nagy teljesítményű, de ha nem jó a rálátás, antenna igénytelen, lehetek ott vételi gondok is.
Meg kellene próbálni jobb antennával.
Vagy ha nem jó a driver, én például ezt használom IT9135-höz:
http://www.media-tech.eu/products/dvb-t-stick/MT4171
Kétféle letölthető verzió van lényegében, újabb és régebbi. Nekem mindkettő működik, de az újabb nem hibátlanul, így a régebbi vált be.
-
Kernel
nagyúr
válasz
slay007 #14918 üzenetére
A driver, illetve az egész szerkezet működését legcélszerűbb az "atombiztos" VLC-vel tesztelni.
Alábbi fájlt mentsd el Szolnok.m3u, vagy Szolnok.vlc néven. Közömbös egyébként a kiterjesztés, esetleg társítás szempontjából lehet érdekes a későbbiekben, ha már foglalt az .m3u, egyéb célra. Utána nyisd meg a fájlt a VLC-vel.
A lejátszó << >> gombjaival lehet programot váltani, illetve Ctrl+L a lista.
Tehát a szaggatott vonalak közötti részt, ezt csak azért teszem hozzá, mert múltkor valaki a vonalakat is belekalkulálta, de úgy nyilván nem jó:
------------------------------------------------
#EXTINF:0,m1 HD
#EXTVLCOPT:program=100
dvb-t://frequency=730000000#EXTINF:0,m2 HD
#EXTVLCOPT:program=101
dvb-t://frequency=730000000#EXTINF:0,Duna HD
#EXTVLCOPT:program=121
dvb-t://frequency=730000000#EXTINF:0,Duna World
#EXTVLCOPT:program=120
dvb-t://frequency=730000000#EXTINF:0,TV2
#EXTVLCOPT:program=40
dvb-t://frequency=778000000#EXTINF:0,RTL Klub
#EXTVLCOPT:program=20
dvb-t://frequency=778000000#EXTINF:0,Euronews
#EXTVLCOPT:program=213
dvb-t://frequency=778000000#EXTINF:0,Kossuth Rádió
#EXTVLCOPT:program=130
dvb-t://frequency=730000000#EXTINF:0,Petőfi Rádió
#EXTVLCOPT:program=131
dvb-t://frequency=730000000#EXTINF:0,Bartók Rádió
#EXTVLCOPT:program=132
dvb-t://frequency=730000000#EXTINF:0,Dankó Rádió
#EXTVLCOPT:program=133
dvb-t://frequency=730000000#EXTINF:0,Info csatorna
#EXTVLCOPT:program=314
dvb-t://frequency=546000000
--------------------------------------------------Ez a lejátszólista nem tartalmaz adapterszámot, ezért a számítógépben lévő egyetlen, vagy több esetén a hardveresen első számú tunert nyitja meg. A frekvenciákat itt lehet ellenőrizni, ha esetleg valami nem stimmelne: [link]
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
wassermann #14859 üzenetére
Ez az, hogy ilyen alapon a box processzora is kiakadhat tőle, hiszen nem arra lett méretezve. Ha hajlandó egyáltalán (a felbontást érzékelve) belekezdeni a lejátszásba, valamint leméretezni 1080-ra. Leméretezni már csak azért is kénytelen lenne, mert a HDMI-csatlakozón az 1.4 szabvány szerint 4k video legfeljebb 30 Hz-en férne ki. A PAL adás viszont 50 Hz. Mellesleg a műholdas 4k kísérleti adás 50p módban megy állítólag. Ehhez már HDMI 2.0 csatlakozó szükséges. Kábelből jó a régi, csak abból is minőségi darabra van szükség.
Youtube-on található 4k videó, meg lehet nézni a számítógép processzorát, hogy mennyire bírja: [link]
Aki szeretné letölteni a videót eredeti felbontásban (pl. más lejátszókat is tesztelni vele), arra egy lehetőség: [link] esetleg ez is, bár ezt nem próbáltam: [link]
-
Kernel
nagyúr
Valóban lezárhatjuk azzal, hogy feleslegesen kavarsz, mert a téma adott:
DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök (USB, PCI, PCI-e, stb.)
...én kérek elnézést, hogy leszűkítettem a témát a témára. A hozzászólásod előzményében is csak erről volt szó. Nem tudtál rámutatni, hogy miért lenne helytálló a Mercedes-hasonlatod, totál értelmetlen továbbra is. Szemben egy másik hasonlattal, ami szintén elhangzott, találó is:
Ágyúval verébre.
Alábbi sem nyert sajnos értelmet, megmaradt szintén indokolatlan arcoskodásnak:
...ennek ellenére persze mindenki azt vesz amit akar, és azzal úgy szív, ahogy akar.
Továbbá leszóltad a másik fórumozót: [link]. Utána ezzel is beégtél.
Sorolhatnám, de a lényeg, hogy túl sok hibát halmoztál fel ahhoz, hogy fölényeskedhess itt, plusz vetítgess még rám is, általad fejben kitalált dolgokat:
A van jobb nekem nem azt jellenti, hogy olcsóbb. Neked azt jelenti?
-
Kernel
nagyúr
Nem tudom, milyen korlátokról beszélsz, még senki nem panaszkodott az ez100pu kártyaolvasóra, MinDigTV-hez is ajánlják, SAT-hoz is, másik fórumon is.
Amit meg te ajánlasz, abszolút értelmetlen és felesleges kiadásnak tűnik az adott célra, megfejelve olyan autós hasonlatokkal, ami annyira gáz és elcsépelt, hogy jobb érzésű ember ma már igyekszik kerülni a Mercedeses, Trabantos hasonlatokat, legfeljebb csak végszükségben alkalmazni, akkor is külön elnézést kérni miatta, hogy jobb nem jutott az eszébe.
-
Kernel
nagyúr
válasz
LógaGéza #14776 üzenetére
A tunerprogramok nem kódolgatnak, csak a bejövő streamet rögzíti. DVBViewer stabil is, több műsort is tud rögzíteni egyszerre, külön fájlokba.
Az ingyenes VLC is alkalmas, bár az nem mindenkinél stabil, kihagyások jelentkezhetnek a felvételben, miközben a vétel hibátlan volt, de azért ki lehet próbálni. Vannak persze más programok is.
-
Kernel
nagyúr
Pedig a lejátszó programnak elvileg nincs köze hozzá, de teszteléshez legtisztább ügy szerintem az egyébként fapados VLC-t használni. Legkiválóbb képminőség, minimális gépterhelés, belső dekódolók.
Néhány tipp a használatához: [link] [link]
Az antennából eredő hibákat pedig az különbözteti meg a szoftveres problémáktól, hogy előbbi szabálytalan, kiszámíthatatlan, illetve napszak és környezeti zavarfüggő, míg utóbbinál valamilyen időbeni szabályosság figyelhető meg. Nekem például az inkompatibilis driverrel 1-2 óra után kezdett akadozni, először csak ritkábban, majd egyre sűrűbben.
-
Kernel
nagyúr
Ez 1 db fájl, aminek a vége folyamatosan íródik, közben lehet olvasni az elejét is. Most attól eltekintve, hogy a boxok esetleg szoktak darabolni is, de az is csak egy videónak számít.
Számítógépen a DVBViewernél például van olyan opció is, hogy "időcsúsztatás fájl megtartása" úgy nem törlődik a lemezről, a timeshift kikapcsolása után sem.
-
Kernel
nagyúr
MStar chipes boxnál például úgy volt, hogy bármikor Pause nyomására megállt a kép és persze rögtön indult a rögzítés. Addig teljesen inaktív volt a pendrive.
De lehetett úgy is, ha jól emlékszem, hogy előbb megnyomni a Timeshift gombot (írás indult), csak utána Pause. Készüléke válogatja, még egyéb variáció is rémlik, ki kell tapasztalni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
runner 125 #14673 üzenetére
eBay cuccoknál elég rossz poén lehet, amikor vásárlás után derül ki, hogy a HE-AAC hang dekódolásával gondjai vannak.
Például régebben nézegettem 6000 Ft körüli boxokat, MStar chip, aminek épp ez a problémája (még a nálunk kaphatóknak is), vagyis így nem szabad belőle rendelni. Nem tudom, annál mi a helyzet, de a specifikációk között nem szerepel a HE-AAC.
-
Kernel
nagyúr
Nem tudom, én a MMarktban vettem modulátorost, ahhoz adtak mágnestalpas botantennát is.
Ez most csak egy igénytelen, vakus fotó, de a lényeg látszik rajta. Az eBay-es kínainál vastagabb antenna, valamint egy rejtélyes kis tok, elvileg valami szűrő. Akinek vettem, tetőantennája van, így ezt megkaptam ajándékba, nem rossz egyébként, persze nálunk jó térerő is van hozzá:
-
Kernel
nagyúr
Sajnos a matricás követelményrendszerben szerepel tudomásom szerint, hogy a csatornák sorrendje ne legyen változtatható, legfeljebb különálló kedvenclista hozható létre, ami már szabadon variálható.
Ha a készülékek PDF leírását összehasonlítjuk, akadnak éppen eltérések, több ponton: [link]
De annyira nem ismerem őket, ügyfélnél állítottam már be, de az kevés az alapos megismeréshez.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
Vesztor87 #14596 üzenetére
Természetesen működik, esetleg némelyik számítógépen jelentkezhet olyan probléma, hogy hosszabb idő (több óra) után elkezd néha kihagyni, mint amikor kevés a jelszint, pedig nem kevés.
De ez később megoldódott, azóta már el is felejtettem. Azt nem tudni, hogy miért csak a felhasználók egy része tapasztalta a jelenséget, talán más a chipverzió.
Kihasználom mindkét tunert, akár eltérő multiplexről való felvételhez, vagy a PIP is hasznos. Például amikor egyik adón reklám van, bekapcsolom, átlépek másik műsorra, közben látom, hogy mikor van vége a reklámnak.
Vaterán is szoktak ilyet vagy hasonlót árusítani, csak persze felárral.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Vesztor87 #14593 üzenetére
Én például ebből rendeltem már kettőt is (duplatuneres alkalmazás, DVBViewer PIP / felvétel):
-
Kernel
nagyúr
A TV Star doksijában egyértelműen látszik az MStar processzorra utaló menürendszer, így nem véletlen, hogy a HE-AAC rosszul szól rajta.
Ha meg csak médialejátszónak szeretnéd, annak elég komolytalan egy ilyen és időnként problémákba ütközik, legalábbis ami nekem volt, ilyen vezérlővel. Képarány filmeknél nézés közben nem állítható, hanem vissza kell menni a TV-műsorra, váltani, majd vissza a mozira.
Amikor egy MKV sorozatot néztem, egyik epizódot lejátszotta, másikat nem, amelyiket kicsit eltérő, illetve újabb fajta kodekkel rakta össze a készítője. Hang egyiknél szólt, másiknál néha lefagyott, bele kellett tekerni, hogy magához térjen, felirat kezdetleges és természetesen kalapos magyar ékezetek, meg ami még nem jut eszembe.
-
Kernel
nagyúr
válasz
nagybeni #14531 üzenetére
C-s tunernél lehetnek nehézségek a manuális beállítással, valamelyik TV-nél én is kínlódtam már. De a fő probléma úgyis az alacsony szint, így majdnem mindegy, hogy manuális vagy automatikus kereséssel nem találod meg.
Szintmérést kellene végeztetni a szolgáltatóval, szerintem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
nagybeni #14526 üzenetére
Ha ezt a 16-ot tudod fogni:
De ezeket nem:
Az szerintem a nem a box hibája. Kábelrendszeren előfordul ilyen, hogy az alacsonyabb frekvencián lévő digitális multiplex szintje túl kevés, emiatt nem fogható, vagy nem stabilan. Lehetséges, hogy más típusú készülékkel, TV-vel sem jön rendesen, hacsak nem fogsz ki véletlenül az átlagnál érzékenyebbet.
Ha így van, a szolgáltatónál lehetne inkább panaszt tenni.
Vagy lakáson belül megvizsgálni a csatlakozások, elosztások minőségét, ha van.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabi__memo #14493 üzenetére
A többi digitális mind kódolatlan.
Digikábelen mindegyik előfizetett analóg műsornak a DVB-C megfelelőjét is nézheted kártya nélkül, bármelyik standard DVB-C készülékkel, tunerrel. Márpedig az általad kérdezett tuner egy ilyen standard eszköz, így elvileg arra való.
Ugyanakkor nem analóg műsor vételére való.
Az előfizetői szűrés is ki van találva, az analóg és digitális frekvenciák megfelelő csoportosításával + a lépcsőházi szűrő alkalmazásával (illetve most már építenek másfajta rendszert is, optikai szál + modemmel):
-
Kernel
nagyúr
válasz
amargo #14400 üzenetére
Állítólag az sem mindegy, hogy melyik tornyot veszi. Nem mindegyik adó vételkörzetében jelentkezik ez a villogás. Esetleg a térerő is befolyásolja. Egyébként más ALi-chipes vevőnél is láttam már.
Mindenesetre, régebben az Alcor-fórumon valami firmware frissítésről volt szó, ezzel a hibával kapcsolatban, ha jól emlékszem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Bakitm #14392 üzenetére
Számít azért a távolság is, és ez elég közel van (bár néha az is gond lehet, amikor túl közel van és átsugároz felette a torony), létezik vétel gödörben is, de ahhoz magasra szerelt, nagy nyereségű antennát szoktak alkalmazni.
Célszerű érdeklődni a környéken, hogy mások mit vesznek, háztetőkön az antennákat megfigyelni, felhívni egy antennaszerelőt (Arany Oldalak stb.), aki ismeri a helyi adottságokat. Egy szóbeli tájékoztatás még nem kerül semmibe.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Bakitm #14388 üzenetére
Jobb antenna lehet egy ablakon kívül felszerelt antenna is, de ez a helyi vételi viszonyokon múlik, hogy mi szükséges.
Ez is egy jó játék egyébként, segíthet a felmérésében:
http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html
Duplaklikkel lehet lerakni egy zöld nyilat a vételi helyre, utána jobboldalt kiválasztani a lehetséges tornyokat. Utána egy kattintás a zöld nyílra, terepprofil.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Bakitm #14385 üzenetére
Frekvenciatáblázatból ki kell keresni a nálatok fogható adókat:
http://mindigtv.hu/lefedettseg
Box manuális hangolómenüjében konkrét frekvenciákat próbálgatni, közben mozgatni az antennát, figyelve a szintjelzőt. Ha mutatkozik valami, azt le lehet tárolni. De ha nagyon kevés, akkor úgysem lesz stabil a vétel. Ez csak arra jó, hogy amit az automatikus kereső esetleg átugorna, azt meg lehet fogni, utána az antennával játszani. Vagy jobb antenna kell.
Az átmenő koax. nem szükséges, akár még be is terhelhet, az másra való.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Bakitm #14383 üzenetére
Ez nem bug, hanem feature. Inkább a magyar fordítás egy bug, mert ha átállítod angolra, akkor Antenna Power, vagyis az antennaerősítő 5 V táplálása.
Ha azonban egyszerű antennára rányomod az 5 V-ot, az zárlatot képez, emiatt az 5 V automatikusan kikapcsol, ez így működik.
Aktív antennánál is lehet ilyen, aminek saját tápegysége van. Ha a kimenete nincs felkészítve az 5 V fogadására, az is képezhet zárlatot, ami lehet nála normális is. Mivel csak DC-szempontból zárlat (egy tekercs például), míg nagyfrekvenciás szempontból nem.
-
Kernel
nagyúr
Ha már ennyire gyakori a téma, opcionálisan hozzátenném azt is, hogy én meg képhez, hanghoz is a LAV filterst használom, a MinDigTV-n mindent visz.
Video része a DXVA-gyorsítást is támogatja, bár az nálam okozott néha akadozást is, ezért a gyorsítást végül kikapcsoltam.
-
Kernel
nagyúr
válasz
amargo #14375 üzenetére
A tömörítés inkább az SD kereskedelmi adóknál szokott látszani, mert azt túl alacsony sávszélen nyomják, de a közszolgálatit nem.
Ami előfordulhat például, hogy a kimenet 576 vagy 480 sorosra van állítva, azt át kell tenni 1080p 50 Hz-re. Akkor is, ha HD-ready: [link]
SCART használata esetén ez mindegy, csak 25 vagy 50 Hz legyen beállítva, mert akkor lesz PAL szabványú az analóg kimenet, ami megegyezik a bejövő adással. Egyébként NTSC-re vált, ami nem kell nekünk, mert 480 sorra csökkentené a felbontást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
amargo #14370 üzenetére
Nem tudom, mit értesz szörnyű képen, mert azért annyira rossz nem lehet, főleg jobbfajta műsoranyag esetén.
Inkább az szokott lenni, hogy például az SD RTL Klub, ami lapostévén nem az igazi (vagy lehetőleg távolabbról kell nézni, hogy jobbnak tűnjön), ugyanaz képcsövesen, SCART-RGB csatlakozással tökéletesen nézhető, sőt még élethűbb is.
De lehet, nálad valami más gond van.
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14357 üzenetére
Teljesen igazad van, DVB-box kimenetére köthető monitor kérdése időnként felmerül a topikban vagy a MinDigTV-s topikban is. Gyakorlatilag a topik tárgyát képező eszközökhöz szorosan kapcsolódik.
Míg egy monitoros topikban adott esetben fogalmuk sincs az ottaniaknak az ALi-chipes DVB-T set top boxoknak erről a nem túl ismert képességéről, ami számomra is csak most derült ki. Lássuk be, hogy a felvetésednek köszönhetően.
Monitoros topikba elmehettél volna, esetleg válasz nélkül maradva.
Csak azt tudom javasolni, hogy akit zavar ez a téma (ami lényegében már ki is lett vesézve), nem tudja átugrani sem, azt feltétlenül kérem, hogy keresse meg a moderátort! Ha törlik a hozzászólásomat, többet nem írok ide, nem probléma.
(Volt már olyan, hogy berágtam a Prohardverre, 3 évig nem írtam az egész fórumra, simán megoldható.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14354 üzenetére
Erről van szó, mert más monitorok általában nem tudnak ilyet:
ftp://ftp.benq.co.uk/monitor/lcd/manuals/gl2240/GL2240_HG.pdf
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14340 üzenetére
Pontosan milyen típusú monitor ez? Adataira kíváncsi lennék.
Az most már kiderült, hogy az ALi-chipes boxoknál az SD-kompozit mellett kiküldik az RGB-kimeneten (RGB-helyett) az YPbPr, HD analóg jelet is. Hogy egyik boxnál ehhez YUV állásba kell kapcsolni, másiknál CVBS, az elvileg csak gyári konfiguráció kérdése.
Viszont szerintem ehhez olyan monitor kell, ami alkalmas az YPbPr feldolgozására, mint ahogy nekem is csak így működött. Később TV-vel is kipróbáltam egyébként.
Másik opció az SD-RGB, amihez persze RGB-re kell állítani. Egyébként ezt régebben az Alcor fórumán sem tudták normálisan elmagyarázni (úgy tűnt, fogalmuk sincs róla, amikor érdeklődtek a fórumozók), hogy pontosan mit is takar a YUV opció, én meg akkoriban nem tudtam ilyet tesztelni.
Mindenesetre ügyesen összekombinálták a tervezők, hogy SCART–SCART kapcsolat esetén a TV vagy SD-kompozit, vagy SD-RGB üzemmódra vált (és ezzel engem is jól megtévesztett), míg egy SCART–YUV átalakító segítségével HD-komponens is kivehető.
Akinek esetleg olyan TV-je van, hogy nincs rajta HDMI, vagy hibás, de van YPbPr bemenet, annak jól jöhet, legfeljebb nem is sejtik sokan, hogy ez ilyen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
PeterPH #14321 üzenetére
Ez az, hogy eszköztől függően, de például a TV-k nem ilyen eszközök. Továbbá DVB-C rendszeren (is) 4-6 műsort tömörítenek egy multiplexbe, jó eséllyel mindig pont egy másik kellene az embernek. Ott van még a titkosítás kérdése is, egy kártyával egyszerre csak egy adót szoktak dekriptálni.
(#14319) 2ning
Akkor ha csak a STB-ban van kártya, ha felvétel éppen megy, akkor a tv-n csak analóg csatikat tudok nézni?
Kódolatlan adókat tudsz nézni kártya nélkül, lehet az digitális is. Csak meg kell nézni, hogy az Invitelnél mi jön be kártya nélkül, közszolgálati például, de az sem biztos.
-
Kernel
nagyúr
válasz
azbest #14307 üzenetére
Windowsban is tapasztaltam, amikor valamivel kísérleteztem és átállítottam USB 1.1-re a DVBViewert.
Ha ezután elindítottam a felvételt (de akkor még csak egy tuner volt) és szerettem volna másik programra váltani, csak rádióműsort engedélyezett. Másik TV már nem fért bele az USB-sávszélbe. Főleg HD mellett. Csak már nem emlékszem pontosan, hogy SD-nél mi volt, volt még valami kavarása a programnak.
Lényeg, addig én is azt hittem, USB-n mindig bejön a teljes mux, de nem úgy néz ki.
-
Kernel
nagyúr
Egy TV attól HD-ready, hogy 1080 soros full HD bemenőjel feldolgozására is képes, csak a kijelzője kisebb felbontású.
Így egyrészt emiatt sem kell foglalkozni vele, másrészt a boxok kimenete többféle felbontásra állítható. De célszerű 1080p esetleg 1080i-re, amelyik jobban mutat a TV-n. Egyik esetben a box végzi a deinterlace eljárást, másik esetben a TV.
50/60 Hz választható, de a PAL TV-adás 50 Hz, ezért 50 Hz-re célszerű állítani a kimenetet is, hogy simább legyen a mozgásmegjelenítés.
720-ra nem nagyon érdemes állítani, amennyiben 768 soros a kijelző, mert akkor a 720 soros átvitel feleslegesen szűkíti a keresztmetszetet. A HD-ready TV leméretezi magának az 1080 soros jelet is, így ez nem probléma.
Tehát ennyit az elméletről, gyakorlatilag viszont részemről nem ismerem azokat a gépeket.
-
Kernel
nagyúr
Analóg adást ezek nem fognak és nem rögzítenek, nem digitalizálnak. Így ilyenben kár is gondolkodni.
Lényegében csak a bejövő digitális adatfolyamot rögzítik, átkódolás nélkül, arra viszont bármelyik megfelel. Esetleg a hangminőséggel lehet probléma az olcsó boxoknál, ami már korábban részletezve lett a fórumon, emiatt célszerűbb ALi-chip felé orientálódni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14288 üzenetére
Az lehet ennek a titka – és azért nem lehet ilyenkor RGB-re állítani – mert YUV állásban leadja az SD-kompozitjelet a SCART 19-es pontján, miközben az RGB-kimeneteken YUV jön ki, aminek lehet állítani még a HD felbontását is.
Közben egyébként az SD kompozit is váltakozik, de az csak két állapot között: 25/50 vagy 30/60 Hz függvényében PAL vagy NTSC lesz.
Így kissé ellentmondásosan, de YUV állásba kell váltani a kompozitjel alkalmazásához is.
Ha viszont RGB-re kapcsolunk, akkor az SD RGB veszi át a YUV helyét, valamint a TV részére aktiválódik még egy RGB-kapcsolófeszültség is a 16. lábon.
Már csak az nem világos, hogy a monitorod D-Sub RGB bemenete hogyan tud működni a YUV-jellel, ami elvileg Y Pb Pr komponensekből áll. Ezt szokták YUV-nak is mondani (most mellékes, hogy helytelenül).
Itt van egy SCART-YUV elnevezésű csatlakozó, amit DVD-lejátszó és TV között lehet például alkalmazni:
Fentihez hasonlóan összedobtam egy kábelt, SCART-ra forrasztottam három RCA vezetéket, az RGB-kimenetekre, amivel a Wayteq SCART kimenetéről a monitorom Y Pb Pr bemenetére csatlakoztam. Lőn világosság, működik az analóg HD-kimenet.
Csakhogy ezen a monitoron van Y Pb Pr bemenet. Előzőleg a D-Sub RGB-re csatlakoztam, valamint a H-V szinkronbemeneteket a kompozitra kötöttem, úgy nem működött.
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14284 üzenetére
A Wayteq-menüben ugyanúgy szerepel a YUV, de attól még az csak SD-kimenet, méghozzá kompozit állásba teszi a TV-t. RGB-állásban pedig RGB.
Tulajdonképpen az lenne furcsa, ha HD-jelet adna ki, hiszen attól kifeküdne egy képcsöves TV. Miközben az emberek épp TV-hez vásárolják, nem monitorhoz.
Monitort kétfélét is próbáltam rá, az egyik meglehetősen mindenevő: [link]
Kábelt az előzmény szerint kötöttem be. Beállítottam YUV, majd RGB-re is, de semmi. De ez nem is meglepő, csak a biztonság kedvéért ellenőriztem, miután nekem a konyhában erről megy a CRT TV, ami nyilván nem menne, ha HD-jelet adna ki a SCART.
-
Kernel
nagyúr
válasz
krumplifejű #14243 üzenetére
Műholdvevő, vagyis parabolatényér és fej kell hozzá.
Hasonló formájú Technisat szerkezet létezik DVB-T tunerrel is, ahhoz szoba vagy tetőantenna szükséges. Mindkettő USB-n csatlakozik a számítógéphez és a gép végzi szoftveresen a videó dekódolását.
====================
Előző hozzászólásomhoz még hozzátartozik a teljesebb kép kedvéért, hogy olyan képcsöves TV-k viszont voltak az igényesebb, 100 Hz-es típusok között, ahol menüben az RGB átállítható YUV-ra, így például a DVD lejátszó Y Pb Pr kimenete csatlakoztatható hozzá.
Csakhogy az SD-ben értelmezendő, a PAL/NTSC DVD szabványnak megfelelően. Ezek a TV-k nagyobb felbontásra eleve alkalmatlanok.
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14241 üzenetére
Ariva egy ritka kivétel lehet szerintem, amelyiken nem tiltották le a SCART-kimenetről a HD YUV lehetőséget, amit a processzor egyébként tud, de a nálunk kapható boxok többségénél csak SD-jelet engednek ki rajta. Miután nálunk gyakorlatilag nincsenek olyan TV-k sem, ami SCART-bemeneten HD-jelet képes lenne feldolgozni.
Külföldön jobban vannak ilyenek állítólag, a franciáknál például, ha jól tudom. A SCART eleve francia, Thomson találmány. Az is ismert, hogy a SCART egyébként szabványosítva lett HD-komponens (Y Pb Pr) jelekre is, csak az már kevéssé terjedt el, mert közben elavult maga a SCART.
http://en.wikipedia.org/wiki/SCART
Monitor D-Sub viszont RGB, tehát ez így eléggé ellentmondásos. Hacsak a monitor bemenete nem kapcsol át automatikusan RGB-ről Y Pb Pr komponensre. Utóbbit egyébként szokták YUV néven is említeni, tévesen.
Szerintem nem lesz egyszerű másik olyan boxot találni, ami analóg HD-kimenetes. Nekem volt például a DPS 80, Y Pb Pr csatlakozókkal, de minek? Dísznek, ugyanis jelet nem adott. Ugyanez a Not Only Tv LV6TMPVR4 csak az előlap más, háta azonos:
A hasonlóságon felbuzdulva a DPS 80-ra felraktam a Not Only firmware-t, de HD-komponens kimenet még azzal sem működött. SCART-ról meg csak SD volt.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14222 üzenetére
Milyen monitor ez és milyen box? Milyen felbontású képet látsz a kijelzőn?
Nem láttam még olyan boxot, ami SCART-on 1080 vagy 720p jelet adott volna le. A SCART analóg SD-csatlakozó, amit ezeknél a boxoknál PAL vagy NTSC-re lehet beállítani. Képcsöves TV például fel sem tudná dolgozni a HD-jelet, mégis működik, hiába van beállítva a boxon látszólag 1080 vagy 720p. Az ugyanis csak a HDMI-kimenetre vonatkozik.
Ne tévesszen meg a YUV-opció, kipróbáltam a Wayteq boxnál is, hogy YUV állásban is csak a szabvány SD-jelet adja le, vagyis RGB + kompozitjelet. RGB-re állítva is ugyanazt.
Annyi a különbség, hogy RGB-állásban lead még egy kapcsolójelet a 16. lábon, amivel a TV-t RGB üzemmódba lépteti.
YUV beállításban viszont csak a 8-as lábon ad ki kapcsolójelet, ezért a TV ilyenkor a kompozitjel feldolgozására áll be.
A kezdeti időkben voltak ugyan elképzelések, illetve egyes gyártók alkalmazták is a SCART-csatlakozót RGB-komponens helyett HD-komponens (Y Pb Pr) átvitelre, de az más téma, a SCART időközben kiment a divatból. Ezeknél a boxoknál RGB-kimenet van, az is csak SD 576i / 480i.
D-Sub monitornál pedig RGB-HV bemenet van. YUV-komponensek feldolgozására a monitor nem alkalmas, akár "rendes" YUV jelet értünk ezalatt, vagy (tévesen) Y Pb Pr komponenseket.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Armagedown #14215 üzenetére
Létezik merevlemezes is, amire titkosított formában készül a felvétel, de külső média lejátszására nem alkalmas, ha jól tudom.
Másik a PVR nélküli, egyszerű doboz.
Ügyfeleknél szoktam látni ezeket, TV-javítás közben, de egyébként nem én vagyok a "szétszedős fazon", aki a cikkeket írta.
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14208 üzenetére
ALi boxoknál a SCART kimenetnél YUV vagy RGB beállítás választható, vagyis szerintük YUV = kompozit, ami nem igazán helytálló, de ezeknél valamiért így nevezik. Képcsöves TV-hez csatlakoztatva ki is derül egyértelműen, hogy YUV állásban kompozit üzemmódról beszélünk.
Pedig a YUV ugyanúgy három komponens, mint az RGB. Csak az RGB nem tartalmaz szinkronjelet, tehát az még külön továbbítandó, D-Sub VGA esetén két további vezetéken (H, V). A TV pedig a kompozitjelből választja le a szinkront, így a SCART RGB-hez a kompozit is elengedhetetlen.
Viszont adóoldalon YUV jelből készül a kompozit, talán ennyi alapja lehet a dolognak, ha nagyon bele akarom magyarázni.
Az MStar boxoknál kompozit (CVBS) és RGB-kimenet választható, szerintem ez a normális elnevezése a dolgoknak.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Armagedown #14211 üzenetére
Semmire nem jó, mert a szolgáltatás a box egyedi hardveres azonosítójához kötődik, ahhoz állítják be az előfizetett csomagokat például. Mivel kártya ennél nincs.
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14204 üzenetére
Nem tudom, milyen VGA-átalakítót használsz, de a SCART-csatlakozók egyformán szabványos jelet adnak, akár RGB, akár kompozit kimenetről beszélünk. Ha működik az egyikkel, a másikkal is kellene.
Viszont ezek a MediaStar-chipes dobozok hardveresen nem tudják a HE-AAC hangot dekódolni. Csak AAC dekóder van benne, ami elég rossz minőségben adja vissza a némelyik műsort, beleértve a rádiót is.
Idősebb, nagyothalló emberek nem érzékelik a különbséget, főleg egy kacat TV-hangszórón, de igényes használatra alkalmatlan.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ivy.4.Ever #14198 üzenetére
Ez is 2 centis, de akkor bizonyára látszik az is, hogy 1-2 mm anyag még simán levehető belőle, tapétavágó késsel, annyi meg már elég is.
Egyébként arra gondoltam, hogy találkoztam már olyan olcsóbb fajta kábellel, ami mintha ennél kisebb lett volna, de azt már nem tudom ellenőrizni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ivy.4.Ever #14195 üzenetére
A háromágúnál (ha nincs rajta kapcsoló) soha nem lehet tudni, hogy melyik irányba van kötve. A SCART-toldó elvileg működne, de talán egyszerűbb lenne késsel megfaragni a csatlakozók oldalát, ugyanis nem sok kell hozzá, hogy ne feszüljön.
Ha nagyon akarom, még így is be tudom kínozni a szögletes adaptert, csak nekem nem nagyon tetszik, ahogy feszíti a HDMI-csatlakozót. Ha késsel kicsit levennék belőle, pont jó lenne. De én ezt már úgyis csak a konyhában használom, ahhoz nem kell.
Vagy még az is lehetséges, hogy ami nekem van HDMI-kábel, kicsit nagyobb a dugója, hátha akad ennél karcsúbb is.
Ez az adapter rajza egyébként, piros nyilakkal jelöltem az irányokat, így jobban érthető a probléma mibenléte:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ivy.4.Ever #14192 üzenetére
Az előbb linkelt S-Video kábellel kapcsolatban (nem hiszem el, hogy már megint S-VHS-t írtam, S-Video helyett, valamiért mindig arra áll a kezem), azt azért még hozzátenném, hogy azon nincs In/Out kapcsoló, vagyis fix egyirányú kábel.
Méghozzá épp rossz irányú, mint az alatta lévő hozzászólásokból is kitűnik, hogy azt a kábelt PC-kimenetre kehet kötni és egy TV SCART bemenetére.
Neked viszont olyan kábel kell, ami a SCART bal/jobb kimenetére kötve. Amelyiken kis kapcsoló szokott lenni, épp ezt az irányváltást végzi. Vagy nem kell kapcsoló, amelyiknél 6 db RCA jön ki belőle, hiszen azok In/Out kábelek.
Egyébként tegnap este, amikor láttam a linket, láttam a Jack-dugót is, csak hirtelen annyira az S-videóra koncentráltam, valamint az RCA-ra gondoltam, a Jack valamiért "nem esett le", hogy jelen esetben azon van a hangsúly.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ivy.4.Ever #14189 üzenetére
Illetve később láttam, hogy Jack-dugó is van a linken, az S-VHS mellett. Csak kérdés, hogy a hangszórón lesz-e aljzat, vagy dugóval ellátott az is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ivy.4.Ever #14189 üzenetére
SCART-RCA kábel kapható, de a linken nem az van.
De egyébként azt csak a példa kedvéért mutattam, PC-hangszórón 3,5-es Jack szokott lenni. Azt is le lehet vágni, én mondjuk simán ráforrasztanék egy SCART-dugót. Vagy attól függ, mi lesz hozzá.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ivy.4.Ever #14187 üzenetére
Működik, még 2 db TV-t is lehet rá kötni ilyen módon, legfeljebb a képarányok beállítása problémás, amikor az egyik TV 4:3, a másik 16:9, de ez érthető is.
A processzorokban lévő D/A konverter a HDMI-től függetlenül szolgáltatja a jelet, talán még le sem lehet tiltani, vagy miért is tiltanák le, amikor arra szükség lehet. Mint ahogy én is külső erősítőhöz szoktam csatlakoztatni, és a TV hangrendszerét soha nem használom, sokan lehetnek így ezzel. Ez egy elvárható minimum.
Ami kellemetlen, hogy a 95CX két csatlakozója igen közel van egymáshoz, ezért a felső képen lévő adapter és a HDMI-kábel csatlakozója nem fér el egymás mellett.
Az alsó képen lévő szokványos csatlakozó alkalmas, noha a SCART a HDMI irányába kanyarodik (mivel a koax. irányába még kevésbé mehetne), vagyis keresztezi egymást a két kábel, de szintben eltérnek, így épp elfér.
Ilyen kábelt házilag is könnyű csinálni, aki ért hozzá:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ivy.4.Ever #14184 üzenetére
A menüképekről lehet felismerni, valamint a specifikációk között szerepelnie kell a HE-AAC hangnak. Ugyanis van ilyen, hogy nem szerepel, az is szól, csak torzabban.
Egy példa az ALi-processzoros gépek menüjére:
http://www.digiportal.hu/page.php?125
Ez egy MStar box jellegzetes kék menüje, de ilyen létezik szürkében is:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ivy.4.Ever #14181 üzenetére
A kártyafogadó nélküli MStar-chipes vevőknél lehet gond a HA-AAC hang dekódolásának minőségével. Az ALi-chipes boxokban viszont van alkalmas dekóder, akár kártyás vevő, akár nem.
SCART-csatlakozó is van általában mindegyiken, arról leveheted a hangot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Viktor77 #14172 üzenetére
Nemrég egy 3 év körüli, Sparban vásárolt TV-vel találkoztam, ami szintén bedobta ezt a szöveget, MPEG2-es volt, hang volt.
Elvileg előfordulhat, hogy kép hiányában lenémítja a hangot is, mindenesetre meg kellene nézni a kijelzett szintet is, Info gomb egyszeri vagy többszöri lenyomásával, vagy a manuális beállítómenüben, vagy ahol van.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Talán lefelejtetted a linket, egyébként egy elektronikus átalakítót nem lehet fordítva bekötni. Mint ahogy egy hangerősítő hangszórójába is hiába beszélsz bele.
Noha maga a hangszóró működhet fordítva is (hiszen a dinamikus hangszóró és a dinamikus mikrofon elve ugyanaz), így leadhat pár mV-ot, de az erősítő már nem megy visszafelé. Ezt csak az érdekesség kedvéért.
-
Kernel
nagyúr
Ez már kevéssé kapcsolódik a témához, talán alaplapos topikban lehetne érdeklődni, de annyit esetleg hozzátennék, más alaplapnál van olyan, hogy amikor a videokártyát teszek be, az integrált videótól automatikusan elveszi megosztott RAM-ot.
Ha ilyenkor mégis szeretném az integráltat működésre (is) bírni, akkor manuálisan kell adni neki a RAM-ból. Shared RAM vagy ilyesmit keress valahol, továbbá BIOS-frissítést, ha van, hátha attól javul a kompatibilitás.
-
Kernel
nagyúr
Nem jó helyen, de engem egyébként nem zavar.
Egy D-Sub / DVI adapterrel ezt nem tudod elintézni, az ugyanis nem alakít a jelen, csak egy kivezetés a kártyáról. A videokártya DVI-kimenete ugyanis analóg és digitális jelet egyaránt szolgáltat. A D-Sub adapter ebből egyszerűen csak kivezeti az analógot.
Ezt az elterjedt adaptert ráadásul visszafelé nem is lehet használni semmire, vagyis D-Sub --> DVI módon értelmét veszti.
Legfőbb gond pedig, hogy a D-Sub analóg jelet ilyen egyszerűen nem tudod átalakítani digitálisra (DVI vagy HDMI, mindegy). Aktív, elektronikus átalakítóval lehetne megoldani, jóval drágábban.
-
Kernel
nagyúr
válasz
_ntamas #14132 üzenetére
egyedül a lakásba érkező, falban lévő a hagyományos nem menetes hanem dugdosós fajta.
Ez már eleve nem jó, hogy "dugdosós" aljzatot (ami általában belső illesztést, 75 Ω ellenállást is tartalmazhat) tovább osztani. Splitter kellene helyette. Viszont a fali csatlakozó kiiktatása már a szolgáltató rendszerébe való beavatkozásnak minősül.
-
Kernel
nagyúr
válasz
_ntamas #14130 üzenetére
Láttam már olyat is, hogy valaki rosszul köti be a csatlakozókat, az árnyékolásról nemes egyszerűséggel megfeledkezve, legyen az IEC (koax) vagy F-csatlakozó. Ilyenkor aztán minden bezavar. Normális esetben ugyanis a monitor, vagy netán a HDMI-kábel kisugárzása egyáltalán nem hat vissza a koaxiális kábelre.
A hibajelenség egyértelműen alacsony jelszintre utal, amit itt még külső zavar is tovább ront.
Igényes munkához eleve F-csatlakozó kell, megfelelő minőségű kábel és splitter.
A szolgáltató általában csak a bemenő csatlakozóig garantálja a szolgáltatást, vagy az általa kiépített elosztásokra. Barkácsmunkák nem tartoznak ebbe a körbe, így ez további megegyezés tárgya, hogy vállalják-e a szakszerű kiépítést (nyilván nem ingyen) vagy akár azt is mondhatják, hogy hívni kell egy szerelőt, saját költségre. Ez változó lehet, ügyfelektől hallottam már többféle variációt is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #14123 üzenetére
Antennánál a rezonanciafrekvenciát a fizikai méretek és a hullámhossz viszonya határozza meg, a méreten pedig itt nem tudsz változtatni. Alacsonyabb frekvencia nagyobb méreteket igényel, ezek a kis antennák pedig már eleve rövidítve vannak (így mondják a szaknyelvben).
Egy hurokdipólusnál a méret növelésével vihető lejjebb a frekvencia, vagy például egy lepkeantennának rövidebbre lehet vágni a "bajszait", amitől felfelé megy a frekvenciahatár.
A parabola nem egy jó példa, mert a tányér átmérőjének növelése nem a rezonanciafrekvenciát változtatja, hanem a felfogott energiamennyiséget, végeredményben. Itt a fejen belül vannak a rezonanciát meghatározó fizikai elemek, apró fémcsapok formájában, ami az igen rövid hullámokra van méretezve.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pusi1981 #14097 üzenetére
Ja és már felismeri a gép,mint billentyűzetet
Az még nem lenne életszerűtlen, ha tartalmaz infravevőt az esetleges távszabályzóhoz, ami HID-kompatibilis eszközként jelenhet meg. Valójában ez a praktikusabb, univerzálisabb megoldás, ellentétben olyan egyedi megoldásokkal, ahol a távszabályzó nem HID-kompatibilis, ezért csak a saját programjával használható.
De nem ismerem a szerkezetet, hogy van-e benne infravevő, forgalmazzák-e távszabályzóval is, vagy ez csak annak a jele, hogy nem stimmel valami driver / firmware.
-
Kernel
nagyúr
válasz
sellerbuyer #14081 üzenetére
Routerbe hiába dugnád, ott van még a rendszerben egy Iomega iConnect, azon fut egy Debian Linux, az RTL2832u illesztőprogrammal együtt.
Csak a figura hosszasan mutat felesleges képeket, de azt nem mutatja, ahol az antenna megy be a DVB-T tunerbe, az Iomega hátulján, valószínűleg.
A DVB-T set top boxok költségkímélő one-chip tunert tartalmaznak, az USB stickekhez hasonlót. Ez egy tekercsnélküli (ezáltal rezgőkör nélküli), helytakarékos technológia, tisztán félvezető alapú trükkökkel oldja meg az állomások behangolását, ami lényegében abból áll, hogy a bejövő jelet erősítjük, majd egy helyileg szintetizált frekvenciát keverünk hozzá, kettő különbsége lesz a középfrekvencia.
A TV-kben található klasszikus hangolóegységek több rezgőkörrel, nagyobb méretben, alacsonyabb zajú félvezetőkkel, jobb minőségben, szelektívebben oldhatják meg ezt a feladatot, ami esetleg élettartam szempontjából is strapabíróbb, nem száll el olyan könnyen, noha most már TV-kben is előfordul a one-chip tuner, amire a képen látható egy példa. Piros nyíllal jelöltem magát a tunert (Alcor HD2400):
Szóval teljesen igazak azok az írások, amik arról szólnak, hogy ne lihegjük túl az antenna kérdését.
Általánosságban ezt sem lehet kijelenteni, egyik helyen darab drót, másik helyen kínlódnak az emberek, ez ilyen dolog. Esetleg úgy lehetne mondani, hogy kár aggódni, amíg ki sem próbálta valaki egyáltalán. Volt már erre példa a fórumon is, hogy rengeteget agyalt, körülményeskedett valaki, a tetőtéri lakásában, míg végre kipróbálta a javaslatomat (darab drót), aztán csodálkozott.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
framer48 #14057 üzenetére
Valószínűleg alacsony a jelszint a sáv alján és tetején. Én olyan panasszal szoktam találkozni TV-javítás során, hogy a sáv alján nem talál műsort a TV, ami a kábelrendszer problémája. A sáv tetején pedig a lépcsőházi szűrő is megfoghatja, ha nincs előfizetve a magasabb csomag.
Jelszintcsökkenést okozhat a lakáson belüli többszörös, illetve szakszerűtlen elosztás, de ettől függetlenül is lehet túl kevés a bemenő szint.
Ha ilyen elosztások vannak, lehet próbálkozni valamilyen direkt bekötéssel is, hogy akkor mi van. Ki lehet hívni a Digiseket is, hogy mérjenek szintet, hárítsák el a problémát. DVB-C tuneres TV van a lakásban egyébként?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gyúrósok ide!
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Milyen monitort vegyek?
- Hívószám-hamisítás
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest