-
Mobilarena
Ajánlott szakirodalmak a teljesség igénye nélkül (a lista még bővülhet):
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
Szívesen! Most már tényleg megérdemeltem, hogy valaki dobjon egy csontot...Na, vissza a Drupalhoz.
"Értem én, hogy csak a kimenet számít, de majdnem mindenhol azzal találkoztam, hogy ott van paraméterként a &$variables, szóval furcsa volt."
Biza, de ha jól megnézed, a $variables előtt ott van a referenciát jelző karakter (&):
Passing by Reference
Tehát a változót referencia szerint adjuk át a függvénynek, ezt a függvény fejlécében jelezni kell; ez azt jelenti, hogy akármit is változtatsz ezen a változón, az a hívás helyén is változni fog.
Erre pont jó egy tök egyszerű példa a php.net-en:
function foo(&$var)
{
$var++;
}
$a=5;
foo($a);
// $a is 6 hereTehát nem visszatérési értéket vizsgálnak, hanem az adott függvény kap egy referenciát, az adott függvényben hozzácsapod a változóhoz a dolgaidat, vagy épp törölsz belőlük, stb., tehát a tömböket nem kell állandóan lemásolgatni, aminek mondjuk elég nagy jelentősége van memóriaspórolási célból.
Gondolj bele, milyen erőforrás-igénye lenne az amúgy is erőforrás-igényes Drupalnak, ha minden egyes brutális nagy tömböt le kellene másolni.Rövid példával:
function blabla(&$variables){
$variables['asdasd'] = 'bla';
unset($variables['nem']);
}
$myVariables = array();
$myVariables['igen'] = 'NEM!';
$myVariables['nem'] = 'IGEN!'; // :D
blabla($myVariables);Az eredménye ennek:
$myVariables = array(
'igen' => 'NEM!',
'asdasd' => 'bla'
);Tehát a függvényben hozzácsaptam egy adott kulcson lévő értéket ('asdasd' kulcs), meg elvettem egyet (a 'nem' kulcsban lévő értéket), aztán ez lett belőle.
Remélem érthető.A hook_form_alter és ehhez hasonló jellegű függvények (amikben változtathatsz a beállított értékeken) is referenciákat kapnak.
Ez a konvenció elég könnyen megszokható, ha már megérted a miérteket.A hook_theme és egyéb függvények nem ilyen jellegű változtatásokra valók, ott visszatérési értéket vár a Drupal, nem ad át referenciaként semmit.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 5450 Intel Core Ultra 5 135U 4nm 32GB DDR5 érintőképernyős laptop Dell gari 2027.09.hó
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- PlayStation 5/4 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest