Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • blackmoto

    senior tag

    Nos két nap használat után az eddigi tapasztalatok, és a kialakult vélemény:

    DELL Inspiron 1501

    Sempron 3500+ 1,8GHz 512 L2 533FSB, 2x512MB RAM dual channel 533MHz, ATI Xpress 1150 256M, 80GB WD HDD, DVD-RW Super-multi, 3in1 kártyaolvasó, WLAN, 4 USB, VGA, ExpressCard

    First of all, mivel hogy erről sehol nem találtam érdemi infót és hátha mást is érdekel. Az Ati Xpress 1150 3D teljesítményét illetően az NFSU2 1024x768-ban (a képet kinyújtja) akadásmenesen szalad az előre definiált 4 grafikai részletességi szintből a 2-esen. Ami bőven jó. Azt nem tudom mért nem enged valami wide felbontást. Ez a játék elvileg tudja nem? Driver az van fenn, amit cd-n adtak mellé.

    Van XP-hez és Vistához is a cd-n 32 és 64 bitesekhez is driver mindenhez.
    A Vista Home Premium is frankón megy rajta. Viszont még sajnos elég instabil; pl. suspend módból való visszatéréskor a kijelző össze-vissza villog, illetve netezés közben is többször megfagyott, úgyhogy le is kaptam, és a felugrott a saját legális XP Home.

    Egyébként kipróbáltam rajta a Linux Mint 3.0 Cassandrát (ez a kendvenc distrom, ebben minden minden megy, ami napi felhasználáshoz kell, (net, filmek, mp3, cd-írás, ... ja, és Ubuntu 7.04 alapokon, azzal kompatibilis) is, ezzel is műxik minen alapból, még a kártyaolvasó is. Igaz a WLAN-t nem tudom kipróbálni, arra ez a mondat nem vonatkozik. Illetve az alap telepítéssel (semmi hackelés) a kijelző fényerejének billentyűkkel való babrálása még nem tökéletes. Be tud ragadni a minimum fényerőre. A Beryl pedig nem hajlandó menni szintén ezzel az alap telepítéssel az alap opensource driverrel. Fehér képernyő az ablakkezelő-váltás eredménye. Szóval ezen még dolgoznom kell. (Restricted drierrel eleve nem megy, mert az meg nem engedi a composite kiterjesztést.)

    Ennyi, az XP stabilan gyönyörűen fut, igaz ez csak 32-bites verzió.
    A gép nagyon halk. A venti ha működik, akkor kicsit mintha sinusos jelleggel változtatgatná a fordulatszámot, de kis különbséggel és nem mondanám, hogy zavaró. Ebben a hűvös (25°C-os) szobában :D netezés közben gyakran még le is kapcsol pár percre. Ilyenkor a vincsi épp hogy hallatszik. (most sem megy, ahogy ezeket a sorokat írom)
    A leghangosabb alkatrész a dvd-rw, ami huzamosabb használatnál azért felmelegíti a bal kéz alatti területet, de nem vészes. Olyan fincsi kézmeleg. Mondjuk dvd-pörköléskor nem szokásom mást is csinálni a gépen. :P A jobb oldalon ugyanez a helyzet a vincsivel, de ez ''sajna'' csak a billentyűzet mellett melegíti a burkolatot, így télen nem fogja melegíteni a fázós kezecskémet. ;] A venti kézmeleg levegőt fúj, és nem csinál hurrikánt, úgyhogy nem fogok izzadni tőle.
    A touchpad jól használható, de nem lenne rossz, ha a kijelzőhöz hasonlóan 16:10-es lenne az arány, mert bizony átlósan áthúzva a kurzort nem az egyik sarokból jut a másikba. :U Viszont mindkettő ''gördítősáv-terület'' jól használható.

    A kijelző fényes felülete tükröződik igaz, de ez a szobában nem zavaró. Nem háttal ülök az ablaknak. Ettől zavaróbb a fekete, illetve egészen sötét felületek ''színátmenetessége''. Lefelé egyre világosabb. De ezt olvastam más notikról is, nekem ez az első, szóval összehasonlítási alapom nincs. Sötét képet nem érdemes berakni háttérbe, illetve a kezelőfelület színei nem egészségesek sötét tónusokkal. Most már megszoktam.
    Az alapbeállítással fakók a színek, de a Catalysttal könnyen be lehet állítani, hogy jó legyen. Nagyon éles, és kontrasztos a kép. A gombokkal állítható fényerő nagyon hasznos, és jól is használható, ráadásul elegendő is, maxon már kisüti a szemem, amihez jól illik a kis smiley, ami ilyenkor már egészen sötét napszemcsit húz. 8)
    A hangszóró nagyon jól szól, szépen tisztán. Persze max hangerőnél azért hajlamos tozítani, de az már bántó is a gép előtt ülve. Mélyhangot ugye nem feltétlen kell keresni... De Skype-ra pl, tökéletes.
    A billentyűzet nagyon jó, halk és a nyomáspont is megfelelő. Nem is melegszik, legalábbis nem tűnt fel, nyugodtan mondhatom, hogy nem produkál zavaró melegedést a billentyűzetnél.
    Amiről még nem írtam az maga a készlékház, ami nagyon profin van összerakva, igaz hogy műanyag, de ez egyáltalán nem érezteti magát. A fehér keret direkt pofás rajta. Semmi illesztési hézag, nincs semmi gagyi műanyagérzet amit sokan kifogásolnak a consumer kategória némely gyártóinál.

    Ha valami kimaradt, vagy valamire még kíváncsi valaki, nyugodtan lehet kérdezni, biztos van ami nem jutott eszembe, meg most időm se lenne folytatni. :B

    Számomra tökéletes választás volt, és remélem nem fog ez a vélemény változni. Nekem nagyon sokat nyomott a latba a 3 év teljeskörű garancia.

    (Ja és az e-betűs bolt, ahonnan rendeltem, az is korrekt volt. Kedden 13:06-kor leadtam a rendelést, és szerdán 13-kor itt volt a gép Baján a szobámban. :C )

Új hozzászólás Aktív témák