- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
a pro-t meg nem veszem meg ,mert az szar a plushoz képest és az ára meg sok.
-
popey37
addikt
új szerzemények: asi 178 mc. bocsi a szar időért. hát az asiair plus sehol sem kapható, nem értem, akkor minek reklámozzák? rendelésre talán, de nem fizetem ki a 150k-t azért, hogy 3-6 honap mulva megérkezzen.
ennyire csórók a távcsőboltok, hogy nem tudnak pár darabot beszerezni raktárkészletnek?
ez a külföldi boltokra is vonatkozik. tavaly novemberben jött piacra és azóta nem lehet kapni. -
popey37
addikt
az OIII szürő mident levág, csak azt a keskeny sávot fogod látni, ráadásul kell neki fény rendesen, a két szűrő között a különbség az, hogy az astronomik átenged egy kis H-alfát is, mig a baader csak az OIII sávot.
amugy szerintem szemmel nem fogod látni a különbséget, ezek a szürők inkább fotozáshoz vannak kialakitva./ de lehet tévedek/
vizuálra inkább egy jó UHC javasolt. itt egy kép a szűrők áteresztéséről:
én, ha most vennék szűrőt vizuális célra akkor az explore uhc az első, a baader uhc a második választásom lenne. még talán a scopium UHC bár az már nagyon elmegy a sárga felé, ahol a legtöbb fényszennyezés van.
az OIII és a H béta szűrők fotozáshoz valók.fotozni meg az astronomik UHC a legjobb választás: H-a, OIII, H-b, a többit levágja
-
popey37
addikt
válasz
kovisoft #4342 üzenetére
pontosan, csak az a baj vele és a többi ilyen szerkezettel, hogy baromira vignettál a kép.
nekem bajonet adapterem van a kompakthoz, de az sem jó, mondjuk egy fokkal jobb: nem kell állitgatni, mert központos a tengely. a vignattációt én annak idején, amikor még nem volt dslr-em az optikai zoommal szedtem ki, a digitális zoom nem jó mert elbaltázza a képet. -
popey37
addikt
válasz
Stgrart #4335 üzenetére
nehéz eset, minden téren: ami könnyű és kicsi: valami kis lencsés: 70/350 vagy 80/400, newton 100/500-ig vagy mc egy erős fotóálványon, de már ez is eléggé sok egy hátizsákba.
Vagy: star adventurer+ fotoállvány és egy jó fényerős objektiv egy DSLR-el.
ez bőven elfér egy zsákban de ez fotos cucc. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4333 üzenetére
én azért irtam EQ3-at, mert az fényévekkel jobb mint az EQ2, valamint egy talpcsapágy csere után megtáltosodik, lehet motorizálni óragéppel, esetleg gotoval./bár a goto-t nem érdemes rátenni/ van hozzá polustávcső is. alapjában véve vizuálisan szerintem jó. még talán a 150/750-et is elviszi, igaz remegősen.
persze ha hosszútávon gondolkodik az ember, pl én a kezdetekkor, akkor indulásból HEQ-5 pro goto, mellé a 100/900EdD. dehát kezdő fejjel minél olcsóbban akartam jót, ami mint tudjuk lehetetlen.
ez attól is sokban függ, hogy kit menyire szippant be ez a hobbi.
mert nem éppen pénztárcabarát a sok csere. -
popey37
addikt
válasz
szacsee #4317 üzenetére
a 100milis newton, háát kis jóindulattal a futottak még kategoriába fér be/nálam/
a 127-es makszutov kiválló bolygózós tubus,/ volt nekem is, nagyon odaba**ós/
a fényerős akromátokkal meg a szinezés a gond, viszont ugyanabban a méretben egy ED vagy netán egy apo horror árú.
lencsésben a 120/600-at elviszi bármi: EQ-3 vagy AZ-4, mélyegezni legalább olyan jó mint a 150-es newton./szerintem jobb/én azt mondom, hogy newtont 150-200 mm alatt nem érdemes, BÁÁR a 130/650 még talán jó lehet. mélyégre hibátlan, nem fogsz benne csalódni, akár dobson, /ennél csak meg kell szokni, hogy a jobb az bal és forditva/ akár EQt veszel hozzá.
a cipekedés meg egy harmadik oldala:
200/1000 newton nem kicsike cső, mellé még a zsámoly
a lencsés 120/600-as 70 cm, de orr meg az EQ vagy AZ mecha a nagy.a mechanikákról meg annyit, hogy ha EQ a választás, akkor EQ-5 a belépő szint a newton alá, lencsésnek, MC-nek elég az EQ-3 is. gondolom a fotozás az majd csak akkor fog igazán érdekelni, ha beszippantott ez a hobbi.
talán a fejlesztés szempontjából az EQ előnyösebb mint a zsámoly, gondolok itt a motorizálásra vagy netán később goto.sajnos ezt már többször leirtuk, hogy olyan távcső nincs ami mindenes: vizuális, fotos, mélyeges, bolygozós, sajna az univerzális tubust még nem találták fel.
-
-
popey37
addikt
válasz
szacsee #4321 üzenetére
na várjál, az a "szétesés" annyi volt, hogy a lacerta binonak lehet álitani a szemkagyló gumi távolságát. egy excenteres henger 3 horonnyal, na abból a 3 horony egyikéből kitekeredett a csavar. ezáltal leesett a gumi, a boltban 2 perc alatt kicserélték mindhárom csavart és azóta hibátlanul teszi a dolgát.
mindent egybevetve jó vásár volt. a leképezésére nincs panaszom, penge képe van.Talán Attila /Oppenheimer/ emlékszik rá, mert zselicben belenézett.
-
popey37
addikt
nincs valamelyikőtöknek egy 30 centi hosszú, 75mm széles és 5-10mm vastag alu vagy vaslemeze?
kellene prizmasinnek, mert a losmandy horror árban van -
popey37
addikt
egy egészen más téma:
korrigálok: elirtam egy honappal.
április végén május elején otthon leszek vagy 2 hétig/ csinálják a fürdőt/ nem hozunk össze valami közös bulit?
nem lesz már tulságosan hideg és van jóféle pálesz otthonmi a véleményetek?
akár a vásárlás előtt állók is jöhetnek, ki lehet probálni többféle kukkert, mi a vélemény?
felmehetünk pilisszentkeresztre, vagy máshová, ez megbeszélés tárgya, a kocsikban van hely biztos, ha valakinek esetleg nincs autoja, elférünk. -
popey37
addikt
válasz
5150head #4307 üzenetére
miért hozod fel Galileit? azt hiszem a 21. században vagyunk, ezzel az erővel menj vissza a barlangba a kényelmes lakásodból./ezt nem bántásképpen irtam, csak összehasonlításnak/.
akkor nem volt más opció, de most itt a bőség zavara.a fél millás motyóról meg annyit, hogy én is végigjártam a szamárlétrát és elbuktam a sok csere-berén kb. annyit mint a mostani cuccom árának a fele, miért bukjon más is?/ eddig ez a 7. mechanikám, ebből 5 nagyobb értékű/
ajánlhatok én 70/350-es tubust is, csak semmit nem ér és ugyis csere a vége, miért ne lehetne elsőre megvenni azt ami ténylegesen használható? a boltok kinálata erősen raktárkészlet függő, de használtál vagy néztél már bele egy 90/900-as tubusba EQ1 vagy EQ-2 mechanikán? probáltál vele élesre állni? én igen, ezért mondom nyugodt szívvel és lelkiismerettel, hogy AZ3-4 vagy EQ-3 alatt nincs jó mechanika csak jó nagy szívás.
amugy meg az itt leirtak és elhangzottak nem kötelező érvényűek, hanem inkább csak iránymutatások. mindenki maga dönti el, hogy mit vesz.a polustávcső opcionális: az EQ-1és2-höz tudomásom szerint nincs, de EQ-3-tól már meg lehet venni mellé, sőt a drágább mechanikákban alapfelszereltség.
de ha nincs akkor sincs baj két középen 1mm-es lyukkal kifurt korong a rekta tengely két oldalán a polustávcső helyett pontosan megteszi, még ez a megoldás is pontosabb mint a 47 fokra állitás. az EQ-1 és 2-n is meg lehet oldani külső polustávcsővel: pl. az AZ-EQ5 PRO GOTO-n sincs belül, hanem a mechanika oldalán van felszerelve egy nyúlványra, hibátlanul teszi a dolgát./tudom, mert nemrégen adtam el ezt a tipust/
a goto-val sokkal gyorsabban meg lehet tanulni az égbolt látnivalóit: 3-4 felkeresés után már kézzel is odaállsz nagyjából, mert a goto megmutatta előzőleg, hogy merre keresd.
a másik amiért jó a goto: ha valakinek kevés ideje van erre a hobbira, vagy esetleg az időjárás csak pár órát enged, akkor ne azzal menjen el az idő 80%-a, hogy keresgélek az égen, hogy mi hol van.
pl. én elég keveset vizuálok, inkább fotozok, gondolod, hogy kézzel fogom megkeresni a célpontot? még indulás előtt eltervezem, hogy mit fogok fotozni, megszerkesztem, és már adott céllal megyek ki, hogy minél több idő maradjon a fotókra.arra, meg hogy az égboltal ismerkedj, nem kell távcső: elég egy binokli meg Vizi Péter csillagatlasza. abban a könyvben szereplő összes mélyeget kistávcsővel vagy bunoklival meg lehet találni.
-
popey37
addikt
válasz
5150head #4305 üzenetére
hát elkeseritelek nem elég. ha pontatlan a polusod, ugyanugy kimászik a képből minden csak lassabban. sőt a goto-s rendszer nem is müködik pontosan ha nincs beállítva a polus.
pl. 47fok 58 perc és 47 fok 5 perc között elég nagy az eltérés, úgy mellélősz mint állat és kb. olyan gyorsan kimegy a képből minden mintha nem lennél poluson.
persze nem kell ivmásodperc pontossággal beállítani, csak ha fotozol, de nem árt minél pontosabban, ezért van a polustávcső, ha ott benn van a kis körben, bajod nem lehet.
én kiteleülös vagyok, hiába állitom be északra a polaris a fasorban sincs. -
popey37
addikt
válasz
szacsee #4303 üzenetére
hát a dobson egyszerű mint a faék: egy vizszintes lap amin egy U alaku profil forog, az U alakba teszed a tubust. 3 surlódó felület: 1 az alján, 2 meg a tubus két oldalán. kézzel mozgatod a szó szoros értelmében, "lökdösni kell" vizszintes és a függőleges tengelyek mentén. teflon talpakon csuszik, nem tud elromlani.
az EQ egy kicsit másabb:
a vizszintes és függőleges tengelyek itt rekta és deklinációs tengelyek, mert a rekta tengely a vizszinteshez képest el van döntve kb.47 fokkal, adja magát, hogy a dekli tengely is ennyivel dől. a felépítése: 2 tengelyes, csúszó vagy golyóscsapágyakon, fogaskerekes áttételekkel.
ezáltal van finommozgatás is: a két tengelyhez áttétellel csatlakozik egy második tengely csigakerékkel, ami a fiommozgatást tekeréssel végzi. ezen tengelyekre lehet motort is szerelni, 3 tipusa van: sima óragép: csak a rekta motoros, követi a föld forgását, tehát a beállitott objektum nem megy ki a képből. motoros vezérlésű: mindkét tengely motoros, nem kell kézzel tekerni, a harmadik a GOTO-s rendszer, itt egy kézivezérlő szabályoz és irányit mindent, teljesen automata rendszer, betanitás után bármit megtalál az égen.
az EQ mechanikák legfontosabb része a pontos polusraállás, ami azt jelenti, hogy a polustávcső szállemezén a megfelelő pozicióba kell állitani a sarkcsillagot. ezt a beállítást az azimutális/függöleges és vizszintes/ beállító csavarokkal lehet megtenni.a dobsont is lehet motorizálni vagy gotosítani, de ehhez egy külön platformot kell venni. Erről Atilla tud többet mondani, mert Ő ilyet használ.
a dobson a kialakitása miatt nem igényel különösebb beállítást. csak kiteszed a zsámolyt egy vizszintes talajra és észlelhetsz. "cserébe" nincs finommozgatás, lökdösni kell a tubust a követéshez, ez főként nagy nagyításoknál elég sok gyakorlatot igényel/ a jobb az bal és forditva/.
hát így nagyjából ennyi. -
popey37
addikt
találtam egy tavaly készült andromédát, még a kis 72-el készült.
[link] -
popey37
addikt
válasz
kovisoft #4287 üzenetére
azért én megértem Atillát: abban a 35centis kukkerban kitárul a világ, ez tény. de meg kell tanulni kezelni és az nem két perc. elég régen csillagászkodom, vagy 15 éve, de még nálam is előfordul, hogy rossz irányba mozditom el a tubust, na most ogndoljunk bele egy full kezdő lelkivilágába ilyenkor: nagy nehezen megtalálja-ha megtalálja- a kiszemelt célpontot, pár másodperc után kimegy a látómezőből, és utána elég egy rossz mozdulat és kezdheti előlről az egészet.
bátorligeten voltam egy észlelő táborban pár éve, egy 120/600 SW akromát egy AZ4 álványon, kis nagyítással, hát azt mondom, seggre ültem a látványtól.
ne felejtsük el: Atilla szerint a 12 cm kistávcső, szerintem meg majdnem obszervatoriumi. 150mm-nél nagyobb lencsést nem igazán látni egy észlelő táborban.
a kistávcső az 6-9 centi, az e fölöttiek nem nevezhetők kicsinek. lencsésből ritka a 200 vagy a feletti méret mm-ben. amik vannak azok csillagdákban fix helyen felállítva.
türkösből az általános a 20cm, de nem ritka az e feletti sem, láttam és néztem már bele 50 centisbe is tarjánban.egy szónak is száz a vége: nem akar newtont, tehát ami szóba jöhet a lencsés vagy az MC. a lencsésből 100-120mm, rövid fokusszal, kiválló mélyeges cucc, bolygozni meg a hosszú fokuszú MC.
/zárójelben jegyezném meg, hogy az én MC-m ha jól emlékszem valami 750x, de lehet hogy "csak" 600x nagyítást is elbirt, talán itt a forumon van is róla holdfotó. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4285 üzenetére
elolvastad rendesen?
"Egy gyorsan mozgatható setupot akartam és egy kitelepülőset, ha beszippant az égbolt."egy gyorsan mozgatható!!!! a dobsont a szobában tologathatod de kitelepüléshez kocsi kell. a kis lencséshez vagy az mc-hez meg nem.
és itt szerintem zárjuk is le, mert ennek nem lesz vége soha. Te erre esküszöl mert neked ilyen van, én meg az ésszerüséget nézem.
egy kezdő autószerelőt sem állitok oda egy ferrari megjavitásához, remélem ez azért átment. -
popey37
addikt
válasz
kovisoft #4281 üzenetére
hagyd el, Atilla csak a newtont részesiti előnyben, minden más szar.
azért kiváncsi lennék rá, hogy amikor ő kezdte, newtont vett e és menyit bénázott vele.
persze a kollimálás pár perc, annak aki tudja, hogy mit és miért kell állitani, de egy teljesen kezdő, akinek még csak bino volt a kezében, ne ajánljunk már newtont, ráadásul az nem csak egy a hónom alá kapom és kiszaladok vele a rétre fajta felszerelés.
egy AZ3 és egy 127-es MC belefér egy hátizsákba, ellentétben egy dobsonnal.
a másik, mire mindennel felszereled a dobsont ugyanott vagy árban és van egy bazi nagy méreted amit nem igazán könnyű ide-oda cipelni, egy komolyabb 2 sebességes fokuszírozó annyi mint a dobson, a kómakorrektorról már nem is szólok. valamint, ha a lencsést vagy mc-t a későbbiek folyamán fejleszteni akarod, csak egy óragépes vagy netán goto-s mechanika kel alá és kész az automata rendszered. a dobsonnál ez nem igy müködik.
tény, hogy ár/érték arányban jobb a dobson, de nem mindenre, akit elkap a gépszíj, előbb-utóbb ugyis fotozni is akar, akkor viszont a dobson mehet a kukába. -
popey37
addikt
válasz
szacsee #4274 üzenetére
hát a skywatcher 80/400 vagy 102/500 lecsére gondoltam, ha mélyegezni akarsz. ha bolygózni. akkor 90/900 vagy 127/1500 makszutov-cassegrain.
utóbbi kettő volt nekem is, a 127-es igazi bolygógyilkos tubus, kicsi kompakt: a tubus mindössze 38 cm hosszú. és nincs semmi szini vagy egyébb hiba, mert van korrekciós lemeze. a bazárokban szoktak hirdetni. egy AZ3 vagy 4 böven elég hozzá ha nem akarsz később fotozni. -
popey37
addikt
válasz
szacsee #4272 üzenetére
Vizi Peti féle könyv kiválló olvasmány, benne van minden ami kell, az alapoktól.
ha a szemed nem birja a binoklit, akkor javaslok egy 80/400, 100/500 körüli tubust, egy két kis nagyitást adó okulárt meg egy azimutális állványt. nem túl nagy befektetés, a két bolt bazárjában nézelődj, szokott leni használtban, jó áron.
szerintem nem sokkal több az ára mint egy jó binoklinak. -
popey37
addikt
a 2"-os szürőkre a gatyád rá fogod költeni. horro áruk van.
nekem van egy rakás szürőm/ vagy 10 db./ de 2 kivételével nem használom őket: UHC és polarizációs szürőpár. ezt a kettőt használom, a szinszürőket egyáltalán nem, talán néha a világoskéket. pedig van 2 fajta piros,zöld,narancs, meg még a fene sem tudja milyen szürők. csak porosodnak.a barlowot meg használhatod simán szüröhöz, nem kell a végére a nyujtótag. a lencse helyére tekered a szűrőt, akkor lényegében akkor csak egy toldat lesz, kérdés lesz e fokuszod, ki kell probálni
-
popey37
addikt
hát ha nem veszik meg itthon az mgent, akkor eladom lengyelbe
az itthoniak meg igy jártak. -
popey37
addikt
figyuzzatok már: az mgenért tubussal sok a 140k?
mindenki bagóért akarja megvenni, nem is értem, basszus 300k a boltban tubussal. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4248 üzenetére
amugy én sem vennék 10 milláért apo-t. annyival nem jobb, ezért van csak ED-m
Te csak vizuálisan észlelsz, arra jó a dobson, én viszont fotozok, arra meg nem jó, legalábbis nekem: nagy mechanika kell alá és az a böszme tubus nem fotozáshoz való. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4240 üzenetére
az optikai tengely és közelében nincs kóma a tükörnél, viszont a szélek felé minden tükrös kómázik, kivétel a makszutov-newton, meg az MC-SC tubusok, mert ott van korrekciós lemez.
az apo-t meg a 35 centisedet meg értelmetlen összehasonlitani, nem csak a leképezésben jobb az apo, hanem hamarabb hadrafogható: mig a tükröd 2-2,5 órát aklimatizálódik, addig a lencsés egy fél óra alatt lehül, vizuálisan a lencséseknek nincs látható kóma vagy más leképezési hibája, a tükörnek van, amit látsz is szemmel.
és ami a legrosszabb a tükörnél: minden optika, legyen az tükör vagy lencse, az optikai tengely környékén perfekt leképezésű, DE a tükrös rendszer felépítése miatt/ lásd segédtükör/ pont az a rész nem vesz részt a leképezésben, mivel a segédtükör kitakarja. a lencsénél nincs kitakarás, ezért jóval kontrasztosabb a képe.
én lestem már 16 centis tripletbe, az állam leesett
/ persze az árából vehetsz 5 db. 35 centis dobsont/
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4227 üzenetére
most ott vagy? és meddig leszel lent?
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4225 üzenetére
itt olyan fos az idő. éjjel még esett is.
-
popey37
addikt
egy közös észlelés ma vagy holnap?
szerdán már indulnom kell. -
popey37
addikt
az mgen-re kaptam egy kihagyhatatlan ajánlatot: 70k.
szerintem megcsipte valami bogár a tagot. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4198 üzenetére
ne veszekedjünk már baromságon.
itt mindenki amatőrcsillagász és teljesen tisztában van vele, hogy a képen látható valami csak fantázia.
láttam már sok mindent a közel 15 év csillagászkodás alatt: gömbvillámot, műholdakat meg mindenfélét, mindnek volt logikus magyarázata.
a képen látható dolognak viszont nincs, ha valóság lenne, más is látta volna, de sehol sem emliti meg senki, kizárt dolognak tartom, hogy csak egy ember látta.
Cray-nak igaza van, néha megjelenik egy egy tag valami eszement dologgal, mi meg összevitatkozunk a semmin miatta.
el kell engedni és kész. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4171 üzenetére
amugy tévedsz, nem apo-d lesz, hanem egy 13 centis kitakarás mentes tükrösöd.
attól, hogy nem lesz kitakarása, ugyanúgy kómázni fog mint állat. az apo az nem kómázik csak ha berugott. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4171 üzenetére
tükrös apo-ról még nem hallottam.
-
popey37
addikt
pár szinszűrőm, zenittükröm, barlow, keresőtávcső van egyenlőre feleslegbe.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4155 üzenetére
jó ötlet, nekem is van pár elfekvő cuccom otthon. majd körülnézek, mondjuk tubusom pont nincs, de egy kezdőt lehet venni hozzá 30k körül. meglátjuk.
-
popey37
addikt
amugy nekem is van rakás szűrőm elfekvőben, ha haza megyek meglesem már őket, cls, uhc, ir/cut meg hasonlók.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4151 üzenetére
igy már értem, a távoli cél egy 120-as apo. hűű
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4151 üzenetére
egy semi apo szürőm van ha kell, 1,25-ös. nekem már nincs rá szükségem az ED-hez.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4146 üzenetére
ez talán nem igy van moinden esetben, a semi apo szürőm semmit nem ad a képhez.
viszont a fényszennyet és a szini hibát redukálja szinte nullára. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4148 üzenetére
bakker kifizeted a két szüröért a tubusod dupláját, megéri?
annyit szerintem nem hoz a konyhára. bár ki kellene probálni.
vizuálisan tuti nem hoz annyit, talán fotozáskor. de az más opció -
popey37
addikt
én csak azt nem értem, hogy ezek a szűrők miért tolják ki egy szín felé . minden szürőm ami eddig volt valamilyen szint adott a látott képhez. egyedül a mostani uhc ami nem ad plusz szint. a többi meg elszinezi züld-sárga irányba.
lehet levesz másból,de engem zavar pl. ha a nap nem fehér vagy sárga-narancs szinű. a bolygóknál szintén besárgitja a jupitert. lényegében nem is javit, hanem ront a képen. hiába növeli a kontrasztot kis mértékben, ha hamisszines lesz a kép. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4143 üzenetére
mindkettő, akkor nem nyúlsz mellé.
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #4125 üzenetére
de nem egyforma a két okli: az egyik 20mm 70 fok, a másik 23mm 82 fok.
nem számit szerintem, hogy 1,25 vagy 2".
a 20 milisnek kicsivel nagyobb a nagyitása viszont kisebb a látómező, 30x nagyitás
a 23 milisnek kisebb a nagyítás viszont nagyobb a látómező. 26x nagyítás
persze azonos tubusban.
vizuálisan szerintem a 2"-os jobb a kisebb nagyítás és a nagyobb látómező miatt. meg az okulár felépítése és minősége is tol egy kicsit a 23 milis javára.
azzal kb. űrséta élmény nézelődni.
abban meg igazad van, hogy 2" okli 40mili felett az igazi, ott mutatja meg igazán mit tud.
az viszont biztos, hogy abban a 120 mm-es optikában a 23 milis okli brutál jó lehet. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4121 üzenetére
és ha a sky panoráma okli gumirozott részét középen megtekered, akkor kijjebb jön a teteje, igy nem kened összea lencsét.
-
popey37
addikt
okulár szinten tudok hozzászólni:
a bolygókhoz nem kell nagy látómező, a barlowot ha lehet ki kell hagyni, felesleges még egy sor üveg az optikai útba.
a max nagyítás az optika átmérőjének 2-3x-a, attól függően, milyen a tubus: newton, akromát , ED vagy apo. bár az utóbbi kettő birja a 3xD nagyítást./sőt, néha még többet is/.
ortho oklik ajánlottak, a baader sorozat, vagy a castell hibátlan, de a japán HD orthok is tökéletesek, csak fizesd meg.
a lacerta 4mm-es 82 fokos oklija tök jó bolygózni, kényelmes a betekintés/ ez minden lacerta okli jellemzője/ 16mm a pupilla nyilás, nincs semmi hiba: szinezés, széltorzitás.
ha nem lenne egy baader ortho szettem, már megvettem volna a lacerta összes okliját.
a 2"-ok meg mélyegezni kivállóak.
ha meg sok a mani, akkor a 100 fokos oklikmélyégre meg a legkisebb értelmes nagyítás/ amit a tubus fokusza enged és nincs vignettáció/, 68 foktól felfelé, már jó mélyeges oklikat lehet kapni.
nekem a legkissebb oklim 4mm a legnagyobb 40mm a tubus 100/900 ED. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4114 üzenetére
persze, a méretet megkérdezed és annyi. nekem a 100/900-ra 96,5mm átmérőjű kell, ez megy a 120-ra is tehát kompatibilis.
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #4100 üzenetére
azért jó az a goto, azzal is megismered az eget, csak lassabban és akinek nincs sok ideje észlelni, pláne aki kezdő, elveszt egy rakás észlelési időt, mire megtalál egy-egy célpontot, a goto odaviszi a tubust, pár felkeresés után már tudja az ember, hogy az adott objektum hol van kb.
én sem térképeztem soha, nincs is térképem, az viszont igaz, hogy a Csillagatlasz kistávcsövekhez féle Vizi Péter könyv ajánlott olvasmány, van benne sok infó, térkép. érdemes megvenni. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4096 üzenetére
ezt itthon megveszed kb. 60-80k-ért. anyi mitha kintről rendelnéd. a vám és áfa borsos, mert nem csak a termék árát nézik, hanem a postaköltséget is beleszámítják. az angol posta meg nem olcsó
[link]
ez a btc-ben 86k. kintről sem olcsóbb. a 160 font az kb 60k plusz az áfa 27%, a vámot nem tudom, de 3-7% biztosan van, a posta 15k tuti, máris 100k-nál jársz.
60k az ára+15k posta, és ebből számold az áfát-27% és a vámot.amugy nem is értem, az akromátra akarod?
én most vettem egy 1:10 crayfordot a btc-ben 50k-ért az ED-re, hibátlan.
[link]
ilyet. 4 csapágyas, a kihuzat meg se moccan és jusztírozható. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4087 üzenetére
az a lenyeg, ha meg van irva a nagykonyvben, hogy beadjuk a kulcsot, az ellen nem lehet vedekezni
.
ha meg az, hogy meg elunk 100 evet, az ellen sem tudunk mit tenni. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4083 üzenetére
az ilyeneket nem kellene itt hirdetni, mert ha hazajutok meg foglak bünteni érte, mi az hogy mentek ide oda én meg melózok? nem engedélyezek észlelést senkinek amig haza nem értem.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4069 üzenetére
én 82 fokosról beszéltem nem 60-ról. de mindegy. és bolygóról.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4067 üzenetére
hát én nem tudom, de ezek a 100 fokos oklik horror áron vannak, inkább 100x ortho mint egy ilyen drága, amit ki sem tudsz használni, mivel nem látod be azt a 100 fokot, szerintem ez csak parasztvakítás meg lehúzás, aki bolygózni akar csak és kizárólag, az orthot vesz, aki meg mélyegezni az valami 2" kis nagyitásut.
nekem már a 82 fokos is sok szinte.
ki nézi a látómező szélét? én biztosan nem. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4064 üzenetére
de bolygóhoz minek 100 fokos látómező?
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4064 üzenetére
én alig várom, hogy ég alatt is kiprobáljam az új szerzeményemet. de még 2 hét.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4059 üzenetére
meglátom, ha otthon leszek ki nem hagyom.
-
popey37
addikt
amugy nézegetitek a bazárt a maki oldalán?
megint van pár csóka aki új ár felett vagy új áron akarja eladni a cuccát.
legjobban a bresser tubus tetszik: felsorol hozzá egy sor gagyi kiegészítőt és 15k-val drágábban hirdeti mint a bolt. tuti el fogja adni
abban a hirdetésben max a zoom okli ér valamit. -
popey37
addikt
hát ez öreg hiba, az amatörök vigyáznak a cuccaikra. én most vettem egy heq-5-öt vagy 5 éves de olyan mintha most hoztam volna ki a boltból, ja és félár alatt megvan.
azért nem mindegy, hogy 500k vagy 250k
a tubusom boltban 380k, én 175-ért vettem.
canon 600D ~9k expoval 55k.
a többit nem sorolom fel.
de te tudod.a másik fele a használtnak meg az, hogy mivel szinte minden kinai, a cuccok összes gyerekbetegsége az első tulaj által meg van csinálva, gondolok itt főként a mechanikákra: kitakaritás, átzsirzás, esetleges csapágycsere, pontos beállitás, ezekkel már nem kell foglalkozni.
-
popey37
addikt
jó az a tükrös vizuálisra, fotozni nem igazán, túl nagy, nem fogja birni a mechanika, a vezetés ide-oda fogja rángatni a tubust. ja és számolj bele még egy vezetést is ha fotozni akarsz, az kb még 200k.
az én cuccom vagy 1 milla, de használtan vettem szinte mindent, még igy is üti a milliót.van egy sor olyan cucc amit nem kapsz meg használtan, mert akinek van anak kell is, nem fogja eladni.
fotozni ha tükrös akkor 200/800 asztrográf, de az nagyon kényes a kollimálásra és egy vagyon hozzá a kómakorrektor, nélküle meg élvezhetetlen a képe a nagy fényerő miatt/nagyon kómásodik/ -
popey37
addikt
hát tényleg nehéz dilemma a tubusválasztás.
mindkettőnek van előnye és hátránya is:
a 200/1000-hez F5 fényerős, kómakorrektor kell, lehet kihuzatot is modositani kell/ez nem biztos, meg kell kérdezni olyanokat akik használják ezt a tubust/, a HEQ-5 kevés alá, nagyon nagy a tubus.
az okulárokat össze kell válogatni hozzá, nem biztos, hogy mindegyikkel lesz jó leképezés.
a tükör mérete miatt érzékeny a hömérsékletre: legalább 1-1,5 órát hagyni kell hülni minden észlelés előtt, és kollimálni kell elég sürün, ha hurcolászod akkor minden alkalommal.
a kómakorrektor majdnem annyi hozzá mint maga a tubus. és csak a kómát javitja. a lencsés korrektora a fényerőt is csökkenti/ bár ez is elég drága/.az előnye: 200mm-es tükör, sok-sok fény ami a fotozáshoz és a vizuális megfigyeléshez is kell, viszont a segédtükör miatt nem lesz olyan kontrasztos a kép mint a lencsésben. nincs szini hiba.
A lencsés 150/1200 F8, közepesen fényerős, már szinte obszervatóriumi müszer, ide is kevés a HEQ-5, a 150-es optika nem sokkal marad el a 200-as tükörtól, sőt a kép kontrasztosabb, mivel nincs központi kitakarás/ nincs segédtükör/, viszont van szini hiba, ami kis nagyitásokon nem zavaró vagy egyáltalán nincs, de nagyobb nagyításoknál előjön: 150-200X felett, egy semi apo szürővel eltüntethető. lehet hozzá csináltatni blendéket, ezzel kicsit csökkented a nyilásviszonyt, de cserébe eltünik a szinezés, nekem a 120-hoz 60-80-100mm-e blendéim voltak, vizuálisan a 80-al nem volt érzékelhető a szinezése extrém nagyításon sem.
fotozáshoz én inkább egy 72 vagy 80mm -es lencsést ajánlok F6-F7,5 fényerővel.
nekem volt egy 120/1000-es lencsésem, a 150-es kistesója, meg voltam vele elégedve.de fotozni a 72/420 ED-t használtam.
ha teheted inkább egy ED apokromátot vegyél: a 150/1200 boltban 280k, egy százassal kipotolod és veszel egy 100/900 ED apokromátot. igaz kisebb a nyilása, de nincs szini hiba, egy reduktor-korrektorral meg lehet fotozni is vele. a 100mm gyüjt annyi fényt, hogy mélyeges vizuális megfigyelésre is megfelel. a képe hibátlan, nincs vizuálisan kómahiba, faltól falig pontszerüek a csillagok.
az a baj, hogy asztrofotozáshoz a fényerős tubusok a javallottak: F4-F5-F6-F7,5 max, a newton még talán megfizethető áron van 200mm-ig, de a sima lencsés akromát erre a célra a szini hiba miatt nem alkalmas.
sok asztrofotos 72-100mm közötti ED vagy triplet lencséssel fotoz, igaz az áruk a csillagos ég: a 72-es 150k, a 80-as 250, a 100-as már veri az 500k-t.az ED apokromátok egy fokkal gyengébbek mint a tripletek, de az áruk sem horror és a célnak pont megfelelnek.
ha a két emlitett tubus valamelyike a kiszemelt, a HEQ-5 kevés lesz alájuk a fotozáshoz, a lencsést még talán-talán elbirná, de a 200-as newtont biztosan nem.
tudom ajánlani a két távcsőbolt oldalán a bazárokat, olykor igen jó áron jelennek meg cuccok./ nekem is onnan van szinte mindenem/. -
popey37
addikt
a 10-15 éves tubusok mindegyikéről hiányzik már a gumi boritás, egyszerüen elérik gumi és lejön.
de már 2 sebességes crayford van rajta.
én még abban sem voltam biztos, hogy ami rajta volt fokuszirozo az gyári. elég kókány megoldasunak látszik. lötyög ide oda. ezért cseréltem le kompletten. -
popey37
addikt
válasz
kovisoft #4029 üzenetére
tudtam, persze, azért mentem bele a cserébe.
erről a kék tubusos ED-ről legendákat zengenek az öregek. sokkal jobb üveganyagból öntött lencsékkel csinálták mint a maiakat.
a kék és az arany szinű ED-k ma már legenda.
mindenesetre nem gondoltam volna, hogy ennyire jó. nincs is belőle sok, a gyártók rájöttek, hogy olcsóbb üvegből is lehet gyártani hasonlót és az újabbak/ equinox,evostar sorozat/ sokkal gyengébb minőségű már.
volt mindkettő, ugyhogy van visznyítási alapom. a 80-as equinox szinezett mint egy akromát.
a 72-es fotozni hibátlan de vizuálisan meg kicsi.a szolnoki TIT csillagvizsgálóban van egy 80/600-as aranytubusos ED, az is 0,98 feletti srtehl értékkel bír.
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #4027 üzenetére
olvastam Zsolt kálváriáját a forumon, de elmondta Pali is a saját verzióját is. én pártatlanul azt mondom, hogy amit egyedi gyártással csinál bárki, az sosem lesz készen olyan hamar, mint a tömeggyártott cucc. Pali több mint 250 db. lencsét csinált idáig, Zsolt szerint amit neki csinált nem volt megfelelő. 250-ből 1db. amit lényegében félkész állapotban vitt el Zsolti, mert türelmetlen volt.Ja és a legfontosabb: Pali elmondása szerint irásos szerződés volt készítve a határidőkről, Zsolti előbb vitte el a félkész lencsét.
ismerve a nagy gyártók távcsőkészítési idejét/ ott is vársz 6-8 honapot, pláne egy prototipusra/ Zsoltinak ki kellett volna várni, mig elkészül a cucc.de ez szigoruan csak az én véleményem, Ismerem Palit már elég régen ahhoz, hogy tudom, szar munkát nem ad ki a kezéből, nem véletlenül vállal örök élet garanciát az álltala gyártott lencsékre: bármikor gondod van vele, visszaviszed és megjavitja./ mondjuk egy kivétellel erre még nem volt példa: csak Zsolti lencséjénél./
amugy meg az élet minden területén becsúszhat egy rossz vagy hibás darab bármiből, de attól a gyártó még elismert marad.
szerintem Pali esetében sok emberből az irigység beszél: itthon talán 3-4 ember tud minőségi lencsés tubust építeni. tükröt többen, de az sokkal könnyebb feladat. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4026 üzenetére
makszutov bazárban volt meghirdetve 199k-ért.
a bolt úgy jött létre, hogy első körben elcseréltem a 120/1000-es SW akromátomat a 100/900 ED-re, meg adtam 50k-t. a 120-ast 125-ért számoltuk be, tehát 175k-ért vettem meg.
második körben meglátta a mechanikámat és kellett neki, volt neki egy HEQ-5 pro goto, beszámitottam az az-eq-5 árába, meg még adott 50k-t.
tehát lényegében elcseréltem a 120/1000 + AZ-EQ-5 Goto-t egy 100/900 ED + HEQ-5 Pro goto-ra.
a 72-est meg eladtam a képsíkkorrektorral 150k-ért.
a zsozsoból vettem a bordásszíj hajtást, korrektor-reduktort, táskát, springload papucsot, 2"-os 1:10-es crayfordot a BTC-ben 199700-ért, de Iván adott 30k kedvezményt, igy 170-be került a cucc. plusz 20k-ért beszereli a bordásszíjat.
a 2 tubus+ AZ-EQ-5 goto-ért van egy 100/900 ED 0,986 strehl értékkel, meg reduktor-korrektor+ vadi új HEQ-5 Pro Goto bordásszíjjal.lényegében ennyi.
gondolom, ha a tubus eladója tudja mije van, nem adta volna el ennyiért. tehát kurva jól jártam. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4024 üzenetére
nekem pusziért.
akitől megvettem, az nem igazán tudta mi van a tulajdonában. szerintem és Pali szerint is ezt az optikát valaki annak idején szétszedte,/ a tubus belül velúrozva van, biztosan szétszedték valamikor./ és rosszul rakta össze: a lencsék fel voltak cserélve és az ED tag forditva volt ráadásul visszatéve. kb. 20x-os nagyitáson volt elfogadható a képe, feljebb meg nem.
jelenleg 300x szoros nagyításon pirosban van egy szinte észrevehetetlen szini hiba: ha nem azt keresed, nem is veszed észre. a többi szin tökéletes, nem véletlenül 0,986 a strehl érték.
ED duplet rendszernél elég ritka ez az érték Pali szerint. a méregdrága tubusok rendelkeznek kb. ilyen értékkel. A Pali álltal gyártott olajimmerzes triplet 0.99 strehl feletti. nem sokkal marad el tőle a tubusom. és ez csak egy duplet.
úgyhogy megtartós a tubus az biztos, ha esetleg valaki mégis meg kivánja venni, az mélyen nyúljon a zsebébe.
Pali azt mondta, hogy a mérési jegyzőkönyv miatt minimum plusz 100k ha el akarnám adni./ de nem akarom/.ég alatt még nem tudtam kipróbálni, mert a mechanikám a BTC-ben van átalakításon, de alig várom, hogy kivihessem.
-
popey37
addikt
hát meglettek a cuccok: 2 sebsséges crayford, TS-photoline 0,79-es reduktor-korrektor, táska, bordásszíjhajtás, papucs. Iván beszereli a bordásszíjat, Gyulai Pali meg beállítja és beméri a 100/900 optikáját.
szóval öröm bodottá.
ja a btc-ben a vásárlásomra kaptam 30k kedvezményt. korrekt volt Iván nagyon. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4017 üzenetére
az a baj vele, hogy szinte ismétli a hasonló könyveket, ami le van irva benne az más könyvben ugyanigy ki van vesézve. magáról az aztrofotozásról és a képfeldolgozásról nem sok szó esik.
ugye aki asztrofotozni akar, annak gondolom már van tapasztalata a távcsövekkel, felszerelése, miért kell ádámnál és évánál kezdeni? ki a fenét érdekel a kamerák felépitése, müködése? nem technikus vagyok hanem amatőr vagy hobbi csillagász.
tisztelem becsülöm a készitőket, de egy egészen más könyvet vártam volna a cim alapján.Vizi Pet könyvében ugyanezek az információk megtalálhatóak.
-
popey37
addikt
boldog karit mindenkinek. ne rugjatok be nagyon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M notebook garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest