- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2461 üzenetére
Az árakat majd kikalkulálom, de szerintem már plexire. Ezt, ilyen formában nem érné meg gyártani, mert a több körös festés és maszkolás, wax-olás miatt elég pepecselős. Tehát fekete plexi árat nézek majd. Persze ebbe is mehet gravír (már csak a céglogó és a méretjelölés miatt is), de hogy látszódjon, valamit bele kell kennem a gravírozásba. Például vmi piros wax-szerű anyagot, stb. Esetleg tamponnyomom, de azt épp most tanuljuk ki.
Ha egy héten belül nem állok elő árajánlattal, írj már rám megint!
A fejemben megmarad, de be kell ütemeznem, illetve minden mérettel kalkulálnom kell.
Napfóliához is csinálok foglalatot.
Sima ügy.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2437 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek.
Nem, nem ér annyit az okulár. Majd összerakom és kipróbálom, de szerintem le fogom cserélni.A fekete festéssel kapcsolatban nekem is az alkoholos filc volt az első gondolatom, de az kevésbé fed jól. Igazából csak arra voltam kíváncsi, hogy oda kell-e figyelni valamire (azon kívül, hogy az üveg eleje, hátulja tiszta maradjon).
Ma pont fekete festékkel festettem. Nem mondom meg, hogy mit. -
kuyarashi
őstag
válasz
kuyarashi #2433 üzenetére
Napokig testápolóban puhítottam, utána langyos, szappanos vízzel lemostam és szárazra töröltem. Ezután 96%-os alkohollal többször áttakarítottam és letöröltem.
A végeredmény pedig: semmi változás.
Abszolút zérus.
Az egyedüli változás, hogy a fekete festés tompult az üveg oldalán. A kendőmet is befogta. Milyen festékkel szokták ezt megfesteni? (Egyébként nem vészesen marta le az alkohol.)
-
kuyarashi
őstag
Köszi mindenkinek.
Tuti nem olaj, az már lejött volna. 76%-os alkohollal már próbáltam, de megnézem majd a további ötleteiteket is. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2426 üzenetére
Telefonnal kb. ez volt a maximum, nagyítsd ki!
Most eszembe jutott, hogy az rémlik, anno kisebb volt, tehát lehet mégis gomba, használva alig volt.
Viszont amiatt mondtam, hogy nem gondolom gombának, mert az fonal-szerűen terjed, nem foltokban. Bár most találtam olyat, ami kicsit hasonlít az enyémre. (Kicsit lejjebb kell görgetni a 80-205 mm-es és az azalatt lévő objektívig.)
Azért nem nyomtam 96%-os alkoholba, mert a Hispan.hu oldalon ezt szinte tiltják. Azt írja, hogy az alkohol a zsír eltávolításához kellhet, de csak, ha nagyon muszáj. Még arról is esett szó, hogy egyes esetekben nagyon makacs a gomba és nem könnyű levakarni. Ilyenkor testápolóval kell bekenni, hogy felpuhítsa.És, hogy neki a desztillált víz eddig mindig elegendő volt. Feltételezem bármi jó, amiben víz van, és ha fél napig ott hagyjuk, nem szárad ki.
Reméltem, hogy nem kell próbálgatnom a sorrendet.
A másik kettő lencsében azért vagyok majdnem biztos, mert kifelé nem domborodhatnak.
-
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
Szappanos vízzel kezdtem, csak nem írtam.
Nincs itthon lencsetisztító folyadékom, de ha az alkohol nem viszi, akkor szerintem a tisztítófolyadék sem, de holnap lehet hazahozom a cégtől, ha nem felejtem el. Ezeknek is részben alkohol a hatóanyaguk, meg viszkozitásnövelők, stb. -
kuyarashi
őstag
Két kérdésem van, részben már mindkettőt érintettük.
Van egy 2 colos, körülbelül alsó kategóriás okulárom, de úgy emlékszem nem ad rossz képet, viszont jó rég nem használtam, mert úgy emlékeztem gombás. Nekem viszont ez abszolút nem gombának tűnik. A foltok szinte a frontlencse egészén fellelhetőek. Desztillált víz, illetve hígított alkohol sem kottyan meg neki, nem változnak a foltok. A bevonat sérülhetett?
A másik pedig, hogy az üvegek sorrendjét sejtem, de az állásukat nem egészen. A két szélső, pozitív meniszkusz lencsét valószínűleg helyesen rajzoltam be (állásukat tekintve is), de a középső, bikonvexet nem tudom merre forgassam.
Előre is köszi, ha tudtok segíteni.
-
kuyarashi
őstag
Ha nem tudom a pontos sorrendjét egy 3-tagú okulárnak, akkor tudtok segíteni, hogy hogyan kell őket összeforgatnom? Mi a sorrend (bár ez talán még megvan) és legfőképp, hogy hogy forgassam őket össze a távtartókkal és egymással.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2411 üzenetére
A LED lámpák elleni szűrőt könnyű beszerezni. Lehajolsz értük.
A csúzli sem rossz.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2409 üzenetére
De fura, tényleg. Én eddig még csak az AZ-EQ6-ról olvastam és nem vettem észre, hogy az 5-ben nincs pólustávcső.
Igen, ránézésre is nem csak, hogy menőbb az AZ-EQ, de részleteiben is masszívabb. Nyilván drágább is és fotózáshoz ez kell. Sokaknak talán felesleges az AZ funkció.
(Az AZ-EQ6 jobban néz ki még az újabb, EQ6-R-nél is, annak ellenére, hogy az utóbbi jóval fiatalabb. Az AZ-EQ6-ból szerintem kevés lehet az eladás, meg eleve elég jó is, szóval abból biztosan kell várni még a frissítésre. Már, ha várja valaki.) -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2407 üzenetére
Ezeket olvastam. Anno, mikor a saját mechanikámat vettem használtan, akkor az eladó mondta, hogy neki Éder Iván az EQ6-ot dicsérte, mondván, hogy fotózáshoz az a leg célravezetőbb. (Nyilván a SW mechanikák közt.)
A srác egyébként azért adta el, mert - ezek ellenére - AZ-EQ 6-ra váltott. Szóval a leírások szerint az AZ-EQ komolyabb, mint egy sima EQ, csak ez a vélemény kicsit megzavart, emiatt kérdeztem, hogy bármilyen hátrányát tapasztaltad-e.
Talán az ár miatt mondhatta ezt Iván. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2394 üzenetére
A logónkat belegravíroznám, ha hozzájárulsz, illetve bármilyen egyedi mintát, feliratot, vagy a nevedet ráteszem, ha szeretnéd. Már csak azért is, mert jobban fog kinézni. Le is fújom feketére, ha szeretnéd. (Ha én fújom, akkor még gravírozás előtt meg tudom csinálni.)
-
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
Nálunk elment a közvilágítás csicsikálni, szóval elég sötét van a városban. Ezt kellett volna kihasználni.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2334 üzenetére
"Fejlesztés-szagot" érzek, meg sodrófa jelenlétet.
*Mindenki*
Egyik ismerősöm kérdezi, hogy tudok-e neki segíteni.
Idézem.
"Esetleg van abban jártasságod, hogy hogyan kell leszedni az adaptereket? Múltkor miután meglett az ASI (183MM Pro), a Pentaxos M48-as adaptert is alig bírtuk leszedni a távcső végéről.
Most pedig kipróbáltam a flattenerrel is a távcsövet, és a zwo m48-m42 adaptert nem bírom róla leszedni egyszerűen, és félek attól, hogy a menetet megsértem."Szerintem nem kellene ennyire passzosnak lennie, talán a festék miatt van. A lényeg, hogy találkoztatok-e már ilyennel, van-e tippetek.
-
kuyarashi
őstag
Akkor megrendelem én nála, de egyeztessetek már vele ti, hogy mikor tudjátok átvenni!
-
kuyarashi
őstag
popey37 & vegyszer
Popey37 neked akkor rendelek 2 db fekete konzolt az eredeti méretben és egyet , ami dupla (8 cm) hosszú. ~2.000 Ft
Vegyszer, neked 2 db feketét, eredeti méretben. ~1.000 FtMég megkérdezem tőle, hogy személyesen hol és mikor lehet átvenni. Hátha azt választjátok.
-
kuyarashi
őstag
válasz
radi8tor #2319 üzenetére
Igen, bármelyikkel lehet. A pupillát pont az húzza össze, ami erős. Önvédelmi reflex. A piros nem túl erős, ezért nem húzza úgy össze a pupillát, tehát kevésbé zavar be, nem kell össze-vissza tágulgatnia. Amikor összeszűkül, nem is látjuk jól a csillagokat, ami nem kívánatos.
Az a lényeg, hogy a piros szín "vakít el" legkevésbé, ezért alkalmazzák csillagászati fejlámpákon, vagy fotóelőhíváskor. Szóval nem erre e legérzékenyebb a szem, csak ez "ég be" legkevésbé.
A zöld lézer szóródik a legjobban a párán a levegőben és részben emiatt válik a legjobban láthatóvá az emberi szem számára, de erre is vagyunk a legérzékenyebbek (pontosabban a kékeszöld színre), ami logikus is lehet, mert épp ez a szín van az általunk látott spektrum közepén (a piros pedig a szélén). Az a lényeg, hogy sötétben emiatt mutatópálcaként lehet használni. A pirossal ez a tulajdonság szerintem kevésbé érvényesül.
Közben persze a zöld fény csökkentheti a szemed fényérzékelő képességét, mármint rövid távon, de ez a velejárója. (Úgy értem, hogy ha már hozzászoktál a sötéthez, adaptálódtál', akkor minden fény ezt ellensúlyozza, köztük a lézer is.) -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2316 üzenetére
Várj, vegyszer is ezt írja. Amit te nem értesz, hogy a fénygyűjtő képesség és a fényerő nem ugyanaz.
Egy 20 cm átmérőjű nyíláson akkor is ugyanannyi víz folyik ki egységnyi idő alatt, ha utána egy 50 cm hosszú és akkor is, ha egy 2 méter hosszú cső van csatlakoztatva. Ugyanígy a fotonokkal távcső esetén. Ez a fénygyűjtő képesség. E tekintetben semmi köze a fókusztávolsághoz, csakis az átmérő számít. A fényerő viszont épp a gyújtótáv és az átmérő hányadosából származik.
Már csak össze kell egyeztetni a kettőt.A többiek azt írták, hogy egy 200/800-asban ugyanannyi fényt látsz, mint egy 200/1200-asban, adott nagyítás mellett (persze ugyanazt az égterületet vizsgálva, stb.). Tehát, amennyiben a 200/800-as kihuzatába egy 8 mm-es okulárt teszel (10x-es nagyítás), a mellette felállított 200/1200-asba pedig egy 12 mm-est (10x-es nagyítás), akkor ugyanazt fogod látni a két tubusban; mindent egyformán fényesnek.
Azt is leírták, hogy fotózáskor más a helyzet és abban mindenki egyetért veled, hogy egy fényerősebb távcsővel rövidebb ideig kell exponálni, hogy elérjük a kívánt hatást.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2315 üzenetére
A lézereket teljesítményük (W) alapján osztályozzák. Van, amelyik tiltólistás (legalábbis lézerceruza formájában). Volt már itt szó erről, de lehet csak IndexFórumon.
Pár 10, vagy 100 méter után tényleg erősen szóródhat a nyaláb és kisebb is lesz a fénysűrűség, de nem ezzel van a gond. Egy gyengébb lézer nem azért lesz veszélyes a pilótákra, mert a szemükbe világítunk és kiég a retinájuk, hanem azért, mert az erős fény a pilótafülkébe jutva mindenről visszaverődik, gyakorlatilag egy szín zöldben úszik minden. A pilóta - sötétben kitágult - pupillájába kerülve ideiglenesen elvakíthatja, megzavarhatja a bácsit, aki durci lesz.
-
kuyarashi
őstag
válasz
radi8tor #2311 üzenetére
Viccet félretéve; veszélyes. Még az 5 mW-al is vigyázni kell!
Az 532 nm-es zöld nagyon jól látható az emberi szem számára. Én csak másodpercekre szoktam bekapcsolni, hogy véletlenül se világítsak repülőre, vagy madárra, idegenekre, stb.
Ugyanakkor soha nem voltam még ilyen összejövetelen, erről nem nyilatkozhatom, de gondolom, hogy az általad látott fotón is egy ilyen "együttállásos" pillanatot kaptak el, vagy akár épp a fotó kedvéért kapcsolta be mindenki. A lényeg, hogy nem az egész észlelés során izzanak a lézerek, pláne nem fotózáskor. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2306 üzenetére
popey37, vegyszer
Tegnap felvettem a 3D nyomtatott cuccot. Nézzétek meg a képeket a hirdetés alatt a #25. hozzászólásomban! Elég jó lett. Így már át merem adni a 3D fájlt. Esetleg az alsó része az, ami kicsit passzosan megy be a fecskefarok foglalatba. Azon lehet szűkítek vagy 0.5 mm-t.
500 Ft volt kereken, plusz FoxPost költség (990 Ft). -
kuyarashi
őstag
Le kellene rajzolni.
-
kuyarashi
őstag
Nem mondom, hogy teljesen megvilágosodtam, de valami történt.
Most már beszéljétek meg egymás közt! -
kuyarashi
őstag
popey37 (#2272)
Jó lett.
Minimális korrekció, hogy ha meniszkusz (félhold), akkor nem sík (plano).Cray Tayler (#2273)
Popey37 megelőzött.Lehet még írok hozzá, de van, amiből többet nyújtott, mint ami az én fejemben volt.
vegyszer, kovisoft, popey37 és lugosi
Más szemszögből vizsgáljátok a dolgokat, de azt hiszem mindenkinek igaza van.
Egyrészt igen, a főlencse/főtükör átmérője a meghatározó. Akármekkora is a fókusz, a felület közel ugyanakkora az összes 90-es, 120-as, vagy 200-as objektív esetén is, tehát ugyanannyi fotont fog be (azonos körülmények közt).
Másrészt viszont, minél hosszabb a fókusz, annál kisebb a látószög és így a fény mennyisége is, ami eléri a retinát, vagy az érzékelőt adott okulár mellett. Ez popey37 szemszöge és igaza is van. 200/800 esetén, egy 20 mm-es okulárban fényesebbnek látjuk a csillagokat, mint egy 200/1200-asban. Ez viszont a nagyítás mértékében kompenzálódik is. Valamit valamiért.
Ahogy lugosi is utalt rá, fotózásban is ez van. Minden fényképész ismeri ezt. -
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #2268 üzenetére
Benne lesz.
Ott kezdjük majd, hogy "a fiúknak ....-jük van a lányoknak pedig ....-juk".Bár a mai világban...
-
kuyarashi
őstag
válasz
vegyszer #2260 üzenetére
vegyszer (#2260)
Köszi a képletet. A négyzetre emelés honnan jön? Arra gondolnék, hogy pível kiszámolom mindkét frontlencse felületét és ez egyenesen arányos lesz a fénygyűjtő képességgel is (azonos görbület, pontosabban gyújtótáv mellett).radi8tor (#2261)
Nem rossz.Nimda (#2264)
Igen, majd igyekszem.
A lencsésekről lesz egy gondolatmenetem, meg valamennyi alapvető infó a newtonokhoz. Az MC-hez és társaihoz, illetve az okulárokhoz viszont szükség lesz majd a segítségre. -
kuyarashi
őstag
válasz
vegyszer #2258 üzenetére
Jól mondod. Ezek a full kezdők részére már magasröptű adatok, de ilyen okosságokat is nagyon elbírna az összefoglaló.
Cray Tyler (#2257)
Szerintem a távcső nagyítása, vagyis eredendő fókusztávolsága nem mindegy. Értem, hogy mire gondolsz, de így nem pontos. Gyakorlatilag pont ezt írta legutóbb vegyszer.Á, de csapatnám már! Szóval van még néhány ötletem, csak időm kevés. Szóval fogok írni a távcsövek fajtáiról viszonylag velősen, de átláthatóan, mert nekem például sok idő volt rájönni bizonyos tényekre és még emlékszem, hogy egy kezdő, miket nem ért. Nem nagyon találtam anno olyan írást, ahol átláthatóan, kategorizálva lettek voltak összegyűjtve az információk.
Szerintem még sok mindent be kell raknunk és ehhez majd komolyabb tagolás kell, hogy átlátható legyen és kedvcsináló is, ha ránéz az ember. Ez majd ráér kicsit később is. Jó lesz! -
kuyarashi
őstag
Van pár javaslatom az összefoglalóhoz.
Szerintem fontos leírni a laikusoknak, hogy sok esetben nem is a távcsövek "nagyítóképességére", hanem a fényerejükre van szükség. Csillagászati távcsővel sokkal szikrázóbbak a csillagok és láthatóvá válnak a sejtelmes ködök, galaxisok.
Az állvány, vagy mechanika pedig segít befogni őket, esetleg célon is tartani az optikát.A távcső kiválasztásánál komoly szempont az ár mellett az is, hogy Naprendszeren belüli (Nap, bolygók, holdak, aszteroidák), vagy azon kívüli, halványabb objektumokat (galaxisok, ködök, halmazok) szeretne észlelni az érdeklődő.
• A közeli (Naprendszerbéli) objektumokhoz általában nagyobb fókusz és nagyítás szükséges, de a magasabb fényerő nem előírás. Ezzel sokat lehet spórolni.
• A távoli, általában nagyobb kiterjedésű, halvány látnivalókhoz pedig szinte előírás a fényerős távcső (mondjuk f/6, f/5, f/4, stb.), ugyanakkor elég a kisebb fókusz.Persze ezt sokan nem sejtjük előre, illetve változhat is idővel, de azoknak, akik tudják, hogy mit akarnak, esetleg már szerelmesei is valamelyik műfajnak, nagy segítség, ha iránymutatást adunk.
S persze kell egy köztes tipp is a nulláról indulóknak, a bizonytalanoknak és a mindenre vágyóknak.Az esetek 95%-ában szükség van állványra, vagy mechanikára. A kivételeket a kisebb nagyítású binokulárok, esetleg spektívek jelentik, fűben feküdve.
A csillagászati mechanikák lehetnek manuálisak, vagy motoros mozgatásúak. Utóbbiak általában óragéppel vannak ellátva, így leveszik a követés fáradságával járó terhet az ember csuklójáról. Az elérhető, abszolút csúcsot pedig a GoTo jelenti, ami betanítást követően -, arra is képes, hogy ráállítsa a távcsövünket a kiválasztott égi tüneményre és persze rajta is tartsa.
A fotózásról pedig annyit, hogy nagyjából minden távcsőre fel lehet csattintani a fényképezőgépeink, kameráin bármelyikét a megfelelő konzol birtokában, de ha komolyabban csináljuk, több lóvéra lesz szükségünk, mint észlelésnél.
-
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
Tegnap este, 8.45 körül hazafelé (Békés megye) jöttem autóval és egy erős fényt láttam az égen, az úttól balra. Távolinak ítéltem és viszonylag magason járt, de csak annyira, hogy még az autó szélvédőjén át láthattam, nem kellett az ablakra tapadnom. Talán egy fokkal fényesebb volt, mint a jelenleg megszokott csillagok, vagy bolygók bármelyike. Kocsiból nehéz megítélni, de látszólag nem mozgott, vagy legalábbis nagyon lassan.
Gyakorlatilag már teljesen sötét volt. A szemem sarkából pillantottam meg az ÉNY-i égbolton és oda is kaptam a fejem; azt hittem, hogy csillag, de ott szerintem nem is nagyon kellene lennie semminek, ami ennyire fényes. Ez volt mondjuk 2-3 másodpercig, utána rövid idő alatt (kb. 1 mp, de utólag csak tippelek, a lényeg, hogy ez egy átmenet volt, nem egyik pillanatról a másikra történt) váltott narancsos piros színűre. Akkor úgy tűnt, mintha csak a jobb oldala - az egész objektumnak a 2/3-ada - lenne csak pirosas. Olyasmi látvány volt, mint egy felizzás, mert utána visszaváltott a sárgás-fehér színére és halványabb is lett, mint a kiinduló fényessége. Közben eljött 2 autó szemben, amelyek kissé elvakítottak. Meg szerettem volna állni, de a fényszórók után már nem is láttam egyáltalán. Az egész csak néhány másodperc volt.Arra gondoltam, hogy talán egy meteort láttam, ami pont felém' tartott, belépett a légkörbe és elégett. Ez magyarázza a fényességét, a színét és a látszólagos "nem mozgását".
Csóvát, lehulló darabokat, stb. nem észleltem.A következő emlékem, hogy minden vakítóan hófehér és mintha lebegnék. Aztán enyhült a fény erőssége és ajtónyikorgás után vékony, kendermagos, sötét alakok jelentek meg, de láttam, hogy csak sima, maszkos gyíkemberek, úgyhogy nem féltem, mert azok a jók. Utána elbizonytalanodtam, hogy talán rosszul emlékszem, úgyhogy kicsit félni kezdtem. Ráadásul az egyiknél egy kb. 40 centis fecskendő volt, a másiknál meg egy csontfűrész. A harmadik takarásban volt és a fején közlekedett (mármint a sajátján), a negyedik meg ott sem volt, de azt hiszem, a hátam mögött is álltak néhányan. Érzésre sima fénylények.
A fejemben hallottam, hogy nyugodjak meg, stb. Közben abszolút le voltam bénulva, csak a szemeimet tudtam mozgatni. Túlságosan átlagos, abszurd úfósztorinak tűnt, ami nagyon zavart, de nem ébredtem fel sehogy. Ez nem álom! Az volt az érdekes, hogy 360°-ban körbefordultak a szemgolyóim, akár többször is, ha akartam és mivel az elején annyira világos volt, hogy a koponyámat is átvilágította a fény, láttam a saját agyamat, meg az ereket, de ez akkor valahogy teljesen természetes volt. Valami maszkban lehettem én is, mert a tarkó irányában láttam valami feliratot visszafelé, de nem tudtam elolvasni, mert akkor jött az ajtónyikorgás.
Sosem értettem régebben. Miért ilyen "kőkorszaki", emberi eszközöket és módszereket alkalmaznak a szemtanúk szerint az idegenek. Aki viszont átél ilyet és a saját szemével hallja, higgyétek el, nem kérdez!Aztán beugrott a kép a maszkomról. A félig elolvasott szöveg most kiteljesedett: "Aki ezt olvassa, mögöttem áll." - Ez viszont egy paradoxon, hisz én nem állok saját magam mögött, mégis olvasom. Rájöttem, hogy nagy bajban vagyok.
Hirtelen megint mérhetetlen mennyiségű fény hatolt át mindenen, aztán olyan erőteljes csend, ami elmondhatatlan. Maximum leírni tudom. Például hallottam a vérem áramlását, ahogy a vörösvérsejtek az ereim falával súrlódnak, vagy ahogy nő a hajam és sok más ismeretlen hangot is, de minden világossá vált. Örök, mindenre kiterjedő tudást éreztem, ami folyamatosan bontakozott ki bennem. Hihetetlenül jó érzés vette magát úrrá rajtam, azt akartam, hogy ez örökké tartson. Nem volt idő, minden egyszerre történt és mégsem történt semmi, rengeteg hang, szín és érzés. Aztán még éreztem a ciklámenes lila szín illatát, de visszaállt az emberi tudatom. A kocsiban ültem és lassan már haza érkeztem.
Mintha órák, vagy évek teltek volna el (nulla időérzék), a kijelző szerint viszont jóval hamarabb értem haza, mint ami autóval lehetséges.A lényeg, hogy az eset' óta különböző képességeim vannak. A legtöbbjük nagyon hasznos. Például meg tudom mondani a múlt heti lottó nyerőszámokat, bármikor! Vagy, hogy kinek hány ujja van még akkor is, ha a háta mögé rejti őket, kiváltképp lábon. Hihetetlen, de bármikor tesztelhető vagyok. És még egy csomó ilyen, amit el sem merek mondani.
Szóval a tanulság és a jó tanács, ha gyíkembert látsz, sodródj az árral! Megéri!
-
kuyarashi
őstag
popey37, vegyszer
Janix épp nyaral, de a hétvégén kb. kinyomtatja az enyémet, jövőhéten pedig elkerül hozzám, aztán mondom mi van.
Vegyszer, te milyen színben szeretnéd? -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2216 üzenetére
Akkor rendelek egyet magamnak és letesztelem. Vegyszer neked így rendben?
Egyébként a felső váll az 20.5 mm széles. Mutatom.
Ha kell valamelyikőtöknek módosítás, mondjátok. Szívesen megcsinálom és mindenki olyat kap, amilyet kér. (Mondjuk a nyomtatás nem 100%-os pontosságú, de az eltérés szerintem 1-2 tizedet jelent.) -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #2211 üzenetére
Nekem oké, még megvárjuk vegyszert is, de elsőre lehet csak egyet kéne csináltatni. A prototípust (v1.0) tudom használni, miután elég jól lecsiszoltam, de most, hogy módosítottam a 3D modellt, a soron következő nyomtatás ismét prototípus lesz (v1.2). Tesztelni kellene.
Legyen az, hogy rendelek egyet magamnak és ha jó, akkor megcsináltatjuk nektek is? A srác 1-2 nap múlva szerintem tudja is postázni. vagy ha vegyszer bevállalja, akkor ő tesztelhetné. Te nem vagy itthon, ha jól tudom, én meg Pesttől 170 km-re.
-
kuyarashi
őstag
Módosítottam a 3D modellt és ráírtam Janixra. Anno szűk 500 Ft körüli áron készítette el. 300 Ft/óra a munkadíja, a nyomtatás pedig 1 óra 46 perc volt akkor.
Most 1 óra 40 perc munkaidőt írt és kerek 500 Ft/db árat, ha fekete ABS-ből nyomtatja.Más. Közben beötlött néhány kérdés.
1. Úgy saccolom, hogy a kis Lacerta távcsövem talpán található csavarmenetek - amelyekre prizmasínt szeretnék rögzíteni - 1/4-ed collos (normál) Withworth menetes csavart fogadnak. Ez stimmelhet?2. Illetve egy keresőtartó papucsot szeretnék még a tubusra fogatni. Szerintem ez normál menetes M4-es csavar lesz, találtam is itthon, de gondoltam megkérdezem.
3. Pontosan ezt a papucsot olcsóbban láttátok már valahol?
popey37
4. A PoleMaster-hez külön vásároltad a mechanikádhoz passzoló adaptert?
Végül is az a kérdés, hogy szerinted ennél olcsóbban be tudom-e szerezni? (Összesen 9.000 Ft.) Illetve ismered-e ezt a mágneses felfogatást? (Az eladótól kérdeztem a részleteket tegnap, de még nem válaszolt. Nem vágom, hogy a mechanikafejre hogy rögzíteném. Bár 95%, hogy az eredeti, becsavarozható verziót választom.) -
kuyarashi
őstag
Aki szinte új, minőségi okulárokhoz, barlow-hoz szeretne jutni korrekt áron, az nézze meg a két nagy bolt apróját!
-
kuyarashi
őstag
válasz
kuyarashi #2175 üzenetére
Szerk.: Nem András nevéhez fűződik, csak fordult már meg ott.
-
kuyarashi
őstag
2 napot Lovasberényben töltöttem. Elcipeltem a felszerelésemet. Persze mindkét éjszaka felhős volt az ég és az eső is esett.
Viszont vasárnap tettünk egy kis kört gyalog a hegyen és belebotlottunk egy nyaralóba, aminek a kapuján 2 nagy vásznon néhány asztrofotó szerepelt kinyomtatva. Legalább az egyik Éder Iván féle volt. Az udvaron pedig egy kitömött bábu ült egy imitált tükrös távcső mögött, illetve egy csillogó rádióteleszkópot is láttam, mint díszlet. Szóval ott "valami" van, de kiírva nem láttunk semmit.
Most pedig olvasom, hogy ez a "Csillagtanya" és Szulovszky András nevéhez fűződik.
Amiatt érdekes ez számomra, mert ~220 km-ről utaztam oda (családon belül van ott egy nyaraló) és a mechanikámat - amit a csillagászathoz elsőként vásároltam- Andrástól vettem. Kicsi a világ. -
kuyarashi
őstag
válasz
vegyszer #2087 üzenetére
Jelen!
A 2D és 3D grafikámban 34 × 20 × 40 mm-t adtam meg. Ugye meg kellett saccolnom a lézerem és a távcsövem tartókonzolja alapján a végleges méreteket és ez volt a legpontosabb szám, amit meg tudtam becsülni.
A kinyomtatott modell talpának - ami a távcsőre megy - felső része picit széles lett és látszólag csak azt csiszoltam, de maga a nyomtatás sem százados pontosságú. A tolómérővel mért értékeim pedig 33 × 39.8 × 20.2 mm.Megvan minden fájlom.
-
kuyarashi
őstag
Többen is elbeszéltek egymás mellett.
Popey37 azt mondja, hogy az általa esztergáltatott kihuzat atomstabil. Egyébként rá kell nézni a fotóra és azonnal látszik - ha van egy kis műszaki vénája az embernek -, hogy ez a "házi barkács" megoldás brutálisan masszív. Nagyon spéci! Hamarabb választanám ezt a megoldást, mind bármi más, boltban kaphatót. Egy jó esztergályos, minőségi anyagból nagyon precíz alkatrészeket készít. Simán jobbat, mint egy márkás, sorozatgyártott termék.
Így, hogy még az ára is filléres' (6.000 Ft), nem tudom mi szólhat ellene. Talán a súlya? -
kuyarashi
őstag
válasz
vegyszer #2083 üzenetére
Természetesen. Azon viszont alakítanom kellene minimálisan, csak nem tudom melyik irányba. Nem emlékszem. Illetve holnap sem leszek itthon, hogy utána járjak és méregessek, de nagyon szívesen segítek, csak pici türelmet kérek.
Mennyire sürgős?popey37 (#2082)
Szerintem is jó lesz kezdésnek. Bár lenne egyetlen szabad napom!
A végére majd átláthatóra kell tagolni az írást, szisztematikusan, mert elég hosszú lesz. - Ebben biztos vagyok.
Szerintem ebben mindenki erősen részt fog venni. Mindenki tegye bele a tudását, de viszonylag legyen tömör.Nimda
A személyes tapasztalat nagyon jó ötlet. Az ilyen információ szinte felbecsülhetetlen. -
kuyarashi
őstag
válasz
vegyszer #2037 üzenetére
Ezt a lézertípust "használom" én is, ugyanezzel a konzollal, annyi a különbség, hogy az enyémnek nincs napellenzője.
A tükrösömön fém foglalat van. A kettő közé terveztem egy 3D modellt, átalakítót kb. 2 éve. Le is gyártattam. Végül picit össze kellett őket igazítanom manuálisan (csiszolással), de szerintem elég stabil - a lézer oldalfalán pedig van 2 állítócsavar, amivel kollimálni lehet. Így nagyjából kerek a történet. (Elméletileg, mert azóta alig használtam.)
Janix nyomtatta és elküldte nekem. A postaköltség kb. több volt, mint maga a cucc. A #3. kommentben megtalálod a linkeket a képekhez. Egy foszforeszkáló védőkupakot is csináltunk a 2 colos kihuzatomba. -
kuyarashi
őstag
Hát én mindenkinek az írására tudnék reagálni, mindben van igazság.
Nimda (#2005)
Jó volna, ha csípőből tudnám a választ. Még azt sem tudom, hogy az enyémhez mi kell, de nekem 72/432 tubusom van, aminek gyárilag talpa van (nincs tubusgyűrű).
A hozzászólásaiban ezt írja "grega":
"Vettem egy 10cm-es 1/4”-os állványcsavarral felrakható prizmasínt, amit két ilyen csavarral fixen rögzíteni lehet. Nagyobb nem fér rá, mert akkor nem lehet körbetekerni a kihuzatot, hogy a fókuszírozó gombjai kényelmes szögben álljanak."Ha oda jutok, felkeresem a BTC-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080TI 12GB ZALMAN I3 NEO GIGABYTE 850W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest