- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #4184 üzenetére
Szólj, ha tudok segíteni! Kenem lézerrel.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #4178 üzenetére
Miből lesz a maszk?
frango13 (#4181)
Terminator vagy és ez csak a célkereszted. -
kuyarashi
őstag
Menő.
-
kuyarashi
őstag
Van egy picivel hosszabb lélegzetvételű kérdésem, de elkezdem megpedzegetni, aztán lehet nem is lesz annyira hosszú. A kérdés maga rövid, a témakör viszont elindulhat tágabb vonatkozásban is.
DSLR "full spectrum" átalakításakor a szűrő elé itthon szokás-e tenni "áttetsző (clear) szűrőt", ami egyébként védi a szenzort, vagy csak simán csupaszon hagyják? Salt Lake City-ben van egy szorgos csapat, tagjai gépeket alakít át, de nagyon pro-nak tűnnek, nagyon sok mod lehetőséggel. Az aluláteresztő szűrőt 6 különböző szűrőre lehet cseréltetni velük, teljes spektrum esetén viszont egy "clear filtert" tesznek a LP helyére. Anno már érintettük ezt a kérdést, csak most jobban végére akarok járni, illetve emellett más is felmerült. Egyébként az "antialiasing" szűrőt is kiveszik, ha kell, úgy hogy a "dust reduction" rendszert visszaépítik. Természetesen "UV/IR cut" szűrőt is forgalmaznak, ha az átalakított kamerát valaki nappal' is használni szeretné.
A másik kérdés, amit anno feltettem, hogy a gyári szűrő eltávolítása módosítja-e az autofókusz pontosságát (nem mintha asztroban erre szükség volna, de a válasz azért érdekel). Viszont ami tényleg lényeges és most találkozok vele először (a könyvben), az az, hogy a lencsés távcsövek az infra tartományból érkező fényt máshová fókuszálják, mint a látható fényt (R, G, B). A kérdés pedig egyből jön. A "teljes tartományban" érzékeny gépeknél probléma lehet az élességgel?
Ha igen, nyilván szűrőkkel készíthetünk külön RGB nyerseket, majd infra képeket, amiket utólag összepászítunk. Csak az a kérdés, hogy együtt megy-e a kettő (RGB + infra) csont nélkül. Meg persze az is eszembe jut, hogy, ha a moddolt DSLR LP szűrőjének helyére berakják a sima "clear" szűrőt (ami nem is szűr), lehet azt is elérik vele, hogy az infra tartomány fókusza a többiéhez közelebb lesz? Magyarul, lehetséges, hogy a védelem mellett ez egyben korrekciós üveglapként is funkcionál? Gondolom nem. Egész részletesen adnak tájékoztatást, de ezt pont nem közlik.Előre is köszi.
-
kuyarashi
őstag
Most már nekem is megvan az "A digitális asztrofotózás ABC-je". Ez gyakorlatilag egy pici, A5 méretű füzet. Azt hittem, hogy jóval nagyobb. Persze a tartalom a lényeg, kíváncsi leszek rá.
-
kuyarashi
őstag
Boldog karácsonyt mindenkinek!
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3954 üzenetére
Oppenheimer és xcds
Van pár magyar leírás, ami PDF-ben van, ezért nem tudom azonnal megosztani. Persze, ha gondoljátok, ezeket feltöltöm Drivera. (A másik, hogy koanla észrevehetően elég bizalmatlan, jobbnak találtam a privátot. Ott egy fokkal talán jobb a helyzet.Egy fokkal.)
Addig is néhány link.
Autokollimációs távcsőteszt
Jusztírozás (angol)
Távcsőbeállítás segédeszközzel (angol)Ezek alapján nagyon precízen be lehet állítani egy newton távcsövet, de mint írtam, ezek mellet létezik még tri-bahtinov maszkos megoldás is.
-
kuyarashi
őstag
Természetes.
A kihuzat állása azért számít, mert abba teszed a jusztírlézert. Így ha az ferde, nem középpontos, akkor annyi az egésznek.
Illetve próbáld meg körbeforgatni a lézert és nézd meg, hogy mindig ugyanoda mutat-e! Általában nem szokott. Eleve a lézered kollimálható-e? -
kuyarashi
őstag
Jó a gondolatmenet, és helyes is. Pont ez a baj a lézeres kollimálással, de kiküszöbölhető.
Eleve létezik a Hotech lézer, ami körkörösen "kidagadó" gumigyűrűivel szorul meg a kihuzatban, amikor behelyezzük. Ez már egész jó, de ez sem feltétlenül 100%-os. Ilyet használok, de itthon nem kapni, és egyébként is húzós az ára.A teljes beállítás 3 alapvető lépésből áll, amiből nagyjából csak az utolsót szükséges rendszeresen ellenőrizni.
Minden megoldásnál jobb eredményt ad egy általános lézerceruza' és egy barlow lencse kombinációja, feltéve, hogy a kihuzat és a segédtükör már rendben van. Előbbihez egy célzó csőre lesz szükséged.
Egyébként a cheshire okulár is nagyon jó jusztírozáshoz, de tudok készíteni néhány segédeszközt, ami megkönnyíti és precízebbé teszi a beállítást. Illetve tri-bahtinov maszk segítségével is kollimálni lehet a főtükröt (ezt is el tudom készíteni gyakorlatilag bármekkora méretben, bárkinek).Szóval van néhány nagyon precíz módszer. Itt is szívesen írok, de ha privátban megadod az e-mail címedet, akkor küldök leírást.
Helyileg merrefelé laksz? -
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3942 üzenetére
Szerinted tükör lesz helyette?
-
kuyarashi
őstag
Szinte káprázik az ég felénk, rég láttam ilyennek.
-
kuyarashi
őstag
Sok siker nektek, lőjetek pár csapatképet is (csak figyeljetek a GDPR-ra)!
-
kuyarashi
őstag
válasz
V.Stryker #3911 üzenetére
A legelső lépés a szabad szemes vizsgálódás után a binokulár. Szóval ezzel is elkezdheted a csillagászatot', ez is adja, de persze más műfaj. A gyerekeknek nehéz volna.
Alapvetően úgy néz ki a sztori, nagyon lesarkítva, hogy kell egy mechanika, ami általában egy háromlábú állványból (tripod) és egy mechanikafejből áll. Utóbbi tudja a finommozgást és erre helyezhető fel a távcső. Ez ugyanannyira nélkülözhetetlen, mint maga a távcső. Kezdőként hajlamos az ember kevés hangsúlyt fektetni a mechanika fontosságára, pedig kiválasztása fontosabb lehet, mint maga a távcső. Sok esetben mechanikához vesszük a távcsövet és nem fordítva. Ez alapozza meg a lehetőségeket. A lényeg, hogy létezik belőle manuális (kézi mozgatású), motoros, amiben általában óragép is van, tehát statikusan bár, de "követi" a csillagokat, és létezik olyan, ami "GoTo". Ez azt jelenti, hogy a vezérlőjén keresztül megkéred, hogy álljon rá a Holdra, Szaturnuszra, a Fiastyúkra, stb. és rá is áll.
A következő alap cucc maga a lencsés, vagy tükrös (newton) távcső - ha csak a 2 leggyakoribb típust említem. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai a másikkal szemben.
A 3., ami nélkül még mindig hiányos a felszerelés, az az okulár. Okulárból általában 4-et szoktak ajánlani kezdésnek. Ezek nagyítják fel a távcső által összegyűjtött fényt a szemnek látható mértékűre. Ebből következik, hogy ez az, amivel a befogott képet a kívánt mértékűre tudod nagyítani, persze értelmes keretek közt (erről majd később).Talán ez a 3 legalapvetőbb, fő komponens. Rengetek kiegészítő létezik még, de egyelőre nem szeretném bonyolítani.
Érdemes használtan beszerezni mindent, mert sokat lehet spórolni.
Nem tudom, a legeslegeslegalapabb' cuccok talán 100.000 F-tól már elérhetőek, de javítsatok. -
kuyarashi
őstag
válasz
V.Stryker #3907 üzenetére
Szia!
Igen, jó helyen jársz. Az a fontos tényező már ki is derült, hogy mit szeretnél (első sorban Naprendszer). Ami nagyon lényeges még, az a felszerelésre szánt összeg, mert binokulártól kezdve, több 100.000 Ft-ért, vagy millióért is tudunk ajánlani. Bármi a cél, ez a helyzet. Akár pár 10.000-től egy autó áráig (mondjuk kölyök fejjel vettünk Peugeot-ot 40, vagy 50.000-ért rally-zni
). Az kérdés még, hogy merre laktok, mennyire fényszennyezett a terület, de az is, hogy mennyire számít a méret és a súly, vagy hogy nappali természetmegfigyelésre is be volna-e vetve a távcső.
A kérdésedre válaszolva pedig igen, elérhető, amit szeretnél. Látható lehet a Szaturnusz gyűrű, vagy a Jupiter és néhány Holdja, kráterek a mi Holdunkon, vagy megfelelő védelemmel napfoltok, stb.
Érdemes használtan vásárolni, szerencsére nem határolódsz el tőle, ugyanis 40-50%-ot is lehet így spórolni és tapasztalati alapon kijelenthető, hogy az amatőr csillagászok vigyáznak a cuccaikra és lelkiismeretesen is beszélnek róluk, vagy adják át őket új tulajdonosának.
Erre a két legismertebb itthoni színtér pedig a BTC aprója, és a Maklszutov bazárja, de szerintem Marketplacen is találsz hirdetéseket a témában.Minden másra itt vagyunk mi.
-
kuyarashi
őstag
Igen, igazad van.
Végül is arról van szó, hogy nem tudsz dönteni, mert nincs gyakorlatbéli tapasztalatod, és a vesédet sem szeretnéd eladni. Ezért tanácsolja mindenki, hogy kéredszkedj el valakihez.
95%, hogy a felsorolt távcsövek bármelyike megfel akár hosszabb távon is. Szerintem a 72-esen is ugyanúgy elcsodálkoznál vizuálisan. Én legalábbis el szoktam, amikor azt veszem elő. Az udvarból simán nézegetem a Szaturnusz. Látom a gyűrűjét, a holdjaiból párat a 9 mm-es Spler-el, esetleg kombinálva barlow-al. Nem fogsz mellélőni, de pont emiatt választanék olcsóbbat és csakis használtat. A használt cuccon szinte semmit nem buksz eladáskor. -
kuyarashi
őstag
Jazz, merre laksz? - Nem emlékszem.
Akromátról apokromátra valóban több százezres a lépcső, de én SEMI APO-ról beszéltem. "Igaz nem olcsó mulatság, egy 2"-os 55ezer ft." - Erre mondtam, hogy akkor érdemes azt a pár 10.000-et inkább a távcsőbe fektetni és eleve nem akromátot venni. (Ennyiért már kb. 130/650-et is megkapod használtan, amit Oppenheimer írt.)Ha blendézed a 120/600-ast, jusson eszedbe, hogy kevesebb fényt is kapsz, csökken a fényerő. Illetve azt is érdemes megjegyezni, hogy a 80/600-as sem triplet, csak' egy SEMI APO.
Az akklimatizálódás témaköre tényleg zavarba ejtő lehet. Azért jegyzik meg a nyitott tükrösöknél, hogy ott a környezeti hő átvétele zavaró, mert nyitott mivolta miatt turbulencia alakul ki a tubusban, a tükör előtt. Gyakorlatilag folyamatosan váltakozó sűrűbb és ritkább légrétegek váltogatják egymást, ez pedig hazavágja a képet. Pont olyan, mint a magas légköri turbulencia. Gyakorlatilag ez a mikro változata. :)
Az is igaz, hogy egy zárt lencsés lassabban, egyenletesebben hűl le, de ott nem jellemző ez a turbulens hatás, ettől függetlenül ebben az esetben sem kívánatos hatásokat okoz, csak ez nehezen észrevehető, ezért csak ritkán találkozni vele írásokban. Egy tükrösnél szembeötlő lehet, de én gyakorlatilag még nem találkoztam vele, mert a távcsövet viszem ki először a szabadba, aztán mindent összerakok, beállítok, így el is telik az az 1 óra, ami alatt már általában átveszi a tükör (is) a kinti hőmérsékletet.
Összetett rendszerű távcsövekben (pl.: cassegrain) nagyobb a probléma, ahol a fény a tubus belsejében többször is megteszi az utat.-Láttam, hogy ezt megtaláltad, de annyit írtam, hogy most már bennhagyom.
-
A Virtuoso Gti GoTo, tehát keres. Ami keres, az követ is.
Oppenheimer (#3878)
Jó a táblázat, mert számokba önti a spekulációt. Annyit érdemes kiemelni, hogy ez csak akromátokra vonatkoztatható, ahogy a táblázat címe is sugallja.
A 72ED egy kimagasló optika a maga kategóriájában, a táblázat szerintem nem alkalmazható rá. (A 80, 100, 120-ban gyengébb üveget alkalmaznak.)popeye37
Ez a kihuzat azóta is tetves jól néz ki.Mindig stírölöm' a fotót, ha felrakod.
A telefonoknak a szenzora is túl kicsi, ami nem feltétlenül baj, de mégis. Túl kicsik a photosite-ok. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3867 üzenetére
Kinek melyik. Nálad melyik is van eladó sorban?
Annyi, hogy nem fér bele az M31, tehát úgy 3 mozaikból meg lehetne csinálni, de a fényerő miatt 2×-es, a 3 mozaik miatt 3×-os , tehát összesen 6×-os szorzóval kell számolni időben a 120/600-al szemben.
Ugyanakkor volna is részlet rendesen! Meg mondjuk az M31 pont baromi nagy. -
kuyarashi
őstag
Vannak az akromátok, amelyekben 2 lencsetag található. Ez a megoldás "színez", mert az ember 3 alapszínt (R, G, B / vörös, zöld, kék) képes érzékelni, amiből 2 lencse csak kettőt tud semlegesíteni'. A 3 lencsetagból álló apokromatikus (APO), vagy triplet távcsövek képesek nagyjából maradéktalanul kiküszöbölni a színi hibát (CA, kromatikus aberráció). Ezek a rendszerek cserébe elég drágák, de mind nagyon-nagyon jó képi minőséget nyújtanak. Az akromátoknál már van szórás; vannak gyenge távcsövek és vannak elég jó minőségűek is. Sőt, vannak amelyek ED lencsetagot tartalmaznak és a legjobb üvegkombinációkkal (FPL53 - NBM51) szerelték. Ezek, a csupán 2 lencsetag ellenére is gyakorlatilag színi hiba mentesek, így kapták a "SEMI APO" nevet. Szóval a SEMI APO alatt az összes olyan távcsövet értettem, amelyik SEMI-APO.
(Néha, megtévesztően csak APO-nak hívja egy-egy áruház az ilyen kétlencsés tubusokat, de érdemes jobban körbejárni, ha az ár túl jónak tűnik. Ez egy markating fogás...)
A színi hiba téma keretében érdemes megemlíteni, hogy a newton távcsövek miért nem színeznek. Tükör esetében a fény nem lép be másik anyagba (levegőből műanyagba, vagy üvegbe), ezért nem is töri meg a fényt, nincs prizma-szerű színre bontás. Viszont van helyette központi kitakarás, kómahiba (ami egyébként 1-2 fényerős lencsés objektívre is jellemző).Egy akromát APO szűrővel jobb, mint önmagában, de azért nem SEMI APO minőség. Azt a pár 10.000 Ft-ot inkább a távcsőbe invesztálnám, és alapból SEMI APO-t választanék, de egy jobb akromáttal sem nyúl mellé az ember kezdőként. Meg legalább van hová fejlődni. Az alapot úgyis a mechanika masszivitása, precizitása adja, a távcső - kis túlzással - csak "cserealkatrész", mert sokszor másra vágyik az ember, vagy eléri a távcső határait egy adott témában. Épp emiatt jellemző az, hogy több tubust tart egy-egy amatőr csillagász. Nincs mindenes távcső, csak kompromisszumos.
A vezetés külön témakör, több módja van. Ami kell hozzá, az egy plusz kamera, és egy szoftver, illetve vagy egy vezető távcső pluszban, vagy egy off-axis guider (OAG). Az a lényeg, hogy ez a plusz felszerelés is a mechanikán, általában a fő távcsövön ül. A kameraképen keresztül a program figyeli, hogy a szenzor mely pixeleire esnek a csillagok, és igyekszik őket ugyanazokon tartani. Az OAG esetében pedig nincs szükség külön vezetőtávcsőre, hanem egy kisebb, könnyebb prizmával, vagy üveggel szerelt segédeszköz segítségével egy kis fényt lopunk a primer fókuszból (a főtávcső képéből').
a) Kiépítheti magának az ember ezt a rendszert laptoppal, ingyenes szoftverekkel, sok kábellel, stb. b) Vehet dedikáltan erre a célra készült kompakt rendszereket is jó drágán, mint a magyar fejlesztésű Lacerta MGen II, de a legegyszerűbb, leginnovatívabb és a legcélravezetőbb az c) ASIAir. Ez nem is vezető eszköz, sokkal több annál. Magában hordozza a félautomata' pólusraállást (PA), élességállítást (félauto, auto), a GoTo lehetőségét, sőt felismeri az égboltot és ez alapján a szenzor középre helyezi a kívánt objektumot (PS), teljes körűen kezeli a kamerákat, de egyéb eszközöket is rá lehet kötni (pl. szűrőváltó, páramentesítő, EAF, stb.). Ezeken kívül is van még jó pár kényelmi funkciója, mint az előnézeti kép, live stacking, vagy masterek, flatek készítésen, csak hogy néhányat említsek. Ráadásul ez bővül. Mindez wifi kapcsolattal, saját telefonról irányítva egy baromi felhasználóbarát app-al.A csillagászatban óvatosan kell használni "jobb" és "rosszabb" szavakat. Például a 120/600 vagy 1000 kérdése is ilyen. Mindig az a kérdés, hogy mi a cél. Ha többet bolygózik valaki, egy fokkal jobban jár a nagyobbal, mert annak hosszabb a fókusza, eredendően nagyobb a "nagyítása". Ha inkább mélyégfotózás a cél, akkor meg a kisebb a jobban ajánlható, mert fotózáskor számít a fényerő (illetve nagyobb a látószög). Egyik f/5, másik f/8.33. Előbbivel kevesebb, mint fele idő szükséges adott mennyiségű fény bekebelezéséhez. Fele idő alatt végzel, tehát beleférhet több objektum is egy éjszakába, vagy amit 10 napon át fotóznál, azt a 600-assal 5 alatt megcsinálod, stb. Érdemes belegondolni.
Amiket felsoroltál, egyébként mind igazak. Árban is kedvezőbb a kisebb. Ugyanakkor a másik oldalt se felejtsd el!
A 120/1000 eleve nagyobb gyújtótávolsággal rendelkezik, tehát könnyebben' érsz el nagyobb nagyításokat. Naprendszeren belüli fotózáskor, primer fókuszban nagyobb nagyítást ad, tehát több a részlet (persze okulárba nézve, egyes mélyég objektumon is több a részlet).Tzimash említette a csillagész szoftvereket és igaza van.
Azonnal töltsd le a Stellarium asztali verzióját!Nagyon sok mindenre fény derül és annyira látványos, hogy szinte távcsövet sem kell vásárolnod. Csak egy kis ízelítő a szimulációról.
120/600 Full Frame DSLR szenzoron
(M31 Andromeda)
120/1000 Full Frame DSLR szenzoron
(M31 Andromeda)Egyébként jól megértetted a lényeget, a kezdők mindig a nagy nagyításban vélik felfedezni az előnyöket, pedig legtöbbször a fénygyűjtés, és a minőség a lényeg.
-
kuyarashi
őstag
200/1000 nagysága csak viszonyítás kérdése.
Nem veszélyes. Vizuálisan rendben van EQ5-el, fotózni már neccesebb, de Dobson állványon stabil és olcsóbb.
Pontosítok. Azt mondom, hogy akromát helyett inkább mást ajánlanék, mert van létjogosultsága, de ennyiből inkább semi-APO, vagy newton.
Beszélünk a) 'követésről' és b) vezetésről, a kettő kicsit más.
A követés, szinte megtévesztő elnevezés, de gyakorlatilag ez az óragépet jelenti, ha még memóriából ismeri is az égi objektumok egy részét és rájuk is tud állni kérésre, akkor beszélünk GoTo-ról (GT).
A vezetés (guiding) már az, amikor fotózás közben, egy plusz kamerán (vezetőkamerán) keresztül egy szoftver figyeli az égboltot, és ha "téveszt" a mechanika, vagy fúj a szél, stb., akkor azonnal korrigál a program, vagy app és próbálja az adott pixelen tartani a vezetőcsillago(ka)t, hogy még precízebb legyen a követés.
Gyakorlatilag a GoTo egy statikus, gépies helyzetváltoztatás, a vezetés pedig ténylegesen egy valós, aktív követés. (Előbbi olyan mint mozgó célpont esetén egy ágyú; célzol, lősz és majd lesz valami, a vezetés pedig, mint egy hőérzékelős rakéta.)EQ5 120/600-al szerintem jó lehet. Amichi prizma csillagászatra viszont gyengébb, mint a dielektrikus zenittükör.
kovisoft, popeye
Ezt már tényleg lejátszottátok egyszer. Nem volt elég? -
kuyarashi
őstag
Az Andromeda a 127/1500-ba 30 mm-es okulárral sem fér el, max. a fele. Persze akár élvezhető is lehetne, de ahhoz meg kevés a fényerő. Full Frame DSLR szenzorából pedig átlósan úgy 3 kép fedné le. Magyarul, a gyakorlatban egy kb. 6-os, de inkább 9-es, vagy 12-es mozaikból jönne össze.
Jazz (#3843)
A részleteket csak akkor tudod pásztázni, ha az adott távcsőnek relatíve nagy az átmérője. A videóban lehet látni, hogy például az M31-nél mire számíthat az ember. Egy kis szürke pacára. Azon nem lesznek részletek, főleg egy fényszegény' távcsőben nagy nagyítás mellett.1. 90%, hogy EQ3 esetén nem fogsz óragépre költeni (inkább eladod a vesédet, hogy legyen lóvé nagyobbra). Teljesen érthető, hogy véges a keret, annyi amennyi, de azt is tudom, hogy mi egy ilyen vételnek a vége. Ugyanis a te esetedben érezhető azért akkora mértékű érdeklődés, hogy ebből egy hosszútávú hobbi születhessen. Sokan megveszik a cuccot, majd rájönnek - vagy csak a gyenge minőség miatt elmegy a kedvük - hogy nem nekik való, és megválnak mindentől úgy, hogy háromszor volt bevetésen. Mivel veled nem ez történne, eladnád a vesédet.
2. Igen, szabad szemeshez (is) szükséges a nagy fényerő vagy inkább átmérő). Igazából a Naprendszeren belüli dolgokon kívül, mindenhez jól jön a nagy fénygyűjtő képesség (vizuálisan és fotózásra is).
A nagy panorámához, "3D térhatáshoz" az okulárnak kell tudnia a nagy látómezőt vizuálisan. Fotózás esetén a távcső és a szenzorméret is számít.
3. Ha tényleg "sokadlagos" a megörökítés, akkor valóban a telefonos kezdés a legkézenfekvőbb. Egyébként hamar bele lehet szeretni, pont azért, mert előjön az is, amire élőben esély sincs, illetve ennek nyomán bármikor meg tudod osztani mással is a látványt.
Tudom, hogy popey37 megemlítette a kihuzat cserét, de szerintem nem volna rá szükséged. Mint írtam, nekem épp csak egy sima hosszabbító toldatra kellett beruháznom a newtonomhoz, hogy fókuszom legyen a fényképezővel. Durván 3.000 Ft-omba került, installálása pedig 3 mp.
4. A 72/420 inkább kompakt, fotós cucc. Ennek ellenére a Lacerta 72/432-vel azért észleltem már néhányszor és meglepően jó, nagyon imádom. Szerintem baromi nagy élmény; én azt mondom, hogy nem lőnél vele mellé. Annyi, hogy ennek a Lacerta-nak jobb az építési minősége és a legjobb lencsepárosítás található benne. Képalkotásban a kettő távcső között viszont elenyésző lehet a különbség (a SW 72/430-at nem próbáltam).
5. A 130/650 sokkal nagyobb, mint a 72/430, ráadásul vagy 80%-al súlyosabb is. Igen, egy EQ3 elviszi, de akkor konkretizálom. Például az okulárt meglököd (kb. hozzáérsz) a járomcsontoddal és remegésbe kezd a kép, főleg nagyobb nagyításokon. Vagy a felhelyezett telefont nyomkodod és közben remeg a kép, mint a dög és 10 mp, mire megáll, stb. Ezt szó szerint így kell elképzelni. Hátráltató tényező, szenvedés.
Egy ideig együtt lehet vele élni, de amikor lecseréled és először használod majd az EQ6-ot, akkor elsírod magad.
Egyelőre erre van lehetőséged, csak ezért szólunk előre, hogy számíts rá és ne menjen el a kedved.
Vaaagy... (mindjárt)Akromátról szívem szerint lebeszélnélek, viszont Oppenheimer benyomta a szokásos dumáját ( sorry
), de tetvesül igaza van neki is.
Ha a vizuális a lényeg, akkor ki kell mondani, hogy a Dobson rendszer nagyon ott van. 200.000-ből tuti, hogy nem egy fotós felszerelést kapsz, de baromi egyszerű a cucc és relatíve olcsó. Tehát képminőség-ár arányban egyértelműen dobogós. Meg úgy gondolom, van egy feeling-je. Nyugodtan gondold át, de legjobb volna kipróbálnod mindet.
Szóval a) jóformán gondozásmentes kompakt felszerelés erős kompromisszumokkal, vagy b) egy közepes méretű dobson hasonló áron, de akkor vizuálisan el leszel egy ideig. Igen, nagyobb, meg kollimálni is kell (ami amúgy semmi), de rendesen kiszolgál egy időre. Tök más a kettő, de nem ismerünk, nem tudjuk melyik a testhezálló számodra. -
kuyarashi
őstag
Arra számolj még lóvét, hogy a reflektoroknak nagyobb a mertük és a súlyuk, ezért itt már fix, hogy az EQ3 kevés. Kis túlzással vizuálisan arra elég, hogy kipróbáld a távcsövet. EQ3, és az alatta sorakozó mechanikák szerintem csak azért léteznek, hogy az is tudjon felszerelést vásárolni, aki tényleg csak nagyon kevés pénzt tud erre a hobbira szánni.
-
kuyarashi
őstag
Érdemes a mechanika köré építeni a felszerelést. Ha abból veszel egy kicsit erősebbet, akkor megalapozod a jövődet. A távcsövek úgyis jönnek-mennek kis túlzással, de nem fog bekorlátolni egy instabil mechanika. Ha nem is fogsz kezdetben sokat fotózni, akkor is HEQ5 szinten kezdődik az élet. Ha pedig tetszik a hobbi, 90%, hogy el fogsz menni a fényképezés felé.
-
kuyarashi
őstag
A tükrös nagyobb és tényleg drágább alá a mecha, viszont maga a távcső olcsóbb, mint egy lencsés.
Az előny egyben hátrány is a másik oldalon mindkét felépítésű távcsőnél. -
kuyarashi
őstag
Ti használtok DSLR-hez műakkut? Ha igen, honnan szereztétek be, vagy hogy csináltátok?
-
kuyarashi
őstag
Igen, ez így van. Megtévesztő lehet, hogy mennyire látványos nappali fotókat készít egy mai telefon, főleg ha felső kategóriás és főleg a saját kijelzőjén visszanézve. A hangsúly a nappalin és a telefonkijelzőn van. Konkrétan a Mate 20 Pro kevés fény mellett is jól produkál, de végeredményben, asztrofotózásra sokkal célravezetőbb egy (használtan) 70.000 Ft-os DSLR. Pár éve egy - talán amerikai fotós - végignyomott mobillal egy esküvőt és elég minőségi képeket állított elő, tehát ez is lehetséges manapság.
Monitoron visszanézve általában kevésbé meggyőzőek a mobilos képek. Próbáljátok ki a fordítottját, hogy egy jól sikerült, feldolgozott tükörreflexes fotót néztek vissza mobilon. Általában jobban magával ragadja a tekintetet, mint monitoron. Ehhez egyébként a kis méret is hozzájárul. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3767 üzenetére
Nálam ugyanez.
Van élességállítás (segéd is, de ZWO fókuszmotorral, automatikus is), kamerával (akár DSLR-el is) van PA!, PS!, ezek után GoTo. A fotózás egy álom vele (előre beállított objektumok, light, dark, flat, stb. külön mappákba rendszerezve). Rengeteg időt lehet spórolni az ég alatt és utómunkában is. Még sorolhatnám.
Mindez külön vezérlő nélkül, folyamatosan frissülő, nagyon felhasználóbarát applikációval egy átlagos telefonról. Ha a telefonom a zsebemben marad, amikor bemegyek vacsorázni, vagy akár lemerül, stb., akkor is megy minden tovább a belső memóriából.Haverod ASI-ja V1, vagy Pro?
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3760 üzenetére
-
kuyarashi
őstag
Annyit még korrigálnék, hogy az, hogy megtalálod, vagy látod-e mondjuk az M31-et, nem csak a távcsőtől, vagy a szemedtől, vagy a gyakorlottságodtól függ, hanem a hely adottságaitól is.
Épp nemrég írta Oppenheimer La Palma-ról, hogy, az Andromeda mindenféle távcső nélkül is kiveri a szemed, binokluárban meg szokatlanul nagyobb a tányérja' a megszokottnál, mert a külső régiókat is látni lehet. Egyszerűen annyira kicsi ott a fényszennyezés, meg alacsony volt a páratartalom, stb., hogy ilyen eredmények születnek.
Tehát még egy fényerős felszereléssel sem feltétlenül szembetűnő egy-egy fényesebb galaxis, ha gyengébbek a légköri viszonyok és fordítva.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3720 üzenetére
EQ6 bordásszíjas. Nem szoktam betanítani.
Ha van keret, akkor az olcsó cuccokat érdemes megvásárolni. Nemrég volt fenn egy szűrő félár alatt, például azon erősen elgondolkodtam, de végül nem tettem rá a kezem, mert még nem tartok ott. Addigra úgyis lesz még jó ajánlat.Oppenheimer
Az autóvásárlás nem könnyű. Én pontosan tudom mit keresek, de hónapok óta nem találom. Épp az a baj, hogy túl sokat akarok egyszerre. Van vagy 5-6 kritérium a fejemben, amiből próbálok 1-2-t elengedni, de legalább 3-at kellene. Szóval egyelőre kivárok.Ha nagy kocsi kell, akkor szerintem az Avensis a legnagyobb kombi. Az biztos, hogy a hasmagassága nem lesz akkora, mint a Hyundai-é.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3718 üzenetére
EQ6 GT 550.000 Ft
EQ6-R GT 620.000 Ft
AZ-EQ 6 GT 770.000 Ft
Persze engem használtan érdekel, a jelenlegi EQ6 GT helyett.EQ6-nál és AZ-EQ 6-nál is visszatolható az ellensúlytengely, tehát addig engedem csak ki - rajta a 2. tubussal -, amíg egyensúlyba nem kerül a két távcső.
A fékek pont ízért vannak továbbdolgozva, hogy jól működjenek. A leírás szerint, jobb, mint a többi mechanikában, feltételezem az AZ-EQ 5-nél is, de nem próbáltam.Az enkóder viszont érdekel. Nálad mi okoz bibit?
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3715 üzenetére
AZ-EQ6 esetében a pólustávcső ugyanúgy mechanikán belül van, mint az EQ6-nál. (Mondjuk én nem használok pólustávcsövet, szóval, ha a lábon volna sem számítana.)
Nekem egyértelműen az AZ-EQ a nyerő, még akkor is, ha AZ módban soha nem használnám, csak arra vagyok kíváncsi, hogy van-e bármilyen hátránya, amiről nem tudok.
Van néhány előnye az azimut módon kívül, az EQ6-R-hez képest.
Dual enkóderes, ezért ha menet közben belenyúlunk, és kézzel elmozdítjuk, akkor sem veszíti el a fonalat, ugyanolyan pontossággal tudja folytatni a munkát, mint az elmozgatás előtt. A fékek jobb megoldásúak. A pólusmagasság állítása is pontosabb és kényelmesebb. Azimutban 2 távcsövet lehet rá felpakolni (a 2. tubus a vastag ellensúlytengelyre megy). Természetesen agyárilag bordásszíj hajtású (ahogy az E§-6R is). Amúgy csak rá kell nézni, részleteiben is komolyabb, masszívabb, mint az EQ6, de más a rendszer geometriája, ezért az egész rendszer stabilabb.
A súlya kb. megegyezik az EQ6-éval, szóval a kérdés az, hogy miben lehet hátrányosabb az EQ6-hoz képest, ha van ilyen. -
kuyarashi
őstag
Nekem meg az a kérdésem, hogy ha egy árban volna a kettő, akkor az új EQ6-R Pro-t, vagy az AZ-EQ6 Pro-t vennétek?
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3705 üzenetére
Még olvasni is jó.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3703 üzenetére
Igen, a főtükröt lehet kollimálni. Ugyanezt a leírást belinkelte neki más is. Index fórumon kérdezte egy srác, mert órák alatt sem tudta beállítani egyedül. Mondtam neki, hogy csinálok hozzá tri-bahtinovot, amivel szintén be lehet állítani a főtükröt.
Szokásos amúgy a sztori, hogy nem éri el a csavarokat, miközben a másik oldalon vizsgálja a mozdításokat. Ezért kamerát állított fel, annak képét nézve próbálta belőni. Csak nem lett jó, lehet csak rontott a helyzeten. Hívta a BTC-t és a Makszutovot is, de végül egyik helyen sem vállalták el. Mondjuk erre én sem számítottam.
Mondtam, hogy megkérdezem itt, a fórumban, de szerintem szerezzen be egy segédet, mert az lesz a legegyszerűbb. Valószínűleg ezt fogja csinálni. -
kuyarashi
őstag
Budapest, Rákospalota környékén ismertek olyat, aki 11" SC távcsövet (280/2800) kollimál?
(A két nagy bolt egyike sem vállalta.) -
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3684 üzenetére
Nekem tegnap 00°, 00', 00", másik irányban meg talán 00°00'13" lett, ekkor írta ki az app, hogy zsírkarvaj, de ehhez 32 perc kellett, ami embertelen. Ha 3 perc lett volna, azt mondom ok. Szal toltam a csavaron mittom 1 mm-et, akkor fordult mondjuk 1'-et a fej, de kellett még 10'. Nyomtam még egyszer annyit, megint ment mondjuk 1', 28"-et. Megint nyomtam érzésre ugyanennyit, erre kiírja, hogy most már visszafelé menjek 7'-et. Mondom mi van? A szoftver meg nem hinném, hogy hibás. Biztosan rá kell még éreznem.
gafz #3682
Ehhez hasonló napkereső is biztonságos segítség lehet. -
kuyarashi
őstag
A mechanikáitokat szoftveres pólusra állás során mennyire pontosan tudjátok belőni?
Tegnap elég sokáig tartott nekem, mert az EQ6 állítási lehetősége nem valami precíziós. Oldalirányban a legrosszabb, a magasságállító csavarok ki vannak cserélve. Az sem pontosabb, de legalább viszonylag kényelmes.
-
kuyarashi
őstag
Akkor lehet, már meg is lehet érinteni a spirálkarokat.
Brutál cucc lehet. -
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #3662 üzenetére
Az a régi Philips webkamera anno nagyon jó képminőséget adott (ezt olvastam pár éve). A jelenlegi QHY viszont egy 60-70.000 Ft-os dedikáltan asztro kamera.
Sokkal jobbnak kellene lennie. -
kuyarashi
őstag
A meleg árnyalat azonnal lejön, de az elég jól korrigálható. Nem ez a fő probléma.
Meg a régi képhez sokat hozzátesznek a foltok is. Szóval összességében is jobbak voltak az akkori adottságok. -
kuyarashi
őstag
A Hold megfájdíthatja a szemet, de mint többen is leírták, elméletileg nem okoz szemkárosodást. Volt már itt olyan, akinek néhány napig fájdalmai voltak.
Aztán vagy elmúlt, vagy azért nem írt, mert már nem lát, de kötve hiszem. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3597 üzenetére
Az még előttem is ott áll. Fejben már erősen körvonalazódtak a tervek. Természetesen lézerrel , rétegelt nyírből. Nem egy bonyolult valami, csak szeretem belevinni a saját dizájn ötleteket is. A 25 cm átmérőjű EL panel fényforrás már vagy fél éve nálam van. Lehet össze kellene már dobni?Mindennel ez van.
Tubusgyűrűt is elkezdtem tervezni a kis távcsövemhez már mikor. Sőt ehhez is vettem rögzítőcsatokat. Aztán ott a fogantyút a newton gyűrűk tetejére, aminek a grafikája szintén el van kezdve. Furat is lesz a tetején, hogy második távcsövet, vagy kiegészítőt tehessek fel. -
kuyarashi
őstag
Makszutov bazárban MGen II-t kínálnak 95.000 Ft-ért.
Csak szólok. -
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #3556 üzenetére
Tudat alatt is kőkeményen hat az emberre a reklám. Folytonos megerősítést kap az ember egy adott termékről, már csak akkor is, ha nézi, de nem látja' a szeme sarkából. Mint mikor a moziban be-be tettek 1-1 hamburgeres képkockát a többi közé.
-
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3531 üzenetére
Combos.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #3520 üzenetére
Lehetséges, hogy az érzékelő nem volt derékszöges az optikai tengellyel? Az produkálhat-e egyáltalán ilyet?
Oppenheimer #3521
Jók a képek.
Kösz, hogy megosztottátok.4580693 #3526
Végigolvastam. Ha már az észlelés nem jön össze, legalább az ilyen írások kicsit elkalauzolnak. -
kuyarashi
őstag
Mindenhol esik, villámlik, zörög, fúj?
-
kuyarashi
őstag
Haverom vihar közepén nézte meg, hogy mit írnak az appok. Persze nyugodt éjszaka volt szerintük.
A számítási kapacitás sokszorozódott és általában a technológiai nagyon sokat fejlődött.
Vagy ember baj van, vagy az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb.4580693 (#3502)
A MetNetre én is rámegyek; kösz a tippet. -
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #3498 üzenetére
Az időjárás előrejelzés mintha egyre gyengébb volna. Felénk, 3 appal ellenőrizve sem áll össze a kép; nehezen találják el a valóságot. Szóval nehéz ezekre alapozni.
Szerintem menjetek, aztán majd lesz valahogy. Sokszor tapasztaltam, hogy napközben, naplementekor felhős az ég, aztán mégis kitisztul.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- JBL Charge 6 és Xtreme 3/4 akciós áron eladó!
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 16GB 512GB 15.6 új akksi 1év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest