- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
igen, van olyan fotomasina aminek az aljában van egy csavarmenet. az szabványfotomenetnek hivják, a tubuson lévö csavar meg kompatibilis vele, tehát bele tudod tekerni, a fekete muanyag anyával tudod pozicioban rögziteni a fotogépet.
általában az összes milc gép aljában van fotomenet, valamint a dslr-ben is ott van. lényegében kevés kivételle az összes fényképezögépben van fotomenet.
na ezt jol megaszontam.amugy ezt a technikát fiahordo fotozásnak hivják, csak akkor nem lesz csikhuzos a kép amit csinálsz ha van oragéped és pontosan polusra álltál.
-
popey37
addikt
válasz
kaposznyak #5541 üzenetére
hát arra várhatsz, kevés van belole, és akinek meg van az nem adja el. a 127-es szokott néha fenn lenni.
-
popey37
addikt
válasz
kaposznyak #5535 üzenetére
ha már váltani akarsz akkor 200-as a 127 után
-
popey37
addikt
no meg is találtam, a kép telefonnal készült azért van sárgás szine a kép aljának. az MC amugy nem szinez, ha bárhol szini hibát találsz akkor az az okli. vagy a barlow.
szoval kicsit tuloztam, elnézést érte.127/1500 makszutov+2,25x barlow+ 6 mm okulár. az eredő fokusz 3375mm, a 6 mm -es oklival ez 562,5x nagyítás.
szerintem, ha nem teloval, hanem rendesen felfogatott dslr-el vagy kamerával készült volna a kép, penge lenne. -
popey37
addikt
válasz
kaposznyak #5535 üzenetére
persze hogy érdemes, söt ahhoz a tubushoz kötelezö.
van valahol egy 600x nagyítás fölötti képem ezzel a tubussal.
barlow nem kell hozzá, inkább egy 4 mm körüli okli/ nekem lacerta van, istenkirály, de többunknek van lacerta oklija, senki sem panaszkodik rá/.
minsdjárt elökeresem azt a holdfotot, nem tul éles a kép, de mit is várunk 600x feletti nagyitástol? -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5530 üzenetére
a számitogépekröl meg csak annyit, hogy most vettem 2 hete uj gépet otthonra, mert a régi felmondott.
egy HP Z800 szervergép, 2 proci, 64 gb ram, közel 10 éves, de megy mint atom, nem költök az otthoni gépre 100k-nál többet, a régebbi nagy teljesitményü gépek elegek mindenre.
a laptopom viszont nem volt olcso, de lényegében csak a márka miatt: nem veszek mindenféle gyártotol lapost, a jol kiprobált és beváltakbol válogatok.
ebböl a tipusbol kettö van a családban, mindegyik hibátlanul szuperál. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5528 üzenetére
azért ne add fel, én kb. 3 honapja nem voltam ég alatt, mert amikor othon vagyok általában nincs jo ido, de meg sem fordul a fejemben, hogy ezért eladjam a felszerelésem, ami több év alatt jött össze. persze mostani árak mellett böven plusszban lennék ha eladnám, de eszem ágában sincs megválni töle.
-
popey37
addikt
nem értem ezeket az amatör csillagászokat:
megvesznek valamit és egy-két honap mulva el akarják adni. indok: fejlesztés miatt elado.
kérdezem én, ha fejlesztés miatt elado, azt nem tudta 1 honappal azelött?
a bazár tele van pár honapos cuccal a bolti árnál 70-80%-al olcsobban.ennyire az ellensége mindenki a pénzének?
pl: CGX goto celestron mechanika 1 milla, a bolti ára 1,3 milla. persze drága, de kérdezem én, minek vette meg ha nem is használta és pár honaposan meg akar vállni töle?
ráadásul ez a cgx egy EQ8-nak megfelelö mecha. ennél hova akar fejleszteni?
van egy rakás apro holmi a bazárban, sznte bagoért, akinek valami kell bevásárolhat. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5524 üzenetére
mibe szeretnél? de inkább add ide a tétet. nem fogom eladni az ED-t.
Cray-tol megvettem a 120/600-át, a fokuszirozoja felment az ED-re, az ED-n lévö meg a 120-ra.
annyiért amennyit kapnék érte, nem érné meg eladni, most adjom oda 300-ért? kizárt dolog. ilyen tubust manapság már nem gyártanak, cimbimnek egy 80/600-a van, ugyanilyen paraméterekkel, az sem mai darab.
régen sokkal jobban odafigyeltek a minöségre, ma meg csak ontják a sz**t a gyárak.
a régi dolgokat meg kell becsülni, mert maiak még meg sem közelitik.volt régebben egy 80/500-as skywather equinox ED tubusom. gyönyörü lakkfekete, igazi prémium kategoria: 2 sebességes, 360 fokban körbeforgathato fokuszírozo, mindene kollimálhato. és szinezett mint állat.
Mádai Attilával teszteltük Tele-vue okulárokkal, ott volt a CA rendesen minden nagyításon. ment is a levesbe gyorsan. egy közel 1000 dolláros tubusról beszélünk. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5522 üzenetére
képes lennél kiásni? hullarabló
-
popey37
addikt
válasz
f.lorand #5505 üzenetére
a hubble sem csinált jobbat./ az a képernyoképem a telon/. és mekkora kulonbség a két felszerelés kozott.
Loránd, le a kalappal a kitartásod és a beleölt melo miatt. nem gondolkodtál még el azon, hogy a képeidet egy albumban kiadasd? tuti lenne rá kereslet. sok asztrofotos van, de ilyen képeket amiket Te csinálsz nem igazán látni tölük. -
popey37
addikt
válasz
t72killer #5500 üzenetére
ott már nem csak a mechanika a lényeg, hanem a tüpontos polusraállás és a pontos vezetés, ha e kettü bármelyike hiányzik, komás vagy csikhuzos lesz a foto.
az 1 perces exporol meg csak annyit, hogy teszteltuk már párszor és mindig a hosszabb expo nyert, a rovid expoban nincs annyi adat, ami azt jelenti, hogy sokkal kevesebb részletet tudsz elövarázsolni a feldolgozáskor. adott ido alatt sokkal kevesebb hosszu expo és mégis szebb a végeredmény./pl: 10-12 db 3-5 perces orion foto jol feldolgozva kb. 5x annyi részlet a kész képen.
a vezetés részebe meg ne is menjunk bele, mert ahhoz nagyon sok pénz kell. -
popey37
addikt
figyelj már és az ellensulyt a szomszéd viszi? az is terheli a mechanikát attol hogy csak ellensuly.
különben meg egy szó mint száz, nincs jo megoldás, a boltokban az "olcso" szettek azért olcsok mert hátha egy kezdo, aki nem olvas forumot és nem kérdez, talán megveszi.
én végigjártam anno az egész procedurát: az EQ2-tol a mostani HEQ-5 -ig bezárólag.
a kérdés az volt eredetileg, hogy jo e a kiszemelt áldozat. leirtam a véleményem.
kicsivel többért ki lehet fogni használtan sokkal jobbat/ én a mostani tubusom 175-ért vettem, a bolti ára valahol 500 körül mozog/.az mc meg a tobbi hasonlo tipusu tubus azért nem jo fotozni, mert kicsi a látomezo, nagyon kicsi. pl. a gyuruskod vagy a dumbell belefér, de már egy orion, androméda vagy még nagyobb kiterjedésu már nem.
az MC ami hosszu fokuszu az inkább bolygozni valo, az F10-F15 kozott még barlow lencse sem kell hozzá.
a fényeros MC-RC-k meg F2-F2,5 fényerovel rendelkeznek, ott nem számit hogy mekkora a kitakarás, mert nem 90mm, hanem legalább 200mm az optika.ANTI:
az a baj ezekkel a mechanikákkal, hogy hozzá kell nyulni ha fokuszálni akarsz, sot, ha nincs oragéped akkor még tekergetni is kell kukkolás kozben és a gyenge aluláb nem hálás: remegni fog és csak elmosodott pacát fogsz látni, ezért megy el a kedved tole.
itt bárkit megkérdezel, mindenki azt javasolja, hogy inkább gyujtogess kicsit és vegyél jobbat, VAGY: vegyél egy 150-200mm-es dobsont. ott nincs mechanika, igaz meg kell tanulni használni, de a másikat is meg kell.
-
popey37
addikt
válasz
Anti_47 #5493 üzenetére
legyen igazad, én 20 éve üzöm ezt a hobbit, biztosan nem értek hozzá.
az eq3-ban müanyag alátétek vannak a csapágyak helyett, a tengelyek megmunkálása sem az igazi: tele sorjával, kotyog amit azért nem érzel elsöre, mert tele van tolva azzal a kinai ragaccsal amit ők zsirnak neveznek.
még a sima eq5 sem az igazi. de én biztosan nem értek hozzá, átment a kezem alatt vagy 15 mechanika az évek alatt. -
popey37
addikt
hidd el, hogy már a 90/900-as is határeset az eq3-nak. a 102-es vagy 7,5 kilo, mellé a másik 5 kilo ellensüly, meg a tubus végén a kiegészitők és már meg is nyekkent az eq-3.
megérni megéri, mert 100mm az optika, de az eq3 nem fogja birni/ talán az acéllábas kivitel igen, mert az eq3 gyenge pontja az aluláb. nyeklik-nyaklik ide-oda./
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #5484 üzenetére
ez nem fedi a valóságot, teheted akár hűtőbe is észlelés előtt a kitakarás miatt lesz lágyabb a képe mint a lencsésnek. volt 127/1500-as mc-m, tudom miről beszélek.
a másik nagy gond az MC-nél az F13,8 fokusz 90mm optikánál, a 90/900 csak F10, szerintem legalább 1,5x akkora látomezeje van mint az MC-nek élesebb képpel.
a lencsés további előnye: hamarabb kihül, fokuszáláskor nincs tükörbillegés.
az MC előnye a kompakt rövid tubus, más nem nagyon.
a szóban forgó tubus segédtükre 32% kitakarás, 30mm, az nagyon sok egy 90mm-es optikánál. -
popey37
addikt
hát a báriumnál minden jobb, amugy a plössl-ök egész jól muzsikálnak az akromátokban. de ebből is van több fajta, van olyan plössl ami 80k-ba kerül.
a 90-es tubus szinez, a bárium szintén és a két hiba hatványozottan jelentkezik a látott képnél.
ezért kell jó minőségű okulárokat venni, nem kell belölük sok: 3-4 db-al le lehet fedni az egész nagyitási tartományt.
ha meg bolygozni akarsz akkor tudom ajánlani a baader ortho oklikat, kiválloak./ nekem megvan az egész sorozat, bár nem szoktam bolygozni/ és árban sem vészes. -
popey37
addikt
az eq3 inkább rövidebb tubusokhoz valo: 72-80/420-600-ig. a 90/900 már igen hosszú tubus, plusz az alu láb se egy stabil szerkezet, javallott inkább az eq5.
nekem egy 100/900-om van HEQ-5PRO GOTO-n, mellette a kisebb tubusom 120/600-as.
az a baj a gyengébb mechanikákkal, hogy fokuszáláskor beremeg a tubus és nem tudsz emiatt pontosan fokuszálni, mivel remeg a kép. plusz közrejátszik a fogasléces egysebességes fokuszirozó: ez sem egy világbajnok.
szoval elég sok sebből vérzik, de kezdésnek bőven jó, nekem is volt ilyen tubusom. -
popey37
addikt
hát az eq3 a 90/900-hoz alultervezett, pláne alulábbal.
de persze használhato, csak kicsit remegős lesz.
az okulárok kezdésnek jók/ 10-25mm/, barlow helyett inkább egy 5mm-est vennék, valami minőségit. a tubus elméleti nagyitása maximum 180x, ami nem azt jelenti, hogy ez a tényleges maximum, de e fölé nem igazán fogsz tudni menni a légkör miatt. ha barlow, akkor Baader Qturret 2,25x, hibátlan és örök darab, később, esetleges tubuscserénél nem kell lecserélni, a lencsetagja kitekerhető, igy csak 1,6x nagyitást ad ha beleteketed az okulár szürőmenetébe.
szürőt amit nyugodt szivvel ajánlhatok: kék 82/a jelü, párezer forint és a naprendszeren belül minden bolygóra használható.
polarizációs szürőpár: holdra szinte kötelező darab, ha nem akarod, hogy kifojjon a szemed.azért szürőpár, mert szétcsavarható a két lencsét betekerve az okulárba és a zenittükörbe elforgatással tudod állitani a fényerőt.
és egy jó minöségű zenittükör, elég az 1,25"-os is csak jó minőségű legyen/ dielektrikus zeittükör a legjobb, 98% fölötti a fényhasznositása, szemben a gagyibb zenitekkel 70% alatt.
hát így kezdésnek talán ennyi. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5430 üzenetére
persze, én csináltam, de ez már nem az elso, va egy nagyobb is, ott miden 12 voltos ág szabályozhato, de belso pwm szabályzoval. kozben megvettem az asi airt és nem lett rá szukség, és szétbontottam.
ezt a kicsit a 2 db. páramentesito miatt csináltam, hogy ne terheljem az asi airt.a belsejében semmi extra: a felso csatin jön be a 12 volt, a potméteren keresztül a jobb oldali két csatiba, párhuzamosan vannak kötve: mindkét csati ugyanazt a feszültséget kapja.
a két bal oldali csati 12 voltot kap fixen. -
popey37
addikt
válasz
5150head #5419 üzenetére
az mc-nél a tukorbillegés a fo probléma, lehet javit rajta a fokuszirozo, de nem biztos. nekem volt rajta anno, nem voltam vele kibékulve. az a baj, hogy gyárilag egy ponton fogja a tukortartot és ha mozgatod billeg, a helikális egy fokkal jobb, mert az nem a tukrot mozgatja hanem az okulárt. ha 12k-ért be tudod szerezni, talán megri.
de lehet rá kapni crayfordot is, na az jo. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5412 üzenetére
azért az a 30x50cm poggyászméret nem nagy ám. ha nagyobb a feladásnál extra lovét kérnek érte és az nem olcso. pláne, hogy thaifoldre nem a fapados járatok mennek./ British Air, lufthansa, stb/
Lorándékat kérdezd a poggyászdíjakrol, voltak namibiában, ott sem volt olcso a poggyászkoltség.
a másik fele, hogy a reptereken eléggé dobálják a borondoket, volt szerencsém látni párszor, nem tudod ugy becsomagolni, hogy jo legyen. de sok sikert hozzá.
én biztosan nem ilyen cuccban gondolkodnék: star adventure+ 1 teleobjektiv, az álvány mehet a borondbe, a tobbi kézipoggyászként elfér egy kistáskában a gépen amit fel lehet vinni a fedélzetre a kiegészítokkel egyutt.és ezt még kulon a figyelmedbe ajánlom: [link]
az idojárás nyáron nem a távcsonek kedvez. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5406 üzenetére
tudod mikor adnám fel a borondben a tubusomat? soha. dobálják a borondoket mint a kézilabdát.
-
popey37
addikt
válasz
5150head #5388 üzenetére
nem váltottam lottot. az már megvolt 2006-ban.egy ember egyszer nyer "nagyot" életében, azota sem lottoztam.
viszont ebben a csillagászatban tényleg szerencsés vagyok: olcson jutok prémium cuccokhoz,/néha túl olcsón/ mindig jokor vagyok jo helyen.
ezért jo kamionosnak lenni. -
popey37
addikt
és a tegnap hajnali meteorbecsapodáshoz mit szoltok? én láttam élöben, innentöl kezdve ugy hivnak, hogy szerencsés dániel.
-
popey37
addikt
a kofferekröl meg annyit, hogy pl. nekem a 2 tubus két táskában van, + a mechanika fej egy kofferben,+ a kiegészitok egy másik kofferben,+ akkumulátor: kb. 25 kg.+ ellensulyok+ háromláb.
szoval ha nincs autod, a kitelepülés max akkor jöhet szoba, ha növesztesz még legalább 5 kezet és kigyurod magad rendesen, mert a fenti cucc kb. 80 kg.
legalább 4 kezes az MC is: tubus+mechanika +láb+ kiegészitok. -
popey37
addikt
a méret a lényeg: minél nagyobb az optika annél jobb a fénygyujtés, ergo többet látsz.az a gond nálad, ha nem telepulsz ki, az erkélyedrol szinte semmit nem látsz, a rengeteg látnivalo inkább a kelet-nyugati irányban van.
ha elengedted a fotozást, akkor egy 200-250-es rácsos dobson jo megoldás lehet, a 150-es MC árábol kettö 200/1200-as dobsont tudsz venni: 231 k vs 507k, és akkor az MC alatt még nincs mechanika. ami ujjabb 400k legalább.
szoval jol gondolt át mielött belefogsz. -
popey37
addikt
nem, azért váltottam a 80-rol , mert kis fénygyujto képesség miatt hosszu expok kellettek és még nem volt átalakitva a 600D-m. nem mellesleg szép pénzt kaptam érte.
bolygozni meg nem volt elég a 80mm. 2x-es barlowwal is csak 1200mm volt a fokusz, viszont a 8ö mm optika meg ahhoz már kevés.
amugy azt még csiko koromban szereztem és adtam el. legutoljára egy 72-es ED-vel fotoztam.
a 100/900-as ED olcson kerult hozzám egy csere-bere folytán, Gyulai Pali összerakta és bemérte, ez az a tubus ami elkisér életem végéig. 0,986 strehl értékkel nem sok bolti távcso dicsekedhet. az a 2 cm átméroben legalább 30%-al tobb fényt jelent, ezálltal rövidebb expo is elég.a 120/600-at nem kimondottan fotozni vettem, csak kiprobáltam milyen képet lö, és meglepett a minoség.
a keskenysávu szurö használata miatt nincs szinezése, vagy ha van is valamennyi, azt el lehet tuntetni feldolgozáskor. a lejjebb találhato orion is a 120-al készult, osszesen 60 db. 1 perces, alatta a 100/900 ED 60 db. 1,5 percese. van kulonbség az ED javára, de 3x annyiba is kerul.lényegében a 120-as F5, korrektorral F4, a 100-as ED meg F9, korrektorral F7,3. majdnem 2x olyan fényeros a 120-as és 2 cm-el nagyobb az optika. ha leblendézem 100-ra még akkor is F5 alatt marad.
most szolnokon az volt a gond, hogy nem volt sok idö és eléggé fujt a szél is.
az oriont meg akarom loni mindkét tubussal tok egyforma beállitásokkal, mondjuk 6 ora expo, 2 perces képekkel, szurovel iso 1600-on, kiváncsi leszek a végeredményre. -
popey37
addikt
válasz
f.lorand #5293 üzenetére
jo, persze tobb százezres kamera, hutéssel brutál jo, de melyikunknek van rávaloja? nekem legalábbis nincs, pedig nem keresek rosszul. a hutott asztrokamera belépö szintje 500k-ba kerul.
amugy a 100/900-as ED-m mellé van 0,79x photoline korrektorom, igy csak F7,3, csak hosszu a tubus és ha szél van, nem lehet vele fotozni. viszont a 120/600-as meglepett rendesen, igaz keskenysávu szürövel, de elég jo képeket csinált.
-
popey37
addikt
a 127-es maki volt nekem is, mélyégre majdnem alkalmatlan a hosszu fokusz miatt: olyan kicsi a látomezo, hogy szinte nem fér bele semmi. ezt a tipust inkább bolygozni használják, ott viszont szárnyal, még barowozni sem kell, egy jo minoségu 5 mm-es oklival már 300x nagyitás van és birja.
itt az a dilemma, hogy mire kellene, 2 opcio van.
1. mélyégre rovid fokusz nagy átmérovel: 100-150mm kozotti akromát kis nagyítással mélyégen brutális. max F5-6
2. bolygora MC vagy hosszu fokuszu akromát, esetleg ED, itt F6-tol felfelé határ a csillagos ég.
vagy van egy koztes opcio is ha nem akarsz fotozni: 200mm vagy nagyobb dobson.mechanika terén viszont ha fotozni akarsz alap a goto, ugyanis az oragép csak az egyik tengelyt mozgatja, a korrekciokhoz meg mindkét tengelyen kell motor.
plusz a fotozáshoz elengedhetetlen egy csomo minden: vezeto tubus, vezeto kamera, keskenysávu szuro, és maga a vezetés. nem olcso beruházás./söt, inkább baromi sokba kerul/.én most vettem egy 120/600-as akromátot az ED-m mellé vizuális megfigyeléshez, de befogtam fotozni, meglepoen jo eredménnyel. lejjeb van feltoltve foto, az orion pl. ezzel készult.
az MC azért jo, mert aránylag kicsi a nagy fokusz ellenére, viszont picurka a látomezo, nagylátoszögu oklival vignettál, foton szintén.
csak saccolok, de pl. egy 120-as akromátot+egy EQ-5 goto-t nem uszol meg 5-600k alatt, mág használtban sem./a mai árak mellett meg foleg nem/.ha meg a meglévo cuccot akarod fejleszteni: kár beleolni a pénzt, akkor is csak 80mm optika, ráadásul rovid fokusszal. egyszeruen kevés fényt gyujt, hogy tobbet láss az égbol./az orion fotom szolnok belvárosábol készult, tudom, foto, de vizuálisan is ott figyelt a látomezöben/.
ahhoz, hogy komolyabb észleléseket, ne adj isten fotot készits, ahhoz ki kell telepuni valahova sotét helyre./ pl. a pilisbe, ott van pár észlelohely amit az amatorcsillagászok eloszeretettel használnak./
nekem volt 72-es ED, 80mm ED, mindkettot eladtam, és most egy 100/900-as ED-vel fotozom, meg a 120/600-al.
-
popey37
addikt
ha nem akarsz fotozni, akkor inkabb a 120/600 sw akromatot ajanlom. ezt a tubust elvisziaz eq3 goto is.
a 72-es inkabb fotozashoz valo, kicsi az optika, vizualisan keveske es az ara meg horror.
mindketto volt, vagyis a 120-as jelenleg is megvan.
aztan majd jon mas es ajanl newtont. -
popey37
addikt
válasz
f.lorand #5270 üzenetére
igen, csak nálam a lustaság nagy úr
a másik probléma az, hogy hiába a gyári canon adapter, ami ráadásul nem is volt olcso, nem passzosan csatlakozik a vázhoz, van egy kis kotyogása. még nem jottem rá, hogyan lehetne ezt megszuntetni.
a régebbi képeimen pont ez látszik: a kép egyik oldalán a csillagok kerekek, a másikon meg elhuznak, meridián flip után meg felcserélodik a két oldal: ahol eddig jo volt ott rossz, a másik meg jo.
az ember nem is gondolná, hogy 2-3 tized mm mennyit számit. -
popey37
addikt
válasz
f.lorand #5262 üzenetére
fullra belenagyítva a nyers képbe, a kép kozepén is látszik a csillagperemen alul-felul a szineltérés: felul a narancs felé, alul a kék felé tolodik el a szin. olyan mint a bolygo ADC korrektor nélkul.
ezért gondoltam a légkorre. az ED-nél ugyanez a jelenség megjelenik. -
popey37
addikt
válasz
lord_devil #5260 üzenetére
-
popey37
addikt
válasz
lord_devil #5260 üzenetére
persze, hogy lehet, lényegében az összes ED akromát, csak az egyik üveganyaga jobb mint a sima akromáté.
Idas NB1 Nebula booster keskenysávu szúrő, sima akromáttal kell használni, máskülönben borzalom a foto. csillagok felfuvodva, fényszennyezés, szini hiba. a szürő mindezt korrigálja.
mivel keskenysávu, kell neki a hosszabb expo, bár a 120-as elég fényt gyüjt még igy is.
eddig 3 perc volt a leghosszabb expo vele, nem voltak rosszak a nyersképek.Ez a foto a rozetta kodrol készult, 1 perces expo, iso1600, 120/600 akromát, 0,79x korrektor, idas NB1 szuro.nyers kép, csak átkonvertáltam jpg-be.
a kép széle felé a csillagokon megjeleno szineltolodást a photoshopban lehet korrigálni / ezt a hibát a légkor okozza nem a távcső/
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #5254 üzenetére
már a fokuserért is érdemes volt megvenni, nagyon profi cucc. ja és kompatibilis a 100/900 csovel is.
csak a reduktoromat kell beállitani, mert nem jo a szenzortávolsága. de megoldjuk a legkozelebbi fotozásnál. -
-
popey37
addikt
válasz
pècsimunkás #5247 üzenetére
koszi. alig várom, hogy kozelebb jojjon. február 2-án lesz földkozelben: csupán 42 millio km-re, ha az égiek is engedik simán szabadszemes lesz.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5244 üzenetére
koszi.
annyi minden látnivalo és fotozni valo volt, hogy nem igazán tudtuk eldonteni mit is akarunk fotozni, igy mindenbol lett egy kicsi. a 120/600-as jol vizsgázott, szerintem megtartos tubus, foleg a profi kihuzata miatt, de a duoband szurovel keskenysávon egész jo fotokat csinál.
kiváncsi leszek, ha kitelepulok egy igen sotét helyre, mekkora az az expoido amit még elbir csillagfelfuvodás nélkul. szolnokon3 perc folé nem lehetett menni, mert nagy a fényszennyezés, de osszességében nem volt rossz két nap. -
popey37
addikt
itt az ujabb foto a karácsonyi kinálatbol:
Rozetta kod, 12 db 1 perces expo, 120/600 akromát, 0,79x reduktor/korrektor, idas duoband szuro. sajna nem lett tobb expo, mert késon álltam rá és elbujt a ház mogé.
a kép szolnok TIT Uránia csillagvizsgálobol készult 12.27-én éjjel.
nem gondoltam volna, hogy a 120-as sima akromát igy megtáltosodik egy duoband szurovel.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5240 üzenetére
nem fedeztetek fel semmi ujat, az M47-ben nincs se kod se galaxis, az M46-ban viszont van ketto is:
NGC 2438, ez egy planetáris kod, a másik kicsit arrébb a calabas kod/ stelláriumban romlott tojás kodnek is jelzik./ -
popey37
addikt
no, hazaértem a 2 napos csillagturárol, hát brutális volt.
fotok: M51, M102, M42, pár NGC: thor sisakja, rozetta és egy ustokos is lencsevégre kerult. mindkét éjszaka napnyugtátol pirkadatig kivállo volt, reggel 5:30-kor még fotoztam.
Cray tubusa hozzám kerult, megmondom oszintén jol vizsgázott a duoband szurovel olyan oriont lotem vele, hogy ihaj. pár nyerset majd felteszek, a feldolgozottak késobb. -
popey37
addikt
Boldog karacsonyt mindenkinek
-
popey37
addikt
válasz
kovisoft #5172 üzenetére
ez a kiadvány nem éppen kezdoknek szol, sok benne az elmélet, sok olyan dolog ami nem igazán érdekli egy kezdo amator csillagászt: legalábbis engem nem fogott meg igazán, polcon van, de csak belenéztem egyszer, folosleges pénzkidobás volt megvenni.
gyakorlatias konyv kell, az meg Vizi Peti konyve. -
popey37
addikt
-
popey37
addikt
válasz
vazee00 #5141 üzenetére
Elsore inkabb egy combosabb mechanikat vegyel, az eq2 a 900-as alatt remegos lesz.
Okularok: 4-7-15mm jo mjnosegu/ lacerta es feljebb, draga, de ha lecsereled a tubust kesobb, ezeket a kiegeszitoket mar nem kell cserelni. Melyegre 25-40mm kozottit.
Szurok: polarizacios szuropar ha holdazni akarsz, egy kollimacios okular.
A makszutov es btc boltok bazarjait is figyelgesd, szoktak lenni jo cuccok szinte felaron.
-
popey37
addikt
koszi, de elrontottam a korrekcios képeket, sokkal tobb van benne, csak a hiba miatt nem lehet jobban kidolgozni. sajna ujra kell fotozni,
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
hétvégére otthon leszek. csaxolok.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #5126 üzenetére
-
popey37
addikt
Cray olyan sürü életet él, hogy nincs ideje csillagászkodni.
azért ha torik ha szakad csak szoritok egy kis idot erre a hobbira, pedig nekem sem egyszerü: egész honapban kulfoldon vagyok, hazamegyek 3-5 napra és utána megint ki. és beleoltem idén majd 500k-t a cuccomba.
mindenesetre aki hozzájut Cray cuccához, jol jár, az tuti.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest