- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5898 üzenetére
Meg van véve (kapOTT), pont tavaly ősz óta 2db, mióta rezsiben bukta lenne túl sokat szellőztetni. Így a téli fürdőpára-befogás extrán fűt egy kicsit. Az egyik a fürdőben, a másik a konyhában dolgozik, azelőtt pucoltam/élt utoljára penész, hogy ezeket beüzemeltem. A távcsőkacatos sufniban nincs fűtés, de nem figyeltem még meg penészt.
-
t72killer
titán
Állítólag 13m-nál is fényesebb most, lehet még távcsőpuceva előtt ránézek!
-
t72killer
titán
Ez bőven tökéletes kezelés, a baj forrása ahol/ahogy tartod! Ellenőrzötten száraz szilikagél, min. közel légmentesen zárt doboz, ha esőerdei klíma van nálatok. A foglalatot/csövet is mosd le peroxidos trutyival, ha nincsenek vas/acél elemei-csavarjai, máskülönben alapos izopropanolos sutyakolás+1000% déli nyári napfény.
#5893: a műanyag penészágy sem üzemel szárazon tartva. De egy esztergályos szvsz tud neked 0.05mm pontosan akkorát csinálni aluból (bele kell még számolni a festékréteget), csak kérdés akromátnál megéri-e. Én első körben szaharai szárazon tartanám puceva után.
Próbálok keresni értelmes árú, 1,25"-os kihuzaton is átférő UV-C lámpácskát, amit időnként feldugok majd minden távcsőnek, hogy belülről gyilkolja le a spórákat. A kis c5-nél (kipkopp, 10év után is penészmentes) macera a hely mondjuk...
-
t72killer
titán
válasz
Astroboy #5876 üzenetére
Így néz ki a kicsike, nagyon jó hír, hogy próbaképp a külsőkből párat puha zsepkendővel, leheletpárával nyom nélkül le tudtam törölni! A belső macskaszőr pontosan ugyanúgy néz ki, mint a külsők, ezekszt barátunk simán letörölni se merte a műszert 😅.
Szétszerelni sajna nagy meló (minden kis bizbaszt megjelölgetni/irányba rakva pakolni, csavarokat wd40-el, optikai elemeket izopropanollal megfüröszteni), ezen a héten nem érek rá, egyelőre kapnak egy kis napfényt a girnyók. Ha nem is ingyenebéd, de legalább ~korrekt áron pottyant le.
-
t72killer
titán
Na srácok, vettem magamnak egy kis munkát: enyhén penészes Meade 10", miután mondtam a tulajnak, hogy mi az ábra, engedett a feléből, úgyh elhatároztam, h hazaviszem, szétkapom és megpróbálom megmenteni az üvegzabálóktól
. Izgi feladat, jövő 7en esedékes a boncolás, teszek fel képeket.
(Teleobit is akartam már régebben pucolni, de abba végül nem vágtam bele, m amúgy se volt a szívem csücske a példány)
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5866 üzenetére
Én vettem tavasszal egy nyomtatót, csak még nem vt időm megtanulni használni. 1etértek, aki üzletszerűen csinálja rögtön az első 20 munkadarabból vissza akarja keresni a komplett gép árát (vagy vt olyan sznob, hogy kazal2 pénzt kiadott vmi baromi drága nyomtatóra és ettől feljogosítva érzi magát arra, hogy egy csavaralátétért 5kFt-ot elkérjen
). Hasonló sztori, cb-rádióhoz szerettem volna elemtartót csináltatni tavaly.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5862 üzenetére
Nyekkenj át a 3D nyomtatós topikba, biztos van valaki <100km-en belül, aki összedobja neked.
-
t72killer
titán
válasz
t72killer #5851 üzenetére
Nna ez már egy sokkal reálisabb csomag: az előző csórihoz képest UGYANANNYIÉRT ott figyel benne egy 2600MC kamerácska, ami használtban is megér egy ezrest. Persze nem kell, nem fogok színes asztrokamerát venni...
Másik: b&&&{@zdmeg, hogy lehet ilyet csináltni egy minőségi f-pl53 csővel, váá
. Elsőre nem voltak még fenn a képek, gondoltam a "minor scuff marks" pár karcolás a tubuson, de ez a barom leejtette valami kőre vagy nekiment valamivel a lencsének. Komolyan, letöltendővel jutalmaznám az ilyet. már kezdtem neki írni, hogy küldje a képeket, ennyiért szupi minitávcső lenne, debmeg, nem ezért gürizik az Ohara, hogy meglegyen a napi betevő üvegünk...
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5850 üzenetére
A z73 II amit hirdet dublet, az újított változata kerül boltban 629£-ba. a GT-71 lenne a triplet, de az is "csak" 900 font.
Teljes listája boltban, zsírúj állapotban garikkal, házhozszállítással £3320 és ebben azért olyan tételek is vannak (guidecam, mechanika) amit a bolti ár 60% alatt szokás adni-venni pláne "csomagban", plusz a mókihoz még el is kéne bumlizni Angliahátsóföldére:
(a lista nem pontos, a z73-as reduktor épp nem rendelhető, beettem helyébe egy hasonló árú placeholdert)
De ha a 60%-os szabályt is nézzük, az kerek 2ezres, nem 2800. Szval ennek a pakknak a reális értéke a használt akksival és mechával, "nemazénszájízemszerinti" felesleges kacatokkal reálisan 1800. Az ilyen kötött csomagárakból azt se hagyd ki, hogy a vevőnek a pakk egy része csak nyűg/jobbvannekimár/adott komponenst feléből megoldaná. -
t72killer
titán
Háát barátom ezt egy ideig árulni fogod
Az eladói hiszti már az indító hirdetésben ott van, karácsonykor jöhet a "very last christmas reduction" 2ezer körül, aztán jövőre rájön, hogy külön-külön meg is veszik tőle.
-
t72killer
titán
azt mondom, ha összeadod az x ajró vámkezelést áfát, stb és még így is olcsóbb akkor miért ne? Nem ugrik be, melyik tagállamban vagy - mi már ugye nem vagyunk tagállam, de a brit vám 135£ alatt közvetlen az ebay-jel/alival intézi az intéznivalót én csak a checkoutnál látom, hogy a nettó árra rájön 20% VAT. Ezen kívül egy pennyt sem fizetek. Nemrég jött pl 1.25-ös szűrőváltó a bolygózó kamerámnak masszív 45£-ért.
-
t72killer
titán
Britanniában járkáló kollégáknak "reklám" távcsőmechanika/kamera-etetéshez: akciós 12V 36Ah-s LiFePO4 pakk, 3.16£/Ah áron. Ebayen használt(!) pakkokat árulnak drágábban.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5827 üzenetére
Arra lennék kíváncsi, hogy az LRGB-szetjük van-e olyan minőségi (parfokalitás, AR-bevonat) mint a Baader. Gondoltam leakasztok használtpiacról egy készletet bolygózáshoz, de nagy lófing a kínálat (arról nem is beszélve, hogy a népek nagyrésze nyaralni ment, nem küldözget semmit).
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5812 üzenetére
na ezért szeretek uk-be rendelni: van rá 20 (ugye nem 27...)% áfa, de ezt a checkoutnál már konkrétan kifizeted, utána pedig 0 cirkusz, úgy jön a csomag a postaládába, mintha a szomszéd faluban adták volna fel. Nemrég jött meg a szűrőváltóm: az amazon akcióshoz képest is 10£-al olcsóbb volt. Igaz, nem ali, ebay kínai shop. Turbóvicc: uk raktárról árult egy másik, az nem volt hajlandó a felföldre egy fél kilós pici csomagot postázni - a kínai meg igen
-
t72killer
titán
Brit stargazerslounge oldal folyamatosan szenved 2 hónapon belül ez a második egésznapos leállása
. Bár messze nem olyan informatív, mint az amcsi cloudynights, azért ott is akadtak hasznos dolgok.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5797 üzenetére
Igenigen, sőt, ha van otthon pár favágó szerszám, vizuál célokra alkalmasat simán össze is lehet dobni pár deszkából zsanérból és csavarból
.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5795 üzenetére
Persze lehet, csináltam, de aanyira kényelmesebb, ha vmi követi a bolygót - vagy legalább csak egy gombot kell tekerni. A goto-t csak azért írtam, mert a motorizáció általában már ezzel is jön, a motor/követés a lényeg.
-
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5790 üzenetére
Gondolkodtunk rajta mi is, de húzós ügy. Ott kezdődik a dolog, h nem tudunk spanyolul, de ha tudnánk is, igen gyatra arrfelé a megélhetés. Ha vmilyen online biznisze van az embernek, akkor jó.
Amúgy ott is csak a peremvidék szigetei jók, Fuerte (déli csücske), La Palma és Hierro.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5788 üzenetére
Így van. Cserébe totál el kellett vágni magunkat pl Glasgow-tól. Talán ezt a vidéket nem lámpázzák-betonozzák be a közelebbi-távolabbi jövőben. Cserébe május végétől szept elejéig nincs éjszaka. A tél viszont csodás
, ha épp nincsenek felhők.
-
t72killer
titán
válasz
4580693 #5785 üzenetére
, igen sajba ez van. Abszolút zéró prioritás a fényszennyezés a nagyvilágban, bociszemű politikai elit azt se tudja mi az és nagy eredményként jelent be minden új kivilágított utcát, díszkivilágított gyártelepet, merthogy abból dől(??) a zöldhasú.
Mi itt a hanyatlónyugaton kiköltöztünk a peremvidékre, de B2-höz még innen is 1 óra kocsival.
-
-
t72killer
titán
Van egy 63/500as akromátom, amiből gondoltam csinálnék egy kicsi-könnyű kereső+vezetőtávcsövet. A foglalatán ha jól mértem 72x0.75-ös menet van, egy T2 menetes fókuszálót meg most vettem Amazonon.
Hol kaphatnék értelmes áron könnyű alucsövet megfelelő hosszra vágva, megfelelő menetekkel? A gond ugye, hogy igen valószínű a foglalat, a cső és persze a fókuszáló átjérője 3 különböző szám.
-
t72killer
titán
Uk használtpiac sokadik "műremek": gombás c9.25 (a két felső "holdudvaros" foltot kell nézni) . Csórikám nem mert egy szerencsétlen sct frontlemezt kivenni és lepucolni inkább végignézte ahogy növekszik, most termeszetesen "egyéb okok miatt" eladná:
Dugig van a piac sz.r rotty, kamu áruval, és talán még rosszabb, hogy mindíg van vmi hülye aki a reális ár duplájáért elviszi.
Ez a történet itt REÁLISAN: ~1000 HIBÁTLAN OTA érték mínusz egy új frontlemez, uis a gomba esélyeseb már zabált a bevonatból és ha kiölöd akkor is ott marad a nyoma.
Másik c9.25ös (komplett evolution rendszer) árus meg "kidobta" az "1éves távcső" garipapírjait, szoba túlsarkánál közelebb meg nem mer menni egy frontlemez-fotóhoz. LoL, majdnem visszaírtam neki, h ne nézz már madárnak ecsém...
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5755 üzenetére
Saját emlékek sajnos nagyon régiek már, de őszre, mire újra műsor lesz nálunk az égen, összerakok valami combosabbat
. C11 még épp le-leesik néha értelmes áron + az még szállítható cső. Vagy az lesz, vagy 9.25. 11est árulnak most vhol D-Angliában egy ezresért, de aszongya a gazdája, hogy valami pörcenés van a főtükör bevonatán = kihagyom.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5747 üzenetére
+43: akkor a Hyperion buli helyett vetten egy Svbony 3tagú Barlow-t éppen Amazon prime day van, nyomtam egy ingyen trialt
(persze nem álltam meg és vettem mellé egy kazal egyéb "akciós" vackot, úgyhogy a végén mégis elég rendesen ürült a pénztárca
)
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5749 üzenetére
Lehet a Dobson optikai minősége lenne a bibi? Valljuk meg, ha kommersz gyártó, nem épp Zambuto tükröket pakolnak ezekbe.
Én azt "tanultam" 25éve, hogyha a légköri turbulencia cellamérete nagyobb a távcső átmérőjénél, akkor a távcsőben éles, enyhén hullámzó képet kapunk. Ha kissebbek a cellák, akkor szétesik-szétmosódik a kép.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5747 üzenetére
Azt még megnézem a net bugyraiban, mennyire használható minőségű a Hyperionok okliprojekciós képe (összeállítás: első oszlop ezen a pdf-en, ehhez viszont adaptereket kell lőnöm), a 174m pixelei elég nagyok, nem árt némi fókusznyújtás.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5741 üzenetére
Nincs valami APO-sító adapter, ami a színihibáját szolid fókusznyújtás mellett visszatuszkolná a helyére? mintha rémlenének ilyen spéci üveges lencsék régebbről, bár lehet keverem vmelyik fix 4lencsés dizájnnal.
Kapcsolódó kérdés: a Hyperionjaim nózija ugye lecsavarható negatív tag. Ezek használhatók általános Barlow-ként, vagy kifejezetten a Hyperion oklik világában élnek csak meg és ilyen-olyan aberrációkat művelnek önmagukban? (nagy terv fő ám a bográcsban, többet csak a fotós társtopikban árulhatok el
)
-
t72killer
titán
válasz
5150head #5738 üzenetére
Nekem szerencsére elég emlékezni arra, amikor a Mérleg alatt még bőven fekete volt az égi háttér és a jóöreg 20x60as tentó egymás után hozta a délebbi gömbhalmazokat. Én cucc mellett utazásra locsolok, idén már sokadjára jártunk Fuerteventurán, ahol a Jandia nemzeti park ege megér egy misét
. Nálunk is akadna B2 szint, de örökké felhős
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5735 üzenetére
A kicsi átmérő egyébként különösen jól jön a turbulens Kárpát-medencei légkör alatt. Emiatt is hepajkodok folyton amellett az 5 colos Makszutov meg a 8-10 centis lencsék mellett. Egy 40centis Newton képét 3x szétszedik a mini konvekciós cellák, miközben a kicsi fürdik a részletekben.
Lassan emelkedik az Uránusz, tervezgetem honnan kéne fotózni (videózni), de sztem várok még 1 hónapot, akkor nem kell a szomszédok házteteje-kéménye fölötti légrétegeken átlőni.
-
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß #5728 üzenetére
Én egyáltalán nem kesergek, és akkor se éreztem rosszul magam a bőrömben
. Az egünkre meg külön büszke voltam, olvasgattam a Meteorban, hogy mit meg nem szenvednek az emberek a lófej-köddel, elfordított látás, boszorkányvérrel behintett távcső, rózsafüzér az állványra: nekem meg a fent említett Cassyban instant helyben azonnal megvót amikor vacsi után kisétáltam a kert kb közepére a kisműszerrel. Lehet persze köze volt a dologhoz a ~15éves szememnek is.
#5730: abszolúte így van. A technika akkoriban kezdett ELMÉLETBEN megjelenni, a meteorban hirdetett egyik-másik távcsöves vállalkozó pl Meade LXD goto csöveket, amik Amerikában is újdonságok voltak.
-
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß #5725 üzenetére
, részvétem. Amúgy egy dolog kéne még ehhez a hobbihoz, és sztem fontosabb, mint a pénz: TÜRELEM. Fordul az anyabolygó 30 ívmásodpercet, nem fehérruhás szüzek hozzák eléd a HST minőségű képet és te máris plafonon vagy, betonba öntésen morfondírozol és küldenéd Kopernikuszt a grillre
.
Attól, hogy egy roller beázik és <20km/h-val tudsz vele melóba járni, még nem feltétlen kell rögtön a Bentley kapuja előtt óbégatni, hogy csak ott létezik megoldás.
FYI: amikor én ezt a hobbit kezdtem tizenkevés évesen, az óragép (nem ám goto meg mindenféle kinyalja az asztrofeneket csilivili) luxusnak számított, nemhogy kézzel tekertem szépen a 150/2250-es Cassegraint, de mivel az egész finommozgatás kerék híján egy menetes szárral volt megoldva, úgy fél óránként vissza is kellett tekerni a cuccost. Élveztem? 110%-ban!
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
+még egy dolog, miért érdemes nyáron déli irányba elindulni:
-
t72killer
titán
Akik árulni szeretik a cuccaikat és nem eladni. "£2850 no offers - priced to sell (<
) this weekend. Price back to £3300 Monday. " - írta múlt pénteken, de nemhogy 7főn, még most se ment vissza az ár
. Egyesek valami párhuzamos univerzumban élnek. Aprónál, ha csak nem valami jogosan hot-sell dologról van szó általában várok 2-3hónapot, hogy érlelődjön az ajánlat az eladóban. Nomármost a csupafelhő UK-ben a csillagászati cuccok nemigazán hot-sell kategória
.
#5679: igen, az ég keleti harmadát-negyedét leszámítva jó hely az nagyonis
. Ráadásul elég kevés olyan hely van a világon, ahol kocsival fel lehet czuccolni 2000méter fölé.
-
t72killer
titán
válasz
V.Stryker #5680 üzenetére
Pl. Térkép.Somogyban vannak jobb helyek, a Bakonyban Ráktanya, külföldből meg a Horváto sötétebb részei.
-
t72killer
titán
válasz
f.lorand #5671 üzenetére
Palma ilyet tud, ha nem a kelet felé található mocsokba néz az ember (FB link, sajna neménvótam).
Az ennyire alacsonyan szálló objektumoknál még pluszban besegít a légköri refrakció is egy picit. -
t72killer
titán
válasz
f.lorand #5671 üzenetére
Jó pár éve Gran Canaria jónak tűnt. Azóta Fue déli csücskébe járunk, az szuper Morro Jable után kb 20p földutazással.
Palmán ez szerencsére azért csak a keleti horizontba rondít bele, oda biztosan fogunk még menni (sőt, lehet ingatlanvásár sincs 100% kicsukva), főleg, hogy ahogy a kolléga is mondja ott felkocsikázhat az ember az inverzió fölé (FUE alacsony). A helyi Llos Ianos - Sta Cruz fénygombócok viszont nagyok. Ami talán reménykeltő, hogy a vulkánkitörés elijeszti a "fejlesztőmániás" vállalkozókat.
-
t72killer
titán
Nna ilyen távcsövem garantáltan nem lesz, semmilyen univerzumban
Múzeumi bemutatódarabnak jó lenne, ilyesmikkel nyomták a 250évvel ezelőtti, tyúkól mellett tükörcsiszoló kollégák.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5668 üzenetére
Igen, az a két legrosszabb. A sok zombi drogos-diszkós turistára építő biznisznek EZ az eredménye
- és La Palma légvonalban 100(!!)km-re van ettől a fertőtől. (igen, jól látod, az ott balra a Teide kontúrja kb 3000méter magasságig...)
LaPalmát úgy marketingelik, hogy ők aztán húdemennyire csillagbarátak - ez kimerül annyiban, hogy az odajutás drága (most néztem, kb lehet szorozni a sima UK-Tenerife jegyárat 2vel), és a legalja panelproli parasztja miután kifizette a koxot nem megy ki a szigetre. Kevesebb 2lábú majom == kevesebb fényszennyezés. Ha odamegyek, morgolódok a magasabb jegyárak miatt, de két kezem és két lábam összeteszem, hogy ezek mekkora humán szemetet tartanak távol. Marketingek meg ott van az éjfél körül halványodó (lekapcsolt?), sajna LED-re cserélt LPS lámpasor. Az amcsi Hawwaii klasszisokkal előrébb jár, Maui-n, Kauai-n és a legnagyobb Hawwaii-n is van nem kevés Class2 terület - na oda sajna kétlem, hogy bármikor is eljutnék
. Talán Zöld-fokból Santo Antao ha összejön egy jó TAP jegy, csak ott vigyázni kell el ne lopják az ember egyik-másik szervét
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5666 üzenetére
Ha a gyári szoftver korlátai közé vagy kötve, akkor menekülj a samutól. A méregdrága csúcs vázaikra adtak ki "pro" "raw" progit: na hát az is egy gyalázat, az állítólagos nyersképek tele vannak élesítés, erőszakos kontrasztnövelés, zajszűrés nyomaival, kvázi egy 12bites "jpeg".
Gcam-ból meg ugye le kell vadászni a működő ÉS virnyákmentes apk-t, de ha megvan, az főnyeremény.
Ma foglaltam a kanári "telelésünk", Lanzarote-ra esett a voks - meglássuk mit tud. Sajna ott ugye meg van rakva lámpákkal a déli irány, nem egy Jandia nemzeti park.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5658 üzenetére
Inkább nosztalgiám lesz tőle. D-Alföldi majdnem-tanyán nőttem fel és gyerekként a tejúthoz mérve tanultam meg csillagképeket.
Sajna az idill nem tartott sokáig, a gengszterváltás után egy helyi nagyparaszt a frissen kapott földecskéje hozzánk közeli végébe óriási gabonasilókat húzott fel, és hát a gabona félős jószág, nem tud full karácsonyi kivilágítás nélkül tárolódni
.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5632 üzenetére
"nálatok annyira északon az égbolt fele üres" - azért ebbe tleg belefájdul a szivem (skót, magyar, kanári - és ezen még nincsenek rajta a felhők
):
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5650 üzenetére
Nna, azt felejtsék el, teleobis fotót hajlandó vagyok készíteni és kiértékelni.
#5651: nőjj fel.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5648 üzenetére
szuper
. Sajnos látom, hogy a mért értékek jellemzően még kicsit rosszabbak is a műholdasnál
Megnézem, hogy kell ilyet mérni és ha nincs felhő, megmérem a miénket.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5646 üzenetére
Arra tudok gondolni valós kontra térkép eltérés ügyben, hogy 1, 2, x ezer m magasan már egyszerűen kevesebb a pára+por, ami a felszínen álldogáló csillagász irányába szórja a fényt a műhold kamerája pedig más geometria alatt kapja. Extrém eset, vákuumban ugye nappal is lehet mélyegezni, lásd HST
.
Valaki a topiktársak közül mért már égi háttérfényességet pl Ágasvár környékén, ahova régen a csillagásztáborokat szervezték? Kíváncsi lennék, mennyire van összhangban a térképpel.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5644 üzenetére
érdekes, akkor ennek nem minden pontja valami műholdas fotókészletből van, ami effektíve a felszín megvilágítottságát adja vissza?
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5641 üzenetére
.
Találtam 2020as verziót, remélhetőleg ezt még 2019ben, covid előtt rögzítették. Még mini"trendet" is tud mutatni az openstreetmap overlay.
-
t72killer
titán
Melyiknek higgyek
? Gyanítom sajnos a World Atlas legutóbbi elérhető változatának "lesz igaza" ( https://www.lightpollutionmap.info/):
#5639: ha alattad egy felhő betakarja a mocskot, az is egy Spacewalk
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5634 üzenetére
kis c5-öm egyébként van (127 omni, kék tubus), takaros kis jószág. Pedagógiai célzattal csak akkor veszek nagy csövet, ha vele letudok 10 észlelős éjszakát
. A tavalyi év teljesen kimaradt, azelőtt azért elő-elő került a cső.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5634 üzenetére
Az szép
. La Palmára ritkán megyünk, mert ott Februárban amikor mindíg le szoktunk menni, az időjárás eléggé 2esélyes. Volt 3hetes telelésünk, amikor kb végig esett
, azóta Fuerte a sláger, megnézem ott bárki ad-e ki csövet
Nálunk eddig az erősen időhöz kötött Északi fényt is mindíg megszívtam idén
.
Szval mindenképp csomagtartókompatibilis, megfelelő raktározás-rendszerezett csomagolás (!= úbazzotthonhagytamakamerát
) után <20p alatt full fotós startra kész rendszert szeretnék, belegondolva lehet a túl sok darabra szétszedős Dobsonfélék nem is olyan jó 5let.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5632 üzenetére
Ha van használható, felhőmentes panoráma, akkor azért 0° Dekliig belefér
..
Mostanában szép tiszta ég volt napokig, csakhogy hajnali 1kor is világos van, le kell menni délre😅.
Kanárin elő szoktunk fordulni, de oda max egy c5-öt tud repülőn elvinni az ember mini fotóállvánnyal, vagy egy <15 minidobsont
. Nyomorult repülőtársaságok még csökkentették is a felvihető csomagméreteket.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5630 üzenetére
Skócia leginkább. Sötét, Bortle 2 ég adott <1órányira, a felhők sokkalinkább probléma. Szval mindenképp szétszedhető, Octavia csomagtartójában elférő darab kell.
A saját egünk sem annyira rossz, csak nincs minden irányba kilátás.
-
t72killer
titán
Ez lesz a stratégia, játszik még a Dobson/sk patkómechanikásított ex-Dobson is 40-45 centi átmérővel, meglássuk mit dob fel a piac
. Vizuálra ugyebár ha tűrhető+ az optikai minőség, akkor minden col számít és a Dobson verné az SCT-t - a fotós világ viszont más, ha a nagyobb csövet csak negyedannyi ideig tudom a "helyén tartani", ráadásul az egész koncepció instabil/berezeg, akkor a "kicsi" veri a nagyot.
c14/lxd200 14-et az elmúlt egy évben nem dobott fel a piac, a reális egy 11-12"-os darab, ami azért már érezhetően "sötétebb" lesz egy 16"-os Dobsonnál. Viszont előnye, hogy jóval egyszerűbben pakolható.
Mindíg is nagy SCT-ről álmodtam, de kicsit tartok tőle, hogy nagyon nehezen hűl ki - lehet sok neten keringő fakó-homályos fotó emiatt lett olyan-amilyen.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5623 üzenetére
Ha hepehupás oxidációt tételezel fel, honnan tudod, hogy az eredeti, jó áteresztésű rendszer pl nem λ/8-as volt, hanem csak λ/4, amit most is látsz?
Persze, ha ennyire durva, az már gáz, de ennél jóval finomabb fakulást ki kéne szúrni, nem csak azt, amikor egymás hegyén hátán lévö oxidgöröngyök borítják az alu bevonatot.
Egy kamion súlyát nem úgy mérjük, hogy megnézzük, hogy áll a visszapillantó tükre.
-
t72killer
titán
válasz
kuyarashi #5618 üzenetére
Még átgondolom, az UHTC/XLT bevonatok amúgy önmagukban is hoznak hasznot a konyhára, lehet ezek alá nem kéne adnom - megnézem, miket dob fel a piac
.
Vmelyik nap olvastam (cloudynights fórum), hogy a híresneves EDGEHD csövek csak abban különböznek a mezei Schmidt-Cassegrainektől, hogy a tubusukba bújtattak egy korrekciós lencsét - na ennyit én is tudok, pl egy Optec NextGen korrektorral, szóval képélesség szempontjából a régi "kómás-hajlott
hátúképű tubusokból azért lehet még szépet kihozni-
-
t72killer
titán
A katadioptrikus távcsövek tükörbevonata kopik/fakul idővel? Néha leesik nálunk használtban egy-egy 20-30 éves igencsak nagy, 11-12"-os meade/celestron tubus, közel Dobson árban. Van értelme ilyenbe beleugrani? Szeretnék valami "fénygyűjtő vödröt" főleg vizuálra, de ugye ha lekopott a fényvisszaverő réteg+homályos a korrekciós lemez és a batár annyi fényt gyűjt, mint egy harmadannyiba kerülő 20centis faék Newton, akkor felejtsenek el...
-
t72killer
titán
Régi dslr v milc, bármilyen, amit kukában találsz és kellő csavarhúzókezelési készséget összeszedve kiműtöd az uvir-blokkoló szűrőjét. Komolyan, ha esetleg ingyen hozzáférsz, még egy műtött(!) canon 350D is szép eredményekre képes.
másik kérdés, mi megy a fotógép elé és alá: első körben 200mm és azalatti, fényerős fotóobi + valamiféle ekvatoriális ketyere, ami követi neked a Föld mozgását.
ja, feltételezve, hogy mélyég-fotózásról van szó. bolygókra, napra, holdra webcam is elég.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5608 üzenetére
Addig nincs bajom a rizikóval, amíg be van árazva rendesen (ritka). Az összes fotóobim és a fotós vázaim 90%-át (járok már 10nél😅) használtan vettem, máig semmi bajuk+nem zajosabbak, mint újkorukban.
Az igencsak gyanús, hogy a kamerád "pixelesedik" = igen valószínű a hűtés sz.ródott el benne. Próbáltál hűvös időben dark1: szobában +20fokon, dark2: szobában -10fokra hűtve, dark3: hűtés nélkül kint -10 - +10 fok között, dark4: kint hűtve.
Ha KO a hűtés, akkor 1 kb=2 és 3 kb=4, valamint 2 és 3 között nagy a különbség.
Hogy mi gazdaságos, attól függ, hány kézen megy át. Ha aktatologató kisker-nagyker-importőr-vám láncot végig kell járnia +a gyártó a doboz kinyitásáért felszámít 100€-t, akkor egy portörlés se lesz gazdaságos.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5606 üzenetére
1-2 hónapig tuti piacon lesz még így (ha nem, akkor ennyiért úgyse érdekel), majd akkor kérek tőle egy aktuális flat-dark párost. Remélhetőleg nem olyan dörzsölt az eladó, hogy megmókolja az exif-et, és több hónapos képet küld - bár nálunk jól működik a refund-rendszer is, ha téglásított vacakkal próbálna átverni.
-
t72killer
titán
válasz
5150head #5604 üzenetére
Igen, a krómozott cuccok gyalázatosan rosszul bírják a tömény párát, de azért egy kamerában akad pár kondi, tranyó, stb ami szintén kérdéses lehet. Alaplapot cserélni meg missön imposible egy ilyenben... Még gondolkodom rajt' feléért talán bevállalom, de ahhoz az is kéne, h egy hiszékeny kollega ne rohanjon 1hónapon belül megvenni.
-
t72killer
titán
"Cosmetic" damage
(hirdetés):
Gondolom az USB-csatik, stb valami párhuzamos univerzumban tartózkodtak miközben a rács varázslatos módon berozsdált, barátunk meg allergiás lett a leghatékonyabb fotózási módra (mono)...
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5597 üzenetére
A hajós cucc jó, halásztam már kikötő vizében ki tudja meddig tocsorgó darabot
.
#5598: naigen, ha 1x beindul a korrózió, vagy a jó kis környezetbarát forraszanyagból az óntüskék... Ami cseppet aggaszt még, a tükrök bevonata. Ezt a példányt 100% hogy kihagyom, főleg, h közel új áron adja a figura
-
t72killer
titán
Az szembefotó a távcső nyílása felől, nézd meg a szerkezetét
.
Elektronika: ez ugye ha túlélte, akkor esélyesen okés lesz már. Ami viszont necces még, h került-e szutyok a tükrökre, illetve nekiállt-e rozsdálni valami a fém szerkezeti elemekből.
Méretre kb ez a max, amit az octaviába be tudok szuszakolni.
-
t72killer
titán
Nézegetek - egyelőre csak nézegetek nagyobb csöveket, ebayen szembejött ez a gyöngyszem
: "I'm the 2nd owner of this the pervious own left it in the rain one night which made some of the wood to crack and swell" - frenetikus, tehát fizess egy rahedli pénzt egy beáztatott távcsőért. Azonkívül, hogy 100%, hogy ő áztatta be (=hazudik =fene se tudja, mi baja lehet még, többek között az esőn hagyás miatt), kicsit megborította a bizalmam a brit használtpiacban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest