- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1808 üzenetére
táskaproblémára a következő ötletem van: egy közepes méretű erős sporttáska, esetleg katonai vászontáska, polifoam-ból bélés bele. elejébe elfér a mecha fej, mögé hosszában a tubus, plusz kis kofferben a kiegészítők. a lábaknak egy sátortáska, bele polifoam bélés.
két táskával meg lehet oldani és meg kerül 75 ezerbe.
már csak erősíteni kell, hogy elbírd. -
popey37
addikt
válasz
az amici prizmát felejtsd el éjjeli észleléshez, nappali megfigyeléshez való.
ha lesz rá mód hasonlítsd össze a zenittükörrel, ég és föld a kettő. -
popey37
addikt
válasz
én simán visszaküldeném.
-
popey37
addikt
most olvastam a bazárban, hogy csúcsrefraktorok eladók, mondom ránézek hátha tényleg valami jó. erre 102/1350 bresser, 100/1000 tal.
a tal még talán, de a bresser mióta csúcsrefraktor? azért mert van rajta jusztírozható kihuzat, amit bűn volt lecserélni, meret a gyári hexafoc sokkal jobb, egy takahasi kereső? az többet ér mint a tubus és 120k-ért adja. a boltban 96k.
kész röhely hogy miket irkálnak az emberek, tisztelem Lörinc Imrét, ismerem is, de azért ez már sok a jóból.hiába cserélgeti le a tubust, kihuzatot, keresőt, a távcsövet úgyis az optikája után ítélik meg, lehet mindene aranyból, ha az optika szar, forintot nem ér.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1802 üzenetére
az a baj a 2" oklikkal, hogy igen kevés, ha van egyáltalán, a 15mm alatti. ha esetleg van az meg horror árú. és nem sok értelme van egy 5 mm-es 2" oklinak
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1794 üzenetére
hat ez azetnem ennyire egyszeru
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1796 üzenetére
felesleges a 2 collos, horror arban vannak az oklik es annyival
nem ad tobbet. -
popey37
addikt
válasz
ViharVadász #1797 üzenetére
ha pest vagy kornyeken laksz akkor belenezhetsz a 120-ba, egy het mulva otthon vagyom.
-
popey37
addikt
nekem a btc-vel volt gondom, bementem hozzájuk, mert a makszutovnál nem volt ami kellett.
3 eladó volt a boltban, mindhárom egyetlen vevőnak nyalta a seggét, gondolom bevásárolt rendesen. belépéskor hangos köszönésre sem reagáltak. vártam a pultnál vagy 10 percig, rám se bagóztak. megköszöntem kifelé jövet a segítséget és eljöttem. azóta még csak a környéken sem jártam. Éder Ivánt ismerem személyesen, nekem valahogy nem szimpi.amugy a két bolt egykutya árukészlet terén, szerintem együtt is rendelnek hogy kevesebb legyen a költég.
-
popey37
addikt
jelenleg ott tartok, hogy a 72/420-hoz megvan minden ami a fotozáshoz kell: tubus, 600D, uhc szürő, reduktor-korrektor, meg minden.
a 120/1000-hez most vettem egy herschel prizmát ND0,3-as szürővel,
talán elmondhatom, hogy komplett a felszerelés.
most hazamegyek és megcsinálom az elektronikát egy dobozba, megjöttek a cuccok hozzá.
5 kimenetes varázsdobozt csinálok, 4 különböző feszültséggel. 2x 12v, 1x8v, ezek amire most szükségem van, a másik kettő meg tartalék. a fesz minden ágon külön állítható, saját voltmérővel és kapcsolóval.
már elegem van a sok madzagból, tápból átalakítóból. ezzel egyben lesz minden.esetleg később veszek egy az goto-t a kamionba.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1783 üzenetére
hát azt barátom nem fogod megbánni, nekem a 4mm-e van meg. brutálisan jó a képe
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1778 üzenetére
a gold line oklikkal van tapasztalatom: megjöttek, kiprobáltam őket és tettem is fel egyből a bazárba. kinézetre jók, de szineznek mint állat, az akromát amugy is szinez, az okli még rátesz egy lapáttal. legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
de ha mindenáron meg akarod venni, akkor ajánlom kintről az egész szettet. kb.70% az ára az itthoni hoz képest. cca.30k a 4 db. okli 6-9-15-20mm
de van más alternatíva is okulár terén: plössl sorozat 9 db okulár 35k-ért. -
popey37
addikt
válasz
ViharVadász #1780 üzenetére
én csak Nimda tanácsát tudom támogatni, már csak azért is mert itthon figyel egy 120/1000-es kukker. igazi bolygógyilkos, a plutón, merkuron kivül / ezt a kettőt csak azért nem, mert a pluto nagyon kicsi, a merkur meg állandóan a nap körül látható/ az összes naprendszerben lévő bolygót le lehet vele vadászni, és a nagy átmérő miatt nem gombostű fejnek fogod őket látni, valamint a mérete miatt mélyegeket is meg tudsz vele figyelni.
ha nem válik be sokkal jobb áron fogod tudni eladni, mint a 90-est.
itt a lényeg tényleg az elhatározáson van: én kamionos vagyok, havonta max 4-5 napot vagyok otthon, mégis van egy fotos és egy vizuális távcsövem, hozzá való minőségi kiegészítőkkel. pedig egész évre kivetitve max 25-50 alkalommal tudok kitelepülni, mégis beleöltem egy rakás pénzt.még egy jó tanácsot ha elfogadsz: a makszutov.hu oldalon van egy bazár, használt felszerelésekkel, távcsövekkel. nyugodt szívvel merem ajánlani a használt felszereléseket is, a bolti ár 70%-ért megkapod ugyanazt a minőséget mint a boltban, vagy még jobbat. ugyanis a bolti nem mindig olyan amilyennek látszik, ha lejjebb olvasol láthatod, hogy mindenki szereli szét és cserélgeti az alkatrészeket, csapágyakat a mechanikákban, a használtnál jó esélyed van arra, hogy az eladó már megcsinálta ezeket a javításokat, így neked már nem kell.
ezek nem használt autók, nincsenek leharcolva, minden amatőrcsillagász félti, óvja a felszerelését, mert nem két forintba kerül, nyugodtan vehetsz használtat is, ha nem jön be, akkor még kevesebb a bukás eladáskor.
az én felszerelésem 80%-a használtan került hozzám.
ha bármi kérdésed merülne fel, itt mindig találsz segítőket. -
popey37
addikt
az a baj, hogy a belső fogaskerék, amihez az orsó csatlakozik, nem egy méret. az orsó kicsit kisebb fogazattal van csinálva, igy bárhogyan állítod lesz minimális holtjáték.
akkor lenne teljesen jó, ha a két rész teljesen passzolna hézag nélkül. de az kivitelezhetetlen.
azért kenik bele azt a ragacsos szart, hogy ez eltünjön, el is tünik, látszólag, de amugy ott van csak nem veszed észre. ha meg kitakaritod, akkor már egyenesen látszik a holtjáték.
nekem régebbi fajta a mechanikám, talán kicsit pontosabb a megmunkálása. -
popey37
addikt
hidd el , mindenki igy veszi mega boltból. csak van akinek megfelel a gyári összerakás, mert még egyetlen egy mechanikát sem szedett szét és nem tudja mi van belül.
a fotósok kivétel nélkül szétszedik és kimossák belőle azt a kinai ragacsot ami eltünteti a holtjátékot. nekem NEQ-5-öm van, de pontosan be lehetett állitani a holtjáték mentességet.
a videóban az a hülye orosz csak problémázik, holott a 4 állítócsavarral és a feszítővel tök jól be lehet állitani. csak az ürgének lövése nincs hogyan müködik egy csigaorsó. -
popey37
addikt
ha kell szürő szólj és rendelek egy egész szettet, abban van egy hold és egy másik CPL szürő, meg 5 db színszűrő: kék, sárga piros zöld narancs. és kb, 10.000 ft.
lejjebb mutattam mit tudok rendelni, lehet választani is.
nekem is ilyenek vannak, hibátlanok. holdhoz meg egy polarizációs szűrő párt kell venni, -
popey37
addikt
Kuyarashi barátunk megint eltünt mint az aranyóra. pedig nemsokára megyek haza és jó lenne ledumálni a találkozót, mert a flatboxomnak kellene vágni plexit, meg a bahtinov és a blendékre is kiváncsi lennék. vajon hol kujtoroghat?
-
popey37
addikt
hát az az igazság, hogy a 2" oklik elég ritka darabok és inkább nagyobb méretben kaphatók. én pl. még nem láttam 20mm alatti 2" oklit.
a nagy nagyitáshoz meg nem kell nagy látómező, mert kettősőzni, bolygózni szoktak nagy nagyítással, ide elég az 1,25 is. a mélyégre kell a nagy látómező meg a kis nagyításamugy amicibe még nem is láttam 2"-os verziót.
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
az a baj ezekkel az oldalakkal, hogy regisztráció nélkül nem tudsz vásárolni , én meg nem adom ki az adataimat semmilyen ismeretlen weboldalnak. az ebay az más, ott védve van minden, de ezek az ismeretlen szarok ki tudja milyen adathalász scripteket használnak. én szinte minden bankügyletemet neten intézem, ott van minden adatom, nem lenne kellemes, ha lenulláznák a bankszámlámat.
-
popey37
addikt
el. mert rájöttem, hogy nem igazán tudom használni, amugy is csak azért vettem meg mert ennyiért vétek lett volna kihagyni. ha elmegy, akkor a másik 3 okli és a tubus ingyen jött.
bolygózni van 3-4-5mm-es oklim meg barlowom, mélyégre ott a 40mm celestron. a 7-15-23 pont az a méret ami nekem felesleges.
teszek hozzá kicsit és megvan az asi178 kamera. de majd csak szeptemberben, persze ha lesz valami jó hazsnált arra lecsapok.
most van fenn egy ED 100/900-as, ha elvinnék a 120-as lencsést megvenném és utána leállnék a tubusvásárlással. -
popey37
addikt
jó húzos az ára. egy kis fémgyűrűért ennyit elkérni, rablók. de lehet megrendelem, meglátom mit válaszolnak hétfőn a BTC-ből. ha van itthon akkor inkább itt veszem meg.
igazából a click lock-os verzióra fáj a fogam. csak húzós az ára. és most ha még ezt is megveszem az asszony kiherél nyaralás előtt. -
popey37
addikt
annak a gyűrűnek a cseréjén már én is filóztam, az okulárrögzítés miatt, a szorító bilincs sokkal stabilabb mint a két csavar és nem cseszi szét az okli oldalát. de egyenlőre nem találtam olyat ami jó lenne, ugyanis a kihuzat csöve kivül menetes, az adapternek belül kellene a menet de olyat még nem találtam.
-
popey37
addikt
az biztos, hogy a 2" zenitnek jóval hosszabb a fényútja. ezt ki lehetne küszöbölni azzal, hogy a tubus végéből 1-1,5 cm-t levágunk. de én biztosan nem fogom nyiszálni. viszont igy meg használhatatlan a 2" okli ebben a tubusban. de oda se neki.
bár lehet lemetéltetem azt a 2 centit. baja nem lesz, a többi oklival kicsit kijjebb lesz a fokusz.
fotozásnál meg mindegy, mert a korrektort úgy állítom be ahogy akarom. kedden érkezik a herschel prizmával együtt. hozza a postás.simán féláron vettem, sőt a korrektorhoz még adaptert is kapok.
-
popey37
addikt
válasz
kovisoft #1705 üzenetére
én csak általánosságban irtam, amit irtam. nekem a vezetés miatt kell a laptop, de aki fotozik, annál 90%, hogy van. nekem arról megy a goto, a stellarium scope progival, szóval ki sem tudnám hagyni, abban meg benne van minden ami kell.
ezek az appok inkább a tájékozódás miatt jók, de nem mindegyik pontos.
egyetlen aplikációt használok a mobilon: a polar aligment-et. ez a polus pontos helyzetét + a koordinátákat és a pontos szállemez rajzolatot adja. ezzel állok polusra. -
popey37
addikt
válasz
kovisoft #1703 üzenetére
az a baj ezekkel az ingyenes appokkal, hogy tele vannak reklámmal, sőt a fizetősben is kettő létezik: a sima és a prémium. a sima ugyanugy tele van szarva reklámmal, hogy egyszerüen használhatatlan.
én nem is használok semmilyen appot a telóra, ha valami kell a laptopon ott van, az ugyis kell a vezetéshez, szóval engem hidegen hagynak ezek az úgymond ingyenes appok.
meg 790 ft-ért mit adhat?
egy igazán jól használható szoftver nem olcsó, lásd a PS -t ha megveszed, mélyen a zsbedbe kell nyúlni. a mendenféle más verziókban, vagy tele reklámmal, vagy a legfontosabb funkciók amiket használnál nem müködnek.
egy másból vett példa: én kaminons vagyok, van 2 gps-em. az egyik egy windows alapú IGO, ami tört verzió. a másik egy gyári TOMTOM. hát ég és föld a kettő. az előbbi ingyen, a másik 120k ft.- -
popey37
addikt
megint lett két beszezésem: egy 0,8-as reduktor-korrektor az apo-hoz és egy herschel prizma. potom pénzért.
bocsi ha megint szar idő jön. -
popey37
addikt
nekem is Qturret 2,25x barlowom van, de nincs vele ilyen gondom.
a tele vue sorozattal meg tuti nincs ilyen gond.
még arra gondolok, hogy a 7mm-es okli hosszú fokuszú, bár az a 7 mm nem a minimum nagyitása a tubusnak.
na mead ha hazamegyek meglesem.amugy a Qturret nagyon jófajta barlow, a szini hibája szinte észrevehetetlen, egy a baja: nincs a végén szűrőmenet.
-
popey37
addikt
válasz
kovisoft #1667 üzenetére
azért ha hazamegyek megnézem , hogy a 0,5 fokos hold hányszor fér bele a 40mm okli látómezőjébe és a 23mm-be hányszor.
a számitásod szerint ~2,5x fér bele mindegyikbe, hát ebben nem vagyok biztos, de majd ha hazaértem kiderül.megnéztem a stellárium progiban, igazad van ,tényleg csak egy kicsivel több a 82 fokos valódi látómezője
-
popey37
addikt
Ha valakinek kell egy jó 40 mm-es okli, akkor ne habozzon, a makszutov bazárban eladó egy celestron omni plössl. nekem is van, hibátlan darab.
-
popey37
addikt
nincs ebben semmi meglepő, ha most vennék én is csak a tubust venném meg, a többi kiegészítőre nincs szükségem, mert van mindenem hozzá.
ezeket a rövid fokuszú tubusokat általában fotózáshoz veszik, második vagy harmadik tubusként, másra nem is igazán jó/ persze, jó csak van sokkal jobb pl. bolgyózni, vagy mélyegezni/
Akinek pl. van egy 205-300mm-es dobsonja azzal nem fog fotózni, vesz egy kis tubust és ennyi. -
popey37
addikt
-
popey37
addikt
az uhc inkább fotozáshoz való. viszont egy polarszürőt érdemes venni, ha lehet a duplát, mert azt széttekerve két helyre visszatekerve nem kell csak az okulárt forgatni.
nekem a zenittükörben van az egyik, az okulárban a másik, igy ha az oklit forgatom változik a fénymennyisége.
moon&skyglow szürőm van, nem használom, egy sötétzöld szürő meg egy világoskék. ugy nagyjából ennyi.
de ha kell rendelek neked egy komplett szettet, kb. 7-10k között van az ára, abban van minden:
mindkettő 10k alatt van.
nekem is ilyen szettem van. hibátlan.
a kofferesben van egy sky & moon szűrő meg egy narancs, 8700ft. a 4 db-os 7700 ft. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1632 üzenetére
stellárium program. töltsd le a netről.
be lehet állitani, hogy milyen tubussal, milyen okulárral és milyen barlow lencsével mit látsz -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1630 üzenetére
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1627 üzenetére
az m57-et120/600-ban 10-15mm -es oklival keresd, a lant csillagkép két alsó csillaga között, kb, középen. tehát összekötöd a két csillagot és középen a képzeletbeli vonal alatt kicisvel lesz a köd. egy enyhe halvány gyűrűt kell látnod. nem lesz nagy de látnod kell.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1621 üzenetére
az m57-et simán látnod kellene a 120/600-al, én a 72-vel is látom
-
popey37
addikt
este valaki?
jó idő lesz az előrejelzés szerint -
popey37
addikt
ide is beirom, hátha valaki késztetést érez iránta:
Eladó SW EVOSTAR ED 72/420 tubus kofferral. irányár: 90000 ft.
120/1000 SW akromát, a kihuzatban betét a kókadás ellen, valamint bordás szíj hajtású motoros fokuszírozó. irányár 100000 ft.
Skypanorama okulárszett: 7-15-23 mm ára: 100000 ft.még mielőtt megkérdeznétek, hogy miért adom el: vennék egy 100/900-as ED Apo-t
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1596 üzenetére
este egy tali, ha lesz valami kis ég? ki kell használni a legkisebb lehetőséget is ,emrt jövö héten már melózok, és a mechanikám meg megy a szervizbe.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1576 üzenetére
tudod, a leglényegesebb különbség a szabad szemes és távcsöves észlelés között, hogy amikor szabad szemmel felnézel, kb. 5-6 magnis csillagokat látsz, jó sok van belőle. de amikor a távcsővel nézel ugyanoda akkor akár 12-13 magnis csillagokat is látsz, szóval kb 3x annyi csillag van az adott égterületen mint szabad szemmel. el lehet veszni rendesen
ja és kis nagyitással kell mélyeget lesni. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1583 üzenetére
a görnyedés ellen meg az acélláb a megoldás, mert ki lehet huzni a teleszkópot, igy najdnem 1,5 m magasra kerül a mecha feje, egy zenittükörrel már nem is kell görnyedni.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1580 üzenetére
pedig mélyegezni jobb időpont nincs a mostaninál, a hold későn kel, és már a nyári tejút elég hamar fenn van. egy sor mélyég gyönyörűen látszik, pláne egy F5-ös 120mm-es tubusban.
-
popey37
addikt
a skywatcher meg lacerta között szinte nincs különbség, nekem SW van. viszont az oklik terén a lacerta UWAN a jobbik, 82 fokos látómezővel. jó választás lehet még a SPLEER oklicsalád is. barlow vagy tele vue 2x-3x vagy Q-turret 2,25x. mélyegezni meg egy 50 fok körüli, nekem egy 40mm-es celestron van, használtba vettem 5k-ért. hibátlan
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1567 üzenetére
ugyanmár, majd ha egyszer összefutunk meglátod mi a sok cucc:
1 horgásszék 2 kg.
1 kemping asztal 2 kg.
1 powerbank 15 kg.
3 koffer összesen kb. 15 kg ez lehet több, még nem mértem le soha.
1 NEQ-5 fej 7-8 kg.
1 5 cm-es acél háromláb 8 kg.
2 5 kg ellensúly 10 kg
1 laptop 3 kg.
120/1000 tubus. elvileg csak 5 kg, de tuti több a bilincsekkel prizmasinnelén kb. ennyivel települök ki egy egy alkalommal.
a kofferek tartalma: egyben a 72/420 tubus, zenittükör meg a kábelek.
másik koffer: 12 voltos akku, vezetőtubus, oklik, canon 600D, meg egyébb apróságok.
harmadi koffer skypanoráma okli szett.
ha mindezt bepakolom a kocsimba a hátsó ülés plafonig anyósülés félig. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1553 üzenetére
no mi a helyzet? megjött a kukker?
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #1553 üzenetére
én már bepakoltam a kocsiba a cuccokat
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #1549 üzenetére
kellene egy adapter ami a fokuszírozó motort tartja, a mostani két darabból van és nem igazán stabil.
kivágni ki tudnám én is, de a furatoknak a helyét már nem tudom megcsinálni, mert nem csak egy furat hanem állitható kb. 10-12mm hosszan.
lényegében egy L alakú adapter, a rövidebb oldalon van felfogatva a motor, ott egy központi furat a tengelynek és két futar a felfogatásnak.
a hosszabik oldalon van a gond: 20 mm széles és ebben van 4 db 10-12mm-es nyilás 2-2 párhuzamosan egymással. most ez igy jó bonyolultnak tünik de nem az -
popey37
addikt
én ismerem személyesen mindkét bolt tulajdonosát, vezetőjét. megmondom öszintén nekem Leventével sokkal közvetlenebb kapcsolatom van mint Ivánnal a BTC-ből.
majd meglátjátok, ha eljöttök egy-egy csillagásztalálkozóra vagy táborba.
Levente minden táborban ott van szinte, mig Iván nem nagyon van jelen sehol.
Leventét bármikor felhívhatod, ha tud segít minden problémában, sőt a facén is folyamatosan jelen van, posztjaival segítve a kezdőket. Hát ez Ivánról nem mondható el.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- PS Plus előfizetések
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest