- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6402 üzenetére
+1. Ha ennyire elszakad már az embertől a cucc, akkor inkább letöltöm netről a valamelyik obszervatóriumban készült képet oszt kész. Arról nem is beszélve, hogy nagyon gagyi optika+kamera páros lesz ez egy olyan állványon, mint ami az öreg Manfrotto fotós állványom volt. A többezer EUR-kért, amiket itt írnak klasszisokkal jobb komplett asztrofotós rendszert rakhat össze az ember...
Igazából ez a cucc lucky imaginget csinál mélyégre is, ami egy motorizált nagyon fényerős minidobsonnal is megoldható. -
t72killer
titán
válasz
popey37 #6380 üzenetére
Phu, f4-5 lencsében brutál, a TS-nek vannak készre szerelt laposképű cuccai.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6378 üzenetére
Hosszú létra+szkafander
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6336 üzenetére
nem tudom, jársz-e mostanában minálunk, ha tleg ez az irány, van a piacon pár érdekes triplet:
127/950 FCD-100üveggel kb ezresért (F-PL53 kategóriás üveg), cseregyanús/amatőr kihuzattal
William Fluorostar 110, saját 0.8x reduktorával: ezerkéccá'. Ha APS-c-n fotózol, akkor elmegy a gyári 2"-os kihuzat.Gondolkozom, hogy az öreg kínai cuccomat megpróbáljam-e eladni és egy használható kihuzatos darabot veszek a helyébe (kb ilyesmit mint a fenti kettő, bár nekem a z6 gépváz miatt nem játszik a 2"-os kihuzat), vagy veszek rá egy kihuzatot kb 200 fontért. egyik se egy bombaüzlet, de esélyes, hogy gagyi kihuzattal, noname státuszban csak gombokat kapnék érte.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6374 üzenetére
kösz, maradok a távcsőnél, valahogy jobb a leképezése, mint a létránknak
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6368 üzenetére
75 centis tükörért? Nem vagyok nagyon képben, de saccra korrekt ár HA minőségi a tükör. Egyszer nagyon belenéznék egy ilyenbe valahol tőlünk még 50km-re nyugatra
. Megvenni akkor se venném, ha a cseresznyefán holnapra zacskóban teremne meg az ára, se tárolni se kezelni, se szállítani nem tudnám egyedül
.
#6367 ehhez már ipari alpin kit kell
. Egy amerikai tükörmágus kolléga emiatt öntött f/2.7-es tükröt - mélyégre jóvanazúgy, csak vmi csillagászati mennyiségű ideje ráment, hogy a felület jó legyen.
-
t72killer
titán
Egyetlen lézerfélém a multiméter vöröslézeres hőmérője, az is jó? Itt zölddel csinálja a kolléga.
szerk, aztaku., ha valaki kamionnal jár észlelni, most Angliában felcsippenthet egy 30 colos Dobson-mumust
-
t72killer
titán
Én úgy tudom Kínai synta(?) prototípus. 2008ban vettem egy szegedi kollégától aki rögtön két darabot árult. A lencsefoglalaton sajnos semmiféle azonosító nincs, a totál színmentes leképezése fogott meg anno. A tubuson írják, hogy "fluorit", de az nettó reklám is lehet.
A lencse kibuherálva:
Részletekbe még nem mentem pl L1 típusú szűrővel színesedést nézni, de sort fogok keríteni erre is.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6336 üzenetére
Nekem van egy tripletem (105/735), de nem hiszem, hogy meg akarok válni tőle
. Aannyira kényelmes vele csillagászkodni
. Komolyan, a kis eq3-2 mechával együtt elbírom.
Elég zavaros (nem létezik) a születési anyakönyve, de nincs kizárva, hogy valódi fluorit van benne. A kihuzata kacat sz.r, ráadásul kicsi a kihuzatcsatlakoztató menet (ha jól rémlik, siránkoztam erről már egy sort), azt le fogom cserélni. -
t72killer
titán
Én mindenesetre ámulok és bámulok az itteni (atrobuysell, ebay, stargazerslounge) árak után, hogy az óhazában milyen vastagon fog a ceruza. Ráadásul az elmúlt 2évben ugrott ez is meg.
Pl itt egy vagány lencse, honi tervezés-gyártás: 2018ban még "csak" 1MFt, azaz kb 2200font volt. Most pont van fenn ugyanilyen: 3misi, azaz 6ezer font.
Ráadásul egy rakás kompromisszum: 2"-os Crayford szerencsétlenség kihuzat, mélyégfotózásra teljesen alkalmatlan f/setét fényerő, bolygózáshoz nagyon soványka átmérő...
De nyomorult 7-8 centis akromátokat is olyan árban látok, amennyiért némi szerencsével itt ki lehet fogni egy-egy régebbi (fpl51 kategóriás) ED csövet. -
t72killer
titán
válasz
t72killer #6311 üzenetére
Ebbe a csoportba meg felraktak egy eq5 goto mechát (szintén nincs közöm az eladóhoz), ami elég jó kiindulópont.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6314 üzenetére
A GPU erre tökéletes APS-c szenzorméretig, tudja kezelni az f/4-et, több brit-honi kolléga használja megelégedéssel. Azt is írják róla, hogy vizuálra is jó. Messze nem a kacat minőség, többen Baader mpcc-t kukáztak mielőtt erre tértek át.
Én végül feladtam a Newton-vonalat, túlságosan házinyuszi amatőr vagyok (távcső bent lakik a házban, mindíg ki kell cuccolni), ráadásul nálunk szinte mindíg fúj a szél - múlt héten pl a 4 hajókötéllel lesújozott "üveg"házat kapta szét a nyomorult
, maradtam az SCT-nél.
A Tele Vue árat én csak az okliknál-Barlownál fizetem meg
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
gandalf #6278 üzenetére
Kolléga, ha még aktuális a távcsővásár, ez a 20centis gso elég potens példánynak tűnik, csak egy eq5-öt kell vadászni alá
(Nincs közöm az eladóhoz) -
t72killer
titán
válasz
kovisoft #6304 üzenetére
Nyitott ablak télen még a csukott hullámvasút-felületű duplaüveges tábláknál is rosszabb. Konkrétan normális teleobis madárfotót nem tudtam egyik télen nyitott ablalnál csinálni.
Télen nagyon meg kell nézni, hova pakolja az ember a csövet: ház, istálló, pláne kémény ha lehet ne legyen az objektum irányában.
-
t72killer
titán
válasz
gandalf #6269 üzenetére
A csillagászat adok-veszekben az elmúlt 2 nap feljött egy manuális EQ5 mecha és egy 20as Newton cső. Sztem indulásnak használhatóbb egy Dobsonnál, esetleg veszel hozzá egy goto kitet
-
t72killer
titán
válasz
f.lorand #6285 üzenetére
boltból természetesen vennék, de a használt buli egész más. Mechanikáért inkább lementem Southamptonba (retúr kb 1500km) igaz, útközben a Meade-et is elhoztam és az egyik irányban családot is furikáztam reptérre úgyhogy pár haszna volt a túrának. Mo-ról kb Bajorországig-svájcig simán elmennék egy jobb műszercsomagért, persze nem egy árva okliért
-
t72killer
titán
válasz
t72killer #6274 üzenetére
Kieg: itt van még egy privát FB adok-veszek csoport, kb ugyanazok a cuccok vannak fenn, mint a másikban.
Ha Osztrákia játszik [link]
Németeknél pedig a komplett távcső amit keresel, 700EUR-ért elhozható. -
t72killer
titán
válasz
gandalf #6273 üzenetére
Ha limitált a büdzsé, tényleg felejtsd el a bolti dolgokat. A boltból múlt héten kihozott patika cuccos 30-40%-al kevesebbet ér a piacon, mint amennyit fizettek érte.
Itt találtam még egy aktívnak tűnő FB csoportot, van is benne normálisabb áron (110kHUF Bp, illetve "GSO 200/800" kódnév alatt futó 120 ezres Tatán) Newton tubus, de sajnos a használható mecha erősen hiánycikk az országban
. Bárki jár a családból nyugati irányba?
Tekergetés: ha abszolút manuál a mechanika, akkor igen, tekerni kell, DE a követéshez csak a rekta-tengely mentén, nem mindkét irányú szerencsétlenkedés. Ezenkívül lehet még egy egyszerű óragépet kapni rá, azaz ha nagynehezen megtaláltad az objektumot, nem fog elmászni, miközben húzol egyet a forraltboros kulacsból.
-
t72killer
titán
válasz
gandalf #6263 üzenetére
Tudsz nézelődni persze, csak az első éjszaka izgalmai után igencsak el tudja venni az ember kedvét, hogy egy random gömbhalmaz v galaxisészlelés úgy kezdődik, hogy "20 percig szüttyögök mire megtalálom" és "még csak 150x-esen vagyok, de 20sec alatt kimászott a látómezőből" - megspékelve azza, hogy kimászás után MINDKÉT tengellyel kell vakerálni.
Mindenképp a használtpiacon vadásznék, akár osztrák-német vonalon is. Én is a 20centi+méretkategóriát céloznám meg. Egy NEQ5 mecha van most a magyar aprón (disclaimer: nem ismerem az eladót), de szvsz egy cseppet túl van árazva, nálunk ennyiből egy mérettel nagyobbat veszel.
20as Newton tubus van most fenn kettő is a tavcso.hu-s aprók között. -
t72killer
titán
válasz
gandalf #6255 üzenetére
Használtpiacon nézz körül, 20as Newtonhoz már vizuálra is kell egy EQ5 (igazából bármelyik évjárat, max szétszeded-feltuningolod idővel).
#6261: hja, csak egy motorizált EQ platform többe fog fájni, mint egy használt HEQ5 vagy akár EQ6, és ezek fényévekkel sokoldalúbb mechanikák, mint egy EQ-tányér: pl megjön a kolléga kedve a fotózáshoz, rápöccint egy teleobit vagy miniapo-t amikor épp nem nézelődik.
-
t72killer
titán
Skysafari 7 pro-t érdemes megvenni? Most 15 dodó, ami nem olcsó - de még ennél is jóval drágább az év egyéb napjain.
-
t72killer
titán
Leginkább az, hogy nem fordul el a látómező, illetve ha kimászna bármi, akkor csak egy tengelyen kell mozgatni. Egy modern AZ vizuálra+bolygózásra tényleg kiszolgálja az embert, régen ugye amikor még kézzel tekertük a mechanikát 500x-os nagyításnál a nagynehezen megtalált Neptunusz után, akkor EQ-nál elég volt csak egy tekerentyűt tekergetni a sötétben - illetve ez a tengely kapott idővel óragépet:
-
t72killer
titán
válasz
f.lorand #6222 üzenetére
, várjuk-várjuk.
Tegnap éjjel csoda történt és kiderült. Nagyban rákészültem, a tubust (105/735 apo) és az akksik kivételével az összes asztrokacatot kihajigáltam hűlni már késő délután, még mielőtt elvittem a gyerkőcöket úszni. Tegnap+ma egyedüli szülő vok itthon, úgyhogy a koraesti cirkusz alatt nincs munka, de utána szabad volt a gazda. Sajnos a seeing viszont nem volt a barátom, a Jupin csak tizedmásodpercekre villantak be részletek, hiába a jó optika (caf2 lencse + Delos 3,5mm okli) és a konzervatív nagyítás. Muszáj lesz kimennem a házak közül fűtési szezonban...
-
t72killer
titán
Azt értem, de nem kopik jobban a tengely, ha nincs kiegyensúlyozva
(nem értek a profi alt-az mechákhoz
)
Van egy kis pentax alt-az mechanikám (full manuál egyszerű cucc), jóval stabilabb a kisebbik lencse alatt, ha kap egy ellensúlyt. Nélküle még épp nem borul fel, de egy rossz irányból jövő széllökés és jön értem a mentő
-
t72killer
titán
válasz
Black_Sheep #6203 üzenetére
Használjátok egészséggel
. A 30 nemgoto és a 25 goto közül már én is az utóbbit választanám, öregszem-lustulok
. Kiegészítve ez ugye azzal, hogy nálunk előfordul, hogy egy észlelési ablak kb fél óra, azaz még időm sincs tökölni...
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6201 üzenetére
És még ez egy könnyűsített, kúposra formált tükör ha jól tudom...
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6199 üzenetére
Áá, nem pörgettem az aljára
. Ütős, furgonos cucc, nem árt hozzá 2 markos ember.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
fererencz89 #6194 üzenetére
Az "éned" nem racionális
, három hét (gyerekek, rosszidő mellett három hónap) tizenX centin nézelődés után mindenáron menni akarsz majd felfelé. Persze ez az érzés 20 centi után is előfordulhat, de ez már egy hosszútávon használható mérettartomány/a továbblépés exponenciálisan növeli a költségeket-komplikációkat/műszersúlyt.
Rápöccentem az aprókra (FB távcsőaprós csoportot most nem találom), Dobsont sajna nem látni, de ha belefér a súlyemelésbe egy EQ5-6 és egy 20as newton pakolászása, akkor vannak jó időtálló opciók. És azzal már szenvedni se kell, hogy 400x nagyításnál kövesse a Szaturnuszt miközben a kisebbik gyerek is felkászálódik az oklihoz.
Használtban pont ma dobtak fel egy 20as Newtont, ami alá kell egy EQ6 mechanika és ki vagy szolgálva a következő évtizedre, én meglátogatnám az eladót egy kis kukkolás erejéig. Illetve van egy másik is drágábban, valószínű jobb kondícióban. Valami még elkattogó mechanika (úgyse félórás mélyég expókkal fogsz kezdeni), pár nem legalja okli kell alájuk és még úgy is kijössz kb annyiból, mint egy bolti Dobson.Bolti "hovamászottmármegintaJupiter" Dobson kijön 200 Matyiból, viszont az "apunetököljmár egészéccaka, hidegvan mennénk befelé" találd meg és ne veszítsd el az objektumot GOTO sztori viszont több, mint duplázza az árat, így drágább lesz a Newton+EQ felállás.
Már akkor is, amikor én kezdtem a műfajt 30éve, tele volt 200/1000es Newtonokkal a magyar távcsöves banda
. Ez ilyen "alapműszer" méret, ha nem tetszik lesz rá vevő, a tubus nem hosszabb 1 méternél és ha EQ, a mechanika se egy obszervatóriumi 50kilós monstrum. Látogass el egy távcsőboltba, lehetőleg a nagyobbik gyerkőccel felmérni az erőviszonyokat pl kötöttfogásban VELE (gondolom előre érdemes kérdezni, van-e bemutató darab a boltban), és ha okés, irány az apró
.
-
t72killer
titán
válasz
fererencz89 #6190 üzenetére
Ha van lehetőséged megtapizni pl egy skyliner 200p-t, az már jó társ lehet a családnak
. Az átmérő RENGETEGET számít, főleg ebben a tartományban.
-
t72killer
titán
válasz
fererencz89 #6188 üzenetére
Dobsonból én 20 centi alatt nem vennék, ha újonnan drága, vadásznék használtat. Akár külföldön.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6161 üzenetére
++1 a nagyobb átmérő mellett. Simán használják a 40-50centis Dobsonokat is normál ég mellett, csak értelemszerűen 90% nem nyomatnak 600-1000x-es nagyításokat, ami elméletben hozható lenne ekkora átmérővel (bár ennek amúgy is csak motorizált Dobsonnal lenne értelme, mert 3sec és kiugrott a látómezőből az objektum).
-
t72killer
titán
válasz
Cray Tyler #6114 üzenetére
Életem első távcsöve egy orosz 20x60as Tento binokli volt. Apám fabrikált hozzá acéllemezből és acél szalagból egy fotóállványra adaptálható tartóaljalmatosságot - és kinyílt az egek ajtaja
. Gömbhalmazok sora, Orion, Jupiter-holdak, Vénuszsarló, Hold...
-
t72killer
titán
. A cső még hagyján, a lábak neccesebbek. Ha van jó száraz pince, akkor lakhat ott, egy kisebb zsák szilikagéllel egybecsomagolva.
Gratula a választáshoz, nem hinném, hogy egyhamar cserélni akarod
. Család+kocsi+távcső utakhoz már lehet kelleni fog egy husibb kombi.
Ne ábrándulj ki, ha első nekifutásra nem mutatja a Ganümédész-lakók piramisait, ekkora átmérőnél sokkal kritikusabb a seeing (kiegészítve a cső hűlésével, amit reflectix-be csomagolással szoktak felturbózni)
-
t72killer
titán
Egészen biztosan jobb a nagyobb! Viszont a c11 alá az eq6 már soványka, bár bolygózásra-vizuálra még elmegy, ha az egészen rövid nyomatékkarral dolgozol (=extra ellensúlyok egészen feltolva a rúd tövéig). Mélyegezni nem ezzel fogsz elkezdeni - kivéve, ha egy készre szerelt hyperstar készletet kifogsz használtan
A c11 még épp szállítható kategória, de már elég nagy ahhoz, hogy random ngcXXX galaxisokat nézegess vele, vagy kiadós keresgélés után vizuál beköszönj a Plútónak.
-
t72killer
titán
Terveztem egy nagyobbat (CGX-L), de úgy elriasztottak a cloudynights fórumos visszajelzések, hogy én garantáltan nem veszek celestron eq mechanikát az életben. Konkrétan a nagytesóról úgy értelmeztem az infókat, hogy javíthatatlanra képes kopni = x év és 0-ra/ajtótámaszként-vizuál only mechaként leírható a drágaszág.
Amivel sok tapasztalat van és megfizethető, jól tuningolható, az a felvállaltan kínai Skywatcher EQ6-család. Ezekkel van munka (szétszed, recept alapján megbütyköl-átzsíroz, stb), de aztán megbízható munkagépek. Használtban ki tudsz fogni olyat, amit már tuningoltak és max némi tisztítás után mehet mélyégfotózni
. Az MS-bütykölések után neked ez 2 youtube-videó után a kisujjadból kiugrik.
Drágább, de kb kulcsrakész cuccokat árul az ioptron.
Ha jól rakom össze a képet, egy c9.25-el futnál neki, azt még épp elkezelgeti egy HEQ6 vagy AZ-EQ6, jóféle (Starizona) reduktorral még galaxisfotózáshoz is, bár ez eléggé mélyvíz, távcsőnek, vezérlésnek és embernek
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6085 üzenetére
Ess neki az egyik Lifepixel-es kameraboncolós leírás alapján, azokban nemigen marad kő kövön egy gépből.
Mondjuk ha fel kell forrasztani a csatit, az elég gatyafelkötős - viszont csak a forrasztást már lehet elvállalja valamelyik ügyesebb kezű kolléga az elektro-topikból, miután kiműtötted a gépből azt, amin ül.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6051 üzenetére
Nyugati piacokat is nézz, bár ezeket csak az adja el, aki kilép a szakmából. Eddig nekem is csak az 1db tizeskére futotta az okliktgvetésből
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6041 üzenetére
Annyi, hogy itt egy tulaj, akinek mindkét gerenráció van, írja, hogy szerinte az Ethos-ok jobbak, kontrasztosabbak.
Ebben lehet valami, mert az AR-bevonatok fejlődtek az elmúlt 20-30 évben, és egy ilyen ékszerdarabkában csillió üvegfelület van.
Nekem eddig 2db prémium oklim van, egy 10es Ethos és egy 2.5-es Delos, sajna túl ritkán kerülnek ki a dobozból
. Az Ethos-tól dobtam egy hátast a La Palma-i telelésünkön
. Naglerrel élőben még nem találkoztam.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6039 üzenetére
elvileg szabad szemmel látod. Ha a legkisebb "porszemet" is látod a lencsék között vagy fény felé, vagy belevilágítva, akkor viszlát. Zseblámpát vigyél a vizitre.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6037 üzenetére
Lencsegombának nagyon alaposan utána kell nézni, nem telepedett-e meg bennük.
-
t72killer
titán
válasz
t72killer #6033 üzenetére
Nna, utánaolvastam ennek a "szépségnek". Rakás kaki egy darab, de már úgy tervezési szinten. Nem lep meg, hogy balekot keres az eladó. Astrobinen is csak kb tucatnyi kép van vele, olyanok, amiket egy random c8 simán hoz harmadakkora mechanikán, ami igencsak szégyen egy refraktornak...
-
t72killer
titán
ilyet is csak az angol produkál (bal oldalon kagylós törés) - bár ludas lehet a teszkógazdaságos foglalat is...
1200£, ami egy törtzúzott darabért szvsz sok, főleg, h ahogy olvasom teszkógazdaságos ed üveg van benne. Ha nem veszi meg vmi buzgómócsing, akkor kari előtt lehet teszek rá egy 600as ajánlatot
-
t72killer
titán
Van bizony, úgy 7éve volt szerencsém La Palmáról egy 9centis APO-val
.
Az volt a terv, hogy gyakrabban lejárunk oda, de mivel asszony egész családja és baráti köre Mo.-on van és oda többet járunk, ezért a Kárpát-medencében kezdtem kicsit nézelődni észlelőhelyileg. Sajna neccesebb, mind Seeing, időjárás és fényszennyezettség szempontjából, mint Kanári.
A csöved ennél még sokkal többet is tud, ha az okli mögé pakolt mobilt lecseréled egy pici bolygózó kamerára
(ezügyben -> asztrofotós topik).
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5996 üzenetére
Kétszer voltam arrafelé sátrazni, egyik a Pareng-en, a másik ha jól emlékszem valahol a Gyalui havasokban volt, mindkettő 5*-os (vagy inkább csillió csillagos
) volt csillagászszemmel a kora '90es években. De ahogy nézem a térképet, van ott még jó folt, kérdés mennyire lehet csak úgy lehuppanni egy lakófurgonnal.
Akkoriban valami elképesztő kunyerálós volt az összes román egyenruhás, mindegyik tartotta a markát valamilyen baksisért, hogy egyáltalán átengedjen a határon, stb
-
t72killer
titán
Erdélybe jár át valaki észlelni?
Békés megyei rokonoktól indulva <3 óra alatt Bortle2. Karánsebes után is érdekes, de az már messzebb van:
-
t72killer
titán
Ha van lehetőséged a beton teraszról/házak hőturbulenciájától eltávolodni, méginkább csodát fogsz látni
. Ezenkívül érdemes a cuccot észlelés előtt 1-2 órára kidobni a szabadba hűlni (természetesen letakarva vmivel harmat ellen).
Nekem 2 hete volt fiókborogatós "hol a 3x-os Barlow" éjszakám
-
t72killer
titán
válasz
wolfone #5988 üzenetére
eladod, az a legegyszerűbb. Kollimációs okulárt keresel, bár azért van nélküle is élet.
Refrektor = reflektor, Newton távcső, gondolom -
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5981 üzenetére
Abszolúte
persze az ember egyéni határain belül
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5956 üzenetére
Jársz "mifelénk" mostanában? Nem akarod apósítani a rendszert? ez egy elég pöpec darab igencsak beérett áron
.
-
t72killer
titán
A canon leginkább azért sokkal jobb mélyeges asztro-célokra, mert
#1: mókolatlan RAW-t ment sok egyéb gépvázzal ellentétben
#2: az EF-bajonett a legeslegelterjedtebb asztrofotós csati, csillió+x asztrós tartozékot kapni canon gépekhez, komplett IR-szűrő moddolt kamerát, belevaló clip-szűrőket, hozzávaló 12V-os tápegységet is találni használtan, stb-stb. Bejárt út a többiekkel ellentétben.A bolygófotózás viszont más tudomány: oda jó aprópixeles videós képességek kellenek, azaz pl egy Szaturnusznyi 20x60 ívmásodpercnek megfelelő területről minél több pixel szolgáltasson minél jobb minőségű VIDEÓT - ez a DSLR-eknek nem az erőssége. Bolygókra ha már komolyabb kamera, tényleg jobb lehet a "szokásos" canon DSLR-eknél egy m4/3 milc. De őszintén én ezekkel már nem vacakolnék, használtan tényleg apróért kapni már rendes bolygós kamerát.
-
t72killer
titán
asztrónál ezt az ekvivalencia-dolgot nemigen használjuk, inkább pontos FOV és pixelskála (!= felbontás) értéket számolunk a rendszerrel. Stellarium tök jó+egyszerű erre, de van online számoló is (goto "imaging mode")
-
t72killer
titán
válasz
5150head #5960 üzenetére
Ha szétbontod, olyan mintha obi nélküli dslr-t tennél a kihuzatba, így érdemes használni.
Ha a cső nem vmi szupihosszú fókuszú akromát vagy f15 makszutov, akkor BARLOW kell, vhol 2 és 5x között. Jó optika+rövid fókusz (pl apo refraktor, jótükrös de kisebb Newton) mellé mehet az 5x, alapból f/setét sct, pláne mak esetében elég lesz a 2-3x. -
t72killer
titán
válasz
t72killer #5954 üzenetére
Ilyen jó üzletet most nem látok, de ha valakit érdekel és jár "mifelénk", ez a 80/910-es vixen apróság 125£-ért (igen valószínű lealkudható, mert már lassan 3 hónapja a piacon van) VALÓBAN jó kezdő távcső lehet érdeklődőknek, nagyobb gyerkőcnek. SzVSz Holdra, Napra, bolygókra simán hozza a random feleműanyag szkájvacser 150-es Newton szintjét, bár tény, mélyegekre soványka.
Hátránya, hogy kell alá még egy mecha és bele 2-3okulár. Viszont nem hullik szét pár hét használat után. -
t72killer
titán
válasz
5150head #5953 üzenetére
+1, teljesen jogos.
Használt rendes akromátot - legalábbis mifelénk - egész olcsón kifogni néha. Vedlik le őket a gazdáik, mert már mindenki apo-t vesz. 90/1000es vixen jött szembe pár hónapja kemény 100fontért, visszaemlékeztem b.sszus a 90es években ezt a csövet az mcse meteorban ünnepelték.
-
t72killer
titán
Hajnalban nálunk szuperjó volt a Jupiter, kár h. csak 200x-ig készültem oklikkal, duplájára simán fel lehetett volna tolni. A sávok tele voltak mikroszkopikus fodrocskákkal, amiket jó lett volna nagyban megkuksizni. Ha a felhők engedik hnap megint nekifutok. Hálistennek még nem fűtenek a környéken, így hajnalban nincs semmi komoly, ami feltúrja a levegőt. Télire valószínű még bolygózáshoz is ki kell majd települnöm
-
t72killer
titán
Figyeljetek az üstökösre, ha engedi az időjárás
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5907 üzenetére
kinek a pap, kinek a papné, egy flextube 200p nekem már hordozhatónak számít és látsz is már vele pár nem-mainstream mélyeget. A celestron állványa saját lábán gyalogol ki az észlelőhelyre?
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Lenovo Legion Pro 7 i9-14900HX 64GB RAM 2TB SSD 16" QHD+ 240Hz RTX 4080 12GB 175W DOBOZÁBAN, MAGYAR
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gen. garancia
- Microsoft Surface Pro 6 i5-8350U 8GB 256GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest