- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #5552 üzenetére
Félreértesz. Ajánlott egy távcsövet, hogy azt megvehetem 100e- Hufért ha a jelenlegi nem tetszik, szó se volt cserérő/ráfizetésről (eddig)
Pl arra, hogy miért nincs kiírva h nem jusztírozható az volt a válasz, hogy a kezdők azt se tudják mi az, és ha mégis úgyse tudják beállítani, ezért nem érzik szükségét, hogy kiírják. Ez azért elég arrogáns sztem.
Eddig nekem is pozitív tapasztalataim voltak, nem tudom, hogy miért keményítettek be velem. Csak azt szajkózzák, hogy vigyem fel és beállítják. Meg h az autóúton vagy otthon történt vele valami.
A távcső használatijában az van, hogy ha én megbontom a távcsövet az garivesztés, szóval még 2024-ig járhatnék fel hozzájuk, hogy gariban állítsák be ha elállítódik. Szerintem ez nonszensz.#5551szoja Kár, h Te is így járták, de akkor ezek szerint ez egy ismert probléma.
-
5150head
senior tag
Srácok, segítsetek nekem légyszíves.
Ahogy írtam korábban, van az a problémám az MC-vel, hogy volt fent a BTC-nél gariban, mert elszabadult benne valami szennyeződés. Akkor azt kitakarították, beállították.
Ezután én hazakocsikáztam vele vidékre, betettem a helyére (fűtött szoba) és a rossz idő miatt nem tudtam észlelni vele.
Egy hónap elteltével, múlt hétvégén kitelepülés után vettem észre, hogy a távcső kómát húz, nem jó a jusztír.
Írtam a boltnak, ők készségesen felajánlották, hogy ismét beállítják.
Itt jött a feketeleves. A levelezés közben kiderült, hogy ez a távcső egyáltalán nem is jusztírozható (nincsenek rajta jusztírozó csavarok), a korrekciós lemez foglalatának állításával lehet belőni a jusztírt.
Amikor ez irányba kifejeztem nem tetszésemet, akkor felajánlották, hogy a 1,5 éves még garis távcsövemet cseréljem le egy teljesen ugyan olyan, de már jusztírozható modellre, ami már nem vagy nagyon ritkán állítódik el. Ezen én teljesen kibuktam amúgy.
1,5 évig teljesen jól működött a távcső, elvittem, szétszedték és egy szállítás után elállítódik? Vigyem fel megint, menjen rá egy napom, benzinpénzem és semmi garancia nincs arra, hogy mire hazaérek vele, nem lesz-e megint elállítódva.
Erre annyi választ kaptam, hogy sok hasonló modell se jusztírozható, meg fogadjam el, a távcsöveket állítgatni kell mert érzékeny műszerek. De egy kocsikázást nem bír ki egy MC?
A 140e forintos "olcsó, kezdő" (ezt ők írták) műszertől várok túl sokat...
Mennyire életszerű az, hogy kitelepülés után úgy kezdem, hogy az erdő szélén nekiállok a korrekciós lemezt szétszedni állítgatni...
Vagy ha nem tudom én beállítani, akkor mindig rohangálhatok fel, gari idő után meg fizessem a szervizdíjat vagy keressek valakit aki helyben megcsinálja.
Nem akarom elhinni, hogy ez teljesen normális.
Kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is. Köszönöm. -
5150head
senior tag
válasz
kuyarashi #5526 üzenetére
Ezt most tapasztalom a saját bőrömön.
1,5 éves 102/1300 MC-met 2x kellett már visszavinnem a BTC-be.
Első alkalommal az EQ2-t kellett szédszedni, újrazsírozni, (gyárilag kihagyták belőle a zsírt(!!!)
Második alkalommal, valami szmötyi szabadult el a távcső belsejében és a főtükör szélére vándorolt, szerencsére nem ragasztó maradvány volt, meg semmi gondot nem okozott, el lett távolítva.
Ez egy hónapja volt, tegnap volt rá érkzeésem, hogy távcsövezzek, és szomorúan konstatáltam, hogy a szervizben nem állították be rendsesen a szennyeződés eltávolítása után a távcsövet és kómáznak a csillagok, defókuszált képen a gyűrűk egyik oldalra el vannak szúszva, uh megint lesz velük egy köröm.
Az a bosszantó, hogy mivel vidéki vagyok, lassan egy okulár árát locsoltam el a garanciális javításokra, mert valahogy oda kell juttatni a boltba az eszközöket...
Jah és még egy adalék: mivel SW-nál lespórolták a főtükör külső állító csavarjait a kisebb MC-ken, le kell hozzá szedni a távcső "fenekét", hogy tudd állítani. Még jó h az MC annyira nem érzékeny erre. (garancia időn belül én biztos nem nyúlok hozzá)PC/telekommunikációs szervizben dolgozok, ott is látom, hogy miden egyre silányabb, megy a spórolás meg a tervezett elavulás (pl laptopok zsanérjánál kispórolják a műanyag felfogatókból az anyagot és eltörnek egy idő után). A műanyagok is egyre silányabb minőségűek, pl HP laptopok 200e+ Huf és olyan mint a tejfölös doboz... Hűtéseken spórolnak, hogy a csipek elmelegedjenek a lapról meg ilyenek... ezt kellene igazán környezetvédelmi adóval sújtani, mert sokszor tényleg a szemetet adják el.
#5527popey37
A fentiek után, tegnap annyira elkeseredtem, hogy nekem is megfordult a fejemben, hogy hagyom az egészet a #csába és eladok mindent. Tudod amikor végre jóidő van, van időd, van kedved kimenni, még az asszonyt is sikerült kicsalnom, erre beszopódok egy ilyennel. Uh a holdat néztük egy darabig, de annyira elment a kedvem az egésztől, h hazajöttünk.
-
5150head
senior tag
válasz
t72killer #5462 üzenetére
Szerintem akik komolyabban foglalkoznak ezzel, azok nem barkácsolnak, hanem profi cuccokat használnak.
Esetleg az asztrofotós vagy valamelyik fizikai/tudományos topikban még rá lehet kérdezni.
Ha csak egyszeri mérés kell én lehet h beméretném valakivel, valszeg még az olcsóbb is lenne.
A csillagászok általában sávokat szoktak kiszűrni a látott fényből.
Találtam a BTC-nél egy ilyet, nem tudom, hogy ez megfelelne-e arra amire neked kell: [link] -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5453 üzenetére
Ami az alap dolgokra is szájbarágósan kitér az az Űrkutatás Magyarul [link]
Ez elé bátran le lehet ültetni szerintem egy gyerkőcöt is. A Kisokos sorozat ezen a csatornán szerintem pont nekik (is) készül.
Ha jól belegondolok, mára már rendesen el vagyunk kényeztetve színvonalas online tartalmakkal, pl az említetteken túl ott van még a Spacejunkie is bár ők a technikai oldalát fogják meg az űrkutatásnak. -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5451 üzenetére
Persze, de én arra gondolok hogyha a gyerkőc pl nem ismeri azt a fogalmat hogy fény spektruma, akkor hiába nézi a csillagok spektroszkópiáját. Persze a videói sokmindenre kitérnek, de a nagyon alap dolgokra már nem, és nem is kell neki.
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5448 üzenetére
Nem tudom, hogy a gyerkőc hány éves, milyen előképzettséggel, de szerintem Kiss László videói azért haladóknak való már. (Ne érts félre, én is nagyon szeretem amúgy)
-
-
5150head
senior tag
Sziasztok!
Egy kis ötletet szeretnék adni:
Aki kitelepülős az szinte mindig kocsival megy. Ha használtok fűthető párasapkát akkor ez egy jó megoldás lehet. Mivel tudjátok, hogy szeretek bügykölni, és az ilyen kiegésszítőket sokszor túlárazva árulják, ezért építettem magamnak egy állíthatő fűtést.
A lényeg az, hogy a tápot 12v szivargyújtóból kapja. Ez bármilyen kiszuperált szivargyújtós töltő lehet, ki kell belezni belőle az elektronikát aztán csak simán bekötni. Az enyémben gyárilag volt biztosíték így azt benne hagytam. A kábel sima kéteres hangfalkábel. Ez strapabíró ha az ember megtaposná. A potméteres állíthatóságot pedig egy led szalagokhoz való led dimmer szolgáltatja. Kellenek még RCA dugók és meg is vagyunk.
Mivel az én párasapkámon van hőre színét változtató hőmérséklet jelző szalag így még saccolgatni se kell, hogy kb hány fokos lehet, a dimmerrel szépen lehet állítani.
Egyelőre csak összedobtam a dolgot, később lehet hogy kap majd egy rendes dobozt a dimmer beépíthető RCA csatlakozókkal és akkor egy 12v akkuról is mehet majd egy akkusarus-RCA kábellel. Nem nagy dolog megforassztani se, szóval bárki össze tudja dobni.
-
5150head
senior tag
Skacok!
Szerintetek van értelme beruházni egy helikális fókuszerre MC-n?
A gyárival annyira nem vagyok kibékülve.
Láttam, h pl ebayen lehet venni 10-12 körül már (itthon 25 a Lacerta) -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5412 üzenetére
Nem ezt írtam.
Azt írtam, ha a poggyász úgy tűnik el, hogy benne van a 200k-s távcsöved.
Nem tudom milyen drága ruhákat hordasz, de ha csak ruha van benne (én kb csak azt szoktam oda pakolni) azért annyira nem kár (persze kellemetlen), mintha valami nagyértékű cucc tűnik el/baszódik el a poggyászrakodáskor.
Egyik legjobb barátom ferihegyen volt sokáig ... mesélt ezt-azt.És az MC-t kézben tartod? Bármilyen kis MC alá kell egy 3 lábú, ami önmagában nagyobb súly mint ez a tabletop dobson.
Eddig a méretről/bőröndbe pakolásról volt szó, nem a súlyról...
Amúgy meg: Az MC102+Eq2 10kg, a Flex meg 7,5 = sokkal nem vagy előrébb súlyban se.
Ha mindenképpen vinni akartam volna, akkor én az MC-t lehet kéziztem volna, a láb meg a fej mehet a bőröndbe. De ami a legtutibb/kényelmesebb: én sztem megnéztem volna a helyi erőket/lehet-e bérelni.Amúgy ez tök jó kis flex. Grat hozzá, majd várjuk a beszámolót.
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5410 üzenetére
Aztán majd ha eltűnik a csomag, akkor majd megy a sírás.
Én se raknám, max kézipoggyászba valami kis MC-t, vagy binot.
Kint nem tudsz bérelni? -
5150head
senior tag
-
5150head
senior tag
Jelentem ma sikerült meglesni az E3-at.
Bár a nyugodtság csapnivaló azért könnyen megtaláltam a halvány pacát a binóval.Ma/holnap jó időt mondanak és a hold is későn kel, szval érdemes rárepülni.
Az MC-t nem pakoltam ki mert így is befagyott a s##em, de így is örülök mert ez az első vándorom.Nem tudom felétek mi a helyzet de ez a tüzelünk orrba szájba elég durva a kertvárosban ahol élek. Így az esti órákban egyes helyeken (felettünk most szerencsére pont nem) vágni lehet a füstöt olyan 10-15m magasan szépen elterül mint a paplan...
Itt még legalább a legtöbben fával tüzelnek... el tudom képzelni mi lehet a lepukkantabb környékeken...
-
5150head
senior tag
"Tele" az internet információval többek között erről a témáról is.
Itt senki se fogja megmondani a tutit, mert mindenkinek más a preferenciája.
Amit szoktunk javasolni, hogy el kell menni csillagászati nyíltnapra/eseményre és belenézni minél több távcsőbe. Aztán nagyjából a tapasztaltak meg a beszélgetések révén lesz némi elképzelése az embernek, hogy mit szeretne.
Itt egy előadás ezzel kapcsolataban: [link]
Itt néhány jótanács: [link]
De ezek mellett -ahogy írtam is- rengeteg info van a témával kapcsolatban. Utána kell olvasni, mert ez tanulási folyamat is, sajnos rá kell szánni az időt.#5347Nereyn A kis MC jó választás lehet, ha bolygózni szeretnél, de jó ég alatt sokmindent meg tud mutatni.
#5348Djuree Az EQ-val csak a felállításkor kell kicsit bíbelődni "irányba rakni" de utána ezzel könnyebb a követés, (persze ha tisztában van vele az ember hogy hogyan működik) mert csak egy tengelyen kell mozogni, nem kettőn, főleg megkavarja az embert ha a távcsőben tükörképet lát.
Jusztír is kb ugyan ez, bíbelődni kell vele egy kicsit észlelés előtt. (Ha fix helyen van a cucc akkor még ezt se kell mindig megcsinálni.)Mindkettőtöknek azt tudom mondani, hogy sajnos a 100k már nagyon kevés hogy elinduljon az ember ebben a hobbiban, de az utánaolvasás ingyen van és jól fog jönni a megszerzett tudás később is.
-
5150head
senior tag
Jelenleg amilyen pocsék időjárás van, kb teljesen mindegy, hogy milyen távcsöve van az embernek...
Valószínűleg a hétvégi Vénusz-Szaturnusz együttállásról is le fogunk maradni... (Pedig szép születésnapi ajándék lenne nekem)
E3-ban azért reménykedek még.(Főleg úgy, hogy én "friss hús" vagyok és nem volt még nálam ilyen objektum távcsővégen.)
-
5150head
senior tag
-
5150head
senior tag
Hú popey37! Szuper képek, gratula.
Tudom, hogy Ti mélyegeztek inkább, de a Marsot nézte valaki Decemberben?
Jó lett volna közelségben megnézni, de sz@r idő volt, vagy én nem értem rá. -
5150head
senior tag
"ez mennyiben más?" pl hogy angol nyelvű... már ha ez számít.
Kovisoft által linkelt könyv a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) kaidványa. Ez szerintem elárulja, hogy mennyire hiteles kézikönyvről van szó.
Ezeket a nagyáruházi "csillagász" könyveket amit pl Te is linkeltél én kerülném. Ismeretterjesztésre jók, de semmi több.Ha aktív észlelőnek, vagy észleléssel kacsingatónak keresel könyvet akkor Vizi Péter [könyvét] is ajánlom. Ez a könyv szerintem szinte minden hazai amatőr "kofferjában" ott van.
-
5150head
senior tag
Az is árnyalja a képet, hogy idén sokkal többször volt pocsék idő észlelni mint tavaly.
Az észlelési naplómat megnézve, tavaly majdnem egy félévben észleltem annyit mint az egész idei évben. (mondjuk idén költözés miatt nekem is kiesett kb 1 hónap)
Ráadásul tavaly többször nem mentem lustaságból, mint idén.Kb 3-4 éve szinte teljesen abbahagytam egy másik hobbit (zenélés), de semmit sem adtam el.
Egyrészről túlságosan sokáig tartott a jó motyót összeszedni, nincs is szívem eladni és befektetésnek sem utolsó. Aztán ki tudja, megint lehet hogy fellángol bennem a zenélési kedv, és ismét előtérbe kerül. Esélyem se lenne összeszedni azokat a profi cuccokat amik a birtokomban vannak.
A túrázást a térdem miatt nem tudom úgy űzni mint korábban, de ott is megvan minden motyóm, mert azok is jó cuccok. Másrészről azért évente egyszer-kétszer még elmegyünk valamerre. (Mondjuk ezek a túra cuccok akár még illenek is a csillagászati kiruccanásokhoz)Szerintem jó ha megvannak ezek a jó dolgok, hiszen ki tudja mit hoz az élet, mihez támad az embernek ismét kedve.
Másrészről amerre megy a világ... Minden termék egyre silányabb minőségű egyre drágábban. Ha van bármiből az embernek egy jóminőségű cucca, akkor sztem kár megválni tőle, ha nem feltétlen muszáj. -
5150head
senior tag
"A párásodást megfelelően hosszú, legalább az objektív átmérőjével egyező hosszúságú, belső oldalán valamilyen sötét, nedvszívó anyaggal bevont párasapkával előzhetjük meg."
Mizser A. - Amatőr csillagászok kézikönyve
Ez amúgy tök jó könyv, ajánlom.
Sapka alapájhoz bármilyen merevebb anyag jó amit hengerré tudsz hajlítani, pl polifoam. Tépőzár végig a két szélére is ennyi.
Rengeteg videó is van fent youtube-on így keress rá: "Diy telescope dew cap"#5089popey37 Én meg tanár végzettségű vagyok, mégis szívesen barkácsolok
-
5150head
senior tag
Harmatsapka nem árt, ha fűthető mégjobb.
Nekem fűthető van, most csinálom hozzá a táp+vezérlőt, hogy tudjam szabályozni. Eddig csak "offline" használtam, de így is bevált.
A sima házilag is elkészíthető, nem nagy cucc, aztán megnézed mennyire válik be.
Ha vállalkozó kedvű vagy akkor a fűthetőt is meg lehet építeni. (ellenállásokkal fűtik a gyáriakat is) -
5150head
senior tag
válasz
Cray Tyler #5056 üzenetére
Hát engem nem zár sehova mert nem is vagyok fent/nem használom.
(Bár a seggrázós csajok jöhetnek
de erre vannak külön platformok ha jól tudom ...khm... nekem is csak mesélték khm.khm ...
)
A youtube algoritmust is évek kemény munkája árán sikerült betanítanom a f@sza zenék feldobálására. Nincs energiám mégegyszer erre
Amúgy gondoltam, hogy a TikTok se fekete meg fehér. -
5150head
senior tag
válasz
Cray Tyler #5050 üzenetére
Szia.
Engem érdekelne a discord szeró, ha van felvétel."Mondjuk miképp a csillagász szerkó is modernizálódik, úgy az ötvenes-hatvanas "kemény mag" is érthetné hogy a kapcsolattartás eszközei is modernizálódnak"
Erre is van azért törekvés: Kiss László (aki egyébként számomra rettentően szimpatikus ember) youtube podcastjei, vagy a Csillagfényben podcast. Próbálkoznak, és szerintem simán megállja a helyét mindkettő."...ha a Csillagtanyára összejönnek önkéntesek, biztos van tagtárs aki honlapot/webshopot is tud faragni."
Több riportban is hangoztatták, hogy keresnek olyat aki tud weblapot szerkeszteni, szóval voltak erre töreekvések, csak talán ember nem akadt a feladatra.
A tábor is azért lett kiszervezve mert az önkéntesek "lemorzsolódtak" az évek alatt és nem jött a helyükre senki.Olvasd el ezt a két könyvet!
Szerintem ma már mindenki a netről (és egymástól) vadássza össze a tudást. Viszont egy rendes atlasz az elengedhetetlen eszköz. Tudom, hogy ott van a mobil meg a go-to de áram se lesz mindig...A TikTok annyira trash h szerintem simán elveszne az ilyen tartalom, bár a fiatal réteg (akiket ugye céloznál) most ott van leginkább jelen. Szerintem amúgy tök jó ötlet.
#5052popey37
Az MCSE tagságon én is agyaltam már, nem tudom mennyire érné meg, hogy vidékiként kb jó ha 1-2 alkalommal tudnám kihasználni a kedvezményeket. Az évkönyv ami igazán érdekelne, az hasznos lehet. A havi lapból van itthon 1-2 de annyira nem voltam elájulva tőle.Nem elfelejteni: Holnap lesz az Uránusz átvonulás a Hold mögött. Kíváncsi vagyok hogy az időjárás engedi-e majd a megfigyelést. (Ahogy néztem nem igazán)
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #5039 üzenetére
Nekem is fel szokta dobálni az értesítést a chrome (hozzátszem sehol máshol)
Múltkor egy teljes hozzászólásom veszett el. Az oldalon mutatott még utolsó hozzászólóként és az én profilomnál is látszódott hogy hova szóltam hozzá, de az adott topikban nem látszódott és azóta sem látszódik.
Egyébként is elég katyvasz az a fórum - vagy csak túlságosan hozzászoktam már a jóhoz (a ph fórumhoz)
Annyit azért tehetsz, hogy jelented, meg futtatsz a gépeden egy adware/malware irtást ami amúgy sem árt néha. -
5150head
senior tag
válasz
pècsimunkás #4991 üzenetére
Nem tudom milyen volt a seeing, de a Holdnál azért elég jól lehet látni dolgokat. Félve kérdezem, remélem nem sértődsz meg, de az okulárcserék után állítottál fókuszt? (mivel pacát írtál)
Holdnál inkább a fényesség szokott lenni a gond, ezért használunk szűrőt. -
5150head
senior tag
Nekem a 102/1300 MC-hez van 6mm-es. Semmi bajom vele, bár ekkora nagyításnál kell a jó nyugodtság.
#4950 pècsimunkás
"A nagyítást úgy kapjuk meg, hogy a távcső fókuszát elosztjuk az okulár fókuszával. Tehát egy 1000 mm-es fókuszú műszer egy 10 mm-es fókuszú okulárral 100×-os nagyítást ad. Általánosan elmondható, hogy
egy távcső javasolt maximális nagyítása az objektív mm-ben mért átmérőjének a kétszerese, ideális körülményeket feltételezve." -
5150head
senior tag
Ti hogy választjátok ki a tökéletes kitelepülős helyszínt? Nincs tapasztalatom ebben és pénteken kicsit ráfáztam.
Skypollution map-en kinéztem egy jó helyet, nincs messze, 0 fényszennyezés, google mapsen megnéztem, betonút, elhagyott telephely a végén, szántóföldek, kb sehol senki. Elkezdtem kipakolni és elleptek a szúnyogok.Alapjáraton nincs ezzel bajom, szoktam túrázni/sátrazni, meg függőágyaztam is már az erdőben, de olyan sok volt, hogy alkonyat után a szúnyogok dünnyögése volt a háttérzaj a sötétben. Félig kipakolva, a kocsiban ülve vártam, hogy mi lesz, de sajnos végül elmenekültem szüleim kertvárosi kertjébe. Kb 2-300m-re volt egy kanális gondolom onnan "szabadultak". (Ősszel/télen biztos jó lesz)
Lehet, hogy láma vagyok, de jöhetne pár hasznos tipp a szuper hely kiválasztásához, hogy legközelebb ne pazaroljam el az időmet/pénzemet/energiámat. -
5150head
senior tag
Leállhatnátok már a vásárolgatással, mert idén alig tudtam észlelni...
(Mindig közbejön valami)
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #4809 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy a suttyóság nem pénz kérdése.
-
5150head
senior tag
válasz
4580693 #4806 üzenetére
Én is olvastam/láttam az indoklást, de ha megnézed egy zenei fesztivál jegyára van 30-50e körül. És ott pl a sok színpad/fellépő rezsije több szerintem, mint itt a léptetőmotoroké...
Rendes szervezők a jegyárak drasztikus emelése helyett keresnek támogatókat. (reklámért cserébe)
Pont hogy egy kezdő akinek a közelmúltban volt egy nagyobb kiadása, hogy belevághasson a távcsövezésbe nem fog tudni/akarni még 40k-t kilocsolni egy táborra. -
5150head
senior tag
válasz
popey37 #4712 üzenetére
Makival nekem nincs tapasztalatom, a BTC-vel meg kicsit vegyes.
Iván nekem is sokat segített hihetetlen jófej volt.
Amikor garis kavarodás volt (rossz címre küldték vissza a cuccot) akkor is ő oldotta meg a dolgot. Ellenben beszéltem ott telefonon egy idősebb figurával, ő elég lekezelő volt, de lehet h csak rossz napja volt, van ilyen. -
5150head
senior tag
válasz
lord_devil #4703 üzenetére
Melyik boltban vásároltad? A hazai két nagy boltnál csak amicivel látok 120/600 -ast.
Legalább megtudjuk melyik boltban nem figyelnek oda. -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #4673 üzenetére
Annyiszor leírta már ezt ide, meg h mennyiért vette (mindent szinte ingyen), hogy lassan bekerülhetne a topic összefoglalóba is.
-
5150head
senior tag
válasz
lord_devil #4643 üzenetére
A bolygók együttállását szerintem sokan félreértették a sajtónak hála.
Ez a jelenség teljesen "szabadszemes" volt, a bolygók egy kb 100 fokos ívben sorakoztak fel a hajnali égen. Pénteket/szombatot megdobta hogy a Hold is közéjük "állt". Ennek megfigyelése távcsövet nem igényelt.
Bolygászni MC-vel is "szokás", de ott is tükrözött a kép és az sem való mélyégre (de természetesen lehet vele azt is) -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #4617 üzenetére
Mi is ma hajnalban mentünk ki. Ahogy néztem a holnapi hajnal necces.
A Vénusz kelése előtt mentünk ki, pont időben. Nálunk itt tiszta volt az ég, csak keleten, a horizonton volt egy kis felhő/por.
Távcsövet most nem vittem, mert csak a jelenséget akartuk megfigyelni és a kipakoláshoz korábban kellett volna menni. Ma meló uh inkább a pihenést választottam.
Lenyűgöző volt így látni a sort. -
5150head
senior tag
Az eladók is emberek, szóval hibázhatnak ők is.
Mellesleg a 10 millió nepper országában élünk. Ha elárazáskor valami gyanúsan olcsó, akkor azt a nepperek tömegével vásárolják fel és passzolják tovább rendes áron.
Ha neked lenne kereskedésed, Te is megpróbálnád kivédeni az ilyen helyzeteket, vagy bevállalnád, a hatalmas bukót? Teszem azt a 20 Hufos TV-ből rendelnek 30 db-ot vagy 50-et? Odaadnád mind az 50 db 200e-s Tv-t 20 Hufért? Naugye hogy nem.
Persze Popeynél az lehet, hogy időközben emelkedett a termék ára és a webshop nem követte le az árváltozást, ezért próbálkoznak.
Ettől függetlenül nagyon bosszantó az ilyen, ezért szokták a kereskedők kompenzálni valahogy a kellemetlenséget, h mindenki "jól" járjon. -
5150head
senior tag
válasz
kuyarashi #4606 üzenetére
Azért ez nem egészen így van. Akkor köteles eladni az adott terméket az eladó, ha az nem károsítja nagy mértékben őt.
Értsd: Pl nem köteles neked eladni egy 200.000 Hufos TV-t 20 Hufért.
Viszont az arányokat én se tudom, h mi az az érték ami károsításnak minősül.
Ilyenkor felajánlják a vevőnek, hogy törlik a rendelést ha az új ár nem felel meg. Persze még ilyenkor is lehet kompromisszumra jutni. -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #4589 üzenetére
Ha lesz még ilyen én is csatlakoznék.
-
5150head
senior tag
válasz
Cray Tyler #4581 üzenetére
Ezért fontos az, hogy amikor már az ember a "kasszához fárad" pontosan tudja, hogy mit szeretne vásárolni és attól milyen képet várhat.
Ebben a hobbiban a legjobb tanács egy kezdő számára mindig az, hogy menjen el és nézzen bele minél több távcsőbe és beszélgessen el a tulajdonosokkal. Ezután biztosan ki fog alakulni benne egy irány és nehéz lesz bakot lőni a vásárlással. -
5150head
senior tag
Sziasztok!
Ha már a táska/hordozó volt a téma:
Tudnátok ajánlani egy 102/1300 MC-hez táskát? A távcsőboltokban kapható 16-22e árat sokallom kicsit. Esetleg fotós táska?
Köszönöm -
5150head
senior tag
válasz
popey37 #4309 üzenetére
Ha kiforgatod amit írok, akkor én is:
A 21. században minek bajlódunk kistávcsövekkel, amikor ott a rengeteg nagytávcsöves meg űrtávcsöves fotó, a fény összes spektrumában, hogy megnézd amit akarsz?
Elhiszem, hogy végigjártad a szamárlétrát, de egy a hobbival most ismerkedő ember minek invesztáljon rengeteg pénzt egy olyan dologba, ami nem is biztos hogy hosszú távon bejön neki.
#4310 Tudom, hogy nem ajánlott senki neki fél millás cuccot, én is a pólustávcsöves írásodra írtam ezt, Te gondoltad tovább. Egy EQ3 üresen pólustávcső nélkül (!!!) 100k újan. És akkor még se tubus, se okulár...
Ehhez a pólusraálláshoz meg annyit, hogy én csak leírtam, amit tapasztaltam, meg a hazai szakirodalom ajánl pólusraállás címén. Lehet így észlelni? Lehet. Az, hogy neked magasabbakaz igényied mert már komolyabban benne vagy, meg egy másik dolog.
Régen is megoldotta mindenki GoTo meg pólustávcső nélkül (meg sokan még most is) neki miért ne menne? Aztán ha behúzza a dolog a világ összes pénzét elköltheti rá, ha akarja.
Az hogy egy 90/900 remeg eq2-n elhiszem neked, de nekem a kis MC az EQ2-n teljesen jól elvan bár azt hozzá kell tennem, hogy acéllábas a mecha. -
5150head
senior tag
válasz
popey37 #4306 üzenetére
És melyik kezdő mechanikában van pólustávcső meg goto?
Értem, hogy Ti már a félmilliós motyókat veszitek alapnak, de egy kezdő örül annak amire éppen futotta.
Az, hogy milyen gyorsan megy ki a képből, nagyítás meg az objektum égen való elhelyezkedésének kérdése, de igen, állítgatni meg keresgélni kell. De nem erről szól valahol az egész? Hogy élmény megtalálni egy szabadszemmel nem látható ködöt?
Goto-val teljesen elveszne a tanulás élménye (számomra) Én még a telómat is bent hagyom a lakásban, nehogy elcsábuljak és segítségül hívjam a technikát.
Szarkazmus on: Nem is értem, Galilei hogy boldogult pólustávcső meg goto nélkül. -
5150head
senior tag
-
5150head
senior tag
válasz
szacsee #4298 üzenetére
Ha megengedsz egy hozzászólást egy kezdőtől
Én is rengeteget olvastam utána, legalább 2 évig agyaltam hogy mit kellene venni (akkor még Pesten éltem ezért nem került előtérbe a gyakorlatban a csillagászat, így csak az olvasgatás maradt. Tényleg nagyon sokan ajánlják a 90/900-ast, sokáig nekem is ez volt a kiszemelt áldozat. Tudtam, hogy leginkább bolygózni szeretnék.
A csillagászfórumon elkezdtek az MC felé terelni, mondván az kompaktabb (ez is szempont volt) nem kell a hosszú tubus alatt tekeregni. (ettől most a profik vonatkoztassanak el kicsit)
Aztán az egyik csillagász bemutatón (szegeden voltunk éppen és elmentünk) láttam egy 127-es MC-t és nagyon szimpatikus volt a nagy dobsonok meg lencsések között.
Közben vidékre költözünk és úgy döntöttem belevágok és beszereztem egy 102/1300 MC-t EQ2-n és egyáltalán nem bántam meg. Bolygózni nagyon szuper és mélyegezni is szoktam vele.
Szóval amit ki akartam hozni az az, hogy menj el csillagász bemutatókra, találkozókra, amatőrökhoz, csillagdákba stb és nézz bele minél több távcsőbe és beszélgess minél több amatőrrel. Az, hogy mi itt adunk pár ötletet, meg megnézel pár videót, elolvasol mindent nem ad akkora löketet mint amikor az ember a saját szemével kukkolja meg a távcsöveket és saját kezével tapogatja meg állítgatja.
Egyébként nekem kezdőként az EQ mechanika kezelését se volt nehéz megtanulni, teljesen logikus az egész és nagyon kényelmes is. -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #4209 üzenetére
1. Igen, de a maximum fényesség pár napig áll fent ha jól emlékszem és utána folyamatosan halványul és ezzel együtt a spektruma is változik. Nappali égen akkor se 5-6 mp-ig látta volna, szóval igazad van.
2. Ez így van, ezért is írtam, h lotto 5-ös kategória, és már valószínűleg tudnánk róla. -
5150head
senior tag
Mondjuk így elgondolkodva, akár szupernova is lehetett. Persze erre nagyon kicsi az esély, de az ilyen felvillanások is előfordulnak és nagyon szerencsésnek kell lenni hozzá hogy az ember pont meglássa. Nappali égen kb lotto 5-ös kategória, de ez megmagyarázná a halványulást és a "mozdulatlanságot" Ha tudnánk pontos koordinátát esetleg utána lehetne nézni.
Aztán a felvillanás fényét megtöri a légkör és ilyen formát "rajzol" ki. Ha ez volt tuti hallunk róla
Esetleg tűzgömb, aminek az irányvektora pont a megfigyelő felé mutatott. (így mozdulatlannak látszott és az is felvillanásnak látszik) de erre is nagyon kicsi az esély.
Elég sok reális magyarázat van rá. -
-
5150head
senior tag
Sziasztok!
Kaptam a páromtól egy Lacerta fűthető harmatsapkát.
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez milyen állítható (potméteres) tápot szoktak használni? RCA csatlakozó van rajta, amit eddig csak audio cuccokon láttam.
A gyári állíthatós táp nekem kicsit húzós. 12V üzemel, de akkor maxon melegít. Lehet kapni sima potméterest olcsóbban, vagy készítettnem kell?
Ajánlottak ledekhez való dimmert, de valószínűleg azt is barkácsolni kellene.
Lengő változat lenne a legjobb.
A sapka adatai:
Áramfelvétel (A): 0.85
Legnagyobb teljesítmény (W): 10.2
Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest