Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
frango13 #4181 üzenetére
Ez itt kérem a világmindenség ánuszrózsája. Nekem azt mondta erről Popeye, hogy igen ritka jelenség, észlelésekor azonnal fel kell áldozni egy tucat gilisztát tejföllel, utána moonwalkolva kell közlekedni egy hétig. Ha ezt nem teszed meg, akkor szerencsésen megnyered a lottót, és 2 év múlva depressziós nincstelen idegroncsként ébredsz valami üzbég motelban, és mehetsz tuareg halőrnek, vagy valami ilyesmi.
-
válasz
4580693 #4158 üzenetére
Szerintem fasza lenne, biztos van valami gyerekekkel foglalkozó alapítvány, ami nem arról szól hogy ellopják a tagdíjat. Annyi hogy ha nem csillagász társaságnak adjuk le, hanem valami laikus szervezetnek (nem pejoratíven értve a laikust), akkor ki kell képezni valami helyi embert az észlelésre, hogy tudja csinálni a purdéknak a műsort (vagy keresni olyan helyi embert, aki már ért hozzá).
Ha lenne rá időm, megcsinálnám én magam, de nincs. A két budapesti üzletben is lehet lenne olyan készlet, ami 10 éve ott rohad, és soha nem fogják eladni, de lehet pár csóró gyerek meg kurvára örülne neki. De ezt meg már végképp nem húznám magamra, megmaradnék csak ötletgazdának (benne vagyok épp elég jótékonysági projektben, sorry). -
-
válasz
popey37 #4153 üzenetére
A titkos vágyam egy 140-150 körüli triplet, valahol nyugdíjba vonulásom környékén 55 éves koromban (és nem szkájvacser). Az aztán életem végéig kiszolgál majd, szép ajándék magamnak magamtól (vagy megveszi az asszony, mert sajnos képes rá).
Szóval most minden upgrade-em arról szól, hogy majdan a "végső fegyver" is tudja őket hordozni, és ne korlátozza azt. Lehet fasság ez így, de mint mondottam, most így gondolkodom. És igen tudom, el is lehet adni dolgokat, de én nem nagyon szeretek eladni dolgokatEzt a 120-as akromátot is oda adom majd valami gyerekalapítványnak, vagy az MCSE-nek a csillagdába hogy aki nem tud venni sajátot, az is tudjon észlelni. Ilyen kibaszott romantikus állat vagyok. Igazából nem is tudom, miért nem dobunk össze a soha nem használt cuccokból egy szettet, és adjuk oda cseritibe valahova, ahol sok örömet tudna okozni.
-
válasz
popey37 #4149 üzenetére
Pontosan tudod hogy milyen setupom van, ez a 120-as akromát első távcsőnek overkill (ezt annó mondtad is nekem). És még mindig nem értem el a korlátait (a tubus tudása meghaladja az enyémet). Most igyekszem mindenből olyat venni hozzá, amit később már nem kell cserélni (oklik, filterek, zenittükör). Mert ha egyszer ezt a csövet upgrade-elem, akkor az egy 120 feletti APO lesz, arra meg már akármit nem rak rá az ember. Így inkább veszek most mindenből apránként nagyon minőségit, hogy soha többé ne kelljen rá költeni. Most így gondolkodom.
-
-
-
-
Én mélyégre egy 2"-os 23mm-es 82 fokos SW oklit használok egy 120/600-as akromátban, és azért van javulás a 1 1/4"-os 20mm-es 70 fokos Lacertámhoz képest, ha csak a látványt nézem (az SW 7 tagú, de nem tudom milyen elrendezésű). De persze amit nem láttam a 15 ezer forintos okliban, azt nem láttam a hetvenezres okliban sem
Illetve tennék ide egy képet, hogy milyen sokkoló váltáskor a MÉRET. Jobbra az 1 1/4-es induló szettem (amici prizma + 20mm-es Lacerta okli), balra a 2"-os zenit + 23mm-es SW okli.
-
-
válasz
Oppenheimer #4112 üzenetére
Én bolygóztam a 4mm-essel, Jupiter + galilei holdak, Szaturnusz, mind kurvaszép volt benne, pedig nagyon szutyok fókuszírozóm van. Fura...
-
-
válasz
Oppenheimer #4102 üzenetére
f/5-ös a tubusom, az azért eléggé fényerősnek számít. Mi volt a para a 7mm-essel?
-
Firstlightoptics-tól brexit óta rendelt valaki? Hogy megyen ez most? Egy ilyen kellene, hogy ne kókadjon a kihuzat a 2"-os szett alatt (tudom #popey, tudom, teflon cső, de én a saját pénzem ellensége vagyok és nem barkácsolok).
-
-
válasz
popey37 #4086 üzenetére
Hát az úgy van, hogy valaki jobban parázik, valaki meg kevésbé. De a lényeg, hogy ezt kölcsönösen tiszteletben tartjuk, és nem próbálunk senkit semmiről meggyőzni. Ha közeli hozzátartozód meghalt volna lélegeztetőgépen, vagy te magad már megjártad volna a covid intenzívet épphogy túlélve, lehet máshogy gondolnád. Miképp magam is, ha egyetlen súlyos covidos/halott se lett volna elmúlt 2 évben a környezetemben, lehet én is máshogy gondolnám és nem paráznék annyira.
És miképp az agyával és a parafaktorral is másképp reagál mindenki erre, úgy mindenki teste is másképp reagál: a covid egy lutri ha a rá adott immunválaszt nézed, mert Te lehet észre se vennéd ha bekapnád, más meg simán belehal.
Eképpen sajnos az egész covid kitűnő lakmuszpapírja a kornak, mert tökéletesen alkalmas az emberek megosztására. És nincs igazság, csak alternatív valóságok. Érvekkel teljesen felesleges ma már bárkit győzködni. Ez nem az a kor. Viszont ez miatt egymást utálni, és úgy definiálni az álláspontod, mint akinek eminens érdeke a másik álláspontjának a hiteltelenítése, na az buta dolog. Ha találkozunk, rajtam maszk lesz, rajtad nem, én fosok a covidtól, te nem. Naés. Attól még kurva jót fogunk együtt észlelni. Na EZ a fontos. -
válasz
Oppenheimer #4059 üzenetére
Ha lesz addigra kocsim, akkor megyek.
-
válasz
Oppenheimer #4010 üzenetére
én most márciusig max az erkélyre vagyok hajlandó kitenni a cuccot
-
-
-
-
-
Képekhez még egy kis agyalás, hátha mégis rájövünk: az új kép atom grízes, és a fekete sem annyira fekete rajta mint a régi képen. Ilyen gríz akkor van, ha a automata képjavítást túltolja a kamera.
Szóval, nekem az a meglátásom, hogy a mostani kamerád szarabb mint a korábbi (most nem nézve, hogy mikori meg mennyibe kerül a két kamera, csak a kép alapján). -
-
-
-
válasz
kuyarashi #3555 üzenetére
Nem annyira tudat-alatti ez. Ha vettél egy porszívót, akkor 3 hónap múlva porzsákot hirdetek neked. Ha utazást vettél akkor mehet a bőrönd vagy a síléc, ilyesmik. De az is van, hogy ha vettél egy Samsung Galaxy S302-t, akkor egy év múlva betolom neked a "Hamarosan kijön az S303, csapj le rá most 5% kedvezménnyel" szöveget.
De az is van, hogy ha te egy 20 év alatti nő vagy, aki hirtelen elkezd illat-mentes tusfürdőt meg vitaminokat rendelgetni, akkor neked babakocsit fogok ajánlani. -
-
válasz
popey37 #3548 üzenetére
De jó is lenne, ha egy 15 seces TV spotért 10 millát kérhetnénk
Annyi pénzem lenne már hogy aranytalicskán vinnék az szolgák a f*szomat külön hugyozni
Az ország legnagyobb médiaügynökségének dolgozom, a hazai reklámpiac 20%-a a miénk. Minden ötödik reklám amit látsz (legyen az offline vagy online) azt mi toljuk. És nem, nem 10 milla egy TV spot. Maga a TVs reklámok árazása sem egyszerű (érdeklődőknek: elsőként a GRP fogalmával érdemes tisztában lenni), nem is vállalkoznék rá, hogy itt kifejtsem.
Magyarország tévénéző ország, ez régiós betegség, a világ egyéb tájain az online reklám már 2x annyit költ mint a TV. Egyedül itt a balkán szélén van még mindig 50-50 arányban a TV és az online reklámköltés.
Én az online reklámban vagyok expert, és igen: minden előadáson és konferencián elmondom, hogy a túlpörgetett reklámok miatt raknak fel az emberek adblockert. És igazuk van. Mert a jó reklám releváns és nem zavaró, csak jelzi, hogy lenne ott egy ajánlat ha érdekel. Negatív példának nézd meg a PC-Guru site-ot: tetszőleges cikket ha megnyitsz, 5 mondatos tartalom mellé bődületes mennyiségű reklám. Ez így kérem szar. Mondom ezt úgy, hogy egyébként évekig voltam cikkíró a Guruban. A PH!-t adblockolni viszont bunkóság, itt nincs sok reklám, de van nagyon sok jó tartalom, amiért megéri támogatni őket azzal, hogy hagyod megjelenni a reklámokat.
Suzuki Vitara és a reklámok megtérülése: az van, hogy ha te meglátsz egy Vitarát a tévében, és autós (suzukis) célcsoport vagy, és autó vásárlása környékén tartasz, akkor a tévé reklám hatására fogsz rákeresni Google-ben a Vitarára. De ez működik porszívóval és aranyérkenőccsel is, meg kb bármivel. Ezt mi egy attribúciós modellezés nevű módszerrel elemezzük: ki volt aki a tévé vagy a plakát hatására keresést indított, vagy bement a boltba, vagy lájkolt facebookon. Így a komplett marketing mixben látjuk, hogy mennyit hozott a tévé, mennyit a facebook satöbbi (meg hogyan hatnak egymásra, de ez már tényleg mélyvíz).
Ja, ha már facebook: 300 like után többet tud rólad, mint a saját anyád. Ez le volt kutatva elég nagy mintán, és nem is friss a kutatás, hanem valami 2015-ös (tessék, megkerestem nektek). Azóta még durvább a machine learning (nyugodtan engedd el a fantáziád). Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy takarodjon el facebookról (Instáról is!), vagy csak ésszel lájkoljon és ne szívvel. Nagyon gyorsan épít köréd az FB olyan comfort bubble-t, amiből nagyon nehéz kimászni. És ha csak neked tetsző tartalmat látsz, akkor ugye nem kell magyaráznom, mennyire befolyásolható leszel. -
-
válasz
Oppenheimer #3517 üzenetére
valami csapatfotót toljatok mindenképp
-
Én lakásfelújítok, így estére bicepszből megemelni már a fogkefét is kihívás, nemmég állvány meg izé... De sokszámos kolléga írásbeli beszámolói nagyon faszák, ha van több, kérem ne habozzék itt közzétenni
-
-
-
-
-
Én ezt nézem most erősen, 110-es apo ennyiért nagyon jó vásár, de biztos van oka, hogy ilyen olcsó. Lehet picit gagyibb az üveg, vagy nemtom. Ehhez képest duplájába kerül a 102-es triplet...
-
-
-
-
válasz
popey37 #3067 üzenetére
Ez a széria van neked is?
-
Tegnap megint volt pár óra felhőmentesen, Hold volt a program ismét. A 4mm-es UWA lacerta-t tettem fel az 50-re leblendézett csőre. Színi hiba nulla, minden kráter pengeéles, nagyon faszán nézett ki az öreglány.
Viszont, elbírna ez még egy kicsit több nagyítást is (ez így most 150 volt), így lehet mégis barlow lesz belőle. Ahhoz akkor meg sok a 4mm-es, így akkor kéne valami picivel hosszabb. Mondjuk az ES 4,7mm-es UWA, és akkor egy 2x barlow alá, az annyimint 255x nagyítás. És akkor olyan barlow kéne, ami nem nagyon eszi el a fényt. Mondjuk egy Televue -
-
-
-
-
válasz
Oppenheimer #3040 üzenetére
Pár dolog, jóindulattal:
Van mögötted pár észlelés, egyféle távcsővel (newton). Olvasol külföldi forrásokat, redditet angolul (postolsz is). Remek mindez. De akár tetszik, akár nem, newbie vagy a területen.Két dolog nincs a birtokodban:
Nagyobb mennyiségű tapasztalat. Mert tényleg nincs. Nem baj ez, nekem sincs sokkal több. Majd lesz. Ez miatt senki nem szól le senkit, inkább próbáljuk tanítani egymást. Illetve akinek van több tapasztalata, az szívesen megosztja azzal, akinek kevesebb van.
A másik, amid nincs, és ami viszont már gond:
A "szakmai alázat". Multinál vagyok középvezető, és semmit sem utálok jobban, mint amikor egy juniorom elolvas némi külföldi szakcikket, és elkezdi osztani az észt a seniorjaimnak. Kibaszottul rombolja a csapat-kohéziót, unszimpatikus lesz tőle a junior, és sokkel kevésbé szívesen segít neki ezt követően bárki. Vezetőként ha nem avatkozok közbe, akkor ennek mindig rossz vége van: a junior sértődötten lelép, a csapat meg veszített egy potenciálisan lelkes és szép reményű embert, aki nem volt elég türelmes, és nem volt benne szakmai alázat. És ez szar.Disclaimer: az alázat szó magyarban nagyon szar csengésű, könnyű összekeverni a megalázkodással, pedig a kettő között kibaszott nagy különbség van. Merthogy a szakmai alázat annak a képessége, miszerint elfogadod: van annál jobb megoldás/magyarázat, mint ami a Te fejedben legjobbként megvan. Ennyi és nem több.
Gondold ezt tovább: a fenti definíció mentén a szakmai alázat az egyik feltétele annak, hogy te többet megtanulj a vonatkozó témakörben (ez most itt az amatőr csillagászat). Szakmai alázat nélkül sosem fogod fontolóra venni, hogy az "aperture is king" mantránál lehet, hogy tényleg árnyaltabb a valóság (vagy éppen teljesen más). Tehát ezzel a saját fejlődésedet korlátoznád. Ami nettó fasság lenne. Ugye.Tehát az ajánlatom az, hogy fogadd el a nálad tapasztaltabb emberek hozzászólásait és egyszerűen csak tanulj belőle. És fogadd el azt is, hogy aki 15 éve észlel, és nézett már húszféle távcsőbe, az kissé idegesen fog reagálni, ha Te 5-6 észlelés és egyféle távcső ismerete után, pusztán külföldi forrásokból (könyvszagú ismeretek birtokában) próbálod megmondani a tutit.
Nézz meg engem: egy évvel járok előtted, többtucat észlelés van mögöttem, de én is csak egyféle távcsővel szereztem tapasztalatot. De én is olvasok redditet, külföldi fórumokat. Mégis "szakmai alázattal" iszom szavait itt mindenkinek, aki veszi a fáradságot és ír egy hosszabbat az amatőr csillagászat technikai részleteiről, vagy akármiről.
És ha lenne valami, amiben nekem lenne több tapasztalatom, mint az itt lévőknek, akkor én is megírnám, mindenki épülésére. Oppá lebuktam, a csoportvezetés és a szakmai alázat célirányos edukációja terén vélhetően több tapasztalatom van, mint az itt lévőknek. De az is lehet, hogy nem. És akkor szívesen olvasok egyéb meglátást erről. Csak nem ebben a topikban.
Nnnnna, és akkor most lehet szépen tovább játszani.
-
-
-
válasz
Oppenheimer #2985 üzenetére
Kéremszépen, az én anti-newton agyberendezésemnek semmi köze a racionális indokokhoz
Amikor néztem én is első távcsövet, akkor lendületből kizártam a newtonokat, pusztán a kinézetük és a kollimáció miatt. Én egy newtont látva mindig egy high-tech kukára asszociálok. A kollimáció pedig plusz nyűgnek tűnt (pedig mint kiderült, nem egy nagy etvasz).
Nekem a távcső az egy tripodra felcsavarozott cső, amiben lencsék vannak. Ilyet szerettem volna, ilyet vettem. De tudtam, hogy ez nem racionális döntés, és hogy ugyanazért a pénzért newton elrendezésben sokkal nagyobb átmérőt kaphatnék.
De mivel tök irracionális a lencsés távcső mániám, így nem is szólom le senki newtonját. És minek is tenném, egyazon hobbit űzünk, a lényeg az élmény, és a közös hülyeség. Arról viszont érdekel a kulturált diskurzus, hogy mekkora newton mekkora lencsésnek felel meg. -
-
válasz
Oppenheimer #2973 üzenetére
Ez nagyon gyorsan el fog dőlni: popey 120-as akromátja ott fog állni a newtonod mellett. Instant ellenőrizheted személyesen, hogy milyen természetű az eltérés a két rendszer között. Én csak annyit kérnék, hogy majd írjátok is meg ide, hogy mi lett a verdikt
Illetve okvetlenül készüljön valami pózer kép is ide nekünk a PH! amatőrcsillagász team-ről! -
Van a csillagváros fórumon is egy srác, aki omegon dobsonnal fotóz, csak nem jut eszembe a neve. Volt blogja is de ahogy nézem kirohadt alóla a domain.
-
-
Velem ne számoljatok, én még hónapokig nem tudok menni sehova.
-
Csillagtanya nem pálya? Class 4 az is (Lovasberény).
-
-
válasz
Oppenheimer #2873 üzenetére
Én őt vinném.
Ha már. -
válasz
popey37 #2870 üzenetére
50-es meg 80-as blendém van, 80-nal én nem láttam eltérést egy 72-es ED-hez képest (ez a 120-as optika amúgy is állat). Viszont 150x-es nagyításon már nagyon parkinzonos az aluláb meg a fogasléces focuser. A crayfordot megrendeltem, de a tripoddal gondban vagyok, egyben akarom fejleszteni a mechanikával, de EQ5 alá nincs értelme lőni, és akkor már goto is kéne, meg ha már goto, akkor már fotózni is kéne.... ehh... tudtam én, hogy ez lesz
-
válasz
Oppenheimer #2866 üzenetére
A barlow nem opció mert nincs, és nem is tervezek venni. Alapvetően (99%-ban) mélyegezek, csak ha épp jár arra bolygó, akkor berakom a 4mm-es oklit. Ennyi
De SkyWatcher Startravel-120T, és fingom sincs mi az az apertúra
-
Tegnap nagyon jó seeing volt, remélem más is kihasználta. Az M44 még mindig a kedvenc DSO-m, megunhatatlanul szép. Másrészt végre az M67 személyében megtaláltam azt a határ-magnitudót, amit még éppen lehet látni az észlelőhelyemről (6,9). Ami ennél halványabb, azt meg se próbálom.
És végre lelőttem a Marsot a 4mm-es UWA Lacerta oklival, de kissé nem azt láttam, amire számítottam. A 600-as tubussal ugye 150x-es nagyításom volt, ez kicsit kevéske lett. 4-esnél kisebb okli nem nagyon van, így ezzel a tubussal ez a max.
Konkrétan mit láttam: egyrészt nagyon kicsi volt maga az objektum, meg színezett mint állat. Nosza leblendéztem 50mm-re, így a színezés eltűnt, de nagyobb nem lett
Jégsapkát felejtsd el, pici vörös izé. És 150x-nél már nagyon gyorsan mászott kifele LZ-ből is.
Tanulság: 600-as tubus bolygászni korlátozottan jó. Jupitert + Szaturnuszt bőven élmény vele nézni, de a Mars már kicsi neki.
-
válasz
Oppenheimer #2848 üzenetére
Meg arról a binokliról mesélj majd kérlek egy kicsit részletesebben, mert pont olyat szeretnék venni
-
válasz
Oppenheimer #2846 üzenetére
Lehet sár lesz, arra készülj. Por helyett
-
válasz
Oppenheimer #2843 üzenetére
Jó beszámoló, jó észlelés, tanulságok, mi kell még
A starhoppingba hamar bele fogsz jönni, meg ha már huszadszor járod körbe a kedvenc csillagképedet, akkor már stellarium se kell. Nekem kb a 15-18. észlelés után jött meg az érzés, hogy mintha már kicsit ismerném az eget, nem egyből a telefon után kaparászok, ha el akarok indulni valamerre.
Közhely, de egy jó binokli őőőőőrületesen sokat segít az ég megismerésében és a tájékozódásban. Fontos upgrade, tényleg sokat jelent.
Az oklit én nem merem véleményezni, nem ismerem a márkát. Nekem 2"-osban SW SkyPanorama van (82 fokos, 23mm-es), az hibátlan (annyiért legyen is). Viszont baromi nagy és nehéz -
-
-
-
válasz
Oppenheimer #2765 üzenetére
Látom redditen is jelen teccik lenni
-
-
válasz
Oppenheimer #2751 üzenetére
Na szuper, szerencsére most napokig felhős lesz az ég. Mindig ez van ha valaki távcsövet vesz...
-
-
válasz
Oppenheimer #2732 üzenetére
Ezt szerezd be. Ezzel kezdj, ebben vannak az abszolút alapok. Nagyon jó élmény is olvasni, kb. ezzel leszel amatőr csillagász.
-
válasz
popey37 #2726 üzenetére
Az meg nem igaz, hogy senki sem hallgat az itteniekre. Én az itteni tanácsok hatására vettem a 120-as akromátot mélyegezni. És szerintem mindenki egyetért abban, hogy az egy igencsak jó döntés (és jó tanács) volt. A méltán híres báriumokat pedig 4mm-es Lacerta UWA és 2"-os 23mm-es SW SkyPanorama oklik váltották, szintén itteni tanácsra.
Kéne is még egy 7mm-es meg egy 30mm-es is lassan, hogy komplett legyen a készlet...
-
válasz
Oppenheimer #2722 üzenetére
B@zmeg de öreg vagyok
-
válasz
Oppenheimer #2716 üzenetére
Gratula, nagyon jó ár/érték arányú műszer az, koptasd vele az eget sokat! Ha lesz kedved, az első észlelésekről számolj be bátran itt is.
-
-
Ez meg vajon jó SW tubusra is?
-
válasz
kuyarashi #2691 üzenetére
Közben rájöttem, hogy ez itthonról is megoldható ám.
-
-
-
A crayfordot Astroshopból rendelném. Az még EU. Az ebay-es cucc is biztos jó, de a SW az kéremalássan taiwani, és nem kínai
Nem mindegy!
Meg az astroshopban bízom, az ebayben meg nem.
-
válasz
Oppenheimer #2684 üzenetére
Stellarium, más nem kell. Tényleg. Asztali gépen is nagyon jó. Én csak azt használom.
-
-
válasz
kuyarashi #2677 üzenetére
Ezt venném és van is nekik készlet, de kellene hozzá ez is, amiből meg nincs nekik. Így kérdezném, hogy azt a papucsot meg bírnád-e faragni nekem.
Csak addig tartom itt kinn az eszmecserét, amíg közösségileg is hasznos lehet, a részleteket privátban intézzük majd. -
válasz
popey37 #2674 üzenetére
Ha ez számít, én is popey mester útmutatására vettem a 120/600-as lencsés tubust, és nagy örömmel használom már "évek" óta. Első távcsőnek valóban kicsit overkill volt, de egy pillanatig sem bánom. Ha le-blendézem 85-re, akkor semennyit sem színez (ED apo-k szevasztok), de kis nagyításon 120-as átmérőben sem nagyon. Bolygászni is szoktam vele, Jupiter, Szaturnusz rendszeres áldozatok, és nagyon szép látvány mindig. Idén kap egy crayford tuningot is, mert megérdemli (csak kereső-papucsot el felejtsek venni hozzá, különben mehetek kuyarashi kartárshoz, hogy faragjon nekem valamit
).
-
Elsősorban otthonról (kertből/erkélyről) észlelőket kérdezem, de valójában mindenkihez kérdés: észlelés után szétszeditek a műszert, vagy összeépítve rakjátok el? Én a 120-as akromátot minden észlelés után szétszedem. A mechanika marad az állványon, de az ellensúlyokat, a csövet mind leszedem, a csőről a zenittükröt okulárt leveszem (csövet úgy rakom el). Viszont így minden észleléshez +30 perc mire szét meg összerakok mindent.
Más is így tolja, vagy összeépítve van eltéve a műszer?
-
válasz
Oppenheimer #2660 üzenetére
Ezért jó a lencsés, ha hurcolkodni kell. Kisebb is mint a newtonok, meg nem is lesz tiszta retek a tükör (mert nincs is bennük tükör). Jusztírozni sem kell... najó abbafejezem, nagyon jó az a newton, hidd el ezek apróságok amiket írtam, nagyon sok szép élményt fog adni az távcső.
József Attila lakótelep: onnan nincs messze a város széle, itt a 18. kerületben szuper városszéli mezőket tudok mutatni, ahol sokkal kisebb a fényszennyezés.
-
válasz
Oppenheimer #2654 üzenetére
Kérdezz bátran. Szinte a legelső fejlesztés az okulár legyen. A gyári bárium okulárok nem rosszak, de már egy 15-20e Ft környéki okulár is egész más dimenzió. Olvass róla, hogy "az okulár a távcsöved fele", mert minden látnivalót azon át nézel.
Tehát most vettél egy jó távcsövet, de a hozzájuk gyárilag csomagolt okulárok tudása messze a távcső tudása alatt van. Így én azt javaslom, legyen ez a következő upgrade.Ja és üdv a klubban
-
válasz
Oppenheimer #2648 üzenetére
Dobsonnal észlelő kollégák mintha szoktak volna egy kis fogantyút tuningolni a csőre, hogy könnyebb legyen azt vezetni. Valamelyik észlelőtáboros csapatfotón láttam.
-
válasz
Oppenheimer #2639 üzenetére
Tökre megértelek, newton rendszerű csővel kapod a pénzedért a legnagyobb átmérőt. Én biztos nem tudnék tökörészni a kollimátorral (elég szeánsz így is felkészülni az észlelésre a 120/600-as akromáttal). Plusz nekem a newton nyitott és üresnek látszódó kályhacső design-ja is fura (olyan mint egy kuka). Nekem kellett az, hogy a távcsövem rendes távcsőnek nézzen ki
-
válasz
Oppenheimer #2634 üzenetére
Amit linkeltél, az egy newton távcső, ami ugyan nyomokban tartalmaz némi lencsét, de ha lencsés távcsövet keresel, akkor 150mm-est nem fogsz találni az említett kereten belül. Az SW leghurkább 150-es csöve is ott kezdődik, hogy kettőhetven. És ez alatt még nincs állvány, se a végén normális okulár. Az említett kereten belül esetleg egy 102-es SW refraktor lehet jó vétel.
Ha viszont félreértettem a "150mm-es lencséjűt kerestem" szöveget, és newton távcsőben gondolkozol (és nem félsz a kollimátor használatától sem, mert newtonhoz az bizony alap), akkor abban majd segít valaki más, mert én csak a refraktorokhoz értek, azokhoz is csak minimális szintenÉn mélyégre nem vennék newtont, de én semmire se vennék newtont, így newton témában semmiképp se hallgass rám
-
Nagyon durva az áremelkedés. A kedvenc okulárom, a 2"-os SW 23mm-es UWA konkrétan dupla áron kapható. Eddig is nagyon megbecsültem azt a cuccot, de most már pláne nagyon örülök hogy annó megvettem.
-
-
Hogy ON is legyek: nekem igényem volt, hogy ismerjem és megismerjem az eget, még pediglen azért, hogy (hamarabb) megtaláljam amit keresek. Popey búváros példájánál maradva: ha mondjuk roncsot merülök, akkor azért nem gond ám, ha alaposan megnézem előtte, hogy lent hol mi merre lesz.
De az nem érdekel feltétlen, hogy az adott messier-nek mondjuk mi a sztorija (köd vagy akármi). Csak nézem. Viszont észlelés után meg sokszor már érdekel, hogy amit láttam, arról mi többet lehet megtudni. Sokszor ez oda vezet, hogy megnézem egy következő észleléskor még egyszer. Vagy többször -
-
-
Már csak ég kéne, merthogy nincs... Ja és nekem ez lesz az első telem, levágott ujjú kesztyűn kívül mással nem készülök különösebben. Ja de, csinálom a jogsit és veszek autót, így végre nem csak erkélyezni tudok majd
Viszont: a környéken a sárga nátriumos lámpákat lecserélték ledesre, és sokkal jobb így az ég (már amikor van). Plusz ezek már rendesen lefelé néznek, így felfele sem adnak ki annyi fényt. Nem volt azóta túl jó egem egyszer sem, de amennyire meg tudtam állapítani kb 1-1,5 magnitúdót nyertem a ledes lámpákkal.
Viszont, az jó hogy eddig nem vettem szűrőt, mert a ledes lámpa eléggé más színű, még utána kell olvasnom, hogy ezekre milyen lenne a legjobb. -
Új hozzászólás Aktív témák
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest