Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
laragirl83
őstag
válasz
cellpeti
üzenetére
Ááá nem szabad AUTO-n hagyni semmit.... megölöd a gépet.
Tedd MANUAL-ra:
DDR overvoltage +0.2
PCI-E normal maradhat
FSB overvoltage normal vagy ha kell akkor +0.1 max...
MCH overvoltage +0.1
Loadline calibration enabled
CPU voltage 1.3500-1.400V-ig léghűtéssel (ezt ki kell tesztelni...) De az az ~1.5xxV qrvaaa sok!!!! -
kriszbon
őstag
-
kriszbon
őstag
válasz
cellpeti
üzenetére
zoo8800 leírta, hogy variálni kell a szorzóval, és az fsb-vel úgy hogy meglegyen a 3Ghz, és 1066-on menjen a ram. Emeled az fsb-t amennyire te akarod(közben látod hogy változik a ram sebesség) ha az fsb-vel nem érted el a 3Ghz-et akkor állítasz a szorzón. mikor ez megvan látod hogy mennyin menne így a ram, ha nincs meg az 1066 akkor átállítod 2.66-ra, ha úgy meg sok, akkor visszább veszed az fsb-t, hogy 1066 legyen a ram, így a procid megínt nem 3-on megy ezért jön a szorzó állítás ismét! Ha valamiben tévednék akkor bocs, de ezt neked kell összevariálnod, mert te látod hogy mi mennyit változik, ha állítod

-
zoo8800
veterán
válasz
cellpeti
üzenetére
bios: nem hiszem...
CPU host clock control enabled
PCI express freq 100
System memory multiplier legkisebb
System voltage control manual
CPU Voltage control 1,4-1,45Vés innentől variálhatsz az FSBvel és a szorzóval (CPU clock ratio)

ha belőtted a procit, variálhatsz a RAMmal is
-
zoo8800
veterán
válasz
cellpeti
üzenetére
procifeszt NEM hagyunk auto-n
legyen pl. fix 1,4V, kicsi + fesz az északi hídnak, az FSB-t pedig feltolod 500-ra, proc szorzó 6, RAMot visszaosztod 1:1-re (1000MHz, CL5ben)vagy próba 7es szorzóval, 430 FSB-n. Itt is a legkisebb RAM szorzót használd, ráérsz azzal babrálni

-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
cellpeti
üzenetére
Belépsz a BIOS-ba, aztán CTRL + F1 billenentyűt lenyomod 1szerre.
Advanced BIOS Features menüben kikapcsolod a C1E/EIST cucokat és a VT-t (Virtualizációs Tech. ez is bekavarhat a tuningban, ez legyen Disabled ez csak akkor kell ha két OS-t akarsz egyszerre futtatni de gondolom nem).
aztán irány az M.I.T menü baloldalt legalul
-CPU clock ratio: ez a szorzó ezt hagyd 7-esen.
-CPU Clock Control: Enabledre tedd, így tudsz FSB állítani
-CPU Host Freq. : itt állítod be a kívánt FSB-t. pl 400-at
-CIA2: Ezt legyen kikapcsolva, automata tuning +50MHz pfh... no comment
-System Memomry Multipler: Ezt tedd 2.00-ra (ez határozza meg a proci FSB és a memória fsb leosztásiszámát, ha 2-van akkor megy szinkronban, nincs felszorzás a cpu fsb-hez képest. Ugye itt nincs (sajnos) visszaosztás mint az AMD-nél vagy 975-ös chipkészletnél. Ha 400-on van a proci fsb akkor így pont 800-on megy a ram. Baba, örülünk.
-Dram Timing: ez a memória időzítés, ez maradhat SPD-n (ez a gyárilag beprogramozott alapidőzítés, 400-as fsb-nél 2-es szorzóval pont 800-on megy még nem kell hozzányúlnod. Max később ha 400fölé mész fsb-ben és instabill lesz a rendszer. Akkor lehet lazítani az időzítéseken.
-System Voltage Control: Manualra (elkezd pirosan villogni de no para ha nem állítasz semmilyen feszt akkor is pirosan villog ha manualon van, ez ilyen felsleges fosatás a gigától)
FONOTS, hogy itt nem valós értéket állítasz be, hanem az alapérékhez képesti plusz feszültséget!! Ne adj semminek se túl sokat mert elfüstöl a lap és elszál az egész!
-(G)MCH-nak adjál +0,1 vagy +0,2V-ot
-CPU Voltage Control: CPU fesz. 1,325 az alap sztem 40-as fsb-t viszi alapfeszen, ha nem akkor adhatsz neki kicsit pluszt, mondjuk 1,35V-ot, aztán ahogy emeld az fsb-t 400fölé mehet neki a plusz fesz HA kell. Mondom nekem 1,325V-al még vígan elvan 450-es fsb-nél.
-DDR2 over voltage: a memóriának tudsz több kakót adni. 400-as fsb-nél még nem kell ha 2-es szorzót használsz (lsd feljebb). Fontos, itt is a gyári 1,8V-hoz képest adod a plusz Voltokat. 2,1-2,2V-nál ne menej feljebb mert megsül a rammodulod aktívhűtés nélkül hosszútávon.
(ha régebbi bios-od van akkor DIMM over voltage néven is lehet ez a menüpont)
Nah kb ennyi. Rem érthető lett, ha meg túl szájbarágós akkor sry.
mod: helyesírás
[Szerkesztve] -
Qru
MODERÁTOR
válasz
cellpeti
üzenetére
Gorneck fórumtársunk oldalán van egy tuti jó kis DS4-es részleg, ott minden infót megtalálsz. Általános leírástól a tuning leíráson át a saját eredményeinkig. Érdemes átnézni!
[link]
Egyébként nálam most hig-end beállítás így néz ki:
(7x)450-es FSB (3150MHz, ez még egy 8800GTS-t is kihajtott anno ( [link] ) nem még a mostan kis szerény 7900GT-met),
memória 1:1-ben, vagyis szinkronban, így 900MHz-en megy 4-4-3-8-on 2,2V-al (+0,4V bios-ban).
(G)MCH kap +0,2V-ot a többi alapfeszen van (proci is).
Memidőzítést még tudnám lejebb vinni de még nem volt időm kitesztelni.
Ha van még kérdés, gyere a DS4 topikba: [link] -
éN79
addikt
válasz
cellpeti
üzenetére
Nálad is számolja ezekszerint a várható ram sebességet, olyan beállítást keress akár a strappel való szórakozással együtt, ahol 800-lesz a sebesség, lévén annyinak kellene lennie.
Talán a System Memory Multiplier alatt tudod állítani, ha tudod akkor 1066-ra kellene tenned, így 400-as FSB esetén a ram 800-on járna (elviekben).
[Szerkesztve] -
éN79
addikt
válasz
cellpeti
üzenetére
Sajnos tényleg nem ismerem ilyen mélységekben a lapod biosát, majd Qru tudni fogja szerintem mit kell még beállítani. Nálam amúgy minden alapfeszen, 400-as FSB és a ramok 533-ra állítva így 800-on járnak 2.05V-on, bár a vitesták bírják az 1000-et 2.1V-on, de a kis 667-es MARS-ok már nem annyira.

A CPU frekijét nem tudod AUTO-ról valami manuális megoldással belőni?
[Szerkesztve] -
Qru
MODERÁTOR
válasz
cellpeti
üzenetére
C1E/EIST-et lődd ki, a miatt veszi vissza a szorzót 6-osra 7-es helyett. (6x266 VS 7x266) Ha tuningolni akarod akkor is érdemes kikapcsolni mert egyes esetekben instabilitást okozhat. Nekem is ugyan ilyen DS4-em van, nálam 450-nél van vége a ''dalnak'', szóval húzhatod az fsb-t bátran!
-
éN79
addikt
válasz
cellpeti
üzenetére
Közben letöltöttem a lapod manuálját, a cpu sebességét (fsb) az ''MB Intelligent Tweaker (MIT) menüpont alatt a CPU Host Clock-ot enable-re kell állítani és a CPU host frequencyt mondjuk a másik topikban jelzett 266->400-ra,
a Memory Frequency-t meg 533-ra. [link]
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon!
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- magyar billentyűzet - 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4062
- BESZÁMÍTÁS! MSI B350M R5 1400 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
3,3ghzhez is elég szvsz. de majd kitapasztalod. gyári hűtő is bírja egy ideig.
)

A pci-e sebességet fixáld 100-ra, ne hagyd auto-n.