Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• remeczkiadam

csendes tag

válasz Yeffy #15145 üzenetére

Szerintem érdemes elindulni a python, automatizáció, json, virtualizáció(kvm) vonalakon.
    Én egy sd-wanos 2nd level-t vezetek most és itt az "alapon" felül ezekre van szükség.
    Alapnak azt értem, hogy van valamennyi RS ismereted, meg képes vagy bele tanulni vpn és tunneling technológiákba. Erre jön persze az, hogy kinek a cuccát supportálod. Az én esetemben ez cisco ami viptela, de nem, de mégis, de igen vagy mégse... ebbe inkább ne menjünk most bele.

Python és/vagy automatizáció: jó mert repetitív dolgokat ki tudsz vele válltani. Vagy amin én szenvedek épp, adott egy új eszköz típus amit szeretnénk forgalmazni, de a cisco még nem integrálta teljesen az sdwan portfólióba. Egy két lépcsős upgradet kell csinálni, hogy működjön az eszköz. Ez manuálisan kb 30-45 perc, a bugos scriptemmel kb 9-10 perc és párhuzamosan több upgrade is mehet.

JSON: pythonnal kéz a kézben, nagyon jó ha egy rest api segítségével tudsz mondjuk adatot kibányászni és feldolgozni legyen az akár valami real time cucc vagy inventory data.

Virtualizáció és KVM: én virtualizálok itthon is, jó buli, meg kb két dolog van amiről tudok hogy vason fut és nem vm-en a cégnél. A cisco encs esetén lehet szükség lesz egy kis kvm ismeretre.

bash: szerintem érdemes bash-al és linuxal barátkozni, sose tudhatod mikor jön jól.

Így hirtelen ez az amit látok az én szemszögemből, de biztos van ezer meg más dolog is.
    Remélem tudtam segíteni.

• crok

Topikgazda

válasz Yeffy #15145 üzenetére

Juniper: Igen, mindenkepp, Routing/Switching/Firewall vonalon foleg

Aruba: csak ha erdekel a wifi is:) Egesz jok azok is.

Python: mindenkepp, a jovoben alap lesz, ez biztos

Új hozzászólás Aktív témák