- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mexikó tisztázta a Google-t a monopóliummal kapcsolatos vádak alól
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Proci85
senior tag
válasz
soma314 #13222 üzenetére
Szia
Köszi a választ. A 2 SW körüli szitut összemostad. Elnézést, nem könnyítettem meg a segítők dolgát.Javítom.Perem feltételek:
SW1: Cisco 2950 tesztelni, hogy jó-e a koncepció
SW2: Cisco Express 500, erre kellene véglegesen megoldani, HA lehetséges. Ha nem oldható meg, az a válasz is jó nekem. Akkor visszadobom a megrendelőnek.mgmt háló: 172.31.0.0/16, default gw 172.31.255.254, VLAN 31.
guest háló: példa szempontjából mindegy az IP, VLAN 2.
Mindkettő egy Mikrotik routeren van felvéve, mindkettőn DHCP. 1 db porton adom ki az SW felé, untagged VLAN 31, tagged VLAN 2.A 2950-es fogadja a 24. portján. Gigabites portjait nem használom SX csatlakozó hiányában, igaz, shutdown elférne rajta. Tehát a "bejövő" kábel a 24-es porton van. Ezt nevezem most uplink portnak..
Az SW-n több unifi AP van. Példa fotó, nem igy néz ki, de látszik az ajánlott felhasználás
Az SW-n AP felé menő portokon ki kell adnom: untagged VLAN 31, tagged VLAN 2.
Ezt Cisco-n hogy oldjátok meg?
interface FastEthernet0/4
switchport trunk native vlan 31
switchport trunk allowed vlan 2
switchport mode trunkNem így?
Még ezen gondolkoztam: data + voice. Itt data VLAN = VLAN 31; voice VLAN = VLAN 2.
Nem tudom ez mennyire szép. Korlátos, csak 1 tagelt VLAN-t tudok így feladni, de itt épp elég lenne.AP oldalról egyszerre kell, hogy egy tageletlenül lássa a hálót, megértse, mint egy PC, mert csak így vesz fel IP-t az AP.
És kell egy tagelt háló, ami VLAN ID-t az AP-n beállítva adott SSID-n sugározza, így tudsz office és guest wifi hálót feladni (office-hoz plusz 1 VLAN ID kellene, itt most nincs office, de erre való itt a tagelt VLAN).Cisco 2950-en a linkelt configgal tesztként összeraktam, működik. Kérdés Ciscos fejjel korrekt-e így megoldani?
Cisco Express 500 (ws-ce500-24tt)
Ha nem ismered, úgy nehéz. Persze, talán sosem találkozol vele, régi vacaknak tűnik. Nincs konzol csak webes felület.
leírás 5. oldaltól jön be a smartport, ott vannak az előre gyártott "role"-ok. 9. oldal a role-ok kiosztása, 12. oldal a role-ok alapján port config. Látható, hogy a legtöbbnél vagy native vlan-t tudsz megani vagy access vlan-t.
Eredendően ezzel kellene megoldani a feladatot.
Itt már van dedikált uplink port, Gi1, GI2.
Erre próbáltam felkonfigolni ciscos fejjel, de nem megy. Kérdés én nem jól kattingatok vagy nem oldható meg ezzel, amit akarok.
Konfigról készítek fotókat és feltöltöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- BestBuy topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- DOOM - The Dark Ages
- További aktív témák...
- Nitro ANV15-41 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4060 32GB 1TB NVMe gar
- ASRock RX 5700 XT 8GB GDDR6 Phantom Gaming D OC Eladó!
- SilentiumPC Signum SG1 TG
- ThinkPad T490 27% 14" FHD IPS i7-8565U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam új akku gar
- X1 Tablet Gen3 13" 3K IPS érintő i7-8550U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam 4G LTE gar
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest