- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #2668 üzenetére
Nem rég jelentették be, hogy a KDE mint olyan is képes lesz flatpak dolgokat felrakni, a Discover segítségével.
Maga a flatpak támogatás jelenleg nincs benne a Chakrában. CCR-ben van flatpak csomag, de nem biztos, hogy fel tudod rakni. Januárban dobtam fel ezt a flatpak témát, azóta zajlik beszélgetés róla.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #2296 üzenetére
Különösebben nem bonyolult a dolog. A ccr-es csomagoknak (ahová bárki regisztrálhat) van egy szöveg fájl ami megmondja h. mit töltsön le, mik a függőségei, aztán minden mást megcsinál a rendszer, legyártja a csomagot meg fel is rakja. Itt egy példa rá: [link]
A bináris csomagokat amiket a Chakra tölt le, azokat még nem csináltam, de hasonló ehhez. Igazából nem kell feltalálni a dolgokat a csomagolóknak, mert mikor kijön valamiből az új verzió, akkor jellemzően csak újra kell fordítani a csomagot, meg frissíteni a hitelesítő cheksumot, aztán feltölteni a szerverre. Mikor egy adaggal megvannak, akkor a fejesek valamelyike átmozgatja a csomagokat a következő tároló lépcsőfokra, míg végül el nem jutnak a stabil tárolóba.
Szóval leginkább csak szabad idő kell hozzá. Egyébként van erről részletes írás a wikijükön. -
válasz
Damateo #2280 üzenetére
Ezt felfogtam, hogy volt már egy Linux a gépen, mivel írtad!
Dobtam a Chakra mellé egy Ubuntut próbaképpen.
Ettől függetlenül, ha másik disztrót raksz fel, szinte biztosan felrakja a saját GRUB-ját és onnantól az az alap indító!
Jajj, junity!
Valami nem normál helyre telepítetted az egyik GRUB-ot, úgy értem, hogy nem meghajtóra, hanem partícióra! Mondjuk a Chakra partícionálása elég furmányos, de pont nem könnyű rossz helyre rakni a GRUB-ot.
-
válasz
Damateo #2278 üzenetére
Ezt hogy érted? Nem az Ubuntu által telepített GRUB-bal bootol a géped? Ha igen, akkor saját magát nem írja ki külön.
Ha meg nem rakta fel a saját GRUB-ját az Ubi, akkor a Chakra GRUB-ját frissítened kell.Milyen DE van az Ubin? Ha junity, azt ne valld be, mert Kapitány kitagad!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #2268 üzenetére
Ha jól látom, ez a csomag hiányzik:
lib32-nvidia-libglA Steamnek meg kellenek a lib32-es dolgok.
A gond az, hogy a többi lib32-es csomag nem hozta le ezt magától függőségként, mert vagy nincs beállítva, vagy rossz az ütközés paraméter beállítás a csomag pkgbuildjában. Jeleztem nekik ezt a problémát bugtrackeren már pár napja, mert kb. az összes grafikai csomag ütközési rendszerét felül kell vizsgálni, majd a következő kernel frissítésre fog valószínűleg megtörténni.
Per pillanat sajnos lehetséges egymással keverni a nyílt és a zárt driverek csomagjait is.
-
Ezekiel Ston
senior tag
válasz
Damateo #2090 üzenetére
A play on linux igazából egy összefogó a wine-okból, meg tele van előbeállításokkal, ha valamit keresel pl game vagy alkalmazás ami nem linuxos akkor ha a listában benne van, akkor le is tudod tölteni, és be tudod azzal állítani mindazt amit manuálisan kéne a wine-on ha csak azt telepíted fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #2057 üzenetére
Szóval akkor ezek vannak fent:
lib32-nvidia-340xx-libgl
lib32-nvidia-340xx-utilsés ezek mellé nem tudod feltenni a bumblebee csomagot, mert ütközik velük. Estefelé ha hazaértem, akkor megnézem mi van ez ügyben, aztán szólok nekik a fórumban, vagy szólhatsz te is, ha gondolod. A forum / packageing alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #2050 üzenetére
Az octopiban simán meg tudod nézni a driver verziót, keress rá az nvidia szóra. Egyébként 340.65 a csomag verzió.
A steamhez a csomag infó szerint a lib32-primus csomagot kell felraknod, ez valószínűleg fog csomag cserét csinálni más driver csomagoknál, azokat engedd neki. Aztán ha megvolt, nézd meg a steamet, hogy felmegy-e. Kicsit régi a wikije a steamnek a Chakránál, majd átírom ha kiderült mit kell tenned.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #2046 üzenetére
Hmm, kicsit tanácstalan vagyok, mert az utolsó nVidiám 7300GT volt. Zárt driveres módban telepítetted fel, és most a frissült driver nem neged nagyobb felbontást?
Ezzel a sorral: nvidia 346.35 (also nvidia 340.65, 304.125) nem vagyok teljesen tisztában. Mi a különbség közöttük?
-
spammer
veterán
válasz
Damateo #2036 üzenetére
Ha hibernálni akarsz (HDD-re menteni az állapotot és teljesen kikapcsolni a gépet), akkor igen. Min. a memóriával egyező méret legyen (4 GB), de ajánlott valamennyivel több, mondjuk 5 GB jelen esetben, és akkor tuti nem lehet gond.
Ha csak altatni akarod a gépet (sleep/suspend), és RAM-ba menteni az állapotot, akkor nem szükséges swap, hiszen a memóriát használja. Viszont ilyenkor nem kapcsol ki teljesen a gép, egy nagyon minimális fogyasztása van.
Van még olyan szempont is, hogy fogsz-e végezni nagyobb memóriaigényű dolgokat a géppel (pl. fotó/videó feldolgozás, vagy játék), olyankor sem árt azért, ha van swap, mert a 4 GB-ot is el lehet fogyasztani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #1999 üzenetére
Haver laptopján találkoztunk ugyanilyen jelenséggel, de azon modbios volt, és abszolút megállt a bootolás, ha bent volt a Chakra pendriveja, az összes létező opciót kipróbáltuk az USB-nél.
Úgy oldottuk meg, hogy az ő vinyóját átraktuk az én gépembe, ott felraktuk a Chakrát, majd vissza az ő gépébe és minden ment frankón. Sajnos az okra nem jöttünk rá, meg nem is találtunk mást, akinek ilyen gondja lett volna. Ugyanaz a pendrive minden más gépben hiba nélkül működött. Az övé egy Acer gép.Amúgy esetleg még az új iso teszt verzióját kipróbálhatod, hátha: [link]
Ubeygon2: fog a linket fentről. Bár igazából ha van gmailed, vagy Youtube reged, akkor G+ is jön vele. Egyébként Calameres az, amit most pl. a Manjaro használ.
-
-
válasz
Damateo #1916 üzenetére
Szia! Nem lenne hátrány, ha teljes mondatokat írnál, amit érteni is lehet vagy csak írd le, hogy mik a terveid, mik vannak meg hozzá eszközökben szellemi javakban, etc.
Milyen SSD- d van? pontos gyártó, tipus, méret
Van- e már rajta valami vagy üres?
Mi az oka, hogy MBR helyett GPT- t akarsz? Ha Win x- et is akarsz az SSD- re, azt is áruld el!Ki tudja használni?
Ez a legjobb mondatod, mert legalább 3 féleképpen lehet értelmezni. Ha nem vagy politikus, akkor ezt ugorgyuk!
Itt egy válasz az előbbi kérdésedre: Én. no, ugye, hogy nem vagyunk előrébb? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #1916 üzenetére
GPT-s telepítésnek vannak bizonyos követelményei, rendelkezned kell egy 8MB-os nem formázott partícióval, aminek az első partíciónak kell lennie. http://chakraos.org/wiki/index.php?title=Setting_up_with_GPT-Partition_Table
Az SSD kihasználás viszont nem az operációs rendszer kérdése.
-
ztsoft
őstag
válasz
Damateo #1887 üzenetére
Sajnos nagy a fejetlenség a KDE 5 miatt. Egy ideje a sensor plazmoid nem ment (pedig az lm_sensor működik, a sensors parancs is látja). A tegnapi frissítéssel ez félig meg javult, de most a kdeconnect-et vágta taccsra. Sajnos ez mostanság így változik, jön a frissítés, és nem lehet tudni, hogy éppen mit tesz taccsra. Érdekes ez Arch alatt nem így van (tudom, hogy teljesen külön akarnak válni), ott minden tökéletesen működik. Nagyon gondolkozom a váltáson.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #1131 üzenetére
Nem tudom mikor jön az új iso, de tulajdonképpen felrakhatod a februárit is, csak ennyit kell módosítani a telepítés után: [link]
A W7 alapból ms-dos fájlrendszert csinál, Win8-at nem tudom, de az újabb bolti gépekben alapból GPT-re szokták formázni a vinyót még akkor is, ha csak pár száz gigás és így kb. értelmetlen. Sajnos a kparted meg még nincs teljesen felkészítve a GPT-s fájlrendszerre, ezért kell az amit linkeltem tegnap. Arra viszont jó a kparted a telepítőben, hogy meg tudod vele nézni milyen a vinyó. Bár ezt Win8 alatt is meg udod nézni, max egy rendes partíció szerkesztő progival.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #1129 üzenetére
Elég általánosak a kérdéseid, a Chakrával szeretnéd kezdeni az ismerkedést?
Az energiagazdálkodás beállítására nagyon sok opció van a KDE-ben, több dolog állítható be mint pl. a Win7 vezérlőpultjában. Ami meg esetleg nincs, azt valszeg megírta már valami a desktopról letölthető widget formájában.
Az ssd-n a trim-et két módon lehet bekapcsolni, javaslom az időzített folyamatokhoz hozzáadást innen [link], nagyon egyszerű. A "Apply TRIM via cron" sortól írják.
A Gimpes kérdést passzolom, nekem már az is túl bonyolult egy egyszerű képszerkesztéshez.
DW alternatívák: [link]
Adatbázis kezelésre meg van egy csomó cross platfrom megoldás. Chakrában azt hiszem alapból a MariaDB van jelen.
*fontos, secure boot (uefi-ben) és fast boot (win8 mélyén) opciókat ki kell kapcsolni ha Linuxot szeretnél futtatni W8 mellett. Továbbá ha nem ms-dos hanem GPT-s fájlrendszer van, azzal lehetnek még gondok. [link]
Valamint nem sokára lesz új iso, a szerver csere miatt. Azt szerintem várd meg a telepítéssel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nincs ilyen magyar oldal. Viszont szerintem simán elég egy google translate is ahhoz, hogy valaki elolvassa a new szekciót a weblapjukon, ott minden információ kint van, ami fontos. Egyébként van egy pici, de magyar nyelvű terület a weblapjuk fórum részében.
Más program tárak nincsenek, de szükség sincs rájuk, ott a CCR, ha valami még esetleg ott sem lenne meg akkor meg felrakod forrásból.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha még nem adtad ki ezt a parancsot a terminálban, akkor tedd meg: WINEARCH=win32 winecfg, továbbá ezt: pacman -S lib32-intel-dri
Aztán nézd meg, hogy mi a helyzet. Ami még ekkor sem indulna el, azt terminálból indítsd, akkor látszani fog, hogy mi a gond. wine program.exe
A Firefoxnál nem tudom mi a gond, tudsz róla egy képernyőképet csinálni? Elvileg felmegy a Chakrával a KSnapshoot képernyőkép mentő progi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még mindig nem értem, honnan töltötted le. Azzal a paranccsal, amit a terminálba kell kiadni?
Azok a függőségek opcionálisak, egyikre sincs szükséged.
A hangra meg csinálj egy képernyőképet, hogy mi van a rendszerbeállításokon belül. Egy lspci parancs kimenet sem lenne rossz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Robotporszívók
- Támadásra figyelmezteti a Microsoft a kormányzatokat és a cégeket
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest