- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Yettel topik
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #1986 üzenetére
Legutóbb mindenre igent válaszoltam, szép szin a fekete, de meguntam.
A többit meg nem csak én tudom, be szoktam másolni ide a hírek magyar kivonatát...
ugyehogy!
azt hittem ez dícsérőleg fog hatni amúgy
November óta? Az nem sok idő, egyébként is mit nyomkorászunk állandóan meg mit variálgatunk itt a GRUB máshová telepítésével! Oda kerül ahol a /boot van és kész vagy sehová!
(#1988) csixy még egy mai javaslat fórumhasználathoz: 5 percen belül szerkessz inkább, ne újat írj!
-
válasz
CPT.Pirk #1983 üzenetére
Sok minden fordítva működik, de legalább senki nem tudja ezt rajtad kívül!
Az előbb felraktam újra HDD- re és egy igen érdekes dolgot tapasztaltam, amitől lehidaltam! Beállítások után elkezdte a telepítést, másolta a fájlokat szorgalmasan és ilyenkor az ember rányom a tovább gombra, ha már nem inaktív, azt gondolván, hogy a telepítés folyamata ettől még zajlik! Elértem a GRUB beállítást is, bepipáltam, mert semmilyen választási lehetőség nem volt ezen kívül.
ez mondjuk erősen fura Újra aktív a tovább gomb, nyomok egyet és már fel is jött az a választóablak, hogy újraindítja vagy live módban tovább használja.
Kicsit gyorsnak találtam, de nem gondoltam volna, hogy felajánlja amíg nincs teljesen kész.Én lettem egyébként kész, mert kicsit korai volt még az újraindítás gombra kattintani!
Másodikra viszont már frissítések után se szivatott, ahogyan az már megszokott tőle!
Mindenre nemet nyomtam, igaz elő is jött a hülye körkörös függőség problémával, hagytam, hogy törölje amit szeretne! Úgy néz ki, nem szabad ellenkezni vele, ha akar valamit, csinálni kell!Mellesleg az volt a megoldás, amit javasoltál, egyből az ati-driver eltávolításával kezdtem!
-
válasz
CPT.Pirk #1977 üzenetére
Ujra telepítettem. most itt vagyok egy működő rendszerben.
Mit nézzek, mielőtt ujra indítanám?
[pesta@haategypc ~]$ journalctl -b
-- Logs begin at szo 2015-02-28 14:54:09 CET, end at szo 2015-02-28 14:26:39 CET. --
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Starting Paths.
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Reached target Paths.
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Starting Timers.
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Reached target Timers.
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Starting Sockets.
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Reached target Sockets.
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Starting Basic System.
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Reached target Basic System.
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Starting Default.
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Reached target Default.
febr 28 14:54:09 haategypc systemd[282]: Startup finished in 7ms.
febr 28 14:54:19 haategypc pulseaudio[578]: [pulseaudio] bluez5-util.c: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.systemd1.LoadFailed: Unit dbus-org.bluez.service failed to load: No such fil
febr 28 14:54:19 haategypc pulseaudio[578]: [pulseaudio] bluez4-util.c: org.bluez.Manager.GetProperties() failed: org.freedesktop.systemd1.LoadFailed: Unit dbus-org.bluez.service failed to loa
febr 28 14:54:19 haategypc pulseaudio[594]: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
febr 28 14:54:19 haategypc pulseaudio[586]: [pulseaudio] main.c: User-configured server at {018b84a5764e5fa24c1eed98545fc56b}unix:/run/user/1000/pulse/native, which appears to be local. Probin
febr 28 14:54:19 haategypc pulseaudio[600]: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
febr 28 14:55:02 haategypc kdeinit4[655]: Libgcrypt warning: missing initialization - please fix the application
febr 28 14:55:39 haategypc su[821]: (to root) pesta on pts/2
febr 28 14:55:39 haategypc su[821]: pam_unix(su:session): session opened for user root by (uid=1000)
febr 28 14:55:39 haategypc su[821]: pam_unix(su:session): session closed for user root
febr 28 14:55:39 haategypc su[824]: (to root) pesta on pts/2
febr 28 14:55:39 haategypc su[824]: pam_unix(su:session): session opened for user root by (uid=1000)
febr 28 14:55:52 haategypc su[824]: pam_unix(su:session): session closed for user root
febr 28 14:56:07 haategypc su[845]: (to root) pesta on pts/2
febr 28 14:56:07 haategypc su[845]: pam_unix(su:session): session opened for user root by (uid=1000)
febr 28 14:56:07 haategypc su[845]: pam_unix(su:session): session closed for user root
febr 28 14:56:07 haategypc su[848]: (to root) pesta on pts/2
febr 28 14:56:07 haategypc su[848]: pam_unix(su:session): session opened for user root by (uid=1000)
febr 28 14:56:09 haategypc su[848]: pam_unix(su:session): session closed for user root
febr 28 14:57:23 haategypc su[942]: (to root) pesta on pts/2
febr 28 14:57:23 haategypc su[942]: pam_unix(su:session): session opened for user root by (uid=1000)
febr 28 14:57:23 haategypc su[942]: pam_unix(su:session): session closed for user root
febr 28 14:57:23 haategypc su[945]: (to root) pesta on pts/2
febr 28 14:57:23 haategypc su[945]: pam_unix(su:session): session opened for user root by (uid=1000)
febr 28 14:57:46 haategypc su[945]: pam_unix(su:session): session closed for user root
febr 28 14:57:59 haategypc su[990]: (to root) pesta on pts/2
febr 28 14:57:59 haategypc su[990]: pam_unix(su:session): session opened for user root by (uid=1000)
febr 28 14:57:59 haategypc su[990]: pam_unix(su:session): session closed for user root
febr 28 14:57:59 haategypc su[993]: (to root) pesta on pts/2
febr 28 14:57:59 haategypc su[993]: pam_unix(su:session): session opened for user root by (uid=1000)
febr 28 14:58:01 haategypc su[993]: pam_unix(su:session): session closed for user root
febr 28 13:58:04 haategypc systemd[282]: Time has been changed
febr 28 13:58:58 haategypc su[1084]: (to root) pesta on pts/2
febr 28 13:58:58 haategypc su[1084]: pam_unix(su:session): session opened for user root by (uid=1000)
lines 1-45[pesta@haategypc ~]$ df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda6 38G 5,6G 31G 16% /
dev 3,9G 0 3,9G 0% /dev
run 3,9G 844K 3,9G 1% /run
tmpfs 3,9G 84K 3,9G 1% /dev/shm
tmpfs 3,9G 0 3,9G 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 3,9G 200K 3,9G 1% /tmp
tmpfs 781M 8,0K 781M 1% /run/user/1000
[pesta@haategypc ~]$ -
válasz
CPT.Pirk #1969 üzenetére
Most telepítettem.
Biztos az nem esett neki jól, hogy telepítéskor a zárt meghajtót bepipáltam.
Köszi a segítséget!
A megoldás az lett, hogy az intel-dri csomagot el kellett távolítani.
Utána már frissült a rendszer.Közben pár hibát kijelzett.
Most ez van zöld tekerő után:
Így már okés ugye?
Már a firefox is megy ,nem csak ugri-bugrizik indítás után, asztán semmit se csinál.
Ha az octopi akar valamit majd akor már ki fog csüccsenni a panelre?na mekkprtróbálom újra indítani a rendszert. Lássuk, mi lesz.
Mégegyszer kössz
-
whbear
senior tag
válasz
CPT.Pirk #1956 üzenetére
Én meg azt mondom, hogy sokkal jobb így is mint a régi KDE volt. Szerintem azért mert valaki írogat ezt azt nem jelent semmit. De ahogy jónak látod. Én már 3 gépre tettem fel a Plasma 5-öt és maximális a megelégedés
Végre egy olyan DE amire vágytam. Pedig az első pár óra után nagyon nem tetszett. Aztán másnap az irodai gépemen a régi KDE nagyon csípte a szemem.
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1950 üzenetére
Mivel az Angol tudásom nulla, így nem tudom ott szóvá tenni. A másik az, hogy nincs most arra időm, hogy meg várjam míg javítják a hibát.
Az, hogy az Arch-on mennyi a hibalehetőség, nos, másod rendszerként fent van a gépen (jelenleg a Plasma 5-öt tesztelem, ez is meg érne egy külön topikot), én eddig úgy vettem észre, hogy jobban oda figyelnek mindenre. Nem azt mondom, hogy nincsenek bug-ok, de ilyen bakikkal eddig nem találkoztam (még azt is meg merem kockáztatni, hogy az Ubuntu-s korszakom alatt sem találkoztam ilyennel).
-
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1941 üzenetére
Maga a script egy előtét, ő hívná meg a binárist. Mivel a bináris nincs, így használhatatlan. Tegnap este még működött. Ma jött a frissítés, gyorsan utána néztem, hogy kell-e módosítani valamit, mivel nem kellett, így indítottam a frissítést. Az, hogy eddig létezett-e a kérdéses könyvtár azt nem tudom, csak gondolom, mivel nem jött hibaüzenet. Az az érdekes, hogy az előző verzióban sem szerepel a könyvtár. Lehet, hogy telepítéskor kellene, hogy létre hozza? Ez már nekem magas (lehet ebből is X-akta lesz).
-
válasz
CPT.Pirk #1933 üzenetére
Eddig minden disztrót nyilttal használtam és nincs gond. A5800k itt nem fut nyílttal?
Mivel black screen van, telepítsem újra a zárttal? Ha aszondod, úgy jó lesz, akkor megcsinálom, 10 perc volt kb. az előbb is. A partícionáló bohóckodott kicsit, mert élő disztróra raktam, lehet azért. -
-
válasz
CPT.Pirk #1919 üzenetére
Nyugodt vagyok, de ez így kicsit a régi Budapest TV műsorában lévő Gyurcsók távgyógyítót felhívó jóembereket juttatja eszembe!
Az is erősen nyugtat már, hogy a HDD- men lévő összes disztró partícióját lepucoltam. Új életet kezdenek a disztrók. Jön a 3. sorozat Chakra telepítésem is! Nem bírom megunni valahogy ezeket a dolgokat, kivételt képezett most az Arch Cinnamon alatt felrakott plasma5. Egy órán keresztül kerestem a rc.conf-ot, mire felhívta gyurma szaki a figyelmem, hogy olyan már rég nincs! -
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1899 üzenetére
Ezt adja az lspci parancs (csak a 945-öt jegyeztem meg).
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
Driver meg ez van hozzá: xf86-video-intel.
Opcionális függőségek telepítve: libxrandr, libxinerama, libxcursor, libxtst
Mesa csomagok telepítve: mesa, mesa-dri, mesa-libgl (ezekből 32 bites is), mesa-vdpauEnnyi.
-
ztsoft
őstag
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1893 üzenetére
Még valami most is van, mert a 4 érzékelőből csak 2-t lát (lm_sensors 4-et érzékel). De már kezdem sejteni, hogy mi lehet, ahogy olvasgatom, az Arch fejlesztői nem módosítanak semmit a KDE-n, csak lefordítják a csomagokat, ellenben a Chakra fejlesztői optimalizálják (lehet nem kellene
). Pl.: Dolphin névjegy:
Dolphin
Version 4.14.3
Using KDE Development Platform 4.14.3 optimized by The Chakra Project -
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1885 üzenetére
Nos, meg van a különbség a su és a sudo között. A su egyből felhasználót vált, és az ő beállításait használja, ellenben a sudo csak felhasználó jogait adja. Az s kapcsoló meg azért kell, hogy ne keljen minden egyes parancs előtt a sudo-t megadni. Erre úgy jöttem rá, hogy a fiókomhoz a zsh shell van megadva. A su-val bash-ra váltott.
A Chakra alapból be teszi sudoers fájlba a bejegyzést, az Arch viszont nem, az Ubuntu-nál meg csoporthoz van kötve (legalábbis a 12.04-nél).
Amúgy az elfelejtettem írni, hogy Ubuntu szerveren szoktam hozzá.
Nem nagyon foglalkozok már a grafikás gonddal, az Arch felé kacsingatok. Kezd sok lenni a 64 bites rendszer a gépnek, no meg a programok elérhetetlensége, működése (ami eddig hibátlanul ment, most nem megy). No persze Arch alatt megy, még 64 bites alatt is. Valahogy az az érzésem, mint az Ubuntu-nál, vissza fele fejlődnek.
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1882 üzenetére
Nem. Még Ubuntu-s korszakból marad meg a szokás. Egyébként a help szerint van egy kis eltérés köztük.
su:
Change the effective user ID and group ID to that of <user>.
A mere - implies -l. If <user> is not given, root is assumed.
-s, --shell <shell> run <shell> if /etc/shells allows itsudo:
sudo - execute a command as another user
-s, --shell run shell as the target user; a command may also be specifiedMás. Valamit nagyon el csesztek a Xorg-on! A böngészőben görgetés közben többször hullámosodik a kép. Pedig ezért tetszett meg a Chakra, a próbált disztrók közül ez volt az egyetlen, amin nem volt ilyen, nagy csalódás!
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
-
whbear
senior tag
válasz
CPT.Pirk #1882 üzenetére
Az a lényeg, hogy nekem sem jegyezte meg a jelszót.Viszont a KDE Valletet nem akartam bekapcsolni. Nálam úgy jó, hogy rákattintok a wifi ikonra az óra mellett a tálcán, ott a felugró ablakban jobb fent villáskulcs ikon, aztán a kapcsolat kijelölése után Edit, majd a wireless security fülön beírom a jelszót. Így működött Fedorán is és Rosa/OpenMandriva alatt is.
Nozero kollega húzta le az Elarunt, de szerintem az esti témához jól megy. És nem is vagyok más
Szerk: Vagy neked az a gondod, hogy nem csatlakozik automatikusan ha hatókörön belül van?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #1864 üzenetére
Debian topikban írta valaki, hogy jó ideje testinget használ mindig a legfrissebb programok miatt és sosem volt vele baja. Jessie meg már be van "fagyasztva" szóval stabilitás szempontjából már szerintem itt sincs gond, frissítések meg nem tesznek be (feltéve ha valaki nem viszi túlzásba a repó piszkálást), ez nem LMDE meg full rolling.. Legkésőbb 2015 és jön a jessie. No, de mindegy, nem akarom szétoffolni a topikot a debianommal
Mikor lesz amúgy újabb Chakrás írás?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #1862 üzenetére
Már 1-2 hónapja Jessiet használok, ezen 4.11.11 KDE van. Ha ez nem is a legújabb verzió, akkor is nagy előrelépés az eddigi MATE és xfce-hez képest.
Amúgy már a sources.list-ben nem testing, hanem jessie van. Semmilyen stabilitási problémát nem vettem észre, sőt, azon kívül hogy újabbak a progamok és az artwork már 8-as, nincs különbség a wheezy-hez képest.
A nyelvi csomagokat nem néztem, az OS-t mindig angolul szeretem használni, egyedül FF-ban van hunspell és kész.)Látom már van 5-ös KDE is.. Ez bele fog kerülni a Chakrába valamikor, vagy marad egyelőre a 4.14?
Illetve mik a fő különbségek az egyes KDE verziók között, tehát pl most mi van több 4.14-ben a .11-hez képest, funkciók vagy stabilitás stb? A gépigény szokott növekedni? -
válasz
CPT.Pirk #1856 üzenetére
Köszi, kipróbáljuk majd, de mindíg jössz ezekkel a kapcsolókkal!
Most szedtem szét kicsit a gépet, nyoma sincs ilyen kapcsolóknak.
poen volt
Mi az a win?Most Debianon vagy, aha.
(#1857) ztsoft
Köszi, tényleg valami ilyesmit pucováltam itt a MINT- en is!Chakrán még szokatlan keresgélni abba a fura fájlkezelőbe.
Sejtettem egyébként, hogy nem lesz olyan egyszerű csak felrakni az előző verziót, lehet, mire megcsinálom, javítják ezt a font kezelés bugot! -
válasz
CPT.Pirk #1854 üzenetére
Lehet, de nem találok ilyen kapcsolót a gépen!
Most leszedtem octopival FF- t és úgy telepítette is a régebbit, de minden ugyanaz, még szinkronizálás se kell, ugyanaz az oldal jött be, amivel bezártam törlés előtt, így valahol kéne lenni valami profilnak, amit nem töröltem.
Eltünt a magyar nyelv is, bár ennek sok jelentősége nincs. Van tipped, melyik mappákban lehetnek beállítással kapcsolatos FF fájlok?
-
válasz
CPT.Pirk #1852 üzenetére
Mert az olyan szimpi volt!
[ubyegon@ubychakra ~]$ sudo pacman -U /var/cache/pacman/pkg/firefox-kde-33.0.3-1-x86_64.pkg.tar.xz
csomagok betöltése...
figyelmeztetés: visszatérés egy régebbi firefox-kde verzióhoz (34.0.5-1 => 33.0.3-1)
függőségek feloldása...
belső ütközések keresése...
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: firefox-i18n-hu: igényli a következőt: firefox-kde=34.0.5Kezd tetszeni a dolog!
másik FF csomagra:
[ubyegon@ubychakra ~]$ sudo pacman -U /media/EzAz/firefox-i18n-hu-33.0.3-1-any.pkg.tar.xz
csomagok betöltése...
figyelmeztetés: visszatérés egy régebbi firefox-i18n-hu verzióhoz (34.0.5-1 => 33.0.3-1)
függőségek feloldása...
figyelmeztetés: nem sikerült a(z) "firefox-i18n-hu" csomag "firefox-kde=33.0.3" függőségét feloldani
:: Az alábbi csomagot nem lehet telepíteni feloldhatatlan függőségek miatt:
firefox-i18n-hu:: Mellőzzük a fenti csomag telepítését ennél a frissítésnél? [i/N]
-
válasz
CPT.Pirk #1846 üzenetére
[ubyegon@ubychakra ~]$ sudo pacman -U full/path/to/var/cache/pacman/pkg/firefox-kde-33.0.3-1-x86_64.pkg.tar.xz
csomagok betöltése...
hiba: 'full/path/to/var/cache/pacman/pkg/firefox-kde-33.0.3-1-x86_64.pkg.tar.xz': nem található vagy nem olvasható a csomagKöszi, ott a csomag, de ott is szeretne maradni!
Ez a mesa-ati dolog eszembe juttatta, hogy tiszta haszon a fejlesztőknek, hogy nálam mindíg van valami!
Azért az, hogy a FF is szivat két disztrón is és csak engem, az már kezd idegesíteni.
(#1847) ztsoft
Neked is köszi, mint látod fentebb, megvan maga a csomag, csak telepíteni nem tudom. Itt. MINT- en már tudom. Most pont ez a hajszál billent vissza, pedig már kezdtem rábeszélni magam a Chakrára.
Mindegy, fel nem adom. még próbálkozom valamikor, de most már fáj a szemem ezektől a fontoktól és még azt se mondhatom, hogy dejavu- m van, mert pont az nincs, csak ez a pengeéles font. -
válasz
CPT.Pirk #1836 üzenetére
mesa-dri nincs telepítve, csak a mesa, ati-dri viszont telepítve van!
: Teljes rendszerfrissítés indítása...
:: Lecseréli ati-dri-t erre: platform/mesa-dri? [I/n] n
:: Lecseréli baloo-t erre: desktop/libbaloo4? [I/n] n
:: Lecseréli glamor-egl-t erre: platform/xorg-server? [I/n] n
:: Lecseréli kactivities-t erre: desktop/libkactivities4? [I/n] n
:: Lecseréli polkit-qt-t erre: platform/polkit-qt4? [I/n] n
függőségek feloldása...
belső ütközések keresése...
:: A(z) mesa-dri és a(z) ati-dri ütközik egymással. Eltávolítja a(z) ati-dri csomagot? [i/N] n
hiba: feloldhatatlan csomagütközéseket találtam
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (ütköző függőségek)
:: A(z) mesa-dri és a(z) ati-dri ütközik egymássalEz el akarja távolíttatni velem az ati-drit- t, de akkor nem lesz semmilyen *dri fenn és megint jön a black srceen, mint anno!
Felrakom inkább a mesa-dri- t, hogy ne tudjon megszivatni.
update
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n] i
:: Csomagok letöltése...
mesa-dri-10.3.4-1-x... 3,2 MiB 1294K/s 00:03 [######################] 100%
(1/1) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [######################] 100%
(1/1) csomagok integritásának ellenőrzése [######################] 100%
(1/1) csomagfájlok betöltése [######################] 100%
(1/1) fájlütközések vizsgálata [######################] 100%
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (ütköző fájlok)
mesa-dri: /etc/drirc létezik a fájlrendszerben
mesa-dri: /usr/lib/xorg/modules/dri/swrast_dri.so létezik a fájlrendszerben
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.Hát ez nem sikerült!
Most azon vagyok, hogySzerinted mit csináljak?
Még jó, hogy megyek melózni, de este ráfekszek.
-
válasz
CPT.Pirk #1833 üzenetére
"Egyébként az ati-dri akkor kell ha a nyílt drivert használod a radeonhoz, a mesa-dri meg akkor, ha a zártat. Nem tudom miként lehet nálad mindkettő egyszerre. Szedd le azt, amelyiket nem használod."
Telepítéskor nyílt lett kijelölve, akkor a mesa jön le! Elég idegesítő ilyenkor, hogy a MINT- en használt terminal parancsokat akarom beírni!
Octopiból próbálom és azt írja, hogy 445 csomag lesz eltávolítva
Így érdekes lesz!
E szerint az ati-dri a mesa?
-
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1828 üzenetére
Van szabad hely 2.8 GB. Ez a hiba a videokártyára vonatkozott! Itt a többi, ahonnan ezt kiemeltem:
[ 42.531] (II) intel(0): EDID vendor "LPL", prod id 57600
[ 42.531] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[ 42.531] (II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz eP)
[ 45.923] (II) intel(0): EDID vendor "LPL", prod id 57600
[ 45.923] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[ 45.923] (II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz eP)
[ 50.514] (II) intel(0): EDID vendor "LPL", prod id 57600
[ 50.514] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[ 50.514] (II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz eP)
[ 67.043] (II) intel(0): EDID vendor "LPL", prod id 57600
[ 67.043] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[ 67.043] (II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz eP)
[ 18522.595] (EE) intel(0): Failed to submit batch buffer, expect rendering corruption: No space left on device.
(II) UnloadModule: "synaptics"A következő sor a kikapcsolásról szól. Amúgy mi köze a Xorg-nak a partícióhoz? Olyan mintha a videó memória fogyott volna el (osztott 256 MB). 3 GB RAM van a gépbe. A frissítés előtt miért nem csinálta? Ugyan ennyi szabad hely volt.
-
-
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1798 üzenetére
Nekem sikerült ma reggel megcsinálni a frissítést.
Egy kis kiegészítés.
find /lib /lib64 /usr/lib64 /bin /sbin -exec pacman -Qoq -- {} + > /dev/nullMegkeresi a fájlrendszerben (megadott könyvtárakban) maradt régi csomag fájlokat, kernel modulokat. Ezeket simán lehet az rm paranccsal törölni.
pacman -Qqo /bin /sbin /lib /lib64 /usr/lib64 | pacman -Qm -
Kilistázza a telepített csomagokat, amik a megadott könyvtárakba települtek. Ezeket a pacman -R paranccsal el kell távolítani.
A biztonság kedvéért még újra raktam a Grub-ot is, mivel nekem vannak más rendszerek is a gépen.
grub-install /dev/sdx
update-grubMajd reboot. Hiba nélkül ment minden.
-
kertsa
senior tag
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1789 üzenetére
Mert nincs USB bemenete, csak koax és optikai digitális, ezek meg a NUC-on nincsenek. A NUC csak az egy szál HDMI-n, meg talán a Thunderbolton tudja kinyoni a hangot, utóbbit nem tudtam kipróbálni, mert a monitor Displayportja nem kompatibilis a hangos Displayporttal. A monitor miatt választottam ezt, merthogy a monitornak van koax kimenete, amire a HDMI hangját küldi.
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1787 üzenetére
DC3217BY. Ezeknek nincs analóg hangkimenetük, ezért hangért felelős chip sincs bennük, ez a probléma gyökere. A rendszer többi eleme: HP LP2475w monitor HDMI-vel csatlakoztatva, ennek a koax digitális kimenetére csatlakozik egy Muse DAC, ami a monitor egyik USB-jéről van táplálva.
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1780 üzenetére
Tegnap az volt, hogy amikor bekapcsoltam a kócerájt, a DAC-ot kifelejtettem, csak a bejelentkezés után kapcsoltam be. Ma is így csináltam, és ma is jó. Tök nem világos, hogy mi az összefüggés, ugyanis a NUC-ból a képel együtt HDMI-n megy a monitorba a hang, és a monitor koax digitális kimenetéről van etetve a DAC. Windowsnál soha nem produkálta. Most nincs kedvem újraindítani (örülök, hogy jó
), de majd kipróbálom ugyanezt a metódust Ubival is, hátha.
Bár az igazat megvallva, nem hiszek benne.
-
ztsoft
őstag
válasz
CPT.Pirk #1776 üzenetére
A Google barátom szerint: "Ha a fenti parancsok nem tér vissza egy újabb, vagy legalább azonos csomag verzió, akkor meg kell várni a tükör szinkronizálni.", én ebből ezt veszem ki, hogy a paranccsal lehet ellenőrizni a verzió számokat (linux-3.16.4-1, glibc-2.20-1). Nálam ez van linux-3.15.5-1, glibc-2.19-4, így még nem jött meg az a frissítés.
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1771 üzenetére
Próbáltam, de úgy tűnik, hogy nincs a tárolókban. Octopi nem találta, terminálból is próbáltam, úgy sincs meg. Octopi 2 tárolót nem tudott szinkronizálni, de terminálból lefutott mind hibátlanul. Fura. Ubihoz találtam olyat, ami nagyon tetszik, de nem azért tettem föl a Chakrát, hogy mindenre az Ubit használjam végül
Próbáltam guglizni a Chrome-os remote desktop mellett az rdesktop-ot dobta, ezt meg is találta az Octopi, telepítettem is, de az alkalmazások közt nem találom. A másik találat a krdc volt, de az úgy tűnik Chakrához mégsincs, ezeken kívül a Chrome megoldását dobta csak, amire meg nem vagyok kíváncs
-
válasz
CPT.Pirk #1742 üzenetére
Azért ne vigyük túlzásba azt a melót!
Jónak tűnik az újítások alapján, remélem a Catalyst jó lesz a HD 4540- es ATI- hoz.
Felraknám már, de ez az SSD mizéria kicsit hátráltat, várok arra, hogy kiderüljön miért nem sata2 csatolót használ. Ha nem fog menni, kivágom az ablakon. Nem, inkább eladom! -
kertsa
senior tag
válasz
CPT.Pirk #1712 üzenetére
[zsolt@chakra-pc ~]$ razercfg -s
Failed to connect to razerd socket: [Errno 2] No such file or directoryMost egy parancssor állítja be a megfelelő sebességét, ami automatikusan indul.
mouse=` xinput | grep DeathAdder | awk '{print $6}' | awk 'BEGIN {FS="=";} {print $2}'`
xinput --set-prop $mouse "Device Accel Constant Deceleration" 7
xinput --set-prop $mouse "Device Accel Velocity Scaling" 1 -
kertsa
senior tag
válasz
CPT.Pirk #1710 üzenetére
[zsolt@chakra-pc ~]$ razercfg
Razer device configuration tool
Version 0.29Usage: razercfg [OPTIONS] [-d DEV DEVOPS] [-d DEV DEVOPS]...
-h|--help Print this help text
-v|--version Print the program version number
-B|--background Fork into the background
-s|--scan Scan for devices and print the bus IDs
-K|--reconfigure Force-reconfigure all detected devices-d|--device DEV Selects the device with the bus ID "DEV"
Use the special value "mouse" for DEV to select
the first razer mouse device found in the system.
If this option is omitted, the first Razer device found is selected.-S|--sleep SECS Sleep SECS seconds.
Device operations (DEVOPS):
These options apply to the device that is specified with -dOptions for mice:
-V|--fwver Print the firmware version number
-p|--profile profile Changes the active profile
-P|--getprofile Prints the active profile
-r|--res profilePI Changes the scan resolution.
-R|--getres Prints the resolutions
-f|--freq [profile:]FREQ Changes the scan frequency.
-F|--getfreq Prints the frequencies
-L|--leds Print the identifiers of the LEDs on the device
-l|--setled [profile:]LEDff Toggle the LED with the identifier "LED" ON or OFF
-c|--setledcolor [profile:]LED:aabbcc Set LED color to RGB 'aabbcc'
-X|--flashfw FILE Flash a firmware image to the deviceThe 'profile' number may be 0 for the current profile. If 'profile' is
omitted, the global settings are changed (not possible for every device). -
válasz
CPT.Pirk #1690 üzenetére
Kezdem érteni, köszönöm a türelmeteket.
Tényleg nem értek sokat ehhez, de már látom a különbséget e között és a MINT 17 RC között, utóbbit azóta is használom. Azt gondoltam, ez is valami olyasmi.
Egyébként elindítottam próbaképp live- ban, nekem magyarul írkált ki egy csomó dolgot, amiből rögtön rájöttem, hogy ez guruknak való!Sorry, hogy értetlenkedtem itt idiótán, de végeredményként azt kell mondjam, hogy ma is megtudtam pár dolgot.
-
válasz
CPT.Pirk #1681 üzenetére
Ez elég érdekes
, pont minap olvastam másik topicban, hogy "nincs olyan kiadási rendszer mint uborkánál a naptári dolgok. Vagyis kb. a "telepítsd egyszer, frissítsd gyakran" elv alapján készülnek." A mostani kiadás tapasztalatai alapján úgy néz ki, hogy nehogy frissítsd, hamar jön az új kiadás!
A manó csípje meg, most már tényleg össze vagyok zavarodva kissé!
Így Chabuntu lesz a vége.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Építő/felújító topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Battlefield 6
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Spórolós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- HP EliteBook 830 G5 i5-8350U 16GB 512GB 13.3" FHD IPS
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3066, 100% Akksi
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest