Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
PPeter
addikt
Tegnap én is beléptem a klubba. 4 év Sony DSC-F828 után alighanem újra kell tanulnom a fényképezést
ezzel a kis csodával. Tegnap este már kóboroltam vele a környéken. Csak annyit tudok mondani: beszaráás!

-
Exymiriem
tag
Nézd meg a doboz oldalát (a legkisebb szélességűt), 3 vonalkódnak kell lenni rajta. Egy a gépé, aminek a gép sorszáma kell legyen (asszem a masina alján van). A másik az obié, ez eltéveszteni sem lehet az optikán. A harmadik a nyerő, kizárásos alapon, sztem így kell, de nem 100%.
-
Zull
senior tag
Hali! A canon penzvisszafizetessel lenne egy aprobb gondom, miszerint: Az online regisztracio soran kerik a sorozatszamot, ezzel nem is lenne gond, de mivel en kitet vettem (40d + 17-85mm is usm) ezert lovesem sincs hogy hol talalom meg a (kozos?) sorozatszamot. A honlapjukon sincs semmi csak hogy az objektiven vagy a vazon hol talalom meg de gondolom kitnel a kit sorozatszama kell (ha van ilyen)
Akinek van tapasztalata kitsorozatszammal (deviccesenhangzik
) vagy a penzvisszafizetesi akcioba kuldott mar vissza kithez levelet vagy hasonlot az lecci irjon, fontos lenne! Elore is koszi! -
-
válasz
BLOODSHOT
üzenetére
Perszeee... 2.8 IS...
Arra pont volt pénzem tudod
inkább legyen f4-es, meg egy fix 400-as, meg egy 17-40 a 2.8 IS árából
(sima f4, jó kezem van, nem kell stabi, meg van állványom, igaz kicsit javításra szorulna
)Megjött a gép. Tartottam egy órát kézben, elfáradt a karom. Több mint 1.5 kiló. Nem is remeg be.
Egy dolog bizergálja a csőrömet. Hogy a rákba tudom sorozatlövésre beállítani???? Ezen kívűl mindent megtaláltam benne, igaz a sorozatot is, csak akkor nem volt rajta obi
(be is teszem my menube) Live view is buli, de találtam egy olyan menüpontot, hogy "autofocusing in live view mode".
Kegyetlen jó hangja van, közel van az 5D-hez.
Csináltam egy-két értékelhető képet tegnap, majd ma közszemlére engedem talán.Most megyek csúsznimászni a nádasba, meg megnézem a leshelyem is, mit kell rajta csinálnom, hogy faint legyen madarászni.
Üdv

-
Még a fujiról megmaradt raynox dcr-250. Próbálgattam még régebben a 70-200 elé betenni, egész jó eredményt lehet elérni vele. Igaz, olyan 130mmig belelóg a képbe, utána viszont már nem, és nagyon jót nagyit. Nem mondom, hogy olyan mint a canonnak az 1-5x makrója, de fényerőre viszont sokkal jobb. Pont rámegy 70-200ra, mert 77mm-ig kompatibilis.
Reményeim szerint ma lehozzák gépet pestről, akkor majd próbálok valami értelmes képet összerakni, aztán megosztom veletek, hátha valakinek megtetszik a dolog.
Ráadásul nem is egy egetrengető összeg, olyan 10ezer környékén beszerezhető. -
Exymiriem
tag
Megvan a gép! Állat! És géppel összekötve élőképes fényképezés! Meg szupergyors! Meg nagyon komoly! Meg...meg...

-
Exymiriem
tag
Hátha valaki még nem ismeri:
http://www.canon.co.jp/imaging/picturestyle/index.html
Gyári beállítások a custom funkciókra példákkal, leírással.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Exymiriem
üzenetére
A fényt felvevő felület nagysága a lényeg: ha van két azonos alapterületű szenzorod (pl.: APS-C, mint itt), amiből az egyik mondjuk 8 MP, a másik meg 10, akkor a 10 MP-esnél az egy pixelre jutó felület kissebb (mivel ugyanakkora területen osztozik több megapixel). Ebből következően 1 pixel kevesebb fényt tud felvenni, tehát romlik a jel/zaj viszony.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Exymiriem
üzenetére
Nem ennyire egyszerű azért a dolog. Az itteni vitában arról még nem esett szó, hogy ugyanaz az objektív jobban ki tudta szolgálni a 10D-t, mint a 40D-t nyilván. Egyszerűen a felbontáskülönbség miatt is.
Bizonyos felbontás alatt mindegy, hogy hányfelé bontaná az érzékelő a képet, ha az obi x vastagságú vonalat, y méretű pontot tud csak kirajzolni. -
Exymiriem
tag
Először is köszi a válaszokat!
Másodszor nem akartam vitát kirobbantani, de tényleg butus vagyok kicsit a témához, és azért is kérdeztem, hogy tanulhassak. (Sajnos nem 1DsMarkIII-al kezemben jöttem a világra, hogy ilyeneket tudjak...
)Akkor ha jól értem:
-az egész képet tekintve (önmagához képest, vagyis a lapka/zaj viszony tekintetében) a 10D képe jobb, mint a 40D képe?
-ha a 40D képét lekicsínyitem 10D felbontására, nemcsak a képpontokat, hanem az azokon tárolt képzajt is kivonom a képből, tehát megközelítőleg azonos/hasonló végeredményt kapok, mintha eleve a 10D-vel dolgoztam volna?
-eszi-nem eszi nemkap mást alapon vagy milliomos leszek, vagy megveszem a 40D-t és együtt élek a hibáival, míg rá nem jönnek a gyártók, hogy nem csak a felbontást kell jelentősen növelni, hanem a hozzá kapcsolódó technológiát is? -
madgie
titán
Nickneveket elferdíteni nem etikus dolog. Mint ahogy az sem, hogy állítjuk, hogy a saját lovunk jobb, mint a másé, akármilyen paripa is az.
(Most őszintén: 10MP-t leméretezhet bárki bármikor, ha kevés zajt akar. De mit teszünk, ha nagyobb felbontású kép kellene, megfelelő rajzzal? Interpolálunk egy 10MP-est a 10D képéből? Na az nem úgy fog kinézni, mint a natív 40D fájl...)
-
*Ropi*
félisten
válasz
Exymiriem
üzenetére
Ha kicsinyítesz egy képet, akkor (ez ugye mindenképpen veszteséges eljárás) a részletességgel együtt a képzaj is csökken. Legegyszerűbben talán úgy lehet érzékeltetni szerintem, hogy képzaj azokon a pixeleken is található, amiket a veszteség miatt elhagysz, tehát ezekkel a rajtuk lévő képzajtól is megszabadulsz.
-
Dtomi
őstag
válasz
Exymiriem
üzenetére
Tehát ha a 10D gyárilag zajmentesebb mint a 40D akkor azt nem kell leméretezni... Ennyi.
Itt nincs ellentmondás. A 10D zajmentesebb 6 megapixelen mint a 40D 10-en HA A 40D KÉPÉT 6 MEGAPIXELRE CSÖKKENTI MAGDI AKKOR UGYAN OLYAN KÉPET FOG KAPNI MEGKÖZELÍTŐLEG (zajban) MINT A 10D VEL GYÁRILAG.Magdi pedig elbeszél a lényeg mellet. És megpróbál kisbutusnak nézni

-
madgie
titán
-
Dtomi
őstag
-
*Ropi*
félisten
Ez a kép rendesen alexpós volt, becsapós volt a fényes ruha.
1,40-re húztam fel az expót a C. One Pro-ban, amúgy semmi más, 100% crop, 100 jpg.A kepfeltoltes.hu megint szórakozik, nem ad direktlinkelési lehetőséget, meg gyorsnézeti képlinket...
-
madgie
titán
Kérdés, hogy ugye 100%-ban, pixelkukkolva hasonlítjuk-e össze őket, bagy azonos felbontáson? Mert szép, meg jó a 10D zajmentessége, de nem hiszem, hogy 6 MP-re leméretezve a 40D képeit rosszabb lenne...
Ha meg zajmentes, nagyfelbontású Canont akar valaki, nincs mese, 5D-re kell gyúrni... de szvsz semmi baj nincs a zajjal, nekem jópár D70/7D-s, iso 800-as képem van 30*45-be élőhívatva, és nagyon szépek. Márpedig az a Sony CCD 'zajosabb' volt, mint a 10D/300D-féle CMOS
-
Dtomi
őstag
Ez érdekes mert nekem a 20D után a 30Dm alapból is zajosabb, de alexpónál a 30D sokkal jobban zajosik. a 40D pedig papíron is zajosabb mint a 30D. a 10D-m pedig körberöhögi mindhárom későbbi modellt. a 300D-m pedig kb most a 30D szintjén lehet amennyire emléxem, bár erősebb volt a zajszűrése mint a mostani gépeknek.
-
Exymiriem
tag
Kedves 40D tulajok!
Nekem jelenleg egy 350d-m van, de ha minden igaz, jövő hónapra már meglesz a váltás.
Volt szerencsém pár képet lőni a 40d-vel (és bár gyors meg minden) nekem valahogy úgy tűnik, hogy a 350d-nek alacsony iso-értékek mellett alacsonyabb a képzaja. Kb Iso 800-1600-nál jön a váltás, ahol egyértelműen kivehető a digicIII előnye. Szerintetek jó ennek a masinának a képzaja? Próbáltátok már másik géppel összehasonlítva?Előre is köszönöm!
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Legjobb lenne strobi effektel a színházban. Biztos ne mvernének kékre zöldre

-
philoxenia
MODERÁTOR
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Aztán már csak valami jó ionágyú kell a tetejére, és mehetsz rendezvényre

-
Dare2Live
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
azért a nikor 14-24 2.8 nél olyan nagy kompromisszumok nincsenek persze kell hozzá FF váz is.

APSC a Tokina 11-16 2.8ra leszek fölöttébb kiváncsi, a tesztek eddig nagyon jónak mutatják és hát minőségre az ATX az az egyik etalon.
-
-
olli
tag
Tisztelt fórumlakók!
Egy házi teszthez képeinek elkészítésében kérném a segítségeteket.
A tesztképeket isodslr@gmail.com címre lehet egy-egy max 20MB üzenetben eljuttatni.
A DSLR, vagy egyéb digitális géptipus érzékenységének bemutatására letakart objektívvel és
nézőkével a géptől függően ISO100, 200, 400, 800, 1600, 3200-on készített felvételeket
várok. Képméret: 1500x1125 pixel méretben kivágva RAW-ból, és TIFF-be konvertálva.Csak JPG
formátumú gépen a beállítható maximális méretből kivágva. RAW-ból konvertált képeknél nem
szükséges utófeldolgozás.
A zajcsökkentést ki kell kapcsolni még RAW-nál is, nekem Fé: 0 értéknél még nem zavart, de
+1,3-tól már feleslegesen zajos lett a kép, kikapcsolva még hosszabb záridőnél, pl. 30"-
nél sem. Rekeszt a legtágabbra 4,3-4,5-re állítottam, de nagyobb rekesznél sem
befolyásolta az eredményt. Legyenek az értékek pl.:1/60, f:4,5.
A feldolgozást elvégzem.
1.Feldolgozás: Ps-ban a kép megnyitása. Kép>korrekciók>negatív. Adat: a képfájl mérete
....kbyte, mentés a legmagasabb, 12-es minőségi fokozatban. A kisebb érték a jobb.
2.Feldolgozás: Ps-ban a kép megnyitása.
Kép>korrekciók>negatív, nagyítás 3200%-ra.
Kép>korrekciók>szintek. A hisztogram bal oldali csúszkáját 0-200 értékre, jobb oldali
csúszkáját a képen sötéten ábrázolt színzaj teljes kizárását jelentő, 255-től 0-ig
csökkenő értékre kell állítani.A nagyobb érték a jobb. -
Jön a gép, jön a gép, jön a gép
16odikán hozza haza ismerősöm, postaköltséget is megúszom... Végösszeg valahol 165-175ezer között. Fenntmaradó összeg egy része megy egy Orion trekker II tatyóra, meg uv/polár szűrőre a 70-200 elé, másik része meg nagylátóra spórolás.
Van valakinek 17-40es obija? Vélemény róla? Van nem messze egy srácnál eladó, 120ra taksálja, szerintem 110 kp-ért odaadná. -
Pompi
nagyúr
"félautomata" módokban a felső tárcsával állítod vagy a rekeszt vagy a zárat, a nagytárcsa (legalábbis a 20Dn és 30Dn) pedig az expokorrekciót."
Ahogy már írtam, természetesen a 40D-n is így működik, sőt a 10D-n, D60-on, D30-on is így működött. Annyi különbséggel, hogy a 10D/D60/D30 vázakon még külön kapcsolója volt a hátsó tárcsának, a 20D/30D/40D vázakon már nincs külön kapcsoló, hanem a bekapcsoló gomb lett 3 állású, legfelső állás kapcsolja be a tárcsát (erre egyértelmű jelzés utal mindegyik vázon). Egybként ezt szerintem is kényelmese megoldás, nem tudom, hogy hogyan lehetne ez még kényelmesebb...
Azt pedig továbbra is furcsának találom, hogy az ISO gomb megnyomására sikerült expozíció korrekciót állítani. Ezzel a kapcsolatban BLOODSHOT válaszoltam a privát megkeresésedre, bár elfért volna a téma itt is.
-
orbano
félisten
válasz
BLOODSHOT
üzenetére
teljesen manuális módban a nagytárcsa a záridőt, a kicsi a rekeszt állítja. ez az expo állítás. "félautomata" módokban a felső tárcsával állítod vagy a rekeszt vagy a zárat, a nagytárcsa (legalábbis a 20Dn és 30Dn) pedig az expokorrekciót.
ennél kényelmesebb és gyorsabb megoldás nem lehet kitalálni, és nem hiszem, hogy a nikon ettől nagyon eltérne, bár nem volt dolgom még velük
-
melandri
tag
válasz
BLOODSHOT
üzenetére
Pompival értek egyet abban, hogy a kézreállás megszokás kérdése...de a baromira nem áll kézre egy kicsit erős..szemmel láthatólag az ergonómiára törekszik a canon (ennél kényelmesebb expo gomb elhelyezés nem igen van)..szerintem a hátsó nagy tárcsát egy canonos sem cserélné el....a főkapcsoló legfelső állásában működik a hátsó tárcsa...csak "on" állásban az iso/vaku korr-WB/mat.-AFdrive/felv. állítható......
-
Pompi
nagyúr
válasz
BLOODSHOT
üzenetére

Az ISO gomb megnyomása után a hátsó nagy tárcsával a vaku fényerejét állítod, az első tárcsával pedig az ISO-t. Ez egyébként a gomb alatti és a megnyomása utáni LCD-n megjelenő piktogramokból egyértelműen kiderül.
Az expozíció korrekciót az expo gomb megnyomása után a hátsó tárcsával lehet állítani.
Az meg, hogy kinek mi áll a kezére szerintem erősen megszokás kérdése is. Abból amit írtál nekem az jön le, hogy valamennyire Nikonhoz vagy szokva. Canon gépek után nekem a Nikonok nem állnak kézre, de sosem tettem még szóva mert szerintem csak megszokás kérdése. Én ehhez szoktam hozzá.
-
BLOODSHOT
senior tag
Biztos a halálba leugatnak majd a drága fórumtársak ezért a kérdésemért, de azért felteszem...
Szóval ma lövöldöztem egy 40D-vel. Az h baromira nem áll kézre az egy dolog, de ami meglepő volt számomra hogy az expo-t az ISO gomb lenyomásával és a nagy vezérlőtárcsa forgatásával tudtam állítani. Ezt belehet állítani úgy hogy elég legyen a tárcsát forgatni és úgy állítsa?
Nemtudom miért nem lenne egyszerűbb nekik is a Nikon féle 2 kistárcsás megoldást használni..szvsz. sokkal komfortosabb.

-
törölt tag
-
Dare2Live
félisten
Szerintem amióta Samsung és Hoya beállt Pentax mögé semmi sem rémlátomás.
15éve sonyék is max rémlátomásnak gondolták, hogy Samsung, LG... átveszi tőlük a vezető poziciót pl tvk/monitorok.... területén mert ááá ők olyat nemtudnak. Mostanra viszont....
Egy Samsungot nem lehet úgy kinyírni mint egy Kodakot...Nagyon jó ez a verseny ésha Canon nem ébred akkor idén/jövőre azt veszi észre, hogy már csaka 2. helyen van első a Nikon. És ha Nikon nem figyel pár év múlva már akár egy rémlátomás is lehet a piac elsője, jobb/nagyobb... termékkínálatal mint amit a canon/Nikon összeadva össze tud épp hozni.
Nekünk vásárlóknak ez a dolog egyébként nagyon nagyon jó, nem lesze ttöl egy 30D/40D/D80... rosszabb váz.
-
melandri
tag
Hello!
Ti melyik vonalkódot küldtétek vissza a pénzvisszafizetési akcióban?
Elméletileg a dobozon lévőt kell, de ugye rá van ragasztva még három???? -
Szten Márs
nagyúr
Sigma objektívek vannak Pentaxra, sőt Tamron objektívek is, csak kisebb számban, mint Canonra és Nikonra. Pentax objektívek is vannak, újak is, saját névvel, valamint mostanában adnak/adtak ki jópár új Pentax objektívet, szóval igyekszik ledolgozni a lemaradását a gyártó. De ez már nagyon nem ebbe a topicba való, szóval ezt vagy a Pentax topicjában, vagy a gépválasztós topicban tárgyaljuk ki

-
jeni
félisten
Köszönöm a szakmai hozzászólásokat.

Egy gondolat az obikhoz
A Pentax miért nem vásárol Canontól vagy a Sigmától Licencet,vagy miért nem gyártat a vázaikhoz obikat akár a saját nevén vagy a gyártó nevével?
Ezzel az új obikkal ami az obi parkja bővülhetne ezáltal is felkerülhetne a toplistákra,mivel nem fogják szemébe vágni,hogy a régi objektivek megléte miatt elönyős a Pentax váz megvétele
Tény,hogy nem szándékozom a középkategóriából a felsőkategóriába fellépni,mert abból nem élnék meg.Nincs is gyakorlatom ahhoz,hogy Full profi legyek.
Meg aztán ZSÉ is kell hozzá,hogy olyan felszerelésem legyen.Ha nyerek a lottón akkor vennék olyan FULL gépet is akár többet a családnak.Meg egyett a legjobb fotós fórumozónak

-
Szten Márs
nagyúr
Az 5D hiába full frame, azért nem egy profi váz. Na meg valóban, APS-H-s profi vázak is vannak, de azokra sem jók az APS-C-s objektívek, nem vagyunk előrébb.
Azzal meg maximálisan nem tudok egyetérteni, hogy annak nem is kell, pontosabban nem is érdemes a középkategóriás vázak között vacillálnia, aki nem akar full frame objektíveket venni. Ezt nem is kell tovább ragozni szerintem.
Szerintem az megtévesztő, ha olyan hátrányokat tüntetünk fel igencsak előtérbe helyezve, hatalmas hátrányként, amik 99% legalább, hogy a kérdezőt egyáltalán nem fogják érinteni. Persze, ezt is fel lehet hozni, sőt célszerű felhozni, de tudatni kell vele azt is, hogy milyen körülmények között jelentenek hátrányt, így egyből máshogy látja, reálisan, nem pedig, mint hatalmas "ezt ne vedd" táblát.
Az MF-es objektívek használata természetes, hogy korlátozott. És? Lesznek olyanok, akiknek pont ez fog bejönni, a korlátaival együtt és pont ez lesz a fontos, ez ragadja meg, ezt fogja imádni. Itt a forumon is van ilyen ember, pedig nem vagyunk annyira nagyon sokan, úgyhogy aligha lehet egy "nagyon tré" felkiáltással ezt a szőnyeg alá söpörni. Ez van, ezt kell elfogadni, az emberek különböznek az igényeikkel együtt, ilyen egyszerű a dolog.Egyébként a bridge DSLR terelésre meg annyit, hogy szerintem félreértettél a gépválasztósban. Én nem azt mondom, hogy mindenkinek DSLR-t kell venni, ez teljesen nyilvánvalóan nincs így, sokan sokkal jobban járnak egy bridgevel. Csupán volt pár érved a bridge mellett, amivel nem tudtam egyetérteni. Na meg azt is olyan fekete-fehéren láttad, legalábbis úgy tűnt, mint ezt a Nikon/Canon vs minden más dolgot, pedig ez sem fekete fehér, közel sem.
Új hozzászólás Aktív témák
- 2026.01.02 - Frissített Lenovo Gamer árlista (RTX 5090 / 4090 / 5080 / 4080 / 5070Ti / 4070 / 5060)
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
- Intel Xeon E5-2600v4 processzorok készleten 2680v4,2683v4,2697v4,2697Av4(áfás számla, 2 év garancia)
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Tegnap én is beléptem a klubba. 4 év Sony DSC-F828 után alighanem újra kell tanulnom a fényképezést
ezzel a kis csodával. Tegnap este már kóboroltam vele a környéken. Csak annyit tudok mondani: beszaráás!

De legalább idő lesz, hétvégán gyorsulási, letesztelhetem az AI servot, meg a 70-200at, meg a kölcsönkért 17-40et, meg a makro előtétet, meg a live view-ot, meg a...
Hangsúlyozom: ezen a képen semmilyen zajszűrés nincsen!