- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
Valójában sokkal esetlegesebb, és nem a művészet értékétől, hanem történelmi események sorozatátlól függ, hogy mi marad meg a régi korok művészetéből. Az ókori görög kultúra sem kivétel ez alól, a gyarmatosításaik, Nagy Sándor hódítasai, és hogy a rómaiak is terjesztették a kultúrájukat, nagyban hozzájarult ahhoz, hogy tartósan fennmaradjon. Közben rengeteg ókori művészeti érték veszett oda, amely jó részét nem is ismerhetjük, nem tudhatjuk, hogy pl. etruszkok vagy épp főníciaiak nem alkottak olyat, ami szintén maradandó lehetett volna, ha úgy alakul, hogy megmarad. A középkori sötétség miatt egyébként böven lehetnek olyan római és görög költők, írók, akikről nem tudunk, pedig a saját korukban ismertek voltak, csak minden írásuk elpusztult.
Ha a mai nyugati civilizáció elpusztulna, jó eséllyel maradna valami pl. az amerikai kultúrából, és nem feltétlenül a legértékesebb része.
-
Hi!King
őstag
"Ajj, de hányszor szembe jött már ez. Mindig adódott a kérdésem, hogy az összlélekszám mi szerint alakul? Előre lefoglalt mátrix számosságátt töltik be folyamatosan vagy pár elrojtolt lélek használódik újra és újra? És megosztva ugye. Mert leszületés és több élet, csak más testbe... Ezen a ponton mindig az elhalkulásé a terep."
Én is épp ezt szoktam megkérdezni, főleg a lélekvándorlós vallások hívőitől, illetve megpróbálom magam is megmagyarázni, mert érdekel a vallások belső logikája illetve logikátlansága is, mert ugyan hinni nem hiszek, de azt tartanám jó vallásnak, amely lefektet néhány alap axiomát, amiben hinni kell, de minden tanítása igazolható az axiómáival. Ilyen vallást még nem találtam.
A lelkek számosságára én vagy olyan magyarázat szerűséget adnék, hogy van egy lélek puffer, ahol a lelkek várakoznak, vagy pedig képese utazni a jövőbe, és csak később újjászületni (visszafelé utazni az paradoxont vetne fel), miközben ebben a modellben a világ is időnként újjászületik, így végteleníthető a folyamat.
-
Hi!King
őstag
Egyébként ha logikusan végiggondolnák, akkor nem zárná ki a kettő egymást, hiszen ha egy mesterséges és egy természetes neurális hálónak is lehet elvileg pontosan ugyanolyan a fizikai struktúrája, akkor miért csak az egyiknek lehetne kapcsolata az általuk elképzelt lelki világgal?
Ha létezne a szellemi vagy lelki világ, akkor annak egyáltalán nem evidens, hogy biológiai rendszerekhez kelljen kötődnie.
-
Hi!King
őstag
De lesz egyáltalán bármiféle eszközünk, lehetőségünk megállapítani, hogy egy mesterséges intelligencia mögött öntudat van? Csak mert egy másik ember tudatába sem látunk bele, egyáltalán nem butaság az a filizófiai feltevés, hogy nem mondhatjuk biztosan, hogy körülöttünk más embereknek is öntudata van, vagy legalábbis minden embernek az van. Csak abból következtethetünk, amit látunk. De az lehetne akár hazugság is. Pl. hogy bizonyos állatok felismerik magukat a tükörben. De ha arra programozol egy robotot, hogy felismerje a külsejét a tükörben, akkor azt mondja, az ott én vagyok, még nem jelent öntudatot.
A másik, hogy a mesterséges intelligencia értékelése azért korlátos, mert az emberi tudatot sem tudjuk felfogni, a neurális hálóinkban nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mi alapján jutottunk el az adott következtetésre, ez alól kivétel a tudatos logikai alapú gondolkodás, de a legtöbb döntésünket intuíciónak tekintjük, amik mögött ettől függetlenül a neuronok szintjén van valamilyen tanult vagy ösztönös levezetés, csak azt mi nem éljük át tudatosan. Egy mesterséges neurális hálóra ugyanez igaz, a fejlesztője sem tudja megmondani, hogy pontosan miért hozta meg az adott döntést, mert annyira bonyolult a modell, szemben egy viszonylag kis méretű döntési fával, ahol fel tudod fogni mi miért van. Én úgy látom, hogy idővel ugyan létre fogunk tudni hozni olyan mesterséges intelligenciát, amelynek valóban tudata van, de nem fogjuk érteni a működését jobban, mint amennyire az emberi agy működése megismerhető.
-
Hi!King
őstag
válasz
Dr. Akula #40 üzenetére
Úgy, hogy sok elkészült, akár random módon géppel készült fotó alapján te leírod, hogy mondjuk szeretnél egy mosolygós nőt két mosolygós gyerekkel egy orvosi váróban, az AI meg generál neked egy képet, ha valami nem tetszik, szólsz, hogy mondjuk szőke helyett barna hajú gyereket szeretnél, a fal pedig kék helyett lila legyen.
-
Hi!King
őstag
Ha igazak lennének a víziók arról, hogy az AI elveszi az emberek munkáját (szerintem rendszer szinten nem igaz, mert a munkaerőpiac mindig felszívja a rendelkezésre álló munkaerőt, a munkanélküliség valójában minden korszakban strukturális természetű vagy átmeneti jelenség), akkor nem csak az alapjövedelem és az államgazdaság az opció, hanem egy kizárólag tőkejövedelmen és egy szűk szakértő réteg kiemelkedő munkajövedelmén alapuló gazdaság is az, de akkor tényleg megszívja a többség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Dell notebook topic
- Villanyszerelés
- Sweet.tv - internetes TV
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged