- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
"Ajj, de hányszor szembe jött már ez. Mindig adódott a kérdésem, hogy az összlélekszám mi szerint alakul? Előre lefoglalt mátrix számosságátt töltik be folyamatosan vagy pár elrojtolt lélek használódik újra és újra? És megosztva ugye. Mert leszületés és több élet, csak más testbe... Ezen a ponton mindig az elhalkulásé a terep."
Én is épp ezt szoktam megkérdezni, főleg a lélekvándorlós vallások hívőitől, illetve megpróbálom magam is megmagyarázni, mert érdekel a vallások belső logikája illetve logikátlansága is, mert ugyan hinni nem hiszek, de azt tartanám jó vallásnak, amely lefektet néhány alap axiomát, amiben hinni kell, de minden tanítása igazolható az axiómáival. Ilyen vallást még nem találtam.
A lelkek számosságára én vagy olyan magyarázat szerűséget adnék, hogy van egy lélek puffer, ahol a lelkek várakoznak, vagy pedig képese utazni a jövőbe, és csak később újjászületni (visszafelé utazni az paradoxont vetne fel), miközben ebben a modellben a világ is időnként újjászületik, így végteleníthető a folyamat.
-
ddekany
veterán
Ami sokszor befolyásolja az emberek gondolkodását az intuícióról, az az a hit, hogy van valami a fizikai testükön kívül álló lélek (vagy hol hogyan hívják... de valami "több", mint az anyag benned), ami valamiféle közös nagy tudathoz kapcsolódik (Isten, Akasha, vagy tán nincs is megnevezve konkrétan), és onnan kapod az ötleteket, megérzéseket (is). Ebből következik számukra az is, hogy egy AI nem érhet fel az ember szintjére soha, mert egy "gép" ehhez a közös izéhez nem tud kapcsolódni. Na most ezen a ponton megreked bármi további diskurzus, mert én ennek a léleknek, meg közös tudatnak a létezését nem tartom valószínűnek (gyanús, hogy csak egy emberi vágy, pl. az elmúlás elviselésére), mások meg ténynek veszik, hogy ez van. Persze mindenki azt hisz, amit akar (OK, nem, de kb.), és lehet, hogy kell is neki hogy motviált maradjon a nagybetűs életben. Viszont ez nem véd meg fizikai tényektől... ha lehet ilyen AGI-t csinálni, és nem is annyira nehéz technikailag, csak jól kell kialakítani az architketúrát stb, és egyszer csak sikerül...
-
ddekany
veterán
-
Vesa
veterán
Grafikus vagyok, és alapvetően egyetértek veled ami az alkotási oldalát illeti, de a művészet soha nem a másoknak történő bedolgozásról szólt, hanem magáról az alkotási folyamatról. Abban pedig senkit nem fog meggátolni az AI, hogy továbbra is fessen, vagy rajzoljon a saját önkifejezése érdekében. Az viszont esélyes, hogy a megélhetést már befolyásolni fogja, legalább is, bizonyos munkafolytamatok esetén. Ez egyébként már régen elkezdődött, hiszen számos olyan tool van, ami korábban emberek által végzett munkákat váltott ki.
Nem tudok viszont egyetérteni a kész művekkel kapcsolatos résszel. Egy mű élvezeti, és tulajdonképpen művészeti értéke is a "fogyasztónál", szubjektív megítélés alapján alakul ki. Tudnék mondani számos olyan alapművet, ami nekem egyáltalán nem tetszik, nem vált ki semmiféle érzést annak ellenére, hogy az alaműveltség része, egy kor ikonikus darabja. És bár az adott korban betöltött szerepét, forradalmi megoldásait, vagy a létrehozásának technikáját maximálisan elismerem, ettől még pl. maga a festmény nem kell, hogy tetszen, mert bennem nem áll össze úgy, mint egy másik emberben. Nálam egy másik kép váltja ki ugyanazt.
Ez pedig azért fontos, mert az emberek többsége az AI-val készült képek vagy "festmények" (nyilván digitális) láttán, már nem feltétlen éreznek majd kevesebbet, mint egy ember alkotta mű esetén. Számos képet generáltam már AI-val, mindenféle stílusban, az olajfestménytől a concept art-ig, és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy némelyik egészen elképesztő lett és semmivel sem kevésbé művészi, mint egy ember alkotta festmény. Szerintem ez is szét fogja majd szakítani az embereket, mint az sok más dolog esetén is látjuk. Lesznek itt is konzervatívok, akik kizárólag "eleink kézi készítésű csodáit" hajlandóak majd értelmezni és gyűjteni "mert az vót az igazi", míg másoknak az lesz a véleményük, hogy az AI is lehet legalább olyan kreatív mint egy ember és semmi bajuk nem lesz ezekkel a művekkel. Ez még a jövő zenéje. -
ddekany
veterán
Talán azzal feloldható a grafikusság kapcsán a vita(?), hogy az most még jobban áttolódik munkából rekreációs tevékenységgé. Kb. lovaglás analógiája.
Korábban talán te említetted, és de, sakkban (és most már azt hiszem Go-ban is) messze túlteljesít az arra specializált AI egy embert. Persze mert ott a világ és cél egyszerű és egyértelmű. Épp ezért ezt a tényt se lehet vitatni. Leveri a top sakkozókat nagyon rondán. és kész. (Erről még nem rendült meg az emberi sakkozás egyáltalán, viszont az egy sport, tehát eleve erről szólt, hogy egy ember mit tud.)
Ami meg a ChatGPT próbál csinálni, az közel sem ilyen vegytiszta terület, szóval ott még kétséges mi lesz. Amiből most kiindultak, hogy találja ki, mit mondana egy ember, mert arra adott a tréningező anyagunk (ismert szöveget veszel, lecsíped végét, tippeljem meg minél jobban mit vettél el). Szóval a ChatGPT eredendően nem próbál(t) magától kitalálni jobbat mint amit látott, vagy bármit "kreatívkodni", mert nem azért kapta a kockacukrot, hanem az imitálásrét. Csakhogy, ahhoz is kell megértés! Nem lehet bután "statisztikai alapon" tippelni, annál ez sokkal, de sokkal többet tud. És ezért, a kísérlet lényeglét tekintve sikeres volt, amennyire én látom. Na most innen próbálnak továbblépni... Reméljük, nem fog túl jól menni. Mert ha lesz AGI, az világégés, mert nincs meg hozzá a morális szint és bizalom, hogy azt kezeljük (társadalmileg, biztonságilag). Ilyen szempontból az sem megnyugtató, ha 50 év múlva érünk el oda... az történelmi léptékben egy pillanat.
-
KilgoreTrout
senior tag
De az eredmény szempontjából számít az, hogy miért lett olyan? Eye of the beholder és hasonlók...
Az egész valóságérzékelés egyénenként más és más, szerintem a művészetet is elsősorban a befogadó a saját élményei alapján értékeli, a készítő szándékait legtöbbször figyelmen kívül hagyva.
Ha gyerekkorodban beleestél egy kútba egy levendulamező közepén, akkor tök mindegy hogy a művész első szerelmének levendula illata volt, taszítani fog a mű és egészen máshogy fogod értékelni.
Ez amúgy inkább filozófiai kérdés, amiről a végtelenségig lehet vitázni, de az AI jelenleg sokkal kézzelfoghatóbb fenyegetést jelent a mai materialista társadalmunkban. És innen nézve irreleváns, hogy volt-e egy adott produktum mögött ember, ha azt a befogadó/fogyasztó/megrendelő képtelen eldönteni.
-
hommeros
őstag
Ha Banksy generál majd képeket, akkor az is szar lesz automatikusan? Szerintem ha nem jelezné a kép elkészítésének módját, ott meg hajbókolnál, hogy úristen, micsoda art, micsoda művészet!
Mellé jól kell tudni használni*, ami a user oldali promptolás képessége, a gépi meg legenerál, hűen a besorolásához (generatív)
Az alapfelvetésed is hibás: A gép nem egy képet másol és módosít végtelen példányban. A működését sem érted. Másrészt a prompt kezelése is egy képesség, akár csak az ecsetkezelés. Nem attól lesz valaki művész, hogy ecsettel festi meg a látásmódját, tapasztalatait, értelmezéseit, amelyeket felfedez.
Felfoghatatlan, hogy a tónusok, vonalélességek, gradiensek ordító természetellenessége hogyan nem esik le valakinek.
Valószínűleg néhány kubista műre is így reagáltak egyesek.
A leírásodból az is következik szerintem, hogy te csak a matériára koncentrálsz, a művész mondanivalójára már nem. A mondanivaló átadására pedig lehet ez is egy eszköz.A kreativitás pedig definíció szerint is kifejezhető lesz ebben az eszközben:
A kreativitás alkotóképességet, teremtőképességet jelent, amely során a különféle képességek szerveződése lehetővé teszi az elszigetelt tapasztalatok összekapcsolását, újszerű értelmezését és új formában történő megjelenését. J. P. Guilford -
KilgoreTrout
senior tag
Elég messzire vezet, hogy hol kezdődik és pontosan mi a kreativitás. (Szerintem amúgy a meglévő információk újfajta kontextusba helyezése.)
A példád alapján akkor a humán grafikusok sem kreatívak, hiszen a megrendelő/art director kérései és instrukciói alapján dolgoznak. Sőt, az alkalmazott művészek egyike sem kreatív a te értelmezésedben (a mérnöki vagy programozói kreativitásról már nem is beszélve). Ezzel szerintem sokak vitatkoznának.
Az tény, hogy az AI magától nem akar semmit (szerencsére), de pl. a "hallucinációt" minek neveznéd, ha nem kreativitásnak (és itt most tekintsünk el a minőségétől)?
(Ráadásul a komment, amire reagáltam pont a stock fotózásról szólt, ami valószínűleg a legkevésbé kreatív területe a fotózásnak/grafikának.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardverkemping június végén
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mini-ITX
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen széket vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged