- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Yettel topik
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Magisk
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
Új hozzászólás Aktív témák
-
draff
aktív tag
válasz PLaci58 #4588 üzenetére
Nem hiszem, mert ezt azért én elég sok helyről szedegettem össze több év alatt, és úgy vettem észre, indításkor csak betölti - anno - ezzel legfeljebb a RAM-ban foglalja a helyet, ám különösen nagy értelme nincsen. Hogy kék az ég, vagy zöld a fű, az aztán a legkevésbé se fontos dolog a 3D-s térkép megjelenítése esetében. ... s akkor a képen szépen ott az út, és rajta "megy" a nyil.
Vagy ha valamilyen közismertebb skin-t használok, akkor esetleg egy általam a készletéből kiválasztható akármilyen kisautó. De ezek általában mind csak a memóriát zabálják, ám más hasznuk - a látványukon kívül - nem sok van. Nekem pedig olyan régi már a gépem, hogy a használható memória-kapacitás benne véges - és általában a program jó működésének rovására megy.Még soha nem szedtem szét ilyet, de gondolom, hogy egy kis százlábú fekete bigyó lenne benne a memoria-chip. Ha meg esetleg kicserélném egy nagyobbra - bár ennek az esélye 1:100000-hez (mert sziszifuszi munka lenne a kis hülye lábacskákat oda-vissza hegesztgetni) - akkor vajon el is menne azzal?
Vagy valami okos mütyűr megadja ott a valaminek, hogy egyáltalán mivel gazdálkodhat,
ám ha valami módosulás történik, akkor talán még azt se ...[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
válasz kalapacsolok #4584 üzenetére
Esetleg - Ubuntu Linux-szal - nem lehetne belelátni?
-
draff
aktív tag
Hali!
Az lenne a kérdésem:
az iGO8 GPS programnál van egy olyan alkönyvtár a Content mappájában, melynek az a neve hogy Scheme, az vajon mire való? Van benne egy csomó zip file.
Lehetséges, hogy az adná a hátttereket?
Az iGO indulásakor és működése közben viszont sosem szokta megkérdezni, én melyiket szeretném, (feltételezem) általában csak használ egyet és kész.
Szükség van-e akkor egyáltalán arra, hogy ebben a könyvtárban legyen jó néhány ilyen fájl?
Vagy bátran mindet ki lehet törölni de egyet hírmondónak bennehagyni?És akkor az az egy az vajon melyik legyen?
Nekem jelenleg ezek vannak a "scheme" mappában:
[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
válasz utgyuru #4568 üzenetére
Veszel egy kártyaolvasót (ONE EURO-s boltokban már 3-400 forintért kapsz), ami mindenféle SD kártyát olvas. Ha a telódban mikró SD van, akkor egy adapter is mehet hozzá. Beleteszed a számítógép USB-jébe, aztán máris belelátsz a kártyán levő progiba.
Ott a térképfájlokat tartalmazó mappába kell belemenni (asszem MAP a neve), no meg a POI könyvtárba - és onnan kitörlöd a nem Hungary nevezetű összes többieket.
(de jobban jársz, ha inkább elmentesz mindent a számítógépeden valahová ... mert aztán -
egyszer hátha mégis ....)Akkortól viszont majd csak Magyarországot láthatod.
Én a navigátoromról ezeddig csak Izraelt töröltem le (iGO8.3), mert az egyáltalán NEM EURÓPÁBAN VAN, akárhogyan is szeretnék.[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
válasz frovery #4431 üzenetére
Biztosan van benne valami elektrolit kondezátor a mini-USB tápfesz bemenete környéken - elsőre azt kellene megkeresned. S akkor már valamelyest a polaritás-helyesség is adott.
Ilyenekről szerintem Te soha nem fogsz gyári kapcsolási rajzot látni sehol, mert
- egyrészt
a gyártó általában nem publikálja az ilyesmit
de ha nagyon akarod, talán utánvéttel elküldik, és amely dokumentáció általában annyiba kerül, amennyiért már újat lehet venni.- másrészt
lehetséges, hogy kínai (vagy más távolkeleti népség) a gyártója, azokkal meg ilyesmivel dűlőre jutni - eléggé egy különleges tudomány.Manapság sajnos egyetlen gyártónak vagy forgalmazónak sem alapvető érdeke az általuk gyártott és hétköznapi használatban elromlott eszközök amatőr-szintű javítása, avagy az arra való bátorításnak akárcsak a legeslegkisebb szikrája, hatékony lehetősége se.
Az általános "fogyasztói-társadalmas" alapelvük - Ha elromlott - vegyél újat!
Persze - tőlük ....Volt nekünk egy '55 cm-es képátlójú Grundig TV-nk. Valami ... 661 volt a tipusszáma.
Szerettem volna hozzá kapcsolási rajzot szerezni (valamikor - még a "boldog békeidőkben" minden magyar TV mellé, a használati utasításával együtt - adtak ilyesmit), és amelyet persze az átlag laikus felhasználók már az első napon kidobtak, mert számukra csak egy teljesen felesleges "darab papír" volt.
Nos - a Grundigokhoz aztán ilyesmit már nem adtak.
Így kénytelen voltam elmenni a Bulcsú utcába (a Lehel tér - a valamikori Élmunkás tér - mögött), mivel ott volt akkoriban az országosan Grundig márkaszervíz. Ott viszont tájékoztattak, hogy ilyen rajzot csakis pénzért lehet megvenni - és nem is kevésért.
Így hát aztán inkább nem kértem ... mert azért annyira nem volt nekem létszükséglet.[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
válasz M62-501 #4333 üzenetére
Ha jól tudom, az .fbl fájlok a térképek.
Az .fda, .fpa, .fsp, .hnr és .map fájlok azok szintén térképfájlok, de más-más navigációs programokhoz (pl iGO, iGO8.3, iGO Primo, Garmin, Navigon, stb.)A .3dl és .3dc building fájlok többnyire a képi megjelenítésért felelősek, valamennyire ugyan közük van a térképekhez is, pl. az épületeket, a domborzati viszonyokat, tehát általában magát a 3D-s megjelenést szabályozzák.
Ha ebben tévednék, bátran kijavíthattok ...
-
draff
aktív tag
Valójában mi van akkor, ha egy üres számítógépre feltelepítem a WIN CE 5.0 szoftvert? Azzal bele lehetne avatkozni, adatokat vagy útvonali módosulásokat beírkálni, pl. az iGO vagy más navigációs programok (térképek, POI-k, branding, stb.) dolgaiba?
Persze azt azért gondolom, hogy navigálni nem fog, de pl. egy betervezett útvonalam "berepülése" - az talán működhetne rajta? -
draff
aktív tag
válasz gipsztigris #4285 üzenetére
"Sajnos a Wayteq készülékekre hivatalosan nem telepíthető az iGO"
És nem hivatalosan? Megy rajta vagy nem?
Ha megy - akkor annyi!
Aztán kit érdekel a hivatal és a hivatalos-ság?Vagy ez már warez?
-
draff
aktív tag
Nekem a gagyi gépem mégis viszi a 3D-t. A skinekkel együtt. Pedig csak egy i838-as ócsóság.
És nem is egy kimondottan mai gyerek a beépített 64 MB-jával.Jó, jó, a térképek alaposan "ki lettek gazolva" a hozzájuk tartozó brandinggal, POI-val, stb. Így aztán csak a környező országok (Ausztria, Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia van fenn, néhány közeltávolabbival - mint Csehország, Bulgária, Bosznia-Hercegovina és Lengyelország)
Még sose dobta el az agyát azzal a hibaüzenettel.
Legfeljebb ha nagyon nem bírja a memoria-kiképzést, akkor a 3D-ből átvált 2D-be, ám egy idő után automatice visszavált.
Ha meg nem akar, akkor kézzel lehet noszogatni - így akkor megteszi.Szóval - lehet hogy egy modernebb telefonos GPS egy kissé hervatag, de én egyenlőre az enyémre még nem panaszkodom. iGO Primóval viszont már nem menne el. Háát ez van.
de amennyit én utazom ... -
draff
aktív tag
válasz runner 125 #4279 üzenetére
Mit tudom én - RAM vagy ROM, de nekem aztán mindegy.
Magyarul és röviden csak - memória - "oszt jónapot"
Foglalkozom én az ilyen elnevezés-beli eltérésekkel. -
draff
aktív tag
Háát - azért azt nem kellene olyannyira "meghámozni".
Nekem egy gagyi kínai szarom van, de mégis elmegy vele az iGO8.3, - és skinnel, 3D-vel együtt is szinte mindig folyamatos.Ha annyira nem akaródzik működni, ottan biza más lehet a problem.
Ha nekem a beépített 64 MB-tal szinte semmi gondom, akkor ott valami más dolog lehet...
A mai cuccokban már sokkal több memo van (többnyire 1 vagy 2 GB) + plusz ott az SD kártya, mint kihelyezett RAM ... -
draff
aktív tag
válasz McCoy20 #4232 üzenetére
Hááát.
Én nem tudom miféle térképprogram az, hogy ennyi helyet foglal, de nekem a 2 GB-os kártyámnak még a fele sincs elhasználva. Pedig azon fényképek és MP3 zene is találhatóak, mivel a GPS-em olyan, hogy fényképezni lehet vele, de beépített zenelejátszója is van.
Persze én az iGO műsorban csak a környező országok térképeit hagytam meg, nem tettem fel a teljes CD-t, mert
1. úgysem járom be hetente Európát, tehát teljesen felesleges minden országnak fenn lennie.
2. nem kell antiszemitának lenni, de Izrael gyakorlatilag nem Európa része, mégis rajta szokott lenni.
Én ezeket mind simán letöröltem.Így aztán a teljes progi helyigénye helyett kihasználom azt a lehetőséget,
csak az van fenn, ami tényleg kellhet. És marad hely minden másra.[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
válasz gipsztigris #4227 üzenetére
nem tagadom. Miért tenném?
Lehet hogy az iGO Primóban már van ilyen, vagy valami másik fajta navis programokban.
Azt írtam le, hogy én még sosem találkoztam vele. -
draff
aktív tag
válasz gipsztigris #4217 üzenetére
A viszonylag friss térképbe (talán ha fél éves lehet) hibásan?
Az meg kinek jó? Az iGO8 hírnevének minden bizonnyal nem.Nekem egy eléggé gagyi GPS-em van, ámde ezeddig a pontosságára még sosem volt kifogásom.
Egyszer elmentem a Nagyvárad térre és ott a sarkon levő OTP Bank automatánál álldogáltam. A GPS-em fél méteren belül, de szinte arra a pontra pozicionált. (Persze lehetséges, hogy csupán csak azért mert gyalogos üzemmódra volt beállítva.)
Tehát - azt nem hiszem el, hogy egy Gyömrői utat, közepén azzal a reptéri "gyorsítóval", ennyire nem tudná jól bepozicionálni.
Miközben a képernyőn a valós állapotot jelzi, szóban mindenféle lehetetlen hülyeségeket javasol?Horvátországban, Biograd na Moru városában a fáktól és az útban levő kanyarból még szinte semmi sem látszott, de már akkor azt mondta - "50 méterre fordulj jobbra és hajts fel a kompra". Mi a kikötőt sem láttuk még, de ez már mind tudta.
Pasman szigetén meg - szinte egy az egyben - a már megadott kordináták alapján - a lefoglalt szállásunkhoz vezetett. Tehát a pontosságára sosem tudnék panaszkodni. De egy ideje mintha elhülyülne.
Vagy tán az is öregszik?[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
más
Tegnap megyek a Gyömrői út közepén, azaz a Ferihegyre kivezető gyorsúton. Azt mondja nekem a beírt végcél megközelítésére valahol útközben a hang - "800 méter után fordulj balra".
Onnan nem lehet balra fordulni - de még csak jobbra sem!
Most akkor ennyire hülye lenne ez a program, vagy csak simán nem akarja észrevenni, hogy benn megyek a "zártosztályon"? Lehet hogy magára a széleken levő Gyömrói útra pozicionálna ki?
Bár a térképes kijelzése szerint jól látja, hogy bent vagyok. És onnan csak a "csaknem végén" (nagyjából a Ferihegy vasutállomásnál) lehet kijönni. -
draff
aktív tag
Pontosan az olyan dolgokra gondolok, hogy pl. megyek a 4-es úton, amely elkerüli Abonyt, Szolnokot meg a többi útbaeső várost vagy falut. (Van ott nem is egy olyan négysávosra kiépült útszakasz, ahol aztán lehet repeszteni, és ki van még táblázva hozzá a megengedett ottani sebesség.)
Felbukkan tehát az út szélén a tábla, -a megengedett sebesség 110 km/ó.
A GPS-em képernyőjén meg villog ám egy piros kőrben a 60-as szám és mondja nekem a hang: "Túl gyorsan mész!"
(A piros villogó körös figyelmeztetés egyébként azért van, mert kivételesen olyan skint használok, amelyben ez a sebességtúllépés képernyős figyelmeztetési módja. (diMka v. 1.1.26)Aztán más.
Megyek az úton, sehol semmi tiltás - egyszercsak mondja a hang a GPS-ből: "Túllépted a megengedett sebességet"
Én meg csak nézek kifelé a fejemből, hogy akkor mi lehet az a megengedett sebesség, amire ezeddig semmi tiltás nem volt.
A térképem (.fbl fájl pedig 2012.04-es kiadású Topmap térkép, tehát nem egy olyan hű de régi)
A használt alapprogim hozzá pedig az iGO8.3.4.117940-es szoftver.Hogy a táblák és a figyelmeztetések melyik fájlban vannak, sajna nem tudom, ám éppen ez lett volna a legelején feltett kérdésnek az alapja.
Melyik fájlban vannak?
Arra már rájöttem, hogy biztosan nem a poi fájlban van. De a map-ban sem nagyon.
Lehetséges, hogy a 3dl fájlokban?
Vagy a speedcam könyvtárban kellene legyen - valahogyan? -
draff
aktív tag
válasz PLaci58 #4199 üzenetére
"a sebességhatárok és a táblák a térképben (fbl) vannak"
Ha ez így van ahogy mondod, akkor miként lehetséges az, hogy a "szinte legfrissebb" térképeken (2012.03) teljesen mások a táblák, mint amikre a program maga figyelmeztet. Túl sok helyen nyögi nekem azt, hogy
- "túl gyorsan mész", vagy "átlépted a megengedett sebességhatárt".
Miközben látom az út szélén a táblát s rácsodálkozom. - Mert ha megyek - például 90-nel, a GPS már villog, csipog, mindenféle más baja van - és jelzi nekem azt, hogy 50 lenne a megengedett,
az útszéli táblán viszont ott áll - 110 a megengedett.
Na akkor most mi van?
Egyszerűen nem hiszem el, hogy egy-két hete (hónapja) cserélték ki azokat a táblákat mind. -
draff
aktív tag
Bocsi, ha tényleg nagy hülyeséget kérdeztem, s csak egy betű benne az eltérés, ám annyit hallottam már róla. Azt gondoltam, na ez kissé kiváncsivá tett, tehát belekérdezek.
Úgysem fogom soha megcsinálni, ha az akkor kivételesen nem RAM hanem csak "ROM főzés", mert az ilyen mélységében már igazán nem értek hozzá, én még egy "sima" számítógépes BIOS frissítésre sem vállalkoztam ezeddig.Köszike a felvilágosításokat ...
-
draff
aktív tag
válasz gipsztigris #4191 üzenetére
Állítólag - hallottam már én olyan szakmai kifejezést - hogy a "RAM-ot főzni kell".
Persze - gondolom én - mindez egyáltalán nem azt jelentheti, hogy zutty bele a lábosba jó sok vízzel oszt hadd szóljon, ám valami szoftveres-hardveres ügyeskedési beavatkozást bizonyára jelent.Ami aztán - más részről - az egyes nagyokosok szerint kőkeményen varez, mások szerint pedig rém praktikus dolog. De miről is van akkor szó?
Mondjuk egy 64 MB-os beépített RAM-nak esetében? Lesz így belőle 128?
Persze csak virtuálisan? -
draff
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, az iGO8.3 esetében melyik fájlok lennének azok, amelyek a mindenféle sebességi zónákat, út-és táblajelzéseket, és az egyéb, az útközben felbukkanó és váratlannak tűnő dolgokat mind értelmezni szokták?
Arra azért már rájöttem, hogy nem kimondottan a POI könyvtár lenne az, de nem is a MAP könyvtárbeli *.fbl -es térképfájlok. -
draff
aktív tag
válasz M62-501 #4002 üzenetére
Az 50-es sebességnél egy mai átlagos motor III. fokozatban már bőg, IV.-ben meg alapjáraton rángat. Tehát az a nemrég (kb.20-25 éve) kitalált 50-es sebességi mérték egy annyira "ideálisan" hülye sebességhatár, amit becsületesen rém nehéz betartani. De érdemes lenne megpróbálni egyszer.
Én megpróbáltam.
Mindenki leelőzött, lehagyott, vagy nagyon szorosan mögöttem nyomult, szinte "ült a nyakamban", míg a türelmetlenebbek már erősen villogtattak.Néha, amikor megyek kifelé az M5-ösön /a Könyves Kálmán körúttól/ úgy 50-nel, hááát-
ne tudd meg mi zajlik mögöttem. Én igyekszem teljesen szabályosan menni, hisz az még jócskán lakott terület, egészen az első 70-es tábláig ... de ugyanilyen végig a teljes kis- és nagykörút ...A másik véglet, amikor a rendőrök állnak be az útra - direkt 50-es tempóban, és akkor mögöttük szépen torlódik a jónép, mert senki sem meri őket leelőzni.
Én egyszer kipróbáltam - de nem jöttek utánam ... és bünti sem érkezett. -
draff
aktív tag
válasz M62-501 #3990 üzenetére
Bocsi - de attól, aki valójában félreértette, mivel én csak nagy vonalakban mondtam illetve írtam azt, hogy a sebességórám ugyanannyit mutat, mint a GPS-em.
Az autóknál - ez eléggé köztudott dolog - már gyárilag egy kicsit feljebb állítják az órát, tehát ha mondjuk 60-nal megyek, az a valóságban csak 55-56 km/h a valós.
Nem gondoltam azt, hogy itt erre majd ennyire rástartol mindenki.A 30 km/h-s táblák nem Aszódon, hanem Makón voltak, ahogy Nagylak felől átlépjük a határt. Szinte minden utcasarkon ez volt. Persze senki sem foglalkozott vele komolyabban, de a rohadt ávósok meg jó nagyokat kaszáltak - különösen a külföldieken.
Mellesleg - én is mindig használom a motorféket, de azért egy emelkedőn fölfelé kissé érdekes lenne ... ugyanis Aszódtól kifelé Miskolc irányában 6 %-os emelkedő van!
Amúgy Opel az én márkám - sose kop el."Ne vedd szőrszálhasogatásnak de a lakott terület pedig nem ott ér véget ahol már nem látsz embert az úton/út mentén"
- nem is veszem annak s valójában teljes mértékben még igazad is van! Az itt inkább a szőrszálhasogatás, hogy ilyen helyen bohóckodnak ezek a szemetek. Persze - mondhatja rá mindegyik - a KRESZ mindenkire éjjel-nappal vonatkozik ... és kötelező. -
draff
aktív tag
válasz M62-501 #3970 üzenetére
Apám, én többnyire betartom a sebességkorlátokat.
Ezeddig még csak kétszer meszeltek le, holott már csaknem 40 éve vezetek.
Az egyiknél 300 pénzt kellett kicsengetnem valami sárga postai utálványon okmánybélyeg formátumban, (Biharkeresztesen a megengedett 60 km/h helyett 73-mal mentem) - s ez volt már vagy 30 éve ...
De a másik az kissé jobban fájt, 30 ezer sárga csekken.
Gyöngyösre menetben három éve - Aszód után.
Ott szinte kisértetiesen, de - 74 km/h, emelkedőn előztem egy Moszkvicsot, és a dombtetőről mértek be a rohadékok, de ott állítólag - hiába van a nagy pusztaság és a városszéle - 50 km/h az állítólagosan megengedett. (Mert "lakott" terület. Oszt miközben a laktanya is régóta üres ...)
Gyökér aszódi közlekedésiek. Cserélhetnének már táblát. Amikor a makói határ utáni "30-as" táblákat interneten lecikiztem, mindjárt átcserélték "40-esekre" ... (30-cal a mai autókkal egyszerűen lehetetlen menni, az még csak az egyes sebesség-fokozat!)
Más, normálisabb helyeken az ilyen kültelki, városszéli utaknál még Budapesten is megengedett a 70!
Lásd pl. Szentendrei út, stb.
Alig tudtam összekaparni a zsét, hogy nem borítsa fel a családi költségvetést.
De nem is az én pénzemből lett kifizetve ... ha már egyszer van adóbevallás és adó-visszaigénylés.Egyébként a kilométeróra a kocsiban ugyanazt mutatja, mint a GPS-en a sebesség-mező.
Nálam nem is azért csipog, hogy nagyon odafigyeljek, mert okom soha nincs rá, csak hát a kiváncsiság.Volt nálam egyszer javítani egy amerikai radar-jelző. Az nagyon jó volt.
Bár akkoriban hatóságilag erősen üldözték, tiltották, stb. Én kipróbáltam.
Még a Yamahás ávósokat is bejelezte az Üllői úton, mikor azok a motorjukkal mögöttem jöttek - akkoriban.Mindig lassan vezetek ... és inkább részegen ...
[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
válasz zambogyuri #3965 üzenetére
Meg.
Ha jól látom a tipusszámán, iGO 8.3.4.117940.
"2009-es" kiadás.És hogy offine-ban működik-e?
Sajnos annyira nem értek hozzá, így azt sem tudom, mi az az "offine". -
draff
aktív tag
Tegnap jöttem haza az 5-ös úton, a GPS-em a fix sebességmérő kamerákat bizony elég intenzíven jelezte.
De a valóságban, bárhogy bámészkodtam, én csak néhány darabot láttam meg. Létezik olyan, hogy már leszerelték őket, de a régi POI azt még mindig tudja? ... és jelzi?Lehet külön csak a POI-t frissíteni, vagy az a térképpel mindig együtt van?
-
draff
aktív tag
válasz M62-501 #3909 üzenetére
Valóban nagyon sok múlik a szoftveren és a GPS processzor érzékenységén. A többi már csak a sallang a lényeg körül.
Oda navigáljon csak el mindig és mindenkor, ahová épp el akarok jutni.
Hogy mennyire pontosan? Nagy kaland!
Én egyszer valami villamossinekeken mentem valami úton - és akkor állandóan helyrenavigált, hogy rossz helyen megyek. Hát persze!
A sinek az út közepén voltak, ő meg a két oldali közlekedési autós-sávot látta.Egyszer (a sokból) Horvátországba mentünk nyaralni két autóval. Valami kis szigeten volt a végcél (Pasman - Dobropoljana falu), és ahová befizettük a szállást, azon a weboldalon feltüntették a műholdas koordinátákat is.
Így mi azok alapján mentünk. Csaknem a helyszinre vitt minket több mint 700 kilométer után, pontosabban - egészen a szálláshely szeméttárolójáig. A fáktól-bokroktól (meg valami földhányástól) viszont nem láttuk a szálláshelyet magát.
Ott álltunk teljesen bepánikolva, hogy akkor most mire is fizettünk mi be, de a végére csak kiderült.
Amikor a tulaj feltette a netre a szálláshelyi adatokat, minden bizonnyal valahol ott nézegette a GPS-ét, az meg nem kimondottan hűűűdepontos adatokat adott. No meg a miénk se a legpontosabban vette azokat. Másnapra azonban kiderült, ám akkorra meg a vízben volt az a pont, a parttól vagy 10 méterre.
Szóval - ha a nagy pontosságra hajazok, akkor azt kell mondanom, valahogy kb. 30 méteres körön belül határozta meg a helyet, ami aztán lehet hibás itt - és lehet ott. Ez már sosem fog kiderülni ... -
draff
aktív tag
Ha az ember csak autót vezet, hát nem mindegy annál a pontosságnál a 2-3 méteres eltérés? Folyamatos mozgás közben? Bizton nem ment életet, az tuti.
Meg aztán természetesen ha autós üzemmódban van.
Mert ha átteszed - mondjuk kerékpárosba, neadjisten gyalogosba (már ha lehet) - akkor ott kissé még pontosabbá lesz, mert jóval kisebb a mozgás sebessége és van ideje a pontosításhoz.Nekem egy eléggé gagyi kínai GPS-em van.
Egyszer a Nagyvárad térnél sétálgattam vele a sarkon (ahol az a robosztus szabadtéri bankautomata is van) - és csodák csodája - mindig pontosan oda pozicionált, ahol éppen voltam. Csaknem 0,5 m-en belül. És nem győzöm hangsúlyozni - az csak egy "ócsó kínai".Mivel ezek általában a Shirf Atlas proci-sorozat bármelyikével mennek, ebből eredően mindegyikük tudja a frankót. A telefonokba beépítetteket azonban nem ismerem, ámde azoktól nem is várnék nagy csodát, hisz eleve nem annak készült a cucc, ezért csak "úgy ajándéknak" van benne ....
(mint pl. a 2-3 megapixeles kamera) -
draff
aktív tag
válasz Balinov #3791 üzenetére
Azon a frekvencián azért illendő ám némi-nemű elméleti "fizikai rálátás".
A felhő meg elég jó vezető - és ilyenkor jó árnyékoló - hisz vízből, vízpárából áll."a radiohullamok minden legkori feltetelnel nagyjabol ugyanugy terjednek"
Na igen! Gondolod?
Azért van szinte minden ötödik háztetőn mobiltelefon antenna- és erősítőrendszer.
Mert annyira jól terjed....Szerintem összekevered a rádiójeleket az influenzával.
Egy bizonyos frekvencia felett a terjedés már erősen lekorlátozott.
Az URH-tól fölfelé (pl. a gigaherzes tartományban) meg aztán egyre jobban. Nem véletlen ám, hogy kitalálták a nagyméretű rádió és TV antennákat.
Látsz Te a GPS-eden antennát? Vagy a mobiltelefonodon?
Benne van ugyan gyárilag valami kicsike szar, de annak a hatósugara néhány 1000 méter csupán. Aztán négyzetesen növekedve egyre rosszabb.
A GPS-ekbe többnyire rendkívül érzékeny vevőprocikat tesznek (pl. SiRF Star III), ámde csodák akkor sincsenek.
Én otthon az udvarunkon még tudok navigálni, de benn a lakásban már nincsen semmi jel.
Teljesen leárnyékol az épület, pedig nem vasbetonból van. De az alagutakban szintén. A Várhegy alatt se lehet navigálni, mert felette van a hegy.[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
"ködös, felhős időben nagyon nehezen találnak műholdat."
Ez gyakorlatilag az összes (nem profi) navigációs berendezésre sajnos igaz.
Az autóban használatos navigáló-cuccom nekem is néha bemondja a frankót - "a GPS vétel megszünt".
Alagutaknál, a hidak alatt, magyarul mindenféle "árnyékban", ez egyáltalán nem meglepő.
Ha nagyon felhős az ég, az szintén egy "árnyék".
Nincs fizikai "rálátás" a műholdakra - és kész. -
draff
aktív tag
Nálam az a dugesz egyáltalán nem kincs, inkább csak egy bosszúság.
Bele úgysem dugok se antennát, se TMC vevőt, ámde a záró-gumidugója folyton kiesik.
Már gondoltam arra, hogy véglegesre beleragasztom, "oszt jónapot".Ott leffeg állandóan a tartójával kifelé (hogy soha el ne veszítsem ...)
-
draff
aktív tag
Az lenne a kérdésem, ezek az új okostelefonok, amelyekben már állítólag beépített GPS is van, hogyan működnek?
Folyamatosan eszik le a telefonkártyáról a drága perceket, vagy teljesen a hagyományos GPS-es módon megy, ami csak úgy elvan az igo8-cal és társaival?
Magyarul:
- hogyan jelenitik meg az egészet, a térképet, az útmutatást?
Egy az egyben az interneten keresztül vagy a hagyományos GPS-ek műholdkövetős módszerével?[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
válasz gipsztigris #3750 üzenetére
Hahaha!
És ha jött az ellenőr és kérte a jegyeket, bérleteket?
-
draff
aktív tag
válasz gipsztigris #3741 üzenetére
Elfogadta?
Az én navigátorom már a 4 GB-osat se. Pedig azon is Win CE 5.0 van!
Akkor mi a szösz?
A hardver is beleszólna? Vagy túlontúl gagyi? -
draff
aktív tag
Hello!
Hát le tudnék írni pillanatok alatt néhány jó megoldást, de az itt a cenzorok szerint mind mind warez lenne.
Hogy mit jelent magában az, hogy warez - sajnos nem tudom, de feltehetőleg valami olyasmit jelenthet, ami nagyon nem tetszik nekik - és ezért is tiltják.[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
válasz gipsztigris #3593 üzenetére
Én már raktam fel egy párfajta kiadású térképet (Tomtom, Amigo, igo8, Telemap, stb.) a gépre - és csodák csodája, az mindig csak egyet látott belőle.
Amelyiket elfogadta ... -
draff
aktív tag
válasz GEPESZ66 #3588 üzenetére
Fel kell tenni a MAP mappába mind a hármat.
Aztán majd a vezérlő program maga dönti el, hogy melyiket használja.
Utána azt le kell szedni ideiglenesen és a gépet újraindítani.
Ha megy, akkor így tovább a másikkal is.
Ha azonban azzal nem igazán megy, akkor az a valóban nem jó térkép.[ Szerkesztve ]
-
draff
aktív tag
Térképet frissíteni úgy sohasem lehet jól, hogy simán összekötöd a kábelével a számítógéppel.
Sokkal egyszerűbb, ha valami külső USB-s memoriakártya-olvasóval magát a kártyát bütykölöd.
Akkor még akár a legfrissebb térkép és POI kiadásokat is megeszi.Persze mindent csak legálisan! Például - ne legyen lopott a kártyaolvasó ...
-
-
draff
aktív tag
válasz Viktor0610 #1 üzenetére
Mi az a "haxolás"? Valami krack-hoz hasonló trükközés?
-
-
draff
aktív tag
válasz Mr.Grincs #2727 üzenetére
A térképeket illik néha frissíteni!
Ha a netről nem sikerülne a forgalmazó webes felületéről, akkor otthon kell házilag. Letöltöd a netről a megfelelő ország térképfájlját (többnyire .fbl kiterjesztésű az iGO-knál). Ha nincs kártyaolvasód, akkor veszel egyet (a 100 forintos boltokban kb. ~400 Ft-ért már lehet valami gagyibbat, de célnak mégis megfelelőt kapni),
ám ha van, akkor annak segítségével csatlakoztatod az SD kártyát a számítógéppel.
A kártya könyvtárában belemész az iGO/content/map könyvtárba és ott garázdálkodhatsz. Először letöltöd a netről valahonnan a hungary,fbl fájlt és a kártyádon a meglévő mellé /vagy helyére/ szépen bemásolod. Utána már látnia kell az M7-est végig, sőt az M6-os és az M5-ös újabb szakaszait is.
Ha még sikerül hozzá letöltened a .poi végződésű legfrissebbet, azokat meg a poi könytárba a megfelelő mellé /vagy helyére/ téve, majd a building könyvtárba a .3dl és 3dc végződésű frissen letöltött fájlokat, akkor eléggé friss, szinte naprakész lesz a térképed.
Ha most erre azt mondják hogy warez, akkor megeszem a sapkámat. -
draff
aktív tag
válasz silencio #2788 üzenetére
Jó hozzá a legfapadosabb Tesco gazdaságos kártya is, nem kell annyira túllicitálni az alapgép tudását. Még talán annyit kisérőbe, lehetséges az, hogy a szerkezet csak a 2 GB-os kártyákat szereti. Hallottam én már pl. olyan esetről, hogy beletették a 4 GB-os kártyát, aztán ... egyszerűen nem ismerte fel.
A 2 GB általában bőven elegendő a teljes progira meg a navigálásra, ha a térképekből a sosem használtakat már a kezdetekor letörlöd - az egész műsor elfér 1 GB-on.
Beleteszed egy kártyaolvasóba /ha van/, és azzal együtt a számítógépbe. Vagy saját adatkábelével kötöd össze számítógéppel a kütyüdet. Ekkor a Windows Active Sync programjával tudod a kártyán levő dolgokat nézegetni.
Általában az ilyen szoftverekben a térképek a MAP könyvtárban vannak. Szerintem nemigen fogsz Te Írországba vagy Portugáliába, netán Macedóniába vagy Izraelbe menni.
Akkor viszont minek foglalják a helyet? Csak lassítja a működést az a sok segédanyag. Le kell törölni oszt jól van. Nekem például csupán a környező országok adatai vannak fenn, én messzebbre úgyse igen megyek. -
draff
aktív tag
figyuka!
Én akkor is kapok fizetést, ha dolgozom és akkor is ha nem. Elég, ha csak benn vagyok a mhelyemen és személyes jelenlétemmel megtisztelem a nagybecsűt. Ha van meló csinálom, ha nincs akkor internezek, mert az nekem jár.
Az internetről meg ezeddig csak külföldi bulikban üzleteltem, mert a hazai csibészek mindent nagyra vesznek, én viszont nem hagyom általuk levenni magamat. De végülis az internet arra való, hogy onnan bizniszeljen minden emberfia, aki egyáltalán lépést tud tartani a technikai fejlődéssel. -
draff
aktív tag
Hali!
Megkérdezheted.
Nekem is pont olyanom van és ma megnéztem. Ha még eddig nem kaptál érdemi választ, hát ezeket kell rajta beállítani:port: 3
adatátv seb: 9600Be lehet persze állítani a 4-es portra és a 19200-ra is, de akkor már elég sokat hibázik.
Auto-ra állításkor viszont nem mindig önálló.
-
draff
aktív tag
O, o, óóóó!
Na osztán, így szépen állunk.
Én egyáltalán nem vagyok se warez, se hacker, egyszerűen nem értek hozzá. Ha például egy excell vagy word doksimat magától menti el a PC-m, órákig keresgélem mire végre meglesz. Még azt se igazán tudom, mi a különbség a PNA, a PDA vagy a PND között,
és egyáltalán - mi az hogy törvényellenes? Mihez képest lenne az?
Megvettem a kütyüt? Igen! Egy hivatalos állami boltban vettem.
A nethez való hozzáférést kifizettem a szolgáltatónak? Igen!
A netről lejön ám az ingyen vírustól-féregtől kezdve mindenféle földi jó. Ha netán nekem az iGO jön le, mert hogy éppen az kéne, hát akkor az jön le. Kinek mi köze ... ?De akkor minek ez a fórum, ha benne senki nem segíthet senkin? - hogy Te játszhasd itt a rendőrt vagy a királyt?
Ha egyszer több időd lesz, ird már meg nekem, mit jelent egyáltalán az a warez szó, mert én - bár sokszor hallottam ezt a kifejezést, de egyszerűen nem értem ... Mivaaan? Magyarul nincs meg?Egyébként - valamikor a partizánok sem voltak ám legálisak, mégis annyira be kellett ájulni tőlük ... szóval erről ennyit. Minden nézőpont kérdése.
Tovább - a szerzői jogokról említést téve - teljességgel igaza van fórumtársamnak, fenyő-nek, mert hisz való igaz, - ha Magyarországon bármiféle adathordozót üresen megveszel, azon már rajta van a hologramos jelzés, vagyis - jóelőre megadóztatják magát az üres eszközt, légyen az vinyó, CD, DVD, pen drive vagy éppen memokártya.
Az indoklás.
Mert háát ... a majd reá kerülő anyagok szerzői jogai ugyebár. Ezen nevetnem kell! Hahaha! Ilyen pénzekből él a Bródy J. meg egy csomó más simlis.
Nem is véletlen, hogy mindenki Szlovákiából meg Romániából hozza be szaré-hugyé nagy tételben a cuccokat, és hogy pontosan azért kerül ott kinn a felébe a cucc, mert a paraziták nem bohóckodnak holmi hologramos cimkékkel és milliárdos kaszálással a nagy semmire, a "szerzői jogok"-ra hivatkozva. -
draff
aktív tag
Van azért egy pár tévedésed.
Ez a navigátor egyáltalán nem noname, (bár én viccesen annak neveztem) s ahogy én a neten villámgyorsan végignéztem, bizony különböző árakon de elég sok helyen hirdetik,
továbbá - van neki eredeti doboza és mindenféle hozzá való cuccok,
továbbá - én se a Keleti pályaudvar környékén egy kapu alatt vettem valami seftes cigánytól, hanem egy közismert és nemrég megnyilt nagyáruház Média Mark-jában jó magyar forintért!
Továbbá - a neten mindenféle számítógépes progikat lehet találni, hogy aztán az egyik letöltöttel simán elindult az iGO navigálás, az egy dolog.Ha már annyira a szerzői jogok élharcosa vagy, hát kérdezd végig az országot /de elég csak itt a fórumtagokat/, vajon hány felhasználónak van legális operációs szoftver a gépén? Szerintem 10-ből 7-nek nincs! És akkor mi van?
Az illetékeseknek és a forgalmazóknak nem kellene olyan drágán adniuk a cuccokat és akkor minden oké lenne.
Ha meg mégis annyira drágán próbálkoznak, hát egyáltalán ne csodálkozzanak, hogy erre fel "mindenki másként csinálja". Ez egy ilyen ország ---pl. amikor az szdsz egyik nyilt napján a Windows-ablak alsó mezőjében megjelent a nem legális szoftverre utaló jelzés, akkor miről is beszélünk? Egy szdsz-nél! Tele volt a hírrel a média és aztán mi lett belőle?
Szerzői jogok ide vagy oda - egyszerűen semmi sem lett!
Mindenki hallgat róla mint macisz@r a fűben. -
draff
aktív tag
Nekem is olyanom van, (egy noname i838-as), amit nagyjából 2 hete vettem baráti áron az Allee nevű bevásárlóközpont Media-markjában. Persze olcsón azért, mert szoftver nélküli.
A beépített fényképezőgépe egy rakás sza.. móca, de a netről letöltöttem hozzá az iGO8-at a Tesco-ban akciósan 1990 forintért vett 2GB-os SD kártyára "oszt jónapot". Azóta is megy a navigálás mint az álom.
Nem kell itt nagy csodákra várni, meg az iGO8 megvásárlásáról, illegalitásáról órákon át elmélkedni. A netről általában lejön a legfrissebb működő verzió is, csak kicsit keresgélni kell hozzá.
Türelem, kitartás ... és minden OK.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A warezzal kapcsolatos segítségkérés szigorúan tilos a fórumon!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest