- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ph_5.5 #33257 üzenetére
Köszi, már beszéltük is Veled, hogy tisztán a számok alapján nem éri meg a váltás, kábé semmilyen szempontból. Na, ezért is vettem magánszemélyként, hogy ha a próbák után is így érzem, akkor meglegyen a 14 napos elállási lehetőségem. Tesztképeken még a Z5-höz képes is van előnye zaj szempontjából, az pedig egy valamelyest reszelt D750 szenzorz tartalmaz, ha minden igaz. Praktikusan ez azért azt jelenti, hogy 3200/1600 ad azonos minőséget, de ahogy nő az ISO, az olló nyílik.
"de ezért az árért valakit ott nagyon meg kellene verni"
Ebben teljes mértékben egyetértünk. MEIKE-m volt eddig, nem olyan a tárcsa, mint a gyári, az expo gomb is silányabb, de működött. Ez a külső kábeles taknyolás viszont egyáltalán nem tetszik. Bluetooth alapon nem tudom, miért nem tudták megoldani, pld.
-
Én nem szóltam a Sony menüjére semmit, nem is ismerem őszintén szólva, de ennél bonyolultabb dolgokon is eligazodom. Az obipark volt nálam a döntő, plusz őszinte leszek, valamiért nem szimpatikus a Sony nekem. Ez azért különös, mert 8-25 éves koromig MINDEN Sony volt körülöttem, ami csak lehetett. Ebből adódóan látom, hogy mennyire hanyatlik lefelé a minőségük, az áruk meg az egekben, lásd XPERIA vonal. Persze az Alpha az más, tudom, hogy kvázi másodikká léptek elő (vagy már piacvezetők?), de valahogy mindig az az érzésem, hogy szándékosan b@sznak ki a saját felhasználóikkal, és csak idő kérdése, hogy ezt elkezdjék MILC fronton is. Plusz, a videózás nekem nem szempont. Így aztán a Z6II felé húzott a szívem már bejelentésekor, plusz az ergonómia is nagyon adja (markolattal, persze). Bár, ebben visszalépés lesz, ezt már néhány percnyi kölcsöngépezéssel is észleltem. Váltás esetén inkább Canon felé mozdultam volna, elsősorban a bőrszínek miatt.
@Jahno: legyen igazad!
Tavaly a legtöbb képet a Lenscal-ról lőttem!
-
válasz
ph_5.5 #33250 üzenetére
Osztom a leírtakat, ezért is volt nehéz döntés. Meg igazából az a 800 a végén inkább 1 egész lesz, mert a CFE kártya, és a markolat nem kérdés nálam, utóbbiból ráadásul csak a gyári használható értelmesen, a vázon kívül összedrótozott utángyártott megoldásoktól a hajam égnek áll. Amiben jelentős fejlődést várok el, az az AF, pláne szemre. Egypontos AF-et használok D750-en, amivel elég jó vagyok, de gyereknél próbáld ezt meg, ahogy fut Feléd, vagy csak egy szimpla kapáslövésnél. Ha csak stúdióban használnám, nem is váltanék, az fix. A másik, hogy otthon elég sokszor fotózok félhomályban. D750-nel és 3.2-es rekesszel bizony bele kell nyalatni az 1600-as ISO-ba, hiszen a záridő nem nagyon mehet 1/320 alá, ismét csak a lurkó sebessége miatt. Nekem a D750 zajszintje 800-ig tolerálható. Oké, zajszűrés van, egyre jobb, pláne a friss cameraraw AI alapú megoldása egészen kellemes, de akkor is mossa a részleteket. Ha a Z6II 3200-ig jó (márpedig raklap tesztvideó alapján elég jó), akkor ismét könnyebbség a napi rutin során. Végül, a szenzor stabi. Két fixem van VR nélkül, és két remegő kezem (mondták, hogy árt a diákkori répa polírozás, úgy néz ki, lassan kijön!
), képes vagyok 1/250-nél is beleremegni a nyolcvanötösbe, ami kábé lehetetlen lenne, de én megoldom. Talán az IBIS ezt kimozogja.
Na és ugye a back / front probléma, ami nálam nagyon sokáig szívatós kérdés volt. Úgy látom DPreview kommentek alapján, hogy Nikonnál a MILC vonal se feltétlenül mentes ettől (amit a jelenség fizikai okából adódóan értelmezni sem tudok), de bízom benne, hogy ezúttal nem én leszek az eezerből 1, aki szív ezzel.
-
Hamarosan kiderül, mennyire áll majd szemre / kézre a cucc, bár keddre ígérik a szállítást, szóval nem kapkod az Alza, az biztos. Hétvégén pedig lett volna kisgyerekes program, ideális terep lett volna a head2head összevetéshez, de sebaj. Objektív park miatt nem aggódok, nem vagyok heavy user. Sajnos a régebbi Tokinákat valószínűleg el kell majd adnom, mert nálam az AF ma már alap követelmény, és vázmotor híján ez itt ugrott. A 17-35 annyira nem is fog hiányozni, mert ritkán használtam, de a 100-as makró, na azt szerettem, és néhány szemközeli fotóra szinte minden modellnél előkerült. Talán Tamronnak van valami modern makrója F-re, saját motorral. Az esetek túlnyomó többségében kültéri vadászatra 70-200 USD G2 van felcsavarva, stúdióban pedig továbbra is a Nikon 85 /50 1.8G páros a kedvenc. Ezekkel elvileg nem lesz gond adapterezve sem. Kíváncsi vagyok, lassan minden kiderül!
-
válasz
Peczek #33246 üzenetére
Köszi az infót! Őszintén szólva a Nikon.hu-t kérdeztem, ők nem tudták megmondani, csak a saját webshopjukra vonatkozóan, de náluk eleve csak magánszemélyként vásárolhatsz. Rákérdeztem Alzán is, onnan egyelőre azt az infót kaptam, hogy utánakérdeznek. Viszont, javíttatható a készülék hazai szervizben is, annak ellenére, hogy hivatalosan nem partnerei a Nikon Kft-nek, erre is rákérdeztem. Na, majd kiderül. Egyelőre leütöttem magánszemélyként a kinézett cuccot, aztán majd lesz valami. Plusz, magánszemélyként ugyebár van 14 napos elállás, ami jogi személyként nincs. Ez is szempont, mert mostanában egyre több hibás cucba futok vele, plusz eleve D750-ről váltok, és egy picit bennem van a félsz, hogy nem lesz akkora az upgrade, mint amire az anyagiak tükrében számítok, vagy épp nem tudom majd megszokni az EVF-et (soha nem póbáltam még). 14 nap ezekere a kérdésekre elég lesz.
Egyébiránt azért a nagy igyekezet, mert:
Nikon tavaszi akció van obikra és vázakra, május 3-ig. Elvileg 10-15 százalékokat engednek sok mindenből. Csak hát, valahogy úgy esett, hogy a hivatalos hazai partnerek baromira drágábbak, mint az Alza vagy az emag. Például Alzán Z6II most 789.000 forint önmagában, FTZII-vel együtt vásárolva pedig 863.000 forint, 36 hónap garanciával. A tavaszi kedvezményes kuponnal 220voltnál és a hazai hivatalos viszonteladóknál csak a váz 833.000 forint, FTZII-re nincs kupon, így a teljes pakk 942 ezer forint. Ez azért szép diffi, és arról nincs infó, Alzán meddig van egyáltalán ez az akció, mert jó eséllyel ez csak véletlen egybesesés a hivatalos nikon akcióval (vagy reakció arra). Egyébként még 2 darab gép van, tegnap 4 volt, szóval aki ilyenben gondolkodik, csapjon le most, mielőtt bedobom a linket holnap reggel a bestbuy topikba. Ott tutira elkel majd a készlet.
Szóval, sietni kellett, mert egy ideje már eldöntöttem, hogy Z6 II lesz, tudatnyi Z5 vs Z6II összehasonlítás megtekintését, átnyálazását követően. Más márka az obipark miatt nem jött szóba, ennyi pénzért még a Sony AIII jöhetett volna szóba, de a Nikon szimpatikusabb.
-
Sziasztok! A Nikon hazai garanciája kapcsán lenne két kérdésem: jogi személyeknek, cégeknek is megadják a 36 hónapot? Illetve, az Alza nem hivatalos Nikon partner, ez azt jelenti, hogy szükség esetén nem is foglalkozna velem a hazai szerviz?
-
válasz
ph_5.5 #33211 üzenetére
"A fotózás csak részben kreatív tevékenység- a másik része az üzleti oldal. És az meg tele."
Na, ezért nyomom én ezt hobbiként még akkor is, ha lehet - persze egyáltalán nem biztos - hogy ha elvállalnék keresztelőt, esküvőt, párfotózást, mindenlónakabánatosf@szát, amivel már megtaláltak eddig úgy, hogy SOHA nem hirdettem vagy mondtam, hogy én ezekhez értek, akkor már lehetséges, hogy pénzem is lenne belőle, nem csak örökös kiadásom. De én sem szeretem a kókler szarokat a saját szakmámban, így én se merészkedek a profik közé lelkes hobbistaként. Így marad az ingyen meló, de ezzel meg az a baj, hogy sokan meg ezért b@sztatják a hobbista népet. Pedig a TFCD a mi terepünk lenne, nem a profiké (szerintem).
Azért kérdeztem a nevet, mert van egy általam elismert arc, akit látok néha a Tripont / Fotoplus körül, de szerencsére nem Ő volt.
-
Erről írhatnál még kicsit, ha van infód. Einfinről tervezek rendelni vázat, de annak ellenére, hogy korábban két obim is jött onnan (és magunk között szólva szerintem sok jófogásos szaki is onnan rendel) épen, azért mostanában trustpiloton ekézik a céget, mert nem kapnak meg csomagokat. Most vagy a cég lett ergya, vagy valaki anglia körül lopja a DHL-t, mert szinte minden panaszos onnan kapta volna az árut.
-
válasz
lugosi #32967 üzenetére
+1, jól látod, általában pont ez szokott lenni a gond, hogy aki nem próbálta, az elkezdi nyomni szélsőséges szintre, és úgy persze, hogy életszerűtlennek tűnik. Amit írt Byk01, az viszont lehet probléma, mert nyilván rossz érzést kelt az egyik félben. Ezt mi úgy oldottuk meg, hogy akinek több a fizetése, az valamennyivel többet rak be, és nem 50-50, hanem mondjuk 70-30 az arány. Volt ilyen, ráadásul én kerestem kevesebbet akkoriban, szóval ez is kezelhető.
Lassú víz: 20 éve vagyunk együtt, ebből 14 éve házaspárként. Ha vitázunk, az soha nem a pénz miatt van, szemben például a szüleimmel, ahol folyamatosan azt néztem végig, hogy Faterom egy szaros doboz csoki, vagy egy üveg tömény vásárlása miatt kapja a szemrehányást anyámtól, aki meg a lakásba az n+1 díszlóf@szt vette meg. Na, én itt döntöttem el, hogy bármi lesz, nekem lesz saját zsetonom. Az mennyivel jobb, amikor sok párnál azt látom, hogy az ember hazaadja a pénzt ugyan, de van kis mellékes maszek pénze innen-onnan, amit meg rejteget? Ráadásul én vállalkozó is vagyok a főállásom mellett, a munkát és minden költségét én állom, teljesen életszerűtlen, hogy utána a nyereséget a közösbe dobjam be. Ő is dolgozhatna a 8 órán túl is, a szakmája kiált érte, hogy vállalkozzon vele, de nem teszi. Erről ennyit, így is lehet, meg úgy is, ahogy én csinálom. Na mindegy, én senkit nem akarok az igazamról meggyőzni, nálunk bevált, így például két éve vagy tíz workshopon voltam ott úgy, hogy egyetlen szó vita nem volt emiatt. Megnézném ezt olyan helyen, ahol közös a kassza, és az Asszony a pénzügyminiszter...
Abba pedig már bele se megyek, hogy egy esetleges válás esetén mennyire legegyszerűsíti a helyzetet ez a felállás. És senki ne húzza elő azt a demagóg kártyát, hogy hát milyen dolog már erre eleve készülni, stb. Csak meg kell nézni, hogy hány férfi kerül utcára 20-30 évnyi házasság és átdolgozott élet után úgy, hogy semmilye nem maradt, köszönhető a hazai jogrendnek és visszásságoknak. De ha még jóindulatú, békés elválásról is van szó, akkor is járhat az ember nagyon rosszul: nem egy olyan párt ismerek a környezetemben, ahol az egyik fél kvázi kitartottként éldeg kamu munkákkal, a másik meg tolja haza a kemény pénzeket. Ha borul a bili, akkor meg persze 50-50 lesz a leosztás, de ez hol korrekt!?
-
Egyben válaszolok mindenkinek. Ez úgy néz ki nálunk például a gyakorlatban (illetve nézett ki, mert most épp a Csemetével van itthon, tehát normál üzemmódban vagyunk), hogy van egy havi fix, előre kikalkulált összeg, amit mindketten beadunk a közösbe. Hogy ez most bankkártya, kápé, az mindegy, egyrészét így, másik részét úgy. Ha nagyobb beruházás van és közös célú (nyaralás, műszaki cikk, lakás felújítás, stb...), akkor azt ezen az összegen felül felezzük. Ami megmarad hónap végén, az tovább van görgetve a következő hónapra, ha nem elég valamiért, akkor még belerakunk mindketten ugyanannyit a közösbe. Bonyolultnak tűnik, meg sokaknak ettől feláll a hátán a szőr elvi okokból, de igazából ez egy baromi igazságos rendszer, és rohadt sok méregfogat kihúz vele az ember a házasságában. Például: ha én fejlesztek, azt saját pénzből teszem. Ha Ő kondiba megy, jógára, azt a saját pénzéből fizeti. Nincs az, hogy mi a f@sznak Neked heti három jóga meg miért nem olcsóbb tampont veszel, és én se kapom meg, hogy minek vettél már megint egy újabb szűrőt vagy CPU-t a gépedbe. Ha az ember lekűzdi a dogmákat, meg a család/barátok véleményét magában, csak ésszel nézi, akkor ennél igazságosabban nem tudod leosztani a dolgot. Tatós betegség, tartós munkanélküliség, vagy mondjuk gyerekvállalás az, amikor ezen változtatni kell, de amíg mindkét oldalról van bevétel és vannak kiadások, ez egy jó út. Egyetlen hátránya van: ha spóroltok valamire közösen, így nehezebb, mert nincs az, hogy "ááánemveszemmegmertletépiapöcsöm". Egyébként tartalék képzés is úgy van, hogy adott hónapban a rezsi és minden egyéb mellett van egy fix összeg is, amit megtakarításként elteszünk egy külön számlára. Ennek mértéke bizonyára több lenne, ha közös kasszán lennénk.
-
Az ilyen kérdésekre a megoldás mindössze két szó. Külön kassza. Szívesen!
-
Srácok, használt már valaki ilyet? Tényleg nem hagy nyomot? Azért kérdem, mert elvileg 10 százaléka ásványi olaj. Beltérben fújnám, jó lenne, ha nem cseszné szét a papírt, softboxot, és gondolom, a vaku se annyira szereti az olajat.
https://www.mikrosat.hu/spd/8663170002070/Atmosphere-Aerosol-Haze-Spray-Kodspray
-
Jó olvasni benneteket. Két világ, két nézőpont, és mindkettőtöknek igaza van a maga szemszögéből.
Jahno lehetőségei között élek, ph 5.5-höz hasonló hozzáállással. Én b@sztam rá a legiobban, mert raklap jó cuccom van, csak nincs kit fotózni!
-
Na, ezért volt jó régen a mester-inas formula, ott megvolt a szükséges tapasztalat. Ma már nem hiszem, hogy nagy divatl enne ez, felénk legalábbis nem nagyon keresnek segédfotóst azok, akik évek óta esküvőzni járnak, például. Stúdióknak meg ha van is saját fotósuk, az egymaga dolgozik, maximum sminkessel meg fodrásszal közösködve. Így elég esélytelen releváns tapasztalatot szerezni úgy, hogy azt ne máűsok kárára tedd (esetlegesen). Ettől függetlenül én is úgy vagyok vele, hogy még mindig nem pénzért fotózok, pedig már beletettem az önképzésbe néhány évet, meg jónéhány százezret. Cserébe nem vállalok el olyat, amihez nettó hülye vagyok, például rendezvények, párfotózás, stb.
-
válasz
Beldar #32887 üzenetére
Hát, az árba nem fér bele, de akcióban talán ki lehet fogni valahol a nagyoknál, én is 40k körül vettem tavaly:
Elég jó anyaga van, D750 felszerelt 70-200 mellett elfér, mellette egy 85 / 50 / 100 kombó, és egy godox kioldó, a táska tetejében pedig egy 17-35 nagylátó, meg a portré markolat csücsül. Oldalt kisebb állvány befűzhető, én egy dobozos üdítőt dobok oda, a túloldalra pedig a memóriakártya+akku tartó tokot rakom. Így már van súlya szépen, de elég kényelmes a viselete, pedig derékfájós vagyok, és nem kicsit.
-
Oké, hát a nagyon szakmázunk, akkor ugye a 3 példány // 2 fizikai lokáción // 1 offline formában az érvényes formula, de itt most egyszerű felhasználó egyszerű igényéről volt szó. A külső merevlemez nyilván olcsóbb megoldás lehet, de szerintem a legkényelmesebb és egyben legbiztonságosabb otthoni megoldás a NAS, pláne egy neves gyártó rendszeresen frissített terméke, legalább két diszkkel. Körülbelül 10 éve van NAS-om itthon, nem is egy, cégeknél is egy raklap, de eddig összesen kettő darab pukkant el. Az egyikben a táp, és vitte a lapot is, a másik csak szimplán alaplapos lett, de annál ez gyakori hiba volt a net népe szerint. Mindkét esetben QNAP volt, mindkét esetben régi diszkek be >> 10 perc katt-katt >> elfelejt a f@szba volt a megoldás. Jelzem, ugyanez érvényes eszköz upgrade esetén is. Volt melóhelyen mentésre használt, lemezekkel szarásig megpakolt PC is, csilli-villi alaplappal, RAID1 kötetekkel, félévig ment, aztán kidőlt egy lemez, és paff, hiába a mirror, a másikat se olvasta a retkes vezérlő, mehetett a köteten tárolt mentés a kukába (persze volt offline). Kinek kell ez ma már, amikor veszel egy háromlemezes QNAP-et 100k körül, megdurrantod RAID5 módban 3 darab 4 TB-os diszkkel, és kábé örök életre letudod a problémát. Drága? Az. A felszerelés is az, egy átéag Z objektív árának feléből megvan az egész kaland. Konfig fájlt meg normális ember legalább évente 1 alkalommal kimenti még otthon is, hogy ne cumizzon nulláról, he beüt a szar. Onnantól meg már tényleg csak anyagi kérdés az adatbiztonság. IT security vonalat ne keverjük ide, mert ma már a ransomware piac ott tart, hogy kábé az offline diszkedet is feldughatod, ha nincs belőle legalább annyi, hogy 3-4 havi mentésed meglegyen KÜLÖN-KÜLÖN lemezeken. Ha nagyon para vagy, veszel még egy 6 TB-os diszket a NAS mellé, és csinálsz 6 havonta egy offline backup-ot is, a köztes időben pedig a friss anyagokból tartasz egy példányt a munkagépeden is.
-
QNAP-nél nem kell szenvedni semmit, adataid nem vesznek el még akkor sem, ha nincs konfig mentésed sehol. Persze ilyenkor megosztások, minden más ugrott, de az adat megvan. Asztali gépnél szétesik a raid tömb, vagy az alaplap eldől, akkor végeztél. Ilyenhez is volt szerencsém, de jó vége soha nem lett. Lehetett restore szoftverekkel szívni.
-
Semmi. Az asztali gépekben nem RAID van, hanem szoftveres RAID, és kis túlzással élve fingot nem ér. NAS-ban veszel egy ugyanolyan márkájú, akár más típusú példányt, berakod a diszkeket, végig kattintod a varázslót, és mindened a helyén. QNAP-nél már eljátszottam ezt a gyakorlatban is.
NAS-nak sem kell mindig mennie. WoL, időzített bekapcsolás/kikapcsolás.
-
válasz
DrojDtroll #32785 üzenetére
Szívesen !
-
válasz
DrojDtroll #32782 üzenetére
Volt itt már ez kérdés ősszel, ha jól emlékszem.
-
Jönnék még egy találós kérdéssel, pontosabban PS problémám van. Én nem tudom, mit össze nem tudok még szívni ezzel a programmal, de most megint belefutottam valamibe, amit nem értek. Időről-időre találkozok azzal, hogy feldolgozás után, de még a PS ablakán belül, illetve aztán az exportált JPG képeken is kockásodás van egyes színátmeneteknél. Jellemzően a sötét felületek, és a haj szokott érintett lenni, és a nyersben még nem ilyen, tehát valahol, valami az utómunkában csúszik el. Egyszerűen nem tudok rájönni, mi lehet a gond, de rohadtul idegesít. Dobok egy mintaképet, hogy mire is gondolok pontosan:
A jobb oldali zseben látható a probléma. Van ötletetek, mi okozhatja ezt? Érdekes módon például ennél ak épnél is a bőr nem érintett, csak a haj, illetve a sötétebb ruházat. Egyszerű alexpó lenne?
-
Köszi az infót mindkettőtöknek, ma is tanultam valamit.
-
válasz
ph_5.5 #32765 üzenetére
Praktikusság szempontjából így is sok tekintetben megváltás a LED szerintem, de abban egyetértünk, hogy ahogyan vakuval is lehet jól meg rosszul fotózni bármit, úgy a LED se garancia semmire. Az MS300 meg tényleg annyira jól eltalát cucc, hogy Halsman-féle ugrásoktól eltekintve kábé minden fotózható vele stúdióban.
A hunyorgás viszont valós gond, a Kiscsaj nálunk is végig hunyorgott a fotózáson.
-
A LED beállítóra perze én is gondoltam, és körbenéztem pár hónapja a piacot, de minőségi termékek között nem találtam semmit. Ráadásul azt írták néhény helyen, hogy a GODOX vakuk vezérlő elektronikája sem díjazza, ezért nem dimmelhetővel nem is érdemes nekifutni, mert tönkre véghatja az eszközt, de a dimmelhető is vagy megy, vagy nem. Nem akartam kockáztatni, őszintén szólva.
@Jahno: nekem nem okoz gondot a szállítás, az MS300-ra van gyárilag egy kupak, ami védi, maga a vaku meg amúgy is egy nagy táskában van, amikor kitelepülök. A párától jobban tartok ilyenkor, mint attól, hogy a halogén eltörik, vagy ilyenek, azt amúgy is fényformáló cseréjekor "szokták" csonkolni tapasztalataim szerintl. Nálam is volt már ilyen határeset a 120-as okta cseréjekor. Nekem 2 éves a legöregebb MS300-am, eddig egyetlen darab beállítóizzót cseréltem a 4 vakuban összesen, igaz, nincsenek napi használatban az eszközeim. Szerintem ez nem rossz, rendeltem azért két tartalékot, az is nálam van általában.
@ph5.5: én is szemeztem LED lámpákkal. FV150 de inkább FV200 volt a kiszemeltem, amikor megjelentek (akkor még az erősebb is behozható lett volna 160 ezer körül), de nem bántam meg, hogy végül nem ugrottam rá. Lehet, hogy csak az én szemeimmel van gond, de ahány GODOX LED-et láttam eddig, mind nagyon kékfényűnek tűnt. Nanlite FS300 mellett viszont fotóztam is, azzal nem volt ilyen gondom, arra esetleg cserélném is az MS300-at. Csak hát az ára... Kocafotósként soha nem termelném vissza, így maximum a családfotó / gyerekfotó vonalon tudnám használni főfényként. Ezt pedig egyelőre nem csinálok gyakran, még itthon se. Most voltunk ismét a szokásos karácsonyi fotózáson, ezúttal másik fotósnál, és Ő FV200-zal tolta, a tavalyi fotósunk meg régebbi godox LED lámpával. Mindkettőnél fel volt téve egy 120-as GODOX okta, és viszlát. Eleég szabadon tudtak így dolgozni, ami kisgyerek mellett nem hátrány, kezdem azt gondolni, hogy ebben a múfajban ez nem is rossz választás, még ha el is veszítjük az árnyékok jó részét emiatt a képeken.
Csak hát, én valamiért vaku fetisiszta vagyok. Három hete kitelepültem a szokásos helyemre, és lezavartam egy fotózást stúdiós fehérnemű témakörben, nem éreztem úgy, hogy ne lenne még mindig elég nekem a kis GODOX. 8-as rekesz körül dolgozok általában, ehhez 1/160 és ISO100 mellé 1/4-nél nagyobbat nem kellett villantanom. Nem nagy a hely, de a 2.2-es háttér előtt bőven elvagyunk így. Ha valamire cserélném őket szívem szerint, az az AD300 lenne, hogy ne kelljen kábelezni. De néhányzor fotózok csak így "alkalmi" saját stúdióban egy évben, kibírom.
-
Yepp, 160 x 35-ös mindhárom. A diffúzor a korábbiakban inkább szövethez közelít, az újnál meg kábé mint egy műanyag papír utánzat, csörög is rendesen. Mindhárom a Fomito-tól van, szóval nem hiszem, hogy hamis lenne, vagy ilyesmi.
@ph5.5: Az újratöltés sebessége tényleg nem acélos, de igazából én elvből nem használom full erőn, inkább rekesszel vagy ISO-val oldom meg, ha úgy alakul, de általában nem szokott. A legnagyobb, amit ráteszek, az a 120-as okta, grid nélkül, de tízből kilencszer 70-es beauty-val nyomom, oda meg még sok is. Egy bajom van vele, hogy halogén a modell fény, és melegít mint az állat. Nekem nem gond, de a stripben brutálisan tud melegedni. Ezért inkább az van, hogy vaku teljesítménytől függetlenül, állandó 20%-on hajtom. Ez a vaku melegedés kérdését megoldja, viszont a modellnek túl nagy a pupillája az alacsony fényerő miatt, és a fókusz is gyakrabban téveszt a váz (bár utóbbi csak sejtés). Na mindegy, ez legyen az egyetlen bajom velük, imádom őket.
-
válasz
ph_5.5 #32754 üzenetére
Nálam négy darab MS300 képezi a szett gerincét, fele kinából a Fomito-tól, fele a Mikrosattól. Godox fényformálóból is szinte minden van, én szorulást maximum akkor tapasztalok, amikor ki kell fizetni! :-) Az viszont érdekes, hogy stripből van kettő ugyanolyan, majd egy harmadikat is szereztem pár hónappal később, és masszív különbség van nem csak a fényükben, hanem at anyagukban is.
-
válasz
#31733248 #32710 üzenetére
Hasonlóan sokat pepecselek (más szemsögből nézve, balf@szoskodok) én is ilyen helyzetben. Tanultam a dologból, 1 nő 2 óra, és akkor jut mindenre idő, nem kell kapkodni. Ha az ember hobbista, annak meg van az az előnye, hogy nem számít az idő, hiszen pont az a lényeg, hogy a fotózáson mindkét fél jól érezze magát. Ez nekem kapkodva, a beállításokra feszülve nem megy. De ebben a glamour / boudoir témában amúgy is kell szerintem az idő az oldódásra, illetve nem tudom, a kőprofik hogy bánnak a civil lányokkal, én először sima portrékat lövök, aztán amikor már "jobban értjük" egymás szavait, mozdulatait, akkor kezdek csak olyan témába, aminél már esetleg rosszul sülhet el (a modell hangulatára nézve) egy rosszabbul megfogalmazott mondat, vagy a túlzottan sok instrukció.
Ha itt van Hedzsi vagy a Budapestboudoir-os kolléga, mesélhetne erről, rengeteg civil lányt fotóznak, és a legtöbb képük baromi jó, látszik rajta, hogy oldott a modell, pedig civil szinte mind.
@Jahno: én arcra mérek a fénymérővel, és főfény irányába, a többit ahhoz állítom ízlés szerint. De muszáj, mert kezdetben rendszeresen viccelt meg a kijelző, és rengeteg alexpós képet lőttem, ami a kijelzőn jól mutatott, és mivel sok volt a fekete háttér, a hisztogram sem árulta el a problémát. Persze a rutinos Öreg Rókák biztos megoldják már ezt kisujjból, én inkább használom ezeket a dolgokat, megnyugtat.
-
válasz
#31733248 #32706 üzenetére
Utóbbi problémát megoldja egy ostor, és kelléknek se utolsó!
Szürkekártyám nekem is van egyébként, és nem félek használni. Mások szerint a fénymérő is hülyeség, én szívesen használom azt is, ha van rá lehetőség és idő. Tudom, minek, szemre jó az, meg ott a hisztrogram!
Visszatérve a feleség problémájára: nekem pont vele a legnehezebb dolgozni, alkalmi modellekkel valahogy egyszerűbbnek érzem sok esetben a kommunikációt.
-
Na, hogy ne csak offoljak, hanem kérdezzek is. Pár nap múlva van egy időpontom egy napfény stúdióba, ami karácsonyra van már hangolva. Mivel napfény nem várható, villantanom kell. A kislányomat próbálnám majd lefotózni (nyugalom, két hét múlva "profi" családfotóshoz is megyünk, hogy legyen jó kép is
), és érdekelne, hogy ilyenkor a hangulat megőrzése érdekében valami melegebb CTO-t használtok, vagy megy a szimpla fehér vakufény, és majd utólag van egy kis színkorrekció, hogy ne üssön el nagyon a díszlet fényétől a főtéma?
-
válasz
#31733248 #32694 üzenetére
"A magyar társadalom sokkal jobban járna, ha három évtizeddel a rendszerváltás után kigyógyulna végre a kádárizmusból és hozzászokna a jelentős anyagi különbségek meglétéhez."
De mocskosul felb@sztál ezzel a mondatoddal így vasárnap délben!
A legbosszantóbb ebben, hogy teljes mértékben igazad van, ezért nem is próbálom vitatni. Ettől mondjuk én még továbbra is hányok attól a trendtől (és erre célzott itt ph5.5 is, ha jól érzem), hogy valaki csak azért boldogul a többiekkel szemben egy adott piacon, mert külső forrásból származó versenyelőnyhöz jut. Legyen az extra pénz, kapcsolati tőke, bármi. Bennünket, akiket az előző rendszerben szocializáltak (vagy azok szocializáltak, akik az előző rendszerben nőttek fel, és továbbadták nekünk "az igét") még zavar az, ha valaki nem saját erőből, tudással, tehetséggel érvényesül. Még akkor is, ha ma már ez törvényszerű, és kábé régen is így volt, csak a mantra volt más mellé. Egyáltalán nem tartom üdvözlendőnek, hogy ilyen brutálisra nyílt a társadalmunkban az a bizonyos olló. Semmi jóra nem vezet ez sem, mint ahogyan a szocializmus se vezetett sehova. Nem akarok poltizálásba kezdeni, csak le kellett írnom, mert lefőtt agyban a kávé ettől a mondattól, nézőponttól. De no offense, semmi személyes, csak épp Te írtad le azt, amit már kerülgettünk egy ideje.
-
válasz
ph_5.5 #32688 üzenetére
"A gazdag anyukák leginkább stúdiót nyitnak, babákat és kislányokat fotóznak. Majd terhes anyukákat... fő ismeretető jegyük hogy megveszi a Profoto cuccait (majd beteszi a sarokba) és vesz ledet."
Felröhögtem, annyira igaz!
Ilyenből nálunk is annyi van, hogy megszámolni se tudod. Csak profoto helyett vesz GODOX-ot meg Z7-et. És igen, bizony hogy sok-sok melójuk van, és azt valaki elől elviszik (nyilván nem előlem, mert nem ebből élek). A milces témán is kacagtam egy jót, gondolom" elfelejtette", hogy ki kell kapcsolni egy beállítást (talán expo szimuláció?), és akkor lát a keresőben akkor is, ha épp nem villan a vaku, de az expo ahhoz van állítva. Ahogy nézem, ez workshopon visszatérő probléma azoknál, akik először fotóznának vakuval és MILC rendszerrel. DSLR-en legalább ez nem gond...
-
válasz
ph_5.5 #32652 üzenetére
"Az esküvő az meg jelenleg kb annyit jelen hogy ha szép a pár, van 50 1.4-es obi meg fx váz meg jó lr preset akkor az jó esküvi sorozat. "
"10 pont egyforma f*s barna színben"
Ennyi, tűpontos. De nyugodjatok meg, nekem van ismerősöm, aki karácsonyra is ezt tolja. És eszik a népek. Mondjuk nem ez a legrosszabb. Most futottam bele egy FB reklámba. Hogyaszongya, kattografi. Megnéztem a név miatt. Nagyon, de nagyon kár volt. Kezek maradnak le esküvői képekről, életlen, homályos képek, halszem torzítás a széleken. És ez a portfolió. 2013 óta profi fotós a hölgy, állítólag. Na, én az ilyenektől dobom le a láncot, ha már szóba jött fentebb a felelősség kérdése.
-
Óóó, én a majdnem 40 éves, még rólam készült bakakori képekeimet digitalizálom éppen, és utómunkázon finoman PS-ben. Na, Fotós Feri bátyám is kereste ám a fókuszt mindenütt! Papíron sokszor semmi nem tűnik fel ebből, pedig segg életlen minden harmadik képe, vagy épp a szoba másik végében éles. Bezzeg az egykori szomszédasszony, aki a jó ég tudja, mivel dolgozott, lőtt olyan elkapott életképeket, hogy ma azt mondanák rá, hogy egyéni a látásmódja!
-
válasz
tvamos #32602 üzenetére
Én ilyen lassulást még soha nem tapasztaltam, de még csak nem is hallottam ilyesmiről. Persze elhiszem, hogy van ilyen, mert nálam meg az AF olyan a D750-en, hogy lencse csere után elkezd szórni. De csak néha. Akku ki, kis füttyögés, gépkibekapcs, akku vissza, minden oké. Van olyan ismerősöm, aki D750-es vázból hármat elhasznált már, de ilyet még nem látott, és nem is hallott. Ezért szép a technika!
-
válasz
tvamos #32589 üzenetére
Az m.2-ők egyrészt melegednek, nem kicsit, másrészt a fogyasztásuk sem alacsony. Szerintem a háttértár írási sebesség sorozatoknál sem olyan lényeges, inkább a cache az, ami ezt befolyásolja. DDR4 ULV elég jól teljesít fogyasztásban, nem is olyan új, hogy aranyáron adják, ebből kellene egy 4GB a fedélzetre, aztán mehet a sorozat. Gyanítom, itt is az van, mint proci fronton: évekig nézhettük, hogy az Intel fejleszt 5-6 százalékot generációról-generációra, 4 magon, és ennyi. Aztán jött az AMD, és hirtelen verseny lett, így az elmúlt három évben nagyobbat fejlődött a CPU piac, mint előtte kétszer ennyi idő alatt. Ha a Sony elkezdené tolni ezt, követné a többi is, de minek tegye? Így is piacvezető technológiai értelemben a MILC mezőnyben.
-
válasz
tvamos #32548 üzenetére
Hát igen, de én másik oldalról nézem a dolgot: ezek az említett cégek kábé mindent IS gyártanak, amiben proci van, a Nikon meg csak optikát meg vázat, illetve talán távcsövet. Nyugodtan lehetne jobb az AF ebből kiindulva,, ezeréves a know-how. De teljesen mindegy, azzal fotózok, ami van, majd ha nagyon viszket már a zsebem, átmegyek Z-re mindenestül. Addig is lottózok.
-
válasz
ph_5.5 #32544 üzenetére
Valahol elképesztő, hogy a telefonok ezen az egy területen mennyivel jobbak. Na mindegy, egyelőre megtanultam élni ezzel. Néztem anno a D obit is, de a G mellett döntöttem, most már nem variálok. Egy Sigma 1.4 Art persze piszkálja a fantáziámat, de amilyen szívás volt eddig a fókusszal nálam, nem merek lapot húzni a 19-re...
-
"(d750-en végigjátszottam az összes folyamatos fókusz módot egyik sem hoz drasztikus előnyt sajna.) "
Üdv a Klubban, ugyanezzel szívok én is! Ami nekem bejött, bár parasztos: jó szűk rekesz, feléd mászó / futó gyerek elég célzol single-ben, újrakomponálsz, és sorozat... 1 kép legalább éles lesz. Hintázásnál ugyanez. Folyamatos AF annyit tököl, hogy erre a célra gyakorlatilag használhatatlan, még a 3D AF mód volt talán a legjobb. Nem tudom, milyen lencséket használtak ezzel a vázzal azok, akik mondjuk sportot fotóztak egy bika telével. A legjobb még az 50 1.8G, az elég jól teljesít ebben a 3D követésben (na meg ugye a gyújtótáv miatt nagyobb a DoF) , de nem száz százalékos az sem. Tamron 70-200 G2 meg általában lemarad szépen a mozdulatról, mert mire duplán élesítene, a Kicsaj már előrébb is jött 20 centit egy mozdulatból, és kezdődik elölről. Nálam úgy van belőve a váz, hogy csak élességre exponáljon, de rendes követő AF mellett tág rekesszel ha lépked felém (nem fut, lépked) sorozatra állítva talán elkap egy-egy képet, de ez a legjobb eset. Én már tényleg azt csinálom, hogy ötvenes vagy nyolcvanötös fix fel, amikor lépdel felém, a földre célzok előtte pár centivel, gyors újrakomponálás és sorozat. Van mit válogatni így, az tény... De amúgy meg tök mindegy, ez nem esküvő, ha egy-egy játszótér látogatásról csak két-három képet hozok haza, akkor is van annyi, amit meg bír majd nézni, rólam egész gyermekkorban nem készült száz kép összesen, róla már most több gigabyte van, pedig 14 hónapos.
Én is pont ezzel a vázzal szemezek már egy ideje, de Ph5.5 fórumtárs számolt egy kicsit helyettem, és igaza van, hobbistaként ilyen euró árfolyam mellett egyszerűen nem tudom megindokolni magamnak a költségeket. Én például akkor már kártyákat is cserélnék, és mivel mindig kettőt használok párban, nem lenne olcsó mulatság már az sem. Az FTZII se olcsó, az objektív parkom egyrésze vagy menne, vagy nem.
-
PS action. Nem a legegyszerűbb, nem is a legjobb, de megy, és nem veri szét a minőséget...
-
válasz
Tamás9x #32507 üzenetére
Igazából itt az a baj, hogy a tabletnek / telefonnak csak egy portja van általában. Vannak olyan SSD-k, amik kábé akkorák, mint egy pendrive, csak annál sokkal nagyobb a kapacitásuk, gyorsabbak, és nem igényelnek külső tápellátást. Ez tök jó lenne a célra, csak ugye kéne legalább két type-C port, vagy egy olyan tablet, amin van SD aljzat a kártyádnak, meg a type-c az SSD-nek.
Bár valami ilyesmi lehet megoldja ezt a gondot. Merevlemezt biztos nem bír el, de egy SSD-vel ellehet.
-
válasz
Tamás9x #32499 üzenetére
Telefon type-c portjára lehet venni kártyaolvasót. Napi termés felmásol, gdrive / onedrive felhőbe sync, aztán telefonról töröl, másnap repeat. Kicsit b*zis megoldás, de kemény 3-4 ezer forint beruházást igényel első körben, plusz persze a cloud tárhely. Külföldön mondjuk nem megoldás, ha nincs wlan.
-
Köszi az infót! Azért a Sony tud szenzort gyártani, azt meg kell hagyni. Még fix kiskompakt / bridge érában volt tőlük gépem 2006 körül, és így visszanézve az akkori képeket, néha meglep a színvilág.
Majd egyszer Z6 II lesz az irány, de most még elvagyok bőven a tükrössel. Kár, hogy az arckövető fókusz nem ér egy vödör lótrágyát se, így nem hogy a videó, a fotó is kiesett ezen a téren. Gyereknél jönne jól, még a követő AF-t is kicselezi...
-
Irigylem a MILC vázaktól ezt a fajta ISO tűrést. Ez ilyen Sony specifikusság, vagy Z6II is jól tolerálja? Emlékszem, valaki itt, vagy a Nikon topikban cumizott ezzel.
-
válasz
Speeedfire #32452 üzenetére
Igaz, alapból nem sok, csak nekem az!
Ugyanennyiért egy hasonló GODOX-ért már rohannék is!
Csak viccelek, tényleg nincs jobb ajánlat a Nanlite FS300-nál. Durva, hogy már 1 éve a piacon van, és az Amaran 200-on kívül senki nem lát lehetőséget ebben a kategóriában, pedig... Mondjuk érdekes, hogy 300 wattos abból a sorozatból sincs.
-
válasz
Speeedfire #32450 üzenetére
Stúdióban nekem a 150W nagyon halovány volt, és a 200-as se tetszett. A Nanlite FS-300 bejött őszintén szólva, de két dolog nem tetszik benne: az egyik, hogy nem godox (
), a másik meg az ára. FV200-at kellett volna venni az elején, amikor külföldről még 155-ből megvolt, aztán az egy jó kompromisszum lenne. MIndegy, úgyis hobbista vagyok, ennyi pénzt inkább másra költök!
Egyébként tényleg nem értem a GODOX-ot, egy bot egyszerű, 5600K-s // 300 wattos LED lámpával (épeszű áron) letarolnák a piacot.
-
válasz
Speeedfire #32448 üzenetére
Ja jó, ahhoz képest kábé minden jó ár!
Előrukkolhatna a GODOX valami Nanlite FS300 versenytárssal, mert az FV sorozat eléggé zsebbenyúlós, egyébként meg jó lenne xradio kompatibilis LED-et használni (néha).
-
válasz
Speeedfire #32446 üzenetére
Én VL110 helyett választottam most a TL30-at. Kezdetben nagy volt köztük az árdiffi, de most Mikrosat akciózza a TL30-at, és 32-ért úgy gondoltam, teszek vele egy próbát, épp az előbb nézegettem meg. Szerencse, hogy semmi komolyabbra nem akarom használni, mert arra gyenge lenne, de arra pont jó lesz, amire szánom: megvilágítani vele az objektív elég belógatott bizbaszokat. Erre eddig CTO fóliás / barndooros MS300-at használtam, és nem volt annyira kényelmes a dolog, ez egy fokkal gyorsabban összerakható, ha kell.
-
Köszi a FB oldalt, átnézem, érdekesnek tűnik.
" a vakuból így csinálsz narancsos színt, ami ugyanolyan, mint a háttér."
Na ja, de akkor elvileg a bőrszínnek is odaver naranccsal, tehát azon ha más nem, utómunkázni kell egy jelentőset, ha a környezetet melegíteni, vagy akár csak változatlanul tartani akarom. Normális alatt azt értem, hogy olyan maradjon a bőrszín, mint vakuval stúdióban lőve, maximum picit melegebb, de semmiképp sem az a cél, hogy mintha a nap sütné meg elölről is a delikvenst. Ezért nem értem a sárga fóliát.
-
Srácok, még mindig a naplementés fotózással küzdök. Az lenne a cél, hogy a környezet szép sárgás legyen, a bőrszín pedig normális maradjon. Valahogy nem tudom összetenni fejben, hogy miképp lehetne a legjobb eredményt összehozni, de az hagyján, még szerencsém sincs: tegnap voltam egy WS-en kültéri fotózás témakörben, naná, hogy merő felhő volt az égbolt, nulla nappal...
Szóval, az odáig tiszta, hogy környezetre mérünk fényt, kicsit talán alexpósra, HSS vakuval kivillantjuk az alanyt, fixen álított 5600K körüli WB-vel. Ez így elvileg viszonylag színhű képet ad az alanynak, de a háttér színe elcsúszik. Máskor beszéltük itt, hogy narancs fóliát kell tenni a vakufejre. Csak kérdezem, hogy nem éppen kéket kellene? Ha narancsot teszünk, és marad az 5600K, akkor nyilván a kép alanya sem lesz színhelyes. Ha emiatt a narancs fóliához igazítjuk a WB-t, akkor már lehet színhelyes a bőr, de akkor a környezte meg hideg lesz, nem? Ha elkékítjük a fényt, és ezért melegebb tónusra húzzuk a WB-t, akkor lenne igazán jó az eredmény, a gondolatmenetem szerint. Javítsatok ki!
Az nem fair válasz, hogy próbáld ki, négy fal közé vagyok zárva egy időre, fejben fotózok!
-
válasz
Moonwolf #32416 üzenetére
Nem melegszik a gép? Lehet, hogy a 24 FPS-t még bírja a proci, a 30-at meg már nem, mert mondjuk throttling van. Telefonoknál gyakori jelenség (pláne a Sony csúcsmodelleknél, ugye...). Klímzott szobában is próbára tenném. ha nem ez, akkor a kártyát is cserélném próbaképp, lehet, hogy a mért értékek és a specifikáció ellenére az a szűk keresztmetszet.
-
válasz
vihartigris #32365 üzenetére
Igaz. Akkor egyikben sem bízom!
Szerencsére ritkán kell olyan alanyt fotóznom, akinek kettőnél több lába van! Ja de, ott a szék, amin a modell ül.
-
Mondjuk a lóval nem árt vigyázni, bár hátulról ritán fényképezi az ember. Én is fotóztam rendezvényt még anno feladatként, pont egy lovas napot, és azért megtartottam a tisztes távolságot, mert volt, amikor megugrottak ezek a hústornyok úgy is, hogy látszólag semmi okuk nem volt rá. Nem véletlenül járnak telével az ilyen helyekre szerintem!
Ahogy szoktam mondani, semmilyen állatban nem bízok, ami magasabb a bokámnál, és nem tudom egy jól irányzott csőrös rúgással leszerelni.
-
Freelance modell, azaz nem ügynökségi, mert utóbbiakat nem engedik el "csak úgy" "bármire", és az ár is teljesen más liga. Én sohasem csoportokban gondolkodok, annak az én szintemen semmi értelme nincs. Nem azért, mert nem tudnék tanulni a többiektől, sőt, nagyon szívesen tanulok másoktól. De azzal szórakozni, hogy hat embernek meg a modellnek mikor jó, akkor van-e szabad hely, stb., majd végül kettő lemondja, egy meg els sem jön... na ez nem hiáányzik. Inkább bérlek termet meg modellt magamnak 2-3 órára 5-6 havonta, és többet tanulok vele, mintha ott bohóckodnánk heten egymáson átesve minden egyes hétvégén (lásd ugyanitt: OKJ gyakorlati képzések). Illetve, néha egyéni oktatást szoktam még kérni a terem és a modell mellé, és akkor céltudatosan haladhatok azon az úton, "hogy nézd, ez szar lett és látom is, csak nem értem, miért lett szar, segíts!". Inkább erre költök, nem objektívre, bár tény, hogy ezt nem tudom majd eladni, ha megunom az egészet. De nem is azért csinálom, mert megéri, hanem azért, mert szeretem csinálni.
A sminkkel kapcsolatban én is azt írnám szívem szerint, hogy hozza össze egy jó sminkes, az tuti lesz, utómunkában nagyon nem mindegy. Csak az a baj, hogy a jó sminkes ritka, mint a betartott választási ígéret. A mi városunkban is van vagy 20, de egyetlen egynek olyan a munkája, amire azt mondom, hogy oké, az zsír. 30 kilométeres körzetben van egy másik, de sajnos mindkettő bűndrága, és az alkalmi civil modell ugye a szokásos sminkeséhez ragaszkodik (leginkább az árszabásához). Az meg kifesti persze báli picsásra, jó vastagon alapozva nyakig, olyan lesz mint a porcelán, és jó sötét színre kihúzza a szemeit meg az ajkait, amitől csak annyira lesz egy átlag civil lány k_rvás általában, hogy az vállalhatatlan a képen (jellemzően ugye nem high fashion elborult dolgokat fotózok, ahol az jól mutatna). Ezért van az, hogy oké, pici alapozót kenjél fel, lágyszi dekoltázsba is, és köszi, a többit megoldom retusban. Esküszöm, jobb lesz a végeredmény, mintha Pitypang Róza nekiáll és telibe fújja mindennel, amit talál, illetve ha magának kezd el "művészkedni" a nagy alkalomra a tükör előtt. Fodrászat dettó, bár abba már tényleg nem szólok bele, csak hogy ne elgyen bodri göndös csupa lakk, mert az még a papírhátteret is összeb@szza, ha ráfektetem. Körömnél meg annyit kérek, hogy ne legyen hosszú, és ne legyen színes. Általában ezt be szokták tartani.
Többiek, tapasztaltabbak, Ti mit szóltok, nagy a csend!
Nem nekem kéne osztani itt az észt hobbistaként!
-
"Volt olyan akinek februárban írtam, néha 1-2 órát elpofáztunk"
Itt a gond szerintem. Akivel nem lehet egy szimpla portré fotózást megbeszélni koppra1 óra alatt, ott már a "nem akarásnak nyögés a vége" a helyzet. A végtelen üzenetváltásokat el kell kerülni, mert az egész úgy jön le egy idő után, hogy magadat erőlteted a modellre.
Nálam ez eddig úgy zajlott, hogy helló, arra gondoltam, hogy itt vagy itt készítenék Rólad néhány képet, kapsz belőle 5 darab retusáltat, amit Te választasz ki a teljes mennyiségből, érdekel? Ha igen, akkor még annyi, hogy ruha milyen legyen, meg a haj nagyjából, de én nem bonyolítom azt sem, alap sminket szoktam kérni még, ha nem magának csinálja, ha igen, akkor még azt sem, mert csak ront a helyzeten általában (nyakig sminkelnek, odáig sima, utána semmi, de legalább jó sárgás vakunál). Megbeszéljük az időpontot, illetve a helyet, 2 órát szoktam kérni az életéből, és ennyi. Ha esetleg előtte lemondja, sohasem keresem többet. Ha nem regál a megkeresésre, akkor sem, mert nemnek veszem, és kész.
Glamour persze nagyon más, pláne civil lánnyal, na az tényleg egy szenvedés tud lenni; ezt mondjuk soha nem értettem, az is egy viszonylag egyszerű dolog tud lenni, de nyilván egy intim téma miatt több kérdés merülhet fel. Volt olyan kolléganőm, aki a fotózás előtti napon bevette magát egy fehernemű üzlet próbafülkéjébe, és magára próbált mindent, én meg kaptam a képeket, hogy akkor melyik legyen. Annyit írtam neki előtte pár nappal, hogy vegyen magának valamit, amiben jól érzi magát, és nem feszélyezi...
Végül én választottam ki a body-t is...
Az meg, ha az ember koncepció alapján akar fotózni, moodboarddal, helyszín bérlettel együtt, esetleg több lámpával, nagy felszereléssel, arra szerintem a legtöbb TFCD modell egyszerűen nem való, helyette egy jófej freelance kell pénzért, és akkor sokkal kisebb a szívás esélye. Gyakorlásért fizetni? Hát igen, ez egy ilyen szakma / hobbi, én is szoktam. Például ott van Sziráki Dorina, Őt aztán tényleg öröm volt fotózni (bár nem volt olcsó), és utólag is azt mondom, hogy minden forintját megérte (pláne mert Renzo is jött, ha kértem, tőle is lehetett dolgokat ellesni, így félig oktatásba csapott át a nap), de nagyon aranyos és korrekt lány Miklósi Luca, Koltai Ági, Tóth Patrícia, Nagy Lili, Tapolcai Dóri, Balázs Luca is. Velük abszolút pozitívak a tapasztalataim, pedig sokuktól tartottam kicsit. Ismert stúdióba kell őket hívni, és akkor még a magamfajta kezdő / hobbista típussal is fotóznak.
-
Néhány száz óra? Azt mégis hogy sikerült?
Szimpla portréra már akkor tudsz szerezni beugró lányt, ha van néhány jó kép a FB oldaladon. Ingyen képért, ne viccelj!
A probléma tényleg a merészebb vonalnál kezdődik, mert hiába találsz egy-két profibb modellt erre, és készítesz róluk kellemes képeket, ha nem vagy hivatásos fotós, akkor szoknyapecér szélhámosnak fognak nézni a civil lányok, hiába raksz fel igényes munkát. Na, ha ebből élsz, akkor problem solved, máris másként idomulnak a lehetőséghez, de akkor még ott van, hogy megijed az utolsó pillanatban, hogy a barátja letiltja, stb., és ha végre össze is jön a fotózás, soha egyetlen képet ki nem rak, nem mutat meg egyik másik barátnőnek se, hogy tovább adja a jó híred, és ezért legalább bízzanak benned. Persze ez saját tapasztalat, biztos én csinálok valamit rosszul, mert a TFCD fotós csoportok képei alapján másoknak még ezen a területen is könnyen megy a modell szerzés, pedig semmi extrát nem látok a képeikben. Jó eséllyel az önmenedzsment az, ami ilyen problémákon átlendít, én soha nem szerettem győzködni, vagy nyomulni semmilyen munkáért. Ha elad a saját munkám minősége, akkor eladott, ha nem, akkor nem egymást kerestük - gondolom én, de a tények mást mondanak.
-
TFCD-ben szerintem lehet alkotni, és maximum az első néhány modell bevonzásával van probléma, hiszen nincs referencia, amit tudnál mutatni. Ezt viszont workshopon tudod megszerezni. Én sem TFCD-zem annyira, inkább ismerősökkel próbálok dolgozni, nekik elég volt ennyi eddig, hogy szerződést írunk, és ahhoz tartjuk magunkat mindketten. Innentől a bizalom már másodlagos kérdés, megnyugodhat mindenki.
Glamour, budoir, na az a nehéz ilyen téren. Férfiként kapásból ott lebeg az ember feje felett, hogy biztos, valami hátsószándék vezérli, és ezt nem segíti, hogy valóban sok a csajozni próbáló tróger. Női fotósoknak ez sokkal egyszerűbb műfaj, pedig belegondolva f@szság, hiszen a live jasmin, az only fans, meg a 10 ezres prostik korában jó hülye az, aki százezres felszerelést tart fent néhány intim képért. Ebbe valahogy soha nem gondolnak bele a lányok, pedig tök logikus!
-
Köszi, én nem vagyok ennyire fanatikus, hogy kijárjak a pontokra, csak a kollégának próbáltam infót adni. Nekem anno a látogatás hozta magával az alkalmat, és ha már ott voltam, nyilván vittem a gépem is magammal. Végül aztán az aeroparkban többet fotóztam, mint bent, mondjuk a COVID utáni / előtti szakaszban voltunk, alig volt légi forgalom, de így is hatalmas élmény volt.
Az a fájdalmas érzés, ami a MALÉV szétesésével kapcsolatban végig ott lógott a levegőben az idegenvezetés során, még az én számban is keserű ízt hagyott. Látva, hallva az emlékeket, tényleg szívszorító, hogy végül bedőlt az a cég, mégis csak egy magyar jelkép volt a világon, ráadásul technikai felkészültségében, szakmai színvonalában egyáltalán nem balkáni szintet képviselve.
-
válasz
racskobalazs #32307 üzenetére
Ja jó, én nem érzem egyáltalán nagy szánnak a két képet, azért kérdeztem. De ilyesmit tényleg meg tudsz lőni könnyen a látogatás alatt, mert odavisznek a gurulóút mellé, illetve a pályavégre is, minimális a fizikai távolság. A felszálló gépekhez is elég volt a 200, de oda talán jobb lett volna egy hosszabb obi, akkor a távolodó madárról is lehetett volna lőni egy fotót.
-
válasz
racskobalazs #32304 üzenetére
Igen, és érdemes Kranitz Balázshoz menni. Egy lexikon az az ember, egyetlen percet se unatkoztam, pedig csak hallgattam.
A képek kapcsán ez irónia volt? :-D Ennyi futotta tőlem anno, nem vagyok spotter! :-D
-
válasz
randras_83 #32293 üzenetére
Amelyikre bírod, csak elhatározás kérdése! ;-D
-
Pff, őrültek vagytok! :) Vegyetek inkább Nikon coccokat, fotoplusnál nyári akció van.
-
Azt hittem, hogy ezeket az Instax ízéket maximum haladó hobbi perverzek veszik, de úgy látom, tévedtem... Nem gondoltam, hogy bárkit érdekel még a papír kép, pláne ilyen körömnyi méretben.
-
válasz
randras_83 #32263 üzenetére
Semmi gond!
-
válasz
randras_83 #32260 üzenetére
Így már értelek. Lehet, nem olvastad az előzményeket, ez egy óvatlan beállítási hiba volt. Alapból pont úgy fotózok, ahogy írtad, most csak véletlenül maradt a nagy kapkodásban a gép AWB-n egyetlen sorozat erejéig, utána fixre álltam át. Amikor észrevettem a hibát, úgy voltam vele, hogy ne fussunk neki újra ugyanannak a szettnek, majd otthon megoldom utómunkával, úgyis családi fotózás volt, nem tulajdonítottam nagy jelentőségét neki. Na, ez az utólagos korrekció nem sikerült tökéletesre, ezért írtam Jahnonak, hogy hiába a RAW, ha alapvetően ennyire nagy a differencia a valós és a beállított WB között, akkor nem lehet már szépre javítani utólag (vagy legalábbis én nem tudtam).
-
válasz
randras_83 #32255 üzenetére
Bocs, de nem értem, mire gondolsz pontosan. Kifejtenéd?
-
"Nemrégiben elkövettem azt a klasszik hibát, hogy a WB-t figyelmetlenségből automatán hagytam, és a beállítófényre mért a gép."
Ezt írtam az első vonatkozó hozzászólásban, azt gondoltam, ebből egyértelmű volt, hogy vakuval fotóztam, autoWB mért fókuszálásnál még a beállítófényre, aztán expónál már nyilván villant helyette a vaku. Ezért lett az, hogy a 3500-as beállítófényre szabott WB-vel rögzítette a gép az expó pillanatában már 5600K-s megvilágítású modellt.
-
válasz
theporcupine #32249 üzenetére
Lehetséges, bár nem hiszem, mert cameraraw alatt kibontva próbálkoztam a NEF fájllal, a sárgás felütés mindig megmaradt. Lehet, csak én vagyok hozzá láma, nem a color grading volt a jelem az oviban, az tény. MIndenesetre az, hogy átraktam a WB-t 5600K-ra, önmagában rohadt fakó képeket eredményezett.
-
"Ebből nincs egy nyersed? Érdekelne mi ment félre."
Nincs már, mert még karácsonyi fotózás volt. Hiába állítgattam hőmérsékletet, szaturációt, hue-t, vagy atom sárga volt a kép, vagy egészségtelen bőrszínű volt rajta a modell, ha a kelvint utólag nagyjából jóra állítottam. 3500K a beállítóizzó azt hiszem, lőj egy portrét így direkt félrekonfigurálva 5600K-s vaku fénynél, és utána látni fogod, hogy maximum elfogadható eredményre lehet visszatornászni ilyenkor a képet (kiváltképp a bőrre), igazán szép már nem lesz sajnos.
De nem baj, mert egy életre megtanultam, hogy mielőtt az ember elkattint akár egy képet is, még egyszer ellenőriz mindent. Fotózás közben nem nézegetem a kijelzőt, mert kizökkenti a modellt is tapasztalataim szerint, ezért nem tűnt fel korábban a hiba.
-
Köszi, egyelőre fejben póbálok felkészülni, hogy rövidítsem a helyszíni szenvedést, pláne mert helyben már a naplemente viszonyal kevés alkalommal várja meg, amíg én ráérzek a pillanatra!
Teszek egy próbát a CTO-val, úgyse használtam még így külön, stúdióban godox barndoort és a hozzá tartozó filtereket szoktam a vakura rakni, ha színekkel játszok.
RAW-ban fotózok, de azt azért cáfolnám, hogy totál mindegy a WB, és ez tapasztalat, sajnos. Nemrégiben elkövettem azt a klasszik hibát, hogy a WB-t figyelmetlenségből automatán hagytam, és a beállítófényre mért a gép. Tudom, lúzer egy hiba, pláne azért, mert pont én szoktam WS-en szólni a még nálam is tapasztalatlanabbnak, hogy helló, ez a gondod, adjál be kézzel 5600-5800 közé valamit, és jó lesz. Na, imost meg voltunk késve, és a a sietségben addig kapkodtam, hogy ez a lépés nálam is elmaradt, és végig nyomtam egy szettet így, de szerencsére hobbi munka volt egy siemerősről, így nem veszett sok minden. Azóta is bánom, hogy nem csináltam helyben újra, mert a ruhacsere közben ráébredtem a hibámra és a következő sorozatban már jó beállítással mentem, de akkor úgy voltam vele, hogy ó, mindegy, majd RAW kibontás során megoldom. Hát nem, nem lehet megoldani egy ekkora eltérést szépre. Szerencsére a modell vevő volt a FF képre, a leckét meg egy életre megranultam, stúdiózás előtt már itthon állítom a WB-t.
Nálam amúgy perverzió a kézi WB, ha "dolgozok", előtte a Kislányom fotózgattam otthon, ahogy falatozott, ott nyilván nem fogok szürke kártyával rohangálni, így maradt az auto, vesztemre.
-
Urak, még mindig a naplementés kültéri fotózás a kérdés. Vakus derítéskor, milyen WB értéket adtok meg, 5600K körül? Gondolom én igen, már ha az ember normális bőrszínt szeretne kapni. Ez esetben viszont a környezet színeződik jelentősen, nem? Azt utómunka során hozzátok nagyjából vissza, vagy valami fóliát használtok a vaku elé melegebb WB értékkel?
-
Tudtommal a Nikon már nem ad ki nem márkaszerviznek alkatrészt. Engem ezzel nagyon csúnyán szívattak egy sufni szervizben egy ideig, végül kiküldtem a csehekhez. Full korrektek voltak, ajánlatot adtak, el kellett fogadni, és ha így teszel, a visszaposta ingyen van, ha jól rémlik. Ha még idén akarod látni az obidat, én ezt az utat javaslom! A sufni szervizben 5-6 hónapon át ígérgettek, hogy majd most, most aztán tényleg jön AF motor...
Viszont egy ismerősöm pont ebbe futott bele máskor, egy lagzi közepén ment el az AF, valami fórumon találta troubleshootként, hogy háromszor-négyszer manuálban át kell tekerni az AF gyűrűt végállásokig, és a váz is legyen bekapcsolva. Állítólag megoldotta a dolgot, azóta is megy neki! ;-D
Új hozzászólás Aktív témák
- Bezámítás! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2896, 100% Akkumulátor
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest