- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
Donki Hóte #31204 üzenetére
Obisapka az ugye 2 pöckös rugós, a linkek meg érdekesek, mert mindegyik szűrőmenetes.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #31197 üzenetére
Én már nem bírom a hülyéket és így is viselkedem. Mindenki bekaphassa, megyek a fejem után és igényfelmérés sincs tovább, hogy ki mit szeretne. Amúgy sincs klub, lehet nem is hívható annak de lehet idénre tagdíjat fogok emelni. Igazából nem tudom mert ki van zárva és annak ellenére, hogy nem szeretnék senkit megsérteni el is felejtettem mit akartam volt mondani.
-
-
Jahno
veterán
válasz
Donki Hóte #31187 üzenetére
No és kérdés mit teszünk rá, legtöbbször a háttér változik, vagy pont az amit a Heliostól várnának, de egy gyengébb Jupiteren nyilván nem lehet annyit rontani, mint egy Takumaron, komolyabb Tessar/Meyeren. És a cuccok közt nem 5 filléres konverterek voltak, hanem 50ezres Kipon, ami pár fokkal jobb. Én kipróbálgattam, nem jön be, más meg egekbe magasztalja szóval totál szubjektív. Ráadásul sokkal kisebb érzékelőn is használok 50mm-es obit, de nem igénylek ilyen izéket.
Nyomtam 58mm-n egy próbát, hogy mennyire éles, miképpen használható, de ez simán így APSC-n nekem műxik és nem nagyon kívántam azt, hogy ugyanezt a kivágást közelebbről csináljam meg, mindenféle adapterekkel meg izékkel:
Másnak meg lehet más az igénye
-
Jahno
veterán
válasz
vihartigris #31183 üzenetére
Ezért mutatott lencsés adaptert.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #31181 üzenetére
Én nem is az onlinet erőltettem volna, de analógos csoport is ezen sértődött meg, mert előre elmondtam, hogy nem fog működni, erőlködtek egy darabig, sok megbeszélés nagy fura tervek amikben én már évekkel előttük jártam aztán jól rájöttem és ezért én voltam a vérköcsög. Ez ilyen, ha valakinek működésképtelen elképzelése van
-
-
Jahno
veterán
Jaja, akad benne valami. Nem is kell kezdeményezni, én eleinte 1-2 konkrét műszaki vitába mentem bele, ilyen MILC az lassú, meg "hamar lemerül" meg "komoly munkára alkalmatlan" vagy pld. fasság a monitor kalibráció és hány színt látunk és nem ez számít a képeknél. Vagy lovas portrét augusztusi déli napsütésben lehet-e kis hordozható LED panellel ellen deríteni. Én mindre mondtam, hogy meg is mutatom, próbáljuk már ki de hát ez rögtön nem volt olyan egyszerű.
Utána meg egy szabvány repülő fotóba is belekötöttek és ha mást nem, akkor 1-2 egységet húztak a kontraszton, mert az úgy "jobb". A magas szintű megfejtés és koncepcióalkotás nem az én műfajom, ennek ellenére felajánlottam az analóg csoportnak két sötétkamrát, egyéb helyet, valamint elég szép szerszámozottságom van, gondoltam okoskodjunk és építsünk közösen lukkamerákat, meg hasonlók.
Képértékelés is mindegy, bármilyen arc bármilyen csoportban homlokegyenest mást tud mondani, vagy valakinél csak azért mondanak valami nagyon tudományosat, hogy alakítson rajta és magyarázza, hogy háááát pont nem 99%os, pedig de.
És egyszer egy fotósorozattal ezt végigjátszottam, akkor még találtam olyan csoportokat, amiknél a tagok közt nem volt ekkora átfedés. Meg miért van levágva, miért ott, miért fentebb, ez a szabály, az nem szabály tudja a tök. Egy sportolóról csináltam sorozatot, egy képet betoltam csoportba, ami tanácsot mondtak azt a képet szedtem elő és raktam be másik csoportba :-D Mindig volt valami megmondós okosság. Vagy pld. miért van felirat a pólóján, az nem kellene oda ésatöbbik.
Most haver fotóháziján lepődtem meg, éppen OKJ vége előtt áll és a cuccaimból csinált fotósorozatot, ott van amit azért dobott vissza a tanár mert nem a szokványos módon fényképezte. Gondolom megleste Wikipédián a cuccot, de hát miért ne lógjon ki a sorból?
Néha van ami adja magát, hogy csak úgy lehet, másik fotójánál meg előre mondtam, hogy tök jóság, mert nekem ez a fajta póz nem jutott volna eszembe. Később hasonlót találtam egy 30 évvel ezelőtti újságban, de ritka na.
A téma tetszett meg Neki, videójátékos cuccokból szedte össze a generációkat, Nintendó kézi kütyük, majd NES, SNES, modernebb változata és kínai klónjai, mint tárgyfotó sorozat. Aztán innentől legyen okos az ember.
Rákosmentiek meg a fent amit írtam Kőbánya és a többi normálisak, csinálják meg minden csak valahogy nem illünk össze, ilyen is van. A fent említett debreceni csoportra kíváncsi leszek, pár éve ismerős megkereste, de eléggé inaktívak voltak én meg csak azért nem foglalkoztam vele, mert területen kívül esett.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #31172 üzenetére
" semmilyen szervezeti tagság vagy önkéntes munka nem vonzó."
Épen ezt írtam, mert néha vonzó lenne, aztán nem csinálnak semmit csak a szájuk nagy. Mi néha lennénk páran, de vagy fejben vagy gondolkodásmódban másképp működünk, mert nem adja ki, amúgy meg tessék mondjuk Index Pentax klubot olvasni, hogy az idősebb generáció mennyire nyalta egymás pöcsét és írta le az olyan kezdőket, mint pld. én vagyok. Néhányan még képet sem tudtak felmutatni, az ott erős és sok évre visszanyúló anyag lehet, csak ilyen részleteiben már senkit nem fog érdekelni.
"Ráadásul senki nem szeretne egy klubba tök ugyanazzal a képpel visszamenni egy sétáról."
Miért ne? Vagy csinálja meg másképp. Elvégre egyéni látásmód meg satöbbi. Néha direkt mondjuk is, hogy lefényképezzük tök ugyanazt, aztán meg nem úgy van. Vagy teszek rá punk színvilágot és akkor legalább az másképp néz ki. Ugyan.
És ugye olyat is tudok mutatni, ahol valaki pont a fiatalokra gyúrna, mondván csak Velük lehet megváltani a világot, ott meg pont az ellenkezőjét írtam, hogy tök mindegy és nem feltétlen az életkor számít. De akkor mi legyen? Több csoportban is panaszkodtak, hogy az az X MAFOSZos klub egy szűk ismerettségi kör, el vannak a kertipartin, néha ugyanazt a képet meg is csinálják, aztán aki érdeklődik azoknak nem is válaszolnak.
-
Jahno
veterán
válasz
szpeti40 #31168 üzenetére
Hortobágyon voltunk párszor, idén kimaradt. Ez volt a másik sírás alap a csoportban, hogy miért mindig messze, miért hétvégén, miért hétköznap és jajj mindig Pesten gyűltök én meg győri vagyok. És akkor mennyire ugassam le, hogy igen, mentünk hétvégén de hétköznap is és annyira Pest, hogy pont előző 3 hétben többet voltunk Győrhöz közelebb. Igazából most elmúlt 1+ évben az ország összes megyéjében jártunk. Akinek meg egy újpesti klub messze van a II. kerületből vagy a Móriczra húzza a száját, azt legközelebb tényleg elküldöm a fenébe, akkor legalább megsértődik és rövidebb a sztori.
Aki 5+ éve csoportban van az is írt, hogy jaaaaj most éppen költözik, vizsgázik, fáj a haja és a csillagok nem érdeklik. Okés, de volt itt már minden és talán nem 5 éve költözöl folyamatosan. De amúgy tök jó, szóljak és jönnek.
Vagy legjobb mikor valamit alkotunk, lett kép és akkor megjelennek, hogy pfúúú ez hol volt mikor és micsoda. Azt sem tudják melyik bolygón vannak, ezért hülyéskedem el most az évet.
-
Jahno
veterán
válasz
szpeti40 #31162 üzenetére
Érdeklődő mindig van, csak aztán mégsem adja ki és összességében már ki merem mondani, hogy nagy része lusta marharépa akiket igazából nem is értek és nem foglalkozik a hobbijával, vagy nem is értem. Kisgyerekesek és nők hátrányban, bár a csoport legaktívabb tagja 4 hónapos...
Nekem ugye május-szeptember közt Pesten értelmesen elérhető helyen lett volna 24 órásban használható elegáns klubhelyiségem és egy másik ami kevésbé elegáns, de legalább nagy és mindenféle cuccal is felszerelt. Kipróbáltam én már sok mindent, több 100 emberkével ki tudja hány ezer órát pofáztunk végig ugyanarról, ugyanúgy. És még olyat is kipróbáltam, hogy nahh, ott a 10 vaku, hátterek, minden, itt a kulcs, szolgáljátok ki magatok, a feltételek tök egyszerűek. Némi kárt okoztak, leszólják a modellt aki nem is modell, egyszerű feltételt sem sikerült betartani.
Érdeklődésnél volt amikor 100+ fotós jelentkezett be erre-arra, tervekből akkora keci nagyok voltak, mint szürke szamár a ködben (építsünk saját stúdiót, menjünk 4 hetes túrára Namíbiába, ilyesmik) de ezen már csak az elején is mosolyogtam. Aztán mondogatták, hogy miért nem hiszek benne és igenis meg lehet csinálni. Lássuk.
Aztán mindig elfogyunk, kisebbek sem működtek, igazam lett mindig is. Szerveztem közkívánatra portrés vakus oktatást, az is olyan döcögve ment, hogy majd meghaltam. 40 jelentkezőből 2 év után velem együtt maradt három emberke, az is mellékvágányra futott. Baromi nehéz és néha nem értem. Persze én is elbaszhatom, de az azért nem olyan egyszerű, ellentétben a képlettel és egyéb statisztikákkal. Mert azért kaptam már hideget-meleget, most meg év végéig átmentem troll üzemmódba.
Szóval a biztossal óvatosan, itt egy része pár 10ezer fős csoportokban lett megfejtve, abból lehet összekalapálni saccperkábé 5-6 embert, akit néha érdekel. Ennyiért meg dolgozzon a fene, addig foglalkozom vele, míg alkotunk és poén, ha nem akarja akkor nem akarja.
-
Jahno
veterán
válasz
BoscoD55 #31160 üzenetére
"Ennyire hanyatlásnak indult a város ilyen tekintetben? "
Mindenhol ez van, maradnak a képmutogatós Face csoportok, igazi klubből Kőbányai, Rákosmente, nagyjából a Nimrós és meg kell gondolnom, hogy mi "működik" milyen formán.
Talán Győrben még öszsejönnek meg a soproni analógosok elvetemült arcok, de mikor én is megfejtettem, hogy jó lenne tömörülni és esetleg közösen alkotni, akkor elmúlt évek klubjait és történetüket feltúrtam, de nem lettem sokkal előbbre. Ami Face csoportok ilyesmire alakultak, hogy Fotózzunk együtt, Fotóstárs, satöbbi, ott alapító adminok elhagyták a csoportot, újak meg csak néha beszórnak valami képet és nem ismerik az eredeti koncepciót, hogy miről lenne szó.
Ahol klubot találtam, ott érdeklődtem és kérdeztem:
Vagy Pesten:
Nálunk a csoportok hasonlóak, egyiknél elértük az 5ezer főt mikor sok év vergődés után becsuktam, mert virtuálisan sem volt olyan, amilyennek szerettük volna, Fotózzunk együtt szó szerint elfogyott, sok hasonló van szóval nem csak a város indult annak, hanem országos szintű dágvány lett, evvan.
Nálam a tagok másik csoportokat alakítanak hasonló koncepcióval meg széthúzással, akad ami valamilyen szinten működik csak ott is öszsevissza vannak a koncepciók.
Saját csoport most érdekes, Kb. 1ezer tag gyűlt fel 6 év alatt, tavaly jöttek kb. 50en, hogy ne csináljanak semmit ellenben az idei augusztus +200 fővel indult, hogy azok se csináljanak semmit :-D
Kíváncsi leszek a végére, most páran éppen nagyon vidéken troll- és politikai jelleggel nyárzárót tolunk, csak eleinte sodródtunk az árral, analóggal, lomóval és jó eséllyel jövő hétre is jut majd projektből, amit meg szerettünk volna csinálni. Addig el vagyunk itt-ott egy vendégházban, pörög a grill, hűtjük a negákat, este csillagfotózásnál bazi nagy bölcsességeket mondunk és aztán sírunk idehaza a monitor előtt, hogy egy értelmes kép nem jött össze.
-
Jahno
veterán
Igen, kezdésnek Fotóbetyár/Nextfotó. Max. megpróbálom valami rendezett formában összeszedni a gyűjtésem. Ami teljesen szubjektív, de zanzásítva azért van benne minden. És kattints oda, írtam privátot.
Csak ezek tényleg olyanok, hogy mindenki el akar adni, oktatni, meg online meg minden és fele nem éri meg, van aki csak pár angol YT videó alapján összerakta, magyarosította és azt oktatja bazi drágán, valaki meg lehet tud és képeket tud csinálni, csak tanítani nem. Nekem meg a pofám nagy, de meg is tudom mutatni
-
Jahno
veterán
Jajj, a simogaós arc nálam időnként kibassza a biztosítékot, sok helyen feleslegesen nyomul is, egyéb online anyaga meg kifejezetten béna. Lehet ennem egy értelmesebb ismerős is bír segíteni. Főleg mert az jár a fejemben, hogy az én gépemnél ha kérdeznék valami specifikusat, akkor előszedi-e az első Google találatot, vagy csak hümmög, mint a fene mert új szoftverrel olyan fókuszmódok kerültek bele, hogy csak pislogok.
Amúgy ISOrekesz egyéb sincs meg, addig kár bármi jobbal foglalkozni és beépített vakut is csak poénos kocsmai fotókra jó használni.
"Cél hogy ne kelljen több képet készítsek"
Mindig többet kell, mert néha nem csak rajtad múlik, aprólékra sem figyelsz, ésatöbbi. Nagyok néhányan szeretik titkolni, de a jobbak bevallják, hogy nem mindig úgy van, hogy egyet kattintok és az picsa jó lesz. Témaföggően úgyis körbe kell járni, mittomén.
A szerkesztés sem azt jelenti, hogy több órát töltesz el képenként, vagy extrán túltolod. Nem kötelező úgy csinálni, de azért ott fény/árnyék akármiket néha nem árt igazgatni.
-
Jahno
veterán
Fotóakadémiával páran megjártuk, annyit nem ér, nyűgös és ugyanez meg van ingyen is vagy másképp és jobb minőségben fele áron.
Attól függ mit szeretnél. Betyárok élő tanfolyamai marha jók és hasonló a piacon a Nextfotó. Betyár néhány mini online anyagát szoktam is mutogatni, de attól függ mit tudsz és milyen szinten vagy vagy pontosan mi érdekel. Vagy keresek szintfelmérőt és abból ki lehet találni mi kellene (:- ISO/rekesz/zár alapok ha mennek, akkor jó kérdés merre tovább.
-
Jahno
veterán
válasz
Balinov #31128 üzenetére
Én nem merem mondani mik vannak :-D Ezt meg rövidgatya nagyobb zsebébe is berakod, tényleg pont jó. Most tesztelem a hátizsákos fotós cuccom, éppen veri a 20 kilót, de még kicsit optimalizálok lefelé. 525ös Manfrottot már inkább odaadtam havernak, hogy véletlenül se jusson eszembe cipelni, 190XPROB és 055ös néha jön velem kézben.
Igazából ilyen képnél az van, hogy ha már kifogom a jó időt és egy este elmegy vele, akkor ne egy gép mellett hömmögjek az éjszakában. Néha 2 gép két irányba csinál álló/fekvő koncepciós csilagjárást, közben a harmadikkal tudok ilyen expókkal pöcsölni, ami csak valami táj, égbolt, tejút, miazmás. Vagy egyszerű timelapse, ha másra nem akkor gyakorlatnak jók ezek: [link]
Aztán 2-3 nagyobb állvány cipelése erős feladat, főleg ha sok egyéb cucc van mellé ráadásul szinte 10-20 centis magasság elég a legtöbbhöz. Nagy állványom is elfektetem, szétrakom a lábát, gömbfej felfordít, kész. Akkor meg minek :-D
Szerencsére van néha másik marharépa aki kijön velem az estébe magasszintű koncepciót alkotni, aztán el vagyunk, mint a befőtt és érdekes módon néha teljesen más képek születnek:
-
Jahno
veterán
válasz
Balinov #31126 üzenetére
Ugyanez van pepitában Andoer és Neewer címkével is. Bogoztam pár hétig, mire rátaláltam. Csak azért vettem ezt, mert olcsóbb volt 100 forinttal és 5 napon belül hozták. Ha Pest véletlenül útbaesik, akkor felőlem megnézheted személyesen is. Vagy most éppen Aszód határában lesz fél éjszakát.
Nekem elsőre ezekhez kellett, hogy egyszerűen le tudja tenni a gépet 10 centi magasra és a kihúzható lába csak kellemes extra:
Erős teszt-időszak van, de már elsőre bevált.
-
Jahno
veterán
válasz
scarabaeus #31114 üzenetére
Főleg ha csak a partíció ment félre. Egy megtört USB kábel sokan csinálja, vagy menet közben kihúzás. Photorec ingyen van, rá kell ereszteni kártyát teleírni, visszaolvasni. Persze ha új kínai olcsón, akkor meg ezzel kellett volna kezdeni, hátha csak 2 gigát ír a 32 gigás. Nekem van ilyen olvasóm, ami ezt csinálja és nem a kártya a rossz.
-
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #31087 üzenetére
Főleg mert most akkora lukat találtak a technológiában, hogy nagyon és 100 gigáért pont érdemes NASt venni :-D Nehéz ügy, de jogos. Hozzám egyszer betörtek, vitték a cuccokat mentéssel és mindennel együtt... Nem túl gyakori, de sosem tudni. Én meg ugye ezekbe úgyis akkor futok bele, ha valakinél valami megdöglött és jön sírva...
-
Jahno
veterán
válasz
Djuree #31083 üzenetére
Egy helyen lévő adat az nem adat, akármi is lehet... Bár kisebb felbontásban még a Googlénál is tárolhatod és akkor nem kell két SSD. Egyiken meghagyod az eredetit, többi mehet a Google fotók alá felhőbe ingyé. Kinek mit. Merevlemezt nem vennék, az sérülékenyebb és ilyen kicsiben nem sokkal gazdaságosabb.
-
Jahno
veterán
válasz
Djuree #31081 üzenetére
100-200 gigás nem mennyiség, de olyan nincs, hogy nem veszik el.
Bár 240 gigásba belférné, de tárhelyből sosem elég. Max, irigykedek, hogy nem terákban gondolkozol. 2 darab ilyen egy külső házban és jó is, de lehet biztosra menni és 500 gigás olcsóbból2 különböző márka:
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #31066 üzenetére
"Forditva nem megy fel, az APS-C objektiv a full frame vazra."
Mondjuk sok felmegy, csak néha hülyén mutat. MILCeket át lehet kapcsolni és kész, már keresőben egyből azt az APSC kivágást látod. Egyéb esetben meg kör/téglalap alakú lesz a képed egy sötét peremmel:Vagy pld. ott az én 11-16os Tokinám, ami kb. 13mm felett már kirajzolja a FFet is.
-
Jahno
veterán
válasz
yrkalla1 #31064 üzenetére
Samyangnál én is belekvaraodtam párszor. Ami M abjonett, az a Canon MILCre való. Ahogy néztem ugyanazt az obit többféle bajonettel gyártották és a különböző webboltok is belekavarodnak. Termék neve ugyanaz, aztán bajonettnél vagy kiírnak valamit, vagy nem.
Másnál persze megy, hogy ha AI/SWM/VR akkor Nikonos, ha USM/STM akkor Canon... Nem régen szívtam fel magam, hogy összeírjam doksiba, de már én sem tudom, hogy minek :-D
Az M-esnem lesz jó, a másik linken lévő EF bajonettes az meg jó.
-
Jahno
veterán
válasz
yrkalla1 #31040 üzenetére
Kész képről alapban eltűnik, ahogy betöltöd a RAW. Néha pont ezt nem értik fotós csoportokban, hogy egy pillanatra felvillan az előnézet, aztán jön egy valamennyire zajszűrt kép, alap beállításokkal és persze kevésbé zajmentesen, hotpixelek nélkül.
Pixelhibát nézd meg még kétszer, mert lehet már el is tűnt, csak ideiglenes melegedés volt, vagy keress a menüjében rá eltüntetős funkciót, mert nem mindegy, hogy hotpixel vagy halott pixel.
-
Jahno
veterán
válasz
F4ther #31032 üzenetére
Hátőőőő, kérdés mi a cél? Ha ebben szeretnél dolgozni és olyan suli kell a papír miatt, akkor ott fotótöri van sok, és sulitől függ a többi, de sokak szerint tanulni nem a legjobb.
Nextfotósok jók szoktak lenni, világ pénzét el lehetne verni tematikus mindenfélére, sztríttől a kutyás fotózásig. Lehet ilyen 1-2 naposak kellenének, nem?
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #31028 üzenetére
Akkor nézek róla 2 videót és vagy lesz valami vagy más
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #31025 üzenetére
Annyi, hogy a gyárban kikísérletezték és egy konstans minőség van, mienk meg hasonló, vagy más lesz, de lehet azt sem mondhatni, hogy jobb vagy rosszabb. Most, ha már szóbakerült akkor lehet hétvégén alkotok egyet. Hajlakkal is csak így levegőből belelegyezve csináltátok, vagy közvetlenül fújtataok rá? Centrikus, excenteres? Ahogy sikeról alapon?
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #31022 üzenetére
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #31020 üzenetére
Nem ez a téma megy most Fujis csoportban? Nekem vagy 10 UV szűrőm van félrerakva ilyesmi projektekre. Szóval "majd"
-
Jahno
veterán
válasz
yrkalla1 #31016 üzenetére
1. Ne kábellel kösd össze, minek? Memkártya kivesz, felmásol, legjobb, kpész. Amúgy leírását nézted már?
Samyangot lehet más tudja fejből, hogy melyik betű mit jelent. Éppen erről írok doksit a kezdőnek, mert neten összevissza van és hiányosak, de Samyangig még nem jutottam el. Ha Canon bajonettes, akkor persze.
-
Jahno
veterán
válasz
w.miki #30997 üzenetére
Ez mondjuk így fotózás alapok, mellé a gépspecifikus megfejtés az legalább 3-4 órás hasba beszélés. Aztán mire megemészted az még egy kis idő. Olyan sincs, hogy automatikusan a legjobb képet kapd, mert a gép nem tudja kitalálni mit szeretnél, azt be kell rajt tekergetni, szóval ez hosszabb lesz.
-
Jahno
veterán
Bírják, teljesítik. Legalábbis én nem bírtam elrontani, akad ismerős aki lassan már napi szinten használja sós vízben, akadt amit a gyári határérték alá is merített. Bár pont a legdrágább Nikonnal rohangáltam sokat, egy időben 100ezer alatt volt ez a széria. Max. EXIFet hétvégén tudok túrni, hogy mik voltak nálam de haveri körben szinte minden van és nincs panasz. Max. ilyesmik, hogy X méter alatt nagyon elhúzza a színhőt, de azzal nem lehet mit tenni és szabad tüdővel az X méter sem releváns :-D Csúszdaparkokban is verettem, itt-ott leejtettem, működik.
Legtöbbet tán Pentax wg3-at hajt egy távoli fórumos ismerős, az sok hetet is kibírt 8 méter mélyen sós vízben egyhuzamban. Ellenben vulkánnal óvatosan, lávába lökte állványostól és az már sok volt a cuccnak...
-
Jahno
veterán
válasz
pibácsi #30972 üzenetére
LightRoom sem egy bonyolult dolog, csak kár összehasonlítani a kettőt mert nagyvonalakban is másról szólnak. PhotoScape nálam montázzsal és keretezésekkel szokott dolgozni, de még előző verzióm van amit RAW-t sem tud és onnantól azért már hamar korlátokba ütközünk. Persze attól függ mit szeretnénk.
-
Jahno
veterán
válasz
mirci18 #30963 üzenetére
Abból túl komoly nincs, esetire néha a Fotort használom, ha csak hirtelen szabni kell valamit és kontrasztot/szníhőt igazítani, az egész jó cucc. Csak nem nagyon vagyok úgy, hogy gép nélkül és erre gyakran szükség legyen mert a legcsumpibb céges laposon is van minimum IrfanView. Teljesség igénye nélkül annó ennyit gyűjtöttem össze, mert pld. van ami kezel réteget vagy tud egyszerűen dupla expót illeszteni:
https://www.fotor.com/app.html#/editor
https://pixlr.com/
https://www.befunky.com/create/photo-editor/
https://www.pizap.com/app/login
https://photoeditor.polarr.co/
https://www3.lunapic.com/editor/ (haladó, teljesen ingyenes)Legtöbb nem regisztrálós, de már akkor a fizetős irányba terelt volna, meg csinálj fiókot, töltsd fel a tartalmat merkatinget nyomott, szóval lehet azóta már változtak.
-
Jahno
veterán
válasz
szpeti40 #30961 üzenetére
Lehet nekifutok újra. elsőre nem állt rá az agyam, meg párszor el is döglött a gépemen, mikor kellett volna. Legalább terjed asnnyira, hogy YTon seperc alatt találni segédletet. Bár amikor ezt a fentit követtem el, még Resolve sehol nem volt.
Érdekes, hogy képekhez minimál timelapse utilt alig találni, pedig egy alap 20 dollárt még adnék is érte, amibe beszórom és vagy fix hosszúságú videó lesz, vagy ahány kép az alapján jön ki a másodperc, de nem nagyon van. Pinnacle hellyel-közzel jó, egyelőre rendesen ki kellene exponálnom és nyersanyagot adni alá.
Persze az év legborúsabb és fénymentesebb napján jutott eszembe és lehetett volna rövidebb, de az OpenShot is eldöglött rajta, végül Pinnaclével gyorsítottam fel, majd elment, visszatölt, felgyorsít, elment... Áááááá... Ez sem egy szofisztikált megoldás, de működött:
-
Jahno
veterán
Rekesz az obitól is függ, ha nagyon bele szeretnél kavarodni, akkor tesztet nézel az adott obiról.
Eltérő lehet, sok ismerős minimum azért 3-4 képet csinál, mert azt még sokszor kézből is (nekem meg állványról sem megy) de meg is mondtad, hogy témától függ. Fotós csoportban megnézel 38 képet, hogy hány darabból mivel mi készül és abból lehet tanulni. Ismerős extrémebb képe focus stack darázsnál 23ezer expó volt.
PS helyett sokan Zenere vagy más alternatívdolgot használnak.
A minta képnél van értelme amúgy stackelni? Elég hasonló a téma mindegyik képen és még lehet mozgott is.
-
Jahno
veterán
válasz
szpeti40 #30934 üzenetére
Én vettem egy "katonai" zsákot, mindenféle hozzátoldható dologgal, váz alapban oldaltáskában van, de van olyan betét, amit bele tudsz tolni bármilyen zsákba/bőröndbe és akkor fotós specifikus. Hátizsák pont akkora, hogy az állványom hosszában belefér, kisebb kínai egyentáskába raktam a videós lámpákat, másikba vaku, harmadikba kioldók, tartozékok, (amiből mentek külön zsebbe is) és szintén kínai cuccba a 3 váz. És pont kockára lehetett rakni, ma volt az első éles teszt. Most nagyon felszívtam magam, mert idehaza bepakolok, az új vázzal viszont szűk az oldaltáskán, nincs hely szűrőknek bizbazsoknak és jó ha minden kéznél van, vagy ha leveszek egy kupakot akkor tudjam hova rakni, ezért beugrott oldalzsebes gatya, combtáska (ez még tesztelés alatt) és egy zsebess mellény, oszt csókolom.
Nem tudom pontosan melyiket vettem, mert megmutattam az eladónak, kiterítettem a fotós cuccokat, belepróbáltam, aztán... Aztán vége 60ezer lett
Alapban a zsák ilyen: [link]
Ami a trükk, hogy ez oldalt és hátul tele van gyári felfüggesztési pontokkal, oldalára a kulacstartó pld. pont akkora, hogy a 135ös fix obi belemegy. Hátra meg lehet olyat csinálni, hogy ha akarom övtáska/oldaltáska, vagy magára a hátizsákra rá lehet toldani.
És akkor van nagyobb, meg még nagyobb, a fotós vackokon kívül még egy részt kizippzárazol és laptop, pólók, pár doboz sör, mindenre pont optimális lett. Innentől engem pont nem érdekelt, hogy nem "fotós", vagy valami túlárazott cucc és pont ki van vágva a váz meg obik helye, ami nem is teljesen akkora, mint az enyém, de hol több, hol kevesebb van, hova rakjam a pólóm, söröm, aprólékom?
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
HoppMaster #30916 üzenetére
Lehet egyszerűbb, ha betájolod, hogy mennyi a keret és mi az elhatározás, aztán kiokoskodunk valamit ami jó lehet valamire. És elindulsz lejtőn, akkor baj van...
-
Jahno
veterán
válasz
HoppMaster #30920 üzenetére
Ha nem is a kezdőknek, de eleve más a két cucc. Ott a fókusz, ahova rakod. Nem csak középső, mint tükrösöknél. Utána kategóriától függ, követőfókusz, szemre fókusz, teljesen más szint. Vagy betanítasz egy alanyt és azt követi, vagy arra fókuszál. Kijelzőn vagy azt látod ami elkészült, vagy nem, amit szeretnél. Szníhőt is. Sötétben ahol a tükrösben kb-ra sem látsz semmit, azt egy jobb MILC még zajosan is, de mutatja és legalább kész a kompozíció. Van ami csendesebb, vagy teljesen le lehet némítani (előnyhátrány van, minden opcióról még három bekezdést lehet írni) Kijelzőre teljesen egyéni dolgokat rakhatsz, bár tükrösön is akad néhány skála, de vízszint, menük, hisztogram, ami kell. Elkészült képet egyből látod keresőn is... Meg sok más.
-
Jahno
veterán
válasz
repvez #30922 üzenetére
Minden cucc Alfája és Omegája a Photopills. Tejutat is mutat, azzal kombinálva hold, csillagok állását, akár terepre rakva a jövőben is. Naplemete/kelte 12 egy tucat, weben bluehoursite, mobilra szintén bluehour, blautime, golden hour alkalmazások.
Timelapséra egyszer volt egy jó leírás, de nem tettem el. Én hagyom kb. rekeszprion, akkor követi az állást, vagy utólag RAWból szakaszonként meghúzom, vagy változó ISOt engedek és videót csinálok fix zárral, aztán felgyorsítom. Most kezdek vele foglalkozni, de még kicsit az is fáj, hogy timelapse alkalmazást vegyek amivel összefűzöm a képeket.
Ma úgyis kiköltekeztem magam, elmentem valami strapabíró gatyát venni, hogy abban feküdjek Gánton a sárba. Addig még nem volt baj, csak be is ugrott egy hátizsák meg pár aprólék úgy kb. +50esért. Oszt úgy felöltöztetem magam, mint Pampalini 😃 Meg neoprén melles csizma, szóval semmi nem állíthat meg. Jade :-D
Photopills pld. ilyen, ott sétálok a mezőn és kamerán keresztül abszolút pontosan mutatja, hogy merre van a tejút/sarkcsillag/bármi, de tekered az időpontot és akkor odarakja. Sityak arra is használja, hogy strandon megmondja merrefelé lesz árnyék fél óra múlva, aztán oda letelepedik a napra, jön az árnyék, többiek meg akik eddig árnyékban voltak, azok morognak :-D
Így mutatja, ennyi pénzt megér, örök darab:
-
Jahno
veterán
válasz
laskr99 #30906 üzenetére
Azért néha kontraszt, szín, miazmás, kérdés RAWból mi az alap. Ezt emlegettem fentebb, hogy pld. az Oly színein szinte semmit nem kell igazítani, sok képem ment ki nyersben (de csináltam monó meg mindenféle pasztelles és vinyettálós kivitelt)
Érdekes, hogy Fujinál ennyire jól már nem megy, szét vannak csúszva a színek, vagy nem is tudom. A bőr az barnássárga, ahhoz képest minden más, ááááá, nem sejtettem volna. Azokat alig bírom kidolgozni.
Aztán lehet nem trendi, meg izé, kinek mi tetszik, kaptak pár hasonlót is:
Ez meg kiesett a gépből, kb. vágás van rajta és legtöbbször nincs is igény nagy sallangokra, nézzen ki, jónapot:
-
Jahno
veterán
Kinek mi a szokásra, ha portré és kialakul a retus folyamatod, akkor lesz az 20 perc is, de ehhez nem értek csak látom mások mit csinálnak. Az több, mint elég :-D Esküvő 400+ képpel tipikusan nem az, hogy pixelenként végigmászod mindent, hanem max. 10-X darabot rendbeteszel rendesebben PS-el, a többit nem bonyolítod ennyire. Persze kinek mi, vagy mi az elvárás és mit ígértél. Én nem sokat ígértem, azt könnyebb volt betartani :-D Haladóbb haverjaim simán kb. 5 perc alatt lerendezik PSel is. Nem is bírtam követni mit csinál, de megyek még feléjük fejtágítóra.
-
Jahno
veterán
válasz
laskr99 #30903 üzenetére
LR kötegelt feldolgozás elvileg erre való, de ezeket a csúszkákat semmivel nem fogod megúszni. Lapozod, meghúzod, vagy rá egy preset és akkor csak az expó/csúcsfényeket kell megigazítani. Ha várja, hát várja, majd küldöd ha kész lesz, nem? 460 képpel akár pár óra alatt is végezni lehet, kár a kérdésért. Én régebben kiválogattam pár 10 képet, amit előlegbe kaptak aztán legyenek boldogok. Ezzel relatív több idő is elmegy, mint ha megyek sorban és kidolgozom ami kell. Én előre megmondtam, hogy ne kérdezzenek, ekkor meg akkor lesz kép. Nyilván ki sem aludtam magam rendesen, már kérdezték, hogy na mi van, de időben meg kell szokni, hogy ilyenkor elhajt az ember mindenkit.
-
Jahno
veterán
válasz
stargazer #30899 üzenetére
Melyik Sonyra kapsz kevesebbért jobbat? Eleve Sonyhoz egy bizonyos magasabb szintről indulnak az obik, bár ezekre is szivárognak be az alternatív gyártók. 600 vagy 900 gramm majdnem mindegy, de nekem több váz és obi is van, ott már 3 obin a +1.5 kiló nem egyszerű.
Nekem amik hiányoztak Panára, azok miatt maradtam MFT mellett és vettem mellé Fujit. Sonyra azért egy olyan tele, akár használtan is, vagy ezek az olcsóbb Sigma 20-30mm-es fixek szerintem FFre sehol nincsenek. Pixelbabrálás és peremsötétedés meg "élesség" nem érdekel, képről nagy részét meg nem mondjuk, hogy mivel követtük el. Ami most nálam van Nikon 18-300, azon azért látszik a homály, főleg a végeken, de ennyi erővel 60mm-es álláson eladható a kép akár Heliosnak is, mert akkora takony : -D
Saját obikkal Fuji a drága, kis zoomos motoros kitobi is 40-50ezer? De és akkor Panában van stabi, egész jól. Néha nehéz összehasonlítani, néha nekem az lenne a lényeg, hogy ugyanaz a funkció essen ki belőle X vagy Y összegért. Sonynál még egy Canonos nagylátóval el lettem volna, nem érdekel ha lassú vagy bármi, de onnantól nem láttam, hogy mivel lehetne merre tovább menni.
Én nagylátóval kezdtem el belebonyolódni, hogy átlagos Canikonokra kisebbet 50ezresért, de 100ezer alatt mindenféle jó opciót lehet szerezni. Panára szinte nem is láttam eladót, átlagos 7-14esből a kisebb is 150ezer pénz. Nem sokkal volt drágább a Fuji váz, 2.8/11-16 nagylátóval és akkor zajjal is bőven jobban állok. Ezeket nekem FFre nem sikerült átfordítani fejben, pár olcsóbb APSC Sigma lehetett volna rajta, csak akkor megint minek az FF váz.
Sony kitobija meg marha jó, szóval nem értem azzal is mi a bajod. Néha másképp néz ki a szín összetétel, másképp kell kidolgozni, mert én meg a Fujival vagyok hasonlóképpen, csak tudom, hogy azért mert más kivitel más szenzor és majd valami lesz.
-
Jahno
veterán
válasz
stargazer #30894 üzenetére
Pana G6 és FF közt azért még elég sok minden lett volna, de ha van 500ezred vázra és még obikkal is bírod etetni, akkor persze nincs több kérdés (:-
Többek közt ezért baromság az APSC kontra MFT/FF meg mindenféle összehasonlítás is, mert még azonos méret közt is elég nagy különbség van. Én is most váltottam némi vergődés után Pana G6ról G9re és Fuji X-E2re. Fujival be is szoptam kicsit, G9 helyett meg régebben írtam is, hogy talán egy 5DMIII lett volna ésszerű választás, de hát mit nekem ésszerűség és meg tudom magyarázni :-D
Fél fényérték obi vagy bármi miatt is félremehet, vagy másképp esett be a megvilágítás, ésatöbbi. Ezen néha gondolkoztam, hogy rendesen tesztelni kellene de aztán mindig kimaradt meg igazából minek? Nyomod a gombot és kész. Panára teszel egy másik obit ugyanúgy ISOval és F4en, aztán lehet ott is /30 jön ki.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- AKCIÓ! FEHÉR ipad pro 13" M4 billentyűzet, VADIÚJ! EU-MAGYAR átvilágítós (lézeresen)
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest