- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31521 üzenetére
Azon felül, hogy gépen kívül is működik, de a 685S/350S lenne gépen, térben állványra meg elég a 660 és akkor vezérlő. Xprot csak azért szeretem, mert kevésbé pöcsölős.
Igen, kulcsszám az "ereje". Elcseszett arányszám, de ez ilyen és sokan trükköznek vele.
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31513 üzenetére
Én ezt a mester vakusat nem értem. Bezzeg régen menő volt és Nikon is erőltette, fénnyel vezérelte a vakukat, oszt hirtelen eljárt felette az idő. Kioldó a masinára és kész vagy ha olyan a buli akkor nem művészkedünk és kisvaku. Az meg TTL, mindenes is legyen.
Többi meg ilyen, próba expó és ahhoz mérve tekergetünk.
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31512 üzenetére
"Így van értelme a TTL/HSS rendszervakunak?"
Nappal a HSS azért jóság. Van gép aminél nem számít és szinte bármilyen záridőbe bele lehet vele villantani, de ugye Sonynál asszem /60-250 közt van a manuális vakuszinkron zárideje és heló.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31503 üzenetére
Haver meg azt mondja a Profotóra, hogy Neki belefér, megtérül és akkor mért ne legyen "rendes" cucca :-D
Meg persze, fényt ad, de azért nálam is érződik a Godoxon, hogy hiába vannak meg évek óta, valamelyik sárgább, sok 100 K-ban eltérnek és sosem tudtom rendesen kitesztelni, mert vagy használni kell és nem szopni vele, vagy áll a szekrényben. Mire fotós klubban nekiláttam volna ezt rendbeszedni, rendesen építeni, leltározni, arra meg baromi gyorsan feladtuk a helyet és volt kb. 2 éjszakám kiköltözni.
Egyszer meg lesz.
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31498 üzenetére
Kültéren is megnyomod, oszt jóvan. Mikrosat meg érdekes, ott azért nem lesz olcsó és mindig maguk felé beszéltek. Ismerősnek úgy adtak el komplett cuccot, hogy csak a vaku tartók hiányoztak belőle.
Bent meg háttér és tér kell, még több vaku.
Meg mittomén
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31494 üzenetére
"nem fog 6 hónap alatt már a csomagolásban leválni mint pár kínai modellnél."
Ezt mindig megkapom, csak aztán az idő sem igazolja. Párnál lehet leválik, nekem van egy tonna derítőm, használjuk is és nincs vele baj. Másnál sem nagyon láttam problémát. Az idősebbek már 20 évesek és nem mindig bánok velük szakszerűen. Mondjuk napi használatban nincs, de azért hobbinál erősebbet kap a szájára és az nem 10 fotózás, szóval érdekes. Bár nekem még az ilyen Selens és társai is kínai, de az oválisak nevenincsnek és összesen nem került annyiba, mint egy combosabb Lastolite.
-
Jahno
veterán
válasz
CharlieFirpo #31490 üzenetére
Azért vízen és metálfányen elég nagy különbséget kellene látni.
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31487 üzenetére
Én pont derítőnél nem érzem azt, hogy profi az valamennyivel jobb lenne. Nekem a kb. 60x90es ovális forma jött be közepes méretben, meg a vitorla, amit állványra is lehet rakni.
Áltlaában drágább, de most a júli 1től tudja már a fene.
És ehhez egy vakutartó: [link]
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31485 üzenetére
Derítőlap mindenképp kell, csoda ha eddig nem volt. Vakuból meg majd idővel több is, meg persze minél nagyobb annál jobb, mert nappal derítéshez kell a hangerő...
Első szerintem 685ös vaku, egy ilyet állványon, aztán meglátod mire jutsz:
Sok YT videó lemegy majd mire rájössz mi kellene, vagy milyen irányban és úgyis mindenki másképp csinálja.
Haver a 350essel tök jól dolgozik, másik meg a V1re is köpködnek, mert gyenge. Valamennyi fény kell, úgyis elveszik.
-
Jahno
veterán
válasz
lastmohican2 #31480 üzenetére
Godox TT 350O
Csak előnye van a beépítetthez képest.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31462 üzenetére
Néha látok nagyon csúnya obikat, de nem is értem, hogy mi a fenét csináltak vele, mert mondjuk nekem homokos táskában pofával lefelé végiggyalogolva fél Európát opciónál sem nagyon karcolódott, máshol meg olyanok vannak, mint aminek dráútkefével estek.
Én meg 12mm-en csináltam a kivágást, aztán nem csak egy dög volt:
-
-
Jahno
veterán
válasz
Janoo_07 #31443 üzenetére
Derítőből tök mindegy, inkább többféle kell, kicsit, nagy, vitorla, meg persze állvány ami tartja. Nekem ilyenekhez vannak 10 centisek is, ami persze relatív drágább, mint a nagy de kell és hasznos. Nekem speciel legjobban a 60x90es kis ovális esik kézre, de gondolom kinek mi....
Sorban:
Utolsót gömbfejes fotóállványra lehet rakni és kész, csak gyenge szellő se legyen, mert borul minden.
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31437 üzenetére
"kínai" cuccokból ki akartam próbálni egy csomó sallangot, de aztán mégsem. 7Artisans meg Tt cuccai marha jók és jó áron mennek néha használtan is. Meike határeset, de megnéznék egy Andoer, Rockstar, Neewer meg hasonló hülyeséget. Noname halszemem volt, el voltam vele egy darabig de most jóárasítva Samyangra váltottam. Ezt minnyá megveszem, mert occsó:
Flektogont meg hagyjuk, lehet a fényerős kivitele jobb, de ami nálam volt alap F4es az atom szar volt, örültem mikor eladtam és kész. Nagy batár dög, annó akkor vettem mikor még a Panára nem nagyon volt választék meg manuális csoportban nyáladzottak rá a nagy öregek. Aztán csak lestem, mikor 90ezresig ment fel ez ára, Pana 25mm-nek meg 30ezer alá oszt csókolom. Aztán ha a Canon kitobi jó volt, akkor nézzetek meg egy Pentaxot ugye vagy az alap Pana kiteket (:-
Nehéz ügy, de tech csoportokban azóta mutogatom a Flektogon képeit elrettentő példának.
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31434 üzenetére
Persze, csak rögtön ugrottunk is egy 200ezer környéki vázra, sallangok nélkül.
Szerintem 135ös Sonnar még néha egész jól felbukkan, többit nem tudom, néha nehéz követni a piacot, néha nagyon ingadozik pedig évi 50ezer fotós hirdetést azért átnézek... Most hasonló FF Sonyra úgyis a vetítőlencse, szódásüveg alja meg hasonlók feltákolása a menő.
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31432 üzenetére
Nekem ilyesmikből a klasszikus Takumar 1.4/50es valamint a kisebb testvére jött be, aztán a Jupiter 37A, az egy időben elég rendesen ment. Most lenne tesztelés alatt egy sok lamellás (bokémonszter na
) 135ös Pentacon, csak nem nagyon volt lehetőség és odaadtam havernak, hogy nyomkodja.
Pár dolgot felszámoltam, de még így sem bírok szabadulni pld. a Mir 1 B-től, még akkor is ha évek óta nem használtam. Vagy marha jó még az 50mm-es Pancolar. Ezek maradnak, de még mindig hosszú a sor a polcon. Most szórom ki a 29mm-es Pentacont, de lehet kicsit drágán adom, előző hetekben ment el háztól a 2.8/100as Meyer (filmre egész jó, digiten nem tetszett) vagy éppen egy 80mm-es EXA, ott is a gyutáv és különlegessége miatt ráizgultam, majd rájöttem, hogy felesleges volt.
Néha hangulatom van Heliosokra, de most utcát járom és mozgó témázok, oda egy rendes zoomos tele nem árt, vagy amiket másik csoportban mutogattam, kellett a 7-12mm környéke. Mikor mi.
Jaigen, volt egy Vivitar 28-105, az jó volt, csak "minek ennyi vacak" címszó alatt kiiktattam a sorból. A tolózoomos cuccaim ráadásul mind kehesek voltak, szorultak is, nehéz volt szépen fókuszálni, azért mentek el a háztól.
Legtöbb hasonló régi analóg meg hányadék minőség, szóval a képekre már nem nagyon kellett insta filtert tenni :-D Mondjuk ezért sem árt néha kocsmába járni, mert aki kérte annak eddigis adtam egy csomó mindent, aztán felőlem próbálgassa kedvére.
-
Jahno
veterán
Az is egyértelmű, de ha nem fogja a Sonyt megfelelő obikkal etetni és kisebb pénzből élünk, akkor ezzel jár. Minden tükrös ilyen, szoktam is mondogatni, hogy ez azért érdekes mert MILCnél rögtön lesz működőképes szélső fókuszpont és a frontback is teljesen ismeretlen fogalom már a kezdetek óta. Csak legyen mit rátenni.
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31425 üzenetére
Nem van adapterem, de az "egész jól" az olyan hektikus. Akad obi ami nem is működik vele, de általánosságban lassú az egész. Legtöbb fókusz sebessége a régi jó kis kompakt is időket idézte, míg gyorsan nyugdíjba nem ment az A7. 70-200ból már a régebbi 2.8as sem olyan drága, de nem ezen múlt passz. Neked ezek nem lassúak? Melyik adapter? Amúgy az A bajonettes Minoltás cuccok jobban tetszettek.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31422 üzenetére
Na, átgondoltam. Írhattam volna egyben is. Igazából az a 4-5 éves életkor mellé egy zsír új és 3 év garis Canon váz nekem jobban adná, főleg ha Canonra olcsóbban tudok egy csomó jó obit lőni. Klasszikus 18-135 és társai olyan mindenesnek, aztán lehet fikázni, hogy nem fényerős meg satöbbi, de nekem az átlagos 55-200 és hasonlók is bejönnek, azt szinte ingyen adják. 1.8/50es klasszikus szinte kötelező, 2.8/70-200 régebbi verziói is jól mennek, ezt mindet nehéz ár-értékben Sony cuccokhoz mérni. Nagylátó szintén, 60-100ezer pénz körül lehet nézegetni a kisebbet és egy rendesebbet is.
Nekem pont ezek voltak a kitételek, hogy ne Sonyt vegyek, mert aztán nem bírom objektívvel etetni. Bár éppen írtam, hogy azzal még el lettem volna, ha 16os, 30as Sigmából felrakom APSCben, mellé a 7mm-es Samyangot és kész, csak érzékenységem legyen, akkor engedek a kivágásból.
Nagyon mindenfélét képezek és mostanában sok mozgó cuccot is, vagy nagyon mozgót. Persze ha nincs kutya, kisgyerek, nem szeretne körúton bicajost svenkelni, szívni szeretne lovas sporttal, rallyval, kutyás-agaras dolgokkal vagy nagyobb kiadást szeretne, akkor okés. Azért szívni, mert meg lehet azt csinálni, de mindig az a fránya kihozatal, hogy mennyi gépészkedés árán milyen minőségű képeket adunk ki a kezünkből.
Mondom ezt főleg azok után, hogy hétvégén túltudományoskodtam 1-2 képet és jól mexopattam magam egy teljes sorozat életlenségével, vagy nem is értem mivel.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31422 üzenetére
Ha csak portré, akkor talán, de nem egészen értem miért csak ebben gondolkoztok. Igaz az utolsó 5 ember akit megkérdeztem teljesen mást írt le követelménynek, mint amit aztán valójában csinálni akart, vagy amilyen képei eddig voltak. Ez is érdekes dolog.
180ezresből jó ég tudja mit vennék így hirtelen és miért.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31416 üzenetére
Én már alap A7et nem vennék, vagy csak akkor ha gyűjtenék rá sok pénzért Sony obikat és hamarosan befigyelne egy váz csere. Mert rárakom a régi obit, és onnantól? Tök jó volt az A7 mikor jött, idő sokféle szempontból eljárt felette, meg ilyesmik aztán Helios után vakarhatja a fejét ha mégis automata fókusz kellene, vagy nagyobb, vagy nagylátó vagy bármi.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #31414 üzenetére
Állvány szűrő meg a sallang a jövő titka. Valamerre el kell indulni, nekem 20 kiló körül mozog a megrakott hátizsákom és akkor rendes fényformálót nem is viszek magammal. Modellfotózás is messzebb van ettől, családról külön esszét lehetne írni, türelmetlenek, nem értik, sosem adja ki. Bár lehet ehhez kell a legkevesebb cucamuca. Van vagy 4 oldaltáskám, 4 állványom, az idehaza elfekvő állvány- és stúdióvakus szettekről nem is beszélve. És persze valami mindig hiányzik :-D
Most hétvégén is rakodtam a fotós táskámban, hogy mindennek helye legyen és kézre essen. Makrószett, tartalék akkuk, mini derítők, színező fóliák, videós lámpák, ventillátor, obi fűtés. Most került bele mini bicska, kisolló, ágvágó, gombostűk, szirszarok. És akkor lehet kavicsot meg gombát fényképezni, de én legalább csinálok valamit
-
Jahno
veterán
DSLR halott ügy lesz, de van rá sok használtcucc és mire megtnaulod, vagy kinövöd arra bőven jó lesz. Én már gép ügyben nehezen merek mit mondani, 100+1 prokontra érvet lehet, meg Canikon meg csak a tükrös, meg csakizé. Tudni kell mire kellene, mennyi pénzt szeretnél beleönteni rövid/hosszú távon, aztán venni valamit és nyomni a gombot. Mi9hez képest minden is és a legcsumpibb 10 éves cucc is elére lépés, annyi minden mást és másképp lehet vele csinálni.
Úgyis pár év mire belerázódsz, lehet arra hal ki a DSLR, lehet el leszel ezzel életed végéig, vagy nem is fogod használni és másra gondoltál, mert ha "olyan" képek kellenek, ahhoz elmélet, pöcsölés és obik is kellenek.
Mondjuk 1 hónapos gépet ilyen olcsón, az nekem gyanús, de nézek rá egy 18.135 vagy hasonló obit, aztán majd rájössz, hogy mit kell csinálni vagy mire lesz igényed.
-
Jahno
veterán
válasz
Fr@nkieWilde #31409 üzenetére
Szenzoron. Van amikor fotózás közben melegedéstől piros/kék/zöld/fehér, ha ennyire állandó akkor meg szenzor. Előfordul.
-
Jahno
veterán
válasz
Fr@nkieWilde #31407 üzenetére
Halott pixel. Sokszor menüből kikalibálható, de utómunka szinte alapban eltünteti.
-
Jahno
veterán
Hááát, mondjuk attól függ melyik MILC. Enyémekkel nem nagyon lehetett nekimenni, de kb. az Oly vonal is eléggé kiesik. Sony 6600, T3-4, FFes Panák meg hasonlók mennének jahh. Majd egyszer lehet kölcsönkérek, de megláttam az EXIFet, elsőre azt hittem vakuzott vagy mi, mondom itt meg lekapcsolták a villanyt?
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
Na, akkor ide milyen magas kellene. Jó, F4en még lehetne lefelé tekerni, de nahh, azért a /1000es zárat meg kellene közelíteni:
Én el sem netem, pedig kérdezték, hogy érdekel-e. Érdekelt volna, de reménytelen az egész, ehhez cucc kell. Szomszéd hozott pár expót, jól sejtettem, hogy ehhez cucc kell, no de akkor milyen obival csinálod meg ha amúgy 30-150mm közt is mozog, meg hasonlók?
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
pinnacle #31367 üzenetére
Látni kellene a képeket valami nagy felbontásban is, mert a probléma leírása és ilyen egyszerű megoldás nekem egyelőre nincs párhuzamban. Meg ezt a pár csúszkát bármi mással meg lehet oldani, attól még egy napon és árnyékban lévő tagnak nagyon más lesz a színe az biztos és a negatív sem egyformán öregszik, nem egyenletesen fakul, külön művészet az egész.
-
Jahno
veterán
válasz
Gordiann #31365 üzenetére
"akik esküsznek a természetes fényre..."
Termékfotónál, vagy valami portrés blogos vonalon?
Ha eddig nem tudtad megmagyarázni, akkor veszett fejsze, nem mi találjuk fel. De próbálkozhatunk. A mesterséges az irányított, kontrollálható, mindig egyforma és olyan lesz, amit szeretnénk. Én a filmeseket szoktam mutatni, hogy nem véletlenül világítanak ész nélkül nappal is. Pontosabban ésszel, hogy ha jön egy felhő, akkor ne változzon azt árnyék és színhő.
Meg munkaadónak amúgy is a végeredmény számít, többit megoldod. Ha maszek ügyfél, akkor el kell küldeni a picsába, mert csak a baj lesz vele, ha alkalmazott vagy akkor szopás.
Vagy megmutatod miképpen csinálja más és ütköztetitek az álláspontokat, oszt hozzon valakit aki szerint meg nem? Óvodás módszer. Némi werket én is mutathatok.
-
Jahno
veterán
válasz
vihartigris #31361 üzenetére
-
Jahno
veterán
válasz
vihartigris #31358 üzenetére
Nik collection.
-
-
Jahno
veterán
Ha mutatsz képet és írsz pár sort, hogy miképpen készült, mégis melyik obi, milyen váz, rendes felbontással/exiffel. Amúgy távolinál szalagkábel miatt pld. fókusz hiba szokott lenni, vagy stabi motor meg ezer+1 féle koncepció, de ha manuális 200mm-es Revuenon volt E1 vázon, akkor biztos nem a stabival volt probléma, sem a fókuszmotorral.
-
Jahno
veterán
GFX100 képeibe is bele lehet nagyítani annyira, hogy mosott lesz. Telefonos képet kinyomod papírra meg webre, aztán meg nem mondod arról sem, hogy melyik telefon és melyik nem. Persze kézilabdához szintén nem azt vinnék, attól még meg van a helye. Tudja tök, egyszer el kellene szórakozni ezzel is.
-
Jahno
veterán
Lehet, hogy látszik, de így főleg korlátos mindenféle fotózás, ISO800 már kb. egy szürke délutánon nem elég :-O Vagy hol jártok Ti?
MILC és MILC közt is van elég nagy különbség, szóval ez így ebben a formában hülyeség, mert a G1-5-6om is MILC, meg a most kipattanó A7 is...
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31328 üzenetére
A7em zárhibával nyugdíjazódott. Lehetne benne elektromos. II-es és IIIas néha csak kölcsön van.
Tartanám én akár max. 1600on is, de most ott a kézilabdás edzésen mit csinálsz?
Oly picit gyengébb lehet, de közepes fényben 1600 környékén még teljesen jók vagyunk. Utána meg teszünk rá kis filmes zajos hatást, ha túl jó minőség lenne a kép :-D
Még néhány "naggyal" is ez volt a bajom. Nem értették meg, hogy nem csak stúdió van ahol világítani tudsz és egy bizonyos szint felett fényerősebb obi sincs. Vagy nem akkora vagy nagyon nem gazdaságos. Egyik állítása szerint ISO800 fölé még sosem kellett mennie, és jajj egész NewYorkot végigképezte alacsonyabban, de ha kellene, akkor fényerős obi legyen és kész :-D Ő sem jött el gyakorlatozni a Patonyi sportcsarnokba...
Mondjuk én meg max. irigykedem, ha nem kell 1600 fölé menned mert az már alapban egy nyugalmasabb életmód, az biztos
Csillagjárós égboltot meg lehet lőni minimumon, tejút az húzósabb témakör, ott gondolkoztam az A7S-en vagy egy széthajtott 1DX-en. Szerencsére még egyikből sem lett semmi.
-
Jahno
veterán
Egyik 2014 másik 2017 körül. 2013ban buktam rá az A7re, azóta szinte minden évben venni akartam valamelyik szériáját, de egyelőre utólag még azt mondom, hogy jó döntés volt a kihagyás. És majdnem vettem EM-1Xet is, az lett volna a végképp a legnagyobb hülyeség. Szóval passz, még vergődök 1-2 évig és valami lesz :-)
Ez most csak ilyen kretén módon tudom összemásolni, de jahh, Olyval 3200 fölé már nem szívesen megyünk, A7-IInél mehet felfelé, III-nál meg 3200 és hasonló az alap, akkor nem kell tekergetnem ha bentről kimegyek aztán kintről be, meg sakkozni, hogy zajos legyen vagy inkább határeset mozduljon be.
Csak ezt Olys csoportban nem szabad mondani, mert felháborodnak, aztán fasságot beszélnek, aztán jön a megmondós videó, aminél előre sejtettem, hogy összevissza mambójambóról fog szólni, véletlenül sem arról ami a címe és ugye kinek mi a "magas":
Hétvégén meg ismét kézimeccs lenne, jó lenne valami értelmes gép/obi kombóval menni, blááááá.
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31324 üzenetére
Ezért mondtam, hogy ez a kettő már párban van. Aztán nem is mindig a méret számít, a nagyobbak meg 7S meg hasonlók nyilván messze lekörözik, de mostanra egy csúcs APSC Fuji is sokszor... 5D szenzora is akkora, mint a 7S vagy A-9, csak az eltelt évek is mérvadók. Ez ilyen. Kíváncsi vagyok Oly meddig tud menni majd fejlesztésekkel, mert eddig elég hullámzóan adták elő, ahogy érzem egy darabig most megint nem lesz tovább. Vagy Pana hoz-e ki valamit a G9 után. Aztán valami lesz.
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31320 üzenetére
Ez az Oly azért IDOban párban van vele, fókuszt és többit tudja pontosan a fene. Kisebbre semmi esetre sem cserélném, ha most kellene venni akkor lehet Oly felé mennék. Adapter manuál és vaku erre is okés, Canon is rámenne módjával de igazából minek. Sonynál azért egy alap nagykátót és pár dolgot vagy klasszikus 24-105 azért jó lehet Canonból. Többinek az árfekvése kicsit horror, D nem is ezért szeretjük :-D Olyra eddig értelmes nagylátó vagy többi sem volt, én éveket szoptam vele, és ez miatt néztem volna magamnak Canon obit valami Sony/Fuji vázzal. Végül Fuji lett, de Oly/Sonyra is szépen beszivárogtak a Samyang/Sigma cuccok és azért lehet valogatni. Én így négyszemközt be merem vallani, hogy A7 szérián simán használnék APSC obit, mert csak.
-
Jahno
veterán
válasz
Frisztaylo #31316 üzenetére
Szubjektív is lesz erősen. Én nem váltanék, rendes Oly obik arra sem olcsók aztán igény függő. Élességet meg nem is teljesen értem,nekem az a Sony is eléggé rendben volt. Majdnem vettem is, de aztán nem és most mivel Oly obikkal vagyok tele, hosszabb távon ugyanígy esetleg az EM1-II a terv, ha csak Pana ki nem jön valamivel. Annak ellenére, hogy Sonyn néha böködtem a kijelzőt és közben csapkodtam a fejemre :-D
Olynak a menüje és a fókusz kezelése volt nekem kicsit hülye, de kinek mit...
-
Jahno
veterán
Nem a legalja, de mivel a színek és az árnyék is változik, odabent jobban tudod irányítani és mindig ugyanaz lesz. Nem véletlenül világítanak a filmesek éjjel-nappal, akkor ha kicsit előmászik a nap, vagy eltűnik az meg sem látszik és olyan lesz a végeredmény, amit kitaláltak. Persze varázsolni lehet, csak szopóbb.
Én most ezt gyűjtöttem be, szerintem érdemes: [link]
-
Jahno
veterán
Szerintem tárgyfotóból Török Gyuri (bár az magas szint, lehet szükség sincs rá) vagy YT videó, 10 dolláros online anyag. Minden is van.
Én szeretek szívni, de néha pont fordítva érzem. 1-2 pro tudományos feketemágiaként adja elő és ködösít. Amatőr meg 2 villanjkörtével és Szilvia tompítóval előadja ugyanazt a sablonost.
Próbáltam egy minta képet keresni, de nem találom, ugyanez a matek ment egy csoportban, de hát ott a kérdező még ennyit sem adott elő és persze ment a 200 kommentes cunami. Foktam egy végtelen A4est, első kezembe eső radírt, egyik kezemben LEDes lámpa, másikban éppen csak ki bírtam tartani a gépet, mert záridő az nem volt valami kevés és céges gépen képszerkesztő sem volt ezért az első sarki online webes valamibe behúztam, fehér beállít, expó igazít, kis kontraszt, kész. Megfelel? Kb. meg, főleg webre és kész is. Persze ezen még lehet finomítani, de innen elindulva igény kérdése. Foglalkoztam vele majdnem 10 percet és lámpával, géppel együtt kb. 100ezer pénz alatt lehetett a cucc értéke.
-
Jahno
veterán
válasz
vihartigris #31300 üzenetére
Szerintem is. "Nevesebb" helyekre sokkal kisebb cuccal és egy darab foxboxos világítással is csináltunk ilyet. De ez a klasszikus, hogy vakarták a fejüket, hogy na ezt meg miképpen kellene én meg fogtam a boxot, "faszom, idetartom fölé, fotózd le és nézz rá, hogy így jó-e" Err erre mondja, hogy egész jó és ennyi
Annak ellenére, hogy a 40D-t szoktam ekézni, mikor valaki el akarja adni, vagy a kezdőnek nyomják, hogy pfúdejógép. Kérdés eddig mivel próbálkoztak és mire jutottak?
-
Jahno
veterán
Szerintem 200 küvecs felett környékéből a világot meg lehet váltani, mert nem mozog és van fény. Ha eddig Canon volt, akkor abba az irányba mennék, mert csak, bár ha összeírom akkor lehet a 300ba sem fér bele :-D
Lámpákat lehet, max. menjünk sorba, mert én inkább vakuznék, de persze gányolni lehet, csak ahhoz jobban kell érteni. És mindegyikről sokat lehet pofázni. Tőlem függetlenül, mert én mindenről is sokat tudok pofázni :-D
Tán egy 750D, 18-105-135 valamivel, mellé szokásos Aliexpresses Q666/Beike/Meike/Zomei klónos állvány legyelekcsehektől, de világítással azért hümmögős lesz. Meg az egészhez kell némi elmélet, én felét a 40D-vel kipöcsölném, mert régi, vacak és zajos, de max. adsz fényt, mi baj lehet?
Tárgyfotó lehet ilyen:
Meg ilyen is:
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31284 üzenetére
Na, utolsó mondat érdekes, mert ugye csoportokban mindenen is megy az adok kapok, aztán valaki a milc ellen azt hozta fel példának, hogy könnyebben koszolódik, mint a tükrös. Én meg nem tudom, de tükrösnél nekem is volt olyan, hogy tisztítás aztán pár expó után porosabb lett, mint volt :-D
-
Jahno
veterán
válasz
BoneDragon #31282 üzenetére
Körtepunepa, póló sarka, lenspen cuccok... Szenzorhoz meg szánombánom nincs merszem, azzal időnként beadom a Tripontba vagy ide-oda.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
" Én úgy tudom, hogy ha ISO 1600-on lőttél meg valamit, abban kevesebb tartalék marad, mintha ISO 100-on lőtted volna."
ISO100on lehet azt a részét semennyire sem exponálja ki, de minden gépre/szenzorra akad táblázat.
Erre szoktam emlegetni a Sonyt, hogy pld. SLOGban videózva nem is lehet alacsonyra állítani az ISO-t, mert akkor nem lenne miből átlagolnia.
-
Jahno
veterán
Hátőőőő, ha valami kiég és ahhoz képest levesszük az ISOt, akkor miért nem a záron emelünk? ISO100on nehezebben húzol fel sötétet, mint 400-800-X valamennyin. A sötétnek kell az ISO. 6500 és 7200 kb. párban van, A7-III csöppet más szint. Hasonló körülmények közt 3x annyit bele lehet verni, ott sokszor ISO3200 alá nem engedem, de bátran nyomom be a 12800at vagy dupláját. Közben 7200nál azért 1600 felett már gondolkozom, hogy jajj mi lesz belőle. Bár itt az is közrejátszik, hogy ez a 7xxxx-es sorozat nem volt annyit gyakorlaztozós terepen a kezemben, mint a többi.
-
Jahno
veterán
Pedig sötétben mást nem bírsz csinálni, vagy hosszabb zár, de a magasabb ISO is azért, hogy legyen tartalékod. Gépekre is vannak táblázatok, hogy mekkora ISOn mekkora a dinamikatartomány, vagy a csoda VLOG/SLOG videósok is azért nem működnek ISO100on, mert ott szűkebb tartományból bír átlagolni.
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #31247 üzenetére
Nem kifejezetten fotós , de erre a rendszerre épülő K&F táska pld. van Amazonon.
Ami az előző képen van hátul alul (pontosabban ha monitor felől nézed akkor elöl) az pld. leszedhető és övtáska vagy válltáska/fél vállas mini zsákként működik, elég jópofa. Én még variálom összevissza, de jó ez így, előre abba mennek a könnyebb dolgok, hogy ne húzzon hátrafelé, oldalt kapott kulacs/egyébtartót, az pont jó sörnek/obinak. Mellé kipróbáltam egy combtáskát (azt nem innen, mert picit kisebb, mint 2 obi és aprólék mérete) és nem is sejtettem volna, hogy ennyire beválok. Mivel így bal zseben elfoglalja, arra akasztottam egy mobiltartót is. Lassan összeáll, de van mit kavarni az biztos.
Középre alulra teszem az AA akkukat, belefér szintén ilyen tokban a 2 vaku, fülé egyéb szett, függőlegesen még belülre is belefér az állvány és egy LEDkard meg a mini állványom. Első zsebeibe kisvaku, szűrők, kamera akkuk, oldalára esetleg állvány de azt csak kipróbáltam rajta és inkább zseblámpák meg hasonlók mennek rá.
-
Jahno
veterán
válasz
Nixon18 #31244 üzenetére
Nehéz ügy, mert én most alapban egy ilyen variálható "katonai" izét raktam össze, amihez most jönnek a kiegészítők és egyebek. Mivel weben soknak nehéz besaccolni a méretét így lesz mit kiárusítanom vagy haveroknak adni sörért.
Belül is jól kitömtem, úgy néz ki mindennek van helye, mellé városban egy oldaltáska és heló. Abból is van vagy 4, de most a 40-150es obihoz az is pont keskeny, amúgy jó lennék de sosem lesz vége.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #31239 üzenetére
Én éppen verőfényes napsütésben azért toltam 800on, hogy legyen tartalékom és ha árnyék van, akkor ne szopjak be túl alacsony záridővel. Mindennek az ellenkezőjét is meg lehet fejteni :-) Dinamika miatt sem árt, az egy teljesen jó általános érték, most 800/F8on pont kijön a kb /4000 zár, aztán kész, fölé nehezebb menni, de hamar lecsavar pár fényértéket ha úgy adja ki.
Nekem ugye többnyire MILC van az egy adott pontra is mér fényt, szóval ha az pont a delikvens arca/ruhája akkor elég gyakran használom meg ha kicsit sötét a téma, akkor spotra mérek, némi alexpó és kész, nagy baj nem lehet belőle.
Persze okoskodhatok, ha szombaton pont beszoptam. Nyomtam rekeszprióval próba képet, pont értelmes záridő esett ki, ISOval nem kell felfelé menni, bírja, haladjunk. Ahamm, kicsit előkúszott a nap, kijelző nem forgatható, nyomtam az expókat és úgy döntöttem véletlenül is a gépet, hogy a mátrix mérésnél jóval kevesebb égbolt lógott a képbe, mint a próba expóknál, amiről szépen lecsavarta a zárat és minden is bemozdult. Jó lett volna a manuális vagy a zárprioritás, de már mindegy. Buktam kb. 30+ jó képet.
Mindig tanulok, csak már unalmas, hogy ugyanazt
-
Jahno
veterán
válasz
FerNandor #31237 üzenetére
Na, minta kép, persze gépfüggő a tartalék meg a többi de bal oldalt az eredeti kb. JPG, jobbra amit még ki lehet hozni belőle. Ezt is csak mintának raktam el, mert magam is meglepődtem. Elszámoltam a manuális időt meg pár fényértéket, a kép ugyanis 40 perces expó valamikor éjfél után kint a mezőn:
Szóval az, hogy itt-ott kicsit kiég vagy égbolt elmegy borért azt még meg lehet mókolni.
-
Jahno
veterán
válasz
FerNandor #31231 üzenetére
Manuális az manuális, ott max. azt mutatja, hogy merre térne el egy optimálistól. Fénym3rés arra jó, hogy kap a gép egy adott rekesz/iso/zár hármasból kettőt, általában iso+rekesz, akkor kiszámolja a 3. összetevőt, ez esetben a záridőt. Vagy ugyanaz, hétvégén pld. nálam F5.6-8 környékén fotóztam belőttem a zárat /1000 vagy fölé és gép automata ISOval expónként állította az ISOt.
Manuálisnak mindhármat betekered és azt csinálja.
-
Jahno
veterán
válasz
FerNandor #31228 üzenetére
Akkor tudod mi tartalék van benne, vagy mutass képet, hogy szerinted merre ment félre.
Videóba beletekertem, 20+ perc, annyira nem elemeztem de hát ha Te sem érted belőle és manuálkodik, akkor lehet nem is jó az irány, vagy a logikánknak nem jó.
Ha a csúcsot szeretnéd, akkor arra kell spotra fényt mérni és akkor az jó lesz. De a többi nagyon nem és lehet nem ez volt a cél. Vagy nézed mikor mennyire ég be, mert úgyis az arányonmúlik. Nincs egzakt szám, ha sok fény van akkor a bebukott részek is jobban menthetők.
Szóval nincs olyan, hogy csúcsfény helyesen a városban, mert attól függ a kép hány százaléka, mibe lóg bele és milyen fénymérésed van.
Én először választok ISO-t, gép vagy téma függőean alacsonyan, vagy kb. ISO400-800 környékét. Városban alap F8, ha csak mást nem szeretnék, mérés mehet mátrixra, akkor átlagol és itt nem mindegy, hogy a kép csücskében ég ki az ég, vagy Duna partján fotózol és 30%os sávot elvisz felül. Teljesen más átlag jön ki a záridőhöz.
Itt pld. csak a vaku nem villant el, vagy tök tudja, de balra a kép, vagy ami JPG kijönne a gépből és jobbra az, amit ki leheet húzni belőle. Gépfüggő, itt ennyi tartalék volt:
-
Jahno
veterán
válasz
FerNandor #31225 üzenetére
Főleg ha nem érted, akkor el kell felejteni a full manuált. Jó az a rekesztprioritás és néha a hisztrogram sem jó semmire. Tudni kell utómunkban mit menthetsz meg RAWból, miaz ami beégni látszik de felhő visszahozható vagy mi az ami bukott, de pozitív irányba húzható fel.
Erre jó amúgy a zebrázás meg a mindenféle MILCek, ahol látod a korrekciót. Szóval nyomd a gombot sokat, használd a rekeszprioritást, majd kompenzálj fel/le az expóval.
Más meg mást mond, én most a kiégett égboltra sorban húzom a szűrőket és -4FÉ korrekciókat utólag, mert úgysem tudsz mit tenni.
Manuálisat is valamihez viszonyítod, tök felesleges próbaexpókat nyomni és meg kell tanulni, hogy milyen a gép fénymérése, melyik mire jó. Utána lehet továbblépni.
Most ha valaki háttal áll a napnak, úgyis azon múlik a fénymérés, hogy spot lehet az emberen, akkor az jó, de égbolt kiég. Lehet átlagolt, de akkor sötét lesz az arca. Mi a cél? Árnyékos, sziluettes kép,vagy arca legyen kiexponálva? Aztán következő, hogy hány százalékát fogja lefedni az égbolt és mik a fény/árnyék arányok. Erről alapban 2 órát bármikor lehet mesélni.
Este keresek pár tesztképet, éppen egy ilyen sorozatban vagyok, van pár 100...
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #31217 üzenetére
Ez van mindenhol, videójátékos csoportban is mondják, hogy szervezzünk kockabulit, aztán alig lehet megmozgatni bárkit. Persze néha igényeik meg ígéreteik lennének, nem is mindig értem mire gondolnak.
Szerezzünk művházat, összejövünk százan és ezren. Ezt a részét néha pár ismertebb arc viszi a piacon, az kb. működik. De ok, legyen, ne egész művház csak egy kisebb terem, jöjjünk össze 10en, valaki néha segítsen pakolni és hívjanak meg egy sörre. No, pakolós jelentkezőket többet nem láttam, megcsináltam párat egyedül, néha összejöttünk, 15 buli után kifulladt és összesen egy külsős hívott meg sörre.
Aztán fotós téma is legyen, csoportomba jelentkezett újabb 200 tag, meglátom majd mire nem megyünk ott sem.
-
Jahno
veterán
válasz
adamcsik #31210 üzenetére
Akkor egy próbát megér. Én is néztem azóta YT videót, kicsomagolósat, mindent is, de fórumokon összevissza pofáznak, videón meg pont nem látszott sehol. Már ott tartottam, hogy hazafelé végigrugdalom a kukákat
Ha véletlenül Budapesten vagy, akkor belepróbálhatunk valamit, hogy szabványos-e és mekkora.
-
Jahno
veterán
válasz
Donki Hóte #31208 üzenetére
Remélem megnézte, mikor írtam, hogy nincs és ha van akkor tiltakozott volna. Na majd meglátjuk.
-
Jahno
veterán
válasz
Donki Hóte #31206 üzenetére
Első két doksit amit megnéztem azt írta, hogy nincs szűrőmenete... De persze sosem tudni. A szűk keresztmetszetet ott látom, hogy ugye behúzza a tubust és akkor mi van, de meg kell róla nézni 3 YT videót. Ha így pereme van, akkor nem szopó. Vizsgáljuk meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G5 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest