- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #31853 üzenetére
Nálam alap az ilyen Nextfoto/Fotóbetyár. Eleve a werkeken meglátszott, hogy foglalkoznak a témával, mikor mindenki eladni akart és bevállatak 14 fős csoportot 1 darab manuális kioldóval, akkor Nekik már gépspecifikus kisvakuik voltak és kioldóik, fele akkora csoport és jutott mindenkinek. Nálam ez már egy szint volt, amiért felfigyeltem rájuk. Nem ígérnek túl sokat, jó arcok, tartható a tanrend is.
-
Jahno
veterán
válasz
theporcupine #31848 üzenetére
Mindegyik terület más, de mondjuk 2-X napokat rá lehetett volna szánni a művtöri meg egyéb mellett. Vagy előbb elkezdeni a gépkezelési alapokat, mert amilyen hosszú az egész, úgy jahh. Meg persze némi önképzés és gyakorlat sem árt, ahogy többieket faggattam vagy éppen végzős OKJsok sírtak, abból nekem az jött le, hogy sokat nem is értettem miért megy el rá, ha ennyire nem érdekli vagy nem akar vele foglalkozni.
Azt nem tudom ki mond nagyobb állatságot, mert max. másodkézből hallok dolgokat, azt meg lehet a nebuló értette félre, de volt olyan előadás ahol nem ismerték a rekeszsort, rosszul magyarázták el a RAW/JPG/fényképezőn beállított stílusok összefüggéseit, fotójogban 1-2 alap dolog is teljesen félremegy, vagy éppen még Még a Mikrosat vezére is azzal jött, hogy 20 éve szakmában van és Ő tudja azt amit, majd tart róla 1-2 napos előadást, oszt persze ki vagyok én, hogy kioktassam. Aztán mikor megjelent pár nálam nagyobb nevű meg MTI fotós és egyéb, és közölték, hogy debiza igazam van, akkor gyorsan mindent kitörölt. Van ez így.
Soknál érezni, hogy nem követik a technikai újítás vagy nem ismerik a MILC vonalat, de ezekről sokan sokat írtak és persze végtelenségig lehetne egymást köpködni ide meg amoda.
Nehéz ügy.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #31841 üzenetére
Már nem kell végzettség, erről szólnak a hírek pár hónapja.
Nextfoto jó, ott legalább megtanulsz, a többihez akkreditált iskolarendszer kell.
Akit valamennyire is érdekelt, annak ezekbe a dolgokba már bele kellett futnia, ezer+1 videó meg előadás, blog, megmondás, mit adott nekem az OKJ és ezer+1 cikk született ebben a homályzónás témakörben.
-
Jahno
veterán
"Ja, ha beltér, meg céges fotózás, akkor hogy-hogy mindenképp akksis kell, miért nem oldható meg az áramellátás?"
Ezt én is kérdezni akartam volt. Pont jó kis táskás vakuszett van és kész. Előbb-utóbb lesz egy állandó sarok, legfeljebb jönnek a "jajj ilyenolyan biznisz portré kellene" típusú végtelen megfejtések. Meg céges videós üzenet és csapatépítőről fotózás :-D
100+ wattos LEDet csak azért nem szeretem, mert kevés, mellé ráadásul hunyorog az alany. Előnye mondjuk annyi, hogy szemüvegben előre látod a becsillanásokat és tudod úgy fordítani a fejét. Más meg elvileg egy kattintással eltünteti. Vaku meg villan egyet és kész, nem zavarja annyira a modellt. Cégnél általában úgysem szokott túl nagy lelkesedés lenni az ilyesmikért.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31825 üzenetére
Ezeknél a cuccoknál azért nem kell sokat szórakozni, van olyan cég ahol egyszer összerakod, ugyanoda lerakják a cuccokat és nyomják a gombot. Tudom, tudom, akkor nincs kompozíció meg hiányzik az egyéni látásmód
Viszont én még háttértől függően lehet 3 lámpáznék is...
-
Jahno
veterán
válasz
total90 #31823 üzenetére
Nem kell beállítófény, mert annyi fény lesz a teremben, hogy lássál, nem tök sötétben bóklászol, mint néha én. Mondjuk ha ilyen céges meg ekkora a keret, akkor én legszívesebben mást kérdeznék, meg ezt 2 átlag kisevkuval is, de akkor AD200 teljesen jó és nem kell semmi variálás. Igaz ha előre leírod, akkor némi ötletelést meg lehetett volna spórolni, de mindig ez van. Megnézel 2 YT videót, hogy ki milyen minimál vagy nagyobb cuccal csinálja a tabló/portré fotózást és pepitában ugyanaz lesz.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31820 üzenetére
Nem feltétlen kell oda HSS, de nyilván nappal szemben megint más a matek. Én csak némi főfényt/derítést emlegetnék.
Egy példaképen van rá és a vaku sem volt túl közel, reflex fehérrel:
Amúgy pont haverom fotózott volna én meg fotós csoportban olvastam a végtelen kommentáradatot, hogy mi kell mi nem kell, elég nem elég, oszt elkértem a vezérlőt, megcsináltam ezt a két képet és azóta sincs jobb mintám rá, de majd egyszer lesz. Ha ennyit ki lehet vakuzni, vagy árnyékot rendbetenni, akkor az nekem már elég. Ha valakinek több kell, akkor belenyúl a zsebébe és többet vesz :-D
-
Jahno
veterán
válasz
total90 #31818 üzenetére
Állandó világítást még külön venném, bár vannak mindenféle LEDes megoldások, de egyik vaku, másik meg legyen LEDes más módszertan. Meg azt is mire? Színházi fellépés, gőzmozdonyfotózás, riportfilm?
Meg hát elég tág a kérdés, megoldásban és árfekvésben is. Szabadtér, portré, tárgyfotó, kiscsoportos valamik? Az tuti, hogy csak a Godox
Meg egy Xpro kioldó, az legalább fix. De vakuból mekkora, annak csak a képzelet és a pénztárca szab határt. AD200, 600Pro és csókolom. Utána meg jön az egyéni ízlés, mert én speciel a softboxokat kezdem nem szeretni, legtöbbet tán az esernyős hordozható oktám megy.
Meg persze mindenki mást fog mondani, haver a 350es kisvakuval egész értelmesen derít szabadtéren is nappal, mások meg a 600ból is hármat használnának és magyarázzák, hogy nincs ereje. Ez olyan. Meg persze lehet bámulni 37 millió oktatóanyagot :-P
Éppen tegnap írtam össze, hogy mit lőttem meg CreativeLiveról, ezek vakus jófélék, de nyilván szubjektív:
Zack Arias - Studio lightning
Pye Jirsa - Working with flash
Mike Hagen - Introduction to Using Multiple Flashes
Don Giannatti - Lighting essential worksop
Joe Mcnally - Managing Light on the Streets -
Jahno
veterán
válasz
racskobalazs #31815 üzenetére
Olympus konvertere mondjuk jó cucc volt, de hát 160ezresért legyen is
-
Jahno
veterán
válasz
racskobalazs #31812 üzenetére
150-600as az atom jó cuc. És nagy. Telekonverter meg nem megy rá minden obira, legtöbb minősége/fényereje is elég vacak bír lenni.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31799 üzenetére
Én inkább azt nézném, hogy 8 éve az kifejezetten gyenge volt, ezért aztán az RP-t így nem értem. Úgyis szopó volt a megítélésnek, hogy 1-1 ilyen modellből levonták, hogy szart a MILC mert alig bírja akkuval. Közben nem mindegyik és nem úgy.
IIIast ismerem, végén még csak márhahűségből is FF Pana felé fogok menni, csak akkor nem tudok mit kezdeni a Tokina nagylátómmal ami jó Canon/Fuji/Sony vonalra. Nyaff. Szar az élet.
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #31792 üzenetére
USB-s akkum van, sok. Ezzel meg nem terveznék az összes géphez, ha nem muszáj és pont ezek alapján dőlne el a platform, hogy merrefelé menjek. Értem én, hogy 5-6ezer pénzen ne rinyáljak, csak mikor a táska is tele és ilyen 5ezer pénzes cuccból már a 37. van meg szinte feleslegesen, akkor lehet érdemes kérdéskör, hogy megy-e simán csak USBről és kész.
-
Jahno
veterán
válasz
Beldar #31786 üzenetére
Azért ez eléggé pasztmek :-O Nézegetem, hogy majd esetleg FF felé pár év múlva merre tovább, de ilyen kicsi dolgokban is egyre nagyobb lukakra futok. Még van időm kitalálni, de meglepett. USBről tud menni akku nélkül? Néha timelapse és csillagjárós fotózásom van, vagy hasonló, arra is fel kell készülnöm.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31783 üzenetére
Sosem fogják megtudni, ha nem gyárit használtál és sokunknak a gyári is púposodott. Nem a beltartalom a bizonytalan, hanem a chip, meg hát ugye a Jupio és Hahnel is akku meg a Batmax is akku, csak van köztük némi technikai mambójambós különbség. Ami az árukon is meglátszik
-
Jahno
veterán
Legtöbb gép ilyen az utángyártott cuccal. Maga a Patona jó termékvonal, van 3 szín és legalább egyértelmű a dolog. Én GreenCell akkukat is vettem, ár-értékben meglepő, de majd pár év múlva elmondom, hogy mire jutottam. Kb. az van, hogy ki kell próbálnod. És minden csoportban jönnek majd azok, akik erőltetik, hogy csak a gyári akku. Háááát, elmúlt 5+ évben legalább 200ezrest spóroltam vele és még működnek a 10 Eurós kínai cuccok is. Batmax. és egyéb gagyi vonalat ne erőltesd, meg persze azt sem ami a gyári kapacitás 10szeresét ígéri 1500 forintért. Többivel általánosságban nem volt baj.
-
Jahno
veterán
Korrekt gyerek: [link]
De még akad pár, nem a legolcsóbb, nem is drága és mikor fotós érdeklődésem akadt akkor kb. egyik volt a kevés közül aki nem dumált mellé, hogy mekkora király a szakmában és mutatott 20 jobb képet az elmúlt 30 évből, hanem az utolsó pár esküvőjének a komplett átadott sorozatát meg merte mutatni.
Mondjuk az ilyen szeptemberi időpontok most nem tudom miképpen alakultak, de pár éve az volt az első, ami mindenkinél elfogyott.
-
Jahno
veterán
válasz
vihartigris #31734 üzenetére
Amikor jött a GDPRes izé, akkor elég rendesen terjedtek sablonok meg mindenfélék, de persze 101%os biztonságú sehol semerre nincs. Ijesztegették egymást rendesen.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31727 üzenetére
Azért arra is kíváncsi lennék, hogy akik fotós suliba mennek azok hány ezreléke kalózkodik az utcán, mert nem az a tipikus pénzkereseti műfaj.
Teljesen más specifikus, de az is jogos, hogy iszonyat technikai körítéssel jár az egész. Aztán meddig menjenek el a suliban? Én rá vagyok pistulva az éjszakai égboltra, ennek kapcsán szoktam emlegetni, hogy tele vagyok kék órát, arany órát számoló alkalmazásokkal, napfelkelte és lemente színtúgy alap, amik szintén kellenek egy sima fotósnak is. De Hold járása, ahhoz képest mikor van tele a hol, mennyire fogy, ahhoz képest merre áll a tejút mikor a hold lemegy a horizont alá? Ismét keskeny szelete. Ha nem tudja akkor olyan baj nem éri, mint egy esetleges adatvédelmi incidensnél, de meddig menjünk el a fotós sulival?
Kezdő ismerősök még azzal is bajban vannak, hogy könyvtárszerkezet, megabyte, miképpen érdemes kicsinyíteni, mailban küldeni, milyen albumban osszák meg a képeket, adatmentés, biztonság és ezek kérdésköre, amik nekem a kisujjamban vannak. Más meg naponta meglepődik, hogy valamelyik nézegető a RAWba beágyazott JPGet mutatja, meg hasonlók.
Abban is van valami, hogy ha külföldi könyvet olvas vagy anyagot néz róla, akkor ezekről a sztrítes dolgokrül nincs szó, mert másképp működik, meg abban is, hogy ha valakit érdekel akkor 1 percen belül idehaza is találkozik a szabályokkal. Én kezdő csoportba linkelni szoktam Völgyi Attila írásait, mellé meg szívás mikor fotósok is hülyeséget állítanak, aztán max. toppant a lábával, hogy ne ugráljak így van és kész én egy senki vagyok hozzá képest.
Linkelhetsz bármit, most éppen mellékszálként az mp3 letöltésbe mentem bele, előtte meg a Mikrosat tulaja volt gyagya pont ebben a vállalkozós témában, aminél az volt az érv, hogy X éve ebben dolgozik és tudja, nem kötelező OKJ meg egyéb a fotós vállalkozáshoz. Addig jutott, hogy hirtelen felindulásból előadást/oktatást szervezett volna, míg pár nálam nagyobb névvel rendelkező MTI meg egyéb fotós helyre nem tette a száját, hogy hát mégsem beszélek én akkora hülyeséget. Nehéz ügy.
-
Jahno
veterán
válasz
bandus #31722 üzenetére
18-55 helyett a klasszikus 14-42. Portré? Háááát, ott megoszlanak a vélemények és mivel a 2.8/40-150 ára nem fog tetszeni, így passz, lehet tényleg valami M42es fix vonalat kellene nézni, de Olyban a fix 20, 25, 45mm környékén nézelődj. Olcsóbból a 7Artisans/TTartisans sorozatok.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31718 üzenetére
Szerintem fotó jogot sem a suliban fogja megtanulni, ezek meg amúgy az első sarki cikkben össze vannak írva, feltéve ha érdekli. Ha meg nem érdekli, akkor úgyis mindegy.
Mindezt nehezíti, hogy a suliban is mást hall, meg 1-2 hozzáértő sem teljesen jól fogja elmagyarázni.
-
Jahno
veterán
válasz
bandus #31719 üzenetére
Van olyan, ami elektromos, de nincs értelme.
18-55 egy alap kitobi, azt 20-ért megkapod Olyra is, miközben az adapter drágább, ha meg több obi van és állandó az Oly, akkor be kell ruházni rá való cuccokra:
Vannak márkák közti átjárhatóságok, de sokat lehet vele szívni és tényleg csak annak ajánlott aki nem ijedős és tudja mit csinál.
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31711 üzenetére
Tudják, hogy egyszeri. Általában tiltakoztam és meg is mondtam, hogy el lehet baszni csúnyán, nem értek hozzá, de kb. 8 darab albumba való képet biztos kapnak, mert annyira béna csak nem vagyok. Ha első csók vagy aláírás elmarad, akkor így járás, az első nézős találkozós móka meg úgyis mindenhol 6 jelenetben van forgatva, mert olyan nincs.
Időt adjanak, valami lesz de béna vagyok hozzá és amúgy is.
Ettől függetlenül páran már rábeszéltek, szóval van benne némi tapasztalatom, meg filmezésben is. Ezt kint van neten, ha nagyon szépen rábeszéltek, akkor megmutatom és lehet fikázni :-P Ha így Nekik jó, akkor jó (bár amiket látok neten és egyéb igénygelenség, ez is szqar indokolás a részemről). Szóval bennem asszem felmerült, de még mindig kérdezem, hogy akkor az első esküvődről miképpen lesz referencia, ha nem csináltál, nem vagy felkészülve és nem is tudod megmutatni, hogy mit nem tudsz?
Amiket mások portfólióban mutogatnak, az úgyis 20 év válogatott termése, alig 1-2 fotóst találtam aki komplett albumot mutatott meg az átadottak közül.
Na, műszaki dolgokra visszatérve. Csoportok összeterelésével van bajom, azt 4-5 ember felett már nem tudom koordinálni. Semennyire. Vidéki és ismeretlen helyszíneken nehéz feltalálni magam, hogy hova menjünk, mi legyen, merre legyen a csoportkép, honnan a fenéből süt szarul a nap és egyéb. Sok helyen nyűg az elkúrt világítás, pld. kaposvári terem, Mátyás templom, régebben a kecskeméti templom is ilyen volt, hogy eléggé veretős és erősebb szenzorok kellettek volna hozzá, esetleg fejet vakarni, hogy mit tudok utólag kihozni belőle, ami még menthető. Mostanában jobb gépek jutnak kölcsön, mint ami nekem van, szóval ennek egy részét a szenzor és a technológia megoldja. Ha már túlvilágítani nem tudod. Ezek sehol nincsenek leírva és akkor az utómunkák, hogy mikor menjen telibe alexpó és gépészkedj ki valamit, mit tudsz szembetolni utómunkával, mire a fénymérés, mikor van az, hogy jól néz ki a dolog és bármilyen minőségű kép legyen, mert az olyan instásan is jól néz ki, vagy mikor adjuk fel mert nem adta ki.
Elmélet persze van, erre volt jó a kutyás buli, mindenki nagy telével meg 70-200 és társaival jött. Eredetileg én is így képzeltem el, aztán kölcsön is adtam a nagyátót meg minden kis gyutávos cuccom a többieknek, mert elsőre nem úgy képzelte el, mint ahogy kiadta. Vaku kellett, erdőben fény nem volt, ott is szögek, világítások, hova helyzkedj, miképpen igazodj a többiekhez. Erre mondja valaki, hogy ingyen meló, én meg azt, hogy nem kellett 80ezrest fizetnem a workshopért :-D
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31708 üzenetére
De én bátor vagyok és kicsit másképp álltam Neki, mint a gyagyások, akik azt hitték, hogy tudnak valamit, de életükben nem volt kezükben derítő vagy eleve fotós alapokkal bajuk akad (:-
Ismerősön kipróbáltam, tán jó is lett. "profi" mellé egyszer tudtam volna elmenni, de nagyon sűrűn és hosszú távra kellett volna Neki segéd, amúgy úgyis tudják, hogy csak feltartod a jómunkást. Nekem így necces lett volna és inkább nem vállaltam.
Nekem az is elég lenne ha néha pálya széléről figyelhetném, de sztori: pld. én hoztam fotóst unokahúg esküvőjére és nem engedett mellette fotózni. Kicsit duzzogtam, ez van. Aztán leesett, hogy pfúbaze itt sötét van, mit lehet csinálni :-O Én kicsit pislogtam, hogy vaku, valami? Olyat még nem látott. "véletlenül" volt nálam három, így lezavartunk úgy egy vakus okoskodást, hogy olyat élesben még én sem csináltam soha :-D Aztán működött. Akkor már engedett képezni, tanulásnak jó volt (mert hol máshol kísérletezzek?) és még bátrabb lettem.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31705 üzenetére
"hiszen van benne riport, portré, tájfotó..."
Na, akkor a riportot? Pont ilyesmi a vállalati rendezvény amiből kiindult a történet. Portré már határeset, pár páros és egyéb szituáció azért elég más, nehéz pontosan előre szimulálni és úgy egyben. Tájkép meg ja, néha egész jó éjszakai égboltot tudtam kihozni magamból, aztán abba hova tegyem a párt és mit talál ki, az megint teljesen más lesz.
Az indokolás hasonlít arra, mikor színpadon élő zenei fellépést filmeztünk, egész jó arcokkal indultunk neki és úgy elvéreztünk, mint a zállat. Hiába volt ismerős kamerás jó híradós, vagy csinált jó riportokat, ha a zenéhez sem értett és nem látta át az egész koncepciót. Pedig csak emberek álltak és azt kellett mutatni. Ha elmegyünk ingyen és következmények nélkül, valami lesz belőle de lehet nem sikerül, akkor más a leányzó fekvése. Mi meg azt mertük mondani, hogy értünk hozzá, mi baj lehet.
Esküvőimnél már úgy voltam, hogy "nem értek én hozzá, de pár kép összejöhet ha akarjátok". Aztán már csináltam is, de inkább 2 sörért 1-2 évente ismerősnek, mint rinyálós ügyfél-típusú menyáknak.
"Képzeld el a virágost amint élete első menyasszonyi csokrát köti és azt mondja hogy ez nem biztos hogy jó lesz, ezért ingyen megköti."
Ilyenek is voltak, meg minimál alapanyag áron, vagy annyiért sem.
Sminkek, próbasminknek? Suliban és vizsgákhoz rendszeresen mennek ismerősök, akik sminket/hajátalakítást vállalnak be, mert vagy vizsgamunkához, vagy referenciához kell, esetleg bedobják, hogy kitaláltam valamit kit érdekel-e, nekem alany kellene. Maszkmesterek hasonló, alany kell, aki kap cserébe egy poénos profilképet.
De egye fene, ne legyen ingyen, leközelebb 6 forint+ÁFA áron fogom csinálni (:-
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31703 üzenetére
Lehet itt példálózni bármivel, de hozzám pont jött a gázszerelő és nem nagyon érdeklődtem, hogy az gyakornok srácnak mennyit fizet aki jött vele tanulni, de lehet nem sokat. Vagy semennyit. Vagy a srácnak kellett fizetni, mert feltartja a szakit, de jó arcok voltak és lehet megint jönnek akkor istenbiz kikérdezem. Mellékesen szép kerek számot fizettem kb. 20 perces melóért, úgyhogy hamarosan kihívom Őket még kétszer
Olyan ember a földkerekségen nem sok van, aki még nem dolgozott ingyen, nem csinál valami karitatívat, ésvagy.
Mellékesen akkor melózok ingyen vagy egy üveg borért, vagy poénból amikor csak akarok, de tök jó, hogy az összes helyi kis fotóversenyesdi vagy pályázat alatt jönnek a hasonló megmondások és kapják az ívet, hogy pfúúúúúneadjingyenképetmitképzelnekmagukról. Ugyan.
De akkor válaszolj arra, hogy hol szerzel belőle gyakorlatot, min tanulod meg, kísérletezed ki? Első esküvőd előtt miből lett portfóliód?
Mellékesen a kutyás bulinál benne volt a szerződésben, hogy a képekkel csinálok amit akarok, árusíthatom is és utána héten azért jó páran megkerestek azzal a kérdéssel, hogy mennyiért adom a képeket és ha van még magáról amit nem látott az is érdekelné. Egy darabig gondolkoztam, aztán olyan szép egységáron osztottam a képeket, hogy ihajja, szóval kapcsolatot építeni is jó volt, lehet előre osonkodni kutyás témakörben. Jövőre még tán jó képem is lesz belőle.
-
Jahno
veterán
válasz
theporcupine #31698 üzenetére
Eddig is voltak személyiségi jogok a GDPR előtt, de aztán tök tudja mert sztrít az érzés és hangulat is, valaminek a megléte vagy nem létezése, ott meg akár üres utcák is jól jöttek.
Én akkor szívtam folyton melóval és nem nagyon lett képem, evvan. 1.5 órával nagyobb bajom lett volna, mert azon kívül, hogy kicsit béna vagyok a nagy sztrítfotósok is 20 képet tudnak mutatni az utóbbi 30 évből ami mellé egész nap úton vannak. Néha kóborlok és semmi nem lesz belőle,
"Akinek nincs valamilye, az nem is tud tanulni, "
Holnaptól fotós leszel, azért egy 30ezer pénzes kisvakura meg pár dologra be lehet ruházni és kell is. Sokan ezzel sem voltak tisztában, hogy nem egy alap kitobi a történet és főleg ha dolgozni is szeretne vele, akkor beruházást igényel. Kell váz, obik, vakuk, szirszarok, szoftverek, kidolgozáshoz jó monitor, miazmás.
Itt azért a suli is elmehet a fenébe, meg néhány workshopnak hívott izé, mikor makettkednek az egy szem vakukioldóval, vagy rácsodálkoznak, hogy az alap Canon csak Canonossal megy, mással nem. Még nekem is van rá megoldásom vaze, 8 darab olcsóbb kioldó, meg mondjuk egy sorozat kisvaku, Canonos kioldó azért nem akkora beruházás, ha már fotóról beszélünk és oktatják.
-
Jahno
veterán
Téma az utcán, haver (:-
Igazából mindegyikben van valami megoldhatatlan, aztán csak összejön. Én speciel az épületekkel jobban szoptam (1-2 haverral próbáltuk közösen megfejteni, vagy csak követtem a tanmenetet) abból lehet össze sem bírtam volna rakni a házit, mikor sorozat kellett és körbejárható épülettel. Persze ha nagyon kell akkor lemegyek Somogyvámosra a templomhoz, vagy valami vidéki dombtetős kápolnához, van közeli, nagylátós, NDvel elkent felhőkkel, meg miazmás.
Talán a portré okozott volna nagyobb nehézséget, az nem olyan, hogy fogom és csinálom meg adhoc jelleggel van is. Sztrítnél sokszor csak estefelé akadt időm, vagy éppen pályaudvarok metróaluljárókra kattantam rá, azt viszont nehéz volt érzékelővel bírni. Akivel többször mentem haver az elég jó képeket összekattintgatott. Igazán jót én is nehezen találnék a képeim közül, de majd tavasztól megint kóborlunk ide-oda és lesz (:-
-
Jahno
veterán
Volt ismerős ahol az átlagos OKJ körülményekhez képest egész értelmes portréfotós gyakorlata is lett, de végül mindig jobban jártunk, hogy szerveztünk magunknak. Ez viszont sok más szempontból zűrösebb. Tavaszt is eleve egy idén elmaradttal kellene folytatni.
OKJn max. elkészül 1-2 kép és jóvan, ahhoz képest sokan vannak, hogy kérdezni és tanulni lehessen belőle, valamint a csoport felkészültsége is túl vegyes, ha valaki legalább a gépét tudja kezelni, próbálkozott hasonlóval, megnézett 87 YT anyagot, vagy ott van aki még mindig nem érti mi az ISO és rekesze, gépét is betekergetve kell a kezébe adni, mert teljesen el van veszve.
Mondjuk az kemény, hogy ha az idei évünket nézem, akkor a közös fotózásokból simán kijöttek az OKJre beadandó házik és vizsgamunkák. Egy csomóan semmit nem csináltak, csak várták a sültgalambot, mi legalább néha szervezkedtünk és csináltuk. Aztán lehet mondani, hogy az átlagos városi fotózás az unalmas, meg jajj izé, meg minek mindig ugyanaz és legyen már valami érdekes, pld. 2 hetes kenyai szafari, ha ezekkel is behúztunk pár nemzetközi díjat, minden OKJre meg volt a beaadandó (úgyis jött 1-1 épület, sztrít, esemény, valamilyen sorozat, természetfotó kívánalom) és mellé géphasználatot tanított meg csomó dolgot segített, hogy megismerd a műszaki részét, vagy ösztönössé váljon. Már csak jó képeket kellene csinálni és nem lenne semmi gond :-D
-
Jahno
veterán
Legtöbb OKJ az vegyesfelvágott, de erről is volt szó, meg persze fotós csoportokban állandó téma. Művtöriből biztos jobb leszel, mint vaku használatból, mert mindig írom, hogy akadt olyan aki OKJről úgy esett ki, hogy 1-2 napos utómunka oktatásuk volt és vakut sem látott. Van ez így. Igaz én a legtöbb diákot sem értettem, aki beesett oda és igazából nem is akarta csinálni, azt sem tudta miért van ott, vagy utolsó nap kapkodott a portfólióért.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31688 üzenetére
" Milyen az a portfólió amihez nincs szakértelem?"
Ez mindig bonyolult volt, most én is elmentem egy kutyás rendezvényre, leszóltak csoportban, hogy miért melózom ingyen. Nézőpont kérdése, nem vertem el 2 millát aznap a kaszinóban, mert itt voltam szórakozni, szóval nyertem 2 millát :-D Vagy mondhatom azt is, hogy nem fizettem ki kutyafotós (gagyi) workshop címszó alatt 80ezrest és simán tudtam gyakorlatozni terepen, aztán meg az utómunkát. Háááát, volt is bajom nem kicsit, de jövőre is megyünk.
De honnan tudjuk, hogy nincs vagy gyenge, vagy mi lesz belőle?
Többit nem tudom, hosszú és bonyolult, instán is a tré cuccok a menők, sok vállalkozás ad rá, van aki nem, van akinek szar képekkel is megy a bolt, én nem látom át, hogy mi köze lenne hozzá.
De pld. itt van még az én egyik első "melóm". Életemben nem fotóztam tárgyat, felmutatni sem bírtam semmit, gyakorlat sem ártott volna meg egy konkrét feladat. Akkor duzzog ismerős, hogy kirakna webáruházba egy karton mobiltokot, de annyira új a világon, hogy nincs róluk gyártónál sem kép. No, le kell képezni több szögből és csomagolással, én meg nekirontottam és így webre azért nem lett olyan szar: [link]
Pár rendezvény ha szimpatikus, akkor én osztom be, ha elmegyek ingyen akkor elmegyek ingyen. Más ezért leugat, utána meg fél oldalas ömlengést ír a blogjára, hogy egyik műalkotásáért képletes 1 forintot kapott, önkormányzat műtárgyjegyzékbe vette aztán a fél ország ott tapsol, hogy pfúúúúúdejóvagy. Nahh, én nem vagyok keci nagy művész, szóval 1 forintnál olcsóbban kell adnom a piaci igények miatt :-D
De mi legyen? Nincs addig rendezvényes fotózás, míg nincs portfólió, portfólióhoz meg rendezvény kell (ahova amúgy is baromi nehéz bejutni és elkezdeni) amit mutogatni tudsz, hogy ezt is tudsz, közben kígyó a farkába harap.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31683 üzenetére
Mondjuk az a fajta fotózás eddig is más témakörbe esett, de ha akarja akkor arra csinál 7es adószámos kiskaput. Ott ugye nem szokás ezeket fotós könyvben retusálva átadni :-D
Régen pont fordítva volt, minden esküvős a riportfotó kategóriával takarózott, ami szintén nem volt jó.
-
Jahno
veterán
válasz
theporcupine #31681 üzenetére
Mi derült volna ki? Régebben fél országnak volt okosban diákigazolványa, egy részének nyelvvizsgája. Újabban ezek már kihullottak. Vagy csak nem tudunk róla :-P Itt-ott bebuknak egy diplomával, de jelentős mennyiségű rendesen bejegyzett jogosítvány is akad. Újabban meg oltási igazolvány. OKJn meg olyanokat is átrugdalnak, hogy nagyon, ennél pont minimális a rizikófaktor.
-
Jahno
veterán
válasz
theporcupine #31679 üzenetére
Ahamm, nem lett volna egyszerűbb egy papírt adni alá okosban, ugye?
-
Jahno
veterán
Pfff, ez a Pana teljesn jó így egyben. Én is azt mondom csapj le rá, aztán ráérsz gondolkodni, mert akadnak ilyenek, de mire meghümmögöd arra nem. Valószínű filmeztek vele, de mindegy.
Kitobikat lehet szidni, meg jajj nem fényerős és jajj izé, meg hozééé. Tojni rá, használni kell, nekem elég sok kép kiesett azzal.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #31661 üzenetére
Attól függ, most ha kezdő akkor évekig lesznek jó gépek, addig meg aztán ki tudja, még eladható, jó darabig fejleszthető, vagy csak rendszert vált.
Egyelőre nem csak közleményt adott ki és inkább a Panánál pislogok, hogy lesz-e a G9nek utódja, vagy már az Ff felé mennek? Én akkor gyűjtenék Oly obikat, ha a Pana esetleg felmutat valamit. Sajna Olynak is nagyon nagyot kellene lépnie és lehet párhuzamosan Fujim lesz. Most ha vesz egy valamitn 14-140el, lehet évekig el van vele, de eladható vagy ha világ pöcke gépet vesz akkor is jó lesz 2. vasnak.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31658 üzenetére
D3500 nikon belefér újonnan, sokkal jott ötletem nincs, vagy használt Oly E-M5-II és környéke, ahhoz aztán lehet obit gyűjteni, majd obikhoz egyre jobb vázat és akkor feneketlen kút, öntheted a pénzt :-D Mert tükröset nem vennék és ennyire kretén a piac, Fujiból vannak jó cuccok, amik műszakilag jók, de öregebbek és sem kijathatós kijelző, sem semmi. Ezek is szempontok lehetnek. Valami X-T1 is 100+ezer, az már egész értelmes darab, de obikkal el lehet tévelegni rendesen.
Most láttam G7et 14-140 kitobival 200k alatt és akkor jut tartozékokra. Nem a legvilágbajnokabb gép, de ki tudod találni, hogy mire van szükséged, mit szeretnél, mert úgyis mindig mindenki feladja és baszik fotózni vagy tanulni. Kezelése jó, fogása jó, pont nem túl kicsi sem nem nagy.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31656 üzenetére
Hááát, minden is, kérdés a keret. Meg egyéni szubjektív izé, meg persze attól függ milyen obik vannak a haverodnak, amit el lehet tarhálni.
Én Pana buzi vagyok, az összes hátrányával együtt, Fuji is van odahaza, ahhoz azért obipark elég drága bír lenni és a váz sem éppen occsó. Sonynak az új APSC cucca tetszik, de kitben 600ezer+ :-D
Alap MILCekből Canikont biztos nem vennék, azok nekem nagyon betegesnek tűnnek, több gyártó jó ár év fejlesztési előnyben volt. Új szériát meg már csakazértsem és olyan árfekvésben főleg nem az én szintem...
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31654 üzenetére
Csillagok, hold járása, tejút állása és hasonlók is így vannak, vagy éppen a mikor hol kel fel a nap....
Használton érdemes, sokan nekilódulnak, néhányan sokat is költenek rá, aztán pár év után rájönnek, hogy semmit nem csináltak mert ahhoz meg kell mozdulni és tanulni. Ismerősöknek most 1-4ezer expós gépeket is találtam, az a nem semmi.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31651 üzenetére
Na, itt van, hogy melyik fajta köd, mert egyik az szmog-szerű és a légszennyezettséghez meg a lebegő részecskékhez van jobban köze. Ha csak nyirkos, párás, akkor az megint más. Áááá, mennyi vacak alternatív ismerettel jár a fotózás...
És simán ilyen, még egyszerű autópályán is futhatsz ködfoltokba, vagy melletted látod az út túloldalán összeállva.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31650 üzenetére
Jégmadarat mindenki így csinálja, előre elég nehéz lenne fókuszálni, hogy hova csap le. Max. annyi, hogy leszállóág kell, akkor tudod, hogy oda száll le, onnan várhatóan merrefelé csap be és akkor két géppel.
Fa is csak teszt kép, no de miképpen készült és volt-e köd? Most úgy kompletten a fákkal és villanyoszlopokkal van agyi problémám. Jövőre kiheverem. Talán
Ezt pld. Google műholdképen találtam, hogy talán jó lehet és jó irányba áll, nyáron ilyesmikre jó, télen meg kopaszon, aztán haversráccal elmentünk megnézni. És tényleg ott volt
Mert a térképen már nehezen látszódik, hogy mennyi felhőnél mennyire világít bele a város.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31648 üzenetére
Azt én is megtaláltam, csak profilja alatt a képet nem.
Ködből angolul a "valley fog" és az "upslope fog" ami mérvadó lehet, akad némi oktatóanyag a neten, hogy mennyi pára- és ködéle létezik, talajmentitől akármeddig, mikor szél fúj valami meleg levegőt és egy darabon lehűl, köddé csapódik:
Idehaza klasszikus a Duna feletti tész, Prédikálószékről folyton gomolyog valami, elég jó ködpárnák vannak.
-
Jahno
veterán
"mert az nem úgy van, hogy itt még párás, 1 m-rel arrébb meg már nem az)"
Háááát, mutassak olyat is? Talán még van, de képen nem biztos, hogy sikerült jól átadni. Még tán olyanom is van, hogy az út egyik oldalán gomolyog a köd.
Simán lehet a csillagokhoz képest alacsonyan a pára és távol, a lépcső magasabban van, lefelé a dombok közt ül meg a pára, tejút már nincs eltakarva. Annak ellenére, hogy írtam, ez ránézésre is összevisszaság. Alkotót elvileg megtaláltam, de képet sem sok helyen, csak a másolat másolatait.
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31644 üzenetére
Nyitott kategóriába minden belefér, természetfotónál és többinél meg van, hogy élesség/kontraszt/szín állogatható, leszedni szenzorkoszt lehet, de semmi több manipuláció. De adtam be olyan helyre is képet, ahol vágni sem lehetett.
Akad ahol ló van a képen és kidobják, idomított állat sem lehet és úgymond nem avatkozhatsz be a természetbe, de ez elég homályzónás, mert nehezen derül ki. Azért néha a werk képeken látszik, hogy bolti egeret zabál a ragadozómadár, de legalább nem réti mérgezett.
Ebben egyik csaj tette nálam magasra a megmondást, mikor látott egy pókot és közölte, hogy ez nem igazi természetfotó, mert túlzottan beavatkoztál az életterébe és látszik a pókon, hogy ideges :-D Namondom jóvan, de bírom az ilyen hülyéket
Néha a közösen alkotott tesztképeinkről sem tudnám utólag megmondani, hogy merre van a hold, miképpen készült, és egyáltalán. Ezen azért sok árulkodó jegy van, de pontosabban akkor a táj külön expó-e és hány?
Jövőre rágyúrunk az éjszakai égboltra, azért mentünk ki néha csak úgy a mezőre körbenézni, hogy mit lehet csinálni. Némi terepfelmérés, képek, próbbaexpó, aztán hümmögünk, hogy miből mit lehet kidolgozni.
Most már kicsit jobb a gépem érzékelője és lehet kalózkodni, de világ technikája nem lenne elég az elképzeléseimhez.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31632 üzenetére
Ebből sokára sem lesz beszámolás, mert 2 éve csak gondolkozom rajta
Jó munkához idő kell na, ennek meg nekiállni, ááááá, faszom.
Tavasszal próbálkozom, hogy valami deszkás park környékén leállok dumálni az ottaniakkal és adhoc vagy tervezünk valamit. Addig bénázok, de akár jó is lehetne, szomszéd gyereknek csináltam bicajos profilképet, annak elment, 10 évesen még nincsenek nagy igények:
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31630 üzenetére
Névjegyen nincs körítés és nem érti, hogy mi merre. Valami több csak kellene, olvassa el ott helyben és keltse fel az érdekalődést annyira, hogy tegye el és odahaza nézte meg a linket.
Ezt nem tudom kitalálni. Marketingesek meg leszophatnak, fele csak nagyszájú kókler, oszt nyomják a sok követőt megmozgató posztot Facén, hogy írd ide milyen színű az ég és akkor de jó lesz, majd 8millióan aláírják, hogy én tudóóóóóm kéééééééééék.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31625 üzenetére
"odajött egy csaj, hogy lefotózna hátulról, "
Gondolkoztam azon, hogy írok valami nyomtatott szöveget, néhány referencia és leírás, hogy nem vagyok túl tolakodó meg semmi egyéb szándék, nézze meg itt egy link, gondolkozzon el rajta, ha érdekli akkor jelentkezzen és kiosztom a villamoson, vagy csak úgy utcán vagy valami ahol érdekesebb kinézetű pógárt látok, de még emésztem a gondolatot.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31625 üzenetére
" Szerezned kell " Ez volt a kérdés :-D Igen, jöttek itt is, hogy ismerős, munkatársak, blábláblá. Nem, olyan nincs. Vagy nem érti, nem hadra fogható, ésvagy. Egy rokon csajszival néha csináltam dolgokat, de kb. ennyi, munkában találkozom a recepcióssal és 3 kollégával, de kb. ennyi. Kapálóztam itt-ott, majd folytatom, csak a kezdet nehéz ugye :-P
Néhány akad, ami szerintem nem túl szar, meg van ilyenolyan is, csak sok év alatt ez nem túl mérvadó mennyiség:
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31623 üzenetére
Én bedobtam a szakcsoportba kérdéskörnek, de csak pár értelmezhetetlen megkeresést kaptam, meg elment a sztori teljesen más irányokba. Egy pro modell közvetítős jelentkezett, szarrábonyolított feltételekkel, csak a kérdésemre nem válaszolt, hogy mik a lehetőségek, aztán valaki kiajánlotta a barátnőjét, a tervezett dátumig semmi nem derült ki, kérdésre nem válaszolt, majd vártam +1 hónapot, rákérdeztem, jajj nyaral, modell sem ér rá, blábláblá, de az én kurva anyám volt, hogy ennyit vártam. Én meg csak a koncepcióra vártam :-)
Igen, elvileg lehet, gyakorlatilag meg falak és titkolózás van mindenfelé, meg komolytalan dolgok.
Ezt a kérdést dobtam be, csak kár, hogy sok poszt törölve lett, mert szerintem tanulságos volt:
"Helló!
Szokott valaki ügynökségtől kérni modelleket?Merre induljak el, ha ilyesmi gondolatom támadt és kellene pár alany ilyen-olyan projekthez? Googlénak elsőre nem esnék neki, mert biztos beletenyerelek az első 20ba, akik csak nagyban és hosszabb távú filmes castingolásban utaznak, ezért kérdezmém itt, mert szerintem mindent is láttatok. Aztán ha nem jutok előbbre, akkor párat véletletszerű algoritmus alapján felkeresek.Nyilván sejtem, hogy az árazás a szakértés/kivitel/tudás projekt minőségi mennyiségétől és sok más szorzótól is függ, de mire számítsak az átlag piacon, ha akár kezdő kategóriás, még szárnypróbálgatós modell is jó lehet (elvégre a minimális referenciáim alapján én sem vagyok az a nagy király) mert nem a Life magazin címlapképét tervezném megoldani, hanem átlagos utcai/külvárosi pár órás örömfotózkodás, tanulás, gyakorlatozás a célom?"
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31621 üzenetére
Volt az nyilvánosan is, csak ez akadt kézre. Az jogos, hogy az ilyen magamutogatós ész nélkül osztós fotósok is csak akkor háborodnak fel, ha negatív a kritika, míg leányzó felől dől a nyál, addig nem számít.
Írtam is Neki néha, hogy ha már alany van (nekem ez jön össze nehezen) akkor legalább világítás, korrekcció, vagy több fény, vagy +záridő, mert rossz nézni. Valamit mellédumált, hogy izébizé, aztán maradtunk ennyiben.
Jó, hobbi, meg amatőr, de legyen már egy szint, XY fotós név alatt ez elfogadhatatlan.
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #31618 üzenetére
Insta posztok kapcsán már dumáltuk haverral, hogy lehet átfordult a világ, sok az infó, kapják szembe a sok hulladékot és ami igazán jó az lóg ki a sorból és nem értik és inkább azt látják, hogy mivel tömegtermelés van a hulladék a jó. Pár évig kísérleteztünk profilokkal, de egy kiscicás, cicis, liftben szarul elkattintott szarrá filterezett bármi is mindig nagyobbat ment, mint egy jól megcsinál és összerakott koncepció ugyanazzal a követőtáborral.
Nézd meg ezt., "fotós" ismerős profilja, gyűjtika lájkot, pfúdeszekszi vagy, jajjdejó, pfúúúúdeszéééép. Együgyú ismerősök ott nyáladzanak és ki sincs exponálva, szerintem kb. úgy szar az egész ahogy van és hosszabb távon is zabálják a népek (van még pár képem onnan, ha érdekel):
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #31616 üzenetére
Hát nem szokták. Ismerősök is sorban futnak bele. Éppen ezt írtam, kirak 30 referencia képet, amik sikerültek, aztán egy átadott anyaggal meg a szívás megy. Esküvős fotósból pld. alig találtam olyat, aki egy komplett átadott sorozatot hajlandó volt megmutatni. Na, azok világbajnok fotósok és mégsem mindig megy olyan jól a sorsuk.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #31613 üzenetére
Én csak az iskolából kiesetteket ismerem, annak nagy részének sem alapot, sem fejlődést, sem semmit nem adott. Akkor sem, ha elvégezték, mert elég rendesen átrugdalnak mindenkit.
Ellenben mai zoomos időkben néha küldtek át oktatásról anyagot és csak pislogtam, mikor a tanárnak nem volt jó elképzelése. RAWba ágyazott JPG, blendesor meg a jó ég tudja milyen műszaki dolgokban tévedtek, vagy emlegették, hogy a MILC az nem jó. Holott nem is ez lenne a dolga.
A portfólió és a többi megint más, pont ezek kapcsán szóba is jött, fotós csoportokban 3 hetente lerágjuk, hogy igen, van olyan aki hirdeti magát az elmúlt 40 év 5 darab jó fotójával, vagy más fotójával, meg ésatöbbi. Ez olyan.
Kurva nehéz.
-
Jahno
veterán
válasz
Fr@nkieWilde #31599 üzenetére
Pro fotósok is be szokták szívni, most jönnek rá, hogy az néha jó, csendes aztán sávosan csíkos lesz a kép és nem megy a vaku meg ezaz, akkor pislognak rendesen, szóval oda se neki, most már tudod oszt lehet nyomni az ekcpógombot
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31595 üzenetére
Ahamm, régebben volt Vangurd Biin-em. Érdekes állat, nehezen szoktam meg és pont nem volt jó a mérete, de abból most másfajta, nem fotós specifikusat használok. Az jó mellen keresztbe és oldaltáskának is. Amúgy meg ha most nincs annyi cuccod, akkor majd lesz
Eléggé összevissza vagyok, de mikor mi a kényelmes, övtáskától a jó ég tudja meddig használok én mindent.
-
Jahno
veterán
válasz
Fr@nkieWilde #31593 üzenetére
Akkor elektronikus zár miatt volt, akkor szürkül ki.
-
Jahno
veterán
válasz
Fr@nkieWilde #31591 üzenetére
P betű, automata módban sem? Lehet nem érzi, hogy kinyitottad, vagy esetleg nincs a vakusaruban műanyag védőbigyó?
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31586 üzenetére
Ez pld. egész korrekt:
de én ha már vakuzok akkor el van az bármilyen táskában, legtöbbször csak cipelem és kész. Mivel sokat városban meg itt-ott mászkálok, ezért oldaltáskában a gépek vannak, hátamon meg minden más is. Elég sok fasság, de ha kell, akkor kell
Ha A-B közt megyek, akkor lerakom a hátamról is, kipakolok és jó nagy kupit hozok haza, valamit folyton rendezkedni kell, de már lassan megfejtődik, hogy mi kell és hova tegyem.
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31574 üzenetére
Akkor még mindig azt mondom, hogy gondold meg vagy próbáld ki, oszt amit fentebb írtam Triopo okta, azok jófélék, olyasmire gyúrj.
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31572 üzenetére
Végül melyik box lett? Ott elvesztettem a fonalat.
Állványból simán jó: [link]
Aztán majd rájössz. Egyik nehéz, másik stabil, de amúgy mindegyik drága, aztán kell magasabb és másmilyen úgyis
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31563 üzenetére
"A TTL objektíven keresztüli fénymérés, vagyis van a vakunak egy elővillanása, ott mér fényt a váz, "
Ezt ismerem, de aztán ahány váz és rendszer annyiféle. Oktatásokon is látszott, hogy ki ismer 1-1 Canonos megoldást vagy mihez szokott és más rendszert vagy az újabb dolgokat nem ismeri. Videót megleshetem, de ha arra a következtetésre jutottál, hogy állogatni kell rajta, akkor az nem mérés, hanem tippelés :-)
Az újabb szenzorok meg elkényeztetnek, néha akkora kiégéseket visszarántasz, hogy csak pislogás van.
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31560 üzenetére
Én ezt sosem értettem, pedig elmentem pár vakus oktatásra is :-D Max. kipróbálom, de eddig nem vitt rá a dolog, HSS az még okés, arra néha szükségem van, de inkább marad a manuális módszertan, főleg nekem ennyi gép/váz/vaku kombinációnál.
Van még pár videós anyagom letöltve, de nem vitt még rá a lélek, hogy n+1szer is visszanézzem kb. ugyanazt.
Még ezen agyalok, hogy jó arcok és tudnak is, 25 küvecset most utoljára kifizetek és talán érdemes, de előző kettőnél is azt mondtam, hogy most utoljára :-D
Csak logikailag nem áll össze, hogy a TTL az ugye vagy fény alapján, vagy régebben a vaku mérte és megszakította a kisülést, mikor elérte a fénymennyiséget, meg ha gépen van akkor tudja a távolságot, ISO/rekeszt és ahhoz már megmondja az értéket, manuálisan is vakuztunk így, az okés. És normálisabb zoomos fejű vakunál amint eltekered a fejét és nem egyből merőleges a tárgyra, vagy leveszed a gépről már nyomja is ki legkisebb gyutávra, szóval az sem véletlen. Csoportokban össze-vissza beszélnek róla, nem tudom merrefelé kellene indulni, Mikrosatnak van vakus csoportja, de az is elég ergya.
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31557 üzenetére
Nem kell kapkodni.
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31554 üzenetére
Nekem van amibe 5 vaku megy, de nem kötelező telerakni.
-
Jahno
veterán
válasz
balazsovics #31548 üzenetére
350est használunk oktában haverral.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3070/ Hp EliteDesk 800 G4-G5 mini, micro PC-Számla/garancia
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest